Greška

Došlo je do greške.

Test: Aorus CV27F taktički monitor

12.09.2019 16:05 | 0 Multimedija
Test: Aorus CV27F taktički monitor

Još jedan "taktički" monitor na testu, ali ovog puta model koji će možda biti još zanimljiviji velikom broju ljubitelja igara.

Ivan Mančić

Nedavno smo vam u našem testu predstavili Aorus KD25F gejming monitor koji je bio prvi Gigabyte-ov model sa sufiksom “Taktički” i koji je ostavio veoma dobar utisak. Gigabyte je kompanija bogate istorije i dobre reputacije, pa raduje što su se i monitorima, koji su ipak nova stvar u njihovom portfoliju, posvetili na isti način kao i matičnim pločama i grafičkim kartama po kojima su ipak i najpoznatiji. 


Ovog puta, na test nam je stigao još jedan monitor, ponovo “taktički” kako to Gigabyte voli da naziva, a koji takođe pripada Aorus podbrendu namenjenom gejming populaciji. 
CV27F sa prethodno testiranim KD25F deli neke od karakteristika, ali je u pitanju znatno drugačiji monitor koji je ujedno i namenjen drugačijem segmentu gejming populacije.

Dizajn

aoruscv27f36_resize.jpg


Na prvu loptu, ovaj monitor pomalo liči na KD25F, najpre jer prati sličan vizuelni stil koji je prethodniku i obezbedio našu Advanced Design nagradu. 
CV27F je doduše svedeniji, sa nešto klasičnijim postoljem sa bazom od livenog metala, bez npr. ručke za nošenje i još nekih detalja koje su prethodniku davali kompleksniji izgled.

aoruscv27f23_resize.jpg


Ipak, monitor je i dalje vrlo elegatnih linija, naročito sa zadnje strane koja uz postolje monitoru daje vrlo prepoznatljiv stil. Na njoj se nalazi i LED osvetljenje, ovog puta samo na pozadini panela, dok je na gornjem delu postolja izostalo u odnosu na KD25F koji je imao i osvetljen Aorus logo. Osvetljenje je naravno podesivo u Gigabyte-ovom RGB Fusion softveru i moguće je sinhronizovati ga i sa drugim Gigabyte komponentama poput ploče ili grafičke karte i dobiti kompletan gejming rig koji svetli u stilu koji je po vašem ukusu.

aoruscv27f27_resize.jpg


Mini joystick na sredini donje ivice pruža izuzetno praktičnu kontrolu grafički lepo dizajniranog menija, a Gigabyte nudi i mogućnost još lakše kontrole iz operativnog sistema putem OSD sidekick softvera, u kome još možete dizajnirati sopstveni nišan i podesiti sve ostale parametre.

aoruscv27f30_resize.jpg


Postolje omogućuje podešavanje visine za 130mm, okretanje za po 20 stepeni u oba smera, ali i nagiba od 5 stepeni ka dole do 22 stepena ka gore. U podnožju postolja je i prorez za sprovođenje kablova koji će vam pomoći da organizujete kablove za napajanje, USB vezu sa računarom, i HDMI ili DisplayPort kabl za izvor slike.

aoruscv27f19_resize.JPG


DisplayPort omogućuje iskorišćenje punih mogućnosti monitora, odnosno prijem slike u 1080p sa osvežavanjem od 165Hz, dok je HDMI 2.0 ograničen na maksimalnih 120Hz. Pored toga, tu su još i konektori za slušalice i mikrofon, a jedna od specifičnih Aorus funkcija je i noise reduction algoritam koji monitor primenjuje kako bi pružio jasniju In-Game komunikaciju.

aoruscv27f31_resize.jpg


Specifikacije
 • Proizvođač Gigabyte
 • Model Aorus CV27F
 • Dijagonala 27
 • Tip panela VA
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja WLED
 • Odziv ekrana 4ms
 • Maksimalno osvetljenje 400 nit
 • Dimenzije 61.4 x 36.9 x 7.35 cm
 • Masa 7 Kg
 • Citirani statični kontrast 3000:1
 • Citirani dinamički kontrast 12000000 : 1
 • Konekcije 1x DisplayPort 1.2
  2x HDMI 2.0
  2x USB 3.0 (downstream)
  1x USB 3.0 (upstream)
  1x 3.5mm Audio In
  1x 3.5mm Audio Out
 • Mogućnosti promene ugla Rotacija +- 20°
  Nagib -5° do 21°
 • Ugao gledanja 178°

Gaming

aoruscv27f01_resize.JPG


Za razliku od prethodnog Aorus monitora koji smo testirali, CV27F dolazi sa nešto većim panelom od 27”, ali VA tipa umesto brzog TN-a koji je krasio prethodnika. 
Ovo je verovatno i najbitnija razlika između ovih modela, ali smo zbog nje morali postaviti pitanje zaslužuje li ovaj monitor oznaku “taktički”. Dok je ona kod TN panela od 240Hz itekako imala smisla, VA paneli su tradicionalno sporijeg odziva, pa samim tim i ne baš najbolji izbor za esports i brze akcione igre. 

aoruscv27f28_resize.jpg


Ono što, da tako kažemo, vadi stvar je što panel CV27F osvežava sliku na čak 165Hz što značajno doprinosi boljem pixel persistance-u, i manjem ghostingu slike. Za jedan VA panel, slika je odlične oštrine i u brzim scenama, kao i u UFO testu, naročito kada se aktivira Fast overdrive opcija. Trag objekta nije potpuno odsutan, nije ni na nivou brzih TN panela, ali je odziv panela dovoljno dobar da se na njemu mogu lepo igrati i igre poput Apex Legends ili PUBG.
 

aoruscv27f33_resize.jpg


Tipično za VA, ghosting je izraženiji u baš tamnim scenama, ali sve u svemu možemo reći da je ovo jedan od boljih VA baziranih gejming monitora koje smo probali. Tim pre ako se u obzir uzme i vrlo mali input lag od 8.2ms, što ga svrstava u rang najboljih monitora koje smo imali prilike da testiramo. Interesantno je i da je možda najveća zamerka KD25F bio upravo nešto veći input lag, pa je dobro da je Gigabyte to na ovom modelu ne samo rešio, već doveo i na izuzetno visok nivo.

aoruscv27f29_resize.jpg


Gigabyte je implementirao i Aim Stabilizer opciju, koja je zapravo gašenje pozadinskog osvetljenja između svakog frejma pri osvežavanju slike, ali moramo primetiti da ona ne radi naročito dobro sa ovim panelom (TN modeli izgleda daleko bolje sarađuju sa ovom tehnikom), pa je slika očekivano dosta tamnija, uz nedovoljne dobitke kada je u pitanju odziv. Ova opcija naravno ne radi istovremeno sa varijabilnim osvežavanjem, pa je naša preporuka da ipak koristite Freesync koji je daleko korisniji. Kad smo kod toga, ovaj monitor podržava Freesync 2 standard, ali radi i kao G-Sync compatible, pa je glatko igranje sa osvežavanjem prilagođenim frejm rejtu moguće i sa AMD i Nvidia grafičkim kartama. 

aoruscv27f25_resize.jpg


Freesync 2 pored varijabilnog osvežavanja podrazumeva i HDR, ovog puta bazični HDR400, obzirom na maksimalno osvetljenje monitora od 400nita, koje je u našim merenjima monitor i malo premašio. Freesync 2 HDR mod izgleda odlično u podržanim igrama, poput Farcry-a, a u ostalim, kao i ukoliko ste vlasnik Nvidia grafičke karte, monitor će raditi u HDR10 modu.

Slika

Što se tiče kvaliteta slike, panel ovog monitora je sa 8 bita po kanalu boje, ali je po našim merenjima u stanju da prikaže čak 87.5% DCI-P3 spektra, što je vrlo respektabilan rezultat. 

aoruscv27f34_resize.jpg


Maksimalni izmereni kontrast sa 3200:1 možda nije u rangu najboljih VA panela, ali je svakako znatno viši od onoga što nude TN i IPS monitori, pa je prikaz na oko vrlo prijatan i sa dobrim zasićenjem boja.

Preciznost boja je najbolja u standard modu i sa Delta E odstupanjem od 3.3 je tek nešto preko granice koja se smatra tačnim prikazom. Modova ima čak 7, prilagođenih raznim žanrovima igara, gledanju filmova i čitanju teksta, a tu su još 3 korisnička moda koja možete prilagoditi svojim scenarijima korišćenja. 

aoruscv27f20_resize.jpg


Panel monitora je FullHD rezolucije, što nudi dovoljnu oštrinu prikaza na njegovih 27”, ali i zadržava hardversku zahtevnost na nižem nivou kako bi se lakše dostigao veći frame rate i iskoristile prednosti koje nudi osvežavanje od 165Hz. Treba napomenuti i 1500R zakrivljenje panela umesto 1800R koji češće viđamo, a koje u radu deluje vrlo prirodno i na koje ćete verovatno zaboraviti nakon prvih 5 minuta igranja. 
Od česte boljke zakrivljenih VA panela u vidu probijanja svetla i loše uniformnosti ovde nema ni traga, pa je Gigabyte očigledno odradio dobar posao kada je kvalitet izrade i kontrola kvaliteta u pitanju.

aoruscv27f24_resize.jpg

Zaključak


Ukupno, Aorus CV27F je monitor koji pruža interesantnu kombinaciju zakrivljenog VA panela, brzog osvežavanja i HDR podrške. Na našem tržištu još uvek nije u ponudi, a cena u inostranstvu je oko 390€, što je obzirom na specifikaciju veoma korektno. Ukoliko i kod nas bude u tom rangu, CV27F bi mogao biti vrlo interesantan svim gejmerima koji žele moderan i aktuelan monitor, na kome pored igranja mogu da uživaju i u dobroj slici u filmovima i serijama. Samo oni najzagriženji E-Sports igrači će imati razloga da ga zaobiđu i odluče se za brži KD25F, dok će svi ostali verujemo uživati u prikazu i mogućnostima ovog modela.

Prednosti:

- Freesync 2 HDR podrška
- Solidna brzina uz osvežavanje od 165Hz
- Nizak Input Lag


Mane:

- Nešto sporiji odziv karakterističan za VA panele

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo Legion Y44W-10 gejming monitor (Video)

Test: LG 32GK650-F gaming monitor (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309