Greška

Došlo je do greške.

Test: AOC 27G2U5 (Video)

19.08.2020 14:01 | 0 Multimedija
Test: AOC 27G2U5 (Video)

Iako pripada gaming seriji, AOC 27G2U5 je univerzalac koji pokazuje da je za relativno malo para moguće dobiti vrlo dobar monitor...

Kako se na našim testovima često nalaze uređaji koji predstavljaju tehničke novitete, njihova cena razumljivo ume da bude prilično visoka. I pored toga, takvi uređaji itekako imaju svoju publiku, čak i kod nas, ali smo svesni da najveći broj korisnika naše testove takvih uređaja čita radi zabave i informisanja, dok su im za kupovinu daleko interesantniji uređaji iz povoljnije klase, naročito oni koji nude visoku vrednost za uloženi novac.
 
 
 
I vrlo često dobijamo komentare tipa, “pa ko će ovo da kupi, testirajte nešto što zapravo narod može da plati”.
 
Da ne kažete da ne služimo narodu, danas smo spremili test jednog monitora vrlo razumne cene, odnosno oko 220€ na domaćem tržištu - svakako nešto što je dostupno praktično svim korisnicima računara.

Dizajn

U pitanju je AOC 27G2U5, model koji je nazivno označen kao Gaming monitor, ali bismo rekli da je zapravo vrlo univerzalne primene, pa da će pored gejmera na budžetu, biti jednako zanimljiv i svim ostalim korisnicima, bilo za posao ili zabavu.
 
aoc1s.jpg
 
U pitanju je monitor dijagonale ekrana od 27”, a sa nekim karakteristikama za koje smatramo da su čist bonus u ovom rangu cene i da ga čine vrlo zanimljivim izborom. No, da krenemo od spoljašnjosti.
 
Dizajn ovog modela je veoma sličan, da ne kažemo identičan nedavno testiranom AOC C27G2 modelu, osim što ovoga puta imamo ravan umesto zakrivljenog ekrana.
 
aoc2s.jpg
 
Tanki okviri ekrana, sa čini se nikada manjom dodatnom marginom okružuju gornju i bočne strane panela, dok je na donjoj strani tu crna lajsna sa tamno crvenim metalik akcentima, koje zatičemo i na bazi postolja, kao i na zadnjoj strani samog monitora. Iako je iste dijagonale kao i pomenuti zakrivljeni model, AOC 27G2U5 je vrlo kompaktan za 27” monitor i ostavlja utisak vrlo utegnutog dizajna i izrade koja ne ukazuje da je u pitanju povoljniji model.
 
Postolje je takođe relativno kompaktno i ne zauzima previše prostora na stolu, a prorez pri dnu postolja omogućuje i sprovođenje kablova radi urednije radne površine. Što se ergonomije tiče, omogućena je rotacija panela za 30° levo i desno, podešavanje nagiba od ­3.5° ka dole i 21.5° ka gore, kao i podešavanje visine u opsegu od 13cm. Sa donje strane zadnjeg dela nalazi se sekcija sa konektorima u kojoj se nalazi jedan Display Port 1.2, dva HDMI 1.4 konektora i iznenađenje u vidu D-Sub, odnosno VGA konektora, koji nismo videli jako dugo, a koji će nekim od korisnika poslužiti ukoliko imaju stariji računar, a želeli bi da kupe novi monitor. Pored toga, tu su još i 3.5mm audio ulaz i izlaz, a monitor je opremljen i zvučnicima od 2x2W koji definitivno neće oduševiti nikoga i tu su ako baš nemate drugog izbora.
 
aoc3a.jpg
 
Baš kao i na zakrivljenom modelu, tu je i četvoroportni USB 3.0 HUB koji je postavljen pod uglom, a na koji možete povezati USB periferije, ili koristiti žuti port za punjenje mobilnih uređaja.
 
Verovatno najveća zamerka koju imamo na ovaj model je kontrola menija koja je izvedena putem četiri tastera na donjoj desnoj strani panela. Na stranu što nam ovo nije omiljeni vid kontrole, već su tasteri blagu uvučeni i takvog oblika da ih je jako teško pritisnuti, pa smo više vremena provodili napipavajući nego pritiskajući tastere, što zaista nije za pohvalu. Ovo je nešto što nismo sretali na drugim AOC modelima, pa se nadamo da nećemo ni ubuduće.
 
aoc4s.jpg
 
Sam meni je uobičajenog dizajna za AOC, sa sekcijama označenim ikonicama i stavkama u svakoj od njih. Pregledno, mada ne i najzgodnije rešenje, ali dobro, pretpostavka je da u meni nećete ulaziti baš često nakon inicijalnog podešavanja, a neke dodatne opcije je moguće promeniti i direktno jednim dodirom tastera.

Karakteristike

AOC 27G2U5 je opremljen 27” IPS panelom, Full HD rezolucije i sa mat površinom ekrana pa refleksije nisu problem pri radu. Standardna boljka većine IPS monitora u vidu neravnomernog svetla po uglovima je tu, mada u podnošljivoj meri.
 
aoc6s.jpg
 
Zanimljivo je da ovaj monitor dolazi sa osvežavanjem ekrana od 75Hz, a iako ovo nije toliko više od standardnih 60, svakako je dobrodošlo, pogotovo ako se u vidu ima cenovni rang ovog modela. Možda i najveća korist višeg osvežavanja je to što ono omogućuje i veći opseg varijabilnog osvežavanja, pa Freesync ili G-Sync možete koristiti od 48 do 75Hz, što daje malo više manevarskog prostora grafičkoj karti. Dok god je vaš fps u igrama u ovom opsegu, prikaz će biti glatkiji i ugodniji, pa grafička podešavanja treba prilagoditi da se broj slika u sekundi zadrži u ovom opsegu.
 
Kad smo kod gejminga, obzirom da je u pitanju IPS panel i to ne preterano visokog osvežavanja, odziv panela je nešto sporiji, mada opet bolji nego na bazičnim 60Hz monitorima. U meniju je dostupno i podešavanje overdrive-a panela, ali se kao najbolja opcija pokazalo Weak podešavanje koje malo popravlja oštrinu, dok su Medium i Strong pokazivali premetan overshoot. Nešto što nismo očekivali je i MBR opcija, odnosno gašenje pozadinskog osvetljenja između frejmova, najpre jer ova tehnika na osvežavanjima ispod 90Hz uzrokuje treperenje koje je vidljivo većini korisnika. Kada ovu opciju isključite, odziv panela je značajno bolji, čak vrlo dobar, ali je upitno kom broju korisnika će treperenje biti na prihvatljivom nivou. Ako ste te sreće, moguće je i fps u igrama fiksirati na 75, obzirom da MBR ne radi istovremeno sa varijabilnim osvežavanjem i uživati u zaista šampionskom odzivu za jedan ovako povoljan monitor. Kad smo kod šampionskog, moramo pomenuti i odličan input lag od svega 9ms.
 
aoc5s.jpg
 
U meniju se nalazi i nekoliko dodatnih korisnih gaming opcija poput Shadow Control i Game Color za poboljšanje prikaza, predefinisanih profila za razne žanrove igara, Frame Counter koji pokazuje trenutno osvežavanje, odnosno frame rate ukoliko ste u varijabilnom modu, kao i prikaz nišana koji možete aktivirati dodirom tastera.
 
Što se kvaliteta slike tiče, Full HD rezolucija na 27” je na granici da bude malo, ali smatramo da je na monitoru ove cena ona zapravo odličan izbor.
 
aoc7s.jpg
 
Ono što nismo očekivali na ovako povoljnom monitoru je preciznost prikaza koja je bila izvanredna u više modova, sa najboljim izmerenim Delta E odstupanjem od samo 1.3, što je cifra koju smo prethodno viđali samo na par profesionalnih monitora od po 1000 i više evra. Ako u to uračunamo i odlične uglove gledanja koje nudi IPS, ovaj monitor je verovatno najpovoljnija opcija za one koji žele monitor za profesionalni rad sa preciznim prikazom. Obzirom da je panel 6bita+FRC, pokriće gamuta boja je oko 71.3% DCI-P3 spektra, ali je za rad u sRGB i REC.709 gamutu i standardnoj definiciji ovo pun pogodak.
 
Izmereni kontrast od 1140:1 je takođe sasvim korektan za jedan IPS monitor.
 
aoc8s.jpg
 
Buduće vlasnike ovog modela će sigurno zanimati da je najprecizniji prikaz kada Color Temp opciju stavite na User i ne podešavate ništa, a aktivacijom pomenute MBR opcije se dobija tamnija, ali i još preciznija slika.
 
Kad smo kod opcija, u meniju se nalazi i par HDR modova, koji obzirom na maksimalno osvetljenje od 300 nita baš i nemaju smisla, a tu su i jednako korisne DCB, odnosno dynamic Color Boost i DCR, odnosno Dynamic Contrast Ratio opcije.

Zaključak

Sve u svemu, obzirom na preciznost prikaza, solidan kontrast i uglove gledanja, nizak input lag, nešto više osvežavanje i ostale karakteristike koje smo naveli, ovo je jedan od najboljih povoljnih monitora koje smo bili u prilici da testiramo, pa mu rado dajemo preporuku u vidu naše Value For Money nagrade.
 
 
 
Nadamo se da ćemo biti u prilici da testiramo još dobrih modela u ovoj klasi, jer interesovanje publike očigledno postoji.
 
Prednosti:
- Izvanredna preciznost boja
- Uglovi gledanja
- 75Hz osvežavanje
 
Mane:
- Ništa naročito, obzirom na rang cene

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Philips Brilliance 499P9 32:9 SuperWide (Video)

Test: Philips 346B1C Ultrawide (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309