Greška

Došlo je do greške.

Test: Apple iPad

04.08.2010 03:05 | 1 Mobile
Test: Apple iPad

Prvu polovinu ove godine, novinske članke o novim tehnologijama uglavnom je ispunjavao Apple. Nekoliko poslednjih nedelja već, bavimo se novim Apple telefonom (iPhone 4), dok smo nekoliko meseci ranije pune ruke posla imali da ispratimo dešavanja u vezi sa prvim Apple tablet računarom - jednim od prvih tablet računara na tržištu uopsteno gledano. Ono što smo od ranije znali, ako ništa drugo onda na primeru iPhone-a, da je Apple zaista u stanju da promeni istoriju neke vrste uređaja i njegove upotrebe. Apple iPad je zaista za kratko vreme uspeo ne samo da postane popularan, već da u rukama mnogih zameni i do sada nezaobilazne uređaje...

Branko Mitić

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je nezahvalno informacije o Apple proizvodima, pogotovo onim veoma popularnim, tražiti na internetu. Postoji večiti sukob zagriženih Apple ljubitelja i isto toliko zagriženih Apple protivnika, koji na internetu generišu veliku količinu neproverenih informacija, od kojih neke na kraju znaju da završe kao istinite, iako u osnovi za tako nešto nema povoda. Voleli bismo da smo u bili u stanju da vam iPad prikažemo neposredno posle njegovog izlaska, ali nam je sa druge strane drago što ga sada sa nekom vremenskom distancom predstavljamo, jer baratanje informacijama i svođenje utisaka danas je mnogo lakše. Pogotovo kada uzmemo u obzir stihiju koja se trenutno dešava sa iPhone 4 informacijama, gde je prosto nemoguće uhvatiti one prave i izdvojiti ih iz mora neproverenih, netačnih i ponekad zlonamernih.
 

 

iPad su čak i oni koji nisu Apple Ratnici umeli da povežu sa nekakvom revolucijom. Mi ne bismo otišli tako daleko, mada smo određenih osnova za to tokom korišćenja imali. iPad je u osnovi Tablet - PC sa ekranom osetljivim na dodir koji može ili (u ovom slučaju) ne mora da ima hardversku tastatura. Naravno, teško je tek tako iPad nazivati računarom, jer ima "samo" telefonski operativni sistem i "samo" 1GHz procesor, ali nam morate verovati da je iPad na papiru skroz drugačiji u poređenju sa korišćenjem u realnom životu. Jasno je da određeni korisnici neće moći da pređu preko određenih ograničenja ili zabrana koje su karakteristične za Apple i viđene na gotovo svim njihovim uređajima i sistemima, pa tako i na ovom.

Ipak, mislimo da je respektovanje Apple kompanije neophodno, zbog ogromnog uticaja koji poseduje, ali zbog dugačke liste kvalitetnih softverskih i hardverskih rešenja od kad faktički postoje personalni računari. Čak i da vam se iPad ne dopadne i da nikada o njemu ne pomislite, u šta imate potpuno pravo i donekle možemo da vas razumemo, smatramo da je baš ovakva sprava pod pokroviteljstvom "Jabuke", nešto što će unaprediti i naše mobilne telefone i naše kućne računare. Bitnije od svega, dugo nevidljivi Tableti su zahvaljujući iPad-u, u poslednja četiri meseca u pravom fokusu i smatramo da je to jako dobra vest.

Hardver i specifikacija

 

Apple iPad
dimenzije
242,8 x 189,7 x 13,4 mm
masa
0,68 kg i 0,73 (za 3G)
ekran
9,7", 1024 x 768, resistive
skladišna memorija
16, 32 ili 64 GB
ram memorija
256 MB
procesor
1GHz A4
WiFi
Wi-Fi (802.11a/b/g/n)
Bluetooth
Bluetooth 2.1 + EDR technology
mobilni internet (data) - *opcija
3G - UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz), GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz) - micro SIM
lociranje
putem WiFi za običan model, pute AGPS, WiFi i mobilnih
baterija
10 sati WiFi interneta, muzike ili filmova, 9 sati putem 3G
audio
zvučnik, 3.5 mm konektor, mikrofon
senzori
kompas, accelerometer, ambient light

 

iPad, kao i većina Apple uređaja, dolazi u spartanski opremljenoj kutiji u kojoj se nalazi iPad, punjač i USB kabl. Punjač nema kabl, već na sebi nosi USB port, preko koga se povezuje jedini postojeći kabl. Punjač je ne samo lepo, nego i vrlo domišljato dizajniran. Deljiv je na pola i kada ga "prepolovite" dobijate klasičan priključak (kao sa većine punjača baterija fotoaparata) na koji možete da povežete druge kablove, kako bi mogli da punite vaš iPad u zemljama gde se koriste drugi standardi za utičnice. USB kabl sa druge strane ima standardan 30 pinski Apple priključak. U vreme kada i tosteri dolaze sa micro-usb priključkom, neko će se zapitati da li ovaj način povezivanja ima svoje nedostatke, ali ako ste Apple korisnik ili to planirate da budete, ovaj 30-pinski priključak vam neće niti malo zasmetati, a ni mi sami niti jednom nismo pomislili da bi to mogao da bude bilo kakav nedostatak. Kao i uvek kada je Apple u pitanju, efekat dizajna i elegancije kada je pakovanje u pitanju, u potpunosti je ostvaren.

Iako se za iPad iz daleka može reći da izgleda kao pločica za kupatilo ili odlomljen ekran nekog netbooka, iz blizine vam u trenutku stiže gomila utisaka, iako je veći deo uređaja "prazan". Prosto ne znamo odakle da krenemo... Dok iz daljine izgleda kao pločica za kupatilo iz blizine bi mogli da kažemo da je čvrst kao jedna od njih. Ovo nas i nije iznenadilo, obzirom da znamo koliko je jednostavna konstrukcija - štampana ploča, ekran, baterija i kućište. Bez želje da omalovažavamo, Apple i nije imao puno problema da odlično upakuje činioce iPada, kako bi u ruci ostavili kvalitetan i dugotrajan utisak. Posebno nam se dopada zadnja aluminijumsku stranu, koja osim što izgleda lepo, deluje i kvalitetno, a rekli bismo da svojom završnicom pomaže u sprečavanju klizanja iz ruke. Od stvari koje nisu kućište ili ekran, tu su vol +/- tasteri, taster za zaključavanje položaja ekrana (na portret ili pejzaž mod), 3.5 mm priključak za slušalice, 30-pin Apple priključak, lock i home taster.
 


Ono što je izazvalo posebne komentare, gotovo kritike, kada se iPad pojavio jeste veliki okvir oko ekrana. Istog trenutka, bez pokušaja da se napravimo vidoviti, pomislili smo da je to odlično, gotovo neophodno rešenje. Sada kada držimo iPad u rukama sigurni smo da smo u pravu. Zbog svoje težine (koja je istina mnogo manja nego laptop, pa i netbook, a mnogo veća nego telefon), iPad morate držati relativno čvrsto. Palac sa prednje strane je ključan prilikom držanja, dok je sam okvir kao u milimetar tačno izmeren da ne bude previše veliki, a opet da palcem ne prekrivate ekran. Generalan osećaj držanja iPada u ruci je dosta dobar, ali nemojte da vas oko 700 grama težine zavara. Dok je ta težina neprimetna u rancu ili torbi, vaša ruka izuzetno oseća taj napor, pogotovo ukoliko vam je druga ruka često u vazduhu, klikćući po ekranu ili iz drugog razloga njome ne možete da držite uređaj.

Idealan primer za to je Džejk Hamfri, mladi novinar koji nas uvodi u prenos Formule 1 na BBC koji obično sa sobom nosi iPad. Kako u jednoj ruci nosi mikrofon, drugom rukom drži iPad u savijenom položaju, potpomažući se gornjom polovinom ruke. Ne pokušavamo da kažemo da je iPad glomazan ili težak za nošenje, ali stalno traži da ga hvatate i drugom rukom, što da ne bi ispao, što da se ne prva ruka ne bi umarala. Sličan je "problem" i sa kucanjem po ekranu. Dok na reklami lepo izgleda kada legnete na trosed, savijete noge u kolenima i dobijete nešto poput stalka za iPad, realnost zna da bude znatno teža. Bez neke vrste improvizovanog stalka ili uzvišenja, gotovo je nemoguće unositi tekst tako što ćete nasloniti iPad i kucati sa dve ruke. Tokom korišćenja, mada ne garantujemo da će se mnogi sa nama složiti, videli smo da nam je mnogo lakše da iPad držimo u uspravnom položaju jednom rukom uspravno, dok drugom rukom unosimo tekst. Naravno, tastatura je tada manja, ali u ovom slučaju to je i prednost, jer vaš kažiprst treba da "šeta" znatno manje levo-desno. Dok kod kuće ili kancelarije možete da nađete idealno mesto da položite iPad i kucate "kao pravi", dotle vam "na terenu" preporučujemo čvrsto držanje jednom rukom uspravno i unošenje drugom rukom.

Najveće parče hardvera ovog uređaja je ekran. On je ujedno i 95% autputa i 99% inputa informacija. Dobra vest je da ne samo da nemamo šta da zamerimo ekranu, već smatramo da su sve njegove karakteristike za čistu desetku! Dijagonala je 9,7" ili nešto više od 24 centimetra. Rezolucija iznosi 1024 x 768 tačaka i u slučaju da na papiru nekome to deluje malo, uveravamo vas da tokom korišćenja niti jednog trenutka nemate potrebu za većom rezolucijom, budući da su sve aplikacije fenomenalno optimizovane za ovu rezoluciju, dok na internetu imate moćnu opciju zumiranja radi eventuaolnog prilagođavanja. Ekran je IPS tipa i iako (unapred) možemo da kažemo da nije na nivou iPhone-a 4, jedan je od najboljih ekrana koji smo ikada videli na ovom tipu uređaja, a i šire. Ekran poseduje multitouch koja podržava čak 11 prstiju (naravno, ova opcija zavisi od aplikacije do aplikacije). Odziv ekrana je najbolji mogući i samo možemo da kažemo da je ovaj ekran najbolji primer zašto Apple već više od tri godine postavlja standarde kada je reč o odzivu ekrana i multitouch opciji. Pohvalama o ekranu nikad kraja, pa tako ističemo kontrolu osvetljenja koja je veoma precizna, idealno odmerena i nadasve korisna. Na najjačem osvetljenju ekran "ume" da blješti pa ga je teško gledati u mračnom ambijentu, dok kada se osvetljenje približi kraju, može se naći idealno podešavanje za prijatno čitanje elektronskih knjiga.

Što se tiče ostalih hardverskih sastojaka, situacija je relativno očekivana od uređaja koji nije ni mobilni telefon, a ni netbook. Za povezivanje na WiFi mreže tu je čip koji podržava 802.11 standarde od A do N. Bluetooth je verzije 2.1 sa EDR tehnologijom. iPad možete kupiti sa ili bez podrške za 3G. Model sa 3G je teži neprimetnih 50 grama i naravno skuplji. Cena zavisi i od količine skladišne memorije koja može da bude 16, 32 ili 64 GB. Raspon cena je od 500 (16 GB model bez 3G) do 830 dolara (64 GB model sa 3G), a kako se kod nas još uvek zvanično ne prodaje, ne možemo precizno da vam kažemo cene; može se pronaći na sivom tržištu, gde cene variraju i znatno su više nego navedene. iPad se nalazi u šest izvedbi koje se razlikuju samo po količini skladišne memorije i prisustvu 3G podrške. Procesor se deklariše kao Apple A4 procesor. Iskorišćeno je poznato Cortex-A8 jezgro, koje je modifikovano (unapređeno) od strane Intrinsity i Samsung kompanija kako bi bilo prilagođeno prirodi iPada.

Novonastalo jezgro, nazvano Hummingbird, u stanju je da isporučuje značajno više performanse, ali je zadržana potpuna kompatibilnost sa ARM Cortex-A8 jezgrom. Procesor je povezan sa dva čipa 128 MB DDR SDRAM memorije, pa tako ukupna količina RAM memorije koju ima iPad iznosi 256 MB. Bitno je još pojasniti način lociranja iPada. Model sa 3G poseduje i GPS akoji putem mobilne mreže "postaje" AGPS. Lociranje na taj način je veoma brzo i precizno. Model bez 3G podrške koristi samo Skyhook Wireless sistem lociranja putem WiFi konekcija. Kako se u praksi to lociranje pokazalo, ne možemo da kažemo, jer je naš model na testu imao 3G i (A)GPS. Model sa 3G takođe može da se locira na ovaj način. Od ostalih senzora, očekivano, tu su digitalni kompas, G-senzor (accelerometer) i senzor koji prepoznaje količinu ambijentalnog svetla i koriguje osvetljenje ekrana (ukoliko je ta opcija uključena). Žiroskop, koji smo videli na novom iPhone 4, nije prisutan.
 

 

iPad poseduje iznenađujuće glasan i kvalitetan zvučnik (mono). Može se porediti sa većinom notebook računara, a daleko iza sebe ostavlja bilo koji mobilni telefon. Ono što se retko viđa i na notebook računarima, a gotovo nikad na mobilnim telefonima, jeste bas koji je solidno glasan i prilično kontrolisan. Kada pojačate iPad i stavite ruku blizu mesta gde se negde ispod aluminijumskih leđa nalazi zvučnik, osećate pod prstima kako se bas intenzivno stvara. Srednji tonovi su u redu takođe, dok su visoki malo izveštačeni - nisu toliko čisti, već su više prodorni, kao kroz slušalicu telefona. iPad poseduje i mikrofon, dok se 3.5 mm priključak nalazi sa gornje strane. To je verovatno najlošije mesto da se stavi priključak, zbog eventualnog padanja kabla preko ekrana, ali to je ipak premala greška da bi se na njoj previše zadržavali.

Pogotovo kada se uzme u obzir da se iPad može rotirati u bilo kom pravcu i držati na bilo koji način. iPad ne poseduje USB konektor ili SD čitač kartica. Ovo se, u neku ruku, uklapa u kompletnu Apple filozofiju, ali iPad lako možemo da zamislimo kao nečiji jedini računar u kući, a onda se postavlja pitanje kako prebaciti fotografije sa fotoaparata na iPad ukoliko nemate pri ruci pravi PC (pogotovo što iPad konkuriše da bude najbolja stvar za pregled fotografija, ikada). Sreća, Apple nudi kao dodatnu opremu priključak koji ima USB i SD. Naravno, u većini slučajeva vlasnik iPada će imat i PC pri ruci, ali nije nemoguće da neko ko 8 sati na poslu sedi za PC-jem, u kući prosto više ne može da gleda u još jedan monitor, pa će imati samo iPad za osnovne potrebe. Ovaj scenario nam se u budućnosti čini sve verovatnijim... Još jedna od stvari koju iPad nema, jeste (prednja) kamera. Za sve ljubitelje ovog načina komuniciranja, iPad bi bio odlično rešenje. Ipak, trebalo bi ostaviti nešto i za sledeću verziju.

Pored fantastičnog ekrana, rame uz rame stoji i odlična baterija. iPad nismo otvarali - nije ga ni moguće otvoriti bez alata i iskustva, ali jasno je da je baterija unutra ogromna i mnogostruko veća nego na bilo kom mobilnom telefonu. Naravno i ekran je mnogo veći potrošač nego što ga i jedan mobilni telefon ima. Bez obzira na sve, iPad nas je prosto oduševio svojom autonomijom. Obećanih 10 sati na Apple konferenciji ranije tokom godine delovalo je pomalo optimistično. Iz korišćenja možemo reći da je 10 sati sasvim realan rezultat i da za njega nije potrebno posebno biti štedljiv. Naravno, intenzivno puštanje HD filmova na najjačem osvetljenju neće moći da potraje 10 sati, ali sasvim normalno i napredno korišćenje iPada lako može da potraje 10 ili tek nešto manje od 10 sati, što je za svaku pohvalu. Svakako da model sa 3G nešto više crpi bateriju, što se i tokom našeg testiranja pokazalo i ne može da ostvari spomenute cifre, ali bez obzira na to, autonomija rada je fantastična.

Sistem i aplikacije (HD video zapis)

Korisnici iPhone telefona i iPod Touch uređaja odmah će biti upoznati sa izgledom operativnog sistema i korisničkog interfejsa. To je i normalno, obzirom da je u pitanju iPhone OS 3.2. Sada već preimenovan u iOS. Iskreni da budemo, čak i neko ko je apsolutni početnik u svetu gedžeta, neće imati puno problema da se snađe u ovom sistemu, obzirom da je, tradicionalno za Apple, sve fokusirano veoma jasno - bez dodataka koji mogu da zasmetaju. Glavni ekrani služe za smeštanje ikonica programa i njihov broj će se povećavati kako se povećava broj instaliranih programa. Skroz levo kada se ode dobija se Search, koji je takođe karakterističan za iPhone. Na donjem delu ekrana nalaze se najčešće korišćeni programi, a može ih biti najviše šest. Operativni sistem radi podjednako dobro u uspravnom i u širokom položaju. Accelerometer služi kako bi se odredio način na koji držite iPad i sistem automatski rotira svoj prikaz.

Osećaj korišćenja je jednako kvalitetan u oba položaja. Ipak ono na šta ne možemo lako da zažmurimo, jeste ogroman prostor osnovnih ekrana koji je, na neki način, neiskorišćen. U pitanju je znatno veći ekran nego na iPhone, veće rezolucije i možda je prvo vreme da se Apple zapita u vezi tzv. "widgeta" ili mikro aplikacija. Sigurno da bi implementiranje widgeta značilo određene promene u Apple korisničkom doživljaju, kao i potajno priznanje da su widgeti jaka uzdanica Android OS (koji nije jedini na ovom polju, ali je najjači). Widgeti sami po sebi mogu da budu i dobro i loše rešenje, zavisno od toga kako su napisani i na koji ih način koristite. Ipak, primera radi, dobro organizovani i lepo namešteni widgeti na Android OS omogućavaju u dobrom delu situacija brže korišćenje i manji broj "klikova", nego na iOS. Ostavićemo ovo pitanje otvoreno, uz činjenicu da su glavni ekrani iPada pomalo prazni, ali smo sigurni da kada Apple reši da implementira widgete ili na bilo koji način promeni osnovne ekrane, da će to biti urađeno na najbolji mogući način.
 

 

Samo korišćenje sistema gotovo da se ne razlikuje u poređenju sa iPhone ili iPod Touch. Ipak, pojedine promene su vidljive, mada je i dalje sve u iPhone duhu. Mada moramo priznati da postoji tendencija da se iskoristi veći ekran i rezolucija gde god se to može, ali prava poboljšanja treba da očekujemo tek u budućnosti. Bez obzira što je inicijalno u pitanju operativni sistem za mobilni telefon, imamo puno pravo da iPad nazovemo kompjuterom. Naravno, to je kompjuter koji nikada do sada niste koristili. Sve je preodređeno lakom korišćenju i početnicima, ali to ne treba da vas plaši. Jer velika snaga cele iOS platforme jeste upravo u aplikacijama kojima je samo mašta granica.

Naravno, postoje određeni problemi prouzrokovani ovakvim konceptom koji su nepremostivi. iPad nikada neće moći da uradi sve ono što može da uradi vaš PC, ali je poenta da iPad ima potencijal da određene stvari radi bolje nego što to radi vaš PC. Nedostatak fajlova, foldera, prozora za nekoga je mana, a za nekoga je prednost. Mi ćemo preformulisati i reći nekada je prednost, nekada je mana. Po našem utisku, uglavnom je prednost, ali vas u naprednijem korišćenju iPad ponekad odvede u ćorsokak kada poželite da imate neke karakteristične PC mogućnosti. Ipak, cela poenta je upoznavanje sistema i aplikacijama, odnosno saznanje šta iPad može - a šta ne može da uradi. Potencijal je ogroman, nema sumnje, ali ne očekujte da vaš iPad učini sve i odmah pravo iz kutije. Potrebno je posvetiti mu se, ali i sačekati određene aplikacije koje će se tek pojaviti, jer su se sa velikim ekranom i rezolucijom (u poređenju sa Apple telefonom) programerima otvorili novi vidici.
 

 

iPad gotovo da ne dolazi sa bilo kakvim aplikacijama, osim onih najosnovnijih. Tu je App Store na kome možete pronaći besplatne, ali naravno i aplikacije koje se plaćaju. Napominjemo da je iPad u stanju da "pušta" ogromnu većinu (da ne kažemo sve) iPhone aplikacije, tako što će 1:1 biti prikazane na sredini ekrana ili će biti uveličane preko celog ekrana. Prva zanimljiva aplikacija koja dolazi sa sistemom je Maps, odnosno Google Maps. Sumnjamo da će iko koristiti iPad kao navigaciju za automobil. Google mape nisu baš praktične za to, ali danas mape imaju daleko širu primenu. Na žalost, količina informacija za Srbiju nije ni približno velika kao za Sjedinjene Države, ali Google Mape su uveliko upotrebljive i kod nas. iPad poseduje kalendar, kontakti i beleške su aplikacije koje dovoljno govore same za sebe. Niti su fascinantne po bilo čemu, niti im bilo šta fali. Prilično lepo su optimizovane za korišćenje putem velikog ekrana osetljivog na dodir. Youtube aplikacija je samo nagoveštaj kako neposredan (bukvalan) kontakt sa ekranom može da stvori doživljaj bolji i potpuniji nego onakav kakav smo do sada na PC-ju navikli. Youtube aplikacija se razlikuje zavisno od toga da li držite iPad uspravno ili položeno i u oba slučaja je prikaz do kraja usavršen.

Najbolji deo iPad Youtube aplikacije je neposredan kontakt i laka dostupnost mnogim opcijama i linkovima. Veoma bitna stvar je da se snimci puštaju u startu 720p (ukoliko postoje u toj veličini), što zna da uštedi vreme, ali i pokazuje pravi kvalitet ekrana i multimedijalnu moć iPada. Aplikacija za email nas nije oduševila, iako je, opet, idealno "nacrtana" za veliki ekran osetljiv na dodir. Ukoliko primate i šaljete mnogo elektronskih pisama i koristite sva napredna pomagala mail klijenata (što na webu, što kroz aplikacije), iPad Mail aplikacija vas neće zadovoljiti. Ukoliko ste običan korisnik i primate i šaljete normalnu količinu pisama dnevno, odnosno imate dobar pregled na time ko vam šalje i šta se u njima piše, aplikacija je više nego zadovoljavajuća.

Za kraj ostavljamo aplikaciju koja će svakoga oboriti sa nogu. U pitanju je program za pregled fotografija. Ne samo da je ova aplikacija atraktivna, jasna, jednostavna i moćna, već je u stanju da barata sa fotografijama velikih rezolucija dosta dobro, što je, priznaćete, nimalo lak zadatak čak i za vaš solidan PC. iPad je, vrlo moguće, najbolji način za gledanje fotografija koji postoji na svetu u ovom trenutku. Zanimljivo je da aplikacija za gledanje slika ni nema neku količinu mogućnosti, trikova ili opcija, ali tih desetak stvari koje može da uradi, isprogramirano je perfektno, i može se reći da se baš ovde vidi pravi multimedijalni potencijal koji ima iPad.

Naravno, tu je i Safari, program za pregled interneta, ali njega posebno izdvajamo. Iz prostog razloga što je interenet postao svet za sebe, sa gomilom mogućnosti, online korisnih alata, servisa i mnogih stvari koje vam rade ono što su vam nekada radile brojne aplikacije na računaru ili prvim generacijama smart telefona. Safari sam po sebi je browser kome malo šta može da se zameri. Odlično je prilagođen za uspravno i portret korišćenje. Baratanje tabovima je besprekorno i iPad može da izdrži veliki broj tabova i sa njima da radi dosta dobro. Renderovanje strana je u većini slučaja bez greške. Jako bitna je opcija zuma, odnosno zumiranje pomoću prstiju za koje možemo da kažemo da je bez greške - ipak je Apple svetski lider kada je ova mogućnost u pitanju. Veliki nedostatak Safarija i iPada generalno, jeste nedostatak mogućnosti prikazivanja Flash sadržaja. Ni mi ne volimo Flash i smatramo da je otišao skroz pogrešnim putem i da zna da optereti procesor kao neke video igre, ali je činjenica da je Flash naša sadašnjica. Odgovor Apple jeste html5, koji je u stanju da nosi multimedijalni sadržaj i mi se sa Apple slažemo. Činjenica je da mnoge internet prezentacije Flash koriste samo za reklamne banere, ali je isto tako činjenica da su pojedine strane u potpunosti urađene u Flashu. Bez Flasha na iPad se itekako može živeti (Youtube html5 video snimci u browseru rade sjajno), ali je činjenica da je to danas velika mana. Da li će biti za godinu ili dve, videćemo. Sigurno je da tada to neće biti više toliki nedostatak, ali danas realno - jeste.
 

 

Još jedna stvar koja nam je zasmetala jeste multitasking. Osnovne iPad aplikacije rade u pozadini, ali sve ostale i one koje kasnije instalirate - ne. Ako se setimo priče o osobi koja radi 8 sati dnevno za računarom na poslu, a kući želi da ima samo iPad da možda pogleda vesti, email ili socijalne mreže, možemo bez problema da kažemo da njemu multitasking ne treba. S druge strane, iPad vas vuče da budete napredan korisnik, ali vas u startu sprečava nedostatkom multitaskinga... ili makar znatno usporava. Uzmimo primer. Koristite neki program za RSS u koji vam stižu vesti koje želite. Pojedini RSS feedovi su kompletni, dok su neki bez slika, sa samo prvim pasusom i na drugi način osakaćeni.

Svaki program za RSS ima opciju da se ta vest otvori u browseru u izvornom obliku, ali kada to uradite i kasnije se vratite u program za RSS, on će se ponašati kao da ste ga prvi put otvorili. Pa onda ponovo treba da tražite dokle ste stigli u čitanju vaših feedova... Činjenica je da već u verziji 3.2 postoje određeni načini da se ovo u neku ruku premosti i da će 4.0 verzija koja stiže na jesen doneti multitasking, ali za prosečnog korisnika ovo itekako zna da bude problem. Već ovde se postavlja pitanje kako će iPad sa 256 rama raditi sa multitaskingom, obzirom da iPhone 4 ima 512 rama. Mada 3GS sa svojih 256 MB kao i mnogi Android telefoni sa istom količinom rama se sasvim dobro snalaze u poslu multitaskinga - tako i ovde važi konstatacija da treba ostaviti nešto i za sledeću verziju. Moramo reći da se u vezi nove verzije iPada već pojavljuju brojna nagađanja.

Nismo u svojim rukama dugo vremena imali iPad, pa tako nismo imali puno vremena da se detaljnije pozabavimo mnogobrojnim aplikacijama, ali tek nekoliko aplikacija vam otvara vidike za šta je sve sposoban ekran osetljiv na dodir udaljen pola metra od vas sve. Uzmimo IMDB aplikaciju, koja je već na Androidu i iPhone-u odlična. Ova aplikacija na iPad-u bez ikakve dileme nudi kvalitetnije iskustvo nego što to može da ponudi izvorni IMDB sajt. Ovde takođe možete dodati već pomenutu Youtube aplikaciju. Još atraktivnija je Wikihood aplikacija koja kombinuje Google Mape i Wikipediju. Sjajan način da se mnogo nauči uz zabavu i interakciju. iBooks je besplatna aplikacija sa App store (mada knjige nisu besplatne, ali se pojedine mogu naći) koja će vas takođe fascinirati. Znamo da će proći vremena dok mnogi ljudi to shvate, pogotovo oni stariji, ali ovo je mnogo bolji način za čitanje knjiga od samih knjiga. Jedino što se može zameriti jeste što će većina ljudi izabrati papir koji reflektuje svetlo, umesto ekrana koji emituje svetlo, ali vas uveravamo da je moguće podesiti osvetljenje (direktno iz aplikacije) tako da vam osećaj bude prijatan. Čitanje knjiga na ovaj način je bolje nego čitanje običnih knjiga (iz makar pet krupnih razloga: podešavanje veličine slova, čitanje u mraku, ekologija, potrerban prostor, pronalaženje informacija u knjizi), ali vas nećemo terati da se sa nama složite. Pustićemo vreme da to pokaže.

Utisci

Počećemo zaključak tamo gde smo stali sa pričama o aplikacijama. Razlog zbog kojeg želimo da volimo i podržimo iPad su upravo aplikacije. Da se ne lažemo, iPad zaista jeste iPhone koji je stavljen pod presu i tako uveličan, kao što su prve šaljive fotomontaže na račun iPada pokušavale da prikažu. U prevodu, iPad ništa hardverski novo nije doneo i gotovo dve godine malo šta je to što svet mobilnih telefona (iz kojeg iPad nepobitno potiče) može da donese hardverski novo (mada dok pišemo ove redove, podsećamo se novog iPhone 4 čiji test na Benchmarku izlazi veoma brzo posle ovog, a koji nas itekako demantuje). iPad je od Apple zaljubljenika najavljivan kao potpuna revolucija.

Mi nećemo odlaziti toliko daleko, ali želimo i predviđamo veliku revoluciju u svetu aplikacija kroz narednih par godina. Smatramo da će iPad sa svojim načinom korišćenja i aplikacijama uzdrmati čitav svet mobilnih telefona i računara. Za većinu čitaoca Benchmark sajta, bilo bi smešno kada bi rekli da iPad može biti jedini računar u mnogim kućama kroz nekoliko godina. Ali mi u to zaista verujemo. Nema razloga da to ne bude bilo ostvarivo. Pojedine aplikacije su pravi pokazatelj kako ovaj način korišćenja može da osvoji veliki broj nezahtevnih korisnika, kojima će iPad biti bolji od računara iz mnogo razloga.
 

 

Mi ne želimo da sahranimo PC, niti mislimo da iPad to može da uradi, ali nam se skroz dopada ideja da u dnevnoj sobi na donjoj polici stočića stoji iPad koji ćemo uzeti u ruku da odgovorimo na email, pročitamo vesti ili prokometarišemo neku sliku na Facebook sajtu. Možda bi čak za nas entuzijaste bilo dobro kada bi PC ostao samo srednje i veoma napredne korisnike. Naravno, ništa od ovoga ne može da se desi u bliskoj budućnosti, ali neće trebati ni puno vremena, ukoliko su naša predviđanja ispravna. Međutim, neko će se zapitati zašto baš Apple iPad? I to je više nego dobro pitanje. Neposredno posle predstavljanja Apple iPad-a, svet su preplavili razni Tablet računari (mahom kineski, sa lošim hardverom i starom verzijom Android OS-a). Ali su i sve veće svetske kompanije najavile da će na ovaj ili onaj način učestvovati u svetu Tablet računara. Međutim, kao što smo već rekli, nije hardver ono što čini iPad moćnim ili potencijalno moćnim, već je to softver, a niko na svetu nema tu potporu razvojnih timova i individualnih programera kao što ima Apple za iPhone i iPad. Istina, Google je sa Androidom pokazao šta sve može da uradi u svetu mobilnih telefona i to jako brzo, ali premalo novosti o Android tabletima smo čuli za prethodna četiri meseca od kako se iPad pojavio. Android je uspeo da stigne godinu i nešto zaostatka u svetu mobilnih telefona, ali ovde svaka nedelja kašnjenja može skupo da košta.

Nikako ne možemo da kažemo da je iPad fenomenalan ili fantastičan, niti da prosto morate da ga kupite - obzirom da se za njegovu cenu može kupiti solidan PC. Ipak, vrednost iPada je u tome što on sutra može biti samo bolji, a ne gori. Čak i da mu opadne cena i da izađu nove, hardverski bolje verzije, podrška softverom će dugo vremena biti potpuna, a to je jedina prava dugoročna vrednost ovog uređaja. Jer sličan hardver danas svako može da naruči, možda čak i pravo od Foxconna koji za Apple izrađuje iPad po narudžbini. Naravno, iPad nije ni bez hardverskih, ni bez softverskih nedostataka. Isto tako, Apple će, zauvek čini se, sprečavati da razvoj njegovog sistema i aplikacija ode u smeru koji bi mnogi entuzijasti želeli.

Ipak treba održavati maksimalnu komercijalnost, jer se na kraju (na žalost), profit jedino vrednuje. iPad je već danas odličan uređaj, koji će vremenom biti samo bolji. Ne želimo da u ova (večno) teška vremena ulazimo u vaš novčanik i ocenjujemo cenu iPada kao povoljnu ili ne. Drago nam je da je Apple svojom veličinom (rekli bi, koja se najviše temelji na vernim kupcima), uspeo da pokrene lavinu Tablet ideje koja je dugo stajala u mestu. Tableti mogu samo da poprave i PC i mobilne telefone i naš život generalno. Oni su mesto za mnoge kreativne ljude koji se bave hardverom i softverom, dok mi kao potrošači i novinari možemo samo da kažemo svaka čast i...jedva čekamo nastavak priče.

Za

- fenomenalan ekran: prikaz, boje, odziv, ugao gledanja, (multi)touch
- kvalitetno kućište
- neverovatna aplikacija za gledanje fotografija
- autonomija rada
- kvalitetan zvučnik
- performanse
- kvalitet i broj aplikacija


Protiv

- nema kamere
- nema USB ili SD porta (deo dodatne opreme)
- multitasking (stiže na jesen putem nove verzije sistema)
- Flash


Preporučujemo da obavezno pogledate galeriju fotografija na narednoj strani

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Sony Xperia Z tablet

Test: Dell Streak

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109