Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Kaveri - A10 7850K

21.01.2014 18:28 | 0 Hardver
Test: AMD Kaveri - A10 7850K

Richland je sa nama bio gotovo godinu dana i iako se pokazao sjajno tokom svog tržišnog života, mnogi će se složiti da je došlo vreme za naslednika. Serija 6000 je učinila APU popularnim i prepoznatljivim u širim krugovima, a sa modelima kao što su A10 6800, 6790K i 6700 mnogi korisnici su dobili ulaznicu u svet gejminga po zaista neverovatno povoljnoj ceni. U svakom slučaju, o Kaveriju slušamo već duže vreme, jer je najavljen još početkom 2013. godine

Test: AMD Kaveri - A10 7850K

Nebojša Todorović

APU kao koncept je zamišljen sjajno od samog starta, ali kako je ovo bio prvi pokušaj kompanije na polju integracije CPU, GPU i NB modula u jedan čip bilo je jasno da će biti puno promena sa svakom nadolazećom generacijom. Evolucija je tekla prilično brzo, a noviteti su se ređali iz revizije u reviziju. Sve je počelo sa Llano arhitekturom koja je pokazala koliko se veliki potencijal krije iza ovakvog pristupa. Ipak, Trinity i Richland su sa sobom doneli ozbiljniji dizajn, bolje specifikacije i na kraju viši standard u pogledu performansi. Ova godina će svakako biti u znaku Kaverija, a imamo utisak da je kompletna platforma sa njim i sazrela u potpunosti. 

Prvi korak u tom sazrevanju je proizvodni proces. AMD je zamenio 32nm za proverenu 28-nanometarsku litografiju iza koje stoji Global Foundries. Razlog za zadržavanje na 28nm je želja da se zadrži optimalna tehnologija izrade za sve module APU-a. Razume se, ovaj potez košta AMD nešto višeg TDP za istu frekvenciju u odnosu na scenario gde bi se upotrebio 22nm "node" sa istim uspehom. Ipak, preveliki apetiti prilikom tranzicije na sitniji proces izrade su mnogim kompanijama pravili velike probleme, pa smatramo da je ova odluka AMD-a potpuno ispravna.
 


 

Kaveri će dobiti i veliki stepen fleksibilnosti u sferi energetske zahtevnosti. APU se pojavljuje u ogromnom spektru proizvoda koji uključuju konzole, tablete, desktop i prenosne računare, pa čak i servere. U zavisnosti od namene proizvode zasnovane na novoj arhitekturi će karakterisati TDP od 15 do 95 vati. Jedna sjajna vest je i to da ćete moći prema sopstvenim potrebama da podesite svaki desktop APU na TDP između 45 i 95 W. Dakle, ukoliko rešite da prebacite postojeći A10 7600 iz desktopa u HTPC, prostim podešavanjem iz BIOS-a ćete sve moći da završite u par poteza. Za sada je upravo taj APU jedini kod koga je ova mogućnost optimizovana, a verujemo da će AMD ove optimizacije izvršavati kroz BIOS matičnih ploča u saradnji sa partnerima. U skladu sa tim možemo očekivati da će pomenuta podrška zahvatiti sve modele nove generacije.
 


 

Sve ovo lepo zvuči, ali verujemo da najveći broj korisnika zanima desktop model Kaverija, zar ne? AMD kaže da je ukupna površina čipa najsnažnije verzije 245 mm2 i da se sastoji od 2.41 milijarde tranzistora. Podsetimo se, najsnažniji Richland poseduje površinu od 246 mm2 i svega 1.3 milijarde tranzistora. Ovo je ogroman napredak imajući u vidu da se AMD nije spuštao u 22nm proizvodni proces iako se ne može vršiti direktno poređenje zbog različite arhitektura GPU-a, ali i ostalih modula. Velika razlika u broju tranzistora obećava i napredak u performansama.
 


 

Što se tiče specifikacija, krenućemo od pojašnjenja izjave AMD-a da Kaveri APU-ovi mogu da imaju do 12 Compute jezgara. Naime, AMD ima želju da izjednači CPU i GPU jezgra tako da korisnici ne daju prednost jednom ili drugom. U neku ruku, nakon implementacije hUMA i hQ tehnologija o kojima ćemo reći par stvari kasnije, ovo ima smisla. Ipak, verujemo da će igrači uvek davati prednost broju GPU jedinica iz prostog razloga što će uvek imati bitniji udeo u performansama igara.
 


 

Što se samog Compute Core-a tiče, AMD želi da mu da istu važnost bez obzira na to da li je CPU ili GPU tipa iz prostog razloga što će kod Kaverija svaki od ovih blokova imati mogućnost da obrađuju barem jedan proces, a pritom da ima nezavistan pristup memoriji. Kako ne bi bilo nekih nedoumica, treba naglasiti da je jedan CPU Core klasično jedno jezgro sastavljeno od Integer i FPU jedinice, dok se kod GPU-a misli na SPC blokove od 64 Stream procesora kao i kod Hawaii i ostalih GPU-ova nove generacije.
 


Dobra vest je to što su CPU jezgra unapređena i bazirana su na novoj Steamroller mikroarhitekturi. Nemojte se previše obradovati, jer je reč o narednoj evoluciji Piledriver-a odnosno trećoj generaciji Bulldozera. Unapređenja postoje, ali na postojećim osnovama. AMD je uspeo da poveća optimizaciju dodajući podršku za nove instrukcije. Konkretno reč je o FMA4/3, AVX, AES, XOP itd. Samo na ovoj osnovi performanse će u određenim situacijama će bolje nego ranije, bez obzira na frekvenciju CPU-a. Procesorska jedinica se sastoji iz dva modula od kojih se svaki posmatra kao dvojezgarna x86 jedinica.
 


Imajući u vidu da je tu i 2 MB L2 keš memorije po modulu (ukupno 4 MB), može se reći da u hardverskom aspektu Kaveri nema znatno bolji CPU od Richlanda. Mnogi će se žaliti na to da i dalje nema L3 keša u APU-u, ali smatramo da je to pametna odluka. Povećali bi se troškovi izrade, TDP bi skočio, a pritom keš memorija ima veoma veliki udeo u površini svakog čipa, čime bi APU narastao barem za još nekih 30%. Rezultat bi bio tržišno nepoželjan proizvod sa marginalno većim performansama.

Specifikacije
 • Proizvođač AMD
 • Model A10-7850K
 • Podnožje FM2+
 • Arhitektura AMD Kaveri
 • Proizvodni proces 28 nm
 • Broj jezgara 4
 • Broj thread-ova 4
 • Ukupna keš memorija 4 MB
 • Nominalna frekvencija 3.7 GHz
 • Brzina procesora [pretraga] 3.5 - 4.0 GHz
 • Turbo frekvencija 4.0 GHz
 • Radni takt 3.7 GHz
 • Množilac 13.5
 • Otključan množilac Da
 • Integrisan GPU AMD Radeon R7 Series
 • Frekvencija integrisanog GPU-a 720 MHz
 • Podržana DirectX verzija 11.0
 • Potrošnja [W] 95
 • Potrošnja [pretraga] 90 - 125 W
 • Podržana memorija DDR3 2133MHz
 

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AMD A10-6790K APU

Test: AMD FX-9370 i ASRock 990FX Extreme9

10203
10205
10206
10207
10208
10209