Greška

Došlo je do greške.

Test: Apple iPhone 6s Plus

30.11.2015 08:56 | 7 Mobile
Test: Apple iPhone 6s Plus

Pisali smo o ovogodišnjem "regularnom" iPhone modelu, a sada prikazujemo i veliki iPhone kako bi zaokružili Apple-ovu smartfon ponudu. Plus varijanta je zapravo poveći fablet, u većini odlika vrlo sličan svom manjem bratu, ali uz veću dijagonalu ekrana donosi i još par razlika u specifikacijama. Koje su to konkretne razlike i kakvi su naši utisci o 6s Plus modelu, saznaćete u nastavku...


Dragoljub Radovanović

Nismo bili u mogućnosti da Plus varijantu testiramo rame uz rame sa standardnim iPhone-om, kao što je to bio slučaj prethodne godine, ali svejedno ćemo se potruditi da vam dočaramo koje su to razlike između novih Apple smarfona. Kad pominjemo razlike, ne treba zaboraviti i na sličnosti, kojih zapravo ima u velikom broju. Samim tim, želimo da istaknemo da ovaj test dolazi kao "dopuna" utisaka, a da se ne bismo ponavljali, upućujemo vas na test iPhone 6s smartfona u kojem smo opširnije pisali o novoj S generaciji. Telenor je bio ljubazan da nam ustupi veći iPhone 6s Plus kako bismo mogli da upotpunimo priču o Apple-ovim ovogodišnjim telefonima.


apple_iphone_6s_plus_s.jpg


Apple je po prvi put prošle godine došao na zaključak da korisniku treba ponuditi izbor kada je dijagonala ekrana u pitanju, pa je pod pritiskom konkurencije predstavio i iPhone fablet, takozvanu Plus varijantu. Identična je priča i ove godine sa S generacijom. Pre svega, krenimo od dijagonala ekrana ovih smartfona, gde 6s Plus dolazi sa ekranom od 5.5 inča, naspram 4.7 inča kod 6s modela. Treba uzeti u obzir da sa većim fabletom ne dobijamo samo veću dijagonalu, već i višu rezoluciju ekrana.

Konkretno, Plus varijanta poseduje 1920x1080 ekran, dok manji iPhone ima 1334x750 tačaka. Veća rezolucija je tu sa razlogom kako bi se održala visoka oštrina na primetno većoj dijagonali, mada iPhone 6s Plus čak i prevazilazi 6s po pitanju oštrine prikaza sa cifrom od 401 PPI naspram 326 PPI. Zadržaćemo se još malo na ekranima ovih modela i pogledati detaljnije informacije dobijene pomoću našeg kolorimetra. Pre svega, ispostavilo se da je veći fablet čak i nešto svetliji na maksimalnom osvetljenju, ponudivši 576 cd/m2, gde je 6s postigao 506 cd/m2.


apple_iphone_6s_plus_8_s.jpg


apple_iphone_6s_plus_10_s.jpg


Sa druge strane, manji iPhone ima nešto tačnije boje, konkretno odstupanje od 3.21 Delta E, gde je fablet zabeležio cifru od 3.42 Delta E. Između ovih modela postoji i razlika u toplini prikaza, pa smo došli do rezultata da je iPhone 6s Plus blago topliji uz 7254 kelvina, naspram 7849 kelvina kod manjeg iPhone-a. Konkretno, mi više preferiramo kada je balans bele boje bliži 6500K granici, tako da kada je prikaz u pitanju sveukupno bismo prednost dali iPhone 6s Plus modelu. Razlika definitivno nije velika, u realnosti biste je primetili samo u slučaju da držite oba telefona jedan pored drugog.


apple_iphone_6s_plus_calman_s.jpg


apple_iphone_6s_plus_svetlina_s.jpg


Dotakli smo se razlika po pitanju ekrana, kakva je situacija po pitanju dizajna? Može se reći da po pitanju izgleda razlike praktično i ne postoje, ako izuzmemo da je iPhone 6s Plus zapravo samo uvećani 6s. Osim Plus sufiksa, sadržaj pakovanja je isti, imamo punjač, Lightning kabl, EarPods slušalice, alatku za otvaranje Sim slota i dokumentaciju.


apple_iphone_6s_plus_1_s.jpg


apple_iphone_6s_plus_2_s.jpg


Dostupan je u istim bojama kao i manji model - Space Gray, Silver, Gold i Rose Gold - naš primerak je konkretno Space Gray varijanta. Pozicije tastera, oblik, S slovo pozadi, sve je isto kao i na iPhone 6s modelu, sa kojim ste već upoznati, ali ako niste, svakako pročitajte njegov test na Benchmarku, te pogledajte ispod fotografije većeg fableta koje smo zabeležili.


apple_iphone_6s_plus_3_s.jpg


apple_iphone_6s_plus_4_s.jpg


apple_iphone_6s_plus_5_s.jpg

 

Nastavak

Na prethodnoj stranici smo pričali o stavkama koje su vidljive spolja, ali kakva je situacija sa "enterijerom" iPhone 6s Plus-a u poređenju sa 6s modelom? Logično je da dele dosta sličnosti po pitanju hardvera, tako da opet imamo sjajan dvojezgarni Twister na 1.84 GHz i moćni PowerVR GT7600 grafički čip. Kombinacija koja sačinjava Apple A9 čipset je trenutno najmoćnije rešenje kada su u pitanju smartfoni današnjice.


Uporedne specifikacije
iPhone 6s Plus iPhone 6s
Proizvođač Apple Apple
Model iPhone 6s Plus iPhone 6s
Predstavljen Septembar 2015. Septembar 2015.
Operativni sistem iOS iOS
Verzija OS 9.1 9.1
Tip ekrana IPS, kapacitivni touchscreen IPS, kapacitivni touchscreen
Rezolucija ekrana 1080 x 1920 tačaka 750 x 1334 tačaka
Gustina ekrana 401 ppi 326 ppi
Kamera 12 MP 12 MP
Video 2160p@30fps, 1080p@120fps i 720p@240fps 2160p@30fps, 1080p@120fps i 720p@240fps
Prednja kamera 5 MP 5 MP
Blic dual-LED dual-LED
WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth Da, v4.2 Da, v4.2
GPS Da Da
USB Lightning konektor Lightning konektor
FM Radio Ne Ne
3.5 mm konektor Da Da
Ostali senzori i konekcije Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, fingerprint Accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, fingerprint
Memorijski slot Ne Ne
CPU Dual-core Twister 1.8 GHz Dual-core Twister 1.8 GHz
Memorija telefona 16 GB 16 GB
RAM 2 GB 2 GB
GPU PowerVR GT7600 PowerVR GT7600
Chipset Apple A9 Apple A9
Dimenzije 158.2 x 77.9 x 7.3 mm 138.3 x 67.1 x 7.1 mm
Masa 192 g 143 g
Baterija Li-Po 2750 mAh Li-Po 1715 mAh
Prenos podataka DC-HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; EV-DO Rev. A, up to 3.1 Mbps; LTE, Cat4, 150 Mbps DL, 50 Mbps UL DC-HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; EV-DO Rev. A, up to 3.1 Mbps; LTE, Cat4, 150 Mbps DL, 50 Mbps UL


Apple očigledno zna šta radi, ne ubacuje ogroman broj jezgara kako bi privukao manje upućene korisnike, već nudi dual-core rešenje koje prevazilazi performanse bilo kog konkurenta. Jednostavno, da ne dužimo previše priču, iPhone 6s Plus uz iPhone 6s deli titulu najbržeg smartfona na tržištu, a zabeležili smo i nekoliko sintetičkih testova koji potvrđuju rečeno. Ponovo nas je zadesio superiorniji TSMC A9 čip, koji je blago bolji od Samsungovog po pitanju performansi i autonomije.


apple_iphone_6s_plus_sintetika_1_s.jpg


apple_iphone_6s_plus_sintetika_2_s.jpg


Plus je sofverski identičan sa iPhone 6s modelom, tako da umesto da čitate po drugi put o mogućnostima i funkcijama iOS 9 platforme, upućujemo korisnike koji nisu čitali prethodni test na softver stranicu u testu iPhone 6s modela. Tamo ćete pronaći dosta naših utisaka o novoj verziji iOS-a, sa kojom smo izuzetno zadovoljni.


apple_iphone_6s_plus_itunes_s.jpg


Što se tiče fizičkih dimenzija, da li je iPhone 6s Plus telefon za vas? To isključivo zavisi od pojedinca i stava prema većim smartfonima, tj. fabletima. Da li imate veće šake? Da li vam velike dimenzije otežavaju nošenje u džepu? Da li biste nosili iPhone 6s Plus u torbici? Da li možete da prihvatite veću masu telefona? Sve su to pitanja koja će vas ili usmeriti ka iPhone fablet varijanti, ili vas potpuno odvratiti od nje.


apple_iphone_6s_plus_6_s.jpg


apple_iphone_6s_plus_7_s.jpg


Ipak, nije sve tako jednostavno, da su potpuno identične specifikacije u oba modela, izbor bi bio lakši. Problem u odabiru nastaje kada u jednačinu uključimo sledeće stvari - veću rezoluciju, veći kapacitet baterije i optičku stabilizaciju kod kamere. Ostatak odlika jeste zajednički, i tu se ubrajaju 12MP zadnja kamera, 4K snimanje, 2GB RAM-a, 5MP prednja kamera, itd.


apple_iphone_6s_plus_9_s.jpg


Krenimo pre svega od baterije. iPhone 6s Plus poseduje veći kapacitet od 2750 mAh naspram 1715 mAh baterije kod iPhone 6s modela. Šta to znači konkretno, da li je autonomija bolja obzirom da se u jednačinu uključuje veći ekran koji je veći potrošač na fabletu? Autonomija zapravo jeste osetno bolja. U kojem god scenariju, jednostavno se može očekivati barem oko dva sata više pod Usage sekcijom, tako da tamo gde je iPhone 6s trajao 6 ili 7 sati korišćenja, iPhone 6s Plus postiže od 8 do 9 sati. Imati dva sata korišćenja više može da vas spasi tokom prometnijeg dana, tako da je to jedan od aspekata koji nam se veoma dopada kod ovog fableta.

Druga prednost iPhone 6s Plus modela naspram manjeg brata je optička stabilizacija kamere koju poseduje. Koliko je to bitna stvar? Posmatrajte to na sledeći način - ukoliko korisnik uglavnom pravi fotografije tokom dana i ne snima puno video snimaka, neće imati preterane koristi od optičke naspram softverske stabilizacije. Kvalitet fotografija tokom dana je vrlo sličan kao kod iPhone 6s modela, dakle i dalje je vrlo dobar, ali najočiglednija razlika je u noćnim fotografijama. Pre svega, skoro nijedna fotografija koju smo napravili nije ispadala mutna čak ni u uslovima sa vrlo malo svetla, što se ne može reći za iPhone 6s, gde smo za Flickr album ipak morali da uklonimo određen broj "strešenih" fotki. Ukratko, u dnevnim fotografijama je isti, ali za video i noćne uslove je iPhone 6s Plus je malo bolji, u šta se možete uveriti i sami iz naših primera.


Video primeri:


apple_iphone_6s_plus_4k_dan.jpg


apple_iphone_6s_plus_4k_mrak.jpg


Primeri fotografija:

Link

Zaključak

U ovakvim slučajevima gde postoje dve varijante telefona, za određen broj ljudi to može predstavljati noćnu moru po pitanju donošenja odluke koji telefon kupiti. Sa druge strane, veličina telefona sama po sebi može biti razlog odbacivanja iPhone 6s Plus kao opciju, ili baš prihvatanja naspram manje iPhone 6s varijante. Oba modela jesu dosta slična, ne dele ih neke drastične razlike, ali opet postoji nekoliko stvari koje zbog kojih nam se dopada ideja većeg Plus modela. Pre svega, veći ekran čini konzumaciju multimedije znatno ugodnijom, ali tu se onda provlače i pitanja prenosivosti telefona, kako leži u ruci zbog veličine, koliko je težak.


apple_iphone_6s_plus_nagrada.jpg


Druga stvar je oštrina prikaza koja ide u korist iPhone 6s Plus modela. Isto važi i za toplinu boja, ali to nisu razlike koje će biti toliko očigledne bez direktnog upoređivanja telefona kada stoje jedan do drugog. Performanse su manje-više identične na oba smartfona, isto važi i za softversku stranu, iOS 9.1, 3D Touch, čitač otiska prsta, itd, pa će na tim poljima oba telefona biti vrlo slična. Kamera sa druge strane donosi optičku stabilizaciju kod iPhone 6s Plus modela, što je korisno u noćnim uslovima fotografisanja i za video, dok je po danu kvalitet fotografija identičan. Još jedna prednost iPhone fableta leži u dužoj autonomiji, što je takođe bitna kategorija.

Sve u svemu, pri planiranju kupovine pažljivo treba proći kroz odlike oba modela. Korisnik najpre mora razrešiti sam sa sobom šta je bolja solucija za njega, i biti iskren prema sebi, svojim potrebama i kriterijumima. iPhone 6s Plus je uz iPhone 6s trenutno jedan od najprimamljivijih smartfona na tržištu, tako da, što se nas tiče, dobija zaslužene preporuke...

Prednosti

- Veliki 5.5-inčni 1920x1080 ekran
- Dobra autonomija
- Fantastične performanse
- 12MP 4K kamera sa optičkom stabilizacijom
- Vrlo dobra iOS 9.1 platforma

Mane

- Dosta glomazan i težak
Nema brzo punjenje baterije


Cena: od 37.980 do 101.970 RSD u paketima Telenora

Smartfon na test ustupio Telenor.

Dusan Nestorov Član postova: 198
Prelep i mocan telefon za jako veliki novac. Proizvodnja ovog modela Apple kosta $275 po komadu, a naplacuje ga 3-4 puta vise. Sta reci...
Dakigalaxys6 Član postova: 35
Lep telefon ali je malo precenjen.
Crazy Serb Član postova: 497
Ja se secam kad sam nosio "ciglu", a sad isti ti ljudi koji su tako nazivali vece telefone, sada se pale na sto vece "rigips table"...
Vojkan Moderators postova: 17182
pa pola cm viši i 2mm širi od note 5 a ima 0.2" manji ekran...
ili recimo 12mm viši i 3mm širi od G3 a imaju isti ekran
scouser Član postova: 2589
Шта, као није гломазан?

Test: Asus Zenfone 2 Laser

Test: HTC One A9

10104
10105
10106
10107
10108
10109