Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Radeon RX 480 8 GB

13.07.2016 09:19 | 3775 Hardver
Test: AMD Radeon RX 480 8 GB

Čekanje je gotovo, vrhunska moderna karta sa performansama dojučerašnjih "high-end" karti koja je ujedno i pristupačna, je postala stvarnost. AMD je nastavio sa unapređivanjem svoje GCN arhitekture koji za ovu generaciju nosi kodno ime Polaris. Ipak, veliko poboljšanje performansi o kome govorimo ne bi moglo da bude moguće da AMD nije ponovo lider proizvodnog procesa sa prelaskom u 14nm.

Nebojša Todorović

Dakle, čip koji će debitovati sa Polaris, odnosno četvrtom generacijom GCN arhitekture; čip koji stiže prvi nosi oznaku Ellesmere i izrađen je u 14nm. Dobro ste pročitali, AMD je prešao u 14-nanometarsku litografiju čime je omogućio sebi znatno povećanje broja tranzistora. Jednako bitno je to što se ovaj GPU neće proizvoditi u TSMC-u kao svi AMD grafički čipovi do sada, već se Ellesmere proizvodi u GlobalFoundries fabrici. Taj čip će svoje mesto naći na prvom Radeonu nove generacije koji nosi oznaku RX 480.

 uvod_amd_radeon_rx480_011_s.jpg


Dakle, dva nova GPU-a su Polaris 10 i Polaris 11. Ellesmere je praktično Polaris 10, a možemo očekivati i derivate koji će se koristiti za slabije modele. Kao što smo već rekli, reč je o četvrtoj generaciji Graphics CoreNext odnosno GCN arhitekture.

uvod_amd_radeon_rx480_001_s.jpg


Osnovna podela se vrši na četiri Shader Engine-a, ulazne jedinice, Media akceleratora, L2 keš i memorijskih kontrolera. Ulazne jedinice su četiri ACE (Asynchronus Computing Engine) jedinice i Graphics Command procesor, koji šalju ulazne podatke putem "Global Data Share" keša prema Shader Engine-ima, a koji dalje preuzimaju i obrađuju podatke. Od tih perifernih komponenti, promenjen je jedino L2 keš koji sada broji 2 MB dostupna svim Shader Engine-ima.

 uvod_amd_radeon_rx480_003_s.jpg


Svaki Shader Engine je zasebna celina koja poseduje Stream procesore, lokalne registre, prvostepeni keš, ROP i teksturne jedince. Svaki od njih ima funkcionalnost manjeg GPU-a koji komunicira sa ostalim delovima. Iz hijerarhijske perspektive, prvi na ulazu je Geometry Engine koji sadrži geometrijski i vertex asembler u kompletu sa jednom teselacionom jedinicom. Geometry Engine je znatno unapređen, posebno kroz novi "primitive discard accelerator" i dodavanje zasebnog keša (Index Cache).

uvod_amd_radeon_rx480_002_s.jpg


Osnovna jedinica Shader Engine-a su Compute jedinice. Ovaj blok koji poseduje 64 vektorske jedinice koje ujedno AMD vodi kao Stream procesor. Svaki od 9 CU-a poseduje 64 Stream procesora, što implicira da ih ima ukupno 576 po Shader Engine-u.

 uvod_amd_radeon_rx480_005_s.jpg


Prema navodima AMD-a, novi GCN ima Compute Units blokove koji su za 15% brži od prethodne arhitekture. Međutim, zahvaljujući 14nm FinFET litografiji koja je donela značajne uštede na bolju zagrevanja i potrošnje, i pored povećanog radnog takta ukupan skok za Polaris 10 odnosno Ellesmere čip je zapravo oko dva i po puta.

uvod_amd_radeon_rx480_004_s.jpg


Polaris 10, odnosno Ellesmere čipovi su predviđeni za rad sa 256-bitnom memorijskom magistralom. Kao i kod novijih modela tu je podrška za kolornu kompresiju tj. Delta Color Compression, tako da se podaci u video memoriji vezani za boje se sada kompresuju u letu kako bi smanjili saobraćaj i time se efikasnost povećava do 40%.

 uvod_amd_radeon_rx480_008_s.jpg


Na kraju, jedna od veoma bitnih novosti je unapređenje na polju na kome su mnogi zamerali Radeon kartama, a to je izostanak HDMI 2.0 video izlaza. To je sada rešeno, pa će Polaris karte nuditi podršku za HDMI 2.0b, DisplayPort 1.4 HDR i DisplayPort 1.3 HBR3. Dakle, najmodernije video konekcije koje možete da poželite.

uvod_amd_radeon_rx480_009_s.jpg

AMD Radeon RX 480

Posle Radeon Fury X i Fury Nano modela, moramo da priznamo da smo bili pomalo iznenađeni Radeonom RX 480. I to ne na dobar način. Naime, dok su Fury karte u referentnom izdanju izgledale toliko dobro i kvalitetno napravljene da ste bili u dilemi da ih stavite u vitrinu ili u kompjuter, Radeon RX 480 se vraća staroj praksi.

Jednostavno, oblikom podseća na Fury modele, ali je završna obrada pokazatelj da AMD nema niti malo poverenja u ovaj referentni hladnjak, te da se oslanja na to da će partneri ponuditi svoje, daleko bolje, rashladne sisteme.

 amd_radeon_rx480_005_s.jpg


Plastika je dominantna i praktično nema metalnih elemenata u crnom oklopu. U suštini, reč je o klasičnom turbinskom kuleru kakav AMD godinama koristi uz naravno osvežen vizuelni identitet koji se uklapa sa poslednjim trendovima kompanije. Gumena površina je simpatična i to možemo da navedemo kao plus.

 amd_radeon_rx480_006_s.jpg

Okretanjem karte na poleđinu primećujemo nedostatak backplate-a koji može da se opravda činjenicom da je karta zaista mala. Zaista je impresivno koliko je štampana ploča kratka i pored toga što koristi klasičan GDDR5 RAM, a ne HBM koji je zaslužan za minijaturne dimenzije Fury modela. Štaviše, sam kuler je očigledno duži za nekih 25 procenata.

 amd_radeon_rx480_012_s.jpg

amd_radeon_rx480_013_s.jpg


Nakon što smo uklonili oklop, na videlo je došla jedostavnost referentnog kulera koji ne može biti bazičniji. Jedan aluminijumski blok koji čini glavni deo rashladnog tela koji odvodi toplotu sa GPU-a i to je praktično sve. Nema bakarnih delova, heatpipe-ova ili vapor chamber-a, već tehnologija od pre 10 godina.

 amd_radeon_rx480_015_s.jpg


Pohvalićemo metalni ram koji prekriva deo naponske jedinice, RAM čipove i poseduje kanale koji usmeravaju vazduh neposredno kod ventilatora. Na ovaj način je struktura karte očuvana i bez backplate-a što opravdava potez AMD-a da ga izostavi.

 amd_radeon_rx480_019_s.jpg


Aktivni element kulera čini turbina za koju AMD tvrdi da je efikasnija zahvaljujući funkcionalnom hlađenju. Prema navodima kompanije, ona ne bi trebala da se vrti na posebno velikom broju obrtaja, pa je tako prilagođena da ne pravi mnogo buke.

 amd_radeon_rx480_017_s.jpg


Naponska jedinica filtrira napon u 6 faza što je sasvim pristojno za referentni model i ne sumnjamo da će partneri to da unaprede kod svojih premium verzija. Pametna je odluka da se naponska jedinica izmesti na prednji deo karte, tako da bude na putu vazdušnoj struji koju generiše turbina, pa vreo vazduh napušta kućište bez da se išta zadržava u njemu.

 amd_radeon_rx480_018_s.jpg


Što se priključaka tiče, AMD nastavlja svoju tradiciju podrške za CrossFire bez konektora što je sjajno, tako da isti izostaje iako karta podržava i 4-way CrossFireX. Kako TDP ovog modela iznosi 150 W, možemo da kažemo da ne znamo da li je odabir konfiguracije koja teoretski može da ponudi baš toliko pametna. Ne čudi da je AMD morao da ponudi novu reviziju drajvera koja se odnosi na smanjenje "povlačenja" energija iz PCIe slota i rešavanje tog problema.

 amd_radeon_rx480_009_s.jpg


Na izlazu možemo da primetimo odličan set konekcija. Tu su tri DisplayPort 1.4 i jedan HDMI 2.0b konektor. Zaista, iako se pojedinci žale na izostanak DVI-a, nama on istinski ne nedostaje.

 amd_radeon_rx480_010_s.jpg


Što se specifikacija tiče, već smo utvrdili da Ellesmere odnosno punokrvni Polaris 10 poseduju 2304 Stream procesora, 144 teksturne i 32 ROP jedinice. Ovaj GPU je sačinjen od 5.7 milijardi tranzisotra koji "naseljavaju" površinu od 232 mm2 što je zaista impresivno i moguće zahvaljujući upravo 14nm litografiji.

 amd_radeon_rx480_gpuz_default.gif


Međutim, jako je bitno i to da je propisani referentni takt GPU-a sada pristojnih 1266 MHz, što je napredak u odnosu na prethodnike koji su radili na primetno nižoj referentnoj frekvenciji. Ugrađeno je 8 GB GDDR5 memorije koju je proizveo Samsung, a koja je propisana za rad na efektivnih 8 GHz - što omogućava protok od odličnih 256 GB. Dakle, na prvi pogled, Radeon RX 480 krase odlične specifikacije, tako da možemo reći da smo veoma zadovoljni iako nije reč o "high-end" modelu koji je rezervisan za neki nastupajući period.

 amd_radeon_rx480_asic.png

Pakovanje i propratna oprema

Kako je reč o grafičkoj karti koja je stigla za potrebe testiranja direktno od AMD-a, originalno pakovanje je predstavljala obična braon kartonska kutija, a pored same karte nije stiglo ništa. Zato, evo slike Sapphire Nitro Bota umesto slike pakovanja.

amd_radeon_rx480_020.jpg

IMG_20160711_173008.jpg

Zagrevanje, Buka, Overklok

Dok smo očekivali da će prelazak u drastično moderniji proizvodni proces rezultovati i osetnim padom toplote koju generiše procesor, očigledno je da kuler nije dorastao zadatku - već je dizajniran da zadovolji osnovne kriterijume. Stoga, radna temperatura GPU-a je iznosila konstantnih 85 stepeni Celzijusove skale, tokom ne previše toplog dana na otvorenoj testnoj platformi.

 amd_radeon_rx480_temp_default_s.jpg

amd_radeon_rx480_temp_default_s1.jpg


Pri tome, ventilator nije bio previše "opušten", u tim trenucima je radio na oko 2200 o/min što je za turbinski tip ventilatora dovoljno da postane konkretan, to jest jasno primetan. Ruku na srce, ovo jeste jedna od tiših turbina, ali je i dalje daleko inferiornija u odnosu na velike ventilatore partnerskih kulera.

amd_radeon_rx480_gpuz_oc.gif 


Za razliku od Nvidie koja je prilično zakomplikovala svoj sistem overkloka, AMD nije napravio velike promene. Nažalost, MSI Afterburner koji koristimo za overklok nije prepoznavao referentni RX 480 što i nije toliko čudno, jer u vreme testiranja update ovog softvera nije bio dostupan.

U svakom slučaju, overklokom smo se pozabavili iz AMD-ovog integrisanog WattMann softvera koji je ugrađen u drajvere. Uz malo igranja smo stigli do 1320 MHz za GPU i 2225 MHz za memoriju što je efektivno 8900 MHz čime smo dobili protok od 284.8 GB/s. Moramo da primetimo da je overklok sa referentnim modelom bio zaista slab i efektivno smo dobili jedva oko 5%. Međutim, ubeđeni smo da je reč o hlađenju koje zaista nije prilagođeno za overklok već, poput Intel Box kulera, samo da posluži.

 

 

3DMark, Unigine Heaven

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i7 4790K
Matična ploča: ASUS Z97 Deluxe NFC & WiFi
RAM: 2 x 8 GB DDR3 Kingston HyperX Beast 2133 MHz
HDD: Crucial MX100 512 GB
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
Drajveri: NVIDIA ForceWare 368.69, AMD Crimson 16.7.1

 

Futuremark 3DMark ( GPU Score )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 6250 12500 18750 25000
Firestrike Extreme
Futuremark 3DMark ( GPU Score )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 30000 60000 90000 120000
Sky Diver
Unigine Heaven 4.0 ( Ultra, Extreme Tesselation )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps

Ashes of Singularity, Metro LL

 

Ashes of Singularity ( DX12, Crazy Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX 480 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps
Metro Last Light ( Very High, Max Tesselation )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
AMD Radeon RX 480 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
0 38 75 113 150
fps

Total War: Warhammer, Dragon Age: Origins

 

Dragon Age: Inquisition ( Ultra Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 38 75 113 150
fps
Total War: Warhammer ( DirectX12, Ultra details, MLAA )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 33 65 98 130
fps
Hitman ( DX12, Max Settings )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
0 38 75 113 150
fps

Crysis 3, GTA V, Hitman

 

Crysis 3 ( Ultra Preset )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
0 38 75 113 150
fps
GTA V ( Very High )
1920x1080
2560x1440
Gigabyte AORUS GTX 1080 Ti Xtreme Edition 11G
Asus RoG Poseidon GTX 1080 Ti 11G
Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix OC 11 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1080 8G
Asus GeForce GTX 1080 Strix Gaming 8 GB
Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB
Gigabyte Radeon RX 580 Aorus XTR 8G
XFX Radeon RX 580 GTS 8 GB
Asus Radeon RX 580 DUAL 4G
Sapphire Radeon RX 480 Nitro+ 8 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
Asus Radeon RX 570 STRIX OC 4G
AMD Radeon RX 480 8 GB
Gigabyte Aorus GeForce GTX 1060 6G
Sapphire Radeon RX 470 Nitro 8 GB
Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming 6 GB
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
GeForce GTX 780 Ti 3 GB
Gigabyte GTX 1050 Ti G1 Gaming 4G
MSI GeForce GTX 1050 Ti OC 4 GB
Asus Radeon Strix RX 560 Gaming OC 4 GB
Asus GeForce GTX 1050 Gaming 2 GB
Asus GeForce GTX 1050 Expedition 2 GB
Asus Radeon RX 460 Gaming 4 GB
Sapphire Radeon RX 460 Nitro 4 GB
Gainward GTX 960 Phantom 2 GB
0 38 75 113 150
fps

Utisci u radu, zaključak

Nakon pregleda rezultata moramo da primetimo jedno, AMD Radeon RX 480 je zaista brza grafička karta koje pruža fenomenalne performanse po razumnoj ceni. Sa početnom cenom od oko 300 EUR-a na domaćem tržištu, iako je to više od onoga što nudi inostranstvo, ova karta može da se meri sa znatno skupljim modelima u konkurentskom taboru.

Referentni model Radeona RX 480 u prašini ostavlja često GeForce GTX 780 Ti, a vrlo lako bi mogla da se izbori i sa GTX 970 modelom koji je primetno skuplji. Pritom, nikako ne smemo da zaboravimo Vulkan API koji bi mogao mnogo toga da promeni u budućnosti. Istina, za sada je novi Doom jedini koji podržava novi AMD-ov API, ali preliminarni rezultati koji su počeli da se pojavljuju nedvosmisleno ukazuju da bi sa širom podrškom Vulkana Radeoni postali još isplatljivija opcija.

 amd_radeon_rx480_004_s.jpg

Nažalost, referentni kuler ne nudi ono što bismo nazvali komforom u korišćenju. Jednostavno, kuler se čuje kada je karta dugo opterećena, zagrevanje od 85 stepeni Celzijusove skale je prilično visoko, a to direktno utiče na gotovo nikakve overklok sposobnosti karte. U skladu sa tim, savetujemo da sačekate nekakav model sa premium kulerom kao što su Strix, TwinFrozr, WindForce, Dual-X itd. To će verovatno malo povećati cenu, ali će ujedno doneti daleko bolje korisničko iskustvo u svakom smislu. Pritom, verujemo da će partneri imati i dovoljno zdravog razuma da ugrade jedan 8-pin ili dva 6-pin konektora.

 amd_radeon_rx480_011_s.jpg


Dakle, puno zamerki na Radeon RX 480? Možda deluje tako, ali imajte u vidu da govorimo o referentnom primerku i da će partneri sve to ispraviti kao što su do sada uvek i radili. Ono što je najbitnije je da je osnova fantastična i da je AMD zaista ponudio sjajnu platformu na kojoj će partneri zaista moći da pokažu svoju kreativnost, a korisnici da dobiju fantastično brzu grafičku kartu po veoma povoljnoj ceni.

amd_radeon_rx480_award_s.JPG 

Prednosti:

- Performanse
- HDMI 2.0 i DisplayPort 1.4
- Drastično unapređen čip prelaskom na 14nm
- 8 GB GDDR5 memorije
- Sjajan odnos cene i performansi

Nedostaci:

- Slab overklok potencijal
- Referentni kuler
- Samo jedan PCIe 6-pin konektor

KurtK Član postova: 1399
To su realne cene sad nemojte da ocekujete socijalni program u vidu jeftinih grafika.
Sacekajte pad kriptovaluta i bice koliko hoces karti na izvolte.
VectorZz Član postova: 544
^ +1 realno , mars napolje i jutite chke, šta trosis pare na grafiku
Sent from my iPhone using Tapatalk
pixell Član postova: 2444
Preteraše ga, to su ekstra profiteri u SAD. Ta kartica manje košta u Evropi sada nego u toj radnji.
Cene nVidia kartica jesu skočile (GTX1060, 1070, 1080) ali su skočile oko 20% globalno.
ITX GTX1060 6GB u mom komšiluku je 279 funti. Pre manije kopanja je bila oko 249 funti ako se dobro sećam. Ostali modeli idu za 289, 299, 319... i ima ih na današnji dan na stanju. Modela sa 3GB ima više modela i startuju sa 239 funti (pre rudarenja su bili 229 funti).
GTX1070 modeli su otišli sa 399 na 449/459 funti.
Cena AMD kartica (RX470, 480, 570, 580) skočila je oko 50% globalno, ako i mogu negde da se nađu što je retkost.
RX570 su bile juče na stanju kod istog etailer-a za 299 funti (pojavile se za 219). Poslednji put sam video RX580 na stanju za 429 funti (na startu bile 259).
Zakon trržišta, ponude i potražnje. Uživajte i letu, batalite grafike.
NevisStarShine Član postova: 1327
Citiram korisnika: zechsKoji su ovo lešinari sa polovnim kartama...traže više nego što su nove koštale...kako ću da se smejem kada pukne ceo crypto balon
Pa oni je namenski i prodaju minerima, ne zele da se smaraju sa igracima koji bi da spustaju cenu. Inace evo ti u USA, nove karte.-link-
Pistaljka Users postova: 818
Citiram korisnika: zechsKoji su ovo lešinari sa polovnim kartama...traže više nego što su nove koštale...kako ću da se smejem kada pukne ceo crypto balon

Test: Asus GeForce GTX 1070 Strix Gaming 8 GB

Test: Asus GeForce GTX 1060 Strix Gaming

10203
10205
10206
10207
10208
10209