Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X – nastavak uspešne priče

27.10.2022 17:09 | 0 Hardver
Test: AMD Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X – nastavak uspešne priče

Ryzen 7000 serija nastavlja uspešan pohod na tržištu centralnih procesora. Svakim danom i svakim novim klikom na aplikaciju i omiljenu igru, Zen 4 kao da nas osvaja svojim sigurnim radom i vrhunskim perfrormansama. Dokaz za to su i ostali Ryzen modeli iz Raphael generacije...

Pošto smo predstavili novu liniju AMD Ryzen procesora na bazi Zen 4 arhitekture u vidu najjačeg 16-jezgarnog Ryzen 9 7950X modela i nešto slabijeg, ali za gejmere veoma interesantnog Ryzen 7 7700X primerka, na red su došli i ostali, trenutno aktuelni derivati AMD Zen 4 tehnologije: 12-jezgarni Ryzen 9 7900X i mnogima najinteresantniji zbog trenutno najniže cene, 6-jezgarni Ryzen 5 7600X.

Ovi procesori su zapravo na neki način pametnija alternativa najboljim i najskupljim modelima u svojim klasama. Nekima treba puno snage, ali razlika u ceni nije zanemarljiva pa im par jezgara razlike suštinski ne čini neku preteranu razliku, dok je iznos u ceni dovoljan da se na pravi način zaokruži sistem odgovarajućih, vrlo visokih performansi.

Ryzen_9_7900X_0s.jpg

AMD Ryzen 9 7900X – pametna alternativa najjačem

Prema poslednjim izveštajima, upravo ovaj model procesora trentuno predstavlja najpopularniji i onaj za koji se opredeljuje najveći broj korisnika. Ne treba ni da čudi, jer uprkos nedostatku 4 jezgra u odnosu na najjači Ryzen 9 7950X,  12-jezgarna verzija i dalje raspolaže impresivnim nivoom snage obzirom da izvršava 24 instrukcijskih nizova istovremeno.

Ryzen_9_7900X_1s.jpg 

Ryzen 9 7900X baš kao i najjači u liniji novih Zen4  modela poseduje dva CCD modula, ali ne u maksimalnoj konfiguraciji 8+8 jezgara već, umerenijoj 6+6 verziji. Ovakva konfiguracija je kao optimalna za rad u aplikacijma za kreiranje zahtevnih sadržaja kao što je 3D modeliranje ili video produkcija jer još uvek imate na raspolaganju veliki broj jezgara, koji sa druge strane lako dostiže vrlo visoke frekvencije čak i do 5.6 GHz, a što ovaj tip aplikacija pored brojnih prisutnioh jezgara, itekako voli i nagrađuje dobrim osećajem u radu i izuzetno brzim odzivom na komande. Ništa lošiji nije ni u scenariju gejminga. Iako mnogi tvrde da su za gejming bolji oni koji imaju samo jedan CCD modul sa jezgrima, nakon detaljnog testiranja pogotovo novijih naslova – ne bi se složili sa ovom konstatacijom. Naprotiv, moderne i grafički zahtevne igre poput Cyberpunk 2077, nemilice troši procesorske resurse pa se u kontekstu sigurnije budućnosti isplati kupiti jači model sa više jezgara.

Ovom prilikom nećemo se ponavljati o tehničkim karakteristikama Zen 4 generacije. Ukoliko vas to interesuje pogledajte video o novoj Ryzen 7000 seriji procesora i prateći test.

Ryzen_9_7900X_2s.jpg 

Dakle, u slučaju Ryzen 9 7900X procesora imamo 12 jezgara Zen 4 klase visokih performansi jer podsećamo vas da AMD Ryzen modeli za razliku od novije generacije Intel Core procesora, ne poseduju heterogenu arhitekturu, već i u ovoj generaciji koriste isključivo tzv P-jezgra visokih performansi. Sa stanovišta aktuelne generacije aplikativnog softvera, nakon zaista puno testiranja i probanja raznih kombinacija, smatramo da je AMD Ryzen 7000 u prednosti po pitanju odsustva problematičnih situacija koje su pak moguće sa Intel procesorima u pojedinim programima i igrama.

Ryzen_9_7900X_4s.jpg 

Jezgra rade na osnovnoj frekvenciji od 4.7 GHz, dok maksimalni boost korak iznosi 5.6 GHz, 100 MHz manje od najjačeg Ryzen 9 7950X modela. Procesor raspolaže sa ukupno 64 MB L3 keš memorije i ima podešenu potrošnju na TDP=170W.

Procesor je proizveden u pogonima tajvanskog TSMC-a uz pomoć 5nm tehnologije. Od ove generacije, AMD koristi AM5 procesorsko ležište i BGA pakovanje što znači da za razliku od prethodnika nema više nožice tj iglice na procesorima. Maksimalna radna temperatura iznosi 95 stepeni Celzijusa i zbog dostizanja visokih radnih frekvencija preko 5 GHz u dužem intervalu, potrebno je koristiti dobre i efikasne kulere, najbolje u vidu proverenih AiO sistema vodenog hlađenja.

 Ryzen_9_7900X_3s.jpg

Procesor ima integrisano RDNA 2 grafičko jezgro za osnovne operacije rada pod Windows desktop okruženjem i dekodiranje trenutno najpopularnijih formata video zapisa: AV1, H.265 i H.264. 

AMD Ryzen 5 7600X – po meri velikog broja korisnika

Ovaj procesor ne treba puno predstavljati jer je njegov prethodnik bio jedan od najpopularnijih i najprodavanijih Zen 3 modela. Pristupačna cena i više nego pristojne performanse koje potpuno zadovoljavaju potrebu rada većine korisnika, ali i  gejmera su osnovni razlozi uspeha ovog “mejnstrim” šampiona.

 Ryzen_5_7600X_5s.jpg

Ryzen 5 7600X nastavlja sa proverenom formulom tačno tamo gde je prethodnik stao i pravi korak dalje ka boljim performansama. Ovaj procesor za razliku od najjačih Ryzen 9 primeraka ima samo jedan CCD čiplet sa Zen 4 jezgrima. Čak i taj jedan nije u maksimalnoj konfiguraciji jer poseduje 6 fizičkih jezgara koja izvršavaju 12 instrukcijskih nizova. Praktično, upola je manji od gore pomenutog Ryzen 9 7900X primerka, kao da ste ga prepolovili.

Jezgra rade u rasponu frekvencija od 4.7 GHz do 5.3 GHz u turbo režimu. Shodno duplo manjem broju fizičkih jezgara, procesor poseduje i duplo manje zajedničke keš memorije od pomenutog 12-jezgarnog modela, tačnije 32 MB L3 memorije za keširanje podataka. Manje hardvera smanjuje potrošnju energije, tako da ovaj model troši manje jer je podešen na TDP=105W. Maksimalna radna temperatura nakon koje se aktivira zaštita je podešena na 95 stepeni Celzijusa.

 Ryzen_5_7600X_6s.jpg

Sistemski kontroler daje podršku za dvokanalni rad DDR5 memorije, dodatno ubrzan prisustvom EXPO podršlke u vidu predefinisanih overkloking profila kojim se postižu DDR5-6000 performanse pa čak i bolje u zavisnosti od karakteristika korišćenih RAM memorijskih modula. Obzirom da pojedinačni DDR5  modul komunicira sa memorijskim kontrolerom u konfiguraciji magistrale 2x32-bita i da u uobičajenom dvokanalanom režimu imate dva RAM modula, ispada kako podsistem memorija radi u svojevrsnom, pseudo četvorokanalnom režimu rada. Konkretna korist od ovako konfigurisane magistrale je osetno povećan transfer podataka na relaciji CPU-RAM u odnosu na standarni 1x64-bit vid komunikacije DDR4 standarda.

Od ove generacije, desktop Ryzen 7000 baš kao i konkurentski Intel Core procesori, ima na raspologanju integrisano grafičko jezgro. U pitanju je iGPU na bazi RDNA2 arhitekture sa malim brojem šejder jedinica, tako da obavlja tek osnovne poslove u vezi prikaza slike na ekranu. Jezgro radi na maksimalnih 2.2 GHz i ma koliko vam se sve to činilo jako primamljivim imajte u vidu da služi isključivo za osnovni rad i da premosti period dok ne nabavite klasičnu grafičku kartu – ukoliko su vam GPU performanse potrebne. I za kraj priče o iGPU pomenimo da je grafičko rešenje u pogledu performansi slabije od onih kod dosadašnje linije AMD APU procesora, uprkos prisustvu novije arhitekture. Kontrolom broja šejder jedinica se vodi računa da ne pređe na teritoruju i kanibalizuje klasičnu liniju APU modela kakve do sada poznajemo.

AMD Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X – performanse

Test sistem:

Test_System_2.jpg 

Performanse u CC aplikacijama:

Cinema4D_performance_graph.png 

3dsMax.pngMaza2020_performance_graph.png


Blender_performance_graph.png

 

BlenderAllCore100Loadfreq.png

 

BlenderAllCore100Loadtemperature.png

 

BlenderAllCore100Loadpower.png

 

Novo izdanje Blender 3.3.1 LTS verzije je idealna referenca za merenje i upoređivanje performansi i radnih karakteristika centralnih procesora. Ovde smo poredili ponašanje konkurentskih čipova u uslovima punog opterećenja procesorskih resursa.

Podaci o trubo boost frekvencijama jesu lepi i primamljivi, ali koliko su u realnim stiuacijama ostvarivi i na kojoj frekvenciji procesor i njegova jezgra rade kada su pod 100% opterećenjem računski zahtevnih aplikacija?

Možemo videti da je Blender pokazao koliko je 12-jezgarni Ryzen 9 7900X nadmoćan u odnosu čak i najjači Intel Core 12. generacije. Pod istim okolnostima Ryzen 9 7900X u Blenderu ostvaruje 34% bolje performanse uz 40% manji utrošak električne energije i u proseku 9 stepeni Celzijusa nižu radnu temperaturu. Uz sve to radna frekvencija procesora i njegovih Zen 4 jezgara je osetno veća, konstantno radeći u zoni iznad 5 GHz i više, a o čemu najbolje govore prethodni grafikoni.

Pogledajmo performanse i u ostalim test programima:

 Mp3_performance_graph.png

 

 
Photoshop_performance_graph.png

 

 Premiere_performance_graph.png

 

 AdobeLightroomPerformanceGraph_1.png

 

 

AfterEffects_performance_graph.png

 

 

Gejming performanse:

Borderlands 3:

 Borderlands3_Performance_Graph.png

 

 CPUFrequencygraph.png

 

 CPUTemperaturegraphGAMING.pngCPUPowergraphGAMING.png

Kao što možete videti iz podataka dobijenih prećenjem telemetrije radnih podataka o radnoj frekvenciji, temperaturi i potrošnji u dve po nama procerski veoma zahtevne igre Borderlands 3 i Cyberpunk 2077, nova generacija Ryzen procesora sa Zen 4 jezgrima radi konstantno u zoni frekvencija daleko iznad 5 GHz tačnije u intervalu od 5.3-5.6 GHz što svakako doprinosi boljim performansama i većem prosečnom FPS-u.

 
CSGO.png

 

 Ryzen_9_7900X_9s.jpg

 

cyberpunk2077.png

 

 
Division2.png

 

 FaryCry5.png

 

 

GEARS5.png

 

 

FC6.png

AMD Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X – zaključak

Na kraju sumiramo utiske konstatacijom da su Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X napravili ozbiljan korak napred i doneli vidno unapređenje performansi kada je u pitanju poređenje sa prethodnim Zen 3 modelima iz iste cenovne klase. 

U poređenju sa konkurentskim Intel Core modelima 12. generacije Ryzen 9 7900X je prilično konkurentan, u nekim stvarima kada je u pitanju Conten Creation polje upotrebe bolji, a u nekim nekim malo lošiji u odnosu na najjače izdanje Alder Lake procesora. Ipak, Novi Ryzen Zen 4 procesori imaju neupredivo bolju efikasnost jer uz osetno manju potrošnju energije, postižu značajno veće frekvencije i niže radne temperature. U tom pogledu Intel Core modeli iz 12 generacije su za generaciju iz novih Ryzen 7000 modela.  Ono što je još jedna u nizu prednosti AMD Ryzen procesora  jeste manjak spornih situacija u igrama i aplikacijama, a što je boljka prve generacije Intel Core procesora sa heterogenom arhitekturom. Jednostavno, trenutne i ranije aplikacije u nekim situacijama se zbune na prisustvo različtih jezgara i tada nastanu problemi. Kod klasične arhitekture gde su prisutna isključivo jezgra visokih performansi, AMD Ryzen 7000 deluje sigurnije i brže. Takve situacije pretpostavljamo će nestati u budućem periodu sa izlaskom novijih verzija najpopularnijih CC aplikacija i igara.

Ryzen_9_7900X_10s.jpg 

Situacija sa Ryzen 5 7600X nije baš tako svetla kao u primeru jačeg Ryzen 9 7900X modela. Cena je porasla za 100€ u odnosu na R5 5600X prethodnika, što je puno kada se radi o “mejnstrim” CPU modelu. Već je cena prethodnika osetno porasla u odnosu na rodonačelnika ove klase u kojoj je Ryzen dominirao sa Ryzen 5 3600X postavši etalon za dobru investiciju i odnos uloženog i dobijenih performansi, ali već Ryzen 5 5600X je postao skuplji i mnogi su se pitali vredi li dati toliko novca što je bacilo određenu senku na ovu kategoriju procesora. Slučaj sa najnovijim Ryzen 5 7600X je još izraženiji jer je skuplji i od R7 5800X 8-jezgarnog prethodnika. Jeste da cene definitivno rastu, ali ipak u ovom trenutku taj raskorak je suviše očigledan i zbog činjenice da gubi u direktnom okršaju sa Intel Core i5 12600K konkurencijom koja je ipak jednu generaciju stariji procesor.   

Imamo utisak da u novoj generaciji Ryzen 7000 serije na baz Zen 4 arhitekture se isplati odabrati jači model procesora jer što idete ka jačem modelu razloga ima više i utoliko je odluka o izboru jačeg procesora potkrepljena konkretnijim dobitcima u performansama. Sa druge strane cene su porasle i to vidno, pa kada dodate iznos za adekvatnu AM5 ploču, dobijate popriličnu sumu. Međutim, to nije problem isključivo nove AMD platforme. Isto će se desiti i dešava sa izlaskom sledeće Intel Core 13. generacije i odgovarajućih ploča, zatim grafičkih karti poput GeForce RTX 4000 serije i nove generacije komponenti generalno. To je bolna pilula koju ćemo morati da popijemo kao posledicu rasta globalne inflacije.

Od sada više ništa neće biti isto. Ni u pogledu cena ali ni performansi. AMD Ryzen 9 7900X i Ryzen 5 7600X donose očiglednu evoluciju brzine, mogućnosti i generalno performansi, a što se posebno odnosi na jači 12-jezgarni model. Zbog toga ide i naša puna preporuka u pravcu nabavke ovog modela procesora ukoliko vam treba moderan, moćan i brz CPU nove generacije!

_______________________________________________
 

Prednosti:

- Nova i moćna Zen 4 arhitektura
- Energetska efikasnost
- Visoka radna kultura
- Podrška za mnoštvo brzih USB portova
- DDR5 unapređenje
- Realne radne frekvencije preko 5 GHz

Nedostaci:

- Visoka cena procesora
- Skupe matične ploče u isčekivanju B650 modela

CENA:   AMD Ryzen 5 7600X… 396€
              AMD Ryzen 9 7900X… 730€

Test: AMD Zen 4 – Ryzen 7000 Raphael (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209