Greška

Došlo je do greške.

Test: ASRock 990FX Killer

28.03.2015 18:16 | 1 Hardver
Test: ASRock 990FX Killer

AMD-ov 990FX čipset je već duže vreme sa nama: i dok čekamo neku novu generaciju čipsetova namenjenih AMD procesorima, pozabavićemo se sa jednim vrlo interesantnim modelom namenjenom gejmerskoj populaciji. U pitanju je ASRock-ova ploča sa sufiksom "Killer" - koja svakako budi interesovanje mnogih

Nebojša Todorović

Šta je ASRock 990FX Killer? Kao što smo već rekli, proizvođač je svrstava među modele koji imaju igrače u prvom planu. Ipak, kako je reč o ploči sa 990FX skupom čipova, sasvim je razumno pretpostaviti da se nalazi u kategoriji koja bi odgovarala svakom naprednom korisniku, koja želi da iskoristi sve prednosti AMD platforme.

asrock_990fx_killer_005_s.jpg


U suštini, reč je o odlično opremljenoj AM3+ ploči kojom ASRock konkuriše Asus-ovom RoG modelu sa imenom Crosshair V, a cenovno je pozicionirana vrlo slično Gigabyte-ovom GA-990FXA-UD5, koji doduše prati nešto drugačiji koncept. Killer je opremljen odličnim Qualcomm Killer LAN kontrolerom koji je prvi izbor gejmera zbog naprednih podešavanja, ali i odličnih latencija koje ostvaruje.

asrock_990fx_killer_024_s.jpg


Pakovanje je puno detalja, možda ne sa prednje strane gde možemo da vidimo samo osnovne oznake i eventualno da po dizajnu kutije prepoznamo ko je ciljna grupa koju ASRock ima u vidu. Pozadi je potpuno druga priča i svaki kvadratni milimetar je iskorišćen da se prikaže što više mogućnosti 990FX Killer ploče.

asrock_990fx_killer_001_s.jpg

asrock_990fx_killer_002_s.jpg


Sadržaj pakovanja nije preterano bogat. Štaviše, nema mnogo toga što bismo izdvojili i može se reći da je proizvođač ispunio normu i isporučio samo osnovne potrepštine. Tu je ekstenzivna dokumentacija, disk sa drajverima, zaštitni lim za zadnji panel koji je lepo obeležen i još nekoliko sitnica.

asrock_990fx_killer_003_s.jpg


Tu su dva SATA kabla, mada smatramo da je za model ove kategorije barem četiri komada, ono što bi smo nazvali - prava mera. Jedini dodatak koji može da se kategoriše kao nestandardni, jeste ključ za premium verziju Xsplit programa za streaming gejmpleja.

asrock_990fx_killer_004_s.jpg


Sama ploča ne deluje na prvi pogled previše atraktivno. Kombinacija crne štampane ploče i crvenih detalja su proverena formula koji svaki proizvođač rado koristi da privuče pažnju populacije koja ceni dobar dizajn. Ipak, detalji kod ovog ASRocka nisu na najvišem stepenu zavrne obrade. Tu mislimo na oznake na aluminijumskim hladnjacima i završnu obradu samih hladnjaka kod kojih se crna boja pomalo ljuštila od samog starta. Ništa od ovoga ne remeti funkcionalnost ploče ni za jedan jedini procenat, ali će onima koji cene estetiku možda malo narušiti unutrašnji mir.

asrock_990fx_killer_005_s.jpg

asrock_990fx_killer_011_s.jpg

asrock_990fx_killer_012_s.jpg


To je ujedno i jedina zamerka koju imamo na vizuelni i funkcionalni aspekt ove ploče za sada. "Layout" odnosno raspored komponenata na ploči je odličan. To čini kabliranje jednostavnim i praktično nijedan konektor nije nedostupan ili pozicioniran tamo gde ne bi trebao da bude.

Specifikacije
 • Proizvođač ASRock
 • Model Fatal1ty 990FX Killer
 • Platforma AMD
 • Veličina ATX
 • Podnožje AM3+
 • Čipset AMD 990FX
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 5 kom.
 • SATA 6Gbps 5 kom.
 • USB 2.0 6 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Ostali konektori PS/2 konektor za tastaturu x1
  PS/2 konektor za miša x1
  Optički S/PDIF izlaz x1
  eSATA3 konektor x1
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.

Nastavak

Prvo što privlači pažnju nakon prve vizuelne inspekcije ploče jeste naponska jedinica i kompletan sektor oko AM3+ podnožja. Zapravo, ova ploča ima veoma kvalitetno filtriranje napona prema procesoru. Deset faza (8+2) je zaduženo da dostavi što "ispeglaniji" napon. Upotrebljeni su kvalitetni kondenzatori u kombinaciji sa odličnim oklopljenim zavojnicama, koji dolaze iz Japana.

asrock_990fx_killer_009_s.jpg

asrock_990fx_killer_020_s.jpg


Potpisao ih je toliko puta pominjani (u poitivnom smislu naravno) Nichicon, a pripadaju LF seriji koja je jedna od kvalitetnijih u ponudi. Za kontrolu napona je upošljeno Richtek rešenje sa oznakom RT8871A koje ne podržava 10, već 5 faza. To znači da je ASRock pribegao korišćenju dodatnih drajvera kako bi iskoristio potencijal ugrađenih komponenata. Ovo jesu određene mere uštede, ali je naponska jedinica i više nego sposobna da izađe na kraj sa svakim FX-om koji stavite pred nju.

asrock_990fx_killer_010_s.jpg


Do CPU soketa se nalaze četiri DIMM slota sa podrškom za DDR3 module. Maksimalno je podržano 32 GB raspoređeno u četiri modula, a ASRock navodi podršku za maksimalni takt od 2450 MHz. Primetili bismo i aluminijumske hladnjake koji su masivni, a ima ih ukupno tri. Za razliku od nekih drugih proizvođača koji vole da povezuju hladnjake međusobno putem heatpipe-a, ASRock je učinio svaki rashladni profil samostalnim.

asrock_990fx_killer_013_s.jpg


Što se tiče mogućnosti nadogradnje, budući da je ovo ploča sa 990FX skupom čipova, sasvim je očekivano da korisniku bude dosta opcija na raspolaganju. To je tačno, jer pronalazimo tri PCI-Express slota punih dimenzija. Oni mogu da rade u X16/x16/x4 režimu, čak i kada su sva tri popunjena.

Ovo doduše znači da ne možete da koristite 3-Way SLI, jer Nvidia zahteva da svaki slot radi minimalno u x8 režimu. Pored velikih, tu su i dva mala PCIe x1 slota. Odlična vest je to što je između drugog i trećeg slota veliki razmak, tako da možete da koristite i grafičke karte sa "dual-slot" kulerom, bez bojazni od opstrukcije dotoka vazduha.

asrock_990fx_killer_014_s.jpg


Na dnu ploče pronalazimo Purity Sound, koji predstavlja veoma kvalitetan integrisani audio sistem. Tu je Realtek ALC1150 uparen sa dva Texas Instruments OPAMP-a oznake NE5532. Naravno i ovde pronalazimo kvalitetne Nichicon kondenzatore koji samo doprinose ukupnom kvalitetu zvuka.

asrock_990fx_killer_015_s.jpg


Ne zaboravimo ni razlog zbog koje je ploča dobila svoje ime. To je Qualcomm E2201 LAN kontroler koji predstavlja najbolji izbor za gejmere. Ovaj kontroler uz prateći softver vrši optimizacije i daje prednost mrežnom saobraćaju koji je vezan za igru koju igrate. Stoga, čak i kada je mreža opterećena na druge načine, latencija će biti minimalna zahvaljujući tome što će joj Killer LAN dati prioritet. Kao završni detalj, ASRock je ovaj kontroler zaštitio od elektromagnetnih interferencija kao i audio procesor.

asrock_990fx_killer_016_s.jpg


Što se tiče konekcija prema uređajima za smeštanje podataka, tu možemo reći da se nalazi jedna od slabijih tačaka ove ploče. Naime, iako pet SATA 6 Gbps portova nije malo, isto tako nije nešto čime se treba hvaliti. U današnje vreme može se reći da je šest ovih konektora standard. Imajući u vidu da ASRock 990FX ipak pripada nešto višoj klasi, pet SATA konektora je blago ispodprosečna vrednost. Ništa strašno ukoliko ste gejmer na prvom mestu, jer verovatno nemate više od tri ili četiri "storage" jedinice u PC-u.

asrock_990fx_killer_017_s.jpg


Sa druge strane, konektori na zadnjem panelu su broje kao pristojna cifra. Čak 10 USB portova od kojih četiri odgovara 3.0 specifikaciji je impresivan broj koji će mnogima izmamiti osmeh na lice, jer ni mnoge X99 ploče nemaju toliko USB portova. Za USB portove su zaduženi EtronTech i ASMedia kontroleri. Moramo priznati da dugo nismo videli EtronTech logo na nekom čipu i sećamo ga se još od odličnih TSOP DDR1 memorija na GeForce 2 MX400 karticama.

asrock_990fx_killer_022_s.jpg


Pored gomile USB portova, tu su dva PS/2 konektora, LAN, pet 3.5mm audio priključaka i obavezni S/PDIF. Na kraju, tu je i jedan eSATA konektor, ali smatramo da je ASRock nepotrebno ugradio ovaj konektor s obzirom da je eSATA standard uveliko na izlazu iz trenda i samo je pitanje vremena kada ćemo zaboraviti na njega.

asrock_990fx_killer_018_s.jpg


Za kraj, pomenućemo interesantne detalje, kao što je USB 3.0 konektor zalemljen interno na samu ploču koji služi za vezu sa prednjim panelom kućišta. Takođe, tu je i klasičan interni USB 3.0 "header". Na posletku, ostaje samo da pomenemo implementaciju M.2 slota koji je tu više da bi ispratio Intel iako verujemo da se ovaj slot koristi u mizerno niskom procentu.

asrock_990fx_killer_019_s.jpg


Dok M.2 ima puno smisla kod laptopova i ultrabukova zbog toga što su ovi računari sami po sebi veoma ograničeni na polju ekspanzije, to jednostavni nije slučaj kod klasičnog desktop PC-a. Što se nas tiče, uvek bismo uzeli kvalitetan 2.5-inčni SSD umesto M.2 modela.

BIOS

ASRock UEFI BIOS je vizuelno izveden u skladu sa ostatkom matične ploče. Dominiraju crni i crveni tonovi, a u pogledu funkcionalnosti i organizacije se praktično ne razlikuje u odnosu na druge standardne modele iz višeg cenovnog segmenta ASRocka.Organizacija je veoma dobra, interfejs je intuitivan, i jedino što mu možda nedostaje u odnosu na konkurenciju je atraktivnost, ali to nikako ne treba uzimati kao presudan faktor prilikom donošenja odluke.
 

asrock_990fx_killer_bios001.jpg

asrock_990fx_killer_bios002.jpg

 

asrock_990fx_killer_bios003.jpg 


Ljubitelji manualnog overkloka će biti veoma zadovoljni bogatstvom opcija koje su vezane za napone, frekvencije, množioce, TDP limite i ostale bitne stavke. Pored finih podešavanja za sam procesor, tu je i sve neophodno da zategnete latencije, prilagodite RAM generalno i izvučete maksimum iz vašeg sistema.

Dopadaju nam se objašnjenja koja su prisutna za većinu stavki, pa i ukoliko niste sigurni čemu određeno podešavanje služi, možete da se snađete bez posezanja za uputstvom. Ovo nije ništa neuobičajeno, ali vredi pomenuti u svakom slučaju. Sam BIOS ne poseduje nikakav sistem za automatski overklok, već nudi nekoliko profila. U zavisnosti od primerka procesora oni će raditi ili ne, a automatski overklok ćete morati da potražite u samom operativnom sistemu, odnosno softveru koji se isporučuje uz matičnu ploču. 

 
asrock_990fx_killer_bios005.jpg
 

Pored ustaljenih opcija, tu su i određeni softverski alati integrisani u sam BIOS, kao što su HDD Saver, System browser, alat za instalaciju RAID-a i drajvera, što je prilično korisno i u nekom momentu će vam zatrebati, a tada ćete da budete srećni što su ove mogućnosti tu. Tu je i Instant flash za osvežavanje verzije biosa putem fleš stika i još niz korisnih opcija, uključujući i Dehumidifier koji je koristan prilikom upotrebe LN2 hlađenja tokom overkloka.

asrock_990fx_killer_bios007.jpg

asrock_990fx_killer_bios008.jpg

Rezultati 1. deo

FryBench time ( FryBench time )
sec
Fatal1ty 970 Performance
Fatal1ty 990FX Killer
0 1500 3000 4500 6000
sec
WinRAR 5.1 ( WinRAR 5.10 Beta 4 )
kb/s
Fatal1ty 970 Performance
Fatal1ty 990FX Killer
0 2000 4000 6000 8000
WinRAR 5.10 Beta 4
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Read
Copy
Write
Latency
Fatal1ty 970 Performance
Fatal1ty 990FX Killer
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM

Rezultati 2. deo

TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Fatal1ty 990FX Killer
Fatal1ty 970 Performance
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
Fatal1ty 990FX Killer
Fatal1ty 970 Performance
0 50 100 150 200
x264 HD5.1
AIDA64 CPU ( AIDA64 CPU )
FPU SinJulia
CPU PhotoWorxx
CPU Queen
Fatal1ty 990FX Killer
Fatal1ty 970 Performance
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 CPU
Nucleus test 2.0.0 Final Score ( Nucleus test 2.0.0 Final Score )
Nucleus test 2.0.0 Final Score
Fatal1ty 990FX Killer
Fatal1ty 970 Performance
0 7500 15000 22500 30000
Nucleus test 2.0.0 Final Score

Utisci u radu, zaključak

Domaći kupci koji žele da dobiju maksimalne mogućnosti i performanse za uloženi novac se često okreću AMD ponudi, koja u "cena/performanse" segmentu pruža odlične mogućnosti. Iz tog ugla mogućnosti, ASRock FATAL1TY 990FX Killer je zaista naoružan do zuba, kako mu ime to i sugeriše.

asrock_990fx_killer_006_s.jpg


Tri PCIe slota pune veličine, M.2 interfejs, čak 10 USB portova, fantastična audio podloga i Qualcomm Killer LAN kontroler su samo od nekih stavki koje bismo izdvojili. Automatski režim overkloka nije najbolje ispoliran, ali je naponska jedinica dovoljno dobra da uz malo truda sami izvučete maksimum iz FX procesora.

asrock_990fx_killer_012_s.jpg


Kada se uzme cena u obzir, postaje jasno zašto mnogi biraju AMD. Po ceni od oko 150 evra dobijate zaista ozbiljno opremljenu ploču sa kvalitetnim komponentama koja će pritom biti verovatno kompatibilna sa narednih par generacija AMD procesora, što kod Intela nije slučaj. Sve u svemu, nama se ASRock FATAL1TY dopada i iako mnogi proizvodi sa imenom nekog gejmera ne nude ništa osim dodatne šminke, ASRock-ov "ubica" definitivno ne pripada toj grupi, jer opravdava svaki dinar u svojoj ceni.

asrock_990fx_killer_014_s.jpg


Prednosti:

- Kvalitetne komponente
- Audio sistem
- Qualcomm Killer LAN
- Cena

Nedostaci:
- Automatski overklok sistem je mogao biti bolji

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Crossblade Ranger

Test: MSI A68HM-P33

10203
10205
10206
10207
10208
10209