Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Radeon R9 295X2 8 GB

08.04.2014 14:00 | 1 Hardver
Test: AMD Radeon R9 295X2 8 GB

Kompanija AMD je ponovo vratila poznati "X2" sufiks u naziv svoje grafičke karte. Ovaj običaj je prekinut kada je predstavljen Radeon HD 6990 i nastavio se tokom HD 7000 generacije. Ipak, došao je trenutak kada smo ponovo dobili "X2" model po imenu Radeon R9 295X2, a reč je o najbržoj i najsnažnijoj grafičkoj karti koju smo do sada imali prilike da testiramo. Povrh svega, R9 295X2 donosi još ponešto novo u svet grafičkih kartica, ali o tome ćemo pričati u nastavku

Nebojša Todorović

AMD je, ne toliko davno, privlačio pažnju javnosti na razne zanimljive načine i time zagolicao maštu mnogih. Pre svega bilo je dosta tvitova sa njihove strane sa #2betterthan1, a nakon toga se pojavila i fotografija dve kutije čipsa uz flašu havajske vode. U tom trenutku mnogi nisu mogli da pretpostave zašto baš flaša vode, ali nakon što smo dobili kartu sve je postalo potpuno jasno. Potom se pojavio i logo koji možete videti na slici ispod, a u pitanju je hidra oko koje se nalazi citat iz biblije, "Melius est ergo duos esse simul quam" koji u suštini znači da su dva (čoveka) bolja od jednog. U svakom slučaju, još tokom posete Havajima smo saznali za misteriozni "Projekat Hidra" koji je upravo pred nama. Sve u svemu, vrlo zanimljiva i relativno tiha kampanja podizanja "hype-a" oko najnovije perjanice kompanije.Šta se zapravo krije iza ovog tajnog projekta?. Reč je o grafičkoj karti koja pakuje dva Hawaii grafička procesora na jednoj štampanoj ploči čime ukupno broji impresivnih 12 milijardi tranzistora, uz 5632 Stream procesora. Da, dobro ste pročitali, a ukoliko se osvrnemo samo pet ili šest godina unazad, možemo lako da shvatimo koliko je tehnologija napredovala. Podsetimo se, Radeon HD 3870X2 je raspolagao sa ukupno 640 SP-a, a nešto kasnije HD 4870X2 sa 1600. Naravno, reč je o nešto drugačijim arhitekturama (tadašnji VLIW5), ali i dalje nije teško da se percipira koliki je put prevaljen u samo pet godina.
 


 

Ukoliko nas pratite redovno setićete se koliko smo "kukali" na referentno hlađenje Radeona R9 290X. Pritom, mišljenje novinara, pa i samih korisnika na ovu temu je bili prilično univerzalno. Dobra vest je da AMD nije ostao "gluv" na naše primedbe i rezultat toga je prva grafička karta kod koje je upotrebljeno vodeno hlađenje kao referentno. Ovo je fantastična vest, jer je veliki deo komentara čitalaca u našem tekstu o Radeonu R9 290X je bio upravo da je karta kao napravljena da se "stavi pod vodu". Smatramo da je ova odluka jedna od najboljih koju je AMD napravio u skorije vreme kada su grafičke karte u pitanju. Na ovaj način je karta znatno tiša, hladnija i svakako ima veći overklok potencijal.
 


 

AMD je odabrao saradnju sa kompanijom Asetek koja ima iskustva na ovom polju, a sjajna vest je da je sistem fabrički zatvoren i da, prema tvrdnji AMD-a, ne zahteva nikakvo održavanje, ali ni sklapanje koje bi svakako zahtevalo barem neko iskustvo korisnika. Dobra vest je i da je Asetekovo vodeno hlađenje prilično jednostavno ukoliko na njega gledamo iz ugla prosečnog entuzijaste. Vodeni blok i kuler su spojeni i jedini dodatak je omanji radijator sa ventilatorom od 120 milimetara. Praktično svako kućište će moći da ga "primi" bez ikakvih problema što je jako bitno zbog toga što vam neće biti potrebno kućište od više stotina evra da biste mogli da ugradite grafičku kartu. Moramo priznati da smo bili sigurni da je samo pitanje vremena kada će neko napraviti ovaj korak i drago nam je da nismo čekali (pre)dugo na njega.
 


 

Što se specifikacija tiče, one su zaista fantastične, jer se praktično radi o dva Radeona R9 290X spojena u jednu celinu. Ipak, sve ovo je bilo moguće upravo zbog toga što je upotrebljeno vodeno hlađenje. Zbog toga nije bilo potrebe za obaranjem taktova, šta više oni su čak i viši od onih koje karakterišu R9 290X. Isto tako, nije bilo potrebe za upotrebom oslabljenih verzija čipa kao ni bilo kojim drugim "intervencijama". Stoga, karta raspolaže sa dva Hawaii GPU-a izrađena u 28-nanometarskoj litografiji u TSMC-ovim pogonima. Ovi čipovi osim ukupnog broja SP-a od 5632 imaju i ukupno 352 teksturne i brutalno visok broj ROP-a od 128. Svaki GPU je uparen sa po 4 GB GDDR5 memorije putem 512-bitne magistrale. Dopada nam se to što AMD nije pokušavao da predstavi memorijski interfejs kao 1024-bitni, iako je prilika za marketinški tim bila očigledna, već je primereno definisao kao "Dual 512bit" što ona zapravo i jeste. Sve ovo je smešteno u TDP "kovertu" od 500 W što je bilo i očekivano, s obzirom da ne postoji ni najmanji kompromis u odnosu na dva Radeona R9 290X, jer R9 295X2 radi čak na višem taktu.
 


 

Sve ovo zvuči izuzetno privlačno, pa ostaje da vidimo da li je zaista "legenda rođena".
 

 

AMD Radeon R9 295X2 - Karta

Koliko je AMD ponosan na svog "dvoglavog" Radeona, jasno je iz načina na koji nam ga je dostavio. Ne, ovog puta nije reč o antistatičkoj kesici i sunđeru, već o potpuno metalnom koferu koji na sebi nosi obrise karte. Osim što je izrađen od metala i veoma masivan, kofer poseduje i brave sa šifrom, pa cela priča zaista deluje ozbiljno. Moramo da priznamo da nam se ovaj stepen kreativnosti jako dopada i nažalost ne viđamo ga preterano često. Zaista pozdravljamo ovakav potez, jer je ipak uložen trud da se proizvod predstavi u najboljem mogućem svetlu. Naravno, unutra nismo našli praktično ništa osim same karte, ali to je običaj, jer se sav softver preuzima putem predviđenih servera. Ne sumnjamo da će modeli za prodaju biti obogaćeni najjačim paketom igara iz Never Settle programa.AMD do sada nije preterano vodio računa oko materijala koji su korišćeni prilikom izrade referentnog kulera. U poređenju sa konkurencijom, ovo je uvek bila jedna od primedbi, jer se Nvidia duže vreme zaista trudi da upotrebi skupe i kvalitetne materijale za svoje referentne modele (GTX 480, GTX 780 i sl.). Radeoni su imali svoj privlačni dizajn, ali je uvek korišćena plastika i nije se mnogo vodilo računa o detaljima. Imamo odličnu vest, jer je sada sve promenjeno. Prvo što se primeti je kompletno metalna izrada kulera u kombinaciji sa "industrijskim dizajnom" koji nam se ekstremno dopada. Radeon R9 295X2 već na prvi dodir impresionira. Karta je izuzetno masivna, a sve metalne ploče deluju poprilično debelo.Spojevi sa velikim "torx" šrafovima i "ćoškasti" oblici sugerišu na proizvod koji je robustan, masivan i kvalitetan što zaista uliva poverenje kod svakoga ko dođe u kontakt sa ovom kartom. Iskreno rečeno, nadamo se da će Radeoni nastaviti sa ovakvim dizajnom. Ova promena ne samo da je drastična, već je po našem mišljenju, predstavlja potrebno osveženje imidža koji dugo nije bitno menjan.
 


 

Spojevi i izrada uopšte je na veoma visokom nivou. Metalne površine nisu glatke već prilično hrapave, a korišćena je kombinacija sivih i crnih tonova, uz izuzetak ventilatora koji je od delimično transparentne plastike crvene boje. Kada smo već kod ventilatora, on je zapravo jedini otkriveni detalj, jer je sve ostalo sakriveno ispod masivnog oklopa. Ventilator ima klasičan oblik i dizajniran je prilično konvencionalno. Njegov prečnik iznosi 90 milimetara, a prisutan je najviše zbog svih ostalih komponenti koje se nalaze na štampanoj ploči, a najmanje zbog samih GPU-a. Prosto, iako su grafički procesori hlađeni putem vodenih blokova, ventilator je neophodan za hlađenje kompleksne naponske jedinice, PLX mosta koji omogućava da dva Hawaii GPU-a rade na jednoj štampanoj ploči, kao i memorijskih čipova kojih ima čak 32. 

Kako bi još malo dodao na zanimljivom izgledu, AMD je ugradio četiri crvena LED-a i rasporedio ih oko ventilatora. Ovo daje izgled kao da se radi o crvenom "reaktoru" u centru karte. Iako nema praktičnu funkciju, reč je o simpatičnom detalju, a verujemo da je AMD želeo da ipak malo više izađe iz, za njih, netipične crno-sive kolorne šeme i zbog toga je napravljen dodatni crveni akcenat na centru karte.
 

 
Na gornjoj ivici se nalazi još jedan svetleći detalj, a reč je o Radeon natpisu. Gornja ivica ujedno krije otvore iz kojih izlaze creva vodenog hlađenja, koja povezuju blokove sa radijatorom. Kao što smo već rekli, AMD se odlučio na jednostavan radijator od 120 milimetara koji može lako da se smesti i u jeftinija i manja kućišta. On je hlađen ventilatorom koji bismo mi rado zamenili za još jedan crveni koji je osvetljen kako bi se sve do poslednjeg detalja uklopilo. Dopada nam se što će i u prodaji kompletan sistem dolaziti sklopljen i što ne zahteva dodatne intervencije od strane korisnika prema rečima AMD-a, što je sjajna vest za one koje apsolutno ne zanima ništa osim korišćenja karte.
 

AMD Radeon R9 295X2 - Nastavak

Kako je reč o jedinom Radeonu R9 295X2 u našem regionu, AMD nas je zamolio da ne rasklapamo kartu što smo i ispoštovali. U zamenu smo dobili fotografije rastavljenog primerka sa kojih možemo da vidimo detaljno šta se dešava ispod metalne haube karte. Kao što možete videti implementirana su dva Asetek bloka koji ujedno poseduju i funkciju pumpe, a ostatak karte je pasivno hlađen putem alumiijumskog i bakarnog profila. Konkretno, bakarni hladnjak prekriva naponsku jedinicu koja je izvedena u 11 faza, a ostatak aluminijumskog okvira prekriva memorijske čipove i PLX most. AMD se odlučio na upotrebu kvalitetne Hynix memorije i zaista se nadamo da drugi proizvođači neće eksperimentisati sa jeftinijim i znatno manje overklokaiblnim Elipda GDDR5 čipova kao što je to učinio Asus sa R9 290X modelom.


Na mestu gde se nekada tradicionalno nalazio CrossFireX konektor (ili više njih) sada je samo prisutan prekidač za promenu biosa. Nova generacija Radeona zasnovana na Hawaii procesorima ne zahteva CrossFireX kabliće da bi konfiguracija sa više grafičkih karti radila. U slučaju Radeon R9 295X2 je moguće dodati još jedan u multi-GPU režim čime se efektivno pravi sistem sa čeitri Hawaii GPU-a. 

Za napajanje karte potrebna su dva 8pin molex konektora što je neophodno zbog toga što je R9 295X2 zaista gladan struje.Kako je kartu poput ove potpuno sumanuto koristiti na jednom monitoru konvencionalne rezolucije kao što je 1080p, 1440p, jasno je da je AMD želeo da ponudi što veću fleksibilnost za korisnike Eyefinity-ja. Stoga, R9 295X2 raspolaže sa četiri mini DisplayPorta i jednim DVI izlazom.Nažalost GPU-Z u svojoj poslednjoj verziji i dalje ne podržava novi Radeon, tako da nije bio u stanju da "iščita" kompletno specifikacije karte, a verujemo da će se to promeniti u prvoj sledećoj iteraciji. Popularni W1zzard nikada ne spava, tako da nam je čudno što i ovom prilikom nije izvršio "update" popularnog programa..


Specifikacije
 • Model R9 295X2
 • Tehnologije DirectX 11.1, ShaderModel 5.0, DirectCompute 5.0, OpenCL, Eyefinity, TressFX, UVD, VCE, HD3D, ZeroCore
 • Frekvencija GPU-a [MHz] 1018
 • Broj Stream procesora 2 x 2816
 • Broj Teksturnih jedinica 2 x 176
 • Broj ROP jedinica 2 x 64
 • Texture fillrate [MTex/s] 2 x 179168
 • Pixel fillrate [MPix/s] 2 x 65152
 • Frekvencija memorije (realno / efektivno) [MHz] 1250 / 5000
 • Memorijski protok [GB/s] 320
 • Video izlazi 4 x mini DisplayPort, DVI
 • Maksimalna potrošnja energije [W] 500
 

 

 

 

Rezultati - 3DMark

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K @ 4500 MHz,
Matična ploča: ASUS P8Z77-V (Intel PZ77),
RAM: 2x4GB AMD Memory Entertainment Edition 1600MHz DDR3
HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB

Napajanje: PC Power & Cooling Silencer Mk III 750 W


 

Rezultati - Unigine Heaven & Valley

 

 

 

Rezultati - BattleField 4, Metro: Last Light, Sniper Elite

 

 

 

Rezultati - BioShock Infinite, Tomb Raider

 

 

 

 

Rezultati - Hitman, Sleeping Dogs

 

 

Utisci, overklok i zaključak

Kao što možete primetiti kartu smo testirali u uslovima za koje je namenjena. Iskoristili smo to što smo na testu imali Dell U3214Q koji je savršeno poslužio da vidimo šta Radeon R9 295X2 zaista može, a to je 4K rezolucija. Sjajna stvar je i to što smo imali i odgovarajuće karte pri ruci sa kojima bismo mogli da izvršimo poređenje, kako bismo videli koliko R9 295X2 kvalitetno skalira imajući u vidu da je čest nedostatak ovih modela na početku upravo maksimalno iskorišćenje ispod očekivanog. Promenili smo malo i bateriju testova, a mnoge će obradovati i to što smo uveli i BattleField 4 u kome nije moguće napraviti egzaktnu test scenu, već smo merili FRAPS-om performanse tri puta i izvlačili prosek. U svakom slučaju imamo odlične vesti. Pre svega, stepen iskorišćenja je kod Radeona R9 295X2 izuzetno visok i ova karta istinski omogućava igranje u 4K rezoluciji, što znači da je jednako dobra i za Eyefinity upotrebu. Praktično sve nove naslove smo igrali u najvišim podešavanjima, tako da je zaista reč o impresivnom proizvodu.
 


 

Konačno dolazimo i do toga da perjanica sa dva GPU-a jednog proizvođača ne pati od problema visokog zagrevanja i/ili nesnosne buke. Vodeno hlađenje je svoj posao odradilo na fantastičnom nivou, pa je maksimalna temperatura iznosila "svega" 69 stepeni Celzijusove sklae. Da stvar bude bolja, buka je na nivou bilo kog kvalitetno hlađenog modela sa jednim GPU-om iz više klase, odnosno potpuno prihvatljiva. Nije nečujno na otvorenoj platformi poput naše, ali će svakako postati u kvalitetnom kućištu i sve su šanse da će neka druga komponenta proizvoditi snažniji zvuk. Sa svim rečeno, ipak mislimo da je trebala da postoji kontrola broja obrtaja ventilatora, posebno zbog toga što je malo jači u toku mirovanja karte, kada to zaista nije potrebno. Verujemo da će biti novih biosa koji će ovaj problem ispraviti, ali to ne menja činjenicu da je korisnicima trebala da se omogući kontrola po sopstvenoj želji.
 


Overklok je prošao jako dobro, iako imamo utisak da Power Limit podešavanje nije imalo nikakvog uticaja na potencijal karte. Osim toga, dostigli smo 1100 MHz za GPU bez ikakvih problema, uz veoma raspoloženu memoriju koja je dostigla 1560 MHz, odnosno efektivnih 6240 MHz čime je uz 512-bitnu magistralu protok podaka znatno povećan. Ipak, kako je reč o već veoma snažnoj karti, dobici su bili marginalni i iznosili oko pet procenata, što možete videti i na grafikonu u nastavku.
 


  

Kada se sve sabere, AMD je napravio pun pogodak sa Radenom R9 295X2 i zaista nije bilo pogrešnih poteza prilikom njegovog dizajniranja. Performanse su na izuzetno visokom nivou zbog dobre optimizacije iskorišćenja. Rashladni sistem je fenomenalan i zaista daje veliku upotrebljivost karti, jer nema kompromisa sa kojima morate da se pomirite. Jedino sa čim ćete morati da se pomirite je cena koja je veća od dve pojedinačne karte, ali to je i bilo očekivano, ali možda je ipak trebala da bude bliža cifri od okruglo 1000 evra. Realno gledano, radije bismo imali jedan R9 295X2 umesto dva referentno hlađena R9 290X što je kada malo bolje razmislite popriličan paradoks koji pokazuje koliko je zapravo dobar posao napravljen sa "Hidrom". Ukoliko cena erodira, AMD bi zaista mogao da bude u pravu sa svojom početnom tvrdnjom "Legenda je rođena".
 

 

Prednosti:

- Performanse
- TrueAudio i Mantle podrška
- Dual 512 bit memorijska magistrala
- OC potencijal
- Najbolji referentni kuler u istoriji AMD-a
- Po prvi put implementirano vodeno hlađenje u referentni dizajn
 

Nedostaci:


- Cena (uslovno)
- Bez mogućnosti kontrole ventilatora


Grafičku kartu na test ustupio AMD.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Radeon R9 290X Matrix Platinum

Diskretna ili integrisana grafička karta?

10203
10205
10206
10207
10208
10209