Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD GameStation 7 (Video)

03.05.2020 11:33 | 0 Hardver
Test: AMD GameStation 7 (Video)

Prikazujemo vam koncept jednog modernog gejming računara u SFX formi kompaktnog pakovanja, koji pruža najbliži osećaj pravoj, gejming konzoli sledeće generacije. Plus, ima daleko šire polje upotrebe I rada u poluprofesionalnim aplikacijama za obradu fotografije, videa I muzike. Da li je uopšte moguće sklopiti jedan takav računar I koji su izazovi u radu...

Najnovija generacija Sony i Microsoft gejming konsola su praktično pred nama i stižu ove jeseni. Već se nagađa da će nova specifikacija ovih uređaja, doneti cenu jednog PS5 modela od 500-600€. Prilično novca za uređaj strogo ograničene namene u domenu gejminga. Naša nedoumica je koliko dobar gejming PC kao adekvatna alternativa i mnogo više od toga, se može uklopiti i sklopiti, te na taj način u potpunosti zameniti PS5 konzolu. Da li je to uopšte moguće i koji su izazovi prilikom sklapanja jedne takve kongffiguracije?
 
 
Sa druge strane naš današnji GameStation 7 je evolucija sličnog modela koji smo testirali tačno pre godinu dana. Bio je to jedan “kockasti” gejming HTPC, koji je u svom nasledniku dobio tanje, elegantnije telo i moćniji hardver – jednom rečju bolji u svakom pogledu.  Suština je ostala ista, namenjen je tzv #PCMaster Race populaciji koja želi sve koristi igranja na PC-u uz opciju korišćenja računara na velikom ekranu TV-a u okruženju dnevne sobe.
 
Uz sve to se uklapa i njegova “Small Form Factor” forma, pa je kao poručen za korisnike koji nemaju ni pedalj viška životnog prostora, i u večitoj su nedoumici između laptop računara ili nekog malog PC računara za igranje. Upravo taj zahtev za računarom  manjeg formata  i njegova nesumnjiva gejming namena nas vode ka nećemu što je realno PC supstitut gejming konzolama.
 
 AMD_GameStation7_1s.jpg
 
Na osnovu preliminarnih specifikacija PS5 konzole, sastavljen je i ovaj računar. Poznato je da Sony kao i uostalom Microsoft, na projektu konzola sledeće generacije blisko sarađuju sa kompanijom AMD, što je u krajnju ruku olakšalo posao oko izbora komponenti.
 
I sada dolazimo do najvažnijeg – sumiramo potrebe jednog gejmera koji baš i ne haje za bilo čim osim igranja igara. Na ovj način želi se ponuditi opcija računara na kome se može još mnogo toga korisnog uraditi obzirom na prilično velike mogućnosti računara sa gledišta jakog hardvera. Ukoliko već pričamo o totalnom gejmingu, praktično se suština jedne takve mašine svodi se na osećaj kvaliteta grafike. Uglavnom takvo razmišljanje vodi zaključku da je gejming PC u prednosti, jer mahom ima jaču grafičku kartu i moćniji procesor sposoban da bez problema prati takve zahteve. Međutim, ne treba smetnuti sa uma da se taj višak hardverske moći  gubi zbog šiorke kompatibilnosti i korišćenja nekih univerzalinih API laejera prilikom kodiranja igara, a gde konzole dolaze do izržaja zbog bolje optimizacije čitave hardversko-softverske paltforme.
 
 AMD_GameStation7_2s.jpg
 
Pri tome konzole nude onaj nepodnošljivo laki osećaj jednostavnosti i istovremeno komfornog igranja. Verovatno vam je poznat onaj osećaj kada dođete kuće, udobno se smestite u sofu dnevne sobe, zgrabite bežični kotroler, upalite konzolu I jednostavno uživate u igranju. Nema podešavanja po brojnim menijima, nema problema kompatibilnosti sa Vulkan, DX12 API standardima, traganja sa DLSS i ostalim Turbo optimizacijama. Sve radi odmah, lako i iz prve... onako kako to neupućeni korisnik željan igranja i očekuje. 
  
Svi prijatelji, leveli, renkovi… sve se to nalazi na jednom servisu, a ne razbacano na više naloga koji stalno zahtevaju neko praćenje kroz: Steam, Origin, Epic i druge naloge. Sve su to razlozi zbog čega mnogi gejmeri ovog leta razmišljaju - da li je bolje sačekati PS5 ili ići odmah na neki dobar, sličan gejming PC?
 
Sa druge strane tu je PC sa nekim svojim eksluzivnim naslovima poput svojevremeno Battlefield-a, mogućnosti da radite u nekim poluprofesionalnim aplikacijama za audio, video, foto montažu. Nenadmašana širina upotrebe čitave platforme. Lak pristup torrent naslovima, čak i onim najaktuelnijim. Jednostavan “apgrejd” hardvera i softvera, kao i mogućnost dodatne optimizacije raznih codec standarda za totalni užitak u multimedia sadržajima. Ne zaboravimo Battle Royal fenomen koji je neraskidivo vezan za PC računar uprkos tome što je portovan na aktuelne konzole, jer nije dovoljno zaključati frejmrejt na 30 ili 60 fps-a. Oni traže ultimativnu reakciju i brzinu na 144 ili 240 fps-a, a tada dolazi do izražaja snaga i podešavanje PC gejming platforme. 

AMD GameStation 7 – karakteristike

Imajući u vidu sve do sada navedeno, dobili smo jedan HTPC gejming računar, napravljen da udovolji I spoji najbolje od oba sveta. Prvo, to je morala da bude desktop mašina, ali ne mlakih specifikacija sa integrisanim rešenjem, već klasični teški gejming “udarač” baziran na mini ITX platformi u desktop obliku tankog, kvalitetnog Fractal Design Node 202 kućišta koje oblikom i dimenzijama odgovara gejming konzoli. 
 
 AMD_GameStation7_3s.jpg
 
Veliki izazov je kako prilagoditi potrebu ugradnje jakog gejming hardvera u uslovima prilično skučenog interijera unutar ovog tankog kućišta jer PC komponente zahtevaju dosta prostora i besprekornu cirkulaciju vazduha radi boljeg hlađenja i performansi.
 
Za ploču je izabrana ASUS miniITX X470I STRIX, sa brzim WiFi dvopojasnim rešenjem u kombinaciji sa klasičnim, brzim gigabitnim LAN kontrolerom, zatim tu je obavezna USB 3.0 i 2.0 podrška za periferije i odličan zvuk sa osveteljenim pozicijama ulazno/izlaznih konektora, baš što bi poželeli za namenu ovakvog računara.  
 
Procesor je bilo lako izabrati - Ryzen 7 3700X sa 8C/16T jezgara i maksimalnom frekvencijom od 4.4GHz Sve što će vam trebati narednih nekoliko godina kada je u pitanju gejming i rad sa aplikacijama.  Hlađenje je povereno Noctua NH-L9 kuleru koji se nekako bori da ohladi ovog 8 jezgarnog snagatora. Rad procesora je podržan sa 2x 8 GB DDR4 memorije na 3200 MHz i CL14 faktorima kašnjenja. Idealno brzo i oštro za igre. Kada je u pitanju skladištenje podataka, ispraćene su smernice Sony-ja i ugrađen je ultrabrzi MP600 Force Corsair kapaciteta 1 TB.
 
 AMD_GameStation7_4s.jpg
 
Napajnaje je takođe bitan detalj. Bilo bi ga najbolje izbaciti iz kućišta tj kao i u slučaju konzola koristiti eksterni adapter za napajanje. To nije bez razloga učinjeno jer interni ispravljač samo dodatno podiže temperaturu u sistemu. Na žalost, kod PC modela je gotovo pravilo da se napajanje ubacuje unutar kućišta. Ovog puta je izabran specijalni ispravljač veoma kompantnih dimenzija –  u tzv “small format factor” formi koja zauzima daleko manje prostora, a idealno je za ovakvu primenu još ako ima konfiguraciju kablova sa zasebnim priključcima – prava stvar!
 
I, konačno dolazimo do grafičke karte. Ona je praktično srce gejming sistema. Ovo kućište poseduje specijalni depo za instalaciju grafičke karte pune veličine, sa namenskim venitlacionim prorezima. Međutim, skrećemo vam pažnju da se morate dobro pozabaviti modelom grafičke karte. U prvobitnoj verziji izabran je jedan Radeon RX 5600 XT sa klasičnom kombinacijom hladnjaka na bazi velikog “heatpipe” radijatora i par velikih aksijalnih ventilatora. Problem je što takav tip karte, kada je zatvorite u ovako tanko kućište, rasipa toplotu u svoje blisko okruženje, nakon čega vrlo brzo zagreva i ono malo vazduha. Zagrejani vazduh je ređi, karta brzo postiže temepraturu preko propisanih limita, a ventilatori postaju nepodnošljivo bučni. 
 
Rešenje je upotreba modela sa centrifugalnim ventilatorom, poput referentnog Radeon RX 5700 koji usmereno izbacuje topao vazduh van kućišta – em hladniji, em brži i na kraju osetno tiši nakon višečasovnog gejminga. To su upravo oni dragoceni detalji na koje treba obratiti pažnju prilikom sastavljenja jednog ovakvog računara.
 
AMD_GameStation7_5s.jpg

AMD GameStation 7 – utisci u radu

Konačno, ovako sastavljen računar sa dvojnom ulogom treba da prati i određeni set periferija. Jedna bežična tastatura u kompletu sa mišom je za potrebe korišćenja aplikacija, a za potrebe gejminga najbolji izbor je Microsoft XBOX ONE bežični kontroler koji se savršeno uklapa u koncept računara koji će zameniti konzolu... pri tome možete koristiti i druge BT gejmopedove, ali sa ovim ima najmanje muka jer radi iz prve  sa Windowes 10 okruženjem i nema potrebe za remapiranjem tastera,
 
Ne zaboravimo ekran. Radi se o izboru adekvatnog televizora, a mi i dalje smatrmao da Samsung Q8FN jedan od najboljih rešenja ove vrste jer poseduje FreeSync mogućnost sa varijabilnim osvežavanjem na čak 120Hz u 1080p i 1440p rezoluciji uz mogućnost aktiviranja gejming režima rada. Sve to vam je potrebno za svršeno uživanje i besprekorno glatku animaciju u igrama poput one na gejming monitorima. Kada na kraju ovu kombinaciju pustite u rad i jednom osetite besprekornu grafiku u igrama, dugo vam se neće skinuti osmeh zbog zaključka - uradio sam pravu stvar. I zaista je tako!
 
 AMD_GameStation7_6s.jpg
 
To potvrđuju i postignute performanse od preko 130 fps-a u APEX-u, Fortnite-u, CoD i Formuli 1 2019 što je idealno upareno sa performansama velikog ekrana. Duel igre poput Fife i NBA, Dragon Ball Z serijala deluju zaista savršeno sa XBOX kontrolerom - baš kao na konzoli. Ovo je definitivno najpribližniji osećaj onog na gejming konzolama i potpuno ćete zaboraviti da se tamo, ispod vašeg televizora, nalazi klasični PC. 
 
A tu je i savršena podrška za gledanje filmova u 4K rezoluciji i HDR režimu, plus možete obrađivati video u Premijeru, raditi projekte u omiljenom CAD/CAM softveru i sve ostalo kao na bilo kom drugom jakom desktop računaru.
 
 AMD_GameStation7_7s.jpg
 
Pri tome morate voditi računa prilikom izbora radne pozicije I mesta sa dovoljno svežeg vazduha jer ovakav računar se može lako pregrejati. Prekomerno grejanje centralnog i grafičkog procesora su glavni izazovi kod sklapanja jednog ovakvog PC računara. Nikako ga ne postavljajte u zatvorene police. Najveću očitanu temepraturu za centralni procesor smo zabeležili na 71-80 stepeni, a u polici je za tili čas dostigao 95 stepeni, dok se grafika zaustavila na 80 stepeni. Sistem je trošio skoro 300 W, a što je nesumnjivo izazov u ovako malom pakovanju. Buka je na nivou od 30-ak dB i u trenucima kada ne igrate je praktično bešuman.
 
termo_s.jpg
 

AMD GameStation 7 – performanse

Specifikacije AMD GameStation 7 sistema:

Specifikacije
 • Proizvođač AMD
 • Oznaka GameStation 7
 • Matična ploča AMD X470 mini ITX
  ASUS X470I STRIX
 • Procesor AMD Ryzen 7 3700X
 • Memorija 2x 8 GB DDR4-3200 CL14 G.Skill Flare X
 • SSD 1 TB M.2 NVMe x4 Corsair MP600 Force
 • Grafička karta AMD Radeon RX 5700 8 GB
 • Zvučna karta 8-Channel High Definition Audio CODEC S1220A
 • Kućište Fractal Design Node 202
 • Napajanje Silverstone SFX 450W
 • Portovi 1 x HDMI
  1 x LAN (RJ45) port(s)
  2 x USB 3.0 Typ-A front
  2 x USB 3.1 Gen 2 (red)Type-A,
  4 x USB 3.1 Gen 1 (blue) ,
  3 x LED-illuminated audio jacks
  1 x ASUS Wi-Fi GO! module (Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac and Bluetooth v4.2)
 • Operativni sistem Windows 10 Home 64-bit ver. 1909
 

Performanse:

Gejming ( Assassin Creed Origin (Very High) )
1080p
GameStation 7
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gejming ( Battlefield V (Ultra, DX12) )
1080p
GameStation 7
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Gejming ( Far Cry 5 (Ultra) )
1080p
GameStation 7
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Gejming ( Apex Legends )
1080p - frejmrejt
GameStation 7
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gejming ( GEARS 5, Ultra, DirectX 12 )
1080p - frejmrejt
GameStation 7
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gejming ( Formula 1 2019, Very High, DirectX 12 )
1080p
GameStation 7
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gejming ( Borderlands 3, Ultra, DirectX 12 )
1080p
GameStation 7
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
Gejming ( Division 2, Ultra, DirectX 12 )
1080p
GameStation 7
0 23 45 68 90
veće je bolje (fps)

AMD GameStation 7 – zaključak

I... na kraju cena. Ona nije mala i definitivno je veća od predviđene za budući PS5 model, a  svakako će zavisiti od vog finog podešavnaja sistema u smislu komponenti koje koristite. Kao što se da zaključiti nije nimalo lako napraviti i konfigurisati alternativu gejming konzoli. Sa druge strane negradiće vas daleko boljim i širim poljem upotrebe jer ćete ovakvav računar moći da koristite i za ozbiljniji rad, osim igranja. Sa te tačke gledišta je gejming PC bolji od konzole što je neoboriv argument za roditelje koji mahom finansiraju nabavku jednog ovakvog uređaja. 
 
 
 
Nije mali broj onih koji će na kraju zaključiti kako je najbolje imati oba uređaja i svakako neće pogrešiti. Generalno, bio je ovo zanimljiv prototip i prikaz pokušaja kako jedna savršena desktop PC mašina ili ako radije hoćete, jak hibridni gejming HTPC, može da posluži kao kompletna zamena gejming konzole nove generacije. 
 

Prednosti:
- kompaktne dimenzije
- široko polje upotrebe
- performanse
 
Nedostaci:
- grejanje,
 
CENA: oko 1000€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo ThinkCentre M90n Nano IoT (Video)

Lenovo Legion 2020 gejming PC

10203
10205
10206
10207
10208
10209