Greška

Došlo je do greške.

Test: AOC G2790PX FreeSync 144Hz (Video)

04.10.2018 15:29 | 0 Multimedija
Test: AOC G2790PX FreeSync 144Hz (Video)

Ukoliko cena bude blizu one u Evropi, odnosno oko 290€, AOC G2790PX bi mogao da napravi pravi dar, mar na tržištu gejming monitora. Prilično dobra fabrička tačnost boja, čak iznenađujuća za TN panel, 144Hz i AMD Freesync podrška dovoljan su razlog da ukoliko ste gejmer i u potrazi za novim monitorom, ovaj model obavezno uzmete u razmatranje.

Kompanija AOC je postala sada već redovan gost na našim testovima zahvaljujući monitorima koji nude odličnu cenu, kao i vrlo dobru vrednost za uloženi novac. Nedavno smo vam predstavili jedan profesionalni monitor sa oznakom Q2790PQU, a model koji nam je danas na testu izgleda kao njegov zli brat blizanac i dolazi pod imenom G2790PX.
 
 
Zašto kažemo zli brat blizanac? Pa oba modela izgledaju praktično isto, osim što je profesionalni model bio u sivo-srebrnoj kombinaciji, dok je gejming model naravno u crno-crvenoj. I G2790PX krasi minimalističko postolje koje nudi rotaciju za 45 stepeni u oba pravca, nagib od 3.5 stepena ka napred i 19.5 ka nazad, kao i podešavanje visine sa hodom od 130mm. Vrlo solidne opcije za podešavanje ergonomije i što je kod ovog modela bitno, zbog ugla gledanja. 
 
Podržan je i pivot panela, što kod gejming monitora može biti korisno verovatno samo ako igrate neki fliper. Iako do sada nismo videli gejmera koji montira monitor na zid, ukoliko ste jedan od njih, ovaj monitor poseduje i VESA 100x100 montažu. 

AOC G2790PX - dizajn

Što se dizajna tiče, AOC G2790PX je zahvaljujući vrlo tankim okvirima ekrana izuzetno jednostavan, što će u trendu “prepucanih” gejming modela verujemo imati svojih poklonika. Kada je ugašen, okviri oko panela su skoro nevidljivi, dok se pri aktivnoj slici primećuje dodatna margina od par milimetara. Donja ivica je izuzetak, pa crvenom bojom i nešto većom širinom praktično daje identitet ovom modelu. U skladu sa tim, jedini drugi akcenat je prorez za kablove koji se nalazi na nosaču.
 
AOCG2790X1s.jpg
 
Kabinet je dopadljiv sa vrlo neutralnom pojavom i pomenutom karmin crvenom lajsnom koja naglašava gejming pripadnost. Posebno lep detalj je hromirani AOC logo. Monitor definitivno deluje gejmerski, ali pri tome “ne vrišti” preterano napadnom pojavom. Izostavljeni su dodatni ukrasni detalji pa se AOC skoncentrisao na suštinu namene i upotrebne vrednosti jednog ovakvog ekrana u cilju isporuke najbolje moguće slike i glatke animacije u brzim akcionim igrama u kojima je vreme rekacije pitanje uspeha ili neuspeha. Uglavnom, vrlo prefinjena i elegantna, a u isto vreme atraktivna pojava G2790PX garantuje da će vam ovaj ekran već na prvi pogled privući pažnju. Najlepše je što je to tek početak lepe priče o ovom monitoru.
 
Zadnja strana krije taster, odnosno joystick za kontrolu koji već postaje standard, kao i USB hub sa 3 standardna USB 3.0 porta i jednim namenjenim punjenju mobilnih uređaja. Tu su i dva zvučnika snage po 2W, koji poput većine sličnih rešenja služe samo kad baš nemate drugu opciju. Sa donje strane su i ostali konektori, poput audio ulaza i izlaza za slušalice, a izvore slike možete povezati putem dva HDMI, jednog Display Porta i arhaičnog D-Sub konektora.   
 AOCG2790X2s.jpg
 
Kada govorimo o ergonomiji i mogućnostima pronalaska idealnog radnog položaja, primećujemo da AOC G2790PX poseduje standardnu opciju “tilt-a” i menjanja horizontalnog ugla glavnog panela što je prilično korisna opcija kod monitora sa TN panelom. Kružna osnova postolja u sebi krije mehanizam za rotiranje oko ose monitora. Mehanizam je lak i fino klizi na potez ruke pri čemu monitor svo vreme čvrto drži svoju poziciju bez ikakovg primetnog efekta klimanja glavnog panela. Noseća ruka je visoka sa ugrađenim lift mehanizmom tako da glavni ekran sa lakoćom pronalazi idealnu visinu gledanja. Konačno tu je i zglob koji omogućuje pivot funkciju, rotiranja 27” velikog panela. Pošto je glavni panel izrađen u 16:9 izduženoj formi, prilikom rotiranja u vertikalni položaj potrebno je zbog širine ekrana, donji deo panela malo povući prema sebi kako ne bi zapeo za površinu stola i konačno zauzeo željeni položaj.  
 AOCG2790X3s.jpg
 
Dakle, sve opcije podešavnaja su vam na raspoalganju, poput onih na profesionalnim modelima namenjinih grafičkom radu. Pri tome sve glatko funkcioniše bez zapinjanja i upotrebe naglih pokreta ili preterane sile. Jednom rečju G2790PX je još jednom istakao svoju prefinjenu prirodu pokazavši kako se njime zapravo lako i jednostavno rukuje, a sve u cilju što komfornijeg osećaja u radu. Zbog toga će ga voleti svi oni malo zahtevniji korisnici, a ne samo gejmeri.

AOC G2790PX – kvalitet prikaza

Kada je slika u pitanju, AOC G2790PX dolazi sa TN panelom Full HD rezolucije potpisanim od strane AU Optronics-a, sa W-LED osvetljenjem i osvežavanjem od 144Hz. Uglovi gledanja su tipični za TN panele, pa će gledanje sa strane uticati na prikaz boja i osvetljenje, dok je promena najprimetnija kada se monitor gleda odozdo. Kako ćete pri igranju monitor najverovatnije gledati direktno, pod pravim uglom u odnosu na površinu panela, a naročito obzirom na postolje i mogućnost podešavanja, ovo i nije naročita zamerka. 
 AOCG2790X4s.jpg
 
Da je u pitanju vrlo kvalitetan TN panel, govore i naša merenja. Ovo je verovatno prvi i jedini TN displej koji smo videli da u fabričkom sRGB modu nudi DeltaE odstupanje od samo 2.4 u proseku i 4.7 maksimalno, što je sjajno i naravno, predstavlja vrlo precizan prikaz boja. Maksimalno osvetljenje istina malo odstupa od deklarisanih 400 nita, mada je i dalje vrlo solidnih 333, dok je kontrast vrlo blizu predviđenih 1000:1. 
 
Ovog puta smo testirali i uniformnost prikaza, pa je izmerena varijacija od 16.8% u osvetljenju između najsvetlijeg i najtamnijeg dela ekrana i 13.8% u nivou crne, kao i 1.4 u prosečnom DeltaE odstupanju. Slika je, možda očekivano najsvetlija i najtačnija na samoj sredini ekrana. Zanimljiv detalj je i Dynamic Color Booster opcija, za koju ne bi očekivali da radi, ali se ispostavilo da njenom aktivacijom pokriće svih color gamuta skače za oko 8%, bez negativnog uticaja na preciznost, pa budućim vlasnicima svakako preporučujemo sRGB mod sa uključenom DCB opcijom!  
 srgb.PNG
 
displaycaldcr.PNG 
 
displaycalsrgb.PNG
 
Od dodatnih zanimljivosti, tu je i Game mod, koji poseduje predefinisane profile za različite tipove igara i u zavisnosti od toga aktivira opcije poput “Low Input Lag”, prikazivanja nišana, i prilagođavanja boja i nivoa senki za bolju vidljivost u igrama.
 
Prisutna je i overdrive opcija koja bi trebala poboljšati “pixel persistance”, odnosno prikaz detalja pri brzom kretanju na ekranu, mada nismo uočili neku veliku razliku njenom aktivacijom. Po ovom pitanju, AOC G2790PX je u proseku 144Hz gejming monitora. Iako od 144Hz i brzog odziva koji on nudi imaju koristi svi gejmeri, najviše će u ovom monitoru uživati vlasnici AMD grafičkih karti jer ovaj monitor podržava i Freesync, tj. dinamičko prilagođavanje osvežavanja frejm rejtu igara.  Na ovom modelu, gladak prikaz bez “tearing” i “stutter” problema je podržan u opsegu od 30 do 144Hz, što je više nego dovoljno za širok spektar konfiguracija, igara i podešavanja.
 
Ovo je onaj bitan deo priče o G2790PX gejming monitoru koji na žalost, korisnici olako shvataju, a on je od presudnog značaja za realan osećaj u gejmingu. Džabe vam ultra jake gejming stanice sa moćnim višejezgarnim CPU čipovima i još moćnije grafičke karte sa poslednjom generacijom GPU-ova, ako nemate ekran koji će da prikaže sve te frejmove. U tome leži suština – mogućnost da se prikaže svih 144 frejmova u sekundi pri Full HD rezoluciji što će rezultirati u beprekorno oštroj slici i savršeno glatkoj animaciji, te omogućiti trenutni odziv na vaš pokret mišem.  
 AOCG2790X5s.jpg
  
Osećaj “zlata vredan” u igrama kao što su Counter Strike ili brze scene borbe u LoL-u, WoW-u i svim ostalim multiplejer naslovima. Slično je i sa vožnjom kada stvarno imate osećaj ubrzanja i realno brzog prolaska u krivinama sa trenutnom korekcijom putanje, a ne tromog reagovanja volana i izveštačeno usporenog kretanja kao na 60 Hz modelima. Tako je i u sportskim simulacijama gde su pokreti igrača prirodniji, brži i glatkiji, bez zadržavajuće seckajućeg efekta usporenja. Ko jednom proba i navikne se na brzinu ovog monitora, vraćanje na staro 60 Hz iskustvo je neprihvatljivo bolno ili bolje reći - to više nije opcija. Naravno, uvek ide napomena da morate imati dovoljno brzu grafičku kartu kako bi iskoristili njegove mogućnosti jer samo u toj kombinaciji je moguće iskoristiti 144 Hz funkciju prikaza. 

AOC G2790PX - zaključak

Iako u trenutku našeg testa ovaj model još uvek nije dostupan na domaćem tržištu, ukoliko cena bude blizu one u Evropi, odnosno oko 290€, AOC G2790PX bi mogao biti interesantna opcija. Prilično dobra fabrička tačnost boja, čak iznenađujuća za TN panel, 144Hz i AMD Freesync podrška dovoljan su razlog da ukoliko ste gejmer i u potrazi za novim monitorom, ovaj model uzmete u razmatranje. 
 
 
Zbog uobičajeno malog odziva TN panela, on je prevashodno “pucački” gejming monitor, isto ono što revolverašima znači brzo i precizno oružje. Jednom rečju pitanje života i smrti, u gejmingu, naravno!
 
AOC je sa svoje strane još jednom istakao ozbiljnu kandidaturu za najbolji monitor u klasi pristupačnih, brzih gejming monitora sa dijagonalom od 27”. Time se već neko vreme preporučuje kao proizvođač u usponu koji nudi dobre ekrane, velike upotrebne vrednosti i korisnosti, pa ako je neko imao i najmanju sumnju zbog toga što mu je ova marka do sada bila nepoznata, nema ni najmanjeg razloga da zaobilazi proizvode ovog renomiranog proizvođača, naprotiv. Ukoliko ovako nastavi, ne sumnjamo da će AOC sa svojim ekranima vrlo brzo zagospodariti tržištem PC monitora jer jednostavno, odnos cene i mogućnosti koje nude ovi monitori u poslednje vreme su definitivno bolji od konkurencije. 
 AOCG2790Xaws.jpg
 
Nama ostaje zadovoljstvo testiranja ovako dobrog ekrana i moramo priznati da imamo problem vraćanja na sporije redakcijske ekrane, zbog čega i često čežnjivi pogledi završavaju na ambalaži uređaja koje moramo vratiti na kraju dana. Ni to nam neće pokvariti raspoloženje jer AOC G2790PX na kraju sa pravom zaslužuje našu preporuku ukoliko želite jedan istinski dobar gejming monitor veće dijagonale za razumnu svotu novca, a koji će pri tome doneti realno bolji osećaj i kvalitet tokom igranja!
 
 
Prednosti:
- Natprosečna slika za jedan TN model
- Veoma precizan prikaz kolora
- Velika brzina osvežavanja na 144Hz
- Dinamička sinhronizacija sa AMD GPU-ovima (FreeSync)
- Odličan kvalitet izrade
- Mogućnosti podešavanja položaja
- Fer odmerena cena
- Izbor svih aktuelnih opcija povezivanja
 
Nedostaci:
- Nemamo nikakvih primedbi
 
CENA: 290€
 
Korisna adresa: KimTec

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AOC Q2790PQU profesionalni monitor

Test: Viewsonic XG2401 gejming monitor (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309