Greška

Došlo je do greške.

Test: Apple iPhone 7 i 7 Plus (video)

15.10.2016 09:22 | 4991 Mobile
iPhone 7 telefoni su stigli u Srbiju: nakon nešto više od mesec dana od zvaničnog predstavljanja, nova generacija iPhone-a od juče može da se kupi u zvaničnim prodajnim kanalima, kako u maloprodaji, tako i kod teleoperatera.
 
Uzbuđenje publike koje je izazvalo ovogodišnje predstavljanje iPhone-a nije izostalo ni ove godine, kako kod ljubitelja ove vrste telefona, tako i kod suprotnog tabora. Svako od nas je imao po nešto da kaže: jedni da se oduševljavaju novitetima, drugi da se podsmevaju. Naravno, Benchmark je takođe imao svojih pet minuta na tu temu i moramo istaći da je naš članak o novim iPhone 7 telefonima izazvao ogromnu pažnju; toliku, da je za samo nedelju dana izbio na vrh kao najčitaniji Benchmark članak u 2016. godini. Veoma nam je drago da smo ovog puta primetili da su mnogi prepoznali suštinu onoga što smo hteli da istaknemo: naravno, uvek ima onih ostrašćenih kojima smo se zamerili već prvom rečenicom koja ne predstavlja muziku za uši, pa pod utiskom prejake reči nisu imali snage da sagledaju do kraja šta smo zapravo želeli da istaknemo. Jer, zadatak novinara i jeste da stvari sagledava na objektivan način.


apple_iphone_7_i_7_plus_prva_1_s.jpg
 

Apple je kompanija koja svojim dosadašnjim učinkom na polju mobilnih telefona (naravno, ne samo na tom) apsolutno zaslužuje naše divljenje i neskrivene simpatije; tvrdimo da je baš ova kompanija donela najviše izgledu i funkcionalnostima pametnih telefona kakve danas poznajemo. Upravo zbog toga su svaki put naša očekivanja sve veća i konkretnija; ukoliko nismo oduševljeni, na nama je da to i primetimo. Zato i smatramo da smo tim člankom pogodili u metu; neki su se zbog toga našli maltene uvređenim, a tako ne bi trebalo da bude.
 
Nakon izlaska pomenutog članka, ispostavilo se da smo u nekim stvarima bili u pravu: nekoliko dana posle naše objave pojavila se informacija da iPhone-a 7s biti neće, te da će sledeći iPhone biti upravo iPhone 8, kako smo nekako i predvideli. Prve informacije govore da Apple upravo sa objavom "osmice" želi da napravi prave, konkretne promene na polju dizajna, kako bi na najbolji mogući način obeležio desetogodišnjicu od objave prvog iPhone-a, početkom 2008. godine. To je skroz u redu, nadali smo se da će se te promene dogoditi već ove godine budući da nam je dizajn "šestice" nekako i dosadio, ali pretpostavljamo da se ove godine jednostavno nisu stekli uslovi za tako nešto.


apple_iphone_7_i_7_plus_prva_2_s.jpg
 

Takođe smo predvideli i da neće vladati jagma za novim iPhone-ima kako je to redovno bio slučaj sa svakim (osim iPhone 6s modela) novim telefonom protekle decenije. Prvi izveštaji govore da potrošači nisu preterano oduševljeni, čak se ni Apple ne hvali javno prodajnim rezultatima kao nekada, ali kako god da okrenemo, iPhone 7 će biti najprodavaniji telefon na svetu u narednih godinu dana. Naravno, 40, 60 ili 100 miliona prodatih primeraka apsolutno nije isto ali ne obaraju se rekordi tako lako kao nekada. Apple iPhone 7 i iPhone 7 Plus su tu pred nama, tako da pogledajte naše impresije.


Dizajn

Jedna od većih prepreka zbog koje mnogi postojeći korisnici iPhone 6 odnosno 6s modela neće prelaziti na novi iPhone 7 ili 7 Plus je skoro pa nepromenjen dizajn. Zbog čega je to novi izgled iPhone-a telefona toliko bitan parametar? Uzevši u obzir prethodne modele, navikli smo da Apple na dve godine ozbiljnije promeni dizajn sa novom brojnom oznakom. Kao što je to bio slučaj recimo sa tranzicijom sa petice na šesticu, logično je bilo da kao i prethodnih godina skok sa šestice na sedmicu donese konkretniji redizajn.


apple_iphone_7_i_7_plus_6_s.jpg


No, to se ove godine nije desilo, a pravi razlog za tako nešto samo Apple zna, pa kao i svi ostali ostaje nam samo da nagađamo. Već smo pomenuli jedno potencijalno objašnjenje, a to je preskakanje S sufiksa sledeće godine i direktan skok sa iPhone 7 na iPhone 8. Sledeće godine je ujedno i desetogodišnjica od lansiranja prvog iPhone modela, pa je vrlo verovatno "spektakl" sa promenom dizajna ostavljen za iPhone 8.

Nedavno smo imali priliku da diskutujemo sa jednim vlasnikom iPhone 6 Plus model, i na naše pitanje da li planira prelazak na iPhone 7 Plus dobili smo negativan odgovor. Objašnjenje zašto mu nova "sedmica Plus" nije zanimljiva je bio da "telefon izgleda skoro isto kao iPhone 6 Plus". Mnogi neće razmišljati na ovaj način, pogotovo osobe koje Apple telefoni zanimaju zbog sjajnih odlika i odličnog utiska koji ostavljaju. Ipak, veliki procenat korisnika pridaje veliku važnost izgledu samog telefona i sa razlogom su zabrinuti da neće biti toliko očigledno da poseduju novi iPhone, jer izgleda isto kao dva prethodnika. A mnogima je to vrlo važan razlog: kako god shvatili ovu konstataciju


apple_iphone_7_i_7_plus_1_s.jpg


Bilo bi pogrešno reći da su iPhone 7 i 7 Plus identični uređaji kao i iPhone 6/6s i 6/6s Plus modeli. Dimenzije i oblik kućišta jesu identični sa prethodnicima, i s prednje strane je praktično nemoguće razlikovati ih. To nije slučaj sa zadnjom stranom, pogotovo kod iPhone 7 Plus modela koji donosi sasvim drugačiju dvostruku kameru i samim tim ima prednost nad iPhone 7 modelom kada je u pitanju "prepoznatljivost" novog iPhone-a. Još jedan detalj o kome je Apple razmišljao kako da unapredi dizajn jesu linije antene koje su kod prethodnika išle ispod nivoa zadnje kamere. Sada su ove linije mnogo manje upadljive jer ih je proizvođač iz Kupertina "preusmerio" da prate gornju ivicu, čineći poleđinu mnogo "čistijom".

Sa novim modelima je stigla i nova boja, Jet Black, koja ujedno može i odlično da postluži kao vizuelni pokazatelj da imate najnoviji iPhone, ukoliko je nekom tako nešto bitno, a verujemo da takvi slučajevi svakako postoje. Interesantna priča stoji iza proizvodnog procesa nove Jet Black boje, a ukratko - metalno kućište dobija visoki sjaj. Izgleda vrlo zanimljivo i elegantno, ali ujedno donosi i nekoliko problema - prvo, telefon je klizaviji u poređenju sa standardnim Black modelom, Silver i Rose gold mat varijantama. Drugi nedostatak Jet Black varijante je to što je poleđina dosta podložnija grebanju, što se na glossy površini kao ovoj mnogo više primećuje u odnosu na mat boju. Apple kao rešenje za izbegavanje grebanja Jet Black modela preporučuje korišćenje maske (futrole), što opet poništava svrhu postojanja nove boje u ponudi.

Vratimo se na kratko na poleđinu iPhone 7 i 7 Plus modela i na detalj kamera koje su tu nalaze, konkretno - ove godine imamo još veće izbočine. Nekome će to smetati manje, nekom više, i dok nama "grba" kamere ne smeta preterano, dosta korisnika ipak preferira da je grba što manja ili da je uopšte nema kao kod nekih smartfona. iPhone 7 Plus donosi element sa dve kamere u poređenju sa klasičnom jednom kamerom na manjoj iPhone varijanti, a takođe jasno primetan detalj jeste i nešto drugačiji Quad umesto Dual LED dvotonskog blica.


apple_iphone_7_i_7_plus_8_s.jpg


Poznato je da prednju stranu svakog iPhone-a krasi home taster koji je kako je vreme proticalo menjao izgled i dobijao nove odlike. Home taster je ujedno i jedan od krivaca zašto su dimenzije iPhone-a toliko velike u odnosu na dijagonalu ekrana, jer Apple voli da stvari budu simetrične, tako da je i traka iznad ekrana nepotrebno široka. Taj lošiji odnos ekrana i veličine kućišta je postao gotovo ozloglašen, jer mnogi proizvođači sada imaju mnogo kompaktnije telefone sa istom dijagonalom ekrana. Uzmimo kao primer Samsung Galaxy S7 Edge koji ima 5.5" ekran baš kao iPhone 6 Plus, ali je fizički manji uređaj, kao što možete videti sa naše fotografije.


apple_iphone_7_i_7_plus_11_s.jpg


Da se vratimo na Home taster, koji iako na prvi pogled deluje isto i još uvek parira kao senzor otiska prsta - zapravo funkcioniše dosta drugačije. Umesto fizičkog mehanizma pritiska kao kod prethodnih modela, novi taster je osmišljen poput tačpeda novih Macbook-ova, gde se haptičkim feedback-om emulira pritisak, a zapravo je taster potpuno statičan. Takođe ste mogli primetiti da sa donje strane nema 3.5mm priključka, a kao što već i sami znate, Apple je odlučio da ukloni ovaj "zastareli" port, i hrabro uplovi u eru bežičnih slušalica.


apple_iphone_7_i_7_plus_4_s.jpg


Mnogi će reći da je Apple-ovo AirPods rešenje slušalica preskupo i ne tako praktično kao što se reklamira, jer zahteva nošenje u kutijici i donosi veću mogućnost gubljenja jedne slušalice jer nema kabla koji ih vezuje. Za one koji i dalje vole kabl, rešenje stiže u vidu 3.5mm na Lightning adaptera koji je deo pakovanja. Naravno, EarPods slušalice i dalje su deo paketa, samo što sada imaju Lightning priključak, tako da nečete moći da punite telefon i da slušate muziku u isto vreme. Tačnije, i to je izvodljivo, ali uz zavrzlamu korišćenja nekoliko adaptera, što je potpuno nepraktično.


Hardver

Dok će mnogi ostati nezadovoljni nedostatkom očiglednijeg redizajna iPhone 7 i 7 Plus modela, razloga za žalbu apsolutno nema kada je reč o hardverskim unapređenjima. Poznato je da je Apple često u prethodnim godinama imao najbolji čipset u poređenju sa konkurencijom, pa tako i ove godine izbija na vrh liste. Govorimo naravno o izuzetno moćnom Apple A10 Fusion čipu, kojem je ujedno i smanjen proizvodni proces, pa je u poređenju sa A9 čipsetom izrađen 14nm umesto pređašnjih 10nm.

Apple ne želi da se uključi u trku ko će imati više jezgara procesora, te su zbog neupućenosti mnogih potrošača često smatrani inferiornijim u odnosu na quad core i octa core varijante. To naravno nije slučaj, jer dobar dvojezgarni procesor itekako može nadmašiti drugi sa četiri ili osam jezgara. Nastavlja se tradicija sa izuzetno moćna dva jezgra, tačnije A10 je Dual Core procesor sa visokom frekvencijom rada od 2.3GHz, povećanom sa 1.85GHz u odnosu na prošlu generaciju. Interesantan detalj je da nije reč samo o dva moćna jezgra kao prethodnih godina, već je Apple sada dodao i dva mala slabija, takoreći pomoćna jezgra. Grafički element čipseta takođe je doživeo unapređenje, pa je sada tu šestojezgarni PowerVR GPU, koji kako Apple kaže nudi 50% povećanje performansi.

apple_iphone_7_i_7_plus_3_s.jpg

Politika skladišta je ove godine malo izmenjena, pa je zanimljivo istaći da je sada minimalno skladište 32GB, ali je još zanimljivije da je u potpunosti izbačena 64GB varijanta. Dakle, iPhone 7 i 7 Plus sada stižu u 32, 128 i 256GB opcijama skladišta. Još uvek nema microSD slota, niti će pomenuti ikada pronaći put na Apple uređajima, tako da pažljivo treba proceniti kolika je memorija potrebna korisniku jer nema naknadnog proširenja. Razlika između manjeg i većeg iPhone-a postoji kada je RAM u pitanju, tako da iPhone 7 ima 2GB, a iPhone 7 Plus 3GB radne memorije.

Uprkos ostavljanju istih fizičkih dimenzija kućišta, dizajneri iPhone 7 i 7 Plus modela sredili su dodatno unutrašnjost i na taj način napravili prostor za veći kapacitet baterija. Ovo povećanje će svi sa zadovoljstvom dočekati, jer u odnosu na prošlogodišnji iPhone 6s sada imamo 1960 umesto 1715 mAh bateriju, dok je kod iPhone 7 Plus-a sada tu 2900 mAh baterija umesto 2750 mAh.

apple_iphone_7_i_7_plus_2_s.jpg


Nikako ne treba zaboraviti kamere, često najbitniju odliku i izuzetno bitan parametar za poređenje smartfona. Naizgled, kada bi posmatrali samo rezoluciju senzora, može se reći da nema nikakve promene - 12MP baš kao i prošle godine. Ipak, kada se uđe dublje u tematiku, jasno se vidi da je unapređenje prisutno i kod većeg i kod manjeg iPhone-a. Pre svega, otvor blende je znatno povećan, sa osrednjih F2.2 na odličnih F1.8. Tačnije, iPhone 7 Plus nema dve kamere sa istom blendom, već je u pitanju dodatna telefoto kamera sa slabijim F2.8 otvorom blende. 

Opet možemo reći da je isto stanje na polju veličine senzora i piksela kao kod iPhone 6S i 6S Plus modela - 1.22 µm pikseli i 1/3" senzori. Radosna vest dolazi na manji iPhone, koji ove godine baš kao i njegov veći brat donosi optičku stabilizaciju kamere. Selfi ljubitelji će se takođe obradovati povećanjem rezolucije prednje kamere sa 5MP na 7MP.

Utisci u radu

Zašto je iPhone stekao takav renome da ga mnogi nazivaju najboljim smartfonom na svetu? Razlozi su brojni, a oni uključuju kombinovanje najmoćnijeg hardvera sa veoma dobrim softverom. Hardver ne mora uvek biti najbolji na papiru, u ovom slučaju i nije, pa mnogi misle da su prostom matematikom dva jezgra lošija od osam jezgara.

Uz dužno poštovanje Samsunga i Qualcomm-a koji prave odlične čipsetove, priznanje se mora odati Apple-u jer je A10 Fusion ispred svega što se danas može naći na tržištu kod konkurencije. Možda mislite da pričamo o nekoj vrlo blagoj prednosti A10 čipseta, ali detaljnijim ispitivanjem i testiranjem dolazi se do zaključka da je ova kombinacija dvojezgarnog procesora i šestojezgarnog GPU-a osetno ispred drugih rešenja.


apple_iphone_7_i_7_plus_7_s.jpg


Nećemo se zadržavati na dominaciji nad konkurentskim čipsetovima, već ćemo se osvrnuti na upoređivanje sa prethodnim generacijama čipsetova kompanije iz Kupertina. Apple konkretno navodi da je A10 doneo 40% povećanje performansi u procesorskom segmentu i čak 50% bolje GPU performanse , zahvaljujući zverskom šestojezgarnom PowerVR grafičkom čipu.

Da bismo videli kakvi su rezultati u poređenju sa najboljim čipsetom kompanije Samsung, kao konkurent je ubačen Galaxy S7 Edge sa Exynos 8890 Octa čipsetom. Koliko je A10 zapravo brz, možete videti u rezultatima benchmarka koje ćemo uključiti ispod (klik za veće fotografije): 


iPhone 7 Plus:

apple_iphone_7_plus_rezultati_s.jpg


iPhone 7:

apple_iphone_7_rezultati_s.jpg


S7 Edge:

samsung_galaxy_s7_edge_rezultati_s.jpg


Apple iPhone 7 Plus:

BaseMark OS II: Overall 3384; System 6656; Memory 1899; Graphics 6763; Web 1534
KrakenBenchmark: 1147ms (manje je bolje)
WebXPRT: 206 poena
Jetstream: 160.34
GFXBench: Manhattan 55.21 FPS ; Offscreen 44.48 FPS
Passmark: 359 MB/s Write; 915 MB/s Read

Apple iPhone 7:

BaseMark OS II: Overall 3500; System 6483; Memory 2228; Graphics 6763; Web 1537
KrakenBenchmark: 1133ms (manje je bolje)
WebXPRT: 206 poena
Jetstream: 134.91
GFXBench: Manhattan 58.73 FPS ; Offscreen 40.76 FPS
Passmark: 317 MB/s Write; 899 MB/s Read

Samsung Galaxy S7 Edge:

BaseMark OS II: Overall 2621; System 4005; Memory 2587; Graphics 4247; Web 1062
KrakenBenchmark: 3316ms (manje je bolje)
WebXPRT: 165 poena
Jetstream: 41.61
GFXBench: Manhattan 27.00 FPS ; Offscreen 39.00 FPS
Passmark: 819 MB/s Write; 2710 MB/s Read


Neko će se zapitati da li ove suvoparne brojke oslikavaju prave performanse u realnom korišćenju telefona. Odgovor je potvrdan, i dok taj skok u praksi u poređenju sa prethodnom generacijom iPhone-a nije unutar iOS-a baš toliko drastično primetan i opipljiv, svejedno je prisutan. Problem je u tome što su svi flegšipi u poslednje vreme dosta brzi, pa kad na već odlične performanse dođu još bolje, dolazi do opadanja u percepciji tako visokih performansi, pa se one moraju uporediti sintetičkim putem.

Drugi način je da dva brza smartfona poredite direktno izvršavanjem identičnih radnji u isto vreme, što znaći da biste primetili još bolje performanse, morate testirati dva telefona uporedo. Konkretno, iPhone 7 i 7 Plus jesu konkretno brži od Samsung Galaxy S7 Edge modela, ali je upitno koliko je prosečnom korisniku to bitno, jer je razlika izražena u delićima sekunde.


apple_iphone_7_i_7_plus_5_s.jpg

Da, iPhone 7 je kralj sintetičkih testova i ima najbolje performanse telefona današnjice, ali na kraju dana postavlja se pitanje da li pojedinac preferira iOS ili Android platformu. Poznato je da je iOS dosta ispeglanija platforma u odnosu na Android, ali se ne može reći da je potpuno savršena.

Baš kao i Android, tu su neki blaži nedostaci i bagovi, dok su u današnje vreme obe platforme podjednako bogate mogućnostima. Odluka na kraju dana ipak ostaje na korisniku, odnosno na kojoj platformi se više pronalazi, tačnije koji ekosistem više odgovara njegovim zahtevima i potrebama. Bitna stvar koju naravno moramo pomenuti jeste da je sa lansiranjem iPhone 7 i 7 Plus smartfona stigla i nadogradnja na iOS 10.


apple_iphone_7_i_7_plus_softver_1_s.jpg


apple_iphone_7_i_7_plus_softver_2_s.jpg


Zaista, na prvu loptu, ne može se reći da je razlika značajnija u odnosu na iOS 9. Preterano velikih promena nema, sve je tu što smo videli prošle godine, ali moramo pomenuti i par izmena koje su jasno primetne. Jedna od njih je Raise to Wake opcija koja automatski uključuje ekran telefona podizanjem uređaja sa površine stola. Na Homescreenu je kao skroz levi ekran ubačena Today strana sa mogućnošću postavljanja raznih korisnih widgeta. Takođe, na Lockscreenu kada se svajpuje ulevo sada ima više notifikacija i podataka bez potrebe za otključavanjem telefona.

Notifikacioni panel je blago korigovan, isto tako je i izmenjen Control Center koji sada ima tri panela - jedan za brze prečice, drugi za muziku i treći za Home aplikaciju za kontrolisanje kućnih aparata, ukoliko koristite Homekit. 3D Touch i dalje nudi korisne opcije brzog pregleda linkova, brzih akcija dubljim pritiskom na prečice aplikacija, sve je to već poznato jer je predstavljeno prošle godine na iPhone 6s i 6s Plus modelima. Ne treba nikako zaboraviti digitalnog asistenta Siri, koji nije baš toliko upotrebljiv na našim prostorima kao što je to recimo slučaj u Americi. Ipak, ukoliko dobro govorite engleski jezik, Siri itekako može biti zanimljiva opcija.


apple_iphone_7_i_7_plus_softver_2_s.jpg


apple_iphone_7_i_7_plus_softver_4_s.jpg


Posvetimo pažnju ekranima iPhone 7 i iPhone 7 Plus modelima. Dijagonale su nepromenjene, 4.7" i 5.5". Prva dijagonala je u svetu današnjih smartfona retkost, jer mnogi Android proizvođači forsiraju ekrane koji su od 5 inča pa naviše. Naravno, ljubitelji manjih dijagonala nikako neće imati problem sa 4.7", ali kao što rekosmo, takva dijagonala je nešto manja u odnosu na današnji prosek. D

ruga stvar, rezolucija na manjem iPhone 7 modelu - 1334x750 tačaka i oštrina od 326 PPI koja nije promenjena čitavih šest godina - prisutna je još od iPhone 5 modela. Ne može se reći da je oštrina loša, ali neobično je da mnogo jeftiniji budžetni telefoni imaju FullHD ekrane i veću oštrinu od iPhone 7 modela. Veći model donosi FullHD rezoluciju, ali na većih 5.5" i dok je oštrina od 401 PPI sasvim dobra, ima dosta ekrana sa oštrijim prikazom u kategoriji flegšipa.


apple_iphone_7_i_7_plus_9_s.jpg


apple_iphone_7_i_7_plus_10_s.jpg


Rezolucije i dijagonale na stranu, popričajmo o IPS panelu koji Apple koristi za svoje telefone. Odliična osobina ekrana novih iPhone modela je izvanredna kalibracija koja je na njima izvršena, postavljajući ih u sam vrh kada je u pitanju tačnost boja. Naravno, to smo morali da proverimo i lično i naša merenja se manje-više slažu sa nalazima drugih sajtova.

Da bismo povećali relevantnost merenja kolorimetrom, u poređenje smo ubacili i treći smartfon - Samsung Galaxy S7 Edge i njegov Super AMOLED ekran. Pomenuti model takođe pruža izvanredan prikaz, i kako se ispostavilo, Basic režim ekrana je dosta sličan sa prikazom iPhone 7 i 7 Plus modela.


Apple iPhone 7 Plus:

apple_iphone_7_plus_colorchecker_s.jpg


Apple iPhone 7:

apple_iphone_7_colorchecker_s.jpg


Samsung Galaxy S7 Edge:

samsung_galaxy_s7_edge_colorchecker_s.jpg


S7 Edge donosi nešto precizniju temperaturu boja, bližu 6500K traženoj granici, dok smo kod iPhone 7 Plus i iPhone 7 izmerili blago hladniju belu boju. Kada je sama tačnost pojedinačnih boja u pitanju, iPhone 7 Plus je malo bolji od manjeg iPhone 7 modela, dok je u poređenju sa Galaxy S7 Edge modelom skoro pa identičan po tom pitanju.

Što se maksimalne svetline tiče, ona je prilično visoka na oba iPhone-a, a SAMOLED ekran ih sasvim lepo prati i takođe može biti izuzetno svetao. Očigledna prednost ekrana S7 Edge smartfona je ipak u tehnologiji koju poseduje, Super AMOLED jednostavno ima drastično bolji nivo crne boje i mnogo veće cifre kontrasta jer je sposoban da ugasi pozadinsko osvetljenje svakog piksela i donese pravu crnu boju.

IPS tu nije tako dobar, donosi cifre dubine crne od oko 0.44cd/m2 na maksimalnoj svetlini i kontrast koji se kreće blizu cifre od 1500:1, što iako nije uporedivo sa "neograničenim" kontrastom Super AMOLED ekrana, vrlo je dobro za IPS matricu.

Apple iPhone 7 Plus:

apple_iphone_7_plus_grayscale_s.jpg


Apple iPhone 7:

apple_iphone_7_greyscale_s.jpg


Samsung Galaxy S7 Edge:

samsung_galaxy_s7_edge_greyscale_s.jpg


Kamera

Jedna od poznatih odlika iPhone-a kako su se smenjivale generacije, uvek je bila dobra kamera. Diskutabilno je da li su kamere iPhone modela tokom godina pružale najbolji kvalitet fotografija, rekli bismo da nisu, ali je ta razlika u odnosu na najbolje kamere uvek bila mala. Da li su se karte preokrenule u korist Apple-a i da li ove godine mogu da se takmiče u trci za najbolju kameru na smartfonu?

Rezultati koje smo dobili su vrlo interesantni, i možemo reći da je vrlo teško proceniti jer ima toliko dobrih kamera kod konkurentskih modela. Ovog puta smo kamere iPhone 7 i 7 Plus modela uporedili sa kamerom Samsung Galaxy S7 Edge telefon i čini nam se da je Apple sveukupno gledano u blagoj prednosti. Kamera Apple modela donosi prijatnije i bolje detalje kada se fotografija uveliča, procesiranje je jednostavno prirodnije, nasuprot pomalo veštačkom oštrenju kod S7 Edge modela.Sa druge strane, temperatura boja nam se manje dopada kod iPhone 7 modela, u svim uslovima je toplija nego što bi trebalo da bude, čineći fotografije živahnim i kad u stvarnosti boje nisu takve. Samsung bolje "pogađa" pravu temperaturu boja, iako ume da se desi da fotografija povuče i nešto hladniji ton. Ni Apple ni Samsung u toj oblasti nisu baš savršeni. Sa šumom u fotografijama oba učesnika su podjednako dobra, dok poređenje dinamičkog raspona varira od situacije do situacije i teže je proceniti šta je bolje jer se sva tri telefona vrlo lepo snalaze sa svetlim i tamnim oblastima u isto vreme.

4K video snimanje je po našem mišljenju bolje na iPhone 7 i 7 Plus modelima u poređenju sa S7 Edge modelom koji takođe ima dobar 4K zapis. Snimak na iPhone modelima je izuzetno detaljan i oštar, i jednostavno je napredniji u odnosu na 4K snimak S7 Edge modela. Možete se i lično uveriti u kvalitet fotografija, poređenjem približnih kadrova napravljenih u istim uslovima od sva tri smartfona, a takođe i sa nama podeliti u komentarima vaše mišljenje koji smarfon pravi najbolje fotografije i video.

Apple iPhone 7 Plus vs iPhone 7 vs Samsung Galaxy S7 Edge poređenje fotografija:


<<<< Link ka Flickr albumu >>>>


Video primeri (klik na fotku za download):


apple_iphone_7_plus_4k_dan.jpg


apple_iphone_7_4k_dan..jpg

samsung_galaxy_s7_edge_4k_dan.jpg


apple_iphone_7_plus_4k_mrak.jpg


apple_iphone_7_4k_mrak.jpg


samsung_galaxy_s7_edge_4k_mrak.jpg
 

Baterija

Povećanje kapaciteta baterije i unapređenje energetske efikasnosti A10 Fusion čipseta deluje da ima pozitivan uticaj na autonomiju. Manje smo se pozabavili ovom materijom nego što bismo to hteli, usled drugih oblasti na koje smo se više fokusirali za vreme koje smo imali na raspolaganju za potrebe ovog testa.

Stekli smo ipak neki grubi utisak da je autonomija bolja u odnosu na iPhone 6s i 6s Plus modele. Naša upotreba telefona nije bila konzistentna i baš toliko reprezentativna prosečnom korisniku, ali po nekim subjektivnim utiscima procenjujemo da iPhone 7 Plus može postići oko 11 do 12h korišćenja, dok manji iPhone 7 nije baš najbolji kada je baterija u pitanju i mogao bi postići oko 8 do 9h Usage parametra. Ove cifre ipak treba uzeti sa rezervom.


Apple iPhone 7 Plus:


apple_iphone_7_plus_baterija_s.jpg


Apple iPhone 7:


apple_iphone_7_baterija_s.jpg

Zakljsučak

Da ne bude nikakvih nedoumica kada je reč o novoj generaciji iPhone-a i našem stavu. Izvanredni telefoni, jedni od najboljih na tržištu. Ukoliko smatrate da je vaš smartfon "zanemoćao", da ga je vreme pregazilo, da ga snaga izdaje, a želite da sebi priuštite vrhunski smartfon, ne treba da imate preveliku dilemu - iPhone je jedan od par najboljih telefona na tržištu, po nekima i najbolji.
 
Telefon sa najbržim čipsetom, izvanrednim i apsolutno fluidnim iskustvom u radu, sa možda i najboljom kamerom na telefonima, sjajnim snimanjem 4K videa, većom baterijom i smanjenom potrošnjom, vodootpornim osobinama, dodatno ispoliranim iOS 10 OS-om. Apsolutno nećete pogrešiti ukoliko ga odaberete i svoj izbor bazirate na tehničkim karakteristikama koje su na vrhunskom nivou. iPhone 7 na tom planu jednostavno briljira i sa naše strane zaslužuje apsolutne preporuke: na tom planu verovatno da mu nema ravnog.


apple_iphone_7_i_7_plus_nagrada.jpg
 

Da li je to dovoljno, mi ne znamo, možemo samo da pretpostavljamo. Ne tako daleka istorija kaže da se nijedan proizvođač koji je sebi dozvolio da ne menja dizajn uređaja treću generaciju zaredom nije proslavio. I Samsung i HTC imaju nešto da kažu na tu temu: znamo razliku u prodajnim rezultatima Galaxy S3, S4 i S5 modela; slična iskustva beležio je i HTC sa One M7, M8 i M9. Svi ti telefoni bili su itekako unapređivani na polju tehničkih karakteristika, ali je publika bila neumoljiva: želimo nešto drugačije. Čekajte, da li biste vi zamenili svoj automobil kupljen pre dve godine istim takvim zbog 40 "konja" više i ne znamo koliko boljim obrtnim momentom motora? Možda i bi, ali da pri tome izgubite pola vrednosti svog automobila? Teško!
 
Na semaforu će rezultat pokazati Apple publika, ne kupci koji će (ili neće) preći sa Androida. Jasno je, dokazano mnogo puta već; publiku kao Apple nema niko. Ta publika je verna, često iracionalna u svojim potrebama da uvek poseduje novi telefon i da ga iz godine u godinu menja novijim; ta vernost je i obeležila godine Apple-ovog uspeha. Da jedemo svaki dan - moramo, da posedujemo najnoviji telefon - ne moramo! Apple-ova publika - mora! Ta publika i sada ima priliku da poseduje izvanredan telefon ukoliko smatra da vredi prodati svoj godinu-dve star telefon za 300-nak evra, te da nakon toga doplati još dva puta toliko da bi imala skoro pa isti takav telefon sa naprednijim hardverom. Nemojmo zaboraviti, iPhone 6 odnosno 6s su takođe izvanredni telefoni, nagrađivani priznanjima od strane iste ove redakcije koja nije promenila mišljenje preko noći, već lamentira nad činjenicom da je apgrejd "sa 6 na 7" finansijski gledano, vrlo sumnjiva odluka. A bez podrške navijača, ni jedan klub na ovom svetu ne može puno, pa čak ni sam Apple.
 
Da uprostimo priču koliko je god to moguće: Apple je na hardverskom planu napravio fantastično dobar posao, sjajno obavljen zadatak. iPhone 7 je na tom polju ostvario sve ono što korisnik danas može da očekuje od vrhunskog telefona. Ali, nemojmo prenebregnuti činjenicu da nije u pitanju samo promena kutije dizajna radi, te da iPhone danas ima za pola inča manji ekran od svakog drugog flagship modela današnjice a da model 7 Plus ima gabarite nedovoljno dobre za 2014. godinu kada je predstavljen, jer je i tada bio preveliki za većinu korisnika. Danas, da ne govorimo...
 
Nećemo dodavati so na ranu i potezati pitanje odsustva 3.5 mm priključka sa telefona. Danas, mesec dana posle, čak na to gledamo sa nekakvom blagonaklonošću; za tako nešto treba puno "herca" a Apple-u toga nikada nije manjkalo. Ni na PC-u odavno nema više paralelnog niti serijskog porta, PS2 periferije zamenili smo onima sa USB ili Bluetooth konekcijom, preživeli smo nekako...preživećemo i bez 3.5mm "džeka".
 
Jedva čekamo sledeći septembar i očekujemo...šta drugo nego spektakl!
 
Telefone na test ustupio Vip mobile

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS ZenFone 3 (Video)

Test: CoolPad Torino (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109