Greška

Došlo je do greške.

Test: AOC Q2790PQU profesionalni monitor

31.07.2018 10:39 | 0 Multimedija
Test: AOC Q2790PQU profesionalni monitor

Nakon sjajnog multimedijalnog modela, pred nama je još jedan AOC monitor, ovoga puta namenjen profesionalcima skromnijeg budžeta. Prethodnik je definitivno postavio lestvicu visoko kada je u pitanju vrednost za uloženi novac.

Ivan Mančić

Prvi kontakt sa AOC monitorima koji smo imali pre oko četiri meseca je ostavio izvanredan utisak. AOC Q3279 multimedijalni monitor koji smo tada testirali nas je oduševio kvalitetom slike i setom funkcija koje je nudio za svoju cenu, pa je dobio našu Best Buy nagradu i doživeo zaista ogromnu popularnost na domaćem tržištu, gde je rekli bismo postao jedan od najtraženijih modela. Posle tako dobrog iskustva, sa nestrpljenjem smo iščekivali neki naredni model ove kompanije kako bismo proverili da li se u njenoj ponudi krije još neki ovakav biser. U redakciju nam je ovih dana najzad stigao AOC Q2790PQU, monitor koji pripada istoj seriji kao prethodnik, ali sa nešto drugačijim fokusom i karakteristikama. Sa prefiksom “profesionalni”, ovaj model umesto multimedijalnih i gejming funkcija akcenat baca na prikaz šireg gamuta boja i kvalitet prikaza.

Dizajn i karakteristike

AOC Q2790PQU je monitor dijagonale od 27”. Iako ne impozantan kao svoj prethodnik od 32”, rekli bismo da je 27” zapravo idealna dijagonala za većinu radnih stolova, koja neće zahtevati gledanje unaokolo kako biste pogledom obuhvatili ceo ekran.

aoc2790pqu05_resize.JPG


Dizajn monitora je apsolutno za pohvalu i podsetio nas je na neke premium profesionalne modele koje smo imali priliku da testiramo, poput Asus ProArt modela od 27 i 32”. Panel je uokviren plastičnim okvirom debljine svega oko 1mm sa gornje i bočnih strana, koja praktično daje “frameless” izgled i utisak zaista modernog monitora. Istina, slika ne kreće odmah od samog okvira, već poseduje i marginu od oko 5mm, zbog čega ćete verovatno pomisliti da skaliranje slike nije uključeno u podešavanjima grafičke karte. Čvrstina okvira i panela je solidna, pa iako postoji određeno uleganje i krckanje prilikom grubljeg rukovanja pri samim ivicama, ono ne utiče na sam panel, odnosno nema promena u prikazu pri pritiskanju panela.

aoc2790pqu13_resize.jpg


Jedna od glavnih zamerki prethodno testiranom modelu se odnosila na reflektivnost panela. Srećom, kod ovog modela je primenjen anti-refleksivni premaz, koji će, naročito obzirom na njegovu namenu, povoljno uticati na udobnost i manje zamaranje očiju prilikom dužeg rada u osvetljenim prostorijama. Finoća premaza je odlično odmerena i pruža dobar balans između eliminisanja refleksija i minimalnog uticaja na sliku po pitanju oštrine slike i prikaza boja.

aoc2790pqu06_resize.JPG


Donja lajsna, kao i kompletno postolje su takođe izrađeni od plastike, ali sa završnom obradom koja podseća na aluminijum, što doprinosi vizuelnom utisku. Baza postolja čak poseduje i koncentričnu teksturu poput Long-Play ploče, a nudi vrlo glatku rotaciju monitora za po 165 stepeni u oba pravca. Nosač monitora omogućuje vrlo jednostavno postavljanje panela, kao i podešavanje visine od nekih 5cm iznad stola (donja ivica panela) do 18cm, sa takođe vrlo glatkim i preciznim hodom. Na nosaču se nalazi i prorez za sprovođenje kablova. Pored pomenutih podešavanja, moguć je i nagib panela za 5 stepeni ka dole i 25 stepeni ka gore, kao i promena orjentacije za 90 stepeni. Zanimljivo je da mehanizam za pivot panela radi samo ka desno, pa nije moguća rotacija u oba pravca, kao na većini drugih modela, o čemu treba voditi računa, jer mehanizam ne daje baš jasan znak da rotacija u levo nije moguća. Takođe, čak i kada je panel podignut u najviši položaj, panelu nije moguće promeniti orjentaciju dok je u ravnom položaju, jer ivica dotačinje ravan stola, pa je neophodno panel nagnuti ka gore pre promene orjentacije u portret mod. Za one koji preferiraju montažu na zidni ili neki drugi tip nosača, tu je i opcija VESA 100x100 montaže.

aoc2790pqu07_resize.JPG


Zadnja strana monitora je napravljena od crne plastike, sa diskretnim prorezom za ventilaciju duž sredine, AOC logotipom i dva proreza za zvučnike. U donjem uvučenom delu očekuju vas konektori koji su i jača strana ovog modela. Orjentisani ka dole, tu su Display Port 1.2, dva HDMI 1.4 konektora, kao i VGA, konektor za naponski kabl, prekidač za uključivanje i 3.5mm analogni  audio ulaz i konektor za slušalice. Orjentisan ka zadnoj strani, tu je i četvoroportni USB 3.0 HUB koji se sa računarom povezuje putem USB kabla. AOC definitivno nije štedeo na kablovima, pa će vas u pakovanju sačekati po jedan kabl za svaku konekciju, kako video, tako i audio i USB, što je za svaku pohvalu.

aoc2790pqu16_resize.jpg


Na zadnoj strani, se nalazi i mini joystick koji služi za kontrolu menija, a koji će vam biti dostupan pod desnom rukom na donjem desnom delu iza ekrana. Joystick nudi četiri smera za kretanje kroz menije, a moguće ga je pritisnuti i tako aktivirati taster za potvrdu. Dok su smerovi vrlo udobni za korišćenje, sam taster je malo tvrd, pa je ruku potrebno postaviti u odgovarajući položaj kako ne biste umesto tastera slučajno aktivirali smer u levo. U svakom slučaju, ovakvu kontrolu preferiramo više od arhaičnih tastera jer je intuitivnija i brža, čak i kada ergonomija nije baš savršena.

Specifikacije
 • Proizvođač AOC
 • Model Q2790PQU
 • Dijagonala 27
 • Tip panela IPS
 • Rezolucija 2560 x 1440
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 4ms
 • Maksimalno osvetljenje 350 cd/m²
 • Dimenzije 614.9x531x199.5 mm
 • Masa 6.1 Kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Citirani dinamički kontrast 100M:1
 • Konekcije VGA, DisplayPort 1.2 x 1, HDMI 1.4 x 2, USB 3.0 x 4
 • Mogućnosti promene ugla Okretanje -165/+165°
  Nagib -5º / +25º
  Visina +130mm
  Pivot +90°
 • Ugao gledanja 178/178º
   

Slika

Pored veličine, najveća razlika u odnosu na prethodno testirani model je svakako tip panela. Kod prethodno predstavljenog modela bio je upotrebljen MVA panel, koji je zahvaljujući visokom kontrastu i niskom nivou crne odlično prilagođen multimediji, ali nekim od korisnika nije baš omiljeni tip zbog slabijih uglova gledanja i blagog ghostinga u tamnim delovima slike. Q2790PQU poseduje identičnu rezoluciju od 2560x1440 piksela, ali ga krasi IPS panel i to naizgled kvalitetniji, makar za ovaj cenovni rang. U pitanju je panel sa osam bita po kanalu boje, što nam je u prvi mah tvrdnju o širokom gamutu koju navodi proizvođač učinilo malo čudnom, tim pre što se u specifikaciji ne navodi korišćenje FRC-a, koji je standardna tehnika za proširenje palete nijansi koje monitor može da prikaže. Specifikacija navodi i W-LED pozadinsko osvetljenje, kao i statički kontrast od 1000:1, maksimalno osvetljenje od 350cd/m2 i odziv panela od 4ms, pretpostavljamo Gray-to-Gray.

aoc2790pqu22.jpg


Ono što je interesantno je da je i pored nepominjanja FRC-a, ovaj panel u našim merenjima pokazao prikaz boja, odnosno širinu gamuta koja je prevazišla neke od testiranih 8bit+FRC televizora i pokrivala čak 93% DCI-P3 i 87.1% AdobeRGB spektra, što je zaista odlično, tim pre jer je DCI-P3 praktično prelazni standard za HDR, makar dok paneli ne napreduju toliko da budu u mogućnosti da pokriju rigorozniji Rec.2020. Kakav god trik da je AOC upotrebio, očigledno odlično radi. Na zvaničnom sajtu je navedeno samo da je u pitanju hardversko rešenje, mada je pretpostavka da je u pitanju neka varijacija na temu FRC-a, vrlo moguće sa nekim poboljšanjima razvijenim od strane AOC-a. Monitor poseduje nekoliko predefinisanih modova slike (Standard, Text, Internet, Game, Movie, Sports) koji doduše utiču samo na osvetljenje, dok je najbitnija stavka za sliku praktično opcija “Color Temp”, sa Normal, Warm, Cool i sRGB modovima, kao i opcijom detaljnog User podešavanja.

aoc2790pqu28_resize.jpg


Naš kolorimetar je u sRGB modu pokazao prosečno DeltaE odstupanje od 3.3, što je malo van granice od 3 koju oko razaznaje i koja se smatra odličnom reprodukcijom boja. Iako ova tačnost nije bila spektakularna kao na MVA modelu, i dalje je na solidnom nivou, a valja pomenuti da ona zavisi i od konkretnog primerka, pa će moguće da je u proseku situacija i obrnuta, a da su nama jednostavno zapali takvi primerci. Zahvaljujući detaljnim User podešavanjima, ovu vrednost je moguće i dodatno poboljšati bez potrebe za kalibracijom, pa smo uz smanjenje zelene (koja je fabrički malo dominantna) za 4 koraka, kao i plave za dva koraka, balans bele doveli na idealan nivo, a DeltaE odstupanje sveli na 3. Takođe izmereni kontrast je za oko 10% premašio deklarisanih 1000:1, dok je maksimalno osvetljenje bilo na nivou deklarisanih 350nita. Subjektivno, slika je vrlo dobra, sa odličnim zasićenjem i svetlinom boja, kao i dobrom oštrinom prikaza.

Dodatne opcije

Za one koji vole da dodatno ulepšaju sliku, a tačnost prikaza im nije prioritet, ovaj monitor nudi dve opcije - DCB, odnosno Dynamic Color Booster i DCR, t.j. Dynamic Contrast Ratio. Opcija za kontrast nudi samo On i Off kontrolu i relativno je diskretna, odnosno nije se preterivalo sa efektom, pa će njena realna upotrebna vrednost imati više smisla u nekim slučajevima. DCB sa druge strane nudi različite modove poput Full Enhance, Nature Skin, Green Field i Sky-Blue prilagođene različitim sadržajima, kao i opciju automatskog detektovanja scene. I kod ove opcije se nije preterivalo, mada je pri posmatranju CIE 1931 dijagrama boja primetno da Full Enhance opcija pojačava svetlinu boja na periferiji dijagrama, što daje utisak poboljšanja prikaza boja.  
 

aoc2790pqu17_resize.jpg


Za prikaz bržih sadržaja, tu je i opcija overdrive-a panela, mada nismo primetili neke preterane razlike između Off i Strong, verovatno zbog relativno visokog pixel persistance-a. Obzirom na odziv od 4ms i osvežavanje od 60Hz, ovo je bilo i za očekivati, mada ovaj monitor verovatno svakako nije prvi izbor kada je gejming u pitanju. Naravno, prisutna je i u današnje vreme neizbežna opcija redukcije plavog svetla, sa četiri nivoa (weak, medium, strong, off).

aoc2790pqu18_resize.jpg


Monitor poseduje i jednu neobičnu opciju. U pitanju je prikaz površine kojoj možete dodeliti zasebnu vrednost osvetljenja i kontrasta, kao i podesiti joj poziciju na ekranu i veličinu. Nama su napamet pale dve moguće primene ovoga - jedna u gejmingu, tačnije takmičarskim FPS igrama gde bi centralni deo ekrana mogao imati podešavanja za lakše uočavanje protivnika, a druga da se pri veličini od 100, odnosno punog ekrana koristi kao način za brzu modifikaciju osvetljenja i kontrasta. Upotrebljivost ove opcije je diskutabilna u oba slučaja, ali kad je već tu i ne košta ništa, dobrodošla je. Kako je ovaj monitor deklarisan kao profesionalni, osvežavanje slike iznosi 60Hz, a odsutna je i podrška za Freesync koja je krasila prethodno testirani model.

aoc2790pqu10_resize.JPG

Zaključak


Uz cenu koja se na domaćem tržištu kreće oko 380€, AOC Q2790PQU monitor možda nije vanserijska ponuda kakva je bio AOC Q3279, iako i dalje spada u red povoljnijih modela ove dijagonale i karakteristika. U svakom slučaju, AOC Q2790PQU je odličan monitor koji će zahvaljujući QHD rezoluciji i širokom gamutu boja biti dobar izbor, pogotovo za rad i uživanje u multimedijalnim sadržajima.

aoc2790pqu01_resize.jpg


Naravno, u skladu sa svojom namenom, ovaj monitor će najpre biti zanimljiv profesionalcima koji se bave dizajnom, grafikom i video obradom i kojima će predstavljati povoljnu opciju za prikaz širokog gamuta boja. Uz dodatnu kalibraciju, koja bi poboljšala preciznost prikaza boja i dovela ga na visok nivo, ovaj monitor može predstavljati odličan alat i budžetsko rešenje za profesionalan rad.

 
Prednosti:
- Širok gamut boja
- Korisne opcije za dinamičku kontrolu boja i kontrasta
 
Mane:
- Ne baš visoka preciznost boja bez kalibracije (za jedan profesionalni monitor)

Test: AMD FreeSync 2 HDR tehnologija

Test: AOC G2790PX FreeSync 144Hz (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309