Greška

Došlo je do greške.

Test: AORUS Model “S” mini ITX računar (Video)

07.12.2022 14:39 | 0 Hardver
Test: AORUS Model “S” mini ITX računar (Video)

Pogledajte i dobro zapamtite ovaj AORUS Model “S” miniITX računar. Spakovan je u veoma male dimenzije, ima odličan sistem hlađenja i pruža performanse klasičnih velikih gejming PC računara. Ako želite da saznate šta od komponenti ima unutra i koliko se dobro pokazao u igrama, Benchmark je tu!

Ovog puta Gigabyte nas je prijatno iznenadio. U najavi dolaska računara na test, znali smo samo da se radi o AORUS Model “S” uređaju i prvo što vam pada na pamet su performanse poput Tesla “S” modela, asocijacija sigurno nije slučajnost, rekli bismo sa punim pravom.
 
 
Ko prati Benchmark hardver već dobro zna koliko volimo male i kompaktne PC računare. Dovoljno su manjih dimenzija da ih možete koristiti kao glavnu gejming spravu u kući i prenositi iz vaše radne u dnevnu sobu za igranje bilo na monitoru ili velikom televizoru, bilo sa tastaturom i mišem ili XBOX bežičnim kontrolerom. A najbitnije je da su daleko brži od bilo koje konzole ili nekog mobilnog hardvera, pružajući komfor i performanse velikog desktop gejming računara. Sve je to lepo sročeno i dobro zvuči ali nas je iskustvo naučilo da je lakše reći nego napraviti jedan ovakav računar u šta smo se lično uverili nebrojeno puta do sada.
 
Očigledno i Gigabyte ima slična razmišljanja, pa je odlučio da nam pokaže šta ima na tu temu – bolje reći kakvo malo gejming čudo može da napravi jer ipak je u pitanju jedna od dve najveće kompanije za proizvodnju PC komponenti – zato vam danas predstavljamo AORUS Model “S”.

Karakteristike

Na prvi pogled deluje poznato. U pitanju je vertikalni format mini ITX računara sa zapreminom od 14 litara. Vrlo čistih linija bez napadnih detalja spolja sa finim, blago zaobljenim ivicama tek toliko da ne izgleda grubo. Materijal na dodir je takođe, pre fin nego robustan, prijatan na dodir ali i oko. Nekako iz njega izbija osećaj prefinjenosti, a ne agresivnost i grube pojave krvoločne gejming mašine.
 
aorusmodels_1s.jpg
 
Što u neku ruku i jeste istina jer ovo nije samo kompaktna verzija PC računara koji će oterati gejming konzole u paučinu, već i jedan pravi izbor za kreativni rad i posao. Dakle višenamenski potkompaktni računar vanserijskog izgleda, mogućnosti i performansi.
 
A kućište oblika malog odžaka je nešto što smo videli i pokušali ranije. Asocijacija je svakako na NZXT H1 model kućišta koji je sličnog oblika, dimenzija i zapremine. Ipak, Gigabyte kao proizvođač hardvera ima više manevarskog prostora u smislu primene specifičnih rešenja što je i učinio, nego neki hobista dok okolo juri specijalne komponente koje bi se savršeno uklopile u skučenu unutrašnjost ovakvog računara imajući u vidu da ugrađujete prilično jake komponente.
 
Tu dolazimo do ključnog problema, jer mala zapremina proizvodi problem sa dovoljnim protokom svežeg vazduha, provetravanjem i na kraju hlađenjem osnovnih komponenti. Sve to se prelama preko performansi ugrađenih komponeti. Što su jače one više pate, pa su i brzinski penali veći ukoliko najvažnije pitanje hlađenja ne rešite na pravi način.
 
aorusmodels_2s.jpg
 
I zato AORUS Model “S” liči na mali dimnjak jer zapravo koristi pozitivne strane istoimenog efekta cirkulacije vazduha. Da bi obezbedio rad prilično jakih komponenti unutar ovog simpatičnog mališe, Gigabyte je projektovao specijalno rashladno rešenje u vidu jednog velikog rashladnog monobloka, koji istovremeno hladi centralni i grafički procesor. Obavezno su prisutne kompozitne toplotne cevi koje odvode toplotu sa procesora na ovaj veliki zajednički hladnjak postavljen uspravno, kroz koji zatim forsirano struji vazduh pokretan od strane dva ventilatora. Onaj koji uvlači hladniji gušći vazduh kroz bočne otvore na kućištima nalazi se na dnu, šalje ga u središte rashladnog tela gde će pokupiti toplotu sa rebara hladnjaka i onda prirodnom cirkulacijom toplog lakšeg vazduha odvesti ga na vrh ovog kućišta. Da bi se taj proces ubrzao postavljen je još jedan ventilator na vrhu koji izvlači topao vazduh i izbacuje ga van kućišta. Vrlo prost i efikasan princip koji na delu pokazuje svoju prednost kada je korektno implementiran.
 
Pošto je hlađenje rešio na pravi nači, Gigabyte-u je bilo lako da ugradi prilično moćan hardver novije generacije. To se pre svega odnosi na centralni procesor, Intel Core i7-12700K dakle Alder Lake sa hibridnom arhitekturom jezgara visokih performansi i onih štedljivh su idealna kombinacija za gejming ali i neki ozbiljan rad. Domet jezgara ide do 5 GHz u pojedinačnom slučaju korišćenih jezgara visokih performansi u nekim slngle core poslovima ili gejmingu. Ipak ostaje pitanje koliko uspešno rashladno rešenje izlazi na kraj sa procesorom koji zna da povuče 190W električne energije. Plus tu je jaka gejming grafička karta u vidu Nvidia GeForce RTX 3070 sa 8GB GDDR6 memorije sa realnom potrošnjom od 220W.
 
aorusmodels_3s.jpg
 
Osnovu jedne ovako jake platforme čini mini ITX ploča na bazi Intel Z690 čipseta koja daje podršku radu DDR5 memorijskom standardu i dva DDR5-4800 RAM modula ukupnog kapaciteta 32 GB konfigurisanog u dvokanalni režim rada koji zbog specifičnosti rešenja komunikacije pojedinačnog modula pomoću dva, odnosno četiri 32-kanala, daju neku vrstu pseudo četvorokanalnog sistema komunikacije sa memorijskim kontorlerom, a što svakako pozitivno utiče na performanse čitavog sistema.
 
Gigabyte Aorus Model S poseduje čak dva brza M.2 SSD uređaja svaki kapaciteta od 2 TB za ukupno 4 TB prostora za igre fajlove i aplikacije. Zaista vrhunski jer imajte u vidu da je primarni M.2 PCIe x4 Gen4, a drugi PCIe x4 Gen3 model SSD diska. Računar je opremljen sa WiFi 6E 2x2MIMO specifikacijom bežične mreže uz dodatak Bluetooth 5.2 podrške. Ko hoće da bude siguran u najmanji mogući lag prilikom igranja online igara, tu je i klasični 2.5 gigabitni LAN. Zvuk je dvokanalni i ima DTS.X Ultra gejming podršku za Windows prostorne efekte tokom akcije.
 
Na kraju čitavu ovu konfiguraciju napaja SFX ispravljač snage 750W taman krojen po meri procesora i grafičke karte uz mali dodatak rezervne snage u slučaju nekih vanrednih opterećenja. Kad je sve tako dobro urađeno u unutrašnjosti treba da je tako i spolja pre svega u vidu raspoloživih brzih konekcija jer bi bila šteta kad bi sistem ovako dobrih karakteristika bio ugušen sporim konekcijama. Zato sa prednje strane imamo par brzih USB-A 3.2 prve generacije sa protokom od 5 Gbps, kao i jedan ultra brzi USB-C 3.2 Gen2 sa transferom od 10 Gbps.
 
aorusmodels_4s.jpg
 
Naravno tu je i jedan kombinovani 3.5mmm audio džek za slušalice i mikrofon. Na zadnjem ATX panelu konektora pronalazimo još 3x ultra brza USB-A 3.2 porta sa transferom od 10 gbps i oni su obojeni crvenom bojom. Plus još jedan USB-C 3.2 druge generacije, zatim dva USB 3.2 prve generacije to u oni obojeni u plavo i dva obična USB-A 2.0 mahom namenjeni za povezivanje periferija. Dva audio konektora za slušalice i mikrofon, zatim dva konektora za WiFi antenu, po jedan HDMI 2.0 i DP 1.4 jer ne zaboravite da procesor ima integisano grafičko jezgro ali pored ovakvog GeForce-a ne znamo kome će to trebati.
 
Ne zanosite se da je brži za kodiranje videa u premijeru jer je Adobe to odavno rešio implementacijom podrške za NVENC. Zanimljivo je i vrlo korisno što je Gigabyte odvojio konektore za vezu sa ugrađenom grafičkom kartom na posebnu konzolu gde se nalaze tri DP1.4a i jedan HDMI 2.1 konektori. Ovakvo rešenje je neuporedivo bolje nego kod pomenutog H1 NZXT kućišta gde morate da lomite kblove kako bi direktno dosegli konektor na grafičkoj karti. Ovako je neupredivo lakše, pravilnije i zdravije po kablove i sam konektor.

Performanse

Imamo idealnu priliku da vidimo kako se AORUS Model “S” nosi sa gotovo istovetno konfigurisanom gejming stanicm drugog brenda koju smo nedavno testirali - Acer Predator Orion 3000, ali i nekim drugim “custom” sklopljenim konfiguracijama sličnog ranga.
 
aorusmodels_5s.jpg
 
Dobro pogledajte temperature i potrošnju koju postiže Aorus Model S i ako vas ne mrzi uporedite to sa grafikonom i vrednostima koje u istim situacijama postiže konkurentski Predator Orion 3000.
 
CPU_GPU_Power_Temperature.png
 
 
CPU_GPU_Freq_Gaming.png
 
Temperature su neuporedivo niže, procesor je hladniji i do 30-35 stepeni, što mu otvara prostor da povuče više energije radi postizanja većih prosečnih frekvencija.  Procesor mnogo brže radi što je posledica bolje rešenog sistema hlađenja, jer konkurencija sa druge strane koristi običan mali box kuler potpuno nedorastao karakteristikama ovog procesora.
 
Termo_Model_S_3.jpg
 
Otuda ne treba da vas iznenade razlike u performansama koje u poslovima CPU proračuna izgledaju kao da bolje hlađeni procesor u Aorus Model S računaru ima više jezgara. Toj činjenici dodajte i bolje performanse grafičkog procesora koji takođe postiže veće prosečne radne frekvencije, pri tome je efekat uzajamnog prenosa toplote manji, što sve zajedno rezultira veći prosečnim frejmrejtom naročito u nižim full HD rezolucijama gde više do izražaja dolazi uloga bržeg procesora.
 
Test sistem:
 
testsystem.jpg
 
 
 
Performanse u aplikacijama:
 
ACADPerformance.png
 
 
AdobePerformance.png
 
 
RenderPerformance.png
 
 
Gaming performance:
 
Gamingperformance.png
 
 
RayTracingGamingperformance.png
 
Sa druge strane rezlutati vrednosti frejmrejta u igrama pokazuju da je ova mašina kao idealna za Full HD igranje u kombinaciji sa monitorima koji osvežavaju na visokim vrednositima na 144Hz u slučaju grafički lepših single player naslova ili 240Hz u slučaju Battle Royal online igara. U QHD rezoluciji frejmrejt se kreće oko nekog proseka od 100 fps-a, dok u 4K obezbeđuje prosek od 60 frejmova u sekundi.  Dovoljno za glatku animaciju tokom gejming akcije na velikim ekranima televizora.
 
Gigabyte AORUS Model “S” je bez sumnje sjajna mini gejming mašina i rekli bi smo više od toga. Isporučenim nivoom performansi i načinom svog rada u smislu buke i grejanja dostojna je da stane rame uz rame sa klasičnim desktop PC sistemima visokih performansi. 
 
Sviđa nam se i što je BIOS podešen tako da nemate šta da podešavate i čeprkate u smislu overklokinga jer je ona fabrički spakovana u okvirima fabrički zadatih limita potrošnje, a svaki dodatni overkloking bi samo poremetio tu fino podešenu ravnotežu. Zato nije bučna u radu jer u nivou glave tokom višesatnog gejminga buka je prihvatljivih 33dB iako smo nad samim vertikalnim otvorom gde ventilator izbacuje izmerili 50-ak dB.
 
aorusmodels_7s.jpg
 
Uprkos tome što je hardverski odrađen za najvišu ocenu primećujemo da računar koji inače stiže sa preinstaliranom Windows 11 verzijom operativnog sistema, ne dolazi sa fabrički sa uključenom Resizable BAR opcijom što je fakat hendikep u slučaju gejming mašine jer može da znači lošije performanse u nivou od 10-ak procenata.
 
Takođe, problem može da nastane i prilikom pokušaja nadogradnje u smislu dodatka RAM-a jer ovo nije mašina za sklapanje i rasklapanje onih koji nemaju iskustva u sklapanju ovakvih konfiguracija.

Finalni utisci

Sve ostalo što ova mašina nudi je savršeno kao san snova, do koga vas deli samo još cena od 2400€, ali ona deluje nekako pravično ako imate u vidu da se samo grafička karta prodaje za oko 1000 evra. Ovde se ipak radi o značajno boljoj konfiguraciji od prosto nabacanih komponenti u jedan sistem. 
 
 
Kada svemu prethodno rečenom, dodate i ubedljive performanse, koje su bolje od direktne konkurencije i visoku kulturu rada, dobijate jedan PC računar koga potajno svi priželjkuju i koji lagano osvaja našu preporuku za nabavku ukoliko ste već rešili da potrošite novac za dobru konfiguraciju, što posebno dolazi do izražaja u kontekstu nove generacije PC platformi sa skoro dupliranim cenama!

AMD WorkerPro W66

10203
10205
10206
10207
10208
10209