Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Ryzen Threadripper 1920X

12.12.2017 20:18 | 0 Hardver
Test: AMD Ryzen Threadripper 1920X

Jednostavno ne znate da li su brža mnogobrojno prisutna Ryzen jezgra ili masivna VEGA arhitektura. E, pa sada zamislite spoj tako jakih procesora i sve će vam biti jasno. Uz sve to vam ovaj računar priređuje vrhunsku igru svetla uz neuobičajeno atraktivan izgled.

 
AMD nam je priredio jedan mali spektakl kada nam je u redakciju isporučio prekonfigurisani sistem na bazi Ryzen Threadripper platforme u vidu TR 1920X procesora i odgovarajuće ASUS X399 matične ploče. Jaku početnu osnovu prate i ostale vrhunske osnovne komponente koje pružaju strukturnu podršku u pravcu postizanja maksimalnih performansi jezgra ovog natprosečno snažnog PC-a. Pri tome su definitivno vodili računa i o izgledu čitavog računara. Već bezbroj puta do sada smo konstatovali kako nije dovoljno da moderni PC snagatori poseduju samo vanserijske specifikacije i performanse, već moraju jednako spektakularno da izgledaju. Takav je slučaj i sa današnjom  AMD Airbender HEDT mašinom.
 
AMDRyzenThreadripper1920XAirbender1mala.jpg 
Primećujemo u poslednje vreme da sve veći broj proizvođača osnovnih komponenti, koristi praksu isporuke delova za kompletan PC sistem. Doduše, AMD to čini već duže vreme. Ova pojava ima sigurno svoju pozadinu. Sa jedne strane definitivno žele da istaknu maksimalne mogućnosti svojih vrhunskih proizvoda, dok sa druge strane to nam jasno ukazuje na činjenicu da nisu zadovoljni radom lokalnih PC firmi koje se bave sastavljanjem PC konfiguracija, a što i ne treba da čudi jer dovoljno je i letimično preleteti ponudu i videti da vodeće IT prodavnice kao da zaziru od skupljih sistema. To je loše jer opada potrošačka i tehnička kultura korisnika u pravcu zadovoljenja potreba rada i korišćenja računara na pravi način, onaj koji će vam poboljšati kvalitet posla i svakodnevnog života. 
 AMDRyzenThreadripper1920XAirbendervegamala.jpg
 
Upravo je to i motiv da se sastavi i demonstrira rad jednog ovako jakog računara. AMD Airbender je sam vrh ponude HEDT računara. HEDT (High End DeskTop) su stanice beskompromisnih performansi i mogućnosti sposbne da se uhvate u koštac sa trenutno najzahtevnijim softverom. Jednako su sposobne za izvršenje profesionalnih, multimedija zadataka, ali istovremeno da vam pruže vrhunsku zabavu i uživanje sa najnovijim igrama. Jednom rečju multidisciplinarna "teška" kategorija PC računara.
 
Ovog puta AMD je vodio računa da ne pretera po svaku cenu. Da bi demonstrirao koliko je efikasna Ryzen Threadripper platforma, izbrao je zlatnu sredinu. Znači ni najjači CPU, niti najjaču trenutno dostupnu ploču, već je odlično balansirao između zahteva za visokim performansama i umerenom cenom, birajući platformu koja pogađa u samu srž poente jake PC mašine. Napravljen je pravi koncentrat performansi izborom Ryzen Threadripper 1920X procesora i ASUS Prime X399-A matične ploče. Jednako važno je da su ispraćeni ostatkom spiska vrhunskih komponenti čime je kompletna priroda rasnog HEDT računara zaokružena na pravi način. 
 AMDRyzenThreadripper1920XAirbender0mala.jpg
 
Možda vam se čini da je to lak posao. Većina nas pretpostavlja kako je  dovoljno nabaciti gomilu skupog hardvera i greške nema. Ipak, to zahteva i onaj proces finog usklađivanja tehničkih karakteristika kako ne bi bilo većih uskih grla i disproporcije performansi ugrađenih uređaja, koji bi mogli sa druge strane, da ponište čitav efekat koji se želi postići jednim ovako jakim računarom. AMD je u slučaju svog Airbender snagatora vodio itekako računa o ovom važnom detalju. Pored vanserijski jakog Ryzen Threadripper 1920X procesora sa 12 fizičkih i 24 logičkih jezgara, zasnovan na odličnoj ASUS PRIME X399-A ploči koja u ovom trenutku predstavlja zbir suštinskih vrednosti AMD HEDT platforme. Osnovnu konfiguraciju procesora i matične ploče prati vrhunska G.SKILL Trident-Z RGB DDR4 memorija koja radi na taktu od 3200MHz uz CL14 latencije. Kao “žilet” oštre performanse su prava mera za mnogobrojno uposlena CPU jezgra i ovaj detalj svakako predstavlja jedan od glavnih pogonskih motora ove PC rakete.
 
AMDRyzenThreadripper1920XAirbender3mala.jpg 
 
Visok nivo performansi CPU-MOBO-RAM trilaterale prati jedan od najboljih M.2 NVMe SSD diskova današnjice – Samsung 960 Pro kapaciteta 500GB. Ovaj disk bukvalno sipa podatke kao “iz rukava” i prava je mera za ovako jak i brz računar. Mi bismo samo stavili još jedan 4TB mehanički disk kao klasičnu “ostavu” za podatke i manje važne instalacije. Za grafički podsistem je zadužena ništa manje ekskluzivna AMD Radeon RX Vega 56 grafika u referentnom izdanju. Napajanje ovako jakog PC sistema je povereno Thermaltake Toughpower DPS G 850W Platinum ispravljaču. Ove prave poslastice kada su u pitanju PC komponente spakovane su u atraktivno Cooler Master MasterCase H500P kućište. Jednom rečju, AMD Airbender je pravi izbor  za ljubitelje moćnog PC hardvera.

AMD Ryzen Threadripper 1920X – 12C/24T CPU

 
AMD je izlaskom Threadripper serije procesora nastavio da torpeduje Intel konkurenciju. Ovoga puta to čini na najbolnijem delu HEDT platformi gde se Intel koliko do juče osećao nedodirljivim. Pošto smo testirali najjači Ryzen Threadripper 1950X i utvrdili da se radi o pravom višejezgarnom "čudovištu" koje je u neku ruku zateklo i softversku industriju obzirom da dosta aplikacija ne vidi ili jednostavno ne ume da iskoristi svu sirovu snagu velikog broja prisutnih fizičkih i logičkih jezgara, dobili smo priliku da isprobamo verziju Threadripper čipa sa 12C/24T operativnih jezgara. Približno moćan ali i jeftiniji od najjačeg Threadripper izdanja, 1920X je itekako privlačan za sve one koji vape za velikom procesorskom snagom.
 
TR192Xdmanagermala.png 
Pod haubu velikog hladnjaka Threadripper 1920X procesora je spakovano čak 12 fizičkih jezgara koja rade na baznoj frekvenciji od 3.5 GHz što je tačno 100 MHz više od najjačeg TR 1950X modela. Maksimum frekvencije pojedinačna jezgra dostižu na nivou od 4 GHz što je gornja granica prve generacije Ryzen jezgara. Ovaj svojevrsni prag je posledica postojeće tehnologije izrade. Sa druge strane tu je tehnologija koja udvostručuje broj logičkih jezgara, pa tako ovaj procesor izvršava 24 instrukcijska niza odjednom.
 
Pored mnogobrojnih jezgara, ovaj Threadripper ćete voleti i zbog činjenice da ugrađeni sistemski kontroler raspolaže sa čak 64 PCI Express komunikacione linije, što u praksi znači da bez problema možete ugraditi više uređaja najnovije generacije kako bi postigli svoj maksimalni brzinski režim rada. 
 
TR192Xmala.png
 
TR 1920X koristi veliku količnu segmentirane keš memorije kako bi efikasno opslužio podacima veliki broj procesorskih jezgara. U tu svrhu koristi 1.125 MB L1, 6MB L2 i 32 MB zajedničke trećestepene keš memorije. Kada je u fokusu brz rad prilikom procesiranja podataka jednako važnu ulogi ima i sistemska memorija. Imajući u vidu veliku hardversku zahtevnost prisutnih jezgara, AMD je ugradio četvorokanalni memorijski kontroler sa podrškom za DDR4  RAM standard i odgovarajuće module maksimalne frekvencije od 2667 MHz. Naravno, ovaj tehnički detalj se odnosi na JEDEC standard, dok u ubrzanom OC režimu ovaj procesor bez problema radi sa memorijama na 3200 MHz.  
 
Čitava platforma na bazi X399 matične ploče i TR 1920X deluje fleksibilno i u isto vreme moćno jer pruža podršku za istovremeni rad najraznovrsnijih uređaja bez ograničenja u komunikaciji sa centralnim procesorom gde glavnu ulogu igra AMD Infinity Fabric magistrala - činjenica u kojoj vas Intel ograničava samo na najjače i najskuplje Core i9 primerke CPU čipova.
 
AMDRyzenThreadripper1920XAirbender4mala.jpg
 
To je upravo razlog zbog koga je TR 1920X tako zanimljiv i poželjan. Jeftiniji je 200€ od najjačeg TR1950X, a i dalje ima snage na pretek. Otuda je kao stvoren za rad na obradi video sadržaja, zahtevnoj obradi fotografija, 3D renderingu i sličnim poslovima koji zahtevaju intezivno procesiranje. Ujedno, predstavlja odličnu alternativu pomenutim Intel HEDT rešenjima.
 
Dakle u slučaju ovog računara izabran je procesor dovoljno jak da se uhvati u koštac sa najvećim operativnim izazovima ali se nikako nije insistiralo na najjačoj i po svaku cenu najskupljoj verziji Ryzen Threadripper tehnologije, što u većini slučajeva ima itekako smisla.
 
Zanimljiva i svakako obavezna činjenica koju treba istaći u slučaju konkretnog računara jeste da je CPU na ovom računaru bio u startu overklokovan i podešen za rad na frekvenciji od 4 GHz tako što su sva jezgra bila zaključana na dotičnoj frekvenciji. Dakle, maksimalni režim radnih performansi i puni sprint raspoloživih jezgara čime se u priličnoj meri približio najjačem izdanju Threadripper procesora. 
 
U kontekstu poslednjeg, ne možemo zanemariti ulogu odličnog Noctua kulera NH-U14S-TR4-SP3 koji u specijalizovanoj verziji za Threadripper i TR4 procesorsko ležište odrađuje odličan posao u vezi održavanja kontrolisano niske radne temperature, držeći procesor u kontinuiranom režimu maksimalnih performansi i pored činjenice da je jedan ovakav "teškaš" u priličnoj meri ubrzan iznad fabrički deklarisanih vrednosti.

AMD Ryzen Threadripper 1920X – RAM memorija

 
Dolazak AMD Ryzen procesora je označio prekretnicu na tržištu RAM memorijskih modula. Naime, povećani broj prisutnih procesorskih jezgara na relativno visokoj radnoj frekvenicji je isporučio potrebu za bržom RAM memorijom koja bi pratila visoke zahteve višejezgarne Ryzen mikroarhitekture. Dotadašnje RAM memorije se nisu dobro snalazile, odnosno nisu mogle da ispune deklarisane radne frekvencije pogotovo u radu najjačih Ryzen 7 verzija. Ta pojava je još izraženija u slučaju Ryzen Threadripper procesora. Ovaj zahtev je donekle ispunjen izlaskom Samsung memorijskih čipova sa B verzijom jezgra i odgovarajućih RAM modula sposobnih da u kombinaciji sa Ryzen-om obezbede radne učestanosti preko 3000 MHz.
 
AMDRyzenThreadripper1920XAirbender5mala.jpg
 
Da bi nam to demonstrirao u praksi AMD je sa svojom konfiguracijom isporučio vrhunske G.Skill Trident-Z RGB DDR4 memorijske module za rad na 3200 MHz pri neuobičajeno niskom faktoru kašenjenja od svega CL14. Iako je na početku priče kada su se pojavili prvi Ryzen procesori to izgledalo skoro kao nemoguća misija, situacija se u međuvremenu i naročito tokom izlaska Ryzen Threadripper procesora, poboljšala. 
 
Ova tvrdnja ide uz konstataciju da smo uspeli da konfgurišemo platformu na bazi X399 ploče, pomenutog TR 1920X procesora i G.Skill Trident-Z RGB RAM modula, koja je radila u četvorokanalnom režimu na 3200 MHz CL14. Svi koji su imali prilike da rade sa AMD Ryzen procesorima i odgovarajućim matičnim pločama znaju koliko je ovo veliki izazov i dobro podešavanje u svrhu izvlačenja maksimalnih performansi.
 
 AMDRyzenThreadripper1920XAirbender6mala.jpg
 
Kako će i koliko RAM memorija brzo raditi ne zavisi samo do specifikacija RAM modula već i od verzije AGESA koda trenutno aktuelnog BIOS-a na matičnoj ploči. Zbog toga vam obavezno savetujemo da pre pohoda na visoke radne učestanosti sistemske memorije, uradite ažuriranje upravljačkog softvera matične ploče na poslednju, aktuelnu verziju. 
 
Zašto vam sve ovo pričamo? Pa zato jer dobro utegnut sistem RAM memorije itekako može da unapredi performanse višejezgarnih CPU čipova što se posebno odnosi na jedan moćan procesor kao što je u ovom slučaju TR 1920X. Performanse skaču i do 10-15% čime se ovaj efekat multiplikuje kroz bržu reakciju ostalih uređaja u računaru. Ponovo, korist od ove vrste finog štelovanja najviše koristi imaju one najzahtevnije aplikacije kao i situacije u kojima izvršavate više programa odjednom.
 
Konkretni primerci G.Skill Trident-Z RGB memorija zaslužuju posebnu pažnju jer pored vrhunskih performansi obezbeđuju i nesvakidašnji vizuelni užitak u vidu svetlosnih LED RGB efekata. Oni se mogu kontrolisati iz pratećeg softvera što sve zajedno daje posebnu dimenziju performansi i vizuelne dopadljivosti ovom AMD Threadripper Airbender sistemu. Zbog toga predstavljaju trenutno najpoželjniju DDR4 RAM memoriju na tržištu. Zaključak je sasvim jasan da se u slučaju Threadripper platforme itekako isplati uložiti u dobru i brzu RAM memoriju.

Rezultati - arhiviranje podataka

Test konfiguracija:

CPU: AMD Ryzen Threadripper 1920X

MB: ASUS Prime X399-A

Cooling: Noctua NH-U14S-TR4-SP3

RAM: 32GB (8GB x 4) G.SKILL Trident-Z RGB DDR4-3200 MHz CL14

GPU: AMD Radeon RX VEGA 56

HDD: Samsung 960 PRO M.2 NVMe

PSU: Cooler Master V1200 Platinum 

 

AMDRyzenThreadripper1920XAirbender2mala.jpg 

Napomena: Prikazani rezultati za Ryzen Threadripper 1920X se odnose na overklovani procesor (4 GHz)

WinRAR 1.01 ( x64 Multicore Performance )
Vreme izvršenja
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen Threadripper 1920X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7700K
AMD Ryzen Threadripper 1950X
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 7 1800X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
WinZIP 21 ( Multi-Core Create AES Archive )
Vreme izvršenja
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen Threadripper 1920X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7700K
AMD Ryzen Threadripper 1950X
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 7 1800X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)

Rezultati - rendering

Napomena: Prikazani rezultati za Ryzen Threadripper 1920X se odnose na overklovani procesor (4 GHz)

Autodesk 3ds Max ( 80 Frames Animation Rendering )
Vreme izvršenja
AMD Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen Threadripper 1920X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Blender 2.79 ( Single Frame Rendering )
Vreme izvršenja
AMD Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen Threadripper 1920X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
0 88 175 263 350
manje je bolje (sec.)
Cinebench R15 ( CPU )
Poeni
AMD Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen Threadripper 1920X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 7 1700X
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
0 1000 2000 3000 4000
veće je bolje (pts)

Rezultati - CAD i CAM

Napomena: Prikazani rezultati za Ryzen Threadripper 1920X se odnose na overklovani procesor (4 GHz)

AutoCAD 2015 ( Overall Performance )
Poeni
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen Threadripper 1920X
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1700X
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
AutoCAD 2015 ( 3D Graphics Performance )
Poeni
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen Threadripper 1920X
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1700X
0 500 1000 1500 2000
više je bolje (pts)
AutoCAD 2015 ( 2D Graphics Performance )
Poeni
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen Threadripper 1920X
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1700X
0 150 300 450 600
više je bolje (pts)
AutoCAD 2015 ( Disk Performance )
Poeni
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen Threadripper 1920X
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1700X
0 125 250 375 500
više je bolje (pts)
AutoCAD 2015 ( CPU Performance )
Poeni
Intel Core i7-7700K
Intel Core i5-7600K
Intel Core i7 8700K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen Threadripper 1920X
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen 7 1700X
0 100 200 300 400
više je bolje (pts)

Rezultati - video rendering i enkoding

Napomena: Prikazani rezultati za Ryzen Threadripper 1920X se odnose na overklovani procesor (4 GHz)

Adobe Premiere Pro CC ( Video Rendering )
Vreme izvršenja
Intel Core i5-7600K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen Threadripper 1920X
0 18 35 53 70
manje je bolje (sec.)
Total Media Concepts ( Encoding 4K HEVC Main 10 )
Vreme izvršenja
Intel Core i5-7600K
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7-7820X
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen Threadripper 1950X
AMD Ryzen Threadripper 1920X
0 250 500 750 1000
manje je bolje (sec.)

Rezultati - audio konverzija i multitasking

Napomena: Prikazani rezultati za Ryzen Threadripper 1920X se odnose na overklovani procesor (4 GHz)

Lame ( FLAC to MP3 Encoding 192-bitrate )
Vreme izvršenja
Intel Core i5-7600K
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen Threadripper 1920X
AMD Ryzen Threadripper 1950X
0 113 225 338 450
manje je bolje (sec.)
Multitasking ( Heavy Load )
Vreme izvršenja
Intel Core i5-7600K
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 5 1600
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen 5 1600X
Intel Core i7-7820X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen Threadripper 1920X
AMD Ryzen Threadripper 1950X
0 50 100 150 200
manje je bolje (min.)

Rezultati - Gaming

Napomena: Prikazani rezultati za Ryzen Threadripper 1920X se odnose na OC procesor (4 GHz) i AMD RX Vega GPU!

Gaming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen Threadripper 1920X
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7-7820X
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen Threadripper 1950X
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen Threadripper 1920X
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7-7820X
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen Threadripper 1950X
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen Threadripper 1920X
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7-7820X
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen Threadripper 1950X
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
Intel Core i7 8700K
AMD Ryzen Threadripper 1920X
Intel Core i5 8600K
Intel Core i7-7700K
Intel Core i7-7820X
Intel Core i5-7600K
AMD Ryzen 5 1600
AMD Ryzen 7 1800X
AMD Ryzen 5 1600X
AMD Ryzen 7 1700X
AMD Ryzen Threadripper 1950X
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)

AMD Ryzen Threadripper 1920X – zaključak

AMD već nekoliko puta zaredom skreće pažnju na ovaj način predstavljanja svojih procesora i platformi. Kada to kažemo mislimo na praksu sklapanja i promocije skoro idealnih prototip sistema koji imaju misiju svojevrsnog putokaza za korisnike ali i firme koje se bave konfigurisanjem i proizvodnjom PC računara. Ovog puta je to učinjeno u klasi najzahtevnijih i najbržih HEDT kompjutera. 
 AMDRyzenThreadripper1920XAirbender7mala.jpg
 
Prostorno kućište sistema koje omogućava neometano "disanje" natprosečno jakim komponentama uz pažljivo birani spisak delova u svrhu postizanja jednako visokih performansi su glavna odlika Threadripper Airbender mašine. Veliki kuler sa pratećim ventilatorima i oni, pa maltene predimenzionirani, na frontu kućišta u potpunosti daju opravdanje za naziv jer definitivno čuva vaše vreme maksimalno smanjujući proceduru obavljanja zahtevnih poslova na najmanju moguću meru - onoliko koliko današnji nivo specifikacija najjačih hardverskih platformi to dozvoljava. Jednostavno ne znate da li su brža mnogobrojno prisutna Ryzen jezgra ili masivna VEGA arhitektura. E, pa sada zamislite spoj tako jakih procesora i sve će vam biti jasno.Uz sve to vam ovaj računar priređuje vrhunsku igru svetla uz neuobičajeno atraktivan izgled. 
 
Računar je brutalno moćan bez obzira da li ga koristite u aplikativnom softveru ili igrama. On nema praktično nikakve limite u smislu predispozicija za određenu vrstu namenskog posla. On je zapravo toliko jak da može pokretati i izvršavti sve što zamislite. Pri tome će to uraditi najbrže što možete pretpostaviti. U tome i jeste smisao konfigurisanja ovakvih PC računara. 
 
AMDRyzenThreadripper1920XAirbender2mala.jpg
 
Na kraju ovog testa bi bilo deplasirano reći da smo poželeli jedan ovakav računar jer sve ostalo bi bilo u najmanju ruku neskromno. Računar je konfigurisan sa velikom pažnjom i definitivno dozom ljubavi prem dobrom hardveru. To je evidentno u svakom detalju. Ostaje samo nada da će domaće firme naći načina i mudrosti da jedan ovako moćan i dobar računar uvrste u svoju ponudu. 
 
U pogledu cene zaista nemamo ni približnu predstavu jer komponente korišćene u ovom računaru su sve samo ne standardna ponuda. Sigurni smo da je iznos koji treba izdvojiti za jedan ovakav računar popriličan, ali on uostalom i nije namenjen običnim korisnicima. Njegova pojava i spisak komponenti, te prikazane performanse ga izdvajaju daleko iznad onog na šta smo navikli kada neko pomene dobar i brz PC računar. Kada govorimo o AMD Threadripper Airbender računaru imajte na umu da je pitanju  sam vrh PC premijum ponude. Konkretno, ovo je jedan od najboljih PC računara koje možete priuštiti u ovom trenutku!
 
Prednosti:
- Velika snaga procesiranja
- Vrhunske multitasking performanse
- Dobra vrednost za profi korisnike
 
Nedostaci:
- Zahteva poseban kuler
- Komplikovan postupak instalacije CPU-a

Test: Intel Coffee Lake - Core i7 8700K i Core i5 8600K

Test: AMD Ryzen 3 1200 i Ryzen 5 1400 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209