Greška

Došlo je do greške.

Test: AOC Q3279VWF (video)

13.03.2018 14:21 | 5 Multimedija
Test: AOC Q3279VWF (video)

AOC Q3279VWF monitor velike dijagonale i iznenađujuće pristupačne cene je pobrao sjajne kritike inostranih korisnika, pa nas je obradovala prilika da se iz prve ruke uverimo u njihovu opravdanost.

Ivan Mančić

AOC kompanija nije naročito poznata na našem tržištu, iako su već neko vreme putem domaćih distributera u prodaji dostupni njihovi monitori iz svih segmenata. AOC je skraćenica za Admiral Overseas Corporation, azijski ogranak čikaškog Admirala koji se još 1947. bavio proizvodnjom televizora u boji. AOC je osnovan na Tajvanu 1967. godine, a na evropskom tržištu je prisutan od 1988. godine.  U portfoliju kompanije se nalazi preko 100 monitora namenjenih kućnim i poslovnim korisnicima, kao i preko 20 modela namenjenih gejmerima. Iako model koji smo dobili na test ne pripada Gaming, već Home seriji, on donosi vrlo interesantne karakteristike koje bi ga vrlo lako svrstale i u red gaming monitora. U pitanju je AOC Q3279VWF monitor dijagonale 32”. Ovaj AOC model je tek pristigao na naše tržište, pa smo želeli da iskoristimo priliku i proverimo da li su opravdane hvale koje je ovaj model pobrao u inostranstvu, gde je okarakterisan kao odličan budžetski monitor velike dijagonale.

Prvi pogled

AOC Q3279VWF dolazi u kutiji vrlo skromnog izgleda, napravljenoj od običnog nepresvučenog kartona, pa verujemo da ne bi bio prvi izbor kupaca koji deo suda o proizvodu donose na osnovu ambalaže. U vremenu kada je unboxing vrlo gledana kategorija, proizvođači se mahom utrkuju kada je u pitanju atraktivnost pakovanja, mada će kutija neminovno završiti u podrumu ili obližnjem kontejneru, pa nemamo zamerke ukoliko je ono što se u njoj nalazi prava stvar. U pakovanju se pored monitora nalazi i postolje, kao i HDMI, Display Port i kabl za napajanje.

Iako je kompletno izrađen od plastike, AOC Q3279VWF deluje “skuplje” i vizuelno ostavlja odličan utisak. Veliki 31.5” panel je okružen 1cm širokim crnim ivicama, dok postolje poseduje završnu obradu koja podseća na brušeni metal, odnosno aluminijum. Postolje je relativno plitko, što u kombinaciji sa jednostavnom rukom koja drži monitor čini da kompletan uređaj zauzima relativno malo mesta po dubini i pored velikog ekrana, što je odlično za pliće radne stolove i ograničeni radni prostor.

strana_resize.jpg


Dizajn je nepretenciozan, jednostavan i čini da se monitor jednako dobro uklapa u kancelariju ili gaming okruženje.


Od podešavanja, postolje dozvoljava samo korekciju nagiba između -2 i 21.5 stepeni, bez korekcije visine ili rotacije. Čvrstina postolja je odlična i monitor je izuzetno stabilan, bez klackanja po bilo kojoj osi, pa ceo kvalitet izrade uliva poverenje i pored upotrebe (očigledno kvalitetne) plastike. Q3279VWF nažalost ne nudi ni opciju VESA montaže na zid, što uz nedostatak podešavanja visine ograničava mogućnost postavljana u idealan položaj. Srećom, u situacijama kada vam podrazumevana visina nije idealna, veličina ekrana i uglovi gledanja u znatnoj meri umanjuju ovaj problem.

AOC Q3279VWF na zadnjoj strani poseduje Display Port 1.2, HDMI 1.4, DVI i VGA konektore (mada kablovi za poslednja dva ne dolaze u pakovanju), kao i izlaz za slušalice. Nakon kraćeg pokušavanja da aktiviramo zvuk i probamo zvučnike, konsultovali smo specifikaciju i ustanovili da monitor i ne poseduje zvučnike, već zvuk sa HDMI ili DP konekcije prosleđuje samo na slušalice. Izvor zabune je zapravo “stereo” otvor za ventilaciju na zadnoj strani koji je prosto obećavao dobar zvuk :)

zadnji_resize.JPG

 

Test i utisci u radu

AOC Q3279VWF poseduje MVA panel od 31.5” rezolucije 2560x1440, koja predstavlja optimum za ovu veličinu ekrana i dobar kompromis između oštrine prikaza i hardverskih zahteva za gaming. U pitanju je panel sa statičkim kontrastom deklarisanim na 3000:1, maksimalnim osvetljenjem od 250cd/m2 i WLED pozadinskim osvetljenjem. Panel je delimično refleksivan, bez anti-glare premaza koji bi mogao negativno uticati na oštrinu ili prikaz boja, ali i bez dodatnog stakla. Kada se gleda na crnoj pozadini i u jako osvetljenoj prostoriji, reflesija je primetna, ali ne u meri u kojoj je to vidljivo na potpuno refleksivnim panelima, pa ne predstavlja veliku smetnju. Uglovi gledanja su deklarisani na 178 stepeni u svim pravcima, mada u zavisnosti od sadržaja koje smo posmatrali, delovalo je da je realni ugao nešto manji usled blage promene u nekim nijansama, ali svakako i dalje dovoljno dobar. Uniformnost prikaza je odlična, a nismo primetili ni bilo kakvo probijanje osvetljenja po ivicama.

kalibrator_resize.jpg


Pri merenjima kolorimetrom, monitor je prikazao maksimalno osvetljenje od 242.8cd/m2, što je blizu deklarisanih 250. Monitor poseduje nekoliko predefinisanih podešavanja topline boja, a jedan od njih je i sRGB mod koji po pravilu daje najtačnije boje. Iznenađujuće, u ovom modu je bez ikakvih dodatnih podešavanja izmereno DeltaE odstupanje boja od svega 1.2 u proseku, odnosno 3.9 maksimalno što je zaista izvanredan rezultat, naročito za fabrički mod. Nivo bele boje u sRGB modu je iznosio 185.1cd/m2, uz tipično nizak nivo crne za ovaj tip panela od 0.054cd/m, što daje izmereni kontrast od 3427:1, solidno iznad deklarisanog. Nakon dodatne kalibracije DisplayCAL softverom, ovog puta u Normal modu koji dozvoljava korekcije individualnih RGB kanala, ostvarena je tačnost boja prosečnog DeltaE od 0.09 i maksimalnog od 0.65 uz pokriće sRGB spektra od 99.1%, što je zaista impresivno.

 

merenjeprekalibracije_resize.jpg

 
merenjeposlekalibracije_resize.jpg 

Gaming

Pored odličnog kontrasta i tačnosti boja koje će ceniti svi, a naročito grafički dizajneri, AOC Q3279VWF nudi i nekoliko funkcija pre svega namenjenih gamerima. Osvežavanje od 75Hz u kombinaciji sa AMD Freesync podrškom će, makar vlasnicima AMD karti, pružiti glatko iskustvo u igrama, bez tearing-a i stuttering-a za frame rate do 75 slika u sekundi. AOC u specifikacijama ne navodi opseg u kome radi Freesync, pa pretpostavljamo da je u pitanju standardnih 40-75Hz,  što je verovatno i optimalno u ovoj rezoluciji za većinu grafičkih karti i igara. VA i srodni paneli nisu šampioni brzog odziva, pa je on i u ovom slučaju deklarisan na 5ms. Motion blur je na korektnom nivou za panele od 75Hz, a moguće ga je dodatno smanjiti overdrive opcijom koja nudi tri nivoa jačine, mada su u medium i strong modu prisutni overdrive artefakti, pa će oni možda biti upotrebljivi samo u određenim situacijama / igrama.

ufotest_resize.jpg


U meniju je prisutan i Game Mode koji nudi nekoliko predefinisanih profila za FPS, RTS i druge igre, kao i dva custom moda u kojima možete podesiti Shadow Control za svetliji prikaz senki i tamnijih delova scene za lakše uočavanje protivnika, kao i Game Color opciju za zasićenije i življe boje. Dobra stvar je da je Game Mod moguće uključiti samo kada igrate neku igru u kojoj vam je potreban (poput npr. PUBG), a potom se vratiti na sRGB mod sa tačnim bojama, bez potrebe za ponovnim podešavanjem, ili korišćenjem posebnog softvera. Sam meni je solidno organizovan i zauzima donji deo ekrana kako ne bi smetao tokom podešavanja, mada mu je moguće i promeniti poziciju i transparentnost. Tasteri se nalaze ispod donje desne ivice ekrana i nude dovoljno intuitivan rad da je lako navići se i podesiti šta želite.

 

Zaključak

Na kraju, moramo priznati da je naš prvi kontakt sa AOC monitorima bio vrlo prijatno iznenađenje. Ovaj proizvođač očigledno, makar sa ovim modelom nije išao na visoku klasu, već je ušteda ostvarena tamo gde će biti neprimetna, ili makar neće bitno uticati na upotrebljivost proizvoda. Sa izuzetkom opcija podešavanja ergonomije, koje su i jedina ozbiljna zamerka, sve ostalo u vezi monitora ostavlja utisak, jednostavnog, funkcionalnog i kvalitetnog proizvoda.

Ono što je najbitnije kod jednog monitora je svakako slika i tu ovaj monitor pogađa pravo u centar. Nismo sigurni da li smo imali sreće sa primerkom (mada je monitor stigao fabrički zapečaćen iz standardnog prodajnog kanala), ali kvalitet slike, tačnost boja i kontrast su premašili ono što bismo očekivali i od znatno skupljih monitora manje dijagonale. Ukoliko je ovaj kvalitet pravilo, a ne izuzetak, ovaj monitor će svakako naći primenu kod svih korisnika koji cene kvalitetan prikaz. Veličina ovog monitora ga čini odličnom opcijom za multimediju i gledanje filmova i serija, naročito obzirom na visok kontrast i vrlo nizak nivo crne. Grafički dizajneri će ceniti veličinu, nešto višu rezoluciju i visoku tačnost prikaza, a verujemo da će se gejmerima dopasti nešto više osvežavanje, Freesync podrška i dodatne opcije za poboljšanje prikaza u igrama.

AOC Q3279VWF je zaista interesantan All-Round monitor koji je uspeo da objedini veliki broj pozitivnih i korisnih karakteristika po prosto neočekivanoj ceni. U trenutku pisanja testa, monitor još uvek nije krenuo u prodaju na našem tržištu, ali je preporučena cena od 27.990 dinara prosto sjajna kada se ima u vidu veličina ekrana, kvalitet slike i dodatne opcije koje ovaj model nudi. Iako bi i samo na osnovu svojih karakteristika imao našu preporuku, u kombinaciji sa cenom predstavlja izvanrednu kupovinu i od nas sa punim pravom dobija Best Buy nagradu.

 

prednji_1_resize.JPG

 

Prednosti:

Tačnost boja, nivo crne i visok kontrast
75Hz i Freesync podrška
Veličina ekrana
Cena

Mane:

Nemogućnost podešavanja visine
Odsustvo VESA montaže

Cena: 
27.990 dinara

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG 32UD59 FreeSync (Video)

Test: Asus ProArt PA32UC-K profesionalni monitor

  • Povezane teme:
  • aoc
10304
10305
10306
10307
10308
10309