Greška

Došlo je do greške.

Test: Apple iPhone 5S

25.10.2013 20:50 | 2266 Mobile
Test: Apple iPhone 5S

Apple nas je navikao na ujednačen tempo predstavljanja telefona, a same oznake ovih uređaja nam dosta govore šta će oni doneti. I pored toga što Apple nije ni malo misteriozan kada su u pitanju telefoni (ili makar ne uspeva da sakrije razvoj novih modela), oni i dalje ne prestaju da privlače veliku pažnju. “S” modeli obično donose promene unutrašnjost, a tako je i sa novom 5S perjanicom kompanije iz Kupertina. Ipak, iPhone 5S može biti prvi Apple telefon u istoriji koji će kako vreme bude prolazilo biti bolji telefon, a za to su zalužna dva nova Apple čipa koji se nalaze u njemu…

Branko Mitić

Apple je vreme za predstavljanje svojih telefona pomerio sa početka leta, na početak jeseni, pa tako sada imamo priliku da probamo iPhone 5S (uslovno rečeno) nedugo posle svetske premijere, obzirom da smo na test morali da ga dobijemo “kako znamo i umemo.” “S” modeli telefona kompanije Apple ne donose fizičke promene, već promene unutrašnjosti, tako da smo dizajn ovog telefona znali i pre nego što smo ga videli na prezentaciji koja je održana u septembru.
 


Međutim, iPhone 5S je doneo i pojedine fizičke promene. Ne tako velika, mada lako uočljiva promena nalazi se kod Home tastera. Oko tastera sada se nalazi metalni prsten, koji služi da pomogne senzoru za otisak prsta (o tome malo kasnije). Pored toga, iPhone je doneo promene i kada su u pitanju boje. Srebrno-beli model i dalje izgleda isto kao i beli iPhone 5, dok je crni model posao “Space gray,” a to znači da su tamno sive nijanse sa iPhone 5 modela sada nešto svetlije. Ipak, pravi hit je postao zlatni iPhone 5S. Telefon ove boje, koji smo i mi testirali, napravio je pravi bum na tržištu u vreme kada se iPhone 5S još uvek lako ne nalazi u prodavnicama, pa je tako preprodajna cena zlatnog modela bila i 20-30% veća nego crnog, iako ovi telefoni zvanično koštaju isto i naravno imaju iste karakteristike. Bitnije od svega jeste da zlatni iPhone 5S nije ni malo vulgaran (kao pojedini modeli koje nećemo sada nabrajati), već ima veoma prijatnu svetlu nijansu.

Što se tiče fizičkog utiska, iPhone 5S je i dalje jedan od najboljih telefona na tržištu, ako ne i najbolji. Mnogi proizvođači obećavaju metalne telefone, ali od onih bitnih modela, ističu se samo iPhone i HTC One. Kako Apple ima ogromno iskustvo sa aluminijumom na gotovo svakom svom proizvodu, uključujući i miš ili iPod Shuffle, nema potrebne posebno objašnjavati da je fizički kvalitet telefona za čistu desetku.

iPhone 5S u ruci deluje malo i lagano, a to smo prvi put osetili kada se pojavio iPhone 5. iPhone 5 i 5S telefoni su lakši i imaju manju zapreminu čak i od iPhone 4 i 4S modela koji imaju manji ekran. Kada se na to doda da su Android telefoni u poslednje vreme imali za cilj da povećaju veličinu ekrana, onda iPhone 5S ostaje faktički jedini bitan telefon koji može da ponudi male dimenzije i masu, čak i kada se poredi sa “mini” verzijama vodećih modela Samsunga, HTC-a i Sonya.
 


iPhone 5S je zadržao istu dijagonalu ekrana i isti kvalitet ekrana kao što je imao iPhone 5. U pitanju je ekran dijagonale 4” sa rezolucijom od 1136 x 640 tačaka, što čini 326 piksela po inču. iPhone 5 doneo je gotovo perfektan ekran, tako da je o eventualnim poboljšanjima kod modela 5S teško govoriti, jer je pitanje da li mogu da se primete. U pitanju je IPS tip panela sa LED pozadinskim osvetljenjem, a tradicija kompanije Apple u izboru panela, te odbacivanju loših primeraka u proizvodnji je poznata - ne samo za telefone, već za sve uređaje. Što se tiče kvaliteta, iPhone 5S ima možda i najboljih ekran na tržištu. Što se tiče veličine, još uvek je mali broj Apple korisnika koji se žali na ovu veličinu, a treba podsetiti da većina telefona koji se na svetu proda ima ekran približne veličine kao iPhone 5S.

Ono što je iPhone 5S novo doneo jeste senzor otiska prsta koji je smešten u Home taster. Nećemo reći da je Apple prvi doneo ovaj senzor, obzirom da je (makar) jedan model Motorola telefona imao senzor otiska prsta, ali je interesovanje korisnika i vendora za senzor otiska prsta na mobilnim uređajima poraslo tek onog dana kada je Apple predstavio iPhone 5S. Pored toga, senzor koji je Apple predstavio je nove generacije i trebalo bi da radi znatno brže i sa manje problema u odnosu na gotova sva rešenja viđena za sada na potrošačkim uređajima. Podešavanje ovog senzora nije teško, mada zahteva nekoliko minuta, pogtovo ako želite da koristite više prstiju. Dobra je vest da se u sistem mogu uneti otisci više ljudi ili prosto više vaših prstiju. Još jedna dobra vest je ta da ne morate da pazite pod kojim uglom prislanjate prst na Home taster, obzirom da je senzor u njemu dovoljno sposoban da shvati da je u pitanju vaš prst, čak i ako ga rotirate za celih 180 stepeni.
 


Nakon podešavanja, otključavanje putem ovog senzora se vrši tako što je dovoljno samo prisloniti prst na Home taster, bez potrebe da taster pritisnete. Iako se za sada nije pojavilo rešenje za probijanje ove zaštite (osim primera gde su “hakeri” zapravo napravili 3D model reljefa prsta), njegova pimarna namena jeste da se ubrza korišćenje telefona. Senzor otiska prsta je za sada ništa drugo nego brza zamena za šifru (brojčanu ili tekstualnu), koju pojedinci koriste kao dodatnu zaštitu. Pored toga, senzor otiska prsta može da se koristi i za proveru prilikom kupovine na App Store prodavnici, ali su to za sada gotovo sve njegove mogućnosti. Druge aplikacije za sada ne mogu da pristupaju ovom senzoru, a da li će se to promeniti, ostaje nam da vidimo. Za kraj priče o senzoru, moramo reći da je on veoma brzo i pouzdano rešenje i da je zapravo odnos brzine otključavanja telefona i stvarne zaštite najbolji koji smo do sada videli na telefonima.

Hardver i kamera

Apple je doneo i dve bitne promene u unutrašnjosti telefona, zbog kojih smatramo da će iPhone 5S vremenom postati još bolji uređaj. Pre svega, tu je 64-bitni A7 procesor. Ovo je prvi 64-bitni procesor za tablet ili smartfon, a Apple je podršku za ovakav hardver već dodao u iOS 7 i svoje aplikacije. Uprkos laičkim komentarima da 64-bitni sistemi samo služe da indeksiraju 4 ili više gigabajta RAM-a, performanse 64-bitnih sistema (gde mislimo na objedinjen sistem, hardver i programe) koji se koriste u ozbiljne svrhe, demantuju ove navode. Kao što se moglo očekivati, konkurenti su prvi dan ismejali ideju kompanije Apple o 64-bitnom procesoru, ali su već sutra najavili da će i njihovi budući telefoni i tableti imati 64-bitne procesore.

Međutim, ovde se postavlja pitanje kako će se situacija razvijati što se tiče softvera i sistema, obzirom da je kompaniji Apple daleko lakše u svom zatvorenom ekosistemu da napravi ovako ključne promene (najbolji primer za to jeste tranzicija na 64-bita OS X sistema i Mac računara, koja se desila mnogostruko brže nego kod Windows konkurencije).
 


Apple A7 procesor je i dalje dual-core, a prvi sintetički testovi na internetu su pokazali da je ovaj procesor brži i od izuzetno cenjenog i poželjnog Snapdragon 800 procesora. Koliko je A7 brz u realnom radu, teško je reći, obzirom da su zahtevi iOS 7 sistema i softvera i dalje mnogo manji nego što Apple A7 to može da pruži. iPhone 5 i dalje “leti” za gotovo sve operacije i najzahtevnije igre rade bez problema, tako da će se softveri koji će Apple A7 staviti na muke pojaviti tek u narednim mesecima. iPhone 5S čak i za dve godine može biti veoma upotrebljiv telefon, baš zato što će njegov hardver na pravi način biti iskorišćen tek u narednom periodu.

Specifikacije
 • Proizvođač Apple
 • Model iPhone 5S 16GB
 • Predstavljen septembar 2013.
 • Operativni sistem iOS
 • Verzija OS iOS 7.1
 • Tip ekrana IPS, kapacitivni touchscreen
 • Rezolucija ekrana 640 x 1136 tačaka
 • Gustina ekrana 326 ppi
 • Kamera 8 MP
 • Video 1080p@30fps
 • Prednja kamera 1.2 MP
 • Blic dual-LED
 • Dijagonala ekrana 4.0 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Accelerometer, gyro, proximity, compass
 • Memorijski slot Ne
 • Kartica uz telefon Ne
 • CPU Dual-core Cyclone 1.3 GHz
 • Memorija telefona 16 GB
 • RAM 1 GB
 • GPU PowerVR G6430
 • Chipset Apple A7
 • Dimenzije 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
 • Masa 112 g
 • Baterija Li-Po 1560 mAh
 • Prenos podataka DC-HSDPA, 42 Mbps; HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps, LTE, 100 Mbps; EV-DO Rev. A, do 3.1 Mbps

Isti je slučaj i sa Apple M7 “motion” procesorom, koji se našao u ovom telefonu. Ovaj procesor na sebe preuzima mnoge senzore i proračune koji se bave kretnjom telefona. Razlog za to jeste želja za još boljim radom, ali i manjom potrošnjom. M7 je još jedan čip unutar Apple 5S telefona koji tek treba da bude iskorišćen na pravi način. U teoriji, iOS 7 sistem i aplikacije mogu da koriste mnoge informacije sa M7 procesora, kako bi prilagodili rad situaciji u kojoj se nalazite. Na osnovu M7 procesora, iPhone 5S lako može da zna da li spavate ili telefon niste poneli sa sobom, da li šetate, trčite, vozite i slično. Naravno, ovakve stvari mogu da ponude mnogi aktuelni programi i smartfoni, ali suština M7 procesora jeste izrazito mala potrošnja, preciznost i činjenica je uvek uključen.

M7 procesor za sada radi operacije koje smo i navikli da vidimo na telefonima, a nadamo se da će u predstojećem periodu aplikacije na pravi način koristiti ovaj hardver i to ne samo aplikacije za praćenje fizičke aktivnosti, već i, na primer, Facebook aplikacija - ako je prva stvar koju uradite kada uzmete telefon otvaranje Facebook aplikacije, telefon bi mogao da zna da ste krenuli da ga koristite i da odmah pokrene ažuriranje feeda. Kao što smo već rekli, mogućnosti M7 “motion” procesora biće iskorišćene tek u narednom periodu, a nadamo se da ga Apple neće “zatvoriti” kao što to, izgleda, ima nameru da učini sa senzorom za otisak prsta.
 


Kamera je još jedna značajno unapređena stavka ovog telefona, možda i nešto što će “običan korisnik” najbolje primetiti. Kao i u slučaju ekrana, dizajna i performansi, ova kamera mora da pobedi onu sa iPhone 5 telefona, što neće biti nimalo lako. Apple je postupio ispravno i zadržao rezoluciju od 8 megapiksela, uz povećanje senzora. Povećanje senzora uz istu rezoluciju znači da će svaki piksel biti veći, što znači čistije detalje, a posebno bolje peformanse u situacijama sa slabim svetlom. Apple je neznatno povećao i svetlosnu moć objektiva, za koji se ističe da je posebno dizajniran za ovaj telefon.

iPhone 5S donosi i veoma zanimljivo rešenje kada je u pitanju blic, posle koga možemo samo da kažemo “kako se neko ranije nije setio.” Naime, osvetljenje poseduje dva LED-a, a suština je u tome da su oni različite boje. Ova dva LED-a mogu da naprave preko 1000 kombinacija topline svetla. LED svetla su hladnija od ambijentalnog svetla u većini slučajeva, zbog čega slike sa dodatnim osvetljenjem izgledaju hladno i imaju plavu nijansu. iPhone 5S pored standardnog belog (hladnog) LED-a, poseduje i žući (topliji) LED, a ove dve sijaličice svojim kombinovanjem prave toplinu svetla što je bliže moguće ambijentalnom svetlu.

Odmah se može videti da ovo nije prazna priča, međutim, “problem” je i dalje u tome da sve slike treba slikati bez dodatnog osvetljenja kada god je to moguće. U ostalom, ako profesionalci ne koriste direktno oštro svetlo, onda to ne biste trebali ni vi. Pogotovo što iPhone 5S ima odličan potencijal u situacijama sa slabim svetlom i kada će slike bez dodatnog osvetljenje vrlo verovatno izgledati bolje.
 


Kamera koristi i sirovu snagu procesora, pa je sada moguće držanjem okidača snimiti ogroman broj fotografija i potom izabrati najbolju. iPhone sam bira najbolju fotografiju i u albumu ih postavlja tako da ne pravi “gužvu,” a korisnik ručno može izabrati neku drugu najbolju i jednim klikom obrisati sve one preostale. Drugi primer korišćenja snage procesora jeste mogućnost snimanja 720p videa pri 120 slika u sekundi. Ovo znači da je moguće usporiti snimak 4x(30p) - 5x(24p) bez gubljenja na kvalitetu. Unutar telefona je moguće regulisati kada će se snimak kretati “normalnom” brzinom, a kada će biti usporen. Naravno, intuitivno i jednostavno kako to, čini se, samo Apple može da reši. Apple je unapredio i prednju kameru, koja sada ima 1.2 MP rezoluciju.
 


Sa prijemom signala i kvalitetom nismo imali nikakvih problema, ako se o bilo kakvom kvalitetu može pričati kada je telefoniranje običnom mrežom u pitanju. iOS 7 donosi opciju FaceTime audio, prilikom koje se lako može videti koliko je kvalitet zvuka preko mobilnih provajdera zapravo loš. Telefon smo koristili sa Telenor karticom i na više mesta u Beogradu smo postigli brzine preko 20 Mbita za download u popularnoj Speedtest aplikaciji.

Što se tiče baterije, Apple jeste neznatno povećao kapacitet baterije, ali se čini da je za toliko i povećana potrošnja, pa je autonomija gotovo ista kao kod iPhone 5 i poslednjih nekoliko Apple telefona. To znači da će telefon za većinu korisnika izdržati jedan radni dan bez punjača, a sumnjamo da će bilo ko ovakav telefon puniti svaki drugi dan, ali i isto tako sumnjamo da će normalno korišćenje zahtevati da telefon stavite na punjač pre nego što legnete u krevet.

iOS 7

iPhone 5S je sa sobom doneo i sedmu generaciju iOS sistema. iOS 7 podržavaju i stariji uređaji, sve u nazad do iPhone 4 telefona, iPad 2 tableta (naravno i mini) i iPod touch plejera pete generacije. iOS 7 je doneo daleko najveću vizuelnu promenu za jedan iOS 7, a ni promene interfejsa i načina korišćenja nisu zanemarljive.

Kada je iOS 7 prvi put prikazan ovog leta, ljubitelji Apple uređaja su u najmanju ruku bili skeptični. Pored drastične promene izgleda ikonica, na koje ni danas mnogi ne mogu da se naviknu, Džoni Ajv je iOS dirao tamo gde je najbolji - u domenu fontova i čitljivosti. Srećom, greška je brzo otkrivena i tokom leta iOS je dobio daleko bolje fontove nego u prvoj beta verziji. Kada se gledaju snimci ekrana na računaru, fontovi i dalje deluju tanji i slabije čitljivi, ali je dobra vest da uživo na Retina ekranu telefona sve deluje daleko bolje. Mora se ipak priznati da je Apple ipak uradio dobar posao sa fontovima, obzirom da je veoma gust ekran iskorišćen na način da se slova jasno vide, ali da se zauzima manja površina ekrana. Ovo ne treba da čudi, obzirom da je sistem za Retina ekrane do sada bio optimizovan tako što je sve povećano četiri puta. Ovoga puta je sve urađeno od nule.
 


iOS 7 deluje veoma šareno i moramo priznati i posle više nedelja još uvek ne možemo u potpunosti da se naviknemo. Sa jedne strane taj šareniš u prvi plan stavlja fantastične ekrane Apple uređaja, dok sa druge strane nekada neki delovi sistema mogu biti i previše šareni za neke osnovne namene. iOS 7 je doneo i novi set animacija, koje zaista deluju prijatno u 95% slučajeva, mada smo čuli pojedine zamerke da na velikim ekranima iPad uređaja, ove animacije mogu da budu i previše izražene. Još uvek nismo duže vremena koristili iPad sa iOS 7 sistemom i ne možemo da kažemo da li su ovi navodi tačni.

Izgled aplikacija je redizajniran i Apple se hvali dizajnom “od ivice do ivice,” koji se zaista može odmah primetiti. iOS 7 mnogo bolje koristi površinu ekrana, na kojem je tekst bolje raspoređen, stare ikonice uklonjene i uslovno se može reći da iOS 7 delimično “povećava” ekran vašeg uređaja. Pored toga, iOS 7 donosi “svajpove” za kretanje napred i nazad (nisu obavezni da se koriste, već su samo opcija), mada će biti potrebno neko vreme kako bi zapamtili gde mogu da se koriste, a gde ne. Dobra vest je to da je za “svajpove” zaista potrebno “krenuti” od ivice ekrana i gotovo nikada se neće desiti da ćete ih aktivirati slučajno.
 


Još jedna velika novina jesu Notification center i Control center. Apple je ove dve stvari razdvojio, a prva se aktivira, kao i do sada, pokretom odozgo na dole, dok druga odozdo na gore. Notification center poseduje mnoge informacije i podeljen je na tri dela, dovoljno je dobar za većinu korisnika, dok će oni izuzetno napredni korisnici, svakako moći da nađu neke zamerke. Control center je za mnoge došao previše kasno na iOS 7, ali mora se priznati da je urađen na dopadljiv način i ne zahteva vreme za navikavanje, dok se to ne može reći za Notification center. Ljubitelji Androida i Cydia rešenja za iOS neće sa oduševljenjem dočekati ove novine, ali su one više ne dovoljne za 90% korisnika.

Apple je doneo značajne promene u Safari i aplikaciju za kameru. Safari je odlično evoluirao i Apple se mora pohvaliti za ogroman trud koji ulaže u razvoj Safarija, bilo da je u pitanju iOS ili OS X. Aplikacija za kameru je napravljena tako da omogućava veoma brz prelaza sa snimanja videa, usporenog videa, slika, kvadratnih slika i panorame, a poboljšan je i način na koji je moguće urediti fotografije, uz popularne filtere. Apple nije preterao sa aplikacijom za kameru, pa se ni jednom nećete izgubiti u pojedinim opcijama ili modovima, ali ćete na raspolaganju i dalje imati dovoljno alatki za vaše slike ili video.
 


Sve u svemu iOS 7 jeste veliki korak napred, ali neće ga svi sa oduševljenjem prihvatiti. Ipak, iOS 7 treba videti ako prelazni period i može se reći da je Apple na vreme krenuo da razvija sledeću generaciju sistema, bilo da je reč o izgledu ili korišćenju. Verujemo da će sa iOS 8 sistemom sledeće godine Apple zaokružiti moderan i upotrebljiv sistem i da će do tada većina shvatiti da je Apple morao da krene u ovom smeru. U međuvremenu, iOS 7 će biti velika promena ukoliko dugo vremena koristite iOS, ali će u isto vreme u prvi plan stavljati odličan kvalitet ekrana Apple mobilnih uređaja, ali i na najbolji način iskorišćavati veličinu tih ekrana.

Utisci

Umesto zaključka, možda bismo trebali da se osvrnemo na period pre i posle predstavljanja iPhone 5S telefona. Pre njegovog predstavljanja pojavila su se brojna mračna proročanstva na račun kompanije Apple. Ova predviđanja uglavnom su se odnosila na dijagonalu ekrana i govorila “da je Apple propao ukoliko ne donese veći ekran.” Apple sigurno testira telefone i od 5 i od 6 inča, ali to ne znači da će ih ikada predstaviti, mada nije isključeno. Zapravo, Apple nema nikakve probleme sa većim ekranima, ali smo prilično sigurni da za sada ne želi veće dimenzije uređaja i drugačiju fizičku formu, a čini se da se ogroman broj ljudi slaže sa tom idejom.

Za sada potražnja ni za jednim telefonom nije bila tako velika kao za novim vodećim modelom kompanije Apple. I upravo posle ovog milionskog interesovanja, sva ona mračna predviđanja o kompaniji Apple su nestala, a može se reći da većina ljudi i dalje ništa ne bi značajno menjala u paleti proizvoda kompanije iz Kupertina. Čini se da se iPhone i Android telefoni nikada manje nisu poredili od kada je izašao iPhone 5S. Izgleda da su mnogi ljudi (konačno) shvatili da su ovo različiti svetovi i da poređenje, naročito ono po specifikacijama, gotovo da nema smisla. Mi ne pokušavamo da kažemo koji je svet bolji. Samo kažemo da još uvek ne postoji jedan pravi recept za “najbolji telefon,” koji će pokoriti celo tržište.
 


Paralelno sa ovom pričom ide i ona o iPhone 5C telefonu. Do pojave iPhone 5C i 5S modela, svi su pričali da Apple “mora” da napravi jeftiniji model. Istina, iPhone 5C nije toliko jeftiniji, ali su još prvi dan gotovo svi rekli da će se 5C prodati u ogromnim količinama - mnogo većim od 5S. Međutim, još jednom je Apple bio u pravu, a “javnost” i “analitičari” ne. Na svaki prodati (jeftiniji) iPhone 5C, proda se 3 ili 4 iPhone 5S telefona. Ljubitelji proizvoda sa jabukom prosto ne žele previše kompromisa i odavno su prihvatili, uslovno rečeno, visoke cene. Od pojave iPhone 5S telefona mnogo manje ljudi se usuđuje da predviđa budućnost kompaniji Apple i kakve proizvode ona u budućnosti treba da pravi. Međutim, to ne govori toliko o samoj kompaniji, koliko o kupcima njenih proizvoda. Kupci Apple proizvoda i dalje imaju veliko poverenje u ono što Tim, Fil, Kreg, Džoni i ostali čelnici kompanije predstave.

iPhone 5S je u ovom trenutku blaga evolucija i dalje fantastičnog iPhone 5 telefona. Kamera i senzor otiska prsta su očigledne prednosti koje vidite odmah, a Apple A7 i M7 procesori će na pravi način biti iskorišćeni tek u narednom periodu. iPhone 5S ima gotovo savršenu fizičku formu, prvoklasan ekran, možda i najbolju kameru na smartfonima, dovoljnu autonomiju rada, sistem i aplikacije koje zahtevaju mnogo manje procesorske snage nego što A7 nudi i sigurno da bi mogli da se zapitamo da li nam bilo šta drugo od smartfona treba. iPhone 5S će za mnoge biti najbolji telefon na svetu, dok su oni drugi zavirili u ovaj test da vide da li nešto značajno možemo da mu zamerimo. Na njihovu žalost, ne možemo.


Prednosti

- fizička forma, materijali, kvalitet izrade
- odlična kamera
- prvoklasan ekran
- male dimenzije i masa
- pristojna autonomija
- senzor otiska prsta nudi najbolji odnos brzine korišćenja i nivoa zaštite
- besprekoran rad sistema i aplikacija

Nedostaci

- Apple A7 i M7 čipovi tek treba da budu iskorišćeni na pravi način
- dostupnost na našem tržištu, cene (za nove modele) i ostali problemi “sive” trgovine

Nenad22 Član postova: 788
Citiram korisnika: nilorad28znam da je bilo ali ponovo sam se vratio na iphone posle 5 godina ali me interesuje kako da podesim gmail nalog da mi stizu obaveštenja zvučna i vizuelna kada stigne mail. Sve sam podesio ali nikako moram da uđem i mail da bi on tek onda obavestio
Gmail ne podrzava Push, mozes staviti fetch na 15min, i trebalo bi da radi. Setting -> password & accounts -> Fetch new data.
Ma®e Član postova: 4124
Moraš da skineš gmail aplikaciju i rešiš svoj problem.
nilorad28 Član postova: 357
znam da je bilo ali ponovo sam se vratio na iphone posle 5 godina ali me interesuje kako da podesim gmail nalog da mi stizu obaveštenja zvučna i vizuelna kada stigne mail. Sve sam podesio ali nikako moram da uđem i mail da bi on tek onda obavestio
Che Daboli Guz Član postova: 687
Citiram korisnika: chiftapozdrav narode,rodjaka ima iphone 5 i desava se da ne moze da se otvori nijedna ikonica u zadnjem redu tj u redu iznad fixiranih ikonica(slusalica,poruke,safari).takodje tastatura red qwer i red asdf ne rade dok zadnji red zxc radi.pritom kad udjem u postavke taj deo touch-a radi bez problema.Da li moze biti problem touch ili mozda softver zaglavio?unapred hvalaSent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Neka proba reset(dugme on/off i Home u isto vrijeme).A ako ni to ne pomogne onda reset na fabricku opciju.
chifta Novi član postova: 280
pozdrav narode,
rodjaka ima iphone 5 i desava se da ne moze da se otvori nijedna ikonica u zadnjem redu tj u redu iznad fixiranih ikonica(slusalica,poruke,safari).
takodje tastatura red qwer i red asdf ne rade dok zadnji red zxc radi.
pritom kad udjem u postavke taj deo touch-a radi bez problema.
Da li moze biti problem touch ili mozda softver zaglavio?
unapred hvala
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Test: Lenovo K900

Test: Gigabyte GSmart Tuku T2

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109