Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Ryzen 7 5800X3D

01.05.2022 21:44 | 0 Hardver
Test: AMD Ryzen 7 5800X3D

Možda još uvek nije sazreo momenat za izlazak Zen 4 jezgra i novih Ryzen procesora, ali je svakako pravi momenat za sumiranje mogućnosti i postizanje zenita kada je u pitanju dosadašnjaRyzen 5000 serija sa Zen 3 jezgrima...

Dok čekamo novu generaciju AMD Ryzen procesora na bazi Zen 4 jezgara, PCIe Gen5 standarda i DDR5 memorije, AMD je rešio da ovaj period popuni jednim posebnim, rekli bismo kolekcionarskim primerkom koji predstavlja dragulj u liniji Zen 3 modela. Zapravo ovo je tehnlološka demonstracija šta sve postojeći Ryzen 5000 serije može.

Ali kao što reče AMD, želimo da budemo na početku jasni - Ryzen 7 5800X3D je jedan i jedini svoje vrste u ovom trenutku i zapravo se radi o “čistokrvnom” gejming procesoru. Dakle, dizajniran je pre svega sa namerom postizanja boljih gejming performansi, a ne zahtevnim poslovima procesiranja kakvi su npr. izrada zahtevnih sadržaja, rendering i slični poslovi.

AMD_Ryzen_7_5800X3D_1s.jpg

AMD Ryzen 7 5800X3D - karakteristike

Suština gejming pristupa i optimizacije performansi ovog procesora leži u dodatnoj L3 memoriji za keširanje podataka. Na Ryzen 7 5800X3D je pored standardnih 32 MB L3 keša,  dodat poseban sloj silicijuma sa dodatnih 64 MB L3 keš memorije koja se označava kao 3D V-Cache, tako da ovaj primerak ekskluzivno raspolaže sa ukupno 96 MB trećestepenog keša po čemu je jedinstven u svetu desktop procesora.

Čemu ovolika keš memorija? Suština je u protoku podataka, bez obzira da li je u pitanju samo igranje ili vaši nasumični postupci koji zahtevaju učitavanje novih tekstura i modela, animacija ili zvučnih efekata. Korist od 3D V-Cache memorije je mnogo brži slučajni pristup podacima. Brži pristup podacima, znači manje kašnjenje i kraće vreme odziva, manje čekate da se neka operacija izvrši, što na kraju rezultira većim prosečnim FPS-om u igrama.

AMD_Ryzen_7_5800X3D_2.jpg 

Za razliku od igara, klasične “productivitiy” aplikacije povlače predvidivi niz bajtova podataka koje mehanizmi za predviđanje u samom procesoru, lako pronalaze i učitavaju. Otuda im nije potrebna veća keš memorija kao u primeru slučajnog pristupa podacima gde je verovatnoća manja, pa je potrebna veća količina podataka da se prebaci u keš memoriju, čime verovatnoća pronalaska odgovarajućčeg podatka, raste.

AMD sa implementacijom 3D V-Cache memorije omogućuje prosečno 15% bolje performanse u igrama prilikom poređenja sa “običnim” Ryzen 7 5800X modelom. Inače, ostatak karakteristika je veoma sličan. Ryzen 7 5800X3D raspolaže sa 8 jezgara koja izvršavaju 16 “tredova”. Jezgra rade na 200 MHz nižem radnom taktu u odnosu na običnu Ryzen 7 5800X verziju tj 3.4GHz koliko iznosi bazni radni takt i 4.5 GHz u maksimalnom “Boost” režimu. Izrađen je u 7nm proizvodnom postupku i prosečno troši oko 105W električne energije.

5800X3DKeyshot.png 

Da bi vam novi Ryzen 7 5800X3D bio prepoznat od strane matične ploče, a inače radi na istoj seriji ploča kao i dosadašnji Ryzen 5000 modeli, potrebno je pre instalacije procesora ažurirati BIOS na najnoviju verziju koja sadrži AGESA kod u verziji 1.2.0.6.b i noviji. U pakovanju procesora ne stiže fabrički hladnjak, već je potrebno nabaviti odgovarajući kuler – vazdušni sa velikim telom ili još bolje neki efikasni sistem vodenog hlađenja.

Takav potez AMD-a nije slučajan, obzirom da se procesor zbog dodatnog sloja silicijuma koji prekriva chiplet jezgra, očekivano više greje. Otuda je veoma osetljiv na prisustvo dobrog hlađenja. U vezi sa prethodnim, ide i činjenica da Ryzen 7 5800X ne podržava overkloking u smislu dozvoljene promene multiplikatora radne frekvencija kao kod “običnog” Ryzen 7 5800X modela. Umesto toga je podešen fabrički PBO sistem i da bi ostvarili na momente maksimalnih 4500 MHz na pojedinačnim jezgrima, moraćete da se potrudite oko izbora kulera. Takođe, u BIOS-u ploče nećete pronaći one napredne podopcije za fino podešavanje PBO sistema automatskog overklokinga, već samo osnovne, tako da ne možete realno uticati na frekvenciju mimo okvira koji je odredio AMD. Dobra strana je što je ostavljena mogućnost upotrebe brzih RAM modula, tako da uz neke dobre DDR4-3600 CL16 ili brže, možete performanse novog procesora lako dovesti do njegovog maksimuma.

AMD Ryzen 7 5800X3D - performanse

Glavno pitanje je kako sve to radi u realnim situacijama igranja i rada? 

 

Test sistem:

TestSys.jpg

Pošto AMD tvrdi da je Ryzen 7 5800X3D najbrži gejming procesor današnjice, poredili smo ga sa klasičnim Ryzen 7 5800X modelom i to na fabričkim, ali i izoštrenim PBO parametrima. Naravno nije izostalo ni odmeravanje brzine i snage sa Intel Core i9 12900K konkurencijom – nekrunisanim kraljem gejming performansi. Na kraju tu je i Ryzen procesor od koga je sve počelo...

Performanse:


apex_fps.png

 

BL3_fps.png

 

Cyberpunk_fps.png

Cyberpunk_freq.png

 

DIRT5_fps.png

Division_2_freq.png

 

DOTA2_fps.png

DOTA2_freq.png

 

f1_fps.png

 

FC6_fps.png

FC6_freq.png

 

Gfall_fps.png

 

RDR2_fps.png

 

SOTTR_fps.png

 

 

Warzone_fps.png

 

WDog_fps.png

Kao što možete videti, Ryzen 7 5800X3D nije najbrži u svakoji pojedinačnoj igri, ali je gotovo u svakoj prilici među najbržima i izjednačen sa procesorima kojima se poredi. U velikom broju slučajeva je brži i to osetno i što je još važniji kuriozitet uz osetno nižu radnu frekvenciju. Otuda na kraju možemo reći da je tvrdnja o najbržem gejming procesoru utemeljena formulacija.

Drugo je pitanje da li ostvarena prednost vredi dodatnih 100 evra, pa čak i više kod nekih prodavaca u odnosu na klasični Ryzen 7 5800X model koji je u nekim slučajevima, kada fino podesite njegove PBO2 parametre se veoma približio Ryzen 7 5800X3D modelu, čak ga u pojedinim situacijama i prestigao, gde pre svega mislimo na igre koje koriste snagu jezgara na visokim radnim frekvencijama. Postoje i one situacije poput gejmera koji igraju samo CS:GO i za koje realno nema boljeg rešenja od Intel Core modela.

U testu zahtevnijeg aplikativnog softvera, kao što je to i sam AMD naglasio, zbog više frekvencije radnih jezgara, klasični Ryzen 7 5800X je brže rešenje.

Performanse u aplikacijama:

App_Performance.png

 

App_Performance2.png

AMD Ryzen 7 5800X je i dalje jedan od najboljih i najisplativijih procesora u svojoj klasi ukoliko gledate odnos uloženog i dobijenog, kako u aplikacijama tako i igrama. Sa druge strane Ryzen 7 5800X3D je namenski gejming procesor i tu nema nikakve nedoumice. AMD nam je ponudio dva odlična rešenja, svaki u svom delokrugu namene i preostaje nam samo da u skladu sa budžetom i potrebama, izaberemo odgovarajuće rešenje.

AMD Ryzen 7 5800X3D - zaključak

Bilo kako bilo, AMD je izveo jednu uspešnu tehničku demonstraciju i dokazao kako generalno gledano,  ima najbrži gejming procesor današnjice i što je još značajnije to je ostvario sa krunom procesorske arhitekture kojom je potvrdio svoju dominaciju na tržištu desktop procesora visokih performansi. Oni koji će reći da je samo kupio vreme do izlaska Ryzen 7000 serije i Zen 4 generacije, možda i nisu pogrešili ali to još jednom govori o nadmoći trenutne AMD arhitekture jer očigledno imaju luksuza i “fore” da propuste čitavu jednu generaciju kao što je Intel Aleder Lake i da praktično ne mrdnu prstom. To je samo realna potvrda koliko su bili nadmoćni u dosadašnjem periodu odmeravanja snage i brzine sa Intel Core konkurencijom. 
 
AMD_Ryzen_7_5800X3D_2.jpg 
 
Do izlaska nove generacije centralnih procesora, jedno je sigurno – AMD Ryzen 7 5800X3D je jedan od najbržih gejming procesora današnjice, pa ko voli nek izvoli!
__________________________________
 

Prednosti:
- U pojedinim igrama performanse su osetno veće
- Ogromna količina L3 keš memorije
- Kompatibilnost sa AM4 pločama
 
Nedostaci:
- Performanse nisu ujednačeno dobre u svim igrama
- Zahteva odličan kuler i termo pastu
- I do 500-600MHz niža frekvencija u odnosu na R7 5800X
 
CENA: oko 400€ i više

Test: Intel Core i9 11900K

Zašto je AMD Ryzen 5000 Zen 3 pametan izbor

10203
10205
10206
10207
10208
10209