Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Ryzen 7 1800X

03.03.2017 12:03 | 32 Hardver
Test: AMD Ryzen 7 1800X

Dugo smo čekali da AMD predstavi novi procesor, ali tom čekanju je konačno došao kraj. Deluje kao da je previše vremena prošlo, ali izgleda da je kompanija uspela da nadmaši sva očekivanja. Nova arhitektura nosi naziv Summit Ridge i u kombinaciji sa novim i optimizovanim 14-nanometarskim proizvodnim procesom, AMD je uspeo da se vrati u igru na najbolji mogući način. Sve počinje sa jednim procesorom - Ryzen 7 1800X.

Ryzen - Nova era AMD procesora

Nebojša Todorović

AMD će započeti Ryzen seriju procesora sa tri modela - Ryzen 7 1800X, 1700X i 1700. Svi procesori poseduju osam fizičkih, odnosno 16 logičkih jezgara. Nakon njih možemo da očekujemo modele sa 6 i 4 jezgra, a oni će pripadati Ryzen 5 i 3 seriji. Dakle, imaćemo Ryzen 7, Ryzen 5 i Ryzen 3 seriju. Zvuči poznato, zar ne? Na slici ispod možete da primetite da AMD veoma ambiciozno pozicionira svoje modele u pogledu performansi. Ryzen 7 1800X koji smo dobili na test zapravo predstavlja rivala Intel Core i7 6900K po dvostruko manjoj ceni i sa TDP-om od 95 W. Impresivno.


uvod_amd_ryzen_7_1800x_001.jpg


Što se ostalih modela tiče, pored prva tri modela koja će biti dostupna od početka, ostale možemo da očekujemo u drugom i trećem kvartalu ove godine. Za sada su potvrđeni pripadnici Ryzen 5 serije, dok za ostale procesore postoje mnoga nagađanja, mada smo sasvim sigurni da će AMD predstaviti veliki broj modela u dolazećim mesecima.

  Core / Thread L3 Keš TDP Bazna frekvencija Turbo frekvencija Otključan množilac
AMD Ryzen 7 1800X 8/16 16 MB 95 W 3.6 GHz 4.0 GHz Da
AMD Ryzen 7 1700X 8/16 16 MB 95 W 3.4 GHz 3.8 GHz Da
AMD Ryzen 7 1700 8/16 16 MB 65 W 3.0 GHz 3.7 GHz Da


Bilo kako bilo, Summit Ridge arhitektura je drastično unapređenje u odnosu na ranije generacije i donosi preko 40% IPC (Instructions per Clock - Instrukcija po taktu) poboljšanja u odnosu na Excavator što je impresivno i tokom prvih izjava AMD-a ove vrste, malo ko je zaista mogao u to da poveruje. Pritom, ovi dobici ne dolaze od samog takta, već je i TDP smanjen, pa je rezultat ukupno poboljšanje performansi po vatu čitavih 270%.

 uvod_amd_ryzen_7_1800x_017.jpg


Jedan od razloga za ovako nešto je činjenica da je AMD prešao sa TSMC-ovog proizvodnog procesa od 28nm, na dvostruko sitniju Global Foundries FinFET litografiju od 14nm. Stoga, AMD je uspeo da smesti čitavih 4.9 milijardi tranzistora u Ryzen 7 1800X pritom zadržavajući TDP na svega 95 W. Sama organizacija čipa je podeljena na dva Core Complex modula od kojih svako poseduje po četiri jezgra. Konkretno, AMD je Ryzen 7 dizajnirao kao dva četvorojezgarna procesora. Stoga, tu su dva L3 keš modula od po 8 MB, kao i ukupno 4MB L2 keša.

uvod_amd_ryzen_7_1800x_013.jpg


Svako jezgro poseduje 96 KB L1 keš memorije, kao i 512 KB L2 keša. Prema rečima AMD-a, unapređene su Load/Store jedinice, koje su sada slične onome što poseduje Skylake, a to znači podršku za 72 Out-Of-Order učitavanja. Tu su sada četiri 128-bitna FP (Floating Point) pipeline-a za razliku od dosadašnja tri. Unapređena i predikcija grananja (Branch Prediction), uz još niz drugih unapređenja čineći jezgro bitno boljim nego što je to bio slučaj do sada.

 uvod_amd_ryzen_7_1800x_015.jpg


Svaki od Core Complex (CCX) modula poseduje po četiri pomenutih jezgara. Svaki od ovih jezgara će imati pristup celom bloku od 8 MB L3 keša. Ipak, kada se "pozove" podatak koji se fizički nalazi u bližem delu L3 keša latencija će biti i manja. U svakom slučaju, u odnosu na Excavator protok koji ostvaruju L1 i L2 keš je dvostruko veći, dok je protok L3 keša čak petostruko veći.


 uvod_amd_ryzen_7_1800x_002.jpg


Velika novost je upotreba AMD Infinity Fabric sistema koji predstavlja novi način za međusobnu komunikaciju unutar čipa. Infinity Fabric će se koristiti i za buduće proizvode kao što je Vega, ali i naredne generacije AMD procesora. Jedan od bitnih benefita Infinity Fabrica je činjenica da je zbog toga SMT (Simultaneous MultiThreading) daleko bolji nego ranije i nudi kvalitetnije skaliranje od Intelovog HyperThreadinga. 

 uvod_amd_ryzen_7_1800x_004.jpg


Kada imate veliki procesor sa gomilom jezgara, jasno je da postoji uvek puno prostora za optimizaciju. SenseMi je jedan od načina da se dobije maksimum iz Ryzena. Ideja je da se dobije više performansi bez potrošenog dodatnog vata. Kako? Optimizacijom jezgara i njihovog režima rada u svakom trenutku kako bi se dobio što efikasniji rad. SenseMi izvlači maksimum iz procesora u pet koraka oslanjajući se na 1000 senzora ugrađenih u sam procesor.

 uvod_amd_ryzen_7_1800x_011.jpg


Prvi nosi ime PurePower i on prati temperaturu, napon i frekvenciju putem senzora, a na osnovu podataka pokušava da održava maksimalan takt, a da pritom ne potroši ni jedan vat više. Sledeći korak je Precision Boost i on je tu da reguliše takt, ali u mnogo sitnijim koracima od 25 MHz od PurePower sistema.

 uvod_amd_ryzen_7_1800x_005.jpg

uvod_amd_ryzen_7_1800x_006.jpg


Tu je i treći korak koji postoji samo kod "X" modela. Reč je o XFR o kom ste verovatno već imali prilike da čitate. U pitanju je Extended Frequency Range. Naime, kada imate kvalitetno hlađenje, odnosno neki vid naprednog kulera XFR dozvoljava procesoru da pređe sve vrednosti koje mu prethodna koraka dozvoljavaju.


uvod_amd_ryzen_7_1800x_009.jpg


Ovde se dolazi do toga da će "X" procesori biti "po difoltu" bolji primerci od onih koji ne nose ovaj sufiks i da taj automatski overklok mora da varira od primerka do primerka. Sada će biti značajnije nego ikada "ubosti" dobar primerak, jer čak i ukoliko niste overkloker možete da očekujete benefite. U praksi, XFR bi trebao da doda po potrebi još po 200-ak megaherca na Boost vrednost.

 uvod_amd_ryzen_7_1800x_007.jpg


Četvrti i peti korak nose naziv Neural Net Prediction i Smart Prefetch, a reč je o novim mehanizmima za učenje procesora pripremanje podataka za obradu. U suštini, na osnovu vašeg načina korišćenja PC-a sistem će učiti kako ga koristite i dobiti uvid u to kako da predviđa grananje i ima odgovarajuće podatke u pravom trenutku.


uvod_amd_ryzen_7_1800x_010.jpg 

djalf Član postova: 3184
Citiram korisnika: Peca Citiram korisnika: smarac Citiram korisnika: PecaNecu da finansiram hardver pricu iz svog dzepa, ne zelimIzvini Peco ali ovo je u najmanju ruku cudna izjava sa tvoje strane ..... s obzirom da se Bench pozicionira kao IT sajt prvo…Izvinjavam se sto nisam ranije odgovorio. Firma Benchmark NE prihoduje od PC trzista godinama unazad: cak ni troskove testiranja ne pokriva vec ih finansira iz drugih prihoda. Proizvodjaci su se u velikoj vecini (cast izuzecima) okrenuli retailerima, za njih sve moze, njima se obracaju, sa njima komuniciraju, njima usmeravaju marketing sredstva. Moj stav kao novinara i nekoga ko vodi kucu zvanu Benchmark jeste da im na moj nacin stavim do znanja sta moze a sta ne - to je moja borba i molim vas da je razumete. Ako im ja sve obezbedim i oni sve dobiju gratis a da ne mrdnu malim prstom - to onda nije u redu za nekoga, u ovom slucaju za mene. Dragi moji posetioci, clanovi Benchmarka svakog meseca, svake godine dobijaju platu za svoj rad - eto, da njih pitamo da li je u redu da odemo da kupimo i7 a da oni ne dobiju platu a da nekoga ko nas ne konstatuje 3% - uredno ispostujemo? Nekoga kome trebamo samo u datom trenutku. Da, apsolutno razumem vas stav, kao citalac isto bih kao i vi razmisljao i razumem o cemu govorite. U jednom momentu ozbiljno sam razmisljao da iako je cela prica Benchmarka potekla od hardvera, tu tematiku jednostavno prestanemo da obradjujemo. Pa Intel procesor nam na test nije stigao 3 godine! Nekada su se barem distributeri trudili da tako ne bude ali i ta su vremena prosla, oni su danas vecinom, apsolutni box moveri, veze sa IT-jem nemaju, samo sto se njihovi artikli ne zovu kiselo mleko, vec MB ili VGA. Teoretske sanse nema da bi nam iko od njih vise izdao procesor na test a da ga ne platimo. Znaci neko kome je to elementarni biznis, ne zeli da javnost sazna nesto o njegovom proizvodu, vec ocekuje da ce kupci kupovati nestoi samo zato sto se zove i5 ili i7. Mozda sve ovo sta sam naveo necete zeleti da prihvatite kao odgovor, ali firme zbog takvog stava propadaju, moje je da to ne dozvolim da se dogodi ovoj. Ne radimo mi od juce pa da molimo okolo da nam neko nesto pozajmi, to je stvar principa koga se necu odreci tako lako. Ako moze firma koja se bavi sklapanjem racunara da dobije 5 ili 10 procesora od vendora kako bi navodno pripremila seriju racunara za prodaju, mogu i mediji barem JEDAN. I kada stigne taj jedan, svi casopisi i sajtovi koliko nas ima, trcimo da zavrsimo u roku jer neki tamo kolega isto tako ceka da i on testira, pa onda radimo testove tako sto ne spavamo nocu. Ocekujem za sve medije, bolji tretman od strane proizvodjaca ali sam skeptican da ce se to ikada dogoditi
Jos jedan primer kako je ova zemlja Zona Sumraka. Naopako je pravilno, trebas biti lud ili bar malo ostecen da ostanes ovde da zivis. Ostali su vec otisli...
okmijun Član postova: 2926
RYZEN/ ADOBE paket testovi
--- link ---
RYZEN/ CORONA RENDER
--- link ---
Peca Administrators postova: 1970
Citiram korisnika: smarac Citiram korisnika: PecaNecu da finansiram hardver pricu iz svog dzepa, ne zelimIzvini Peco ali ovo je u najmanju ruku cudna izjava sa tvoje strane ..... s obzirom da se Bench pozicionira kao IT sajt prvo ... Benchmark kao firma treba da poseduje taj hardware a ne da ga non stop dobijate na test, znaci…
Izvinjavam se sto nisam ranije odgovorio. Firma Benchmark NE prihoduje od PC trzista godinama unazad: cak ni troskove testiranja ne pokriva vec ih finansira iz drugih prihoda. Proizvodjaci su se u velikoj vecini (cast izuzecima) okrenuli retailerima, za njih sve moze, njima se obracaju, sa njima komuniciraju, njima usmeravaju marketing sredstva. Moj stav kao novinara i nekoga ko vodi kucu zvanu Benchmark jeste da im na moj nacin stavim do znanja sta moze a sta ne - to je moja borba i molim vas da je razumete. Ako im ja sve obezbedim i oni sve dobiju gratis a da ne mrdnu malim prstom - to onda nije u redu za nekoga, u ovom slucaju za mene. Dragi moji posetioci, clanovi Benchmarka svakog meseca, svake godine dobijaju platu za svoj rad - eto, da njih pitamo da li je u redu da odemo da kupimo i7 a da oni ne dobiju platu a da nekoga ko nas ne konstatuje 3% - uredno ispostujemo? Nekoga kome trebamo samo u datom trenutku. Da, apsolutno razumem vas stav, kao citalac isto bih kao i vi razmisljao i razumem o cemu govorite. U jednom momentu ozbiljno sam razmisljao da iako je cela prica Benchmarka potekla od hardvera, tu tematiku jednostavno prestanemo da obradjujemo. Pa Intel procesor nam na test nije stigao 3 godine! Nekada su se barem distributeri trudili da tako ne bude ali i ta su vremena prosla, oni su danas vecinom, apsolutni box moveri, veze sa IT-jem nemaju, samo sto se njihovi artikli ne zovu kiselo mleko, vec MB ili VGA. Teoretske sanse nema da bi nam iko od njih vise izdao procesor na test a da ga ne platimo. Znaci neko kome je to elementarni biznis, ne zeli da javnost sazna nesto o njegovom proizvodu, vec ocekuje da ce kupci kupovati nestoi samo zato sto se zove i5 ili i7. Mozda sve ovo sta sam naveo necete zeleti da prihvatite kao odgovor, ali firme zbog takvog stava propadaju, moje je da to ne dozvolim da se dogodi ovoj. Ne radimo mi od juce pa da molimo okolo da nam neko nesto pozajmi, to je stvar principa koga se necu odreci tako lako. Ako moze firma koja se bavi sklapanjem racunara da dobije 5 ili 10 procesora od vendora kako bi navodno pripremila seriju racunara za prodaju, mogu i mediji barem JEDAN. I kada stigne taj jedan, svi casopisi i sajtovi koliko nas ima, trcimo da zavrsimo u roku jer neki tamo kolega isto tako ceka da i on testira, pa onda radimo testove tako sto ne spavamo nocu. Ocekujem za sve medije, bolji tretman od strane proizvodjaca ali sam skeptican da ce se to ikada dogoditi
quant Neregistrovan korisnik
Ima li neko ideju koliko velike memorijske latence uticu na performanse? Ryzen ima 2 CCX-a. Verovatno je komunikacija jezgra iz jednog CCX-a ka kešu drugog spora. Onda je pitanje jednog update-a utorkom da Windows dotera svoj scheduler i izvrši optimizaciju. Inače Windows već ima NUMA podršku.
smarac Član postova: 1466
Citiram korisnika: PecaNecu da finansiram hardver pricu iz svog dzepa, ne zelim
Izvini Peco ali ovo je u najmanju ruku cudna izjava sa tvoje strane ..... s obzirom da se Bench pozicionira kao IT sajt prvo ... Benchmark kao firma treba da poseduje taj hardware a ne da ga non stop dobijate na test, znaci referantna masina treba da bude u top klasi za trenutnu generaciju. Mislim .... da li benchmark zaradjuje ista ? valjda dobijate pare od silnih reklama na sajtu. Mislim ja sebi finansiram redovan upgrade masine sam od posla koj odradjujem na toj masini, nekako mi neverovatno da Benchmark ne moze to isto drugo kako ocekujes da ja dodjem ovde da procitam review, a ne na nekom stranom sajtu gde imaju jaku masinu za poredjenje, mislim vrlo je moguce da vam je ciljna grupa ljudi koji ne razumeju engleski jezik i trece za kraj da li si stvarno izjavio da pri pozajmljivanju procesora vlasnik mora da ostane bez istog par dana ? a sto par dana ? ja ne znam za test koj toliko traje realno je jedan dan, a u najgorem slucaju mozete da imate sradnika sa ljutom masinom u koju bocnete SSD sa cistim OSom i rokaj testove i tako uvek, brat bratu max ceo dan na to da ode .... mislim .... grafikone i ostala sranja mozete da pravite i bez tog procesora samo vam rezultati testova trebaju zar ne ?

Test: Intel Core i5 7600K

Test: AMD Ryzen 7 1700X

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209