Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Radeon RX 6800 XT (Video)

03.12.2020 22:50 | 0 Hardver
Test: AMD Radeon RX 6800 XT (Video)

AMD je sa Radeon RX 6800 serijom grafičkih karti na bazi RDNA2 arhitekture napravio ogroman korak napred. Kako po pitanju performansi, tako i podrške za RayTracing svetlosne efekte i DirectX 12 Ultimate API. GeForce RTX serija više nije tako nadmoćna, naprotiv - dobila je jaku konkurenciju...

Vrlo bitan trenutak za kompaniju AMD. Snažan napredak kompanije kao posledica izlaska sve boljih proizvoda poslednjih godina, krunisan je izlaskom Ryzen 5000 procesora koji su konačno ustoličeni na tron najboljih centralnih procesora za PC desktop sa posebnim osvrtom na gejming dominaciju.

Sada sledi izlazak nove generacije AMD Radeon RX 6800 XT NAVI 21 grafičkih karti. Posle procesora ide i jednako dobra, grafička karta - logičan nastavak uspeha. AMD vodi bitku na dva fronta i sada je u trenutku vrhunca slave kada firma jaća samopouzdanje i onaj osećaj nepobedivosti. Ima neke pravde u svemu tome jer je AMD jedna od retkih IT kompanija koja je tokom svih ovih godina bila tako fokusirana i posvećena matičnom tržistu klasičnih PC desktop računara. Došlo je vreme ubiranja plodova. 

Ovo što danas AMD radi je svakako veliki uspeh. Dosta je bilo uvoda prelazimo na glavnu stvar današnjeg videa – Radeon RX 6800 XT.

AMD Radeon RX 6800 XT – NAVI 21

Izlazak Radeon RX 6800 serije grafičkih karti je jedna ozbiljna prekretnica u svetu PC industrije kada su u pitanju performanse i kvalitet grafike u igrama. Zahvaljujući novoj arhitekturi i svim poboljšanjima čiji je spisak pa skoro nepregledan, performanse su ozbiljno poboljšane. Dovoljno je reći da je RX 69800 XT skoro duplo brži od RX 5700 XT prethodnika. U pitanju su dramatično velike razlike zbog čega je ova karta u mogućnosti da isporuči veoma visoke vrednosti “frejmrejta” na nižim rezolucijama, ali isto tako konačno obezbedi ozbiljno igriv gejmplej u 4K rezoluciji. 

Drugo važno poboljšanje je postignuto u delu koji se tiče kvaliteta grafičkih detalja i podrške za DirectX 12 Ultimate. Da, to znači da je Radeon dobio podršku Ray Traciing zahvaljujući AMD RDNA2 arhitekturi. Time je obezbeđena podrška za novu generaciju igara koja će praktično omogućiti skoro filmski kvalitet animacije. Da bi se tako visok kvalitet grafike bez gubitaka preneo na vaš monitor, moraju se koristiti najnoviji standardi veze sa povećanim protkom podataka, zbog čega Radeon RX 6800 XT koristi HDMI konekciju 2.1 specifikacija sa VRR, promenjivim vremenom osvežavanja sadržaja na ekranu.

Radeon_RX_6800_XT_1s.jpg 

AMD Radeon RX 6800 XT – RDNA2

Veći iz ovih prvih redova praktično najave je jasno da je RDNA2 doneo značajno unapređenje u odnosu na prvu generaciju RDNA baziranih grafičkih karti. Unapređeni su računski klasteri, uvedeni Ray akceleratori i potpuno novi Infinity keš.

Osim ultimativnih performansi jedan od ciljeva je bio efikasnije korišćenje energije. Džabe vam sva snaga ukoliko grafički procesor i karta troše veliku količinu energije i greju se van kontrolisanih limita. O tome je AMD itekako vodio računa.

Radeon_RX_6800_XT_2s.jpg 

Jedan od glavnih uspeha na tom polju je ostvaren uvođenjem AMD Infinity keš memorije koja je potpuno promenila nači na koji se podaci isporučuju grafičkom procesoru na obradu. Ostvareno je masivno povećanja prenosa podataka uz istovremeno efikasniju potrošnju energije. Tehnologija bez koje RDNA 2 ne bi funkcionisao u praksi.

128MB optimizovane memorija za keširanje podataka na samom jezgrugrafičkog procesora postiže preko tri puta bolji efektivni transfer podataka nego kada se podaci prebacuju na klasični način, direktno iz lokalne GDDR6 memorije preko 256 bitne magistrale.

 Radeon_RX_6800_XT_3s.jpg

RDNA 2 arhitektura će svakako ostati upamćena po tome što uvodi Ray Tracing akceleratore. Obzirom na veliku zahtevnost Ray Tracing tehnike, a kako bi se efekti renderinga pojedinih svetlosnih efekata odvijali u realnom vremenu igranja, morao je da bude dodat namenski hardver za obradu ovih eefekata – Ray akceleratori. Svaki računski klaster je dobio po jedan Ray akcelerator pa ih tako Radeon RX 6800 XT ima ukupno 72. Pojedinačni Ray akcelerator radi proračun ukrštanja jednog ili više svetlosnih zraka sa geometrijom scene i vraća informaciju u “stream” procesore na dalju obradu prelaza i efekata senčenja.

 Radeon_RX_6800_XT_31.jpg

Variable Rate Shading je sledeći novitet RDNA 2 arhitekture, a njegova uloga je da omogući raspoloživim hardverskim resursima da se fokusiraju na renderig dela kadra, tamo gde je to najpotrebnije kako bi korisnik video najvažnije grafičke detalje. RT tehnika renderinga je veoma zahtevna čak i u svom sadašnjem obliku kada je primenjen samo mali deo efekata sa podugačkog spiska Ray Tracing-a. Zbog toga je potrebno efikasno iskoristiti postojeći hardver. Varible Rate Shading funkcionalnost omogućuje da se koriste posebni šabloni senčenja za svaki deo kadra koji prikazuje matricu od 8x8 piksela.

 Radeon_RX_6800_XT_4s.jpg

U delu kadra koji je direktno u vidnom polju gejmera, efekat senčenja se primenjuje na svaki piksel. U manje bitnim zonama se spajaju pikseli po horizontali ili vertikali ili čak po obe ose, tako da šablon matrice renderinga može biti 1x1 kada se svaki piksel posebno obrađuje i to je najzahtevnija varijanta, zatim manje zahtevna je 1x2 ili 2x1 tehnika, a one zone koje su u perifernom delu scene se obrađuju šablonom 2x2 piksela. Tako se dobija na brzini obrade kadra.

Osim ovog glavnog dela grafičkog procesora koji je gejmerima najvažniji pomenimo i Radeon Media Engine deo grafičkog procesora zadužen za hardversko kodiranje i dekodiranje videa. On podržava trenutno najpopularnije algoritme za kompersuju videa kao što su: H.264, H.265, VP9 i AV1. Kada su u pitanju ova dva poslednja, podržano je isključivo hardversko dekodiranje i to VP9 formata u 4K90 i 8K24 rezoluciji, dok se obrada AV1 formata radi u 8K30 rezoluciji. Kada su u pitanju najpopularniji najčešće korišćeni H.264 i H.265 formati podržano je hardversko kodiranje i dekodiranje u 1080p600 i 4K150 za H.264, odnosno 1080p260, 4K90 i 8K24 kada je operacija dekodiranja u pitanju i 1080p 360, 4K90 za H.264 i 1080p360 i 4K60 tokom poslova kodiranja videa.

AMD Radeon RX 6800 XT – dizajn grafičke karte

Izgled Radeon RX 6800 XT grafičke karte je u potpunosti promenjen poredeći je sa prethodnim Radeon RX 5700 XT modelima. Naravno govorimo o referentnom AMD modelu. Dobrim delom to je učinjeno zbog drugačijeg i boljeg sistema hlađenja koji koristi nova karta. Mereći je u dužinu, ona je prakično nepromenjena sa 26.7 cm kao i prethodnik, ali je definitivno deblja sa 5cm i visoka 12cm, zbog upotrebe masivnijeg hladnjaka i sistema 3 aksijalna ventilatora umesto jednog centrifugalnog, koji se do sada koristio. Hladnjak se pruža čitavom dužinom štampane ploče hladeći elemente modula za napajanje kao i čipove video memorije. U delu koji naleže direktno na površinu grafičkog procesora, koristi veliku parnu komoru umesto višestrukih toplotnih cevi pomoću kojih prenosi toplotnu energiju na čitavo telo hladnjaka odakle se oslobađa radom tri pomenuta ventilatora prečnika 8cm. Zbog toga se procesor bolje hladi, a karta je tiša u radu.

 Radeon_RX_6800_XT_5s.jpg

Oklopljena je sa prednje, zadnje strane i bokova velikim aluminijumskim panelima kako bi se povećala efikasna površina predaje toplote, dok je na dnu i vrhu otvorena za uvlačenje hladnog vazduha i izbacivanje toplog na vrhu.

Napaja se sa dva dodatna 8-pinska (150W x2) PCIe konektora, pa logika govori da bi ukupna potrošnja mogla da ide i do granice od 300W. Preporučuje se upotreba napajanja izlazne snage 750W za Radeon RX 6800 XT model. Na delu sa konektorima se nalazi par Display Port 1.4 konektora, jedan HDMI 2.1 sa 48 Gbps transferom i jedan USB-C za povezivanje monitora i VR opereme.

Radeon_RX_6800_XT_6s.jpg 

Ovaj model je baziran na grafičkom procesoru koji raspolaže sa skoro 27 milijardi tranzistora i površinom silicijuma od 519 mm2, duplo je veći od onog na prethodnoj generaciji Radeon RX 5700XT grafičkih karti. GPU broji 72 računska klastera, a svaki od njih objedinjuje 64 “stream” procesora tako da ih ima ukupno 4608. Impresivna brojka u poređenju sa prethodnom RDNA generacijom. Povećana je i radna frekvencija koja u Boost GPU režimu doseže maksimalnu granicu od 2250 MHz. Do juče su Radeon modeli bili prilično “lenji”, a sada bez problema prevazilaze konkurentske GeForce modele. 128 procesora za finalni rendering slike i 16 GB GDDR6 lokalne video memorije na magistrali širine 256-bita u sadejstvu sa 128MB Infinity keš memorije su specifikacije za zaista velike domete.   

Radeon_RX_6800_XT_7s.jpg 

AMD Radeon RX 6800 XT – FidelityFX i Smart Memory Access

Pomenimo i neke ekskluzivne novitete koji stižu po prvi put sa novim Radeon RX 6800 modelima. Pored postojećih donosi dve nove FidelityFX funkcija usmerene na podizanje kvaliteta grafičkih detalja: Variable Shading koji analizira osvetljene delove kadra i kretanje objekata u animaciji kako bi optimizovao rendering kadrove i time uticao na postizanje boljih performansi bez obaranja kvaliteta prikaza animacije.

Druga je FidelityFX Denoiser funkcija koja na RDNA 2 modelima poboljšava kvalitet RayTracing, ali i drugih efekata tokom igranja u realnom vremenu. Opisana unapređenja su dostupna u najnovijim gejming naslovima kao što su DIRT 5, Godfall, The Riftbraker ali i World of Warcraft Shadowlands nastavku.

Radeon_RX_6800_XT_8s.jpg 

Posebno vam skrećemo pažnju na opciju koja je izazvala dosta interesovanja i diskusije. U pitanju je Smart Memory Access mogućnost pristupa Ryzen 5000 serije procesora, direktno podacima u celokupnoj količini raspoložive video memorije.

Da bi ostvarili korist od ovoga morate imati Ryzen 5000 centralni procesor, Radeon RX 6000 grafičku kartu i matičnu ploču na bazi AMD 500 serije čipseta, a što se tiče softverskih uslova to su: 64-bitni operativni sistem, verzija BIOS-a sa AGESA 1.1.0.0. kodom, Radeon drajveri u verziji 20.11.2 ili noviji, isključena CMS opcija u BIOS-u ploče - što će vam automatski omogućiti aktivaciju “Above 4G Decoding” i “Re-Size BAR support” opcija.

 Radeon_RX_6800_XT_9.jpg

Dobici u igrama variraju od naslova do naslova. Neke su potpuno ravnodušne na prisustvo ove opcije kao što su Assassin Creed franšiza ili Far Cry 5, dok sa druge strane u bateriji igara koje smo koristili primetili samo da Gearbox naslovi kao što su GEARS 5 i Borderlands 3 beleže povećanje fps-a od 3.7% u 4K pa do 7.5% u 1080p rezoluciji. Dakle mahom veću korist imaju DirectX12 u odnosu na starije DirectX 11 igre.

Radeon_RX_6800_XT_10s.jpg 

Ova opcija je posebno korisna za igre sa DXR Ray Tracing efektima. Ubrzanja sa uključenom Smart Memory Access opcijom se kreću od 15-20% kao što je to slučaj u Battlefield 5 i Dirt 5 igrama. 

AMD Radeon RX 6800 XT – performanse

Sada ono najvažnije jer čitava prethodna priča ne bi imala puno smisla ukoliko nemamo realan napredak u softveru i igrama što je i razlog zbog koga kupujemo ovaj tip PC komponenti.

Rezultati govore da je ovo jedna potpuno nova kategorija grafičkih karti visokih performansi. Posebno je impresivna u poređenju sa prethodnom generacijom Radeon RX 5700XT modela. Kada uzmete u obzir rad na novoj Zen 3 procesorskoj platformi i dodate ubrzanje Smart Memory Access opcije, ubrzanja su u novijim naslovima od 80%-100% tj duplo, a kako raste rezolucija prednost postaje ubedljivija. Rezultat za svako poštovanje jer praktično isto pravilo važi i za dojučerašnje RTX 2070 SUPER modele.

Uostalom pogledajte rezultate. Ovo je definitivno grafička karta za gejming u visokim rezolucijama.

Test sistem:

MB: 

MSI MEG X570 Godlike
ASRock X570 Taichi

CPU: 

AMD Ryzen 7 5800X 

RAM: 

32GB (2x16GB) GSkill TridentZ 3600 CL16 2R

VGA: 

AMD Radeon RX 6800 XT

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 SATA 6Gbps
SSD:  ADATA Gammix S11 Pro
Cooler:

CM Master Liquid 240 RGB

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 
Driver:

Adrenalin 20.1.12

OS: Windows 10 64-bit 20 H2

Performanse:

Formula 1 2019 ( Ultra High, DX12 )
1920x1080
2560x1440
Sapphire Pulse RX 5700 8G
PULSE RX 5600 XT 6G
GeForce RTX 2060 SUPER Founders Edition
GeForce RTX 2070 SUPER Founders Edition
Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G
AORUS Radeon RX 5700 XT 8G
AMD Radeon RX 6800 XT
0 88 175 263 350
veće je bolje (fps)
APEX Legends ( (High) )
1920x1080
2560x1440
Sapphire Pulse RX 5700 8G
PULSE RX 5600 XT 6G
GeForce RTX 2060 SUPER Founders Edition
GeForce RTX 2070 SUPER Founders Edition
Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G
AORUS Radeon RX 5700 XT 8G
AMD Radeon RX 6800 XT
0 75 150 225 300
veće je bolje (fps)
Division 2 ( Ultra, DX12 )
1920x1080
2560x1440
Sapphire Pulse RX 5700 8G
PULSE RX 5600 XT 6G
GeForce RTX 2060 SUPER Founders Edition
GeForce RTX 2070 SUPER Founders Edition
Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G
AORUS Radeon RX 5700 XT 8G
AMD Radeon RX 6800 XT
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Shadow of the Tomb Raider ( Highest, DX12 )
1920x1080
2560x1440
Sapphire Pulse RX 5700 8G
PULSE RX 5600 XT 6G
GeForce RTX 2060 SUPER Founders Edition
GeForce RTX 2070 SUPER Founders Edition
Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G
AORUS Radeon RX 5700 XT 8G
AMD Radeon RX 6800 XT
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Battlefield V ( Ultra, DX12 )
1920x1080
2560x1440
Sapphire Pulse RX 5700 8G
PULSE RX 5600 XT 6G
GeForce RTX 2060 SUPER Founders Edition
GeForce RTX 2070 SUPER Founders Edition
Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G
AORUS Radeon RX 5700 XT 8G
AMD Radeon RX 6800 XT
0 55 110 165 220
veće je bolje (fps)
Far Cry 5 ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
Sapphire Pulse RX 5700 8G
PULSE RX 5600 XT 6G
GeForce RTX 2060 SUPER Founders Edition
GeForce RTX 2070 SUPER Founders Edition
Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G
AORUS Radeon RX 5700 XT 8G
AMD Radeon RX 6800 XT
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Assassin's Creed Origins ( Very High )
1920x1080
2560x1440
Sapphire Pulse RX 5700 8G
PULSE RX 5600 XT 6G
GeForce RTX 2060 SUPER Founders Edition
GeForce RTX 2070 SUPER Founders Edition
Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G
AORUS Radeon RX 5700 XT 8G
AMD Radeon RX 6800 XT
0 30 60 90 120
veće je bolje (fps)
GEARS 5 ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
Sapphire Pulse RX 5700 8G
PULSE RX 5600 XT 6G
GeForce RTX 2060 SUPER Founders Edition
GeForce RTX 2070 SUPER Founders Edition
Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G
AORUS Radeon RX 5700 XT 8G
AMD Radeon RX 6800 XT
0 45 90 135 180
veće je bolje (fps)
Borderlands 3 ( Ultra )
1920x1080
2560x1440
Sapphire Pulse RX 5700 8G
PULSE RX 5600 XT 6G
GeForce RTX 2060 SUPER Founders Edition
GeForce RTX 2070 SUPER Founders Edition
Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G
AORUS Radeon RX 5700 XT 8G
AMD Radeon RX 6800 XT
0 45 90 135 180
veće je bolje (fps)
CUDA/OpenCL ( Blender 2.80 - 4K frame BMW M1 GPU )
vreme izvršenja
Sapphire Pulse RX 5700 8G
PULSE RX 5600 XT 6G
GeForce RTX 2060 SUPER Founders Edition
GeForce RTX 2070 SUPER Founders Edition
Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G
AORUS Radeon RX 5700 XT 8G
AMD Radeon RX 6800 XT
0 375 750 1125 1500
manje je bolje (sekunde)
CUDA/OpenCL ( Premiere Pro CC - Benchmark 4K H.264 rendering )
vreme izvršenja
Sapphire Pulse RX 5700 8G
PULSE RX 5600 XT 6G
GeForce RTX 2060 SUPER Founders Edition
GeForce RTX 2070 SUPER Founders Edition
Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G
AORUS Radeon RX 5700 XT 8G
AMD Radeon RX 6800 XT
0 175 350 525 700
manje je bolje (sekunde)
Kultura rada ( Potrošnja energije )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
Sapphire Pulse RX 5700 8G
PULSE RX 5600 XT 6G
GeForce RTX 2060 SUPER Founders Edition
GeForce RTX 2070 SUPER Founders Edition
Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G
AORUS Radeon RX 5700 XT 8G
AMD Radeon RX 6800 XT
0 75 150 225 300
manje je bolje (Watt)
Kultura rada ( Radne temperature )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
Sapphire Pulse RX 5700 8G
PULSE RX 5600 XT 6G
GeForce RTX 2060 SUPER Founders Edition
GeForce RTX 2070 SUPER Founders Edition
Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER Gaming OC 6G
AORUS Radeon RX 5700 XT 8G
AMD Radeon RX 6800 XT
0 25 50 75 100
manje je bolje (ºC)

 

Ako ste pak Battle Royal ljubitelj to znači da ćete u Full HD rezoluciji pri High postavljenim detaljima imati skoro 300 frejmova u APEX Legends ili u Fortnite-u na EPIC podešavanjima. Ljubitelji eSporta će zanimati rezultat u CS:GO gde smo u Workshop benchmark-u skoro 700 fps-a na low podešavanjima! Dakle veliki fps u potpunosti opravdava nabavku monitora sa ultra visokim vrednostima osvežavanja na 240Hz kao i ovih najnovijih na 360Hz.

Nisu samo igre dobile hiper ubrzanje, pogledajte rezultate renderinga u Blender Benchmarking sceni. Radeon RX 6800 XT je ostavio iza sebe i snagatore kakvi su najnoviji 16 jezgarni Zen 3 primerci!

Dakle kada su u pitanju performanse, generalni zaključak je da Radeon RX 6800 XT donosi jedan kvalitativni skok u odnosu na porethodnu generaciju gejming karti i to upravo ovi grafikoni najbolje potvrđuju - bolje od hiljadu reči.

AMD Radeon RX 6800 XT – utisci u radu

PotrosnjaGraph.png

Po pitanju potrošnje, tokom testova Radeon RX 6800 XT je bio ispod, granične vrednosti dizajna karte od 300W. Neki prosek tokom igranja DirectX12 naslova je oko 200W, sa povremenim skokovima do najviše 250W. Odličan rezultat imajući u vidu prethodnu generaciju Radeon karti i skoro duplo veći napredak u performansama.

 GPUFreqGraph.png

Pravo malo iznenađenje jeste radna frekvencija grafičkog procesora koja prevazilazi Boost specifikacije proizvođača u stvarnim situacijama. Iz grafikona možete videti da prosečno postiže frekvencije u rasponu od 2100-2200MHz što je praktično na gornjem koraku boost specifikacija, ali se isto tako ispostavilo da veoma često povećava frekvenciju preko granice od 2.4GHz!

 TemperaturaGraph.png

To vam svakako nameće pitanje a kakva je u pogledu grejanja. Grafikon pokazuje vrednosti tokom igranja, a prosek vrednosti radnih temperatura je između 70 i 80 stepeni Celzijusa pri 100% zauzeća grafičkog procesora.

TemperaturaGraph.png

Ventilatori znaju da budu itekako bučni sa skokovima do 1600 obrtaja u minuti, tada ugrađene 8-smice nisu tihe u radu sa 50 dB buke.

AMD Radeon RX 6800 XT – zaključak

Kada je reč o ceni ove karte, očekivano je postavljena protiv direktne GeForce RTX 3080 sa iznosom od 650€. Ovo shavtite kao orijentacionu kategoriju. Nesumnjivo je šteta što čitava situacija sa manjkom proizvoda i teškoća u vezi raspoloživosti, visokih tržišnih cena, nas kilometrima udaljavaju od novih Radeon grafičkih karti.

 

Kao što ste iz prethodnog videli, možete zaključiti kako Radeon RX 6800 XT donosi dosta noviteta i poboljšanja pa možemo mirne savesti sumirati da je AMD napokon izbacio grafičku kartu kojoj će malo ko moći da nađe zamerku. Jedna od onih grafičkih karti koju ćete definitivno dugo držati u računaru!

_____________________________________________________ 

Prednosti:
- Odlične performanse
- Podrška za Ray Tracing
- FX Fidelity funkcije
- RDNA 2 arhitektura
- Obilje brze video memorije
- Infinitiy keš memorija
 
Nedostaci:
- Ponekada bučni ventilatori
 
CENA: oko 650€ (preporučena)

Komentari

0 Dodaj komentar

GeForce RTX 30 - gejming kakav ste oduvek želeli

Nvidia Ampere – nove funkcije, bolji gejming

10203
10205
10206
10207
10208
10209