Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Powerbite Gaming (Video)

31.05.2022 13:24 | 0 Hardver
Test: AMD Powerbite Gaming (Video)

Pred vama je jedna od najboljih konfiguracija koju možete trenutno nabaviti za gejming - ali i ozbiljan rad.

Danas vam predstavljamo jedan baš moćan gejming i radni PC, baziran na nekim trenutno najboljim PC komponentama. Dakle, nema budžetskih kalkulacija i natezanja u 10€. Za trenutak zaboravite na to, kao da su sve pare ovog sveta vaše. Povod za jednu ovakvu konfiguraciju jeste moćan gejming PC sastavljen od probarnih i različitih komponenti od onih koje se svakodnevno nude u domaćim prodavnicama. Dakle beg od klišea i malo da se razonodite i opustite, a možda vam iskoči i neka ideja za neki sličan PC Build.
 
 
Ovako jak i moćan PC je skup.  Ipak ovakva investicija vam se može isplatiti na više načina. Svakako prvi na listi je gejming. Ne postoji ništa slično u svetu konzola što bi bilo na nivou brzine i frejmrejta na visokim vrednostima, na ultra visokoj rezoluciji i maksimumu grafičkih detaljima. Kada sve to ukombinujete sa dobrim monitorom i ekstremno visokim osvežavanjem – slobodno možemo da tvrdimo kako se ništa slično ne može porediti sa užitkom PC gejminga. Sa druge strane jednu ovako jaku mašinu možete koristiti i u ozbiljne svrhe rada i posla. Grafički dizajn, projektovanje, animaciju, video editing, strimovanje gejminga i filmova – sve to u najvišem 4K kvalitetu!

Karakteristike, performanse i utisci u radu

I krećemo redom. Odluka o procesorskoj platformi pala je na AMD Ryzen 9 5900X. Najzrelija platforma i dalje nenadmašnih performansi. Intel 12. generacije je vrlo blizu negde lošiji, negde malo bolji u proseku su skoro izjednačeni. AMD Ryzen sa Zen 3+ jezgrima deluje i dalje kao racionalnija odluka – govorimo o klasi desktopa najboljih performansi. U donjem delu budžetskih i srednje skupih konfiguracija Intel je napravio ozbiljan proboj i u ovom trenutku deluje bolje od AMD-a, ali kada su u pitanju jake konfiguracije i dalje dajemo prednost AMD-u. Jednostavno 12 jezgara i 24 treda... sva jezgra su visokih performansi nema problema oko hibridne arhitekture i dečijih bolesti u smislu da vam se igra neće pokrenuti zbunjena zbog prisustva štedljivih jezgara ili pod Windows desetkom da ponovo instalirate aplikaciju koja se jednostavno zbuni prvi put kada je pokrenete.
 
amdpowerbite1s.jpg
 
Kod Ryzen 5000 serije sve radi iz prve i to u najbržem režimu performansi. Pri tome manje troši i manje se greje uz prisustvo velikog izbora odgovarajućih brzih i bogato opremljenih ploča. Uz dobar RAM performanse su na nivou Core modela 12 generacije u paru sa DDR5 memorijom. Dakle računica i razum su u ovom trenutku više naklonjeni AMD rešenju.
 
Ovako moćan procesor treba hladiti i obezbediti tišinu sistema dok je u pogunu. Ovoga puta jedan novitet na testu u vidu Sapphire NITRO+ S240A AiO vodenog hlađenja. Dakle nije Sapphire grafika, već hlađenje i to u vidu jednog dobrog Asetek rešenja na bazi najnovije pumpe 7. generacije na maksimalnih 2800 obrtaja u minuti, radijatoru od 240mm, i par aRGB ventilatora sa hibridnim propelerima koji su spojili najbolje osobine aksijalnih i turbinskih ventilatora. Najbitnije je da hladi dobro i da drži pod kontrolom temperaturu ovog dvanaesto-jezgranog snagatora.
 
amdpowerbite2s.jpg
 
Pri angažovanju svih jezgara na 4.3 GHz u scenariju intezivnog renderinga, temperatura se kreće od 68-73 stepena Celzijusa uz aktivne XFR2 i PBO2 funkcije automatskog overklokinga. Tih je u radu, što je postignuto odličnim ventilatorima inače dokazanih kao vrlo kvalitetna rešenja sa grafičkih karti ovog proizvođača. Posebno želimo da pohvalimo dobar sistem kabliranja i povezivanja te sinhronizacije svetlosnih efekata na glavi i ventilatorima.
 
Uz dobar procesor mora da ide odgovarajuća matična ploča. Ovoga puta novitet u vidu ASRock X570S Phantom Gaming Riptide modela. Odličan i ne tako skup sa poslednjom varijantom X570S čipseta – podsećamo vas da je razlika u odnosu na obični X570 činjenica da je proizveden naprednijim postupkom i radi na nižem naponu pa zbog manjeg grejanja ne zahteva prisustvo ventilatorana čipsetu. Ploča je pravi primer onoga što treba da imate u sistemu bez bespotrebnog luksuza ali i dalje bogatog spiska funkcionalnosti. USB-C 3.2 Gen2 napred u vidu midboard konektora i pozadi na ATX sekciji u vidu USB-C i USB-A priključaka, zatim dva M.2 PCIe x4 četvrte generacije, četiri DDR4 podnožja koja primaju DRAM module visokih frekvencija čime izvlače maksimalne performanse iz Zen3 arhitekture. Zatim M.2-E slot za WiFi karticu, ali mi smo ovog puta ipak lakše došli do zasebne PCIe x1 WiFi modula sa 802.11AX specifikacijama. Tu je 10-fazna Dr MOS jedinica za napajanje i spisak završavamo sa obaveznom gejming opremom u vidu Killer E3100, 2.5 gigabitnog LAN kontrolera.
 
amdpowerbite3s.jpg
 
Tajno oružje ubojitih performansi ove konfiguracije su Crucial Ballistix Red RGB DDR4-3600 CL16 memorije, u konfiguraciji 2x16GB dakle dvokanalno konfigurisana sa internom Dual Rank konfiguracijom memorijskih čipova. Memorija top performansi sa odličnom overkloking rezervom na 3600 MHz CL14 ili 3800 CL16 podešavanjima. Daje sjajnu podršku za maksimum performansi Ryzen modela sa puno jezgara i prava je šteta što Crucial ukida Ballistix seriju modula – jednom rečju labudova pesma i pretpostavljate naravno da ih nećemo vraćati, bili bismo ludi – definitivno ih zadržavamo.
 
A, glavna zvezda ove konfiguracije je jedna sjajna grafička karta visoke klase, prava egzotika na ovdašnjem tržištu u vidu fantastičnog XFX Merc Radeon RX 6800 XT 319 Core iz Speedster serije.
 
Brutalna izvedba AMD RDNA2 grafičke karte – asocijacija je očigledna na to da je ovo Mercedes među Radeon modelima – trebalo je da stave i AMG bedž ali bi bilo previše. Inače nema veze sa Mercedesom pošto je simbolika u drugačija i asocira na rimsko božanstvo Merkur koji je bog trgovine i profita, možda za XFX obirom na trenutne cene.
 
amdpowerbite4s.jpg
 
Ugrađen je ogroman hladnjak sa trostrukom konfiguracijom ventilatora, rashladnim otvorom na zadnjem hladnjaku. Kartica prelepo izgleda sa diskretnim LED osvetljenjem, a isto tako, možda i još bolje radi isporučujući performanse za savršen gejming užitak i rad u GPU ubrzanim aplikacijama kao što je novi Blender 3.1 sa Metal podrškom. Koliko je u tim trenucima brza govori i podatak da jedan zahtevan kadar renderuje 3.5x brže od Ryzen 9 5900X. Međutim, nas pre svega interesuje gejming, a u tom delokrugu rada ima snage na pretek, bilo da se igrate na visokim vrednostima frejmrejta u HD rezoluciji radi savršeno glatke animacije na 240 ili 360 Hz ili QHD 144/240 Hz monitorima, a ništa vas ne sprečava i izlete 4K UHD na 60 fps-a tj. 144Hz i više u zavisnosti od igre. 
 
Kartica je prava zverka jer ima dva režima rada koje se biraju uz pomoć mikroprekidača jedan je ekvivalent Rage modu, maksimalnih performansi dostižući radnu frekvenciju od 2.5GHz uz potrošnju od skoro 300W, a drugi tzv. balans mod. Kuriozitet je da čak i pri ovako velikoj potrošnji karta drži grafički procesor pod kontrolom od maksimalnih 75 stepeni Celzijusa.  Uz sve to, tu je i Ray Tracing podrška. Jednom rečju vrhunski izbor karte za gejming. Moćna i veoma tiha u radu.
 
Kada je u pitanju prostor za podatke, takođe jedan novitet u vidu Crucial P5 Plus M.2 PCIe x4 četvrte generacije modela  na bazi NVMe 1.4 protokala sa ARM Cortex kontrolerom i 8-kanalnom konfiguracijom Micron TLC NAND fleš memorije pojačane sa 1GB DDR4 memorije i SLC keširanjem. U pitanju je SSD nove generacije sa transferom od 5-7 GBs. Model sa kojim je Crucial stao rame uz rame sa najbržim Samsung, Kingston i WD modelima u ovoj klasi.  Za svrhu gejminga i naprednijeg rada apsolutno je na visini zadatka.
 
amdpowerbite5s.jpg
 
Napokon sve ove vanserijske komponente je trebalo spakovati u neko dobro i funkcionalno kućište i svakako obezbediti dobro napajanje za čitav sistem u kome grafička karta povuče 300W, a procesor 150W. Sa druge strane treba obezbediti dobro provetravanje unutrašnjosti obzirom na svu utrošenu energiju i toplotu koja se stvara. Zato ovoga puta nešto drugačije. Corsair 4000D Ariflow, jedan od najboljih midi tower modela u ovoj klasi. Neće vas privući svojim spoljašnjim izgledom obzirom da ima prilično običan i možda dosadan dizajn, ali funkcionalno je zaista na visini zadatka.
 
Pravilnog kutijastog oblika koji nije dopadljiv ali je praktičan zbog puno prostora, lako pristupačne centralne ćelije i dovoljnog razmaka između radijatora i dela matične ploče gde se nalaze konektori i otvori za rutiranje kablova. Posebno je dopadljiv tekstilni jezičak na gornjem mesh filteru kao i žuti USB port na prednjoj konzoli. Bez problema je u unutrašnjost prihvatio gigantski XFX RX 6800 XT karticu sa dužinom od 34 centimetra. Fabrički stiže sa dodatnim ventilatorom za izduvavanje vazduha na poziciji grafičke karte. Spomenimo i demontažni kavez za dva 3.5” hard diska kao i bočnu providnu stranicu od kaljenog stakla.
 
Uparili smo i odgovarajuće napajanje, Corsair RN 750x 80Plus Gold, potpuno modularno i veoma tiho napajanje sa garancijom od 10 godina savršeno skrojen za našu jaku konfiguraciju sa dodatnom rezervom snage.
 
amdpowerbite6s.jpg
 
Na kraju da bi gejming doživljaj bio potpun, potrebno je izabrati adekvatan monitor u skladu sa mogućnostima računara i njegove namene – ovoga puta gejming. Isto važi i za periferije čiji je su osobine od presudnog značaj za gejming akciju.
 
Odluka za monitor je pala na gejmersku 24.5 inča dijagonalu. U pitanju je IIyama G-Master Gold Phoenix FreeSync Premium sa brzom verzijom IPS panela i osvežavanjem na 240Hz kao i odzivom od samo 0.4ms i prevashodno je izbor za igre brzog tempa. Osvetljenje od 400 nita i HDR 400 podrška garantuju natprosečni kvalitet slike i animacije. Monitor poseduje čak i zvučnike kao USB 3.0 hub.
 
A, periferije?  Zna se naš izbor i tu nema eksperimentisanja - Logitech G512 sa GX Blue svičevima u kombinaciji sa G502 Lightspeed bežičnim mišom za pun zamah i slobodu pokreta je bio naš izbor ovog puta. RGB detalji su obavezni.
 
PERFORMANSE:
 
Specifikacije test sistema:
- CPU: AMD Ryzen 9 5900X
- MB: ASRock X570S Phantom Gaming Riptide
- Cooler: NITRO+ S240-A AIO
- RAM: Crucial Ballistix RED RGB DDR4-3600 CL16 2R 32GB (2x16GB)
- SSD: Crucial P5 Plus 1TB M.2, PCIe x4, Gen4
- GPU: XFX Speedster MERC 319 Radeon RX 6800 XT CORE 16G
- Case: Corsair 4000D Airlow Tempered
- Power: Corsair RM 750x - 750W80Plus Gold
- Monitor: IIYAMA GOLD PHOENIX G-MASTER GB2590HSU-B1
- Keyboard: Logitech G512 LIGHTSYNC RGB GX
- Mouse: Logitech G502 Lightspeed Wireless 
 
 
Gejming rezultati:
 

SOTRGraphPerformance.png
 

APEXPerformanceGraphLOW.png
 

APEXPerformanceGraphHIGH.png
 

CoDWarzonePerformanceGraph.png
 
 
CS_GOPerformanceGraph.png
 
 
RayTracingPerformanceGraphHIGH.png
 
 
Sve ovo deluje impresivno, a takve su i performanse.  U igrama, kombinacija AMD Ryzen 9 procesora i Radeon RX 6800 XT grafičke karte u vidu jedne od trenutno najboljih verzija MAD “Add-in-Board” partnera, isporučuju visok nivo performansi mnogo, viši nego što većina nas može i zamisliti. Treba imati ovo čudo pod rukom da bi stekli delić osećaja o kome vam pričamo. Evo i grafikona, mada vam ni oni ne mogu dočarati koliko je brza i žestoka ova mašina u stvarnosti.
 
 
Osim u gejmingu, dobar je i u aplikacijama za video editing, 3D modeliranje i rendering.
 
Adobe_performance_graph.png
 

Rendering_performance_graph.png
 
 
Adobe_performance_graph.png
 
 
Adobe_performance_graph.png

Zaključak

I na kraju, bilo je ovo nestvarno lepo iskustvo sa jednom vanserijski jakom gejming konfiguracijom i zanimljivim odabirom komponenti. Sve to je lepo ukomponovano, da ne kažemo leglo savršeno u formi naprednog sistema isporučujuću performanse koje bi svako od nas poželeo. Otuda i naziv koji ima simboliku – ugriz snage.
 
 
_________________________________________________________
 
 
 
Prednosti:
- Top performanse
- Visoko-kvalitetne performanse
- Jednako dobar za vrhunsko igranje i zahtevan posao
- Moć CPU i GPU akceleracije
- Odlično hlađenje i provetravanje
- Veoma tih obzirom na snagu
- Kvalitetna slika i fluidna animacija
 
Nedostaci: 
- Teže dostupne i skupe komponente
 
Cena kompletnog sistema: 3500€ 


Korisna adresa: www.asbis.rsTest: AMD početnički gaming PC (Video)

Test: Gaming Macchina 850e – najbolja za te pare! (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209