Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Zen 4 – Ryzen 7000 Raphael (Video)

27.09.2022 14:46 | 0 Hardver
Test: AMD Zen 4 – Ryzen 7000 Raphael (Video)

Izašao je nestrpljivo očekivani naslednik AMD Zen 3 generacije desktop PC procesora u vidu najnovije Ryzen 7000 serije pod kodnim imenom Raphael. Veliko povećanje frekvencije kao i radne temperature govore u prilog činjenici da su u AMD-u ovog puta sve karte bacili na performanse koje su u proseku 30% bolje od prethodnika. Ipak, takav je utisak samo “na prvu” jer je novi Ryzen 7000 kralj efikasnosti, a to tako nadmoćno demonstrira ECO Mode funkcijom…

Kraj leta i početak jeseni je vreme kada veliki igrači u IT industriji predstavljaju svoje novitete. AMD je u američkoj državi Teksas, tačno tamo gde je Peca pre dve i po godine bio na promociji Ryzen 5000 Renoir serije procesora za laptop platformu, predstavio AMD Ryzen 7000 seriju. Praktično isto mesto, ali povod malo drugačiji – ovog puta desktop centralni processor baziran na Zen 4 jezgrima, Ryzen serije 7000 pod kodnim imenom Raphael. U pitanju je naslednik veoma uspešne Ryzen 5000 serije od koga se definitivno puno očekuje, u najmanju ruku da ponovi uspeh slavnog prethodnika.

Ima tu neke simbolike, kako to omiljena izreka kaže - “Everything is bigger in Texas” jer imajte na umu da je država Texas, dva puta veća od Nemačke. Držeći se toga AMD je hteo da očigledno uputi asocijaciju na svoj novi Ryzen processor i koliko je zapravo bolji od svega do sada viđenog.

AMD_Ryzen_7000_Raphael_1s.jpg

AMD Zen 4 - najvažnije karakteristike

Šta možemo da očekujemo od nove Ryzen 7000 serije? Pre svega to je nova Zen 4 arhitektura procesorskih jezgara, zatim prelazak na 5nm proizvodni proces, novo AM5 procesorsko ležište, usvajanje PCIe 5.0 specifikacija i konačno prelazak na brži DDR5 memorijski standard.

Idemo redom. Zen4 arhitektura donosi u proseku 13% bolji IPC tj broj izvršenih instrukcija po ciklusu u odnosu na Zen3 generaciju. To je ustvari prosek do koga je AMD došao, ali ne uzimajte ovu brojku kao neki orijentir očekivanog poboljšanja performansi jer ćete kasnije videti tokom analize rezultata testiranja da su performanse u odnosu na prethodnu u većini aplikacija osetno bolje.

AMD_Ryzen_7000_Raphael_2s.jpg 

Maksimalna frekvencija pojedinačnog jezgra je povećana do 5.7 GHz, što je veliki skok u odnosu na prethodnu generaciju koja se mučila da prebaci granicu od 5 GHz, dakle nekih 600-800 MHz više što je ozbiljan skok za jednu generaciju procesora. AMD kao da je odbacio manire kulturnog, mirnog momka i rekao – čekaj, ako to Intel radi sa svoje dve generacije Core procesora, pokazaćemo šta Ryzen može i dao gas do daske. Rezultat je u najmanju ruku impresivan jer frekvencija procesora u slučaju najjačeg Ryzen 9 7950X modela kada svih 16 jezgara maksimalno opteretite, iznosi od 5.1-5.2 GHz. Koliko je to zaprovo dobar rezultat, podsećamo vas na činjenicu da R9 5950X prethodnik u istim situacijama držao granice od 3850-3950MHz.

CPUFreqPremiereVermeervsRaphael.png 

Kako je to uspeo? Prvo veliku zaslugu ima prelazak na savremeniju 5 nm izradu tranzistora uz pomoć 4. generacije TSMC FinFet tehnologije, tranzistori su postali manji, brži i definitivno štedljiviji, na to se nadovezuje drugi važan faktor jer AMD je uveo novi power limit - TDP 170 W. Postavio je krajnju granicu sigurnosne vrednosti temperature na istu vrednost kao i u slučaju prethodnika 95 stepeni Celzijusa, ali upravljački algoritam mnogo agresivnije gura procesor ka toj granici. Zapravo mogu da kažem – ova granična vrednost temperature je od sada glavni orijentir rada Ryzen 7000 serije procesora. Kada je opterećen radi u intervalu od 70-95 stepeni u zavisnosti od aplikacije koja se izvršava i njene sposobnosti da uposli sva jezgra. Nema sumnje da će vam trebati apsolutno najbolje hlađenje koje postoji kako biste izvukli što veći prosek frekvencija i najbolje iz svojih Ryzen Zen 4 modela. Tako je bilo tokom testova bez obzira da li se radilo o “flegšip” 16-jezgarnom Ryzen 9 7950X ili najbržem mejnstrim osmojezgarcu u vidu Ryzen 7 7700X modelu.

AMD_Ryzen_7000_Raphael_4s.jpg

AMD Zen 4 – ključna poboljšanja na nivou arhitekture

Istovremeno glavni generator boljih performansi pored nesumnjivo veće radne frekvencije jeste optimizacija arhitekture. Zadržano je sve najbolje od Zen 3 prethodnika i istovremeno značajno unapređen rad “front end” dela to je onaj deo procesora u kome se instrukcije preuzimaju iz memorije i pripremaju, dekodiraju za izvršenje.  Drugo značajno poboljšanje na nivou arhitekture se tiče Load/Store upravljanja instrukcijama između procesora i memorije. I konačno “brench prediction” koji je najprostije rečeno tehnika koja se koristi u dizajnu CPU-a a pokušava da pogodi ishod operacije i pripremi se za najverovatniji rezultat. Veoma je bitan kada su u pitanju procesori x86 arhitekture jer što je brži procesor u pitanju i što više procesor koristi paralelizam na nivou instrukcija, utoliko je tok kontrole instrukcija bitniji po performanse, a penali se skuplje plaćaju.  Dakle, samo ove tri tehnike nose najveći deo skoro preko 80% poboljšanja performansi novog Ryzen Zen 4 procesora, dok je uticaj izvršnih jedinica i drugostepene keš memorije svega 20 procenata.

Untitled1.jpg 

Uz sve to dobio je AVX 512 optimizaciju za vektorske instrukcije koja ubrzava operacije brojeva sa pokretnim zarezom kao i one 8-bitne sa celim brojevima i naročito izvršenje algoritama veštačke inteligencije, a što sve zajedno rezultiralo 29% boljim performansama pojedinačnog jezgra u odnosu na prethodnu Ryzen 5000 seriju.

Zanimljiva je i činjenica da novi Ryzen koristi upola manje silicijumskog materijala za izradu jezgra u odnosu na Intel Core konkurenciju sličnih karakteristika.

Svoju energetsku efikasnost tj štedljivost u potrošnji dokazuje činjenicom da prilikom isporuke istog nivoa performansi, troši  62% manje energije od dosadašnjih modela Ryzen 5000 serije, odnosno pri istom nivou potrošnje isporučuje 49% bolje performanse od prethodnika.

AMD_Ryzen_7000_Raphael_5s.jpg 

I tu dolazimo do još jedne bitne stvari. Možete reći da zbog agresivno postavljenih parametara rada na TDP 170W parametrima nemate dovoljno dobar kuler da ohladite ovu zver ili jednostavno ne možete da znate u unapred u kojoj meri je određeni kuler ili rashladni sistem efikasan u hlađenju Ryzen 7000 procesora i na kraju koja je to uopšte cenovna granica isplativa u ulaganje efikasnog hlađenja.

AMD Ryzen 7000 – ECO Mode

AMD_Ryzen_7000_Raphael_6s.jpg

Na scenu stupa ECO Mode koji dozvoljava korisniku da podesi procesor na manju TDP vrednost tj limit potrošnje i time značajnije utiče na ponašanje u radu. Tada procesor zapravo pokazuje koliko je efikasan u pogledu iskorišćenja energije. Imate tri limita potrošnje TDP=65W, TDP=105W i TDP=170W. Ušteda energije može biti značajna i u tom smislu uticaj na grejanje. ECO mod se podešava u BIOS-a i za sada nije klasična opcija koju birate jednim klikom miša. To će se desiti u nekom budućem ažuriranju BIOS-a, a nalazite je u opciji matične ploče gde podešavate ručno Precision Boost Overdrive parametre. Da ne bi nabrajao, ovde vam dajem parametre sa kojima možete da eksperimentišete i lako ih prozivate praveći odgovarajuće BIOS profile.

 ECOModtabelavrednosti.jpg

A uticaj je prilično veliki bilo da se radi o igrama ili aplikacijama za modeliranje i rendering.

U procesorski intezivnijim aplikacijama poput Cinema 4D rendera gde praktično uz isti nivo potrošnje kao prethodna generacija od nekih 134W postiže duplo bolji rezultat nego jedan R7 5800X3D i to uz radnu temperaturu od svega 45 stepeni Celzijusa.

Uostalom najboljeće te shvatiti ako pogledate grafikone.

ECO Mode uticaj u uslovima rada aplikacije:

 ECOModeCinema4DPerformance.png


ECOModeCinema4DFreq.png

 

ECOModeCinema4Dtemp.png 

 ECOModeCinema4Dpower.png

 

ECO Mode uticaj na gejming:

U primeru Borderlands 3 ige koja važi za jednu od procesorski zahtevnijih praktično identične performanse postižete na TDP 65W uz 10 stepeni nižu temepraturu jer procesor tada sa nekoliko angažovanih jezgara obavlja jednako dobar posao i omogućuje grafičkoj karti da obavi svoj delokrug rada uz manji utroška struje i grejanje.

 ECOModeGamingPerformance.png

 

 ECOModeGamingfreq.png

 

 ECOModeGamingtemperature.png

 

 ECOModeGamingpower.png

 

Dakle, Ryzen 7000 vam daje apsolutnu slobodu da podesite njegove karakteristike rada i prilagodite ih ostatku sistema pre svega rashladnog sistema i tako postignete najbolje radne karakteristike u pogledu potrošnje, grejanja i brzine. 

AMD Ryzen 7000 – Raphael donosi RDNA 2 iGPU

Najjači primerak Ryzen 7000 serije i dalje koristi dva CCD Core Chiplet Die silicijuma izrađena u 5 nm sa maksimalno 8 jezgara svaki i jedan IoD u 6 nm praktično sistemski kontroler koji sadrži integrisano Radeon RDNA 2 grafičko jezgro. Da, ovo je prvi put da AMD procesor u visokom segmentu sadrži integrisanu grafiku, zatim kontroliše rad HDMI 2.1 i Display Port 2.0 konekcija i obezbeđuje podršku za rad tri USB 3.2 brzih portova druge generacije. Sve nabrojano čak i više od toga jer sada je audio codec direktno povezan na sistemski kontroler u okviru CPU čipa, baš kao i Super I/O kontroler.

AMD_Ryzen_7000_Raphael_8s.jpg 

Sa druge strane AMD je dobro naučio lekciju sa prethodne AM4 platforme i čipset rešenja. Sećate se da su kompleksna monolitna rešenja, trošila mnogo energije i grejala se toliko da su isprva tražila aktivno hlađenje na hladnjaku čipseta. Ovog puta, AMD ne ponavlja grešku i zapravo se rukovodi pozitivnim iskustvima primene “čiplet” topologije, pa X670 Extreme zapravo ima dva čipseta ispod hladnjaka. Čipset je IoD delom povezan magistralom širine 4x PCIe linije 4. generacije.

 Pogledajte topologiju AMD X670E čipseta za više tehničkih detalja.

 AMD_Ryzen_7000_Raphael_7s.jpg

Što se tiče grafičkog jezgra ono obezbeđuje samo osnovnu podršku rada za Windows radno okruženje ili što bi rekli odgovarajuća je za rad u Office aplikacijama i omogućuje gledanje filmova pošto ima hardversko dekodiranje za H.264, H265 i AV1 formate. Za igranje - nije.

iGPUGamingPerf.jpg

AMD Ryzen 7000 – nova generacija AM5 matičnih ploča

Novi procesori zahtevaju novo ležište koje u slučaju AMD Raphael procesora nosi oznaku AM5. Nakon dužeg vremena AM4, zasluženo odlazi u penziju.

U pitanju je LGA 1718 podnožje koje podržava procesore sa potrošnjom od čak 230-240W u situaciji punog angažovanja resursa. Dakle Ryzen procesori ostaju bez iglica ili nožica. Ležište više nije PGA tj Pin Grid Array, već kao i kod Intel-a Land Grid Array tj LGA. Ploče sa novim podnožjem, imaju DDR5 podršku za memorije, kao i PCIe 5.0 implementaciju koja će se polako uvoditi u opticaj sve do 2025. godine. Prvi talas SSD diskova se očekuje u novembru mesecu ove godine. Dobra stvar je što ćete na novim pločama moći da koristite postojeće kulere sa AM4 sistema, a što je svakako veoma zgodan detalj ukoliko ste već investirali i u bolji rashladni sistem.

 AMD_Ryzen_7000_Raphael_9s.jpg

Što se tiče matičnih ploča na početku startuju AMD X670 i X670 Extreme modeli, koji će se razlikovati bo broju i tipu podržanih konekcija i opreme u smislu dizajna VRM jedinice i hladnjaka, dok će oni pristupačniji u obliku B650 i B650 Extreme modela pojaviti u oktobru. Cena nove generacije AMD ploča startuje od 125 dolara pa naviše.

Kod ovih ploča je eksluzivitet dolazak AMD EXPO Tehnologije profila za overkloking performansi memorije i RAM modula i to jednim klikom sa 11% boljim performansama u Full HD gejmingu. Trenutno je već raspoloživo 15 kompleta najpoznatijih proizvođača memorija kojima ćete moći da postignete DDR5-6400 nivo performansi.

 AMD_Ryzen_7000_Raphael_10s.jpg

Inače prema JEDEC standardima Ryzen 7000 serija radi sa DDR5-5200 modulima dok je pomoću EXPO sertifikovanih modula u overkloking modu, neki sweet spot DDR5-6000 kao što je recimo na AM4 DDR4 platformi to bilo sa DDR4 3600 modulima.

Što se tiče podešavanja memorije i sinhronizacije rada RAM modula, memorijskog kontrolera i Fabrik magistrale, od sada više ne podešavate ovu potonju jer je njen rad praktično zaključan na 2000MHz, dakle od sada imate samo 1:1 sinhronizaciju DDR5 modula i memorijskog kontrolera npr u slučaju DDR5-6000 memorija je to 3000MHz u sinhronom režimu.

AMD_Ryzen_7000_Raphael_11s.jpg

AMD Ryzen 7000 - performanse

Performanse

Test sistem:

 testspecs_raphael.jpg

 

Performanse:

Aplikacije

3DSMAXPerformanceGraph.png

 

ACADPerformanceGraph.png

 

AfterEffectsPerformanceGraph.png

 BlenderPerformanceGraph_1.png

 

 

 


Cinema4DPerformanceGraph.png


KeyShotPerformanceGraph.png


LightroomPerformanceGraph.png

 

MayaPerformanceGraph.png

 

 MP3conversionPerformanceGraph.png

 

 PhotoshopandPremierePerformanceGraph.png

Kada govorimo o rezultatim izmerenim u aplikacijama za kreiranje zahtevnog sadržaja, Ryzen serije 7000 je više nego ubedljiv prilikom poređenja sa Vermeer prethodnikom. Razlika ideo od 7% pa do skoro 70% u korist Raphael modela što je u rangu prosekao od 30-ak % kao što je AMD i obećao. Ništa bolje nije prošao ni Intel Core i9 12900K sa zaostatkom od 20-ak posto, sa ekstremima kada su u pitanju Blender gde je razlika čak 150% brži ili Cinema 4D renderingu gde je 84% brži od trenutno najjače Intel Core i9 konkurencije.

Gejming performanse

CSGO_Gejming_performance.png 

 Division2_Gejming_performance.png

 

 DOTA2_Gejming_performance.png

 

 FC5_Gejming_performance.png

 

 GEARS5_Gejming_performance.png


Gejming performase su takođe poboljšane, ali nisu ni približno toliko velike razlike kao u slučaju aplikacija. Brži definitivno jeste od običnih Ryzen 5000 modela u procesorski zahtevnijim igrama poput FarCry 5 i razlike od 10% ili CS: GO sa 17%, najveća razlika ide do 39% u nekim novijim i bolje optimizovanim igrama kao što je FarCry 6.

AMD Ryzen 7000 – dostupni modeli

Ryzen 7000 serija procesora startuje sa nekoliko modela. Najjači Ryzen 9 7950X imaće 16 fizičkih jezgara sa mogućnošću izvršenja do 32 instrukcijska niza istovremeno uz frekvenciju jezgara koja počinje na 4.5 GHz i dostiže maksimalnu vrednost u vidu pojedinačnih 5.7 GHz. Sledeći je 12-jezgarni Ryzen 9 7900X koji radi u rasponu od 4.7 – 5.6 GHz i potrošnjom, poput prethodnika od 170W. Sledeći je klasični 8-jezgarac sa oznakom Ryzen 7 7700X sa 16 “thread-ova” i rasponom frekvencija od 4.5 – 5.4 GHz te potrošnjom od 105W. Konačno, mnogima najzanimljivij šestojezgarni Ryzen 5 7600X ima 6C/12T konfiguraciju, troši 105W u rasponu frekvencija od 4.7  – 5.3 GHz.

 AMD_Ryzen_7000_Raphael_12s.jpg

Reč dve o cenama. Najbrži Ryzen 9 7950X stiže sa nekom realnom cenom od 900€ u našim maloprodajama. Drugi Ryzen 9 7900X primerak sa 12 jezgara će se nuditi po ceni od 700€, dok će klasični “V8” model u vidu Ryzen 7 7700X primerka, koštati 500€. Na kraju, za Ryzen 5 7600X ćete morati da potrošite 400€.

Na kraju treba pomenuti da će se vremenom pored klasične linije Zen4 modela  u ponudi AMD-a naći Zen 4 V-Cache varijanta sa više keš memorije, ali i Zen 4c mahom serverski modeli procesora sa 128 jezgara, koji će biti proizvedeni još naprednijom 4nm tehnologijom.

AMD Ryzen 7000 - zaključak

I dosta je ovo za danas. Bilo je čak i previše tehničkih informacija ne želim da vas “spalim” podacima jer će biti još definitivno dosta zanimljivih podataka i testova u vremenu ispred nas. Od ovog momenta AMD Ryzen Raphael i X670 platforma počinju da evoluiraju i dobijaju poboljašanja praktično svaki dan.

 

Ryzen 7000 je nema saumnje najbolji procesor za desktop PC današnjice i u to nemamo apsolutno nikakvih sumnji. Da li zaslužuje “Editor Choice” ili preporuku, pa to se jasno iz svega prethodnog izrečenog i prikazanog podrazumeva. Ostaje da sačekamo i vidimo šta će konkurencija u vidu 13. generacije Intel Core Raptor Lake procesora imati da pokaže. Tek onda ćemo sa sigurnošću da zaključimo koji će od ove dve serije, poneti laskavu titulu apsolutnog prvaka u kategoriji desktop PC procesora. I, to će se desiti vrlo brzo.


Prednosti:

- Visoka prosečna radna frekvencija
- Vrhunske performanse
- Upravljački softver i upravljanje radom
- ECO Mode
- AMD EXPO i DDR5

Nedostaci:

- Nismo ubeđeni da mu je potreban iGPU 


CENA: oko 900€ za Ryzen 9 7950X i 500€ za Ryzen 7 7700X

AMD Ryzen 5000G APU – formula za pristupačan i dobar računar

Test: AMD Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X – nastavak uspešne priče

10203
10205
10206
10207
10208
10209