Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD NZXT (Video)

19.05.2021 17:50 | 0 Hardver
Test: AMD NZXT (Video)

Naš novi predlog za dobru konfiguraciju za sve one koji bi da se bave gejmingom i strimingom - ili možda nameravaju da naprave prve korake ka svetu ozbiljnih aplikacija i time trasiraju put za neko buduće zanimanje. Svestran i moćan računar na vrhunskoj CPU i GPU platformi...

Evo nas danas ponovo sa vama u želji da vam prikažemo još jednu dobru PC konfiguraciju. Priviđenje ili realnost ili još bolje rečeno pusta želja obzirom na trenutna događanja na tržištu. Nije tako crno uz malo truda i malo više novca možete sklopiti jednu ovakvu borbenu stanicu. Iako deluje uobičajeno lepo u ovom belom NZXT H510i kućištu, ovaj računar je karakterističan i po tome što po prvi put koristimo jednu NZXT B550 matičnu ploču baziranu na platformi za AMD procesore. Do danas je NZXT bio zakleti zagovornik Intel procesorske platforme, ali vremena se menjaju i bio je to jedan od povoda da vam predstavimo baš ovakav gejming build. 
 
 
Ujedno smo iskoristili priliku da vam predstavimo Radeon RX 6700 XT i Ryzen 5 5600X kombinaciju u formi jedne jake “mejnstrim” mašine, model koji vam može poslužiti kao kalup  za sklapanje slične konfiguracije u smislu različitih bilo skupljih ili jeftinijih varijacija, bilo za gejming ili kao dobra radna stanica za malo zahtevniji rad u aplikacijama. Uglavnom, performanse su na vrlo visokom nivou a na vama ostaje da joj nađete pravu namenu i uklopite u vaše finansijske mogućnosti.

Karakteristike

Kao što smo ranije pomenuli izabrali smo zanimljivu i dosta dobru NZXT B550 matičnu ploču. Ovaj model je posebno pripremljen za rad sa Zen 3 generacijom AMD procesora i odlikuje se vanserijski dobrom VRM jedinicom za napajanje procesora zbog čega prima i najjače modele Ryzen 5000 serije. U stvari nudi vam sve mogućnosti i funkcije koje će vam zatrebati uopšte na jednom ovako jakom mejnstrim gejming modelu računara.  
 
nzxt1s.jpg
 
Prepoznatljiva je po svom oklopu koji stiže u crnoj ili beloj varijanti a mi smo ovde hteli baš da postignemo kontrast svetlih i mračnih površina. Zašto nam se svidela pa zato jer je spakovana baš po ukusu korisnika koji u ovom cenovnom rangu uopšte neće imati razloga da gledaju u pravcu jačih X570 modela. Deluje nam bolje od mnogih entry level model sa X570 čipsetom. A o tome govori zaista bogata oprema i pametno ciljane funkcionalnosti počev od najbržeg standarda WiFi 6 bežične mreže, integrisanog sistema za kontrolu rada ventilatora i NZXT CAM RGB ekosistema koji je več poznat svakom ko je makar ijednom imao kontakt sa NZXT komponentama. Zatim boogata ponuda USB konektora od čak tri USB2.0 midboard konektora što je posebno korisno kod ovakvih konfiguracija koje u prvi plan stavljaju RGB efekte, zatim brzih USB 3.2 portova druge generacije na ATX sekciji, kao i onih za povezivanje onih na prednjoj strani kućišta. Jednom rečju ploča koja će vas zaista učiniti srećnim, a ima i razloga za to jer je NZXT ovaj model razvio u tesnoj saradnji sa kompanijom ASROCK.   
 
nzxt2s.jpg
 
nzxt3s.jpg
 
Konektori za ventilatore se nalaze na bočnim ivicama ploče dok je položaj SATA i glomaznih USB 3.2 midboard konektora prve generacije, na ovoj dužoj unutrašnjoj vertikali zaokrenut za 90 stepeni i u ravni je ploče radi lakšeg i lepšeg rutiranja kablova. Ploča prima četiri brza DDR4 modula i podržava one sa overklokovanim radnim parametrima. Nudi vam dva M.2 Slota od kojih je prvi zajedno sa primarnim PCIe x16 slotom u direktnoj komunikaciji sa Ryzen procesorom i podržava magistralu na bazi 4x PCIe linije 4. generacije. 
 
U našem slučaju smo, da bi iskoristili ovu ponudu performansi ubacili jedan PCIe x4 Gen4 nove generacije sa protokom od preko 7GBs i to WD SN850 Black sa kapacitetom od 512GB dok nam je prostor obezbedio jedan klasični SATA3 ADATA SU800 od 2TB. 
 
nzxt4s.jpg
 
Za ovu priliku smo koristili Ryzen 5 5600X 6-jezgarnog predstavnika trenutno najbolje Zen 3 serije centralnih procesora, koji izvršava 12 tredova na frekvencijama od 3.7-4.6GHz sa prosečnom potrošnjom od 65W. Da bi i videli maksimalnu radnu frekvenciju i do kraja iskoristili automatske overkloking mehanizme, upotrebili smo Kraken Z63 AiO, a iskreno nismo odoleli čarima njegovog LCD ekrana sa RGB efektima i info detaljima. Dok vi svakako možete koristiti standardne vazdušne kulere i cenovno pristupačnije poput: CM Hyper 212, Noctua NH-U12 ili ArcticFreezer 34 eSports model. Uglavnom ova kategorija procesora je po mnogima najisplativija u smislu odnosa performansi i cene kada je u pitanju gejming ali i početak rada sa zahtevnijim aplikacijama za obradu videa, renderinga, 3D modeliranje, kompjuterski dizajn itd.  
 
Zbog onih kojima je i taj delokrug rada u mislima, rad procesora smo podržali sa 32GB DDR4 Dual Channel memorije na 3600 MHz u vidu naših omiljenih GSkill Tridnet Z NEO, po nama jednih od najbržih RAM modula za Ryzen 5000 generaciju procesora i zbog činjenice Dual Rank organizacije memorijskih čipova koji dodaju još jednu bitnu marginu performansi ovoj procesorskoj platformi. 
 
nzxt5s.jpg
 
A današnji model grafičke karte je trebalo da bude AMD-ova verzija lake borbene konjice u “mejnstrim” gejming klasi – Radeon RX 6700 XT sa 12GB memorije. Tako bi i bilo da nije trenutne situacije sa majningom. Uglavnom Navi 22 grafički procesor sa RDNA2 arhitekturom koja koristi 40 Ray Tracing akceleratora i 2560 stream izvršnih jedinica radi na frekvencijama bliskim vrednosti 2.5 GHz i isporučuje grafiku vrhunskog kvaliteta i performansi u 1080 ali i 1440p rezolucijam ko želi da se isproba u QHD gejmingu. 
 
Napajanje smo poverili jednom CM MWE Gold 650  napajanju sa specifikacijama koje se savršeno uklapaju u našu današnju konfiguraciju. Ako ne znate šta je dobro i hoćete da igrate na sigurno – onda je ovo napajanje izbor bez greške. 
 
nzxt6s.jpg
 
Sve smo spakovali u NZXT H510i sa par dodatnih RGB ventilatora i underglow trakama. Kućište nas svaki put podseti zašto je jedan od najboljih kompaktnih midi tower-a pre svega u pogledu kvaliteta izrade i završne opreme te onih finih detalja koji sklapanje računara svaki put pretvaraju u uživanje. Ipak, vidljiv je trag godina i ovo kućište je pored neospornih kvaliteta spremno za jedan temeljniji redizajn, a koji smo usput saznali, u punom jeku priprema.
 
Gejming performanse:
 
 Gaming_performance.png

RT_Gaming_Perf.png 
E, sad ovako deluje kao u bajci, ali kako stvarno radi i da li je na obećanom nivou jedne gejming reference u srednje jakoj kategoriji. Kratko i jasno – jeste, ispunila je naša očekivanja i želja u pogledu performansi. Ryzen 5 5600X je zahvaljujući dobroj ploči sa novom verzijom BIOS-a i funkciji optimizacije radne krive napona procesorskih jezgara uz maksimalno podešeni PBO II, gurao još nekih 200-240MHz preko obećanih 4.6GHz u “boost” režimu rada i to pri naponu od svega 1.3-1.313V.  Ova pojava se nije svela na samo trenutnih 4800-4840MHz već je konstantnije održavana tokom gejminga, dok je prilikom renderinga i opterećenja svih jezgara istovremeno držao 4790-4815 MHz i tek povremeno spuštao do 4690 MHz pri čemu je temperatura bila na nivou od nekih 69-75 stepeni celzijusa dok se potrošnja centralnog procesora držala oko 105W. Odličan rezultat i osetno bolji u direktnom poređenju sa Ryzen 5 3600X koji se na sličnim podešavanjima drži tek na 4.2GHz i nema naravno tako finu optimizaciju kao Ryzen 5000 serija.
 
nzxt7s.jpg
 
Sa druge strane to nam je omogućilo da iz Radeon 6700 XT iscedimo i zadnji promil performansi bez efekta uskog grla zbog slabijeg procesora. Grafički procesor održava nivo frekvencija od 2-2.64 GHz i više uz potrošnju od 190W i temperature od 84-90 stepeni celzijusa. U pojedinim primerima ćete videti vrednosti od 95 i više stepeni ali to se odnosi na Hot Spot najtopliju tačku senzora temperature na samom jezgru grafičkog procesora.

Zaključak - Priviđenje ili realnost

Jednom rečju postigli smo iste rezultate kao i sa jačim osmojezgarnim Ryzen 7 5800X procesorom kada je gejming u pitanju. A to znači sledeće... performanse su negde izjednačene, negde malo bolje ali generalno Radeon RX6700 XT sa dobro podešenim sistemom (brzom RAM memorijom uključenom ReSizable BAR bukvalno diše za vratom GeForce RTX 3070 modelima.) 
 
 
I na kraju cena - ovako sklopljen sistem u današnje vreme košta puno, oko 2700 € ali puno i pruža u kontekstu slično konfigurisanih laptop računara. Fakat daleko više u odnosu na neka vremena pre crypto-majning buma – jer samo na nabavku grafičke karte otpada skoro pola budžeta. Ali dali smo vam recept tj. kalup za jedan beskompromisno dobar i u svim detaljima do maksimuma utegnut premijum desktop gejming računar koji će se odlično snaći i u radu sa zahtevnim aplikacijama gejming strimingu i sličnim malo komplikovanijim poslovima. 
 
_______________________________________
 
 
Prednosti:
- Odlično usklađene karakteristike
- Dobar balans performanse
- Izuzetno atraktivan izgled
- Kvalitet komponenti
- CAM RGB sistem efekata
- Izbor komponenti
 
Nedostaci:
- Cena zabog trenutne situacije
 
CENA: oko 2700€

Nvidia RTX 30 laptop računari

Test: MSG PLAY i150 PLAY & MSG PLAY a151 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209