Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD gaming HTPC – savršen za dnevnu sobu

02.04.2019 12:21 | 2 Hardver
Test: AMD gaming HTPC – savršen za dnevnu sobu

Kako spojiti prednosti velikog ekrana LCD televizora u dnevnoj sobi i najbolje od PC hardvera poslednje generacije? Kako od jednog malo jačeg HTPC-a napraviti ultimativni kućni računar koji će poslužiti i kao zamena za konzole u svrhu ultimativnog gejminga? Odgovor na dotični zahtev su dali združenim snagama AMD i Samsung...

Računar nežne pojave i veoma snažnog nastupa nam stiže iz AMD “kuhinje”. Ovog puta ideja je veoma zanimljiva u smislu ciljane grupe korisnika i njihovih specifičnih potreba. Radi se o desktop računaru mini ITX formata koji je zamišljen prvenstveno kao odličan HTPC tj. kao kućni bioskop sposoban da pored vrhunske reprodukcije filmova u najboljem kvalitetu, ponudi i sate nezaboravne zabave sa najpopularnijim internet igrama. Mi smo malo proširili baznu ponudu mogućnošću nadogradnje integrisanog grafičkog podsistema i dobili jednu moćnu spravu koja sa pravom može poneti naziv “drobilica” gejming konzola.

U srži ideje i prvenstvene namene ovog računara je da posluži kao HTPC u dnevnoj sobi pored jednog savremenog TV-a novije generacije kao što je Samsung Q-serije, koji će zbog svojih naprednih mogućnosti poslužiti jednako dobro i za igranje igara na velikom ekranu. Obzirom da je računar baziran na poslednjoj generaciji AMD APU platforme i da ploča poseduje HDMI 2.0 izlaz, bilo je sasvim prirodno da se spoji sa televizorom koji ima podršku za FreeSync. Mi smo u tu svrhu iskoristili Samsung Q8FN i jedan od ciljeva je bio da proverimo koliko stoji na mestu tvrdnja da je u pitanju jedan od “najmonitorskijih” televizora današnjice.

AMD_gamer_HTPC_1s.jpg 
Obično HTPC koncept vezujemo za kompaktno kućište računara i mogućnost da lako pronađe svoje mesto na polici pored televizora. Otuda je odluka pala na mini ITX format procesorske platforme u vidu jedne vrhunske ASUS ROG STRIX X470-I Gaming matične ploče koja je uparena sa trenutno najjačim izdankom AMD APU tehnologije u vidu Ryzen 5 2400G procesorom koji objedinjuje četiri Zen+ procesorska jezgra i VEGA 11 grafički procesor. Taman, za zahtevne filmofile i ljubitelje multimedije.

RAM je vrlo bitan za performanse Zen+ jezgara, ali i VEGA 11 integrisane grafike obzirom da ona nema namensku video memoriju već za potrebe grafičkih operacija odvaja deo sistemskog RAM-a, pa osim dovoljnog kapaciteta, moduli treba da rade na što većoj frekvenciji. Otuda je izbor pao na trenutno najbolji RAM namenjen AMD Ryzen platformi – G.Skill SNIPER DDR4-3600 MHz koji donosi preko potrebnu porciju vrhunskih performansi.

AMD_gamer_HTPC_2s.jpg

Obzirom da je u pitanju HTPC računar na kome se “troše” multimedija i gejming sadržaji zahtevni u pogledu kapaciteta i prostora gde se čuvaju, sistem diskova je dizajniran tako da ponudi  najbolje u pogledu brzine i raspoloživog prostora za snimanje podatka - StoreMi hibridni disk koji čine M.2 NVMe SSD kapaciteta 256 GB i klasični hard disk od 2 TB. Prava mera dovoljnog prostora i brzine. Dovoljno da osetite žustrinu i brz odziv fleš memorije, ali ne i oskudicu prostora za filmove i igre zahvaljujući izdašnom kapacitetu klasičnog mehaničkog diska.

Procesor hladi veliki vertikalni Scythe Ashura kuler koji zbog blizine izduvnog ventilatora na kućištu kao da radi u efektivnoj “push pull” konfiguraciji. Napajanje ovakvog sistema je povereno Cooler Master napajanju izlazne snage 750W što je značajno preko potreba nabrojanih komponenti, pa je evidentno da dodatna rezerva računa na naše ambicije unapređenja grafičkog podsistema i dodatne ugradnje jedne brze gejming grafičke karte.

AMD_gamer_HTPC_3s.jpg

Konačno sve to je spakovano u prelepo belo, Fractal Node 304 mini ITX kućište. Njegova suptilna pojava je definitivno kumovala nazivu čitave konfiguracije, aludirajući na prvi pogled, nešto nežno ali ipak dovoljno snažno da postojeću generaciju gejming konzola “oduva” svojim beskompromisnim performansama u najnovijoj generaciji igara, zahvaljujući ugrađenom hardveru natprosečne snage za ovu klasu računara.

AMD gaming HTPC – podešavanje

Pošto nam je računar navedene konfiguracije manje, više poznat obzirom da smo sve ove i slične komponente već testirali, problema sa podešavanjem čitavog sistema nije bilo. Windows 10 je bez problema instalirao sve potrebne drajvere uključujući i one za integrisanu VEGA 11 grafiku, kao i drajvere za integrisanu Wi-Fi mrežnu kartu koja radi u dvopojasnom režimu (2.4 i 5GHz) i istovremenu 2x MIMO podršku, a što će reći savršeno pristaje uz novu generaciju dvopojasnih rutera koje besplatno isporučuju uz neke jače internet pakete čak i domaći provajderi internet i kablovskih usluga. Sastavni deo mogućnosti je integrisana Bluetooth podrška za periferije (BT gejmped, tastature, miševi)

Glavna priča oko podešavanja se zapravo svodi na ekran tj u ovom slučaju 55” velikom Samsung Q8FN televizoru. Njega ste već imali prilike da upoznate na našem detaljnom testu, ali smo ovom prilikom akcenat stavili na povezivanje sa PC računarom i ulogu gejming ekrana velike dijagonale.

AMD_gamer_HTPC_4.jpg

AMD_gamer_HTPC_5.jpg

AMD_gamer_HTPC_6.jpg

Kao što znate najveći problem kod televizora dosadašnje generacije jeste veliko kašnjenje na ulaznom signalu i nemogućnost visoke učestanosti vertikalnog osvežavanja signala koji dolazi spolja. Problem je u činjenici izostanka podrške HDMI 2.0 standardu, što nije slučaj sa našim Samsung Q8FN modelom koji uz to nudi pride i FreeSync mogućnost, dinamičke sinhronizacije osvežavanja slike čime obezbeđuje savršeno tečnu animaciju, a što je od velikog značaja na ekranu ovako velike dijagonale koji ne prašta apsolutno nikakve slabosti u nameri da se obezbedi visok prosečni frejmrejt.

Zgodno kod Samsung Q8FN TV-a je što praktično ima eksternu konzolu sa ulaznim priključcima koja nije integrisana u samo kućište televizora pa joj se značajno lakše pristupa, a TV neupredivo jednostavnije povezuje sa željenim uređajima. Još jedna velika pogodnost je da su praktično svi raspoloživi HDMI portovi konfigurabilni u smislu vrste uređaja koji se povezuje na svaki od njih.

Nakon što smo povezali naš AMD gaming HTPC na HDMI 2 port. U standardnom režimu smo izmerili kašnjenje na ulaznom signalu (input lag) od 89.9ms što je u proseku savremenijih modela. Sa druge strane to je neprihvatljivo puno za pojam iole dobrog gejming PC osećaja, naročito u internet igrama brzog tempa i akcije.  

AMD_gamer_HTPC_7s.jpg 
E, tu stupa na scenu specijalitet ovog televizora i aktiviranje gejming režima rada i posebne opcije u meniu,  “Game Mode ON”. Kada se uključi ova opcija Input Lag pada na 29 ms, a dodatnim aktiviranjem “LED Clear Motion” opcije se spušta na skoro monitorskih 18.9 ms. Sledi i aktiviranje AMD FreeSync opcije i to na Ultimate vrednost, pa konačno zabava može da počne. U međuvremenu smo ažurirali najnovije AMD Adrenalin drajvere kako bi sve bilo spremno za vrhunski užitak.

Nakon ulaska u Windows desktop potrebno je otići u sekciju za podešavanje ekrana, izabrati željenu rezoluciju i vrednosti osvežavanja. Samsung Q8FN je sposoban da prikaže 1080p/120Hz, 1440p/120Hz i 4K/60Hz. Savršeno dovoljno za kvalitetan gejming i besprekoran doživljaj gledanja filmova u najboljem kvalitetu.

AMD gaming HTPC – utisci

Prvo što primećujete jeste neverovatno oštra slika sa skoro savršenim prikazom kolora. Ogromna površina je pravi melem za oči. Slika je kristalno jasna i oštra, a ikonice intezivno ofarbane toliko odbro skoro da vam senke i prelivi daju osećaj  3D reljefnog prikaza.

Pošto smo hteli primarno da isprobamo ovu kombinacju sa igrama, prebacili smo rezoluciju u 1080p i postavili vrednost vertikalnog osvežavanja na 120 Hz. Dotična radnja se obavlja na način kao da ispred sebe imate dobar monitor. Nakon što smo primenili podešavanja i potrvrdili njihov izbor, malo smo se bojali da će interpolirana rezolucija doneti neoprostivu dozu zamućenja što je gotovo pravilo na monitorima sa “Virtual Super Resolution” eksperimentisanjima. Međutim, ovog puta nije bilo tako, slika je na TV-u je minimalno, skoro neprimetno degradirana – jednom rečju gotovo savršena. Potrebno je samo korigovati “Scale and Layout” Windows opciju podešavnaja prikaza desktop okruženja i odmah ćete poželeti da Samsung Q8FN zauvek zameni vaš postojeći monitor.

AMD_gamer_HTPC_8s.jpg 
Situacija je još bolja sa 1440p/120Hz rezolucijom kada je slika perfektna. Ovaj televizor kao da ne procesira sliku ili to čini savršeno. Uglavnom efekat zamućenja zbog prozivanje rezolucije koja je manja od osnovnog radnog režima je minimalan, da ne kažemo neprimetan. Kada to vidite i doživite, biće vam jasno zašto treba malo više potrošiti na jedan ovako dobar ekran.

Obzirom da ovaj TV prikazuje zahtevne režime sa visokim vrednostima vertikalnog osvežavanja, potrebna je odgovarajuće jaka i brza grafička karta u računaru. Uglavnom sa našom AMD gaming HTPC mašinom stvari stoje ovako. Za glednaje filmova u 4K/60Hz rezoluciji i neko osnovno gejming iskustvo u 1080p/60Hz rezoluciji je dovoljna integrisana VEGA 11 grafika. Ukoliko želite da uživate u igrama brzog tempa poput PUBG, Apex Legends-a ili Fortnite-a kao i nekih grafički “jakih” FPS-a, obavezno je dodavanje zasebne grafičke karte poptu našeg test Sapphire RX 590 u NITRO+ verziji kako bi iskoristili opciju osvežavanja na 120Hz i pri tome postigli konstantno visoku vrednost “frejmrejt-a” blisku prethodno navedenom broju i time animaciju učinili besprekorno tečnom i bez “cepanja” frejmova, jer praštanja na ovolikoj dijagonali nema zbog toga što se jednostavno sve primećuje čak i najmanja sitnica tj nedostatak.

AMD_gamer_HTPC_9s.jpg 
U želji da obezbedimo navedeni kvalitet igranja u Apex Legends-u. iz predostrožnosti je bolje malo “spustiti” pojedine opcije grafičkih detalja. Već i prvi kadrovi su obećavajući. Ogromna slika i skoro bioskopski osećaj igranja uz savršeno glatku animaciju i brz odziva su san snova za gejmere, a to dokazuju i utisci dva okorela mlada pripadnika gejmerske populacije koja su testirali na delu ovu konfiguraciju uz neprekidno klimanje i odobravanje glavom uz grimansu i čuđenje kako sve savršeno radi.  Osećaj je gotovo filmsko interaktivni gejming, uz veeeliku sliku. Otkriva i jedan nedostatak jer potrebno je zauzeti dobru poziciju sa periferijama na pravom mestu poput onog kada se nađete ispred monitora, a što je gotovo nemoguće na sofi u dnevnoj sobi. Ipak, vredi se malo potruditi jer su osećaj i iskustvo gotovo neponovljivi!

Konačno ukoliko želite da dodate još grafičkih detalja i održite visok frejmrejt, a možda napravite i izlet u 1440p/120Hz doživljaj, moraćete da posegnete dublje u džep i “ispružite se” za jednu Radeon VEGA 64 grafiku.

AMD gaming HTPC – performanse

Specifikacije test sistema:
 
Specifikacije
 • Proizvođač AMD
 • Oznaka Gaming HTPC
 • Matična ploča ASUS ROG Strix X470-I Gaming
 • Procesor Ryzen 5 2400G
 • Memorija 16 GB (2x 8GB) DDR4
  G.Skill SNIPER 3600 MHz (CL16)
 • SSD 250 GB M.2 Samsung 860 EVO
 • Hard disk 2 TB SATA 5400 rpm
  Western Digital Blue WD20EZRZ
 • Grafička karta AMD Radeon VEGA 11
  AMD Radeon RX 590 8GB (opciono)
  AMD Radeon VEGA 56 8GB (opciono)
 • Optički uređaj Ne
 • Zvučna karta SupremeFX S1220A CODEC
  7.1 kroz HDMI 2.0
 • Kućište mini ITX
  Fractal Node 304
  bela boja
 • Napajanje Cooler Master 750 W
 • Portovi 2x USB 3.0 napred
  1 x HDMI
  1 x LAN (RJ45)
  2 x USB 3.1 Gen 2 (crveni)Type-A,
  4 x USB 3.1 Gen 1 (plavi) ,
  3 x LED osveteljeni audio konektori
  1 x ASUS Wi-Fi GO! modul (Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac i
  Bluetooth v4.2)
 • Operativni sistem Windows 10 Home 64-bit
  Build1809
 
 
Rezultati:
 
Home Media Performance ( Ukupan rezultat )
indeks
AMD Sleeper
AMD Gaming HTPC
0 63 125 188 250
veće je bolje (poeni)
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
vreme izvršenja
AMD Sleeper
AMD Gaming HTPC
0 75 150 225 300
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
vreme izvršenja
AMD Sleeper
AMD Gaming HTPC
0 75 150 225 300
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
vreme izvršenja
AMD Sleeper
AMD Gaming HTPC
0 50 100 150 200
manje je bolje (sekunde)
 
Productivity Performance ( MS Word )
vreme izvršenja
AMD Gaming HTPC
AMD Sleeper
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Performance ( MS Excel )
vreme izvršenja
AMD Gaming HTPC
AMD Sleeper
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Performance ( MS Power Point )
vreme izvršenja
AMD Gaming HTPC
AMD Sleeper
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
 
Gejming ( Assassin Creed Origin (Very High) )
1080p
AMD Sleeper
AMD Gaming HTPC
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gejming ( Battlefield V (Ultra, DX12) )
1080p
AMD Sleeper
AMD Gaming HTPC
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Gejming ( Far Cry 5 (Ultra) )
1080p
AMD Sleeper
AMD Gaming HTPC
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Gejming ( Shadow of the Tomb Raider )
1080p
AMD Sleeper
AMD Gaming HTPC
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gejming ( Wolfenstein II Colossus (Ultra, Vulkan) )
1080p
AMD Sleeper
AMD Gaming HTPC
0 88 175 263 350
veće je bolje (fps)

AMD gaming HTPC – zaključak

Koliko je dobro funkcionisala u praksi kombinacija dobrog LCD TV-a i pristojno jakog HTPC računara, najbolje govori komentar pomenutih mlađanih gejmera koji su na pitanje da li je bolje ovo ili slična kombinacija sa gejming konzolom, usledio je začuđen pogled i konstatacija u stilu - ko se danas iole ozbiljan igra na konzolama. Jednom rečju, osećaj tokom igranja na našoj današnjoj test konfiguraciji je savršen!
 
Osim popularnih brzih internet pucačina, uživali smo i u najnovijem Division 2 “Looter-Shooter-u” koji nezaboravno izgleda na Samsung Q8FN ekranu uz HDR podršku. Takođe, tu je bio i PES 2019 i NBA 2K19 koji su uz pomoć dva USB gejmpeda pružili sate nezaboravnih sportskih dvoboja. Jednostavno, ne znamo šta bi čovek više poželeo kada je u pitanju gejming u dnevnoj sobi.
 
Da ne zaboravimo i filmove. Ali to već i sami možete da pretpostavite da nije problem za jednu modernu PC konfiguraciju sa hardverskom dekompresijom za H.264 i H.265 formate u 4K rezoluciji i podršku za višekanalne Dolby Digital zvučne efekte. Na raspolaganju vam je i Dolby Atmos tehnologija jer Windows 10 nudi trenutno besplatnu nadogradnju za ovaj najnapredniji ambijentalni osećaj zvuka i prostornih efekata. Filmovi osim što izgledaju lepo, zvuče jednako savršeno uz pretpostavku da imate iole pristojan zvučni sistem.  
 AMD_gamer_HTPC_10s.jpg
 
Na kraju ovo je bila jedna veoma uspešna demostracija kako podići upotrebnu vrednost klasične “mejnstrim” PC konfiguracije u uslovima korišćenja centralnog sistema u dnevnoj sobi. Naravno možete mu dodati bezbroj dodatnih funkcija poput glavnog media servera i praktično svega što vam padne na pamet jer ovako konfigurisan računar, nema ozbiljnija ograničenja kada je u pitanju prethodno opisani tip namene. Takođe, Samsung je svojim magičnim “štapićem” zvanim Q-serija televizora učinio da magija izgleda još lepše i razbio sve predrasude i ograničenja koja su vas do sada sprečavala da LCD televizore koristite u kombinaciji sa sposobnostima PC računara i njihovih moćnih grafičkih karti. 
 
Definitivno je u pitanju jedno novo iskustvo koje vredi doživeti!

 
Prednosti:  
- Odlično podešena platforma za 1080p gejming i uživanje u filmovima
- Vrhunski doživljaj velikog ekrana i savršeno glatke animacije
- Sasvim pristupačna kombinacija obzirom na veliki izbor Samsung Q-modela (120Hz)
 
Nedostaci:
- Malo veći trošak u startu, koji je ipak kompenzovan ogromnim zadovoljstvom u radu

STORM Član postova: 153
CL 14 za memoriju - pretpostavljam da je greška u kucanju?
p.s. Odličan test bilo bi zanimljivo videti sličnu konfiguraciju kada izadju novi ryzen-i

Test: AMD Sleeper

Test: AMD TimeRip 247

10203
10205
10206
10207
10208
10209