Greška

Došlo je do greške.

Test: Apple iPad Mini 2021 (Video)

08.11.2021 20:43 | 0 Mobile
Test: Apple iPad Mini 2021 (Video)

Apple iPad Mini 2021 – mega snaga u mini pakovanju je najbolji opis najnovijeg Apple tablet računara. Ozbiljan zaokret u filozofiji najmanjeg iPad modela je pokušaj Apple-a da ga učini zanimljivijim i poželjnijim. Dizajn pravi radikalan otklon u odnosu na prethodne generacije, čime je postao prepoznatljiv sa dozom ličnog karaktera, a što će korinsici svakako voleti. Staje u džep farmerki ili jakne i postaje ozbiljan konkurent ostalim ultra-mobilnim prenosnim uređajima...

Uprkos činjenici da je Apple jedan od retkih proizvođača koji u ponudi ima tablet računare za svačiji ukus, kada spomenete mali tablet, ne možete a da ne pomislite - pa kome treba tako nešto. A upravo je iPad Mini današnja tema. Vreme jeftinih 7” Android plastičnih igrački, sa kojima uzgred naš današnji mini nema ništa zajedničko je sada davno prošlo vreme, ali nekako po prirodi stvari povezujete mali tablet sa nečim što je jeftino, iako to u ovom slučaju apsolutno ne stoji. Zbog toga je jasno da iPad mini sa svakim novim modelom, a evo je već 6. generacija kod nas na današnjem testu, prolazi kroz krizu identiteta.
 
 
Od prvog iPad minija prošlo je evo devet godina, bio je oktobar 2012. – i dan danas radi i stao je na iOS-u 12.5.
 
Imamo priliku da vam predstavimo najnoviji iPad Mini model za 2021. godinu, potpuno drugačijeg izgleda. Obnovljen i lep, a u isto vreme sa modernizovanim trendi izgledom, oblikom i dizajnom koji nedvosmisleno deli sa najnovijom linijom iPhone mobilnih telefona. Izgled i osobine koji vas ne ostavljaju ravnodušnim. iPad Mini više definitivno nije u senci mnogo popularnijeg klasičnog iPad-a, neki mini klon, već svojom pojavom pre izgleda kao umanjeni iPad Pro. Dakle, izašao je iz senke poznatijeg brata i postao nešto što nesumnjivo privlači pažnju.

Dizajn i karakteristike

A dizajn je definitivno drugačiji u odnosu na prethodni iPad Mini. Dakle, to više nije neka evolucija i fini apgrejd uz minimum rizika da se novi uređaj neće svideti i time ugroziti prodaju prethodno uspešnog modela. U slučaju 6. generacije mini modela radi se o potpuno novom tablet uređaju. Razlog zbog koga ljubitelji Apple mobilnih gedžeta, imaju dodatni motiv za nabavku novog “minija”. U pitanju je onaj tip uređaja koji definitivno menja pravila u svojoj klasi, tzv. “gamechanger”.
 
minie1s.jpg
 
I šta je to tako lepo i novo u izgledu novog iPad Mini-ja. Prvo nema više onih debelih zona oko kraćih stranica ekrana – primenjen je dizajn ekrana od ivice do ivice uređaja, a što podrazumeva i nestanak “Home” tastera na standardnoj poziciji. Kućište je poput onog na iPad Pro ili najnovijim iPhone modelima, sa zaobljenim ivicama i markantno oivičenim stranicama stvarajući odličan osećaj držanja i sigurnosti u šaci.
 
U vezi s tim napravljene su promene u dimenzijama. Prethodni iPad pete generacije je bio čak centimetar veći, a imao je centimetar kraću dijagonalu ekrana i bio 10-15 grama teži. Možda vam sve ovo deluje kao malo i nebitno, ali na uređjima koji nose oznaku “mini”, ovakvi detalji čine bitnu razliku. Zbog toga novi iPad Mini sasvim lepo staje u šaci jedne ruke. Ne morate da imate, što bi rekli “šapu”, već i oni sa srednjom veličinom šake mogu sasvim lepo da obuhvate 13.5cm širok i 290 grama težak Ipad mini, i da pritom deluje jedva malo veće od novih mobilnih telefona sa preklopnim ekranom.
 
Navedene promene u obliku i dizajnu su uslovile nestanak 3.5” konektora za slušalice i od sada je moguće koristiti samo Bluetooth modele. Promenjena je pozicija klackalica za regulaciju jačine zvuka kao i power tastera koji je sada dobio i funkciju čitača otiska prsta, što je moramo da primetimo, neuporedivo elegantnije rešenje u odnosu na prethodnika. Iako zbog ivica koje se spuštaju pod pravim uglom i nisu zakošeno podvučene kao na prošlom modelu, deluje deblje - zapravo nije, jer je debljina uređaja praktično ostala ista - malo preko 6 mm, tačnije 0.2 mm je deblji od prethodnika što je zaista neprimetno malo.
 
minie2s.jpg
 
Na dužoj stranici se nalazi “feature” magnetni konektor za koji se lepi Stylus, a novi iPad Mini radi sa drugom generacijom Apple olovčice. Takođe, primećujemo na kraćim bokovima dva para otvora za stereo zvučnike. Ovde se Apple poslužio svojevrsnim trikom. Mi smo u prvi mah pomislili da koristi četiri zvučnika po jedan na svakom od perforiranih otvora, ali nije tako. Zvučnici su postavljeni samo iza dva otvora u istoj ravni, dok su preostala dva “lažnjaci”. Naravno i oni propuštaju frekvencije koji se odbijaju unutar kućišta. Uglavnom zvuk je bolji nego kod klasičnog iPad-a koji ima zvučnike samo na jednoj strani tako da je efekat stereo zvuka lepši na “Mini” modelu.
I konačno nema više Lightning konektora. Kakvo olakšanje – dobio je kako to i dolikuje modernom uređaju, USB-C interfejs i to u 3.1 verziji sa funkcijom Display Porta. Konačno povezivanje dodataka postaje mnogo jednostavnije i lakše. U nadi da će EU uspeti da reši iPhone na isti način koliko već sledeće godine, krajnje je vreme za unificiranim standardima.
 
A osim izgleda i promenjenog rasporeda tastera i konekotra, Mini je dobio i vidno bolji ekran. U pitanju je Liquid Retina IPS dijagonale 8.3” i prikazom 2266x1488 piksela, gustine 326 pikela po inču. Ekran ima specijalni antireflektivni sloj i osvetljenje od 500 nita. Dodat je i tradicionalni oleofobni premaz koji teže prima otiske prstiju i olakšava čišćenje ekrana. Ekran prati zaobljene ivice uređaja tako da je i vidljiva površina ekrana takođe zaobljena u uglovima ali u daleko manjoj meri. Vrednost osvežavanja je 60Hz. U stvarnosti daje dobru statičnu sliku ali mu zbog male dijagonale i visoke rezolucije u animiranim sekvencama definitivno nedostaje brzina u vidu prikaza većeg broja kadrova. Ekran ima True Tone opciju za fino podešavanje bele i kolora u zavisnosti od ambijentalnog osvetljenja, a prisutna je HDR podrška koja ističe detalje i senke na slici.
 
minie3s.jpg
 
Ovaj ekran je poznat i po jednoj uslovno rečenoj mani koja je ovih dana u centru pažnje. Radi se o “Jelly scroll” fenomenu poznatom od ranije i nije greška od koje pati samo novi iPad Mini već i neki mobilni telefoni. Naime, kada skrolujete sadržaj ekrana, čini se da jedna strana ekrana zaostaje za drugom što stvara anomalije u pokretu slike i sadržaja. Recimo, tekst na levoj polovini se brže kreće od teksta na desnoj strani ekrana, što stvara neku vrstu talasastog efekta, kao da redovi sadržaja plivaju tj. kasne. To se najviše primeti kada koristite uređaj u portret modu. Dodatno, niska vrednost osvežavanja od 60Hz u velikoj meri pojačava prethodni problem. To je posebno uočljivo kada čitate neki duži tekst poput elektronskih knjiga, a manifestuje se zamućenjem kada skrolujete tekst zbog čega se oči brže zamaraju. Ako hoćete da izbegnete taj efekat birajte brže ekrane npr. sa 120Hz osvežavanjem. Uglavnom mnogi korisnici ovako skupog uređaja, nisu spremni da pređu preko navedene pojave.  I ovo baca senku na ovaj inače zaista nesvakidašnji uređaj.

Hardver i softver

A iPad mini je dobio moćan procesor u vidu 6-jezgarnog A15 Bionic silicijuma, izrađenog 5nm procesom i pojačanog grafičkim procesorom na bazi 5 jezgara. Ima 4GB RAM-a i prostor za skladištenje kapaciteta 64 GB u verziji našeg modela, a postoji i ona komfornija sa 256GB. Ne postoji mogućnost dodavanja memorijske kartice. To je u slučaju Apple-a, pluskvamperfekat.
 
minie4s.jpg
 
Sviđa nam se odluka da se ugradi trenutno najbrži standard za bežičnu mrežu na bazi 802.11ax ili WiFi 6 standarda čiji je obavezni pridruženi deo i podrška za Bluetooth 5.0 uređaje. Model na testu nema opciju za dodavanje Nano SIM i eSIM kartice. Postoji i takav model “minija” koji je  osetno skuplji, a dozvoljava korišćenje 5G mobilne mreže. 
 
Što se tiče kamera, one su poboljšane u odnosu na prethodni model. Glavna ima široki senzor od 12MP sa četvorostrukim LED blicom. Može da snima video u Full HD rezoluciji sa 240 kadrova u “slow motion” modu ili 4K pri 60 fps-a. Dostupna je i opcija Cinematic stabilizacije kada snimate u 4K, 1080p i 720p rezoluciji.  Selfi kamera raspolaže ultra-širokim senzorom i optikom koja pokriva vidno polje pod uglom od 122 stepena zbog čega je idealna za grupne selfije. I ovde je prisutna Center Stage funkcija koja vas prati dok se nalazite u kadru i pri tome će čak blurovati pozadinu kako biste bili u prvom planu dok obavljate video poziv. Prednja kamera takođe ima funkciju Cinematic stabilizacije.
 
Ugrađena litijum-polimerska baterija kapaciteta 5124 mAh daje autonomiju od 6 sati pri maksimalnom osvetljenju ekrana u uslovima aktivne WiFi mreže i strimovanja YT klipova. Aktivacijom Low Power moda možete značajno produžiti autonomiju ali po cenu osetnijeg zatamnjenja ekrana. Tada bez problema možete koristiti “mini” tokom celog dana bez punjenja. Baterija se puni ispravljačem snage 20W na bazi USB-C interfejsa i odgovarajućeg kabla koji stiže u pakovanju. Mini je rekao definitivno “zbogom” Lightning standardu. Punjaču je potrebno 25 minuta da napuni trećinu kapaciteta baterije, 45 minuta do pola kapaciteta, dok mu je potrebno sat i 45 minuta da kompletno napuni bateriju.
 
minie5s.jpg
 
Ovaj tablet pokreće najnovija iPadOS 15 verzija softvera. Osvežena i poboljšana u mnogim opcijama. Pregršt novih, korisnih funkcija je čini možda i najboljom verzijom softvera za tablet uređaje.  Widgeti su postali sastavni deo Home ekrana i predstavljaju zaista dobru stilsku promenu u odnosu na prethodne verzije ikonica poređanih u redove i kolone. Ova opcija vam svakako daje više slobode u izboru potrebnih informacija koje želite da imate u svakom trenutku pred očima. 
 
Radno okruženje korisnika je dodatno ulepšano ali estetika iako je važan adut novog iOS-a, nije jedino poboljšanje. Organizacija aplikacija i njihovo grupisanje u namenske kategorije je novitet koji treba da olakša pronalazak i ubrza pokretanje željenih aplikacija. 
 
Tu je i opcija multitaskinga uz podršku “split screen” funckije podele ekrana i korišćenja više aplikacija paralelno. Od izuzetne je koristi prilikom prebacivanja željenih datoteka iz direktorijuma u direktorijum. U nekim situacijama zaista olakšava i ubrzava određene operacije, ali o multitaskingu na ovako malim spravama je zaista diskutabilno govoriti.
 
minie6s.jpg
 
Rad u Safari pretraživaču je olakšan horizontalno prikazanim tab barom pri vrhu ekrana koji skrolujete horizontalno i lako preskačete na željenu stranicu čiju adresu kopirate i delite u bukvalno dva klika. 
 
Takođe sviđa nam se i iOS 15 novitet nazvan Focus – suština je da se izolujete na rad i zadatak koji zahteva koncetraciju ili jednostavno želite na miru da ručate kada možete ostaviti telefon po strani, a da vam ne dosađuje sa notifikacijama i pozivima koje ne želite da primate u tom trenutku. Uglavnom možete sve definisati i dopustiti poziv koji očekujete od određene osobe ili definisati aplikacije koje mogu da pošalju notifikaciju, dok će recimo ostali korisnici dobiti obaveštenje da ste trenutno zauzeti. Praktična i zgodna opcija. 
 
Brze beleške su takođe dobra stvar kada želite nešto da zapišete, neku važnu činjenicu ili iskopirate adresu neke web stranice i  brzo snimite ono što ste želeli da zapamtite, a ona će vas kasnije sačekati među ostalim beleškama.
 
minie7s.jpg
 
Zatim tu je mogućnost da prevedete tekst direktno sa fotografije. Postoje određena ograničenja ali i to je dovoljno ako se zateknete u situaciji da vam je neka reč ili termin nepoznat pa možete na licu mesta prevesti sa nemačkog na engleski ili nekog drugog od nekoliko ponuđenih na listi podržanih. Ukoliko ste negde u restoranu, a niste sigurni o kojoj se namirnici radi u jelovniku, samo slikate i prevedete. Uglavnom, ubačeno je mnogo opcija u najnovijem iOS 15 operativnom sistemu koji novi iPad Mini čini još boljim i upotrebljivijim uređajem.
 
Performanse su odlične. Kada skrolujete ikonice u brišućem modu preleću preko ekrana i taj subjektivni osećaj zbog manje dijagonale ekrana, stvara utisak da je mnogo brži od običnog iPad-a. U velikoj meri je to istina, deluje brže na odziv komandi, dok testovi web sadržaja koji koriste obilje HTML5 i Javascript  scenarija kažu da je iPad Mini od 15-20% brži od klasičnog iPad modela. Sve je fluidno, fino i glatko pa je prava šteta što ovako jak čipset nije ispraćen odgovarajućim ekranom sa visokim osvežavanjem - tada bi  bio jednom rečju, perfektan.
 
Uprkos jakom hardveru jedva da je topao, tačnije vrlo je prijatan pod rukom čak i tokom višečasovnog rada.

Finalni utisci

Dolazimo i do onog dela kada sumiramo utiske. Nije lako za ovako kratko vreme isprobati i do kraja ući u tančine ovako sofisticiranog uređaja. iPad Mini to svakako jeste. Uprkos visokoj ceni od 600-650 evra, bez ikakvih dodataka - definitivno je tablet koji izaziva pažnju jer je potpuno promenio klasu mini tablet uređaja. Postao je lepši, brži, sa dodatkom novih korisnih funkcija - jednom rečju bolji na svim poljima. Toliko bolji da slobodno možemo reći kako se radi o jednom potpuno novom uređaju u ovoj klasi. Drugo pitanje je da li vam zaista treba mali tablet? Pogotovo u uslovima pojave novih telefona sa preklapajućim ekranima...
 
 
Međutim, ruku na srce iPad Mini je istinska klasa za sebe. Mali i slabašni Androidi nikada nisu mogli ni da priđu ovom modelu jer nisu ni zamišljeni kao uređaj klase Mini iPad-a. Sa druge strane možete za isti novac kupiti 11-inčne modele koji su kabastiji i veći, a za nekoga ko u malim stvarima vidi prave vrednosti - Mini koncept nema alternativu. Nije mit, takvi korisnici zaista postoje koji žele ovako moćan tablet računar u džepu jakne ili radne garderobe, praktično da ga imaju na dohvat ruke u svakom trenutku. I mi smo u neku ruku jedni od njih jer je iPad Mini prethodne generacije bio uređaj koji nam je realno doneo jedan novi kvalitet u izradi naših sadržaja.
 
Napravljen je sa tačno odmerenom namenom brzog korišćenja u pokretu. Lagan je u ruci, robustan i kvalitetan sa metalnim unibody telom, brz kao munja i sa ekranom koji u ovoj klasi nema konkurenciju. Sa novim dizajnom je veoma lep, a odluku da baš kupite ovaj model olakšava i dostupnost u više kolor opcija: standardno Starlight svelo metalik siva, SpaceGray tamno grafitna nijansa, a tu su i veselije Purple i Pink verzije. Na kraju Ipad Mini nije bez mana i mi smo o njima govorili ali je isto tako istina da se radi o Apple uređaju sa stilom, magnetne privlačnosti kojoj je teško odoleti. To je onaj tip uređaja koji zrači neobjašnjivo privlačnim “X” faktorom i zbog koga ste spremni da zanemarite pojedinačne mane.

Test: Xiaomi Pad 5 (Video)

Test: Apple iPad 2021 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109