Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Wraith kuler

14.04.2016 09:50 | 6 Hardver
Test: AMD Wraith kuler

U vreme kada samo čekamo kada će izaći nova i bolja arhitektura procesora sa efikasnijim i brojnijim jezgrima pomalo zaboravljamo na jednu bitnu stavku koja je deo paketa koji prati gotovo svaki procesor koji se nalazi na tržištu. Reč je naravno o Box kuleru na koji se, statistički gledano, oslanja najveći broj korisnika PC-a. Jednostavno, to je ono što dobijamo u paketu i koliko god mnogi među nama bili entuzijasti, realnost je da se fabrički kuler najviše koristi.

Nebojša Todorović

AMD je na polju procesora rešio da unapredi upravo ovu, za neke možda perifernu, ali opet vrlo bitnu stavku. Box kuler obično među naprednim korisnicima izaziva određeni vid podsmeha, jer je najčešće (da ne kažemo uvek) reč o rashladnim sistemima koji su pre dovoljni nego adekvatni. Pritom ne govorimo to samo iz ugla korisnika koji odmah po ugradnji procesora i kulera želi da se baci na overklok. Čak i na fabričkim frekvencijama i naponima kod zahtevnijih procesora dolazite u situaciju da kroz nekoliko meseci zbog prašine fabrički kuler postane naporan.

 amd_wraith_box_cooler_001_s.jpg

U startu će se zbog pomenute prašine povećati temperatura koju će sistem pokušati da reši povećanjem broja obrtaja. Zbog svog malog prečnika i činjenice da hladnjak ima mali termalni kapacitet, ventilator postaje izuzetno bučan. Posle toga je samo pitanje vremena kada će zauvek da ostane u režimu rada gde se vrti konstantno punom brzinom. Povrh svega, ukoliko temperatura počne da prelazi kritičnu tačku CPU će početi da obara takt. Na početku će samo isključiti bilo kakav "Turbo" režim, a nakon toga će pasti takt i na kraju će se eventualno restartovati ili ugasiti ceo sistem.

U praksi, sve se svede na to da box kuler posle nekoliko meseci jednostavno postane nesnosno bučan i iritantan. Imajući to u vidu, AMD je čak isključio opciju prodaje najsnažnijih procesora sa TDP-om koji je viši od 200 W zajedno sa ovim malim kulerom.

 amd_wraith_box_cooler_002_s.jpg

No, AMD je rešio da tome konačno stane na put i da makar malo poboljša reputaciju ovih malih hladnjaka. Novi box kuler čak nosi i ozbiljno ime - Wraith. Ovaj kuler je drastično masivniji i ozbiljniji od drugih serijskih box kulera koje smo imali prilike da vidimo.

 amd_wraith_box_cooler_004_s.jpg

amd_wraith_box_cooler_005_s.jpg

Dizajn je i dalje tipičan "top down" , međutim Wraith je gotovo dvostruko veći od svog prethodnika. Baza je izrađena od bakra i pristojno je obrađena, a tu su, kao i ranije, dva heatpipe-a takođe izrađena od bakra. Ventilator ima prečnik od veoma dobrih 90 milimetara. To poboljšava akustične karakteristike, jer čak i kada ga ručno podignete u veći broj obrtaja buka koju ovaj kuler proizvodi je daleko manje upadljiva.

amd_wraith_box_cooler_006_s.jpg 

amd_wraith_box_cooler_007_s.jpg

Prema rečima AMD-a najveća buka koju Wraith kuler proizvodi je 39 dB. To je osetno manje u svakom smislu u odnosu na dosadašnji box kuler. Najbolji deo priče je to što ovaj kuler ne bi trebao bitno da poveća ukupnu cenu paketa. Štaviše, kod AMD FX 8370 procesora razlika u ceni bi trebala da bude svega 10 EUR-a u odnosu na kompet sa starim kulerom. Mi moramo da kažemo da smo zadovoljni takvom relacijom. Naravno, pored ovog modela, uskoro će Wraith kuler moći da se nabavi sa drugim AMD procesorima.

amd_wraith_box_cooler_010_s.jpg

Temperature i utisci u radu

Test konfiguracija:

CPU: AMD FX8370

Matična ploča: ASUS 970 Pro Gaming Aura

RAM: 2 x 4 GB AMD Radeon Memory 2400 MHz

GPU: Nvidia GeForce GTX 780 Ti 3 GB

SSD: OCZ Vertex 460 120 GB

OS: Windows 7 64-bit

 

Ambijentalna temperatura: 24 stepena Celzijusove skale

rez.png

 

amd_wraith_box_cooler_010_s.jpg

Wraith kuler prikazuje jako dobre performanse u odnosu na stari box kuler, posebno kada imamo u vidu da je reč o FX 8370 procesoru. Razlike u temperaturi to jasno pokazuju, međutim, ono što je još bitnije jeste činjenica da je novi kuler znatno manje bučan. Na otvorenoj platformi su temperature očigledno niže u odnosu na zatvoreno kućište, međutim buka koju kuleri proizvode više dolazi do izražaja. Mi bismo rekli da je ona sada na nivou nekih pristupačnih aftermarket rešenja i svetlosnu godinu ispred prethodnog box modela. Naravno, na maksimalnoj brzini je i dalje reč o prilično bučnom kuleru koji se tada zavrti na oko 2500 o/min.

amd_wraith_box_cooler_009_s.jpg

Zaključak

Na kraju dolazimo do jednog od najlakših zaključaka koje smo ikada imali prilike da napravimo. Da li je Wraith kuler dobar? Naravno da jeste, jer osim toga što je u prednosti pri punom opterećenju za nekih 8 stepeni Celzijusove skale u odnosu na stari box kuler, on je i barem dvostruko tiši tokom rada. Povrh svega, razlika u ceni gotovo da i ne postoji.

amd_wraith_box_cooler_009_s.jpg

Wraith kuler je veliki napredak za AMD i reputaciju koju će box kuleri imati nakon što se novi hladnjak omasovi. Pored toga, sa APU-om integrisana grafička karta dobija na značaju, tako da će i sa Wraith-om box kuler postati nešto što je zapravo u potpunosti validan izbor. Naravno, napredni korisnici i overklokeri će uvek težiti "aftermarket" proizvodima, ali će prosečni korisnici sada biti mirni na jako duge staze. U svakom slučaju, ukoliko kupujete novi FX procesor, neka to bude verzija sa Wraith kulerom.

amd_wraith_box_cooler_005_s.jpg


Prednosti:


- Drastično niže temperature u odnosu na stari box kuler
- Znatno manje bučan
- Omogućava procesoru da radi efikasnije
- Neće uticati bitno ili uopšte na cenu


Nedostaci:

- Mogao je da se pojavi ranije

Milos.gtx Član postova: 106
ovako se moze uzeti amd procesor i jos ako bude doplata 10e kao sto glasi bice dobro, a sada je samo zabluda sa stok-om..
salih Neregistrovan korisnik
opet nista od tog coolera freezer 7 rev.2.0 je bolji od oba a kosta samo 20KM u svim shopovima
petar Neregistrovan korisnik
Bilo bi zanimljivo da se uporedi sa nekim aftermarketom, ali je ipak najbitnije da se vidi kakva je razlika u odnosu na stari raspali kuler koji je realno bio sr%%nje Ne verujem da ce neko da batali kupovinu nekog drugog kulera jer je "OMG novi box toliko dobar", ali ce neko zapravo biti srecan sto kuci ide sa upotrebljivim kulerom i nece dolaziti u situaciju da se zaprepasti kada stari box krene da peva pesmu svojih predaka
bombaš Član postova: 2380
Posebno zanimljivo bi bilo uporediti,sa LC CC 94.
Jericho Moderators postova: 7595
Trebalo je da uporedite sa nekim aftermarket kulerom, od stock kulera je bolja i kineska lepeza

Test: Fractal Design Define R5 White

Test: Cooler Master Hyper 212X i Hyper TX3i

10203
10205
10206
10207
10208
10209