Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Radeon R9 295X2 8 GB

08.04.2014 14:00 | 0 Hardver
Test: AMD Radeon R9 295X2 8 GB

Kompanija AMD je ponovo vratila poznati "X2" sufiks u naziv svoje grafičke karte. Ovaj običaj je prekinut kada je predstavljen Radeon HD 6990 i nastavio se tokom HD 7000 generacije. Ipak, došao je trenutak kada smo ponovo dobili "X2" model po imenu Radeon R9 295X2, a reč je o najbržoj i najsnažnijoj grafičkoj karti koju smo do sada imali prilike da testiramo. Povrh svega, R9 295X2 donosi još ponešto novo u svet grafičkih kartica, ali o tome ćemo pričati u nastavku

Test: AMD Radeon R9 295X2 8 GB

Nebojša Todorović

AMD je, ne toliko davno, privlačio pažnju javnosti na razne zanimljive načine i time zagolicao maštu mnogih. Pre svega bilo je dosta tvitova sa njihove strane sa #2betterthan1, a nakon toga se pojavila i fotografija dve kutije čipsa uz flašu havajske vode. U tom trenutku mnogi nisu mogli da pretpostave zašto baš flaša vode, ali nakon što smo dobili kartu sve je postalo potpuno jasno. Potom se pojavio i logo koji možete videti na slici ispod, a u pitanju je hidra oko koje se nalazi citat iz biblije, "Melius est ergo duos esse simul quam" koji u suštini znači da su dva (čoveka) bolja od jednog. U svakom slučaju, još tokom posete Havajima smo saznali za misteriozni "Projekat Hidra" koji je upravo pred nama. Sve u svemu, vrlo zanimljiva i relativno tiha kampanja podizanja "hype-a" oko najnovije perjanice kompanije.Šta se zapravo krije iza ovog tajnog projekta?. Reč je o grafičkoj karti koja pakuje dva Hawaii grafička procesora na jednoj štampanoj ploči čime ukupno broji impresivnih 12 milijardi tranzistora, uz 5632 Stream procesora. Da, dobro ste pročitali, a ukoliko se osvrnemo samo pet ili šest godina unazad, možemo lako da shvatimo koliko je tehnologija napredovala. Podsetimo se, Radeon HD 3870X2 je raspolagao sa ukupno 640 SP-a, a nešto kasnije HD 4870X2 sa 1600. Naravno, reč je o nešto drugačijim arhitekturama (tadašnji VLIW5), ali i dalje nije teško da se percipira koliki je put prevaljen u samo pet godina.
 


 

Ukoliko nas pratite redovno setićete se koliko smo "kukali" na referentno hlađenje Radeona R9 290X. Pritom, mišljenje novinara, pa i samih korisnika na ovu temu je bili prilično univerzalno. Dobra vest je da AMD nije ostao "gluv" na naše primedbe i rezultat toga je prva grafička karta kod koje je upotrebljeno vodeno hlađenje kao referentno. Ovo je fantastična vest, jer je veliki deo komentara čitalaca u našem tekstu o Radeonu R9 290X je bio upravo da je karta kao napravljena da se "stavi pod vodu". Smatramo da je ova odluka jedna od najboljih koju je AMD napravio u skorije vreme kada su grafičke karte u pitanju. Na ovaj način je karta znatno tiša, hladnija i svakako ima veći overklok potencijal.
 


 

AMD je odabrao saradnju sa kompanijom Asetek koja ima iskustva na ovom polju, a sjajna vest je da je sistem fabrički zatvoren i da, prema tvrdnji AMD-a, ne zahteva nikakvo održavanje, ali ni sklapanje koje bi svakako zahtevalo barem neko iskustvo korisnika. Dobra vest je i da je Asetekovo vodeno hlađenje prilično jednostavno ukoliko na njega gledamo iz ugla prosečnog entuzijaste. Vodeni blok i kuler su spojeni i jedini dodatak je omanji radijator sa ventilatorom od 120 milimetara. Praktično svako kućište će moći da ga "primi" bez ikakvih problema što je jako bitno zbog toga što vam neće biti potrebno kućište od više stotina evra da biste mogli da ugradite grafičku kartu. Moramo priznati da smo bili sigurni da je samo pitanje vremena kada će neko napraviti ovaj korak i drago nam je da nismo čekali (pre)dugo na njega.
 


 

Što se specifikacija tiče, one su zaista fantastične, jer se praktično radi o dva Radeona R9 290X spojena u jednu celinu. Ipak, sve ovo je bilo moguće upravo zbog toga što je upotrebljeno vodeno hlađenje. Zbog toga nije bilo potrebe za obaranjem taktova, šta više oni su čak i viši od onih koje karakterišu R9 290X. Isto tako, nije bilo potrebe za upotrebom oslabljenih verzija čipa kao ni bilo kojim drugim "intervencijama". Stoga, karta raspolaže sa dva Hawaii GPU-a izrađena u 28-nanometarskoj litografiji u TSMC-ovim pogonima. Ovi čipovi osim ukupnog broja SP-a od 5632 imaju i ukupno 352 teksturne i brutalno visok broj ROP-a od 128. Svaki GPU je uparen sa po 4 GB GDDR5 memorije putem 512-bitne magistrale. Dopada nam se to što AMD nije pokušavao da predstavi memorijski interfejs kao 1024-bitni, iako je prilika za marketinški tim bila očigledna, već je primereno definisao kao "Dual 512bit" što ona zapravo i jeste. Sve ovo je smešteno u TDP "kovertu" od 500 W što je bilo i očekivano, s obzirom da ne postoji ni najmanji kompromis u odnosu na dva Radeona R9 290X, jer R9 295X2 radi čak na višem taktu.
 


 

Sve ovo zvuči izuzetno privlačno, pa ostaje da vidimo da li je zaista "legenda rođena".
 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Radeon R9 290X Matrix Platinum

Diskretna ili integrisana grafička karta?

10203
10205
10206
10207
10208
10209