Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Radeon Memory RG 2133

23.12.2013 15:18 | 1 Hardver
Test: AMD Radeon Memory RG 2133

Već neko vreme cene RAM-a stoje na prilično niskom nivou. Tome su doprineli zreli proizvodni proces, velika količina na tržištu, ali i činjenica da uskoro treba da očekujemo skok na DDR4. U međuvremenu se probijaju granice mogućnosti DDR3 čipova, pa se na tržištu (naravno, ne našem) pojavljuju i moduli koji garantovano dobacuju i do 3 GHz. Sa druge strane, pojavljuje se i novi igrač u tržišnoj utakmici, pomalo (ne)očekivano – AMD! Da li su njihovi moduli nešto zanimljivo što bi moglo osetno da utiče na stanje stvari, ili samo još jedan brend u ponudi, saznaćemo uskoro...

Zoran Petrović

Kako su APU-ovi postali sve popularniji, paralelno sa njima ljudi su shvatili, delom i našom zaslugom, da brza memorija može da donese lepo poboljšanje u GPU performansama. Ovo je refleksija globalnog tržišta, pa u poslednje vreme ima sve više modula koji rade na 1866 MHz i višim frekvencijama, a čija je cena neznatno viša od modula na 1333 MHz ili 1600 MHz.
 


Odnedavno se i AMD fokusirao na memorije, predstavivši AMD Radeon memoriju kao svoj brend. Naravno, AMD nije kupio fabrike i preokrenuo svoju poslovnu politiku ka memorijama, već se radi o partnerstvu sa kompanijom Dataram čiji je plod upravo AMD Radeon Memory brend. Dataram je kompanija poznata po OEM memorijama za servere i sličnu upotrebu, ali i po svom RAMDisk softveru (koji dolazi u paketu sa Radeon memorijom). Zahvaljujući kompaniji AMD imali smo prilike da testiramo njihov najjači 4x 4GB Gamer Series kit.
 


Pod Radeon brendom trenutno postoje četiri serije: Value, Entertainment, Performance i Gamer. Najniže na lestvici nalazi se Radeon Value serija koja dolazi u kapacitetima do 16 GB, single i dual channel kitovima, ali kao i Performance, bez AMP i XMP podrške. Ove dve serije imaju opcioni pasivni hladnjak, a jedina razlika je što se Performance modeli prave i u SODIMM verziji. Iznad njih se nalazi Entertainment serija sa brzinama do 1866 MHz, isključivo u dual channel konfiguraciji, sa obaveznim heat spreaderom, i kao i svi ostali u kapacitetima do 16 GB. Performance i Gamer moduli imaju AMP i XMP profile, a tu je i podrška za RAMDisk softver (imaju je i Value i Performance modeli). Model koji smo mi dobili na test pripada najjačoj - Gamer seriji, i to najjačoj verziji - 16 GB (4x 4 GB), 2133 MHz, cl10.
 


AMD Radeon Memory RG 2133

Radeon brend je ime koje je AMD dobio akvizicijom kompanije ATI i njegova prepoznatljivost je iskorišćena na pravi način - memorije potpadaju pod Radeon porodicu uređaja. Još jedan logičan razlog zbog kojeg je AMD ušao u priču s memorijama je promovisanje AMP profila koji bi trebali da budu ono što je XMP za Intel platforme. Naime radi se o DDR3 profilima koji prevazilaze JEDEC profile i omogućavaju bolje iskorišćenje na AMD pločama (više frekvencije, niže latencije).
 


U našem slučaju taj profil podešava memoriju na 2133 MHz, postavlja radni napon na 1,65 V i latencije na 10-11-11-30, za vrlo dobru i stabilnu postavku. Naravno, nisu zaboravljeni ni XMP profili, pa će i Intel korisnici moći maksimalno da iskoriste ovu memoriju u svojim mašinama.
 


Fizički, memorija je jako lepo dizajnirana. Tamni PCB ima dvostrano postavljene memorijske module, a prekriva ih crni pasivni hladnjak čija je monotonija razbijena nalepnicama sa AMD i Radeon logoima. Kombinacija matiranog PCB-a memorije i matiranih kulera deluje jako lepo, a sporadične crvene šare govore da se AMD baš potrudio oko dizajna, pa će oni kojima je ovo bitno biti vrlo zadovoljni
 

 

Specifikacije
  • Proizvođač AMD
  • Model Radeon Memory Gaming Series 2133
  • Tip DDR3
  • Slot DIMM
  • Frekvencija (MHz) 2133
  • Kapacitet (GB) 16
 

 

Rezultati

Kao test platforma poslužila nam je odlična ASUS A88X-PRO matična ploča uparena sa AMD A10-6800K APU-om, što je ujedno bila i prilika da probamo AMP profile. Već na prvu loptu ploča je očitala AMP i XMP profile i postavila podešavanja prema predefinisanim vrednostima, što je pohvalno. Kako OC rezultati zavise od više faktora, koji uključuju CPU (APU), matičnu ploču, kvalitetno napajanje, memorijske čipove, hlađenje… bili smo zadovoljni što smo na našoj platformi bez previše muke sa 2133 MHz došli na 2260,4 MHz, zadržavši iste latencije.

 


Skloni smo da kažemo da je ovo “plafon” za ove memorijske module, jer podizanje napona i “labave” latencije nisu omogućile više frekvencije. Rezultate možete pronaći u grafikonima, a imajte na umu da smo do pomenute frekvencije došli podizanjem sistemske magistrale (106 MHz), pa i da je nominalna frekvencija APU-a sa 4,1 GHz otišla na 4,35 GHz.
 


Rezultati testova

Zaključak

RAMDisk

Tehnologija korišćenja ultrabrze sistemske memorije kao SSD odavno je već poznata, a jedno od ozbiljnijih rešenja je RAMDisk softver koji godinama unazad razvija kompanija DataRAM. Način funkcionisanja je vrlo jednostavan. deo sistemske memorije se rezerviše i koristi se kao SSD, a sve vreme postoji kopija sadržaja virtuelnog SSD-a na lokalnom disku kako se neki deo podataka ne bi izgubio.
 


RAMDisk postoji u nekoliko verzija, i u zavisnosti od kapaciteta postoje verzije koje se plaćaju, a uz Radeon memoriju ovaj softver dobijate besplatno, a kao posledica saradnje i softver je dobio Radeon brend, pa se zove AMD Radeon RAMDisk. Besplatne verzije su one sa 4 i 6 GB, dok se plaćaju one koje dozvoljavaju zauzimanje do 32, odnosno 64 GB memorije. Ukoliko softver ne detektuje Radeon memoriju ograničeni ste na makismalnih 4 GB.
 


Ograničenje RAMDisk softvera je svakako nemogućnost podizanja sistema sa njega jer on u stvari pravi virtuelni disk nakon podizanja sistema, pa je njegovo korišćenje za sad ograničeno na igre/aplikacije. S obzirom na to da dobijate besplatni softver, naša preporuka je da ga probate i da vidite da li je ubrzanje koje dobijete vredno žrtvovanja dela sistemske memorije. Ovde takođe dolazimo do paradoksa. Naime, ukoliko imate kit od 16 GB, svesno žrtvovanje polovine sistemske memorije zarad podizanja aplikacija i igara sa 8 GB je malo nelogično.
 


Da biste koristili više, treba vam i više memorije, a to znači dva dual channel kita od 16 GB, odnosno četiri ovakva na X79 Intel ploči. Tada govorimo o vrlo ozbiljnih 64 GB memorije, kada nije teško odvojiti se od polovine, ali je pitanje vredi li žrtvovati toliko memorije zarad RAMDisk-a ili je jednostavnije kupiti SSD, instalirati OS na njega i zaboraviti na sve komplikacije sa RAM diskom. Da ne govorimo da je kapacitet koji dobijate sa SSD-om mnogo veći i mnogo jeftiniji (po gigabajtu), a ne zahteva dodatan softver da bi radio.
 Zaključak

Ne treba biti previše pametan i zaključiti da će na našem tržištu, kao i uvek cena biti presudan faktor, a po informacijama koje smo dobili od AMD-a, cena kita koji smo mi testiral bi trebala da se kreće oko 130 € što je u rangu sa najjeftinijim kitovima na našem tržištu. Treba napomenuti da prvi sledeći kit, kada je cena u pitanju, koji ima iole sličnu frekvenciju košta bar 30 € više, što je fantastično, ukoliko se ispostavi da cena na našem tržištu bude stvarno u najavljenom cenovnom rangu. Stoga AMD Radeon Memory RG 2133 od nas dobija više nego zasluženu preporuku.
 


Za:

- visok radni takt
- AMP i XMP profili
- pasivni kuleri
- odlična očekivana cena
- zanimljiv dizajn
- RAMDisk softver

Protiv:

- nešto niži OC od očekivanog

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston SSDNow E50 100 GB

Test: Seagate SSHD 2 TB (ST2000DX001)

10203
10205
10206
10207
10208
10209