Greška

Došlo je do greške.

Test: Aorus RGB 3200

25.10.2018 14:07 | 3 Hardver
Test: Aorus RGB 3200

Aorus RGB 3200 memorija je odličan debi Gigabyte-a na tržištu DDR4 RAM modula. Atraktivna u smislu prisutnih RGB efekata, opremljena trenutno najboljom verzijom memorijskih čipova, lepa na oko zahvaljujući zaista kvalitetnoj i preciznoj izradi, te pametno dopunjena sa dva pomoćna modula za RGB svetlosne efekte - odlično će se uklopiti u svaki gejming sistem.

RAM memorija je jedna od svakako najvažnijih komponenti u PC sistemu jer svi bitni podaci koje obrađuje centralni procesor ili GPU, prvo se smeštaju u RAM pa posle odlaze na konačnu destinaciju obrade, da bi čak i nakon tog procesa jednim delom ponovo bili vraćeni u RAM. Brži CPU i GPU procesori zahtevaju bržu RAM memoriju tako da se taj lanac međuzavisnosti nikada nije prekidao pa otuda i potreba da se prilikom izbora dobre RAM memorije povede pažnja.
 
U poslednje vreme, osim čisto funkcionalne strane i beskompromisnih radnih karakteristika, RAM moduli su dobili i svoju estetsku komponentu u vidu prisutnog RGB svetlosnog "nakita". Sve potencijalno vidljive komponente zahvaljujući prozirnim bočnim stranicama kućišta su gotovo po pravilu dobile RGB funkciju pa tako i RAM moduli.
 
Bio je to jedan od povoda da se renomirani proizvođač PC komponenti koji već godina važi za jedno od najvećih imena na tom tržištu, kompanija Gigabyte, predstavi korisnicima svojim prvim RAM memorijskim modulima - Aorus RGB DDR4 3200MHz. 
 AORUSRGB3200MHzDDR41s.jpg
 
Gigabyte na ovaj način polako zaokružuje čitav ekosistem komponenti potrebnih za konfigurisanje PC računara: matične ploče, grafičke karte, kuleri, RAM, SSD, kućišta, napajanja... sve je to deo današnje ponude Aorus linije proizvoda vrhunskih karakteristika. 
 
Inače, primetili smo da je “modni” trend među proizvođačima PC komponenti postalo pravilo da svoj asortiman ponude, maksimalno šire gotovo svim potrebnim delovima za sklapanje računara, osim onih koji su van delokruga njihove delatnosti poput proizvodnje CPU i samih GPU procesora, ali sve ostalo je samo pitanje odluke i ideje oko koje će takvi proizvodi biti promovisani. Neko koristi RGB i gejming, a neko “Smart PC”. Uglavnom ideja je ista - učiniti takav računar orginalnim, makar po pitanju izgleda i usput mu podariti neku unikatnu funkcionalnu mogućnost. Borba za kupca nalaže takvu strategiju.

AORUS RGB 3200 - karakteristike

Gigabyte se za svoj debi na RAM tržištu odlučio za provereno rešenje. DDR4 standard radne memorije je već poprilično dugo važeći i trenutno sve vodeće Intel i AMD platforme koriste ovaj standard. Radna frekvencija od 3200 MHz je "sweetspot", nudeći najviše za datu vrednost kada je u pitanju DDR4 standard. Postoje i brže memorije sa većim nominalnim radnim taktom, ali i višim faktorima latencije (kašnjenja), pa obzirom da najveći broj aplikacija ne beleži neki uočljiviji dobitak upravo zbog uvođenja dodatnog stanja čekanja da se određeni podatak isporuči, insistiranje na što većoj radnoj frekvenciji i nema neku konkretnu korist u svakodnevnom radu. Zbog toga su DDR4-3200 MHz danas toliko popularni i korišćenji od strane proizvođača. Sa druge strane su dovoljno brze da opsluže novu generaciju višejezgarnih procesora, a što nije ni malo naivan zadatak. Retke su danas RAM memorije na visokim radnim frekvencijama i niskim faktorima kašnjenja. 
 AORUSRGB3200MHzDDR42s.jpg
 
Aorus RGB 3200 stiže u atraktivnom blister pakovanju i ambalaži koja se nesumnjivo obraća gejming populaciji kao i korisnicima koji teže ulepšavanju svojih računara, ali ne po cenu kompromisa performansi. Dotična memorija stiže u kompletu od 16 GB (2x8 GB), ali će vas definitivno zbuniti kada u pakovanju pronađete četiri modula. Prva pomisao je da u rukama imate 32 GB komplet ili da su vam isporučili 4x4 GB konfiguraciju modula. Naravno, ni jedna pomisao nije tačna. Naime, ovde dolazimo do zanimljivog, ali pragmatično osmišljenog detalja. 
 
Obzirom da je u pitanju dvokanalni komplet, dobijate zapravo dva memorijska modula, svaki kapaciteta 8 GB, dok su preostala dva zapravo "RGB moduli" zaduženi isključivo za svetlo i kompletnije vizuelne efekte, što odmah zaključujete po broju pinova na samoj štampanoj ploči memorijskog modula. Svakako je lepše imati četiri niza LED svetlosnih efekata nego dva, barem do trenutka kada poželite još RAM memorije. Gigabyte je sjajno ovo osmislio jer nam se mnogo puta do sada desilo da nam dva RGB modula jednostavno ne daju dovoljno željenog svetla. Otuda pozdravljamo ovaj potez koji će definitivno naići na simpatije kod korisnika željnih RGB efekata.
 
Aorus RGB 3200 koristi sistem od 5 adresibilnih LED dioda raspoređenih goronjom ivicom štampane ploče. Iznad njih se nalazi ugrađeni difuzor svetla koji utiče na lepše prelamanje programiranih efekata. Kontrolu rada obavlja MCU kontroler u kombinaciji sa RGB Fusion Link softverom. U pitanju je softverski dodatak i dodatna aplikacija koju treba instalirati pored one, uobičajene za grafiku ili matičnu ploču. Odatle možete podešavati svetlosne efekte i nijansu RGB spektra.
 AORUSRGB3200MHzDDR43s.jpg 
Ova memorija ne ističe samo estetski, već i funkcionalni aspekt rada. Performanse su izrazito dobre što i ne čudi jer je Gigabyte koristio čuvene Samsung memorijske čipove sa "B" revizijom jegra koje su poznate po dobrim performansama i overkloking mogućnostima. Deklarisane su na 3200MHz i CL16-18-18 latencijama pri naponu od 1.35V. Podaci se čuvaju u okviru XMP 2.0 radnog profila i dovoljno ga je aktivirati u BIOS-u matične ploče kako bi memorija bila podešena na idealnim radnim parametrima. 
 
Pojedinačni moduli su oklopljeni specijalno stilizovanim, 2mm debelim alimunijumskim hladnjacima koji imaju estetske proreze, ali i Aorus logo od mlečnog klirita koji nije osvetljen. Brušeni aluminijum i četiri žljeba sa malim otvorima ka difuzoru svetla deluju zaista lepo i kvalitetno. Pri tome nisu preterano glomazni tako da će se lako smestiti u predviđene slotove čak i u prisustvu hladnjaka sa većim telom.
 
cpuz_1.jpg
 
Moduli se pored odličnog ponašanja u radu na fabričkim podešavanjima ističu i priličnom OC marginom. Uz povećanje nominalne frekvencije do maksimalnih 3733 MHz ide i obavezno opuštanje latencija, bez potrebe podizanja napona. Pokušali smo i sa ubrzanjem CAS faktora na vrednost “1”, ali se ispostvilo da je to prevelik zalogaj. Uostalom merenja su pokazala da nema neke preterane dobiti jer je korist ostvarena visokom radnom frekvencijom je u najvećem broju slučajeva poništena visokim faktorom kašnjenja, a što je u krajnjem samo dodatni rizik od nestabilnosti bez ikakvog konkretnog dobitka vrednog povećanog preuzimanja dotičnog rizika.

AORUS RGB 3200 - performanse

Test sistem:

MB: 

GA Z390 Aorus Master

CPU: 

Intel Core i7 8700K Coffee Lake
Intel Core i5 8600K Coffee Lake

RAM:  2x8GB Aorus RGB 3200
VGA:  MSI GTX 1060 ITX 6GB
HDD:  Seagate Barracuda ST1000
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO 
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 

AORUSRGB3200MHzDDR44s.jpg 

Performanse:

Windows 10 aplikacije

WinZIP 64-bit ( Best, Archive, Multicore )
vreme izvršenja
Aorus RGB 3200
HyperX Predator RGB 2933 MHz
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
WinRAR 1.01 ( Best, Archive, Multicore )
vreme izvršenja
Aorus RGB 3200
HyperX Predator RGB 2933 MHz
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Blender 2.79b ( Rendering )
vreme izvršenja
Aorus RGB 3200
HyperX Predator RGB 2933 MHz
0 63 125 188 250
manje je bolje (sec.)
 

3D gejming

Rise of the Tomb Raider ( 1920x1080 )
frejmrejt
Aorus RGB 3200
HyperX Predator RGB 2933 MHz
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands ( 1920x1080 )
frejmrejt
Aorus RGB 3200
HyperX Predator RGB 2933 MHz
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Far Cry 5 ( 1920x1080 )
frejmrejt
Aorus RGB 3200
HyperX Predator RGB 2933 MHz
0 63 125 188 250
veće je bolje (fps)

AORUS RGB 3200 - zaključak

Aorus RGB 3200 memorija je odličan debi Gigabyte-a na tržištu DDR4 RAM modula. Atraktivna u smislu RGB efekata, lepa na oko zahvaljujući zaista kvalitetnoj i preciznoj izradi, te pametno dopunjena sa dva pomoćna modula za RGB svetlosne efekte. Odlično će se uklopiti u svaki gejming sistem.
 
Skoro idealnu situaciju kvari samo jedan detalj. Tiče se rane faze softvera koji nakon restarta i gašenja zaboravlja podešeni RGB režim rada, a što nekada zna prilično da smeta. Bez obzira koji smo režim podesili i snimili ga, nakon gašenja (Power-Off) računara, učitavao bi se podrazumevani režim asinhronih preliva u duginim nijansama. Verovatno će dotični problem biti ispravljen u sledećoj verziji RGB Fusion softvera.
 
Ako zanemarite ovaj relativno mali problem, sve ostalo je za najvišu ocenu. Četiri svetleća modula definitivno izgledaju lepše nego dva. Memorija je brza i oštra u radu sa opcijom eksperimentisanja do mile volje. Ostaje samo da se nadamo da će biti prisutnije i značajnije dostupne na lokalnim tržištima, bar se nadamo da će lokalni distributeri znati da prepoznaju kvalitet ovog zanimljivog RAM kompleta. 
 AORUSRGB3200MHzDDR45s.jpg
 
Obzirom da je u pitanju prilično ekskluzivan proizvod koji se još retko sreće na zapadnim tržištima, baratamo preporučenom cenom od 219 USD što je nešto više od klasičnih kompleta sa dva modula. Dodatna razlika od par desetina USD definitivno je opravdana prisustvom dodatnih svetlećih modula pa uz odlične radne karakteristike, Aorus RGB 3200 definitivno zaslužuje našu preporuku za nabavku!
 
 
Prednosti:
- Natprosečno kvalitetni DDR4 RAM moduli
- Samsung “B” memorijski čipovi
- Atraktivni RGB svetlosni efekti
- Upravljanje efektima pomoću Fusion softvera
- OC mogućnosti
- Izuzetno lepi i nepredimenzionirani hladnjaci
 
Nedostaci:
- Nedovoljno “ispoliran” softver
 
CENA: 220-250€

Serbianboss Član postova: 1857
ih sto ste neki, ziveo RGB
ericm Član postova: 3676
RGB must die!

Test: HyperX Predator RGB 2933 MHz (Video)

Test: HyperX Savage Exo 480 GB

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209