Greška

Došlo je do greške.

Test: Aorus Z490 Elite AC + Intel Core i5 10400 (Video)

12.06.2020 15:00 | 0 Hardver
Test: Aorus Z490 Elite AC + Intel Core i5 10400 (Video)

Testirali smo jedan od zanimljivijih procesora 10. generacije Intel Core procesora u kontekstu cene i performansi. Intel se vidno poboljšao ali ne u tolikoj meri da je bolji od Ryzen 5 3600X konkurencije pogotovo u svetlu izlaska novih B550 matičnih ploča. Gigabyte je u vidu Z490 Aorus Elite AC ponudio vrhunsku ploču za 240 €, koja je pravi predstavnik više srednje klase i sve što će vam trebati za konfiguraciju sa jednom grafičkom kartom...

Intel je nedavno predstavio svoju 10. generaciju Core procesora. Suštinski se nije mnogo toga promenilo jer Comet Lake S je više plod pritiska AMD konkurencije i potrebe da se periodično korisnicima ponudi nešto novo.

  

Najveći noviteti su vezani za izlazak najjačeg Core i9 10900K modela, ali on nije današnja tema već njegov slabiji rođak, većini nas mnogo dostupniji Core i5 10400 koji je po metodologiji označavanja, naslednik Core i5 9400 modela.

I dalje to je proizvod 14nm++ procesa, doteran i utegnut koliko je to moglo da se učini u evoluciji koja datira još od Core  i5 6500 serije, više ih i ne brojimo. Ipak, novitet je da  Core i5 serija konačno dobija uključen HTT, tako da se Windows 10 OS-u prijavljuje sa arsenalom od 12 logičkih  jezgara. Konačno je rešen sigurnosni problem sa Coffee Lake - R serije tako da Comet Lake S može da se pokaže u najboljem izdanju. To mu je itekako potrebno pred AMD Ryzen naletom. 

 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_1s.jpg

Na spisku noviteta se našla i podrška za najnoviji i sve popularniji Wi-Fi 6, 802.11ax standard bežične mrežne komunikacije koji je podržan od strane sistemskog kontrolera u samom procesoru. Praktično, proizvođači matičnih ploča treba da ugrade jeftini interfejs čip i trenutno najbrži WiFi je standardni na spisku vašeg novog sistema - zgodno nema šta. Kada smo već kod mreže, neki novi trend je da gejming platforma dobija 2.5 Gbps standard, u tom duhu Intel je pripremio za Comet Lake S novi 2.5 Gbps LAN I225 kao naslednika dosadašnjeg gigabitnog modela koji je bio standard na gejming pločama zbog dobrih performansi. I,  to je praktično sve od noviteta, kada je u pitanju ovaj primerka Core i5 izdanja.

Dakle, u ovom slučaju 6 jezgara i 12 tredova, početna frekvencija od 2.9 GHz i maksimalni turbo “boost” korak na 4.3 GHz. Jezgra na raspolaganju imaju 12 MB keš memorije. Ovo pakovanje troši 65 W energije i spada u štedljivije primerke Comet Lake S linije, što će reći da se malo greje i ima vrlo prijatnu narav tokom rada. Sve to za nekih 185 evra. Suprostavili smo ga vrlo jakom AMD Ryzen konkurencijom. Pre svega direktnim protivnikom Ryzen 5 3600, a zatim i ultra popularnim Ryzen 5 1600AF, te jednako dobrim i aktuelnim Ryzen 5 2600. Naravno, poredili smo ga i sa Coffe Lake R prethodnicima. 

 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_2s.jpg

Sa druge strane, onaj najjači primerak 10. generacije Core procesora je dobio novi slilicijum sa 10 jezgara i 20 “tredova”. Obzirom da je u pitanju postojeća 14nm tehnologija, dotični primerak troši dosta energije što je zahtevalo promenu i dodatak pinova u procesorskom ležeištu i automatski izlazak nove serije matičnih ploča. Za početak na bazi Z490 čipseta - namenjen entuzijastima sa kompletnim spiskom podržanih funkcija za overkloking.

I tu dolazimo do drugog noviteta našeg današnjeg testa - Gigabyte Z490 Aorus Elite AC matične ploče. Procesor bez dobre ploče ne vredi puno, a Gigabyte se za novu Intel Core seriju, svojski potrudio i pripremio. Ovo je praktično sredina ponude, odakle počinju dobri modeli. Sa cenom od 240€ ova ploča vam otvara vrata nove Comet Lake S platforme. 

 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_3s.jpg

Intel Z490 chipset

Ako se pitate šta je to novo i bolje u odnosu na Z390 prethodnike... pa malo toga i dalje ovaj čipset  koristi PCIe putanje sa 3.0 specifikacijama, iako se mahom proizvođači ploča kao i naš današnji primerak hvale podrškom za M.2 NVMe PCIe Gen 4.0 uređaje, ova mogućnost je ostavljena u smislu budućeg “upgrade-a”, sledeće verzije Intel Core procesora koja se očekuje pred kraj ove godine. Do tada - ništa od toga, bar ne sa 10. generacjom Intel Core procesora.

LGA1200 je drugačiji zbog uveđenja novog u liniji Core i9 modela sa TDP faktorom od 125W. Podsetićemo vas da je u prethodnoj generaciji, najjači “octa core” imao TDP od 95 W. Zbog toga će nova serija ploča, imati bolje VRM module koji će efikasnije pratiti potrošnju najjačih modela Core i9 serije. 

 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_4s.jpg

Sistemski kontroler i dalje ima na raspolaganju samo 16x PCIe putanja koje služe za direktnu komunikaciju sa grafičkom kartom. Procesor sa čipsetom komunicira preko DMI 3.0 interfejsa, dok su M.2 slotovi sa x4 PCI magistrlom i dalje po isključivom kontrolom čipseta. AMD je ovde u očigledno prednosti. Na kraju spomenimo da je stigla i direktna podrška za USB 3.1 10 Gbps,  preko sistemskog kontrolera u samom procesoru.

Aorus Z490 Elite AC - karakteristike

Aorus Z490 Elite AC je zlatna sredina Gigabyte ponude i svakako će biti jedna od najtraženijih svoje vrste, a to je jasno već na prvi pogled. Gigabyte definitivno sve više vodi računa o estetici svojih ploča, pa uz tradicionalno dobre radne karakteristike, ploče ovog proizvođača su sve češće na vrhu prioriteta liste nabavke. 

 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_5s.jpg

Najbitnija stvar na ploči za rad modernih procesora sa mnogo jezgara i radnom frekvencijom koja se približila granici od 5 GHz je svakako jedinica za napajanje procesora poznatija po skraćenici VRM. Modul za regulaciju napona u na ovoj ploči je izveden u formi 12+1 faza i to u formi Direct Digital rešenja bez korišćenja “dablera”.

Korišćeni su DrMos - visoko integrisani Power Stage uređaji koji integrišui drajver i dva tranzistora sa specifikacijom rada sa strujom od 50A. Obavezni deo su i elektroliti sa čvrstim jezgrom od organskog polimera, čija je uloga da obezbede stabilan napon u trenucima kada procesor iz stanja neaktivnosti za delić vremena prelazi u stanje pune angažovanosti resursa i kada povuče veliku količinu energije. Upravo tada je uloga ovih kondezatora da smanje oscilacije u naponu i obezbede potrebnu stabilnost rada čitave procesorske platforme. 

 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_6s.jpg

Rad 12 faza kojima se napajaju procesorska jezgra i jedne kojom se napaja sistemski kontroler sa integrisanim grafičkim jezgrom, usklađuje digitalni PWM kontroler, mikroprocesor koji se brine da procesor dobije tačno određenu vrednost električne energije u zavisnosti od angažovanih resursa i vrste posla koji trenutno obavlja. Uglavnom, VRM modul na ovoj ploči je dovoljno “jak” da podrži rad čak i najjačih Core i9 primeraka 10. generacije, ali bismo preporučili onima koji se odluče za novi 10 jezgarni Intel Core, da pažnju obrate i na jače Gigabyte Aorus Z490, Pro, Master i Extreme modele koji su još bolje pripremljeni za rad i overkloking Intel Core i9 serije.

Ne želim da pomislite kako je Z490 Elite AC loš, već da postoje i bolji modeli u ponudi sa detaljima koji pristaju zahtevnijim procesorima. U tom kontekstu je Z490 Elite AC primereniji Core i5 10600K i Core i7 10700K procesorima, ali vas apsolutno ništa ne sprečava da instalirate i najjači Core i9 10900K.

 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_7s.jpg

Aorus Z490 Elite AC poseduje 4 DIMM slota za DDR4 memorije. Kuriozitet je da nove Gigabyte ploče rade sa 32 GB memorijskim modulima u tzv jednom “štapu”. Gigabyte takođe koristi Intelov patent rutiranja signala između procesora i sistemske memorije čiji su vodovi zaštićeni posebnim slojem (uzemljenje) idu zasebnim slojevima štampane ploče radi boljeg kvaliteta signala, rada na većim frekvencijama i sveukupno boljih performansi. Gigabyte ga označava kao “Xtreme Memory” funkcionalnost. Zbog boljih električnih karakteristika signala koristi se namenski deo sa kondezatorima radi smanjenja šuma i električnih smetnji sve u cilju postizanja većih radnih frekvencija i potpune stabilnosti u radu.

Inače kada govorimo o ovoj temi, spomenimo i detalj da je Aorus Z490 Elite AC izrađen u tehnici 6-slojne štampane ploče. Za ovu priliku je presvučena mat crnim lakom koji u kombinaciji sa diskretnim narandžastim RGB detaljima  i velikim tamno grafitnim hladnjacima sa velikim žljebovima da bi iskoristili i najmanje strujanje vazduha za hlađenje VRM jedinice i čipseta. Sve to deluje na oko - privlačno. 

 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_8s.jpg

Ploča nudi jedan PCIe x16 slot sa punim linkom za direktnu vezu grafičke karte  i sistemskog kontrolera centralnog procesora. Ovaj slot se razlikuje od ostalih i po metalnom ojačanju pozicije.

Intel Z490 čipset je prekriven tankim aluminijumskim hladnjakom, rebrasto velike površine. Pod njegovim direktnim nadzorom je rad dva M.2 slota sa 4x PCIe 3.0 magistralom za rad sa brzim SATA i NVMe SSD uređajima. Tu je i šest SATA 3 konektora.

Aorus Z490 Elite AC moramo pohvaliti zbog izobilja dobro raspoređenih konektora za povezivanje dodatnih ventilatora u sistemu. Raspoređeni su duž spoljnih ivica matične ploče, lako su dostupni čak i kada je ploča montirana u kućištu.

 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_10s.jpg

Gigabyte je iskoristio mogućnost novih specifikacija Intel procesora i svojoj ploči podario brzu Wi-Fi bežičnu mrežmu kartu, doduše ne na “AX” već “AC” standardu i sa ugrađenom Bluetooth 5.0 podrškom. Pored toga korisnici će biti zadovoljni i prisustvom brze Realtek 2.5 Gbps mrežne karte... još ostaje samo da nam industrija ponudi pristupačne i brze 2.5 Gbps rutere i svičeve.

Za dobar zvuk je zadužen Realtek ALC1220 codec koji koristi specijalne WIMA nemačke audiflske kondezatore prepoznatljive po jarko crvenoj boji i toplijem zvuku.

 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_11s.jpg

Aorus Z490 Elite AC - utisci u radu

Umesto neuglednog box kulera koji nam, iskreno,  nikada nije ulivao poverenje, koristili smo odlični Noctua NH-U12S hladnjak. Tokom postupka instalacije primećujemo da su orijentiri u vidu dva useka sa nazovi jezičcima za postavljanje procesora u LGA 1200 ležište okrenuti naopačke u odnosu na Z390 ploče, pa treba voditi računa o ovom detalju ukoliko ste navikli rutinski da postavljate procesor ležište, a nepažnja može da vas košta skupo u vidu oštećenja čipa i ploče.
 
 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_12s.jpg
 
Prvi utisak je kako je Comet Lake u Core i5 verziji neuobičajeno hladan tokom rada. Tokom procesorski zahtevnih testova u realnim radnim scenarijima, temperatura nije prelazila 50. podeok Celzijusa, čak je većinu vremena bila ispod toga na nekom proseku od 47 stepeni. 
 
Pri tome je vidljivo kako se procesor u ovoj verziji, drži strogo zadatog limita potrošnje od maksimalnih 65W tako da ne prelazi radnu frekvenciju od 4 GHz u situacijama angažovanja svih jezgara istovremeno.
 
 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_13s.jpg
 
Inače, Intel ne bi bio Intel kada ne bi zakomplikovao stvari, pa se tako Core i5 procesori mogu pronaći u dve verzije: Q0 i G1, koje se razlikuju u pogledu postupka izrade silicijuma. Q0 verzija je dobijena iz silicijuma 10-jezgarnog modela,  kome su isključena neispravna procesorska jezgra. Silicijum je u toj verziji tanji, da bi se ugradio deblji hladnjak većeg toplotnog kapaciteta koji je uz to i zalemljen za površinu silicijumskog jezgra zbog boljeg hlađenja. Takvi procesori su još hladniji u radu i na kutiji nose oznaku  SRH78, dok oni drugi izrađeni G1 postupkom imaju deblji silicijum sa šest jezgara i SRH3C oznaku na pakovanju. 
 
Naš primerak je stigao u ovoj G1, nazovi “lošijoj” varijanti pa kad je on tako hladana, možemo naslutit tek koliko je bolja Q0 verzija, ali o tom potom. 
 
 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_14s.jpg
 
Međutim, ova činjenica je od male praktične koristi entuzijastima koji bi da overklokuju ovaj procesor jer je Core i5 u 10400 verziji, potpuno zaključan u pogledu mogućnosti podizanja radne frekvencije. Multiplikator je zaključan na maksimalnu vrednost od 43x, kao i BCLK opcija dodatnog ubrzanja podizanjem vrednosti osnovne magistrale. Njena maksimalna vrednost u slučaju našeg procesora je iznosila 102.5 MHz, a što je malo za postizanje iole većih frekvencija. Čak i kada zaključate multiplikator na 43x za sva jezgra, procesor će to ignorisati i voditi se prevashodnom smernicom limita od maksimalnih 65W potrošnje.
 
 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_15s.jpg
 
Dakle, zaključujemo da je Intel Core i5 10400 idealan za sistem integratore, ali zbog toga je potpuno neprimeren za korišćenje u kombinaciji sa Z490 matičnim pločama jer onda njihove skupe dodatne OC funkcije nemaju nikakvog smisla, te su podesniji H470 ili B460 modeli koji uskoro stižu.
 
 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_16s.jpg
 
Memorijski kontroler ovog procesora prema fabričkim specifikacijama koristi DDR4 RAM module na JEDEC deklarisanih 2666MHz, ali u overkloking modu je u našem slučaju radio i na 3866 MHz čime je zabeležio napredak od 10% u performansama prilikom rada u memorijski zahtevnim aplikacijama poput Adobe Premiere-a i arhivera, pa iz tog razloga ne odbacujte mogućnosti nabavke H470 matičnih ploča.

Aorus Z490 Elite AC - performanse

Test sistem:

MB: 

Gigabyte Aorus Z490 Elite AC

CPU: 

Intel Core i5 10400

RAM: 

16GB (2x8GB) HyperX Predator RGB 2933 CL16

VGA: 

AMD Radeon RX 5700 XT 8GB 

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps
SSD:  Kingston A2000 M.2 1TB PCIe x4
Cooler:

Noctua NH-D12

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 
Driver:

Adrenalin 20.5.1

OS: Windows 10 64-bit ver. 1909

Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_17s.jpg 

Performanse:
Home Media Performance ( Photoshop Elements )
time
Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 5 3600X
Ryzen 3 3300X
Intel Core i5 9600K
Core i5 10400
Core i5 9400F
Core i3 9100
Ryzen 5 2600
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 1600AF
AMD Ryzen 5 3400G
AMD Athlon 240 GE
AMD Athlon 3000G
AMD Ryzen 3 3200G
0 8 15 23 30
less is better (sec.)
Home Media Performance ( Media Espresso 7.5 )
time
Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 5 3600X
Ryzen 3 3300X
Intel Core i5 9600K
Core i5 10400
Core i5 9400F
Core i3 9100
Ryzen 5 2600
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 1600AF
AMD Ryzen 5 3400G
AMD Athlon 240 GE
AMD Athlon 3000G
AMD Ryzen 3 3200G
0 25 50 75 100
less is better (sec.)
Home Media Performance ( Audacity 2.3.3 )
time
Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 5 3600X
Ryzen 3 3300X
Intel Core i5 9600K
Core i5 10400
Core i5 9400F
Core i3 9100
Ryzen 5 2600
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 1600AF
AMD Ryzen 5 3400G
AMD Athlon 240 GE
AMD Athlon 3000G
AMD Ryzen 3 3200G
0 38 75 113 150
less is better (sec.)
Workstation ( Adobe Photoshop CC )
indeksirana vrednost
Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 5 3600X
Ryzen 3 3300X
Intel Core i5 9600K
Core i5 10400
Core i5 9400F
Core i3 9100
Ryzen 5 2600
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 1600AF
AMD Ryzen 5 3400G
AMD Athlon 240 GE
AMD Athlon 3000G
AMD Ryzen 3 3200G
0 300 600 900 1200
veće je bolje (pts)
Productivity Performance ( MS Word )
vreme izvršenja
Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 5 3600X
Ryzen 3 3300X
Intel Core i5 9600K
Core i5 10400
Core i5 9400F
Core i3 9100
Ryzen 5 2600
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 1600AF
AMD Ryzen 5 3400G
AMD Athlon 240 GE
AMD Athlon 3000G
AMD Ryzen 3 3200G
0 30 60 90 120
less is better (sec.)
Productivity Performance ( MS Excel )
time
Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 5 3600X
Ryzen 3 3300X
Intel Core i5 9600K
Core i5 10400
Core i5 9400F
Core i3 9100
Ryzen 5 2600
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 1600AF
AMD Ryzen 5 3400G
AMD Athlon 240 GE
AMD Athlon 3000G
AMD Ryzen 3 3200G
0 30 60 90 120
less is better (sec.)
Productivity Performance ( MS Power Point )
time
Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 5 3600X
Ryzen 3 3300X
Intel Core i5 9600K
Core i5 10400
Core i5 9400F
Core i3 9100
Ryzen 5 2600
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 1600AF
AMD Ryzen 5 3400G
AMD Athlon 240 GE
AMD Athlon 3000G
AMD Ryzen 3 3200G
0 60 120 180 240
less is better (sec.)
Productivity Performance ( WinRAR x64 - Multicore Benchmarking )
time
Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 5 3600X
Ryzen 3 3300X
Intel Core i5 9600K
Core i5 10400
Core i5 9400F
Core i3 9100
Ryzen 5 2600
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 1600AF
AMD Ryzen 5 3400G
AMD Athlon 240 GE
AMD Athlon 3000G
AMD Ryzen 3 3200G
0 13 25 38 50
less is better (sec.)
Productivity Performance ( LAME FLAC to MP3 Encoding 192 bitrate )
time
Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 5 3600X
Ryzen 3 3300X
Intel Core i5 9600K
Core i5 10400
Core i5 9400F
Core i3 9100
Ryzen 5 2600
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 1600AF
AMD Ryzen 5 3400G
AMD Athlon 240 GE
AMD Athlon 3000G
AMD Ryzen 3 3200G
0 125 250 375 500
less is better (sec.)
Radna kultura ( Temperature )
Load
Idle
Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 5 3600X
Ryzen 3 3300X
Intel Core i5 9600K
Core i5 10400
Core i5 9400F
Core i3 9100
Ryzen 5 2600
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 1600AF
AMD Ryzen 5 3400G
AMD Athlon 240 GE
AMD Athlon 3000G
AMD Ryzen 3 3200G
0 25 50 75 100
less is better (Celsius)
Radna kultura ( Power Consumption )
Load
Idle
Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 5 3600X
Ryzen 3 3300X
Intel Core i5 9600K
Core i5 10400
Core i5 9400F
Core i3 9100
Ryzen 5 2600
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 1600AF
AMD Ryzen 5 3400G
AMD Athlon 240 GE
AMD Athlon 3000G
AMD Ryzen 3 3200G
0 75 150 225 300
less is better (W)
Workstation ( Adobe Premiere Pro CC )
indeksirana vrednost
Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 5 3600X
Core i5 10400
Ryzen 5 2600
Ryzen 3 3300X
Intel Core i5 9600K
Ryzen 5 1600AF
Core i5 9400F
Ryzen 3 3100
Core i3 9100
0 300 600 900 1200
veće je bolje (pts)
Workstation ( Blender - Gooseberry Production Benchmark Scene )
Blender - Gooseberry Benchmark Scene
Ryzen 7 3800X
AMD Ryzen 5 3600X
Core i5 10400
Ryzen 5 2600
Ryzen 3 3300X
Intel Core i5 9600K
Ryzen 5 1600AF
Core i5 9400F
Ryzen 3 3100
Core i3 9100
0 20 40 60 80
manje je bolje (min.)
Games WS ( 1080p - Assassin’s Creed Origins, Ultra )
frejmrejt
Core i5 9400F
Ryzen 3 3300X [email protected] GHz
Core i5 10400
Ryzen 3 3100 SMT=Off
Ryzen 3 3300X SMT=Off
Ryzen 3 3100 [email protected] GHz
Ryzen 3 3300X
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 2600
Ryzen 5 1600AF
0 23 45 68 90
veće je bolje (fps)
Games WS ( 1080p - Far Cry 5, Normal )
frejmrejt
Core i5 9400F
Ryzen 3 3300X [email protected] GHz
Core i5 10400
Ryzen 3 3100 SMT=Off
Ryzen 3 3300X SMT=Off
Ryzen 3 3100 [email protected] GHz
Ryzen 3 3300X
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 2600
Ryzen 5 1600AF
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Games WS ( 1080p - Shadow of The Tomb Raider )
frejmrejt
Core i5 9400F
Ryzen 3 3300X [email protected] GHz
Core i5 10400
Ryzen 3 3100 SMT=Off
Ryzen 3 3300X SMT=Off
Ryzen 3 3100 [email protected] GHz
Ryzen 3 3300X
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 2600
Ryzen 5 1600AF
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Games WS ( 1080p - Division 2, Ultra, DX12 )
frejmrejt
Core i5 9400F
Ryzen 3 3300X [email protected] GHz
Core i5 10400
Ryzen 3 3100 SMT=Off
Ryzen 3 3300X SMT=Off
Ryzen 3 3100 [email protected] GHz
Ryzen 3 3300X
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 2600
Ryzen 5 1600AF
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
Games WS ( 1080p - APEX Legends, High, TAA, AFx16 )
frejmrejt
Core i5 9400F
Ryzen 3 3300X [email protected] GHz
Core i5 10400
Ryzen 3 3100 SMT=Off
Ryzen 3 3300X SMT=Off
Ryzen 3 3100 [email protected] GHz
Ryzen 3 3300X
Ryzen 3 3100
Ryzen 5 2600
Ryzen 5 1600AF
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)

I sada malo o najzanimljivijem delu koji se tiče performansi. Ploči i procesor smo poredili sa aktuelnim primercima Core i5 9400F i Core i5 9600K Coffe Lake Refresh procesora ali i trenutno najpopularnijih primeraka AMD Ryzen tehnologije u vidu R5 1600AF, R5 2600 kao i R5 3600X modela. Uglavnom to je “mejnstrim” klasa sa cenom od 130-200 evra.

U poređenju sa Core i5 9400F, “desetka”je  50% brža prilikom konverzije muzičkih formata i 33% brža prilikom renderinga u Blenderu. Potrebo je 16% manje vremena prilikom Premere Pro video obrade i izjednačen prilikom editinga fotografija u Photoshop-u. U igrama su skoro izjednačeni osim u  onima koje se malo više oslanjaju na CPU snagu pa je tako u Far Cry 5 naslovu ostvario 5% bolji rezultat tj prosečno 6 frejmova viška, a u AC Origin 7% prednosti ili 6 frejmova više. Kod ovih igara se isplati isključiti HTT funkciju kao i SMT kod AMD Ryzen procesora jer se beleži rast prosečnog frejmrejta čak za 13 fps-a. 

 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_18s.jpg

Core i5 10400 u poređenju sa do sada najjačim Coffee Lake predstavnikom u ovom segmentu 9600K modelom se odlično kotira zahvaljujući HTT funkciji.

Možda najzanimljije je porediti ga sa Ryzen 5 3600X procesorom u kontekstu skoro jednake cene. Ryzen 5 sa šest Zen 2 jezgara je ipak brži 15% u poslovima konverzije muzike, 17.4% u poslovima renderinga, 10% prednosti ima prilikom video editinga u Premijeru čak 13.5% u Photoshopu. U proseku je 12% bolji u Office aplikacijama. U polju namene rada sa aplikacijama Ryzen 5 3000 je brži sa jasnom prednošću u bilo kom delokrugu rada. Kada je u pitanju gejming u CPU zahtevnim igrama Intel je bolji za 5-12%. Dok u novijim naslovima gde se koristi grafička karta, razlika ne postoji!

 Aorus_Z490_Elite_Intel_Ci5_10400_19s.jpg

Aorus Z490 Elite AC - zaključak

Intel je napravio primetan iskorak u performansama sa Comet Lake-S serijom procesora, pre svega zahvaljujući aktiviranoj HTT funkciji pa se sada mnogo bolje nosi sa Ryzen Zen 2 konkurencijom, ali još uvek nedovoljno da bi sa sigurnošću zaključili kako je bolji 
 
 
 
Gigabyte je uradio odličan posao sa ovom pločom. Spakovao je sve što treba jednom zahtevnom korisniku sa namerom korišćenja jedne grafičke karte u sistemu. Praktično vam ne treba ništa bolje i skuplje od Z490 Aorus Elite AC modela. Dobra i brza Wi-Fi mrežna karta još brži 2.5 Gbps Ethernet, solidna zvučna sekcija, natprosečno kvalitetna VRM jedinica, brz rad sa RAM modulima itd. Jednom rečju za 240€ ovo je pravi izbor u zahtevnijoj srednjoj klasi PC računara i gejming stanica!
 
 
Prednosti: 
- Uključen HTT donosi vidno ubrzanje
- Odlična VRM jedinica
- Niske radne temperature
- Vrlo dobre performanse
 
Nedostaci:
- Još uvek ništa od PCIe 4.0 standarda
 
CENA: oko 240€

Test: ASRock X570 Steel Legend

Test: Gigabyte B550 Aorus Master (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209