Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Radeon Memory RG 2133

23.12.2013 15:18 | 0 Hardver
Test: AMD Radeon Memory RG 2133

Već neko vreme cene RAM-a stoje na prilično niskom nivou. Tome su doprineli zreli proizvodni proces, velika količina na tržištu, ali i činjenica da uskoro treba da očekujemo skok na DDR4. U međuvremenu se probijaju granice mogućnosti DDR3 čipova, pa se na tržištu (naravno, ne našem) pojavljuju i moduli koji garantovano dobacuju i do 3 GHz. Sa druge strane, pojavljuje se i novi igrač u tržišnoj utakmici, pomalo (ne)očekivano – AMD! Da li su njihovi moduli nešto zanimljivo što bi moglo osetno da utiče na stanje stvari, ili samo još jedan brend u ponudi, saznaćemo uskoro...

Test: AMD Radeon Memory RG 2133

Zoran Petrović

Kako su APU-ovi postali sve popularniji, paralelno sa njima ljudi su shvatili, delom i našom zaslugom, da brza memorija može da donese lepo poboljšanje u GPU performansama. Ovo je refleksija globalnog tržišta, pa u poslednje vreme ima sve više modula koji rade na 1866 MHz i višim frekvencijama, a čija je cena neznatno viša od modula na 1333 MHz ili 1600 MHz.
 


Odnedavno se i AMD fokusirao na memorije, predstavivši AMD Radeon memoriju kao svoj brend. Naravno, AMD nije kupio fabrike i preokrenuo svoju poslovnu politiku ka memorijama, već se radi o partnerstvu sa kompanijom Dataram čiji je plod upravo AMD Radeon Memory brend. Dataram je kompanija poznata po OEM memorijama za servere i sličnu upotrebu, ali i po svom RAMDisk softveru (koji dolazi u paketu sa Radeon memorijom). Zahvaljujući kompaniji AMD imali smo prilike da testiramo njihov najjači 4x 4GB Gamer Series kit.
 


Pod Radeon brendom trenutno postoje četiri serije: Value, Entertainment, Performance i Gamer. Najniže na lestvici nalazi se Radeon Value serija koja dolazi u kapacitetima do 16 GB, single i dual channel kitovima, ali kao i Performance, bez AMP i XMP podrške. Ove dve serije imaju opcioni pasivni hladnjak, a jedina razlika je što se Performance modeli prave i u SODIMM verziji. Iznad njih se nalazi Entertainment serija sa brzinama do 1866 MHz, isključivo u dual channel konfiguraciji, sa obaveznim heat spreaderom, i kao i svi ostali u kapacitetima do 16 GB. Performance i Gamer moduli imaju AMP i XMP profile, a tu je i podrška za RAMDisk softver (imaju je i Value i Performance modeli). Model koji smo mi dobili na test pripada najjačoj - Gamer seriji, i to najjačoj verziji - 16 GB (4x 4 GB), 2133 MHz, cl10.
 


AMD Radeon Memory RG 2133

Radeon brend je ime koje je AMD dobio akvizicijom kompanije ATI i njegova prepoznatljivost je iskorišćena na pravi način - memorije potpadaju pod Radeon porodicu uređaja. Još jedan logičan razlog zbog kojeg je AMD ušao u priču s memorijama je promovisanje AMP profila koji bi trebali da budu ono što je XMP za Intel platforme. Naime radi se o DDR3 profilima koji prevazilaze JEDEC profile i omogućavaju bolje iskorišćenje na AMD pločama (više frekvencije, niže latencije).
 


U našem slučaju taj profil podešava memoriju na 2133 MHz, postavlja radni napon na 1,65 V i latencije na 10-11-11-30, za vrlo dobru i stabilnu postavku. Naravno, nisu zaboravljeni ni XMP profili, pa će i Intel korisnici moći maksimalno da iskoriste ovu memoriju u svojim mašinama.
 


Fizički, memorija je jako lepo dizajnirana. Tamni PCB ima dvostrano postavljene memorijske module, a prekriva ih crni pasivni hladnjak čija je monotonija razbijena nalepnicama sa AMD i Radeon logoima. Kombinacija matiranog PCB-a memorije i matiranih kulera deluje jako lepo, a sporadične crvene šare govore da se AMD baš potrudio oko dizajna, pa će oni kojima je ovo bitno biti vrlo zadovoljni
 

 

Specifikacije
  • Proizvođač AMD
  • Model Radeon Memory Gaming Series 2133
  • Tip DDR3
  • Slot DIMM
  • Frekvencija (MHz) 2133
  • Kapacitet (GB) 16
 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston SSDNow E50 100 GB

Test: Seagate SSHD 2 TB (ST2000DX001)

10203
10205
10206
10207
10208
10209