Greška

Došlo je do greške.

Test: APU gejming 2. deo - WoT, LoL i DOTA 2

27.12.2013 09:55 | 0 Hardver
Test: APU gejming 2. deo - WoT, LoL i DOTA 2

Kao što smo i obećali, pred vama je drugi iz serije članaka koji će se baviti temom igrivosti aktuelnih naslova na integrisanom grafičkom procesoru u okviru APU-a. Sa ovom tehnologijom, AMD je konačno omogućio da igranje na iGPU u pravom smislu te reči bude ostvarivo, što verujemo da sve nas veoma zanima zbog činjenice da je ekonomska stiuacija takva kakva jeste. A10 6800K koji mi koristimo poseduje četiri CPU jezgra i Radeon HD 8670D.

Test: APU gejming 2. deo - WoT, LoL i DOTA 2

Nebojša Todorović

Iako smo za potrebe prošlog testa pozajmili konfiguraciju od poznate domaće firme, ubrzo smo shvatili da to nije ni približno fleksibilno kao kada bismo imali sopstveni PC baziran na APU-u. Nakon toga smo shvatili da imamo potrebu za stalnom platformom za test kako bi APU gejming serijal dobio ujednačen tempo i kako ne bismo zavisili od velikog broja faktora. Zahvaljujući vama koji ste pokazali veliko interesovanje za ovu temu i uz pomoć naših partnera kao što su AMD, Gigabyte, Raijintek i Fractal Design koji su prepoznali kvalitet naše ideje i jedinstvenost koncepta, spremili smo APU baziran PC koji će nam znatno olakšati pristup ovoj temi. 

Naš računar će biti baziran na AMD A10-6800K, koji smo koristili i tokom prethodnog testa. Zahvaljujući domaćoj kancelariji Gigabyte-a smo ovaj APU udomili na ubedljivo najboljoj matičnoj ploči zasnovanoj na A88X čipsetu. Reč je o G1.Sniper A88X ploči koju karakteriše veliki broj mogućnosti, uključujući i fantastičnu audio sekciju, ali i sjajan BIOS koji daje niz overklok opcija potrebnih da se izvuče maksimum iz APU-a. Takođe, G1.Sniper A88X je vizuelno izuzetno atraktivan što nam se posebno dopalo. Na kraju, tu je i AMD Radeon RAM deklarisan za rad na 2133 MHz koji će omogućiti da se integrisanom Radeonu ne stvori usko grlo zbog toga što se oslanja na sistemsku memoriju.
 


 

Radeon HD 8670D se oslanja na sistemsku memoriju, što trebate da imateu vidu prilikom sklapanja konfiguracije bazirane na APU-u. Zašto ovo naglašavamo? Pa, ukoliko se odlučite za neki od najjeftinijih modula deklarisanih za rad na 1333 MHz i pritom se zaista i desi da taj modul ne može mnogo ili uopšte preko deklarisanog takta, onda ste u problemu. Jednostavno, naša testiranja su pokazala da je za maksimalne performanse APU-a potreban RAM sposoban da radi na taktu od 1600 ili više MHz. Optimum je 1866 MHz, a sa 2133 MHz nećete dobiti više od par procenata bolje performanse više što u praktičnom smislu nema nikakvu "opipljivu" vrednost. RAM moduli od 1600 MHz zaista nisu mnogo skuplji, a pritom većina je sposobna da stigne barem do nekih 1800 MHz, čime ulazite u optimalnu zonu za rad APU-a.
 


 

To je to što se tehnikalija tiče, vratimo se na sam koncept testa. Ovo je samo jedan od testova u nastupajućem serijalu u kome ćemo se baviti APU gejmingom. Do sada, većina tekstova na ovu temu se nije bavila praktičnim delom priče, a to je: "Kako igranje na iGP-u zaista izgleda?". Mnogi korisnici i dalje imaju fobiju od slabašnih "integruša" stečenu još pre mnogo godina unazad, pa se odlučuju na ništa jače diskretne modele sa dna cenovnika koji su "osakaćeni" na hiljadu i jedan način. Stoga, pored klasičnih grafikona sa rezultatima, videćemo snimke igranja u praksi, minimalni i maksimalni frejmrejt, kao i naše iskustvo preneseno u tekstualni oblik. Zvuči zanimljivo?
 


 

U prvom delu našeg serijala se može reći da je APU prošao "kroz najgore". Obuhvatili smo Metro 2033, Crysis 3 i Far Cry 3, a od ovih igara jedino je Far Cry 3 dao igrive rezultate. Ipak, zaključili smo da ukoliko se Radeon HD 8670D pokaže iole dobro, sve ostalo će proći znatno lakše i da možemo očekivati velike stvari od ovog integrisanog GPU-a čim pređemo na manje zahtevne igre. Bili smo u pravu... Ovom prilikom ćemo se pozabaviti sa tri Free 2 Play igre, a reč je o World of Tanks, League of Legends.

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Intel Core i7 4960X

Test: AMD A10-6790K APU

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209