Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Threadripper 2990WX (Video)

26.08.2018 13:11 | 6 Hardver
Test: AMD Threadripper 2990WX (Video)

AMD je napravio ogroman napredak i to ne samo u pogledu ugradnje do sada najvećeg broja jezgara u jedan PC procesor i nastojanja da ih u radu učini sasvim kultivisanim, te realno upotrebljivim rešenjem u svakodnevnom radu, već i u prelasku na 12nm LP proces, što je činjenica skoro nezamisliva koliko do juče da neko sustigne Intel u Tick-Tock jurišu - gde je do sada bio u najmanju ruku neprikosnoven.

Ne dešava se tako često da izlazak jednog CPU čipa podigne prašinu i uzburka strasti iskusnih IT novinara koji su ruku na srce, već mnogo toga preturili preko glave i videli veoma uspešne, ali i katastrofalno loše primerke CPU tehnologije. Upravo je to za rukom pošlo najnovijem izdanku AMD Zen tehnologije. U pitanju je druga generacija slavom ovenčanih Ryzen Threadripper snagatora koji su već na samom startu i svojim pojavljivanjem uspeli da naprave senzaciju i to u delokrugu rada kojim je do tada  nadmoćno vladao Intel. Bukvalno se smena desila preko noći, a udarac AMD-a toliko žestok da se Intel dugo vremena nije mogao da povrati. Jedva da se vratio na klimavim nogama - usledio je pravi pravcati direkt u najosetljiviju tačku i naravno drugi po redu “knockdown”. Ovoga puta onaj teški, kada prtivnik gubi tlo i pada u onaj slatkasti dremež uz osećaj totalne dezorijentacije. Tako izgleda situacija sa Intelom na tržištu HEDT profesionalnih stanica nakon izlaska Ryzen Thradripper 2990WX modela. Prvog desktop procesora sa 32 fizička i neverovatnih 64 logičkih jezgara!  
 
 
Otuda i potiče ono ushićenje o kome pričamo sa početka ovog teksta. Da je neko do pre samo godinu i po dana rekao da će se ovo desiti, rekli bismo da je u najmanju ruku optimističan. Ipak, desilo se – ne jednom, već dva puta!
 
Lovorike slave i nevidljivi štit nedodirljivosti Intela su nestali. Za novonastalo stanje stvari kriva je šačica inženjera entuzijasta u AMD-u koji su zapravo započeli čitav projekat razvoja Threadripper procesora. Uočili su sve prednosti arhitekture Zen tehnologije i po sistemu sklapanja kockica, uspeli da naprave čip od koga se Intelu definitivno “smračilo” pred očima.
 
Još od prvog trenutka Threadripper je zamišljen kao najmoćniji procesor na svetu za PC desktop platformu. CIljna grupa su izuzetno zahtevni korisnici i profesionalci koji su u deficitu sa 8C/16T Ryzen rešenjima jer im je potrebna veća snaga procesiranja. Sve ostalo je Threadripper legenda.

AMD Ryzen Threadripper 2990WX - poboljšanja i noviteti

Nakon godinu dana od lansiranja prvog Threadripper 16 jezgarnog primerka pod oznakom Ryzen 1950X, AMD je rešio da ponovo iznenadi korisnike, ali i konkurenciju. Predstavljena je druga generacija Threadripper procesora na bazi poboljšanih, Zen+ procesorskih jezgara. Ovo i nije bilo neko iznenađenje, zapravo je očekivana evolucija performansi koja se već dogodila na “klasičnoj” Ryzen 7 i 5 seriji 2000 procesora. O detaljima unapređenja koje je donela druga generacija i Zen+ procesorskih jezgara, možete pročitati u našem detaljnom testu na sledećem linku. Ukratko, prelazak na savremeniji 12nm LP (Leading Performance) proces izrade tranzistora, omogućio je smanjenje nominalnog radnog napona za 80-120mV i otvorio prostor za povećanje maksimalne radne frekvencije za 200 MHz. U stvarnosti to je kapitalizovano kroz implementaciju naprednih “turbo” tehnika u vidu XFR2 i Precision Boost Overdrive funkcija dinamičkog podešavanja visine radnog takta “u letu”, a suštinski zavisi od trenutne radne temperature, potrošnje i opterećenja CPU jezgara. 
 threadripper2990WX02s.jpg
 
Unapređenja na nivou mikroarhitekture su rezultirala boljim performansama u smislu efikasnijeg izvršenja na nivou instrukcija koje se ponavljaju istim redosledom, a  što se održava na brže procesiranje pojedinačnih instrukcijskih nizova. Zatim, povećan je protok podataka zahvaljujući unapređenom sistemu za keširanje i modula koji unapred učitava podatke potrebne za izvršenje instrukcija. Poboljašana je i efikasnost u potrošnji energije što je direktna posledica upotrebe savremenijeg postupka izrade silicijuma i tranzistora. Konačno, kao rezultat svega prethodnog, otvoren je prostor za bolju skalabilnost kroz opciju direktnog povezivanja 4 CCX modula i njihovog usklađivanja rada preko Infinity Fabric magistrale.
 
Sve to je nekako i bilo očekivano da vidimo u nekoj novijoj i savremenijoj verziji Threadripper izdanja koje bi po nekoj logici stvari u 16-jezgarnoj varijanti, nosio oznaku Threadripper 2950X. To se i desilo jer je AMD na premijeri koja je obuhvatila dva modela Threadripper procesora druge generacije, predstavio jedan od modela koji je nosio tačno navedenu oznaku. I dok je dotični model bio očekivan, iznenađenje i glavna zvezda premijere je bio nesumnjivo Threadripper 2990WX, CPU čip sa čak 32 fizička jezgra i svih 64 logičkih procesora koji se prijavljuju u operativnom sistemu.
 
Najjači Threadripper prethodne generacije je bio Ryzen 1950X model koji je pod telom velikog hladnjaka zapravo skrivao dva fizička silicijumska jezgra raspoređena u dijagonali. Očigledno je bilo prostora za još dva klasična Ryzen 7 jezgra u verziji najmoćinjeg “Rippera”. Ispostavilo se da će se to desiti nešto kasnije, u vidu danas predstavljanog Threadripper 2990WX čipa koji u sebi krije zapravo četiri procesora klase Ryzen 7 2700,  međusobno povezana u funkcionalnu celinu. Prava zver od čipa koja broji 19.2 milijarde tranzistora sa pomenuta 32C/64T jezgra, čak 64 MB trećestepene (L3) i 16MB drugostepene (L2) memorije za keširanje podataka. Radni takt ovog “monstruma” je podešen na startnih 3 GHz sa korakom ubrzanja pojedinačnih jezgara do maksimalnih 4.2 GHz. Prilično optimistično obzirom na veoma slične mogućnsoti klasičnih Ryzen 7 2700 čipova koji rade na praktično istim vrednostima. Potrošnja Threadripper 2990WX procesora je podešena na 250W, a što je blizu logike (4x65W) i deluje zaista optimistično imajući u vidu koliko jedan obični Ryzen 7 procesor troši, a sve u kontekstu iole normalne radne temperature. Zbog toga je ovaj procesor bio pravi, pravcati inženjerski izazov. 
 TR2990WXCPUZ.png
 
Čitajući tekst primetili ste da je AMD zapravo razdvojio Threadripper porodicu u dve linije modela: “X” i “WX”. Threadripper X serija je sada postala ona važna karika u hijerarhiji rangiranja procesora potrebnih za kreiranje zahtevnih sadržaja i velikom sirovom snagom procesiranja. Tipični scenario rada koji se obavlja preko dana u toku radnog vremena, ali je i predviđen za zabavu preko noći koja podrazumeva višečasovne gejming sesije. Sa 16 fizičkih i 32 logička procesora nova generacija Threadripper X procesora je kao stvorena za zahtevne gejmere i one koji teže glatkom osećaju radnog okruženja u zahtevnim profesionalnim aplikacijama, oslobođenih štucanja i zastajkivanja kada recimo u Premiere Pro “sručite” par sirovih video snimaka od 50GB i krenete da ih obrađujete. U suštini, X-liniju čipova će činiti modeli koji sadrže dva jezgra klase Ryzen 7 ili Ryzen 5 procesora. Threadripper X je direktan rival Intel Core i9 7900X i sličnim procesorima. “Prvenac” nosi oznaku Threadripper 2950X i košta oko 899€ što je veoma konkurentno u odnosu na pomenuti Intel model.
 
Druga linija nosi oznaku Threadripper WX i sadržaće čak četiri silicijumska jezgra klase Ryzen 7 ili Ryzen 5. Za sada je predstavljen onaj u jačoj konfiguraciji (4x8 jezgara) sa Threadripper 2950WX oznakom, dok se jeftiniji derivati očekuju naknadno. Pomenuti 32C/64T snagator košta 1799€ i namenjen je beskompromisno zahtevnim korisnicima i surovim profesionalcima kojima vreme znači novac, a svaka utrošena sekunda je zlata vredna. Upravo takvi su ciljna grupa WX-serije. Ukoliko želite malo preciznije da ih definišemo to su oni koji pokreću i rade u računski intezivnim aplikacijama kao što su one na polju 3D renderinga, kodiranja zahtevnih medija sadržaja, masteringa filmskog materijala, a ne treba biti previše maštovit pa zaključiti da će profitirati svi oni koji žive i rade u zahtevnom multitaskig okruženju ili podižu mnogobrojne virtuelne mašine. Možete praktično na jednom mestu centralizovati rad i upravljati omanjim “call” centrom. Praktično na raspolaganju imate vaš personalni klaster sistem. U pitanju je procesor neverovatnih mogućnosti koji do pre par godine nismo mogli zamisliti ni u najluđim snovima. Direktan konkurent u rangu ovog procesora bi bio Intel Core i9 7980XE sa skoro duplo manjim brojem operativnih jezgara.
 
Threadripper 2990WX svoju pravu snagu pokazuje na polju kreiranja zahtevnih sadržaja. To pretpostavlja vanserijski moćnu organizaciju internih resursa. U konkretnom slučaju to znači spajanje četiri močna jezgra spojena u jedan fizički super moćan procesor. Ovde razlikujemo “I/O jezgra” koja obezbeđuju neophodnu logistiku sistemskog kontrolera u SoC jedinici i dodatna dva “računska jezgra” koja daju dodatnu sirovu snagu proračuna. Dakle, Threadripper 2990WX koristi četvorokanalni memorijski kontroler i na raspolaganje nudi čak 64 PCI Express komunikacione linije u bržoj, v3.0 specifikaciji. Praktično to su identične specifikacije kao i “X-linije”, uprkos tome što bi teoretski čip sa ćetiri jezgra mogao da ponudi 8-kanalni memorijski kontroler i duplo više PCI Express linija. Odlučeno je  ipak da ciljana grupa korisnika u ovom trenutku nema takve zahteve, a pri tome je valjalo očuvati kompatibilnost sa X399 matičnim pločama i TR4 procesorskim podnožjem. Nije teško prepustiti mašti na volju i zamisliti šta bi sve sledeća evolucija najjačih Threadripper izdanja mogla doneti. 
 threadripper2990WX04s.jpg
 
Najmoćniji AMD derivati Zen tehnologije su poznati po specifičnom radu memorijskog podsistema u različitim aplikacijama. Naime, X-serija može da radi u UMA i NUMA režimu. Prvi je fabrički podrazumevani tzv. distribuirani režim kojim se prenose podaci preko sva četiri memorijska kanala. Suštinski, sva CPU jezgra imaju direktan pristup svakoj memorijskoj adresi i podacima koji se na njima čuvaju. Ovim se ostvaruju konzistentne performanse pristupa potrebnim podacima bez obzira da li se radi o lokalnom ili udaljenom pristupu. Time se garantuje da će svi procesi koji se trenutno izvršavaju, imati korist od podatka koji se nalaze u drugom procesorskom nodu i pripadajućem delu memorijskog kanala. Ovakav način rada rezultuje visokim vrednostima maksimalnog transfera podataka za sva operativna jezgra, a što je od suštinskog značaja u radu jednog “multicore” CPU-a i aplikacija koje pokreću veliki broj instrukcijskih nizova. Od ovakvog načina funkcionisanja benefit uživaju profesionalne aplikacije.
 
Sa druge strane tu je Non-UMA tzv. lokalni režim rada memorijskog podsistema koji Threadripper deli u dve ili četiri zasebne celine koji čine jedno procesorsko jezgro i dva memorijska kanala – poput dva zasebna procesora. U takvim uslovima, operativni sistem će pokušati da lokalizuje proces i memorijske transakcije podataka unutar jedne procesorske celine (noda) pre nego što uključi drugi procesor. Ovim se smanjuje vrednost memorijskog transfera pošto je ovim potezom direktno limitirana mogućnost višestrukog izvršenja instrukcijskih nizova, ali se sa druge strane nudi niža latencija i manje kašnjenje u odzivu na zahtev za isporukom potrebnih podataka. Omogućuje se brži pristup memorijskim adresama na kojima se čuvaju potrebni podaci. Dotični način rada je bolji za pokretanje igara kao i aplikacija koje pokreću ograničeni broj instrukcijskih nizova. Ovaj mod rada se u Master Ryzen alatu obeležava kao “Gaming Mode”.
  Threadripper2990WXdiagram.jpg
 
Threadripper 2950X ima standardnu opciju izbora između opisanih radnih režima memorijskog podsistema dok posebno naglašavamo,  današnji test primerak najjačeg Threadripper 2990WX procesora radi isključivo u NUMA modu kako bi bilo izvodivo stvaranje 32-jezgarne konfiguracije i kompatibilnosti sa TR4 ležištem. Kada se već bavimo načinom rada memorijskog podsistema, spomenimo činjenicu da brzina komunikacije između procesorskih celina koji međusobno komuniciraju i usklađuju rad preko “Infinity Fabric” magistrale, direktno zavisi od brzine i frekvencije RAM memorije. Otuda je druga generacija Threadripper procesora dobila fabričku podršku za JEDEC 2933MHz radne specifikacije, mada može da radi u bržem režimu koristeći RAM module na većoj frekvenciji. Mi smo tokom testa koristili DDR4 memoriju na 3200 MHz, a na temeljima iskustva sa Ryzen 7 modelima druge generacije znamo da Zen+ podržava i rad na 3466 pa čak i 3600 MHz. Takođe, važi ista priča u pogledu zaokruživanja faktora latencije na parne vrednosti i korišćenje “Dual Rank” konfigurisanih RAM  memorija. Dotične utiču na tehniku memorijskog preplitanja podataka i sveukupno brži rad glavne žile kucavice na relaciji CPU-RAM.
 
AMD Threadripper 2990WX podržava rad sa ukupno 2TB RAM memorije ili 512GB po jednom raspoloživom kanalu.

AMD Ryzen Threadripper 2990WX - potrošnja i grejanje

Imajući u vidu kompleksnu građu i činjenicu prisustva ogromnog broja fizičkih jezgara, očekivana je velika potrošnja i pozamašna količina toplote koju procesor emituje posebno u situacijama angažovanja maksimalnih CPU resursa. Međutim, AMD je u slučaju najjačeg Threadripper 2990WX modela pokazao na delu koliko dobro u praksi funkcioniše čitavi sistem telemetrije na bazi čitave mreže ugrađenih senzora i korišćenja algoritma mašinske inteligencije koja upravlja radom čitavog procesora. Impresionira činjenica koliko jedan ovako moćan procesor kontrolisano deluje u realnim situacijama, neprekidno podešavajući i usklađujući svoj rad tako da u svakom trenutku isporuči  najbolje performanse korisniku.

threadripper2990WX04s.jpg

Obzirom na glavne karakteristike samih procesorskih agregata koje su vrlo slične specifikacijama štedljive verzije Ryzen 7 2700 modela sa potrošnjom od 65W, prag potrošnje Threadripper 2990WX modela je podešen na 250W. To zaista nije puno obzirom da se u radu čak i pri punom sprintu CPU drži zadate vrednosti pri radnoj frekvenciji od 3-3.1 GHz i opterećenju na 100%. Pri svemu tome temperatura ne prelazi 550 Celzijusa. Ovde skrećemo pažnju da su silicijumska jezgra sa glavnim hladnjakom zalemljena metalom (indijumom) što je činjenica koja svakako doprinosi boljem transferu toplote.

Jednako je važno napomenuti da prilikom rada na fabričkim podešavanjima, Threadripper 2990WX ne prelazi zacrtanih 250W i da je vrlo prijateljski raspoložen prema napajanju. Međutim, kada jednom počnete ručno da ga overklokujete i podižete radnu frekvenciju, situacija se iz korena menja pa toplo savetujemo da prilikom konfigurisanja vodite računa o poželjnoj rezervi snage vaše jedinice za napajanje.

Kada govorimo o hlađenju potrebno je povesti računa o izboru adekvatnog kulera. AMD nam je za potrebe testiranja Threadripper 2990WX procesora obezbedio jedan vazdušni i jedan prekonfigurisani sistem vodenog hlađenja. U prvom slučaju se radi o specijalnom Cooler Master hladnjaku izrađenom posebno za promociju druge generacije Threadripper procesora. U pitanju je Wraith Ripper model. Ne radi se o tzv. “box” kuleru već o rešenju koje će se regularno kupovati kao napredno “vazdušno” TR4 hlađenje po ceni od nekih 100-tinak evra.

threadripper2990WX03s.jpg

Cooler Master Wraith Ripper je izuzetno masivan kuler oblika velike “kocke” koju formira ogromno aluminijumsko “twin tower” telo korz koje prolazi čak sedam velikih toplotnih cevi. Baza kontakta sa disperzionom površinom procesora je dodatno povećana i projektovana da prekrije čitavu efikasnu površinu kontakta, dok je kuriozitet ventilator u unutrašnjosti kulera sa ulogom ubrzanja procesa disipacije toplote sa mnogobrojnih rashladnih rebara. Wraith Ripper je dodatno ulepšan logoom najjačeg AMD procesora i pratećim LED RGB svetlosnim efektima. U realnom radu ovaj masivni vazdušni kuler u potpunosti odgovara zahtevima rada najjačeg Threadripper procesora na fabrički podešenim radnim vrednostima. Međutim, ukoliko želite da eksperimentišete sa overklokingom 32 fizička jezgra, obavezno vam savetujemo korišćenje sistema vodenog hlađenja sa što večim radijatorom.
 threadripper2990WX05s.jpg

Zbog toga nam je AMD kao drugo i efikasnije rashladno Threadripper rešenje, isporučio Enermax  LIQTECH TR4 240 specijalno prilagođen sistem AiO hlađenja za TR4 Threadripper platformu. Poučen negativnim iskustvom iz perioda lansiranja prvih Treadripper modela kada su preporučeni AiO sistemi mahom koristili standardni oblik Asetek glave za hlađenje, usled njenog kružnog oblika i nedovoljne površine pokrivanja velikog hladnjaka procesora, ostavila delove CPU-a van domašaja rashladne površine glave hlađenja. To se desilo pre svega zbog natprosečno velikog i specifičnog oblika TR4 procesora. U međuvremenu su izašli AiO sistemi koji su rešili ovaj problem, a jedan od njih je upravo i pomenuti Enermax Liquitech TR4 model koji je stigao u početnom izdanju jer postoji i u verziji radijatora od 280mm i 360mm. Toplo vam savetujemo nabavku najjačeg modela.

Enermax  LIQTECH TR4 240 se odlikuje pre svega odličnim blokom i masivnom glavom sa odgovarajuće efikasno integrisanom pumpom. Razlika je uočljiva čim blok i prateću glavu uzmete u ruke, nakon čega će vam odmah biti jasna razlika u odnosu na standardne AIO sisteme. Veoma je uspešan u misiji hlađenja Threadripper CPU čipova doprinoseći boljem i bržem radu kroz angažovanje XFR2 funkcije dodatnog podizanja radne frekvencije. O tome kako Precision Boost 2 i XFR2 rade na drugoj generaciji Ryzen procesora i Zen+ jezgara, smo već pisali i zaključke možete pronaći na sledećem linku...

AMD Ryzen Threadripper 2990WX - X399 platforma i matična ploča

Novi AMD Threadripper procesori druge generacije su kompatibilni sa dosadašnjim TR4 matičnim pločama na bazi AMD X399 čipseta. Dovoljno je ažurirati verziju BIOS-a kako bi procesori bili pravilno identifikovani i aktivirane nove funkcije. Glavne odlike X399 čipseta i odgovarajućih matičnih ploča su podrška za rad dva USB porta sa ultrabrzim 3.1 specfikacijama koji su direktno podržani od strane čipseta. Zatim, podrška za rad šest USB 3.0 i šest USB 2.0 portova. Čipset omogućuje i upotrebu dve brze PCI Express linije treće generacije koje proizvođači matičnih ploča mogu iskoristiti u svrhu ugradnje dodatnih SATA (max. 4) ili dva SATA Express konektora.

threadripper2990WX06s.jpg

X399 logika obezbeđuje 8 PCI Express v2.0 transportnih linija koje proizvođači matičnih ploča mogu upotrebiti  za ugradnju dodatnih uređaja poput LAN i WLAN kontrolera, Bluetooth i ostalih pridruženih uređaja. Standardno, čipset podržava osam SATA 6 Gbps konekcija. Bitno je reći da pored resursa koje pruža X399, značajan deo logistike se nalazi pod kontrolom sistemskog kontrolera (SoC) integrisanog u samom Threadripper procesoru. Konkretno, mislimo na 8x USB 3.0 konekcija, 4x SATA 6 Gbps konekcije i udarni arsenal TR4 platforme u vidu 64 raspoložive PCI Express v3.0 putanje.

Raskoš raspoloživih transportnih putanja sa velikim protokom podataka, omogućavaju konfigurisanje izuzetno brzih konfiguracija sa višestrukom upotrebom GPU i M.2 NVMe uređaja top specifikacija. Kao primer prethodne tvrdnje navodimo nekoliko tipičnih konfiguracija:

  •  2x16 GPU, 2x8 GPU, i 3x4 NVMe 
  •  3x16 GPU i 4x4 NVMe
  •  6x8 GPU i 1x4 NVMe
  •  1x16 GPU, 4x8 GPU, i 2x4 NVME

Možete i sami na osnovu ovih podataka zaključiti koliko je fleksibilna čitava TR4 platforma i za razliku od Intela, ne ograničava vas samo na korišćenje najskupljih CPU modela, nudeći kompletan arsenal resursa već sa startnim modelima Threadripper tehnologije.

threadripper2990WX07s.jpg

Sve to doprinosi premijum osećaju u korišćenju i realnom radu Threadripper TR4 platforme koja je maksimalno oslobođena uskih grla u radu, tako da sve teče glatko uz brz odziv na komande, bez obzira da li se radi o standarndom nezahtevnom korišćenju ili pokretanju zahtevnih apliakcija. Posebno je impresivan odziv i glatkoća okruženja prilikom rada u intezivnom multitaskingu.

Za potrebe testa smo od AMD-a doboli najnoviju reviziju MSI X399 bazirane ploče pod oznakom MEG X399 CREATION koja će biti predmet posebnog opisa i testa na našim stranicama.

AMD Ryzen Threadripper 2990WX - overkloking

Overkloking je posebna tema koja je postala podrazumevana čak i u slučaju najjačih CPU modela iako ruku na srce, moderna generacija procesora raspolaže savremenim OC sistemima koji su postavli sastavni deo fabričkih mogućnosti savremenih čipova. Takav je slučaj i sa Threadripper 2990WX primerkom koji kroz prisustvo Precision Boost Overdrive i XFR2 funkcija može dodatno podesiti radnu frekvenciju i ubrzati rad čitavog procesora u zavisnosti od kvaliteta prisutnog rashladnog sistema u vašem računaru.

Masterryzen.gif

Ukoliko niste zadovoljni time, možete preuzeti ručnu kontrolu i pokušati sopstveni eksperimentisanjem dovesti procesor do maksimuma. Da bismo makar i naslutili krajnje domete novog AMD procesora krenuli smo sa ručnim OC kalibrisanjem paltforme. Tom prilikom morate biti maksimalno oprezni jer pod rukom imate mnoštvo energije gladnih jezgara na visokim radnim frekvencijama koje očas posla mogu CPU dovesti u ekstremno zahtevne situacije i izazovu potencijalna oštećenja kao posledice visokih temperatura i potrošnje.

Otuda, overkloking nemojte započinjati bez odgovarajuće efikasnog hlađenja i jakog napajanja. Mi smo oprezno krenuli sa podizanjem frekvencije sa baznih 3.0 GHz na veoma opreznih 3.3 GHz uz potpuno prepuštanje kontrole radnog napona naprednoj automatici na matičnoj ploči. Početni pokušaj je protekao bez problema ili bilo kakvih trzavica.

Sledi malo konkretniji pokušaj na 3.6 GHz koji je uspešno dostignut i koji nam uliva određenu dozu sigurnosti, tako da samouvereno krećemo u pohod na ciljanih 4 GHz. Međutim, odmah nam je stavljeno do znanja da dotični pokušaj neće biti tako jednostavan, obzirom na skok u potrošnji i naročito rast temperature u uslovima angažovanja svih 32 jezgra pri 100% opterećenja. Potrošnja ozbiljno raste, a sa njom i temperatura koja utiče na pojačanu neefikasnost u potrošnji i rasipanje energije što stvara svojevrsnu petlju međuzavisnosti u vidu dodatnog pritiska na sistem hlađenja.

TR2990WXOCs.jpg

Pri tome morate imati na umu i kontrolisati namere u smislu dodatnog povećanja napona. U prvom koraku aktivirajte LLC funkciju kalibracije napona pri punom opterećenju, kako ne bi došlo do pada u snadbevanju i obaranja sistema kada opteretite sva jezgra. Druga stvar je ručno štelovanje napona. Nemojte preterivati jer i najmanje povećanje se pretvara u značajan rast opterećenja, potrošnje i radne temperature. U praksi, se pokazalo da sa većim naponom sistem neće doći ni do Windows “loader” dela. Sa manjim vrednostima Vcore napona smo imali daleko više uspeha i uspeli da stabilizujemo procesor pri 1.262V u uslovima dobro klimatiziovane prostorije na ravno 4 GHz. Postignuta ubrzanja su osetna (20%) i to u realnim, veoma zahtevnim aplikacijama renderinga.

Međutim, vidno je da čitav sistem radi pod priličnim stresom. Nakon 5 minuta intezivnog renderinga 4K scene u Cinema 4D aplikaciji, temperatura se penje do visokih 870 Celzijusa, a potrošnja prelazi granicu od 400W i dostiže čak 480W u situacijama najvećeg opterećenja jezgara. U takvim momentima sistem radi na ivici regularnosti i defintivno nije za svakodnevnu upotrebu uprkos korišćenju 240mm AIO hlađenja. On je jednostavno preslab za zahuktalu Threadripper 2990WX “zverku”.

Neki generalni zaključak je da uspeh u OC nastojanjima kao i do sada zavisi od vaše spsobnosti da obezbedite bolje hlađenje. Ovog puta ono mora biti vanserisjkih karakteristika. Što je hlađenje efikasnije utoliko ćete bolje izvući dosta raspoložive rezervne snage kojom Threadripper 2990WX definitivno raspolaže u rasponu frekvencija od 3.0-4.0 GHz.

Probali smo da dokučimo najvišu frekvenciju pojedinačnih jezgara, tako što smo isključili dodatne procesorske agregate i praktično ostavili u funkciji onaj osnovini sa 8 jezgra i uspeli da dotaknemo maksimalnih 4.3 GHz. Rezultat kao i kod klasičnih Ryzen 7 2700X procesora. Radi se samo o kuriozitetu koji u praksi ima veoma malo smisla – praktično gejmingu, ali onda imate klasičnu “overkill” situaciju.  

Dakle, Threadripper 2990WX uprkos nezamislivoj kompleksnosti itekeko prža mogućnosti za dodatno ubrzanje. Ovolika snaga uz dodatnu brzinu mora da se kontroliše izuzetnim oprezom, pa ukoliko niste vični overklokingu nemojte ni pokušavati. Oni kojima je svaka kap dragocene CPU snage neophodna, pronaći će dodatnu korist od overklokinga jer ubrzanje je silovito zbog prisustva brojnih jezgara i to ponovo u rendering apliakcijama, ali se spremite da uložite dodatni novac u vrhunski rashladni sistem, još jače napajanje i svakako u vrhunsku klimatizaciju radne prostorije. Dakle, overkloking u ovom slučaju nije nemoguća misija, ali traži dodatnu pripremu i maksimalni oprez.

AMD Ryzen Threadripper 2990WX - utisci u radu i priprema testa

Prethodni tekst i svi izneti podaci jasno vam sugerišu da AMD Threadripper 2990WX nije procesor za svakoga pogotovo ne za nezahtevne i prosečne korisnike. U pitanju je napredni alat za one ultra zahtevne poslovne korisnike. One koji koriste specifičnu grupu programa i aplikacija jer većina čak i onih za koje smatrate da su zahtevne, ne mogu na pravi način da sagledaju mogućnosti i iskoriste sve raspoložive resurse ovog vanserijskog procesora. Otuda smo skloni da zaključimo kako su rendering aplikacije najbolje radno okruženje u kome Threadripper konkretno pokazuje svoju moć i snagu, ali daleko od toga da je ograničen na isključivo korišćenje ovakvih aplikacija.

threadripper2990WX08s.jpg

Zbog toga smo morali značajnije da promenimo test proceduru, korišćene aplikacije i u krajnjem benchmarking procedure. Veliki izazov je testirati ovako moćne procesore jer u protivnom pogrešno izabrane aplikacije kod korisnika mogu da izazovu potpuno pogrešne zaključke. Većina svakodnevnih aplikacija koju obični korisnici upotrebljavaju na dnevnom nivou ne pokazuju neko naročito poboljšanje  ili tek u maloj meri ubrzavaju jer realno ne prepoznaju niti znaju da iskoriste svu moć ovog procesora. Otuda su standardne test procedur ei sintetici u najvećoj meri beskorisni.

Posebna teškoće je pribaviti čitav arsenal potrebnih profesionalnih, namenskih aplikacija i postaviti scenarija za upoređivanje rezultata. Ponovo izmeriti rezultate za različite modele procesora kod kojih je problem jer glavni konkurentski Intel čipovi su nam praktično nedostupni.

Uglavnom, izazov je bilo testirati snagatora kao što je Threadripper 2990WX, ali je na kraju muke sve to nagrađeno neizmernim zadovoljstvom kada vidite koliko dobro i brzo radi jedan ovakav ultimativni sistem – jendom rečju, potpuno drugačija dimenzija rada. Nije mala stvar dobiti na test i demonstrirati rad trenutno najbržeg Desktop/Workstation PC procesora današnjice. U tom pogledu veliku zahvalnost dugujemo kompaniji AMD i lokalnim ljudima koji stoje iza ove renomirane svetske kompanije jer su omogućili da na pravi način prikažemo i demostriramo svetski aktuelan hardver. 
 threadripper2990WX09s.jpg

 

Aplikacije koje smo koristili su dobro poznate među zahtevnim korisnicima: Cinema 4D, KeyShot 7, Maya 2018 u kombinaciji sa Arnolod renderer modulom, Blender 2.79, Premeire Pro CC, DaVinci Resolve 15, Adobe Dimension CC, itd. Dakle ni traga od nekih sintetičkih PC Mark situacija koje nemaju dodirnih tačaka sa realnim situacijama korisnika koje cilja jedan ovakav procesor. Čak smo i Cinebench kao benchmarking demo izuzeli i spustili se u realnu aplikaciju kako bi propustili scenu od par desetina minuta, a ne par desetina sekundi, što svakako stvara realniju sliku o testiranom procesoru.

Gejming? Pa obzirom da igre nisu ni približno ciljano  polje upotrebe Threadripper 2990WX procesora, ali obzirom da ovaj tekst čitaju i korisnici sa neskrivenim gejming ambicijama, ne možemo da prenebegnemo ni dotični vid upotrebe tj. zabave. Thredaripper 2990WX zbog ekstremno velikog broja procesorskih jezgara može zbuniti pojedine igre, a sa druge strane zbog manje početne radne frekvencije nije baš reprezentativan CPU primer za igre koje koriste mali broj CPU jezgara na većoj radnoj frekvenciji. Na ovom procesoru se itekako možete dobro igrati, ali većina resursa ostaje neiskorišćeno pa je otuda, za nekoga ko razmišlja primarno o gejmingu - bolje uzeti najjači Ryzen 7 model i ostatak novca uložiti u maksimalno jak GPU.

No, dosta je bilo priče i tehnikalija, vreme je da vidimo Threadripper 2990WX na delu, u realnom okruženju rada kako se nosi sa ostatkom konkurencije, ali i jeftinijim derivatima slične Zen tehnologije.

AMD Ryzen Threadripper 2990WX - performanse

Test platforma:

MB:  MSI MEG X399 CREATION
CPU:  AMD Threadripper 2990WX
RAM: 

4x8GB G.Skill Flare 3200MHz CL14 DDR4  

VGA:  AMD Radeon VEGA 64
HDD:  Seagate Barracuda ST2000
SSD:  Kingston KC1000 M.2 NVMe x4 240GB
Cooler: Cooler Master Wraith RIpper
Enermax  LIQTECH TR4 240
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 

 

Performanse:

WS App

Workstation ( Adobe Premiere Pro CC - Export VIdeo Rendering 4K, H.264, MP4, You Tube )
vreme izvršenja testa
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 7 2700
Intel Core i9-7900X
Ryzen Threadripper 1950X
Ryzen Threadripper 2990WX
0 15 30 45 60
manje je bolje (min.)
Workstation ( Autodesk MAYA - Arnold Renderer )
vreme izvršenja testa
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 7 2700
Intel Core i9-7900X
Ryzen Threadripper 1950X
Ryzen Threadripper 2990WX
0 50 100 150 200
manje je bolje (min.)
Workstation ( CINEMA 4D - Standard Renderer 4K Scene )
vreme izvršenja testa
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 7 2700
Intel Core i9-7900X
Ryzen Threadripper 1950X
Ryzen Threadripper 2990WX
0 10 20 30 40
manje je bolje (min.)
Workstation ( KeyShot - Watch Scene, 600 Passes )
vreme izvršenja testa
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 7 2700
Intel Core i9-7900X
Ryzen Threadripper 1950X
Ryzen Threadripper 2990WX
0 13 25 38 50
manje je bolje (min.)
Workstation ( VRay - CPU )
vreme izvršenja testa
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 7 2700
Intel Core i9-7900X
Ryzen Threadripper 1950X
Ryzen Threadripper 2990WX
0 33 65 98 130
manje je bolje (sec.)
Workstation ( Corona 1.3 )
vreme izvršenja testa
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 7 2700
Intel Core i9-7900X
Ryzen Threadripper 1950X
Ryzen Threadripper 2990WX
0 63 125 188 250
manje je bolje (sec.)
Workstation ( DaVinci Resolve 15 - Video Render )
vreme izvršenja testa
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 7 2700
Intel Core i9-7900X
Ryzen Threadripper 1950X
Ryzen Threadripper 2990WX
0 3 5 8 10
manje je bolje (min.)
Workstation ( Adobe Dimension CC - 2K Scene Rendering )
vreme izvršenja testa
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 7 2700
Intel Core i9-7900X
Ryzen Threadripper 1950X
Ryzen Threadripper 2990WX
0 4 8 12 15
manje je bolje (min.)
 
 
Games WS
Games WS ( 1080p - Assassin’s Creed Origins, Ultra )
frejmrejt
Intel Core i5 8600K
Intel Core i9-7900X
AMD Ryzen 7 2700
Ryzen Threadripper 1950X
Ryzen Threadripper 2990WX
0 23 45 68 90
veće je bolje (fps)
Games WS ( 1080p Gears of War 4 )
frejmrejt
Intel Core i5 8600K
Intel Core i9-7900X
AMD Ryzen 7 2700
Ryzen Threadripper 1950X
Ryzen Threadripper 2990WX
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Games WS ( 1080p - Far Cry 5, Normal )
frejmrejt
Intel Core i5 8600K
Intel Core i9-7900X
AMD Ryzen 7 2700
Ryzen Threadripper 1950X
Ryzen Threadripper 2990WX
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)

AMD Ryzen Threadripper 2990WX - zaključak

AMD Threadripper 2990WX je neverovatan procesor i demonstracija tehnološke moći AMD-a u ovom trenutku. Pravo malo remek delo CPU industrije, koje dolazi kao ogromno iznenađenje obzirom na činjeniocu da je AMD do pre dve godine kuburio sa Bulldozer tehnologijom. Otuda sve deluje još impresivnije.

 

Međutim u odmeravanju dostignuća morate imati i neke granice tj. spustiti se na zemlju u realnu situaciju i procenti ko zaista ima potrebe za jednim ovako moćnim procesorom u kontekstu ne baš sjajne situacije kada se radi o softveru, jer imamo utisak da softverska industrija ne prati u adekvatnoj meri napredak ostvaren u domenu savremenih CPU rešenja. Očekujemo da se u narednom periodu situacija sa apliakcijama koje će moći da iskoriste sve resurse moćnih procesora,  popravi i omogući zahtevnijim korisnicima brži i komforniji rad u aplikacijama. Za tako nešto ima realnih osnova i nema razloga zašto bi “softveraši” kalkulisali u pravcu donošenja dodatne koristi i vrednosti po krajnjeg korisnika.

AMD je napravio ogroman napredak i to ne samo u pogledu ugradnje do sada najvećeg broja jezgara u jedan PC procesor i nastojanja da ih u radu učini sasvim kultivisanim, te realno upotrebljivim rešenjem u svakodnevnom radu, već i u prelasku na 12nm LP proces, što je činjenica skoro nezamisliva koliko do juče da neko sustigne Intel u Tick-Tock jurišu - gde je do sada bio u najmanju ruku neprikosnoven. Sve to samo pojačava sjaj AMD-ovog dostignuća.

Ukoliko se vratimo na sagledavanje realnih potreba i odmeravanja postignutih rezultata, jasno je da Threadripper cilja veoma, veoma malu  nišu korisničke populacije. Na takav zaključak sugeriše i cena. Međutim, naslednik prve generacije najjačih Threadripper modela u vidu 2950X model bi mogao da bude onaj “pravi” izbor za većinu, jer gledano sa jedne strane ima i dalje veliki broj fizičkih i logičkih jezgara, a pri tome radi na skoro 20% većoj frekvenciji od najjačeg Threadripper 2990WX primerka što je koktel performansi iz snova za većinu onih zahtevnijih.

Threadripper 2990WX osvaj tron najmoćnijeg i laskavu titulu najsnažnijeg PC desktop procesora današnjice. On je pravo blago za rendering stanice. Njegova moć je brutalna, a poseban izazov je iskoristiti i rezervne potencijale koji leže u dodatnom podizanju radne frekvencije kroz fino podešavanje sistema u pravcu boljeg i efikasnijeg hlađenja. U tim situacijama on pokazuje duplo bolje poerformanse od jednog ionako već moćnog Threadripper 1950X procesora – dostignuće za svaki respekt. Neko će reći da je preskup, ali performanse u kontekstu brzine i uštede radnog vremena jednostavno, nemaju cenu.

threadripper2990WX10s.jpg

U pitanju je kruna napora kompanije AMD da u ovom trenutku potvrdi i ovaplodi napore koje ulaže u PC desktop tržište. Nije lako boriti se istovremeno na dva fronta: CPU i GPU, sa velikanima kao što su Intel i Nvidia. Otuda je uspeh AMD-a sa novim Threadripper procesorima još impresivniji.

AMD Threadripper 2990 WX je prvi izbor zahtevnih profesionalnih korisnika. Procesor koji je do sada postojao samo u specifičnim serverskim okruženjima, ovog puta spušten u svet zahtevnih individualnih korinsika, omogućivši im snagu koju su do sada mogli samo poželeti, a od sada imati je u rukama i svakodnevno koristiti. Radi se o procesoru koji će definitivno obeležiti ovu godinu i kandidat je za ultimativni izbor CPU rešenja! 


Prednosti:
- Brutalna računska moć 32C/64T
- Veoma kultivisan na fabričkim vrednostima
- Velika rezerva snage na višim frekvencijama
- Komaptibilan sa postojećim X399 matičnim pločama
- Vrhunska telemetrija i autonomni sistem mašinske inteligencije
- Napredni režimi rada sa RAM memorijom 

Nedostaci:
- Zahteva izuzetnu pažnju i znanje prilikom OC procedure
- Gubitak garancije u režimu manuelnog OC-a

CENA: 1799€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AMD Ryzen 7 2700X i Ryzen 5 2600X

Test: AMD Athlon 200GE

10203
10205
10206
10207
10208
10209