Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Ryzen Threadripper 1950X (video)

06.10.2017 14:43 | 224 Hardver
Test: AMD Ryzen Threadripper 1950X (video)

Performanse Threadripper 1950X procesora su u najmanju ruku brutalne. AMD nikada nije imao ovako moćan procesor namenjen desktop PC stanicama visokih performansi. Ovako kompleksna rešenja sa skoro neverovatnim brojem procesorskih jezgara su iznenađenje i za softversku industriju pa većina programa za svakodnevno korišćenje se ponekada zbuni i ne prepoznaje svu snagu najjačeg Threadripper CPU-a

AMD Ryzen Threadripper 1950X

Aleksandar Božović

Ova godina će definitivno ostati upamćena po izlasku nove generacije centralnih procesora i pre svega globalnom omasovljenju višejezgarne CPU tehnologije. Prvi potez je napravio AMD izlaskom nove generacije Ryzen procesora na baz Zen mikroarhitekture. Bio je to udar na najpopularniji tržištni segment desktop PC procesora gde je do sada suvereno vladao Intel. Posebno je upečatljiva činjenica da je AMD po prvi put uspeo da napravi značajniji uspeh na delu tržišta na kome je do skora praktično postojao samo Intel - u pitanju je segment procesorskih platformi visokih performansi.

AMDThreadripper1950X1mala.jpg

Spomenuti deo tržišta je već duži niz godina pod apsolutnom dominacijom Intel Core generacije procesora, na koje AMD u prošlosti nije imao odgovarajuće konkurentan odgovor. Početkom ove godine sve se promenilo izlaskom Zen arhitekture i odgovarajućih AMD Ryzen procesora. Potpuno nova mikroarhitektura donela je željeni nivo performansi uporediv i bolji od Intel čipova. Po prvi put je Intel Core postao ozbiljno ugrožen od strane konkurencije, toliko da u pojedinim trenucima Intel deluje potpuno zatečen novonastalom situacijom.


Odgovor iz Intela stiže sporo obzirom da kompanija iz Santa Klare ima ozbiljnih problema sa komercijalno isplativim uhodavanjem novih proizvodnih tehnologija, pa je vremenski interval između novih serija procesora osetnije produžen kao i vreme reakcije na izazove konkurencije. U tom kontekstu Intel je na AMD Ryzen izazov odgovorio izbacivanjem nove High End desktop platforme u segmentu najbržih PC radnih stanica na bazi Skylake X i Kaby Lake X procesora, čime je istovremeno promovisao novu liniju LGA 2066 matičnih ploča.

AMDThreadripper1950X2mala.jpg


Međutim, izlaskom LGA 2066 platforme Intel je samo stvorio privid da se nešto dešava iako suštinski nije ponudio ozbiljniju alternativu Ryzen modelima u nižem cenovnom rangu verovatno smatrajući da u postojećim Core čipovima na bazi Kaby Lake jezgra još uvek ima dovoljno snage. Otišao je korak dalje i ponudio nešto još skuplje. AMD je ispratio ovaj svojevrsni beg u viši cenovni rang i nakon Ryzen AM4 modela predstavio pandan Intel LGA 2066 platformi u vidu najnovijeg AMD Ryzen Threadripper procesora i odgovarajućih X399 ploča sa TR4 procesorskim ležištem. Bio je ovo svojevrsni kontraudar u relativno kratkom intervalu nakon pojavljivanja Intelovih "noviteta".

AMD Ryzen Threadripper je kao što mu i sam naziv govori procesor sa ogromnim brojem fizičkih i logičkih jezgara sposoban da izvršava veliki broj instrukcijskih nizova paralelno. U tom pogledu on je namenjen specifično zahtevnoj korisničkoj populaciji koja pre svega ima potrebe u pravcu ogromne snage procesiranja podataka. Ako se pitate ko su oni, možda najbolji opis daje priroda posla kojim se bave: naučna analiza podataka, razvoj softverskih rešenja, inženjeri, ljudi koji se bave zahtevnom video obradom, oni koji se bave jednako zahtevnom obradom fotografija, tu je i polje razvoja 3D i VR sadržaja, zatim muzičari i kompozitori, gejmeri koji istovremeno rade prenos uživo gejming sesija i u tom kontekstu koriste 4K gejming konfiguracije sa više paralelno povezanih GPU rešenja. Kao što možete i sami zaključiti u pitanju su najzahtevnije korisničke situacije koje možemo zamisliti.

AMDThreadripper1950X3mala.jpg


Slično kao i kod konkurencije, odnosno ove klase procesorskih platformi sve se vrti oko broja raspoloživih jezgara, aktivne SMT funkcije i uključenih logičkih procesora. Zato AMD Ryzen Threadripper startuje sa 1900 (545€) modelom koji raspolaže sa 8C/16T mogućnostima i početnom frekvencijom na 3.8GHz koja se u turbo koraku podiže na 4GHz. Primetićete da je ovaj model u svojoj osnovi identičan najjačem izdanju Ryzen procesora za AM4 platformu. Sledeći u ponudi je Threadripper 1920X (785€) sa 12C/24T i početnom frekvencijom na 3.5GHz te turbo korakom na očekivanih 4GHz. Konačno, najjači model u prvom talasu Ryzen Threadripper CPU modela je 1950X (1000€) sa 16C/32T konfiguracijom fizičkih i logičkih jezgara. Startuje na 3.4GHz dok maksimum pojedinačnih jezgara postiže na 4GHz.

bombaš Član postova: 1974
Izgleda moćno.. 'nako vel'ki...
PanonskiNS Član postova: 862
Lep test, vidi se da je mnogo dobar cpu za audio i video render. Šteta što sav softver ne može da iskoristi ovakvu sirovu snagu. Ako sme da se komentariše i dizajn proizvoda, nisam video leši procesor ni kutiju do sada.
jako_i_do_samog_kraja Neregistrovan korisnik
Fali vam zaključak . Umesto njega su ponovljeni rezultati arhiviranja.
Peca Administrators postova: 1953
Bozzin test Threadrippera
https://www.benchmark.rs/artikal/test_amd_ryzen_threadripper_1950x-4431
Kasa5033 Član postova: 2855
Ne da sam vodio bitku nego je to bio pakao
Moras da probas prvo jedan stap u najdalji slot da ubodes i onda ce verovatno da se pokrene sistem i da udjes u BIOS. Tamo podesi XMP profil i ugasi masinu. Sada ubaci ostala 3 stapa u odgovarajuce slotove za 4 slot konfiguraciju, mislim da su sivi slotovi bili.
To je jedini nacin da zaobidjes boot loop (masina zabode kod cpu coda 95 ili 92 i restartuje se u roku od par sekundi).
Ista prica je bila, ali identicna i na Rampage VI Extreme. Ako kojim slucajem radis clear cmos, moras sve opet da radis.
MemOK! nekad prodje, nekad ne.

Test: AMD Ryzen 5 1600X

Test: Intel Coffee Lake - Core i7 8700K i Core i5 8600K

10203
10205
10206
10207
10208
10209