Greška

Došlo je do greške.

Test: Aorus FI127Q-X (Video)

11.02.2021 21:42 | 0 Multimedija
Test: Aorus FI127Q-X (Video)

Aorus FI27Q-X je zaista odličan gejming monitor, sa u ovom trenutku praktično savršenom kombinacijom rezolucije i osvežavanja, bazičnim ali dobro implementiranim HDR-om, uz sjajan odziv panela i podršku za Freesync i G-Sync. Onima koji traže baš dobar gejming monitor uz ovaj model ostaće vrlo malo toga za čim bi mogli da žale.

Nova godina kao da je bila pre tri dana, a prve modele nismo morali baš dugo da čekamo, jer je Gigabyte u niskom startu rešio da otvori ovu godinu i pokaže nam šta je to spremio.
 
 
Na naš test je stigao Aorus FI27Q-X, gaming monitor koji pripada novoj generaciji, sa nekim vrlo konkretnim prednostima i koji donosi kombinaciju karakteristika kakvu prethodno nismo imali prilike da vidimo, a koja je opet vrlo u skladu sa potrebama modernog gamera.
 
QHD rezolucija i čak 240Hz, superspeed IPS ekran i podrška za HDR i oba tipa varijabilnog osvežavanja obećavaju puno toga. Najpre, moramo pomenuti da monitor dolazi u tolikoj kutiji da smo pomislili da je neka gigantska dijagonala, obzirom da nismo još uvek znali naziv modela, a bio je vrlo uredno upakovan za transport. U manjim kutijama smo viđali i neke 43” televizore, ali se ispostavilo da je u pitanju 27”, što je uostalom, makar po našem mišljenju i optimalna veličina za gaming. 

Karakteristike

Sam monitor je vizuelno vrlo sličan prošlogodišnjem KD25F modelu i čini se da je Gigabyte uspeo da za Aorus seriju napravi jedan vrlo karakterističan dizajn koji ostavlja odličan utisak.
 
aorus1s.jpg
 
Postolje je i u ovom slučaju metalno i tanko, V oblika, sa izuzetno vizuelno interesantnim nosačem panela, na kome se nalazi osvetljeni logotip, ali i ručka u gornjem delu za lakše nošenje ili premeštanje monitora.
 
Osvetljenje se nalazi i na bokovima nosača, ali i na poleđini samog panela, gde se prostire od sredine ka gornjoj levoj i desnoj ivici. Delovi na kojima je osvetljenje su od piano black, reflektivne plastike, dok je ostatak u standardnoj teksturiranoj matiranoj plastici, sa sivim i crnim površinama i otvorima za ventilaciju duž cele gornje ivice panela, što ukupno izgleda vrlo efektno i moderno, ali ne i preterano. Osvetljenje naravno možete i isključiti, promeniti boju u neku iz palete od 16.7 miliona nijansi, koristiti neki od svetlosnih efekata i naravno sinhronizovati sa drugim Gigabyte komponentama uz RGB Fusion 2.0.
 
aorus2s.jpg
 
Sam panel je okružen uobičajeno tankim ivicama, sa sivom lajsnom duž donje ivice na kojoj je u posebnom polju istaknut Aorus logotip. Ukupno, monitor izgleda zaista dobro, ali se vodilo računa i o funkcionalnosti, pa je pored pomenute ručke na nosaču tu i mogućnost nagiba panela napred nazad od -5 do 20 stepeni, rotacija levo desno za po 20 stepeni, podešavanje visine za 13cm, kao i pivot panela za 90 stepeni.
 
Kad smo kod funkcionalnosti, na sredini donje ivice se nalazi i mini joystick kojim kontrolišete menije ili dobijate pristup određenim prečicama, što je vrlo praktično rešenje, a potpuna kontrola je moguća i putem OSD Sidekick softvera koji pruža vrlo pregledan pristup apsolutno svim mogućnostima i podešavanjima, od same slike do raznih naprednih funkcija. Među njima su tu gaming funkcije poput prikaza trenutnog osvežavanja, tajmera ili brojača, nišana po izboru i dashboard-a koji će prikazivati razne parametre vezane za procesor, grafiku i miša.
 
aorus3s.jpg
 
Takođe, ovaj monitor podržava i ekskluzivnu Aorus ANC 2.0 funkciju, odnosno aktivnu redukciju buke ukoliko na sam monitor povežete slušalice sa mikrofonom, a zanimljivo je da monitor poseduje sopstveni pojačivač koji može pokretati čak i studijske ili audiofilske slušalice od 600 oma. Naravno u softveru je moguće i remapirati funkcije prečica, ili definisati prečice na tastaturi za najčešće korišćene funkcije.
 
Što se konektora tiče, pored onih za slušalice i mikrofon, tu je i USB 3.0 za vezu sa računarom, dva USB 3.0 porta za povezivanje periferija, kao i dva HDMI 2.0 i jedan Display Port 1.4 konektor za izvor slike. Monitor takođe podržava i Picture in picture ili Picture by picture prikaz, ako tokom igranja želite da pratite još nešto u malom prozoru, poput TV slike sa Set top boxa npr.
 
aorus4s.jpg
 
Što se slike tiče, ovaj model dolazi sa SuperSpeed IPS panelom kakav smo nedavno videli na još jednom testiranom modelu pod Gigabyte brendom, ali je on u ovom slučaju bitno bolji nego na prethodniku po praktično svim parametrima.
 
U pitanju je 27” panel rezolucije 2560x1440 piksela i sa osvežavanjem od čak 240Hz, što je jedan od retkih primera do sada da ovako visoko osvežavanje vidimo sa rezolucijom većom od Full HD. Samim tim, oštrina prikaza je veoma dobra, jer je ova rezolucija idealan izbor za ovu dijagonalu. Ono što je naročito impresivno je odziv koji je deklarisan na 1ms, a koji je realno veoma blizu oko 2ms, što je izvanredno, tim pre što monitor to postiže bez upotrebe strobovanja pozadinskog osvetljenja, pa je odziv sjajan i kada koristite varijabilno osvežavanje, što je kod većine gamera i slučaj. Takođe, ovo je monitor sa možda i najbolje podešenim overdrive-om panela koji smo videli do sada, a koji je skoro idealan i na Balance i na Speed podešavanju, uz skoro perfektno čist prikaz objekata koji se kreću, bez overshoot-a i skoro neprimetan ghosting samo na tamnoj pozadini. Pohvale Gigabyte-u za ovo, jer je igranje brzih FPS igara na ovom monitoru zaista uživanje, tim pre što je i input lag nizak sa svega 9.2ms.
 
aorus5s.jpg
 
Monitor doduše podržava i strobovanje osvetljenja u vidu Aim Stabilizer funkcije, a koja iako odziv snižava na pravu 1ms, unosi nepotreban nivo overshooot-a, pa je svakako bolje koristiti ga sa ovom opcijom isključenom, a umesto toga koristiti varijabilno osvežavanje od koga ima znatno više koristi. Ovaj Aorus model podržava i AMD Freesync Premium i Nvidia G-Sync compatible, pa će jednako dobro raditi sa bilo kojom grafičkom kartom, mada je preporuka da ga svakako uparite sa nekom koja u ovoj rezoluciji može da izvuče što veći frame-rate.
 
Što se kvaliteta slike tiče, u pitanju je panel koji desetobitni prikaz boja postiže uz upotrebu FRC-a, što mu omogućuje pokriće od čak 91.3% DCI-P3 i blizu 100% Adobe RGB spektra prema našim merenjima.
 
aorus6s.jpg
 
Uz to, monitor je i HDR400 sertifikovan, a najviše izmereno osvetljenje koje smo izmerili u HDR modu je iznosilo 485 nita, što već pravi određenu razliku između prikaza u HDR i SDR modu, tim pre što je HDR mapiranje odrađeno veoma dobro, pa npr. Cyberpunk izgleda zaista sjajno. Preciznost boja nije naročito visoka ni u jednom od predefinisanih modova, što nismo ni očekivali u onima namenjenim određenim žanrovima igara, ali jesmo npr. u sRGB modu, koji i jeste najbolji po pitanju fabričke kalibracije, ali sa Delta E odstupanjem od korektnih 4.3. Subjektivno, najlepši prikaz je verovatno u standard modu koji je tek nešto neprecizniji od sRGB, pa je on tokom testiranja u igrama i radu bio naš izbor.
 
Što se kontrasta tiče, on je na nivou onoga što očekujemo od IPS panela, 1062:1, uz nivo crne od 0.3 nita, što takođe odgovara ovom tipu panela i vizuelno je možda i njegova najveća mana.
 
aorus7s.jpg
 
IPS glow je primetan, pogotovo u donjem delu ekrana, mada je manji nego na prethodno testiranom Superspeed IPS monitoru, a za razliku od njega, na ovome nismo pronašli nijedan problem sa pikselima, pa je očigledno da se kod Aorus serije vodi daleko više pažnje, uz već u startu viši nivo kvaliteta panela. 

Zaključak

Ukupno, Aorus FI27Q-X je zaista odličan gaming monitor, sa u ovom trenutku praktično savršenom kombinacijom rezolucije i osvežavanja, bazičnim ali dobro implementiranim HDR-om, tek koliko da ne propuštate, uz sjajan odziv panela i podršku za Freesync i G-Sync, pa će onima koji traže baš dobar gaming monitor uz ovaj model ostati vrlo malo toga za čim bi mogli da žale.
 
 
Očekivana cena ovog modela na domaćem tržištu bi trebala biti oko 700 eura, što nije malo, ali nije mnogo za monitor ovih specifikacija, a treba obratiti pažnju da su u ponudi i povoljniji FI27Q modeli sa drugačijim sufiksima koji imaju nešto niže osvežavanje, a koji će nekim od korisnika sa nešto slabijim grafičkim kartama možda i više odgovarati, a pritom im omogućiti i da uštede nešto novca.
 
Gigabyte kroz Aorus seriju monitora postaje sve bolji, pa željno iščekujemo da vidimo šta su nam još spremili ove godine. 
________________________________________

Test: Iiyama GB3461WQSU i G2466HSU (Video)

Test: Acer XB253Q GX (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309