Greška

Došlo je do greške.

Test: Apple MacBook Pro 14 (Video)

17.11.2021 08:39 | 0 Mobile
Test: Apple MacBook Pro 14 (Video)

Stigla je nova serija MacBook Pro računara za 2021. godinu, a sa njima i očekivanja - šta je to Apple sada učinio kako bi svoju čuvenu liniju prenosnih računara namenjenih probirljivijoj publici učinio poželjnijim i boljim od konkurencije? Noviteta je zaista puno: od ekrana, preko procesora do novog macOS-a.

Da li je uopšte potrebno praviti najavu za MacBook Pro prenosne računare koji su po velikoj većini, onih objektivnijih korisnika, etalon za pojam prenosnog računara? Još od prvog izlaska davne 2006. godine, MacBook Pro je počeo da izaziva pažnju, da bi pojavom prvih “unibody” modela 2008. godine postao apsolutna referenca za pojam prenosnog, personalnog računara. Malo je reći da su se skoro sva vodeća imena na polju prenosnih PC rešenja, ugledala upravo na MacBook Pro i pokušavala sa manje ili više uspeha da primene sličan koncept. Tek, neki od njih su bez ikakvog ustručavanja pokušavali da iskopiraju dizajn i prodaju svoju Windows verziju uređaja. To čine i dan danas. Sve to govori koliko je Apple uspeo da pogodi u sam centar potreba, dizajnirajući jedan vanvremenski računar.
 
 
Zbog toga nam je posebno zadovoljstvo da sa vama podelimo utiske u vezi izlaska najnovijeg MacBook Pro računara u verziji 14” ekrana za 2021. godinu. Apple nas je navikao na kalendarsku agendu i da u poznu jesen prestavi najaktuelniju generaciju MacBook Pro modela. Obzirom na status ove serije računara, delimo vrlo visoka očekivanja zahtevnije grupe korisnika.

Dizajn i karakteristike

Unibody dizajn
 
I krećemo odmah sa analizom, bez suvišne priče, samo konkretne činjenice. MacBook Pro 14 ima pojavu na koju ste već naviki i u tom pogledu nije doneo ništa novo. To je onaj dobro poznati, klasični aluminijumski “unibody” – jednom rečju savršen oblik za prenosni uređaj koji je teško prevazići boljim i toplotno efikasnijim rešenjem. Fini glatki osećaj metala pod prstima ruke se nastavlja zaobljenim prepustima na ivicama, dakle nema oštrih i pod rukom, neprijatnih oblika. Centimetar gore ili dole u odnosu na prethodne generacije, ali gabariti su praktično vrlo slični “trinaestici” prethodne generacije. Da budemo precizni – širok je 31.3 cm, dubok 22 centimetara, debeo tek centimetar i po, a teži 1.6 kg. Jasno ćete primetiti kako je efikasna radna površina ekrana veća u odnosu na pomenutog prethodnika. Ovaj  “Mek” je zapravo tačno ono što vam treba kada je u pitanju kompaktni mobilni računar, dovoljno izdržljiv da bez problema istrpi svakodnevno nošenje i stres koji podrzumeva takav način upotrebe. Jer stalno vam fali malo više ekrana, malo više baterije, sigurnijeg osećaja u ruci i slično. E, ovaj MacBook Pro je tačno pogođena mera mobilnog računara koji će vam ikada zatrebati.
 
mekbuk1s.jpg
 
Liquid Retina XDR ekran
 
Ekran je... ovde moram malo da zastanem da bi vam skrenuli pažnju na ovaj bitan detalj... ukratko, nešto najbolje što smo ikada videli i probali na laptop računarima, a bez problema bismo takvu konstataciju mogli da prenesemo i na klasične dekstop monitore. Po našem ličnom utisku jedino što može da se poredi je OLED. Dovoljno je reći da klasični monitor sa ovim istim panelom dijagonale 32” košta 6000€. U pitanju je Liquid Retina XDR ekran dijagonale 14.2” sa veoma tankim okvirima i maksimalnim iskorišćenjem prostora, sa 254 piksela po inču i rezolucijom prikaza od 3024x1926px koje naravno skalira na perfektno vidljivu rezoluciju u koju ne morate da čkiljite da bi prepoznali ikonicu ili naziv aplikacije koju pokrećete. Osvetljenje je deklarisano na 1000 nita, dok u pikovima može da dostigne i čitavih 1600 nita dok prikazuje HDR sadržaje. Ekran raspolaže ProMotion tehnologijom iza koje se krije mogućnost dinamičke promene vrednosti osvežavanja ekrana na 60 ili 120Hz. Ekran zna da prepozna ukoliko igrate igru ili prikazujete sadržaj sa većim brojem prikaza frejmova u sekundi. Rezultat svega ovoga je ma koliko ove brojke bile impresivne, tako dobra slika da vam je rečima ne možemo opisati - to morate videti i uveriti se. Kada vam to kaže neko ko je probao stotine modela i među njima mahom top modele, nadam se da vam to nešto znači. Što se nas tiče, impresionirani smo ovim mini LED Retina ekranom – posle ovoga sve drugo je vidno lošije. 
 
Ah, taj “notch”
 
A, novitet je i prisustvo “notch-a” na laptop računaru sa 1080p FaceTime kamerom. Kada dođete do njega, kursor priveremeno nestaje kao da prolazi kroz tunel. Nama lično ni jednog trenutka nije zasmetao. Novije aplikacije poput Photoshop-a ili Premijera jednostavno prebace deo opcija sa druge strane notch-a, a video sadržaji ili igre automatski prilagode rezoluciju i format slike u odnosu 16:10  – jednom rečju sve savršeno funkcioniše bez ikakvih smetnji. Mada, uvek ćete pronaći nekoga ko zakera ovo ili ono. Uostalom, proverite i sami taj detalj dok se usput budete divili raskoši prikaza ovog ekrana. Moramo usput da pomenemo i onaj skoro nevidljivi detalj na obodu šasije ekrana. Jedan milimetarski prepust u vidu metalnog okvira koji staklastu površinu drži podalje od tastera, tako da posle dužeg perioda korišćenja nećete imati onaj ružni otisak tastera na filteru ekrana...
 
mekbuk4s.jpg
 
Magic tastatura i zvuk
 
Prelazimo na bazu gde dominira Apple Magic tastatura sa softverskim potenciometrom inteziteta pozadinskog osvetljenja. Izbačen je senzorski “touch bar” deo na vrhu, tako da su funkcijski tasteri pune veličine, a u njihovom produžetku na krajnjoj desnoj poziciji je maskirani “Power” taster sa senzorom otiska prsta. Problem je što smo na  toj poziciji navikli da pritiskamo “backspace” taster. Tastatura je plitka i to je definitivno kompromis na koji se morate navići, ako već želite iole tanak računar - drugačije je fizički neizvodljivo. A pored tastature na levoj i desnoj strani do ivice gabarita baze se nalaze perforirane zone iz kojih dopire zvuk. On je vrlo dobar i kvalitetan, dovoljan da se savršeno opustite i regenerišete od dnevne doze stresa uz opuštajuće, tople zvuke jazz-a. Još jedna stvar iznenađuje kod zvuka, a to je da su detalji koji krase okružujuće efekte tako dobro istaknuti da sa nevericom gledate u te male tačkaste proreze i ne verujete svojim ušima da se iz tako nečega malog, može čuti toliko efekata u filmovima, igrama ili muzici koju slušate.
 
Ispod tastature, okružen komfornim zonama odmorišta dlanova se smestila velika “touch trackpad” površina, idealno pozicionirana, savršene veličine i dobro odmerenom silom aktiviranja klika čitavom površinom.
 
Ultra brze konekcije
 
Na levom boku MacBook Pro “četrnaestice”, prvo što primećujemo jeste originalni Apple-ov magnetni konektor za punjenje ispravljačem koji se obeležava terminom “MagSafe 3” port. Za razliku od sličnih na klasičnim laptop modelima magnetni “osigurač” je toliko jak da ga ne možete skoro izvući horizontalnim pokretom već isključivo vertikalnim potezom kada veoma lako napušta poziciju i oslobađa uređaj kabla za punjenje. Inače je zadužen za brzo punjenje i pomoću odgovarajućeg USB-C ispravljača snage 67W, potrebno mu je 20 minuta za četvrtinu kapaciteta, polovinu baterije puni za 40 minuta, dok 100% postiže za oko sat i po.
 
mekbuk2s.jpg
 
Slede dva USB-C porta sa podrškom za Thunderbolt 4 koji su u isto vreme kompatibilni sa USB 4 standardom, obezbeđujući protok podataka od 40 Gb/s. Oba porta mogu da pune uređaj i daju podršku za DisplayPort konekciju u radu sa monitorima. Tu je i klasični 3.5 mm “džek” za slušalice i mikrofon. Na suprotnoj strani zatičemo jedan HDMI 2.0 (4K/60Hz) u punoj veličini što je u neku ruku iznenađenje za ovaj tip Apple uređaja, tako da bez problema možete odmah da zakačite pomoćni monitor i sve radi jednostavno bez greške. Potvrđujemo iz ličnog iskustva. Tu je još jedan USB-C Thunderbolt 4 USB 4 port i čitač SDXC memorijskih kartica  sa podrškom za UHS II modele. Dakle, krajnje dobar i koristan izbor konektora sa dovoljno brzih USB-C portova. Kako ostalom i priliči ovom uređaju.
 
Sa obe bočne ivice bliže bazi uređaja uočavamo dva velika uzdužna tanka otvora koji služe za ulazak svežeg vazduha, dok se izduvni nalaze nazad na zadnjoj strani baze i vešto su prikriveni crnom bojom. Uglavnom, hlađenje dobro funkcioniše na ovom MacBook Pro modelu.
 
Apple M1 Pro hardver
 
Međutim, ono pravo tek sleduje i nalazi se u srcu ovog računara. U pitanju je nova verzija M1 Pro procesora. U našoj “četrnaestici” se našao slabiji primerak osmojezgarnog modela sa 6 brzih i 2 energetski štedljiva jezgra. Grafički deo čini Apple G13 X sa 14 jezgara, dok vam je na rasplaganju i deo sa 16 jedinica tzv. neuronskih jezgara za svrhu mašinskog učenja. Postoji i jači M1 Pro model sa 10 procesorskih  i 16 grafičkih jezgara, te jednako jakim 16 jezgranim neuronskim modulom.
 
mekbuk3s.jpg
 
Ono što je važnije je svakako da je Apple praktično u drugom izdanju sopstvenih procesora, postigao fantastične rezultate, koje ćemo analizirati nešto kasnije u delu ostvarenih performansi.
 
Kod Apple M1 Pro procesora je kao i kod njegovog prethodnika, RAM ugrađen na isti “interpozer” sa procesorskim i grafičkim jezgrima. Koristi LPDDR5 tip memorije što svakako pogoduje bržem radu procesora kao i integrisanog grafičkog jezgra, pogotovu što je transfer podataka uvećan skoro 4x u odnosu na prethodnu generaciju. Doplata za memoriju je pakleno skupa jer je u pitanju kompleksan SoC silicijum, pa se u startu morate odlučiti za verziju od 16 GB RAM-a kao u našem slučaju ili maksimalnih 32 GB RAM-a.
 
Naš primerak MacBook Pro “četrnaestice” je opremljen sa 512 GB NVMe x4 SSD uređajem, koji usput možete proširiti do maksimalnih 8 TB! Vodite računa o ovom detalju, da bi pre kupovine dobro procenili svoje buduće potrebe u pogledu RAM-a i prostora za čuvanje podataka, jer su oba uređaja zalemljena za ploču,  tako da naknadno proširenje standardnim SODIMM ili M.2 modulima nije moguće kao kod PC notebook modela.
 
mekbuk5s.jpg
 
Računar nema LAN ali zato raspolaže najbržim WiFi 6 standardom sa dvopojasnom mrežom i podrškom za 802.11ax standard kojim možete prebacivati oko 100 MB/s podatka bežičnim putem, koliko smo izmerili na našoj 10 Gbps mreži prilikom kopiranja sa NAS uređaja, a što je u okviru specifikacija gigabitnog WiFi rešenja. 
 
Koliko drži baterija
 
Sav ovaj hardver napaja baterija od 70Wh koja “drži” računar u radu sa “cloud” servisima i umereno opterećujućim Photoshop radnim scenarijem uz aktivnu WiFi mrežu i osvetljenjem ekrana na 80%, čitavih 7 i po sati. Ako pak pokrećete nezahtevnije radnje poput reprodukcije YouTube sadržaja, računar sa lakoćom dostiže celodnevnu autonomiju. Izuzetno dobar rezultat, zahvaljujući štedljivoj prirodi M1 Pro procesora i optimizaciji operativnog sistema.
 
mekbuk6s.jpg
 
macOS Monterey
 
A kada smo već kod toga, ovaj računar pokreće najnovija verzija macOS Monterey operativnog sistema koja se još više približila verziji za mobilne uređaje. Pronalazimo dosta sličnosti tako da će se korisnici  iPhone-a i iPad-a osećati kao kod kuće. Tu je sistemska konzola poput one koja se slajduje na mobilnim uređajima, sa Focus i True Tone i ostalim shortcut opcijama, zatim tu su brze beleške kada privučete mišem iz donjeg desng ugla. LounchPad sa aplikacijama poput onog na Apple mobilnim uređajima pa će za trenutak izazvati osećaj da u rukama držite iPad Pro tablet. Ne zaboravimo da je tu i dodatna optimizacija rada sa M1 Pro arhitekturom, ali i podrška kroz Rosetta 2 prevodilac za starije aplikacije pisane za MacBook Pro modele bazirane na Intel x86 arhitekturi. 

Performanse i utisci u radu

Sigurno se pitate kako radi ovaj MacBook Pro sa novim M1 Pro procesorm. Jednom rečju fantastično i to bez trunke preterivanja. M1 Pro, njegova ARM 64-bitna jezgra i G13 X grafika su pravo iznenađenje i osveženje na mobilnom tržištu. Velika snaga, brzina i štedljivost u radu to najbolje potvrđuju, a dobijeni rezultati će za mnoge predstavljati iznenađenje. 
 
mekbuk7s.jpg
 
Praktično, M1 Pro u ovom MacBook Pro modelu sa 8 jezgara je na nivou najjačih Intel Core i7 11800H modela i Ryzen 7 Cezanne laptop računara. Fascinira da je Apple već u drugoj iteraciji prvobitnog M1 dizajna, dakle ovo nije nova arhitektura, već poboljšana zahvaljujući pogodnostima koje pruža noviji proizvodni postupak, dostigao performanse konkurencije koja nam iz godine u godinu prodaje dekadentna unapređenja. Sa svojim integrisanim grafičkim jezgrom koje uzgred, napomenimo to, podržava hardversko dekodiranje H264, H265, ProRes i ProRes RAW formata, bukvalno oduvao mobilnu AMD i Intel konkurenciju sa GeForce grafikom, a poređenje AMD i Intel konkurencije sa integrisanim Iris XE i VEGA grafičkim jezgrima je u najmanju ruku porazno i pomalo ponižavajuće po ove dve kompanije. Apple jednostavno dominira. I treba istaći činjenicu kako je Adobe Premijer u svojoj novoj verziji optimizovan za Apple procesore na bazi ARM arhitekture. Nešto slabiji Photoshop rezultati su pak posledica korišćenja verzije koja je morala biti pokrenuta sa Rosetta 2 prevodiocem x86_64 bitnih instrukcija u one koje može da izvršava M1 Pro procesor, a što svakako dodaje penale u performansma. U ovim situacijama zna da zasmeta veoma duga pauza od momenta klika na aplikaciju do trenutka kada se otvori i postane operativna.
 
A, koliko je brz i jak novi M1 Pro pokazuju i rendering aplikacije, pre svih Blender sa verzijom optimizovanom za Apple silicijum i ponovo je u rangu najjačih Ryzen 7 Cezanne i Core i7 Tiger Lake konkurencije. Slabiji rezultat u Cinema 4D je posledica toga što Maxon aplikacija ima podršku za M1 procesore, ali nema optimizaciju za ARM arhitekturu, pa se ponovo pokreće u Rosetta kompatibilnom modu.
 
mekbuk8s.jpg
 
Uglavnom, čak i u ovoj prelaznoj fazi M1 Pro u slabijoj verziji je iznenadio konkurenciju to slobodno možemo reći i to na osnovu realnih aplikacija i višednevnog testiranja, a ne nekih sintetičkih benchmarkinga. Jednom rečju iznenađujuće dobar rezultat. Kažemo u prelaznoj fazi jer gomila aplikativnog softvera tek treba da dobije potpunu optimizaciju za novu arhitekturu Apple procesora koji će tada biti još ubojitiji. 
 
Slično je u igrama gde Apple G13 X grafičko jezgro postiže između 75-115 frejmova u DOTA 2 igri ili 165 fps-a u Fortnite-u. To je u ovoj slabijoj verziji u rangu Intel i AMD konkurencije. Da se razumemo, ovo nije gejming laptop, on se ne kupuje iz tog razloga, ali ako već hoćete da se zabavite sigurno vas neće razočarti, naprotiv sa svojim briljantnim ekranom izgledaće bolje od većine PC gejming laptop modela. Jedino morate voditi računa o ograničenom broju igara za macOS platformu, bar kada se radi o najaktuelnijim, ali čak i za to ima rešenja u vidu nekih gejming “cloud” servisa kao što je GeForce Now. Nije idealno pogotovu u Battle Royal naslovima, ali je važno da postoji alternativa. GeForce Now radi bez problema na macOS platformi. 
 
Jedva čekamo da isprobamo jaču M1 Pro verziju, a nestrpljenje raste i zbog činjenice da ćemo dobiti i M1 MAX sa još ubedljivijim performansama.
 
mekbuk9s.jpg
 
I pri tome imajte još jednu važnu činjenicu na umu, MacBook Pro 2021 je uvek bešuman i jedva topao, daleko tiši i hladniji od bilo kog konkurentskog PC Windows laptop modela sličnih performansi.

Zaključak

Apple MacBook Pro 14 nas je iznenadio i u neku ruku bukvalno zatekao, neočekivano dobrim performansama kako god ga poredili i pravili komparacije sa najjačim AMD Ryzen i Intel Core procesorima, njihovim integrisanim grafičkim rešenjima na bazi Iris i VEGA grafičkih rešenja ali dodatog GeForce grafičkog procesora. Apple M1 Pro je u tom pogledu pravo osveženje i prosto ne možete da se ne zapitate - pa šta su ovi radili sve ove godine, da li su nas zamajavali ili su jednostavno manje sposobni od Apple inženjera.
 
 
Dodajte tome fantastični miniLED Retina ekran, sjajni rashladni sistem, tradicionalno napredne materijale, visok kvalitet završne obrade i naravno macOS Monterey koji ćete savladati i zaljubiti se u njega za 10-ak dana rada i otkrivanja. Sve to za cenu koja startuje od 2100€ pa naviše. 
 
Apple MacBook Pro možda nije doneo revoluciju u smislu dizajna i nekog globalnog koncepta prenosnog računara koji ne može bolje od ovog sadašnjeg, ali je zato mini revoluciju doneo bržim procesorom kojim je pokazao da kroz optimizaciju softvera praktično za godinu dana od izlaska prve verzije, potpuno dostigao nivo najjačih konkurentskih rešenja. Time je još jednom podigao lestvicu na tabeli najboljih i potpuno zaslužio preporuku za nabavku najboljeg laptop računara u ovoj klasi kompaktnih i moćnih prenosnih personalnih računara. Iako nismo neki obožavaoci Apple računara, ovog puta im skidamo kapu i od sveg srca aplaudiramo jer su definitivno napravili najbolji profi kompakt laptop u klasi 14”.
 
_______________________________________________________
 
Prednosti:
- Vrhunski mini LED Retina ekran
- Odlične performanse M1 Pro procesora
- Dobra raspoloživost brzih konektora
- macOS Monterey
- Natprosečna autonomija
 
Nedostaci:
- Nedovoljno optimizovanih aplikacija za M1 Pro arhitekturu
- Veoma skup apgrejd RAM i SSD podsistema
 
Cena: 2100-2500€

Test: Acer TravelMate P2 (Video)

Test: Apple MacBook Pro 16 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109