Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Ryzen 3 1200 i Ryzen 5 1400 (Video)

29.01.2018 17:09 | 6 Hardver
Test: AMD Ryzen 3 1200 i Ryzen 5 1400 (Video)

AMD Ryzen budžet rešenja iz Ryzen 3 i Ryzen 5 linije su pokazala svoju pravu upotrebnu vrednost i svojim izlaskom jednim potezom Skylake i Kaby Lake učinili daleko manje poželjnim konkurentima.

 
Danas ćemo de baviti temom AMD mainstrem procesorske platforme i maksimalnog iskorišćenja njenih brzinskih potenicijala. U glavnim ulogama su AMD Ryzen 3 1200 i Ryzen 5 1400 procesori. Za podršku radu ovih pristupačnih i u realnom radu vrlo upotrebljivih čipova potrebno je obezbediti iole solidnu matičnu ploču na bazi AMD B350 ili X370 čipseta sa podrškom overkloking opcijama kao i solidan kuler koji će podržati rad procesora na overklokivanim radnim vrednostima. 
 
 
 
Realizaciju današnjeg testa nam je pomogla kompanija MSI, koja nam je za ovu priliku obezbedila solidnu i pristupačnu X370 mainstream matičnu ploču u vidu atraktivnog MSI X370 Krait Gaming modela i MSI Core Frozr L hladnjaka. Izbor na dotični model je pao i zbog činjenice da se MSI X370 Krait Gaming prodaje po vrlo pristupačnoj ceni od 130€ što je itekako povoljno za ploču opremljenu najnovijim i trenutno najaktuelnijim standardima koji se češće sreću na nekim modelima iz više i skuplje klase sličnih proizvoda.  
 
Pošto planiramo da iz prve generacije AMD Ryzen silicijuma iscedimo maksimalne performanse, sastavni deo današnjeg prikaza mogućnosti će biti overkloking test dotičnih čipova u kombinaciji sa pomenutom MSI X370 Krait Gaming matičnom pločom. Tom prilikom nećemo koristiti AMD Wraith Stealth seriju kulera iz pakovanja jer nam je za ovu priliku značajno podesniji MSI Core Frozr L kuler sa klasičnim tower telom i tehnologijom toplotnih cevi koje u kombinaciji sa velikim ventilatorom treba da obezbede solidno hlađenje Ryzen procesora u pokušaju da dosegnemo gornji limit od 4 GHz, karakterističan za prvu generaciju AMD Zen jezgra.
 

MSI X370 Krait Gaming i MSI Core Frozr L
 
Microstar X370 Kraith Gaming je solidna matična ploča srednje klase bazirana na AMD X370 čipsetu za podršku rada Ryzen serije procesora. U pitanju je gejming model ploče sa odgovarajućom sertifikacijom 24-časovne izdržljivosti igranja kako lokalno tako i na internet mreži što je potvrđeno od strane eSports igrača.
 
Ploča stiže opremljena najnovijim standardima brze komunikacije kao što su dva Turbo M.2 slota za ugradnju brzih M.2 NVMe SSD diskova‚ kao i USB 3.1 standard druge generacije sa maksimalnim protkom podataka od čak 10 Mbps. Na ploči je pored klasičnog prisutan i Tip-C obostranog USB 3.1 porta. 
 
Ryzen3_5_OC_3mala.jpg
 
Pošto se radi o X370 baziranoj ploči, podržane su overkloking funkcije dodatnog ubrzanja AMD Ryzen procesorskih čipova kao i dodatno ubrzanje rada DDR4 memorije do maksimalnih 3200MHz uz pomoć odgovarajućih RAM modula i učitavanjem poslednje verzije BIOS-a sa AGESA 1.0.0.6b kodom. 
 
Solidna VRM jedinica za regulaciju napona podržaće rad overklokovanih Ryzen procesora. Izrađena je u konfiguraciji 8+2 aktivne faze sa dupliranim brojem komponenti. Sve to će u kombinaciji sa Military Class kvalitetnim komponentama obezbediti stabilan rad na ubrzanim radnim vrednostima centralnog procesora i DDR4 RAM memorije.  
 
Podršku naprednim zvučnim efektima daje Nahimic 2 audio sekcija sa audiofilskim kondezatorima. Podržan je rad više grafičkih karti istovremeno u Nvidia SLI i AMD CrossFire konfiguracijama kroz prisustvo dva PCI Express x16 slota koji su dodatno ojačani metalnim štitovima za prihvat jačih modela gejming grafičkih karti.  
 Ryzen3_5_OC_31mala.jpg
 
Gejming ploča ne može da prođe bez specijalnih ukrasnih detalja. Na ovoj ploči upotrebljeni su  crno beli print detalji u kombinaciji sa belim LED osvetljenjem što daje vrlo orginalnu pojavu X370 Kraith Gejming modelu. Kvalitetna Gejming računar je nezamisliv bez brze mrežne komunikacije, a u ovom slučaju se za nju pobrinuo Realtek 8111H gigabitni kontroler sa funkcijom arbitriranja i davanja prioriteta mrežnom saobraćaju.
 
Konačno tu je i prepoznatljivi MSI Click BIOS sa atraktivnim crno belim grafičkim okruženjem i pregršt opcija za podešavanja rada matične ploče. Uz ploču stiže veliki broj softverskih alata za podešavanje i praćenje osnovnih paramtara rada, a prisutni su i neki specijalizovani softverski  gejming alati kao što je Xsplit GameCaster.
 
Sa pomenutom cenom od 130€ ova ploča predstavlja jedan od najisplativijih izbora u klasi dobro opremljenih i modernih AM4 gejming matičnih ploča.
 
Ryzen3_5_OC_32mala.jpg
 
Što se tiče MSI Core Frozr L kulera, on stiže u konfiguraciji klasičnog "Tower" modela rashladnog tela sa brojnim alu rebrima i debelim toplotnim cevima koje ubrzavaju predaju toplote korišćenjem kapilarne tehnologije. Specijalna  niklovana baza od bakra koja vrši primopredaju toplote direktno sa CPU čipa povezana je sa rashladnim rebrima uz pomoć  četiri toplotne cevi preseka 8mm što garantuje efikasno hlađenje CPU čipa. 
 
Ovaj kuler koristi specijalne difuzore za efikasnije uvođenje svežeg vazduha u prostor između rashladnih rebara čime se maksimalno ubrzava proces toplotne disipacije. U tu svrhu su ugrađeni specijalni TORX 2 ventilatori sa dupliranim propelerima koji stvaraju visok vazdušni pristisak u zoni hladnjaka. Moguća je instalacija dva ventilatora u cilju konfigurisanja efikasnijeg "push-pull" sistema provetravanja tela hladnjaka.
 
Ryzen3_5_OC_4mala.jpg
 
Obzirom da pripada gejming grupi proizvoda na vrhu koristi specijalno osvetljeni MSI amblem koji dodatno podiže atraktivnost čitavog PC gejming sistema. Proporcije rashladnog tela su pažljivo odmerene kako bi Core Frozr L u isto vreme efikasno hladio centralni procesor i pri tome obezbedio dovoljno prostora za neometanu ugradnju DDR4 memorijskih modula i većih grafičkih karti.

Pripremni postupci za rad i testiranje


Međutim, da bi uopšte krenuli u iskorišćenje maksimalnih brzinskih potencijala Ryzen procesorskih čipova u mejnstrim kategoriji, potrebno je ispuniti nekoliko preduslova. Čitajući naše detaljne testove Ryzen procesorskih čipova mogli ste već naslutiti šta pod tim preduslovima podrazumevamo, ali nije zgoreg još jedno sumarno dati pregled i svojevrsni listing postupaka koji prethode overkloking proceduri.
 
Ryzen3_5_OC_2mala.jpg 
⦁ Prvo i osnovno je izvršiti ažuriranje matične ploče na najnoviju verziju BIOS-a. AMD intezivno sarađuje sa proizvođačima matičnih ploča u cilju bolje optimizacije rada CPU čipova Ryzen generacije. Sa svakom novom verzijom BIOS-a i dogovarajućeg AGESA (Generic Encapsulated Software Architecture) koda, performanse bivaju po pravilu bolje što se posebno odnosi na performanse centralnog procesora i RAM memorije.
 
⦁ U tom kontekstu je potrebno obratiti pažnju na izbor adekvatne RAM memorije. Obzirom da Ryzen generacija procesora upošljava veliki broj fizičkih i logičkih jezgara, zahteva brzu RAM memoriju na odgovorajuće visokoj radnoj frekvenciji. Poželjno je da memorijski čipovi budu organizovani u Dual Rank memorijskoj konfiguraciji što još više podiže performanse na relaciji CPU-RAM. Birajte RAM memoriju na što većoj radnoj frekvenciji (3200 MHz).
 
⦁ Obavezno promenite "Windows Power Plan" opciju. Poznato je da AMD Ryzen generacija procesora poseduje karakteristiku koja omogućuje neaktivnim delovima CPU čipa da se potpuno isključe u cilju uštede energije. Windows Balanced Power profil obilato i vrlo agresivno koristi ovu opciju i kada god mu se pruži i najmanja prilika, gasi pojedina neaktivna jezgra procesora ili kako se to popularno kaže "parkira ih" u stanje nulte potrošnje. Često to čini kada za tim nema realnog opravdanja. Obzirom da je potrebno određeno vreme da se dotična jezgra ponovo stave u pun pogon, taj interval kašnjenja izaziva odrađeno kašnjenje u radu koje uzrokuje penale u performansama.  Naime, poznato je da sistem senzora u Ryzen čipovima menja vrlo brzo frekvenciju i potreban napon u zavisnosti od trenutnih potreba opterećenja jezgra. Ryzen čipovi to čine u intervalu od svega 1ms, dok Windows Balanced Power profil to čini sa značajno većim kašnjenjem jer se to čini uz posredovanje softvera što izaziva dodatno kašnjenje u reakciji CPU čipa. Zbog toga savetujemo da obavezno uključite "Performance Power" profil koji će uspostaviti bolju kontrolu tkz. P-stanja odnosno parkiranja neaktivnih Zen jezgara u cilju postizanja boljih performansi. Poslednje Windows 10 verzije su dobile ažuriranje po ovom pitanju pa ćete u Power Plan opciji imati dodatnu opciju AMD Balanced podešavanja, ali vam toplo preporučujemo ukoliko su vam prioritet maksimalne performanse da koristitie "Performance" režim rada. 
 
⦁ Isključite Windows High Precision Event Timer (HPET) opciju u BIOS-u matične ploče jer i to može dovesti do pada performansi naročito u režimu gejming upotrebe računara. Negde ćete pronaći i savet da isključite SMT opciju dupliranja logičkih jezgara ali to nemojte činiti jer mainstream modeli Ryzen 3 i Ryzen 5 procesora nemaju preteran broj logičkih jezgara koji bi mogao da zbuni pojedine igre. Zapravo SMT funkcija je grubo rečeno, AMD verzija Intelove Hyper Threading tehnologije i jedan je od udarnih argumenata za nabavlku AMD Ryzen generacije procesora, posebno u jeftinijem cenovnom segmentu.
 
⦁ Nabavite dobar hladanjak jer visoke radne frekvencije prilikom punog opterećenja procesorskih jezgara munjevito zagrevaju CPU čip limitirajući ga u nameri da dohvatite plafon od 4 GHz. Otuda kuler solidinih performansi predstavlja jedan od osnovnih preduslova za održavanje vašeg Ryzen procesora u kondiciji maksimalnih performansi.

AMD Ryzen 3 1200 i Ryzen 5 1400 – rezultati testova


Kada ste ispunili ove uslove, možete se posvetiti finom podešavanju i izvlačenju maksimalnih brzinskih dometa vaše "mainstream" AMD Ryzen platforme.  
 Ryzen31200default.png
 
 
Test sistem:
 
MB AMD AM4 MSI X370 Kraith Gaming
  Intel LGA1151 MSI Z370 Gaming Pro Carbon
    ASUS ROG STRIX Z270-I GAMING
CPU AMD AM4 AMD Ryzen 3 1200
    AMD Ryzen 5 1400
  Intel LGA1151 Intel Core i3 7100
    Intel Core i3 7350K
    Intel Core i3 8100
RAM   16GB (2x8GB) HyperX FURY 2666MHz CL16 @2933MHz
Cooler   MSI Core Frozr L
GPU   MSI GeForce GTX 1060 AERO ITX 6G
HDD   Seagate Barracuda ST2000 SATA 6Gbps
SSD   Kingston SSD Now A400 240GB
PSU   Cooler Master V1200 Platinum
 
 
Rezultati:
 
WinRAR 1.01 ( x64 Multicore Performance )
Vreme izvršenja
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 3 1200
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 5 1400
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
WinZIP 21 ( Multi-Core Create AES Archive )
Vreme izvršenja
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 3 1200
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 5 1400
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
 
Blender 2.79 ( Single Frame Rendering )
Vreme izvršenja
Intel Core i3 7100
AMD Ryzen 3 1200
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 5 1400
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
0 88 175 263 350
manje je bolje (sec.)
 
Adobe Premiere Pro CC ( Video Rendering )
Vreme izvršenja
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 3 1200
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
AMD Ryzen 5 1400
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
0 18 35 53 70
manje je bolje (sec.)
Total Media Concepts ( Encoding 4K HEVC Main 10 )
Vreme izvršenja
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 3 1200
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
AMD Ryzen 5 1400
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
0 250 500 750 1000
manje je bolje (sec.)
 
Lame ( FLAC to MP3 Encoding 192-bitrate )
Vreme izvršenja
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 3 1200
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
AMD Ryzen 5 1400
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
0 113 225 338 450
manje je bolje (sec.)
Multitasking ( Heavy Load )
Vreme izvršenja
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 3 1200
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
AMD Ryzen 5 1400
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
0 50 100 150 200
manje je bolje (min.)
 
Gaming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 5 1400
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 3 1200
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 5 1400
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 3 1200
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 5 1400
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 3 1200
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming ( GTA V 1080p )
broj frejmova u sekundi
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 5 1400
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 3 1200
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
 
Gaming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 5 1400
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 3 1200
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 5 1400
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 3 1200
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 5 1400
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 3 1200
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gaming ( GTA V 1080p )
broj frejmova u sekundi
AMD Ryzen 5 1400 OC@ 4.0 GHz
Intel Core i3 7350K
AMD Ryzen 5 1400
AMD Ryzen 3 1200 OC@ 3.8 GHz
Intel Core i3 7100
Intel Core i3 8100
AMD Ryzen 3 1200
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)

AMD Ryzen 3 1200 i Ryzen 5 1400 – zaključak


Rad na fabrički deklarisanim radnim vrednostima donosi iskustvo tečnog i agilnog rada posebno u situacijama kada lepo utegnete RAM memoriju i čitav sistem pojačate jednim SSD diskom. Četiri Zen jezgra tada dobiju krila i sistem deluje poput onih na jačim procesorskim platformama. Rad se može opisate tečnim i glatkim osećajem bez najmanje otpora čak i kada pokrećete par aplikacija istovremeno.
 
 
Naravno, nismo se time zadovoljili i krenuli smo sa izvlačenjem maksimum brzine kroz procesduru overklokinga. Promena multiplikatora je najlakša i u ovom slučaju najefikasniji način da vaše Zen jezgro dodirne plafon performansi. Dobar kuler je u akciji i potera za megahercima je mogla da počne. Već smo od ranije naslutili da su R3 1200 nešto manje verovatni pikovi za 4GHz što se i ovog puta obistinilo. U ovom slučaju tvrdnja da se jeftiniji Zen derivati dobijaju iz manje kvalitetnog parčeta silicijumskog kolača, dobija argumentaciju na delu. Postižemo 3.9GHz, ali se procesor stabilizuje tek na 3.8GHz. Ne pomaže ni dodatna doza napona, jednostavno jezgra su potpuno stabilna na 3.8GHz što je i dalje dovoljno za jednu lepu dozu ubrzanja naročito u računski intezivnijim poslovima. 
 
Jači primerak Zen tehnologije na ovom testu, Ryzen 5 1400, iako početni u svojoj liniji je krenuo silovito i bez imalo problema dohvatio 4 GHz. Dodatna doza napona na 1.4V i aktivacija LLC funkcije je blagotvorno delovalo na ubrzana jezgra tako da se R5 1400 vrlo brzo ustalio na željenoj frekvenciji preko koje dalje nije išao. Uglavnom postigli smo naš cilj u želji da vidimo koliko ovaj 4C/8T primerak zaista može da pruži u ubrzanom modu fizičkih i logičkih jezgara.
 
Ryzen3_5_OC_10mala.jpg
 
MSI X370 Krait Gaming je pružio odličnu logističku podršku testiranim Ryzen procesorima i u tom pogledu CPU arbitriranje je bolja strana ove ploča. Manje dopadljiva strana se tiče iskustva rada sa RAM memorijom. Naime overkloking naših DDR4 RAM memorija je video i bolje primerke matičnih ploča sa dotičnom verzijom AGESA koda, ali i sa postignutih 2933 MHz smo potpuno zadovoljni ukoliko imamo u vidu cenu i opremljenost ove ploče.
 
Konačno, iz prikazanih rezultata i grafikona možete videti da je AMD Ryzen 3 1200 zapravo odličan skoro idealan budžet procesor koji u paru sa solidnom B350 ili još bolje jednom pločom poput MSI X370 Kraith Gaming nudi savremenu “Future Proof” procesorsku platformu za razumljivo male pare. Sa pažljivo balansiranim RAM i SSD podsistemom i u paru sa jednom dobrom grafikom imaćete prilično upotrebljivu baznu gejming PC mašinu za igranje na Full HD monitorima. Četiri jezgra su apsolutno dovoljna za sve novije gejming naslove i u tom pogledu nećete imati problem uskog grla. Takođe, procesor se odlično snalazi u zahtevnijem scenariju internet pretrage sa dva i više otvorenih pretraživača i mnoštvom tabova, pod uslovom da imate 8GB i više RAM memorije. Slično je i sa MS Office aplikacijama i ostalim svakodnevno korišćenim programima.
 
Ryzen3_5_OC_34mala.jpg
 
Ukoliko se pak bavite nekim računski zahtevnijim poslovima, obavezno gledajte u pravcu jačeg Ryzen 5 1400 modela koji se lakše overklokuje i postiže više frekvencije, ali isto tako ima na raspolaganju 4 logička jezgra više, pa je optimalan za one malo zahtevnije “mainstream” korisnike koji vole da se bave video obradom porodičnih snimaka sa letnjih i zimskih odmora, često konvertuju muziku, a nije ima strano ni eksperimsentisanje sa 3D modelima. Uglavnom, radi se o vrlo potentnom procesoru u nižem cenovnom rangu iz koga se može izvući i dodatna margina performansi pomoću overklokinga.
 
AMD Ryzen budžet rešenja iz Ryzen 3 i Ryzen 5 linije su pokazala svoju pravu upotrebnu vrednost i svojim izlaskom jednim potezom Skylake i Kaby Lake učinili daleko manje poželjnim konkurentima. Tek je izlazak Coffe Lake primeraka doneo ravnotežu ali po cenu toga što je Intel morao da svojoj Core i3 liniji ugradi četiri fizička jezgra, čime je momentalno degradirao postojeće zalihe Kaby Lake Core i3 i Core i5 čipova za čitavu jednu klasu. Oni su preko noći postali nezanimljivi čak i Intel poklonicima, jer ko je lud da plaća u nekim slučajevima 50% veću cenu za procesore iz Core i5 7xxx serije kada sve to po značajno nižoj ceni uz boljitak performansi sada nudi Core i3 8xxx serija procesora. To je taj dodatni, uporedni efekat konkurencije koji je doneo AMD Ryzen na tržište procesora iz budžet segmenta. 
 
U direktnom duelu AMD Ryzen 3 i 5 modeli su definitivno bolji od Core i3 Skylake i Kaby Lake modela, dok je direktna borba sa Coffe Lake primercima nešto nepovoljnija ali ovi potonji imaju ograničenja u vidu veoma skupih Z370 matičnih ploča koje su daleko više pozicionirane od onoga što nazivamo budžet kategorijom. Intel je za jednu marginu bolji u gejming naslovima, dok su u ostatku aplikacionih testova prilično ujednačeni sa blagom prednošću AMD Ryzen modela u dobro optimizovanim aplikacijama za proračune koje znaju da prepoznaju i iskoriste mnogobrojno prisutna fizička i logička procesorska jezgra.
 
Ryzen3_5_OC_35mala.jpg
 
Sve u svemu AMD Ryzen 3 1200 i Ryzen 5 1400 su u potpunosti opravdali svoju misijiu i ne čudi što su veoma popularni u klasi jeftinih i sposobnih procesorskih platformi. Nude veliku fleksibilnost u radu kroz pregršt mogućnosti eksperimentisanja u smislu overklokinga dok je konkurencija u isto vreme potpuno onemogućena za tako nešto. Dodatna vrednost utiče da se kod korisnika stvori osećaj dobitka dodatne koristi što je faktor koji kupci itekako cene. Dobri u igrama još bolji u namenskim aplikacijama, AMD Ryzen procesori su neodoljivi za sklapanje jeftinijih PC računara sa obiljem opcija za dalju nadogradnju. Jendom rečju pun pogodak u srž želja korisnika sa ograničenim budžetom za nabavku željenog PC računara.   

Glisoni Neregistrovan korisnik
Inter to ima x370 krait za 130€!?!
Stylle Neregistrovan korisnik
E Mile crni Mile "Meltdown" inside
jurodivi Član postova: 1951
Citiram korisnika: MilePromasen test ! Zakljuci koje dajete na kraju testa , se Ne vide iz testiranja ! Intelove bolje perfomanse u igrama , se jednostavno ne vide u testu , a procesori Ryzen o kojima se govori , postizu isti broj frejmova u igrama u testu i na osnovnoj i na overclock frekvenciji ? Razlika Intel - Ryzen je frejm gore- dole , pa " Zakljucak " se totalno ne vidi iz testa ! I iz ne igrackog dela testa se vidi da se Overclock na Ryzenima Ne isplati . Kupovina ploce , sa X cipsetom i skupog Coolera se jednostavno ne isplati za max. 10 % bolje rezultate , jer i bez sve te dodatne skupe opreme , Ryzeni imaju turbo mod , tako da je realni overclock u proseku 10-tak % . Za sta se ne isplati mnogo vece ulaganje ! Jeftinije je u startu na primer kupiti adekvatni Ryzen 5 , nego Uloziti dodatni novac za overclokovanje Ryzena 3 !
Slažem se da je test malo čudan (na primer, R3 1200 bi čak trebalo da bude za nijansu bolji u igrama od prikazanog) i da je trebalo pojasniti svašta. Ali, ne znam koja je poenta koju hoćeš da izneseš? "Intelovi procesori su marginalno bolji u igrama"...ta margina postoji, oduvek je bilo tako, i minimalna je u ovom slučaju. I? Dalje, minimalni dobici u igrama nakon overkloka. To isto nije ništa novo, pogotovo u ovoj cenovnoj kategoriji. Ne znam koliki porast performansi si ti očekivao... Što se tiče onoga da se ne isplati overklokovati Ryzen, ne bih se složio. Ne toliko zbog igara, koliko zbog ne-igračkog dela...mislim, da - dobici u realnom radu opet nisu neki ali Ryzen možeš da klokneš i na B350 pločama, ne treba ti X370, a ako već možeš, zašto da ne? Nebitno koliko ćeš dobiti, pogotovo što ti ne treba skupi kuler za 4-core Ryzen, za par desetina evra možeš naći adekvatan, i manje ako je polovan. Na kraju krajeva, ne moraš ništa da diraš, i bez OC-a je dobar. Štaviše, "average Joe" koji samo hoće jeftinu a dobru mašinu ga verovatno i neće kloknuti...Takođe, ne mislim da je kombinacija X370 ploče i jeftinog Ryzena glupa. Ako bi da uštediš sada i želiš dobru osnovu za budući apgrejd, ima smisla, pošto će i Ryzen+ i Ryzen 2 da podrže to podnožje. Onda možeš da odmah kupiš R3 i klokneš ga, performanse su sasvim ok za normalnu upotrebu, i imaš pristojnu X370 ploču koja će moći adekvatno da podrži novije Ryzene kada ih kasnije budeš kupio, nećeš morati da menjaš i matičnu. Zašto bi menjao ploču ako imaš B350 i hoćeš jednog dana da nakačiš Ryzen 2? Zato što još ne znamo koliko će ti Ryzeni da opterete B350 ploče kad se kloknu, one ionako nemaju Bog zna kakav VRM i hlađenje. Kupovina X370 ploče sa pristojnim VRM-om je u tom slučaju prosto future-proof potez...Druga varijanta je da u startu uzmeš jači R5 1400, i jeftiniju ploču. Da li će R5 da pruži više? Hoće, ali samo tamo gde su extra threadovi bitni...za "standardnu" upotrebu, ili uzmi R3 i uštedi ili odmah skoči na R5 1600. Dakle, R5 + B350 je "hoću snagu sada, videćemo za dalje" verzija. Poenta je da su obe ove varijante validne i zavisi od potrebe kupca. I dobro je što imamo ovakav izbor dok Intel i dalje zaključava OC za određene procesore i ploče, i izvodi kerefeke sa štancovanjem novih platformi svakih par meseci...R3 1200 je odličan CPU i definitivno bih ga preporučio nekome za jeftinu mašinu umesto Intela, nevezano za ploču. R5 1400 ne bih preporučio jer donosi samo +4 threada, što prosečnom korisniku ne znači mnogo, a razlika u ceni u odnosu na R3 je poprilična. Ako neko želi nešto jače od R3, bolje je da odmah napravi skok na R5 1600 i 6C/12T.
vladimirdowla Član postova: 3361
Ryzen 5 1400 + najjeftinija B350 ploča i nema frke. Ili eventualno Ryzen 2400G sa IGP-om za one kojima GPU treba za LOL, WoW, Dotu, CS GO.
Šteta samo što je dobra memorija preskupa trenutno.
Mile Neregistrovan korisnik
Promasen test ! Zakljuci koje dajete na kraju testa , se Ne vide iz testiranja ! Intelove bolje perfomanse u igrama , se jednostavno ne vide u testu , a procesori Ryzen o kojima se govori , postizu isti broj frejmova u igrama u testu i na osnovnoj i na overclock frekvenciji ? Razlika Intel - Ryzen je frejm gore- dole , pa " Zakljucak " se totalno ne vidi iz testa ! I iz ne igrackog dela testa se vidi da se Overclock na Ryzenima Ne isplati . Kupovina ploce , sa X cipsetom i skupog Coolera se jednostavno ne isplati za max. 10 % bolje rezultate , jer i bez sve te dodatne skupe opreme , Ryzeni imaju turbo mod , tako da je realni overclock u proseku 10-tak % . Za sta se ne isplati mnogo vece ulaganje ! Jeftinije je u startu na primer kupiti adekvatni Ryzen 5 , nego Uloziti dodatni novac za overclokovanje Ryzena 3 !

Test: AMD Ryzen Threadripper 1920X

Test: AMD Ryzen 2200G i 2400G Raven Ridge APU (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209