Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Radeon RX 6600 – GIGABYTE RX 6600 EAGLE 8G

01.11.2021 16:23 | 0 Hardver
Test: AMD Radeon RX 6600 – GIGABYTE RX 6600 EAGLE 8G

AMD Radeon RX 6600 u GIGABYTE RX 6600 EAGLE 8G izdanju je zapravo primer moderne gejming grafičke karte u srednjoj klasi, idalnoj za rad i igranje u 1080p rezoluciji. E,sad izmenjene tržišne okolnosti je udaljavaju od nečega što bi trebalo da podrazumevano bude pristupačna gejming "grafička" jer je njena realna cena duplo veća u odnosu na preporučenu. Sa druge strane raduje što je proizvođač stavio u okvir od 300-ak evro navčanica, na neki način prizanjući da su tržišne cene nerealne i da možda imamo se čemu nadati u dogledno vreme...

Situacija na tržištu grafičkih karti se nastavlja po starom. Proizvođači predstavljaju nove modele, tačnije derivate postojećih tehnologija, a dobavljivost i eksplozija cena, nikad gore. Vodeća imena na ovom tržištu imaju svoj plan koga se striktno drže. Predstavljanje novih modela je jednostavno deo rituala koji se odvija na tržištu kako bi zadržali pažnju korisnika. Sa druge strane to ima malo ili minimalno veze sa stvarnošću, pa se dotična pojava pretvorila u pravi gnev korinsika bilo da su gejmeri, obični korisnici ili “majneri”. Više niko ne može da kupi normalnu gejming grafičku jer ih jednostavno nema ili su preskupe.

Sve deluje još tragikomičnije kada vam kažem da današnji model grafičke karte bi trebao po preporuci proizvođača da košta oko 330€. Drugim rečima - “nema šanse”.  Sve to polako gubi smisao i nanosi štetu desktop PC tržištu, ali procena proizvođača ovog tipa hardvera je drugačija. Trenutni efekat ekstraprofita im ide na ruku ili po leđima običnog korinsika ako gledate iz našeg ugla. Efekat “bumeranga” će svakako osetiti i proizvođači. Kada to kažemo mislimo da na duge staze, ali suštinski gledano - svi gubimo. Tržištu će trebati dosta vremena da se oporavi od ovog svojevrsnog udara koji traje i traje. Ipak, život ide dalje i moramo ispratiti novitete.

GA_RX6600_EAGLE_1s.jpg 

Tek što je pre mesec dana izašao Radeon RX 6600 XT model, stiže nam njegova slabija i trebalo bi jeftinija varijanta – Radeon RX 6600. Ona je nada i pravi mamac za gejmere koji imaju nesreću da baš sada nabavljaju svoju prvu, iole ozbiljniju gejming mašinu ili oni koji bi da “apgrejduju” svoj stari gejming rig. U zlo doba, ali nada nikada ne umire. Povod za to im upravo daje AMD sa Radeon RX 6600 modelom koji je tačno ono što im treba – dobra i moderna gejming grafička karta za Full HD 1080p monitor, a uz sve to, ne bi trebalo da košta puno. Avaj, ako je suditi po iskustvu sa pomenutim RX 6600 XT, realno je za očekivati duplo veću cenu. Šteta!

GIGABYTE RX 6600 EAGLE 8G - karakteristike

AMD Radeon RX 6600 je i dalje derivat poslednje generacije AMD RDNA2 arhitekture grafičkih procesora koji koriste Infinity keš memoriju u kombinaciji sa 8 GB lokalnog GDDR6 VRAM-a. Kombinacija brze tehnologije za keširanje omogućuje AMD-u da postigne iste performanse kao kada bi koristila skuplju GDDR6X video memoriju. To joj omogućava podršku Ray Tracing naslovima sa naprednim svetlosnim efektima u kombinaciji sa visoko postavljenim grafičkim detaljima, čak i u najnovijim naslovima. Ako osetite da joj je slučajno ponestalo frejmova, tu je asistencija AMD FidelityFX Super Resolution tehnologije koja značajno ubrzava sistem obezbeđujući glatko igriv “gejmplej”.

GA_RX6600_EAGLE_2s.jpg

Radeon RX 6600 ima 1792 “stream” procesora, tačnije 256 manje od jačeg RX 6600 XT modela. Posledično toj činjenici ide i manji broj jedinica za obradu tekstura 112 umesto 128. Broj ROP procesora je ostao isti 64, kao i količina memorije od 8 GB koja radi sa GPU procesorom na magistrali širine 128 bita. Zanimljivost je da koristi samo 8 PCIe transportnih putanja za podatke, ali onih bržih specifikacija, 4. generacije – PCIe Gen 4. Zato se potrudite da nabavite noviji centralni procesor i ploču sa najnovijim PCIe standardom, ukoliko želite da izvučete maksimum iz ove grafičke karte.

 GA_RX6600_EAGLE_3s.jpg

Grafički procesor na Gigabyte modelu radi brže u odnosu na AMD preporučene vrednosti za Radeon 6600 model. Naime, referentna vrednost tokom gejming scenarija iznosi 2044 MHz, dok bi maksimalni turbo ubrzani korak tokom manjeg opterećenja resursa grafičke karte, trebalo da se popne do 2491 MHz. Manje nego u slučaju jačeg Radeon RX 6600 XT modela.

Gigabyte EAGLE RX 6600 zahvaljujući dobrom sistemu hlađenja, omogućuje da grafički procesor radi na većim frekvencijama. Prema specifikacijama to iznosi 2359 MHz tokom igranja, odnosno 2589 MHz u turbo ubrzanim situacijama. Stvari su još bolje u stvarnom životu ukoliko imate dobro provetren sistem, poput onog u našem slučaju. Tokom gejminga, većinu vremena GPU provodi na granici vrednosti radnog takta od 2500MHz, neretko prelazeći granicu od 2600MHz. To će u velikoj meri zavisiti i od zahtevnosti gejming “endžina” same igre i njegove zahtevnosti u pogledu raspodele opterećenja centralnog i grafičkog procesora. U pitanju su realno, vrlo visoke radne učestanosti zbog čega se mogu očekivati performanse koje su u vrhu ove kategorije grafičkih karti.

 GPU_VRAM_clk.png

U vezi prethodno izrečenog, recimo da VRAM radi na 1740 MHz, malo manje od deklarisanih efektivnih 16 GHz koliko Gigabyte navodi. Bar tako tvrdi AMD Adrenalin softver. Ako vas je to zabrinulo, ne brinite - karta ima dobar overkloking potencijal kada je u pitanju video memorija, a što će svakako obradovati kripto-rudare. O tome nešto kasnije u delu kojim se bavimo performansama Radeon RX 6600 modela. Bitan podatak je da Radeon RX6600 koristi magistralu širine 8x PCIe Gen4.
 GA_RX6600_EAGLE_4s.jpg

Gigabyte RX 6600 EAGLE 8G je standardni gejming model srednje klase. To se oseti pod okom i rukom, a podrazumeva određene uštede u proizvodnji i primenjenim rešenjima ukoliko je poredite sa modelima iz više klase. To svakako ne koincidira sa cenom, ali takva je trenutna situacija ponude i tražnje.

Grafička karta deluje prilično izdužena jer meri preko 28 cm u dužinu zbog velikog hladnjaka čija rebra nisu tako gusto tkana kao na nekim drugim modelima sa jačim GPU procesorima jer za tim nije bilo realnih potreba. Hladnjak osim dugačkih rebara koristi i sistem od tri bakarne toplotne cevi kojima ravnomerno raspoređuje toplotu na dugačka rashladna rebra, odakle se dalje oslobađa u okruženje. Hladnjak je smešten ispod plastične maske koja nosi čak tri Windforce ventilatora, tako da je u praksi sitem hlađenja vrlo delotvoran o čemu svedoče izmerene maksimalne vrednosti temperature tokom rada.

GA_RX6600_EAGLE_5s.jpg 

Ventilatori su specifični po tome što propeleri imaju usmerivače vazduha za povećanje pritiska i kontrolisano strujanja vazduha čime se postiže brže oslobađanje toplote sa rebara hladnjaka, dok je sa druge strane duplo povećan njihov radni vek zbog upotrebe specijalnog nano-grafenskog maziva ležaja motora. Nešto što je u prošlosti bio problem Gigabyte modela, o čemu vam mogu najbolje reći oni koji su koristili njihove modele za rudarenje.

Posebno je upečatljiv veliki WindScreen otvor na zadnjem delu plastičnog oklopa sa ciljem boljeg hlađenja. Zapravo to vam govori da je štampana ploča mnogo kraća i manja od dimenzija hladnjaka ovog EAGLE RX 6600 modela. Očigledno se Gigabyte kod ovog konkretnog modela odlučio da izvuče maksimalne performanse, istovremeno postižući skoro bešumno tihi efekat čak i u situacijama maksimalno zahtevnog angažovanja njenih resursa. Drugi modeli su pak manji, a pominju se čak i iTX verzije Radeon RX 6600 modela.  

 GA_RX6600_EAGLE_6s.jpg

Upravo ovaj veliki izrez na oklopu, omogućuje trećem ventilatoru da produvava rebra hladnjaka maksimalno utičući na efikasnost hlađenja i veće radne frekvencije. Cilj je brza i tiha gejming karta i Gigabyte je u potpunosti uspeo u svojoj nameri.

Karta se napaja pomoću jednog dodatnog 8-pinskog PCIe konektora i nudi par HDMI 2.1 i par DisplayPort 1.4a konekcija za istovremeni prikaz na 4 monitora.

GA_RX6600_EAGLE_7s.jpg

GIGABYTE RX 6600 EAGLE 8G - performanse

Test sistem:

 

 

Performanse:

SOTTR - performance

 SoTTR_performance_graph.pngDivision 2 – performance

Division2_performance_graph_2.png 


APEX Legends - performance

 Apex_performance_graph.png

Battlefield V - performance

 BattV_performance_graph.pngBorderlands 3 - performance

BL3_performance_graph_2.png 


Far Cry 5 - performance

FC5_performance_graph_2.png 


GEARS 5 - performance

 Gears5_performance_graph.png

 

Ray Tracing Gaming  - performance

 DXR_performance_graph.png


App GPGPU – performanse:
 

Belender 2.92

 Blender_performance.png


Adobe Premiere Pro 2021

 Premiere_performance.png

 

GIGABYTE RX 6600 EAGLE 8G - utisci u radu

Utiske u radu možemo sumirati generalnom konstatacijom dobrih performansi kada je u pitanju gejming u Full HD rezoluciji i visoko postavljenim detaljima. Ako pak koristite malo napredniji monitor poput onih sa 1440p prikazom, imajte u vidu da tada prosek pada na 60 fps-a koji je praktično minimum praga koji obezbeđuje glatko animirani gejmplej.

GA_RX6600_EAGLE_8s.jpg

Prilikom poređenja sa direktnom konkurencijom u vidu GeForce RTX 3060, ovaj Radeon tipično zaostaje u Nvidia optimizovanim igrama posebno u oblasti Ray Tracing naslova. Sa druge strane je brži u AMD optimizovanim igrama, a slična je situacija u GPGPU ubrzanim aplikacijama gde prednost ipak ima GeForce RTX 3060 zbog bolje CUDA optimizacije u najpopularnijim aplikacijama.

Maksimalno izmerena temperatura iznosi 60 stepeni i nakon višečasovnog gejminga sa otovorenom bočnom stranicom kućišta. Maksimalna potrošnja se kreće oko granice od 100W tako da ova grafička karta nije pretertano zahtevna u pogledu snage jedinice za napajanje, tačnije iole solidan ispravljač od 500W će završiti posao!

GA_RX6600_EAGLE_9s.jpg

U pogledu overkloking rezerve GPU je praktično na samom maksimumu i zaista bi bilo preterivanje ići preko ostvarenih frekvencija pre svega u kontekstu stabilnosti sistema. Video memorija pak ima rezervu pa tako sa 1740 MHz, u pokušaju da ostvarimo što veći Hashrate smo uspeli da dosegnemo 1900MHz što u praksi rezultuje skokom sa 27 MH/s na 29.3-29.9 MH/s. Neminovno je poređenje sa novim verzijama RTX 3060 12G i ograničenjem koje je “svodi” na efektivnih 21 MH/s. Ukoliko pak prevaziđete dotično ograničenje RTX 3060 je onda neuporedivo bolji izbor kada je u pitanju kriptomajning.

GIGABYTE RX 6600 EAGLE 8G - zaključak

Sve rečeno i viđeno deluje lepo sa negodovanjem entuzijasta koji će reći da 1080p gejming odavno ne predstavlja ono pravo, već 1440p i 4K igranje. Ipak većina korisnika i dalje poseduje 1920x1080 ekrane pa otuda Radeon RX 6600, ostaje potencijalno veoma zanimljiva grafička karta za igranje. Još samo kada bi uspeli da je pronađete i to po preporučenoj ceni, a što je malo verovatno.

 GA_RX6600_EAGLE_10s.jpg

Na kraju ostajemo pomalo ravnodušni. Da je neko normalno vreme gledali bismo u detalje, a tada nam se ne bi svidela činjenica da RX 6600 stiže cenovno praktično poravnat sa GeForce RTX 3060 koji raspolaže sa 50% većom količinom memorije i u većini igara neznatno boljim performansama. Ipak, trenutna nestašica nam ne dozvoljava da budemo zakerala što svakako to svakako nije izgovor za tvrdnju stare izreke “daj šta daš” jer realno Radeon RX 6600 je dobra “mejnstrim” gejming karta sa cenom koja vam sigurno neće odgovarati. Uglavnom takva je današnja situacija – uzmi ili ostavi, svidelo se to nekome ili ne!

 

Prednosti:

- Najjeftinija gejming grafička karta nove generacije
- Solidne 1080p performanse
- Tiha i malo se greje


Nedostaci:

- Cena
- Teško se pronalazi

Cena: preporučena 330€, realna oko 650€

SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 6800 XT 16G

Test: AMD Radeon RX 6500 XT

10203
10205
10206
10207
10208
10209