Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD FrontRipper profesionalna radna stanica

31.05.2018 13:48 | 9 Hardver
Test: AMD FrontRipper profesionalna radna stanica

Sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo kako će se stvari odvijati u bliskoj budućnosti na delu tržišta velikih zahteva po pitanju snage Desktop Workstation radnih stanica, ali obzirom koliko je Intel usporio sa inovacijama i težište pažnje preusmerio na neka druga, manje aktuelna PC tržišta, sve više proizvođača se okreće AMD-u. Ne bez razloga, jer je AMD postao glavni generator inovacija u ovom delu industrije, vodeći na polju razvoja PC tehnologije.

Postoje trenuci kada poželite da budete ozbiljno posvećeni poslu u vidu rada na računaru, ali i trenuci za razbibrigu kada želite da se zabavite i opustite. Praktično dva dijametralno suprotna zahteva i računara slične snage, ali ipak različite namene. Kreatori biznisa na PC tržištu dobro znaju ovu vrstu potreba pa je otuda prisutna i razlika u hardveru koiji se koristi u opisane svrhe. To se posebno odnosi na grafičku kartu kao ni jednu drugu komponentu u PC sistemu. Neverovatno je koliko je aplikativni softver - onaj opšte namene kao i profesionalni, a da ne spominjemo gejming, počeo da se oslanja na snagu savremenih GPU-a. Danas pričamo o jednoj hibridnoj, profesionalnoj konfiguricaiji – PC sistemu koji pokušava da udovolji potrebi rada u sferi profi aplikacija, ali i zahteve za vrhunskim gejmingom. Da li je tako nešto moguće? Naravno da jeste.
 
AMD nam je pomogao da konfigurišemo jednu specifičnu mašinu, moćnu radnu stanicu koja bi zadovoljila sve one kojima je potrebna ogromna računska snaga CPU procesora, ali isto tako moćna grafika koje sve češće nalazi primenu u sferi poluprofesionalnih i profesionalnih aplikacija sa visokim hardverskim zahtevima. U tu svrhu smo dobili jedan moćan PC Workstation na bazi AMD Threadripper X399 platforme i specijalne verzije Radeon VEGA Frontier Edition grafike.  Računar je toliko specifičan u ključnim komponentama da jednostavno ne znamo odakle da počnemo, obzirom da je prava poslastica za sve one kojima je potreban jedan ozbiljan računar sa drugim licem namenjenog vrhunskoj zabavi u trenucima razonode i relaksacije. Kako je to moguće? Pa upravo taj krucijalni dualizam potiče od prisutne grafičke karte koja nudi najbolje od oba sveta – profesionalnog i gejming! 
 AMDFR1s.jpg
 
Šta je zapravo motiv sklapanja jedne ovakve moćne radne stanice? Potreba da se bavimo ozbiljnim poslovnim pozivom, a to je zapravo profil profesionalaca koji zarađuju pare radeći na računaru i kojima je bitno da uposle svaki delić raspoloživog hardvera u vidu uređaja natprosečno velike snage. Dotični profil korisnika nije spreman na overkloking eksperimente, zapravo on nije ni opcija u smislu izvlačenja dodatne računske snage. Ovde je potrebna velika sirova radna snaga i brzina proračuna u svom "prirodnom" obliku. Specifikacije ovakvih radnih stanica visokih performansi koje obeležavamo terminom HEDT Workstation, značajno prevazilaze mogućnosti i snagu prosečno brzog desktop PC računara ili onoga što većina nas podrazumeva pod takvim pojmom.
 
Shodno oštrim kriterijumima i visokim zahtevima idu i natprosečno velike cene za hardver takve prirode. Zbog toga je od izuzetne važnosti da pre nabavke jednog ovako jakog računara imate jasnu viziju i specifikacije posla koji može da iskoristi snagu i tako isplati visoke troškove početnog konfigursanja i eksploatacije radne stanice.  
 AMDFR3s.jpg
 
Do sada je ovaj deo tržišta praktično bio privilegija Intel LGA 2011/2066 procesorskih platformi, ali je AMD predstavljanjem procesora na bazi Zen arhitekture i naročito lansiranjem Ryzen Threadripper CPU modela, postao neverovatno povoljna i produktivna alternativa. Profesionalci su dobili jednu skoro idealnu platformu za visokozahtevne poslove u smislu natprosečno potrebnih resursa procesiranja. Prednost Threadripper procesora potiče od velikog prisustva fizičkih i logičkih jezgara jer jedan Ryzen Threadripper 1950X sa 16C/32T ahitekturom predstavlja pravo oruđe kojim se možete upustiti u izazov poslova sa masivnim sekvencijalnim izvršenjem proračuna. 
 
U kombinaciji sa dovoljno velikom količinom radne memorije, AMD Ryzen Threadripper predstavlja perfektno rešenje za zahtevne korisnike koji brinu o troškovima jer je u ovom trenutku isplativije rešenje od konkurentskih Intel modela. Situacija koja se do juče nije mogla ni zamisliti.
 
Kada jednom tako vanserijski jakom procesoru dodate GPU najnovije arhitekture na bazi Radeon Vega arhitekture i 16GB HBM2 memorije, upakovanog u Frontier Edition tj. Radeon Pro pakovanje, dobijate pakleno jak računar spreman da uposli softver sa maksimalnim CPU i GPU zahtevima.

AMD FrontRipper – karakteristike sistemae

Zanimljivost u vezi konkretnog modela računara je da uprkos natprosečnoj snazi koju obično povezujemo sa računarima velikih dimenzija i Big Tower kućišta, AMD FrontRipper stiže u pakovanju prelepo konfigurisanog mikro ATX sistema koji osim brutalne snage, pažnju privlače natrposečno atraktivnim izgledom. Bazu ovog jakog računar čini već pomenuti AMD Ryzen Threadrippe 1950X sa 16 fizičkih i 32 logička jezgara, pojačanih sa 40MB memorije za keširanje i radnim taktom na baznih 3.4GHz i turbo korakom do 4GHz.
 
AMDFR4s.jpg 
Ploča koja treba da primi ovakvog snagatora i to u smanjenom mikro ATX formatu mora biti u najmanju ruku jednako impresivna. Za ovu priliku smo koristili ASRock X399M Taichi matičnu ploču. Besprekorna izrada i kvalitet "udarnog" ASRock modela ostavljaju utisak poverenja. Ova konstatacija se posebno odnosi na robusnu gradju VRM jedinice sa digitalnim PWM kontrolerom i filtriranjem radnog napona u čak 11 faza. Elektronske komponente su delom zbog efikasnije iskorišćenosti malog prostora prenesene na poleđinu štampe, dok ozbiljnost kojom je ASRock pristupio dizajnu ove ploče govori i veliki hladnjak sa masivnim dvodelnim telom i sistemom kapilarnog transporta toplote pomoću cevi koja direktno naleže na površinu Dr.MOS tranzistora.
 
Ostatak specifikacija je jedanko impresivan. Četvorokanalna konfiguracija DIMM slotova prima module koji rade do 3600MHz u OC modu, zatim tri prisutna PCI Express x16 slota za konfigurisanje sistema sa multi GPU konfiguracijom. Ploča raspolaže sa čak tri M.2 slota koji rade u PCI Express Gen3 x4 konfiguraciji izvlačeći maksimum brzine iz trenutno najbržih SSD diskova današnjice. Pride, tu je jedan U.2 konektor kao i 8 klasičnih SATA 6Gbps portova. Pored poslovično brze dvostruke, gigabitne LAN konekcije na bazi Intel rešenja sa "teaming" opcijom, ugrađena je i WiFi dvopojasna opcija bežičnom pristupu internetu i mrežnim resursima takođe bazirana na Intel 802.11ac rešenju. Zvuk je pokriven sa adekvatnim 8-kanalnim HD audio rešenjem na bazi ALC1220 codec rešenja i podrške DTS standardu. 
 AMDFR2s.jpg
 
Kod radnih stanica sa visokim zahtevima od presudnog značaja je dobra povezanost sa perifernim uređajima, a ASRock Taichi X399M u potpunosti ispunjava dotičnu misiju nudeći čak osam brzih USB 3.0 portova i dva ultra brza USB 3.1 u vidu tip-A i tip-C konektora na ATX sekciji zadnjeg panela. Preko predviđenih konektora na ploči možete dobiti još dva ultrabrza USB 3.1 porta i dve standardne USB 2.0 konekcije.
 
Dobar CPU sa ovolikim brojem jezgara traži natprosečno brzu RAM memoriju. Opredelili smo se za trenutno možda i najatraktivnije, ako ne i najbolje RAM memorije sa vrhunskim vizuelnim RGB LED efektima. Kada je sve naj, naj svakako ne treba ispustiti iz vida vizuelni efekat. Pretpostavljate, u pitanju su G.Skill Trident Z RGB moduli deklarisane radne frekvencije na DDR4-3200MHz specifikacijama i to u četvorokanalnoj konfiguraciji, četiri prisutna modula kapaciteta 8GB svaki za ukupno 32GB RAM memorije.
 
U susret zahtevu za brzom razmenom podataka, sistem diskova smo poverili jednom M.2 NVME Samsung 960 Pro SSD-u kapaciteta 512GB kome je logističku podršku pružao Seagate HDD kapaciteta 4TB i jedan klasični 2.5” SATA SSD. 
 radeonprovegafe.gif
 
Dolazimo do posebnog dela ove neobično jake radne stanice koja se tiče upotrebljene grafičke karte. Kao što smo spomenuli na početku teksta u pitanju je Radeon VEGA Frontier Edition, pravi hibrid koji se nalazi na liniji razdvajanja profesionalnog i gejming polja upotrebe. Posebna draž je u njenoj pristupačnosti jer po ceni je bliža klasičnim gejming grafičkim kartama, ali po funkcijama i specifičnim drajverima pripada Radeon Pro seriji profesionalnih grafičkih rešenja.
 
Ona je posebna ne samo po izgledu koji definitivno odudara od Radeon gejming grafičkih modela jer zbog plavog aluminijumskog tela jasno govori da pripada Radeon Pro liniji proizvoda. AMD je rad Vega Frontier Edition grafike posebno optimizovao za ubrzanje profesionalnih aplikacije kakve su: SolidWorks, Autodesk 3ds Max, Maya, i sl. Zbog toga koristi Radeon Pro verziju drajvera, ali možete instalirati i prilagođenu verziju Adrenalin drajvera sa integrisanim ReLive softverskim alatima. 
 AMDFR7s.jpg
 
U pitanju je ona strana rada grafike koja je od krucijalnog značaja za profesionalce i čime se definitivno razlikuje od običnih gejming Radeon karti, a tiče se prisustva sertifikovanih drajvera za profesionalne aplikacije koje omogućavaju aktiviranje određenih funkcija inače nedostupnih na običnim gejming modelima. Dotične funkcije i napredne opcije upotrebe GPU-a u profi aplikacijama utiču na značajno bolje performanse i veći komfor u radu. Zbog svega toga je prisustvo Radeon VEGA Frontier Edition kao stvoreno za jednu ovakvu radnu stanicu jer po osetno manjim troškovima nudi mogućnosti i nivo performansi uporediv sa osetno skupljim strogo profesionalnim modelima. Poređenja radi Radeon VEGA Frontier Edition je po snazi na nivou dosadašnjih Radeon PRO WX9100 snagatora.
 
Ovako posebne komponente su instalirane u novo NZXT H400i mikro ATX kućište, sa RGB LED osvetljenjem i NZXT Kraken X62 AiO sistemom hlađenja centralnog procesora koji osim izuzetno dobrih radnih karakteristika izgleda vanserijski lepo, zbog efekta beskonačnog ogledala i RGB svetlosnih animacija što se savršeno uklapa sa izgledom kućišta i jednako atraktivnih G.Skill Trindent-Z memorija. Za besprekorno napajanje energije jednog ovako zahtevnog sistema opredelili smo se za provereni  Cooler Master V1200 koji je svoj deo posla obavio besprekorno.

AMD FrontRipper – testiranje i performanse

Obzirom na specifičnu poslovno profesionalnu stranu ovog nesvakidašnjeg računara, morali smo da prilagodimo i test bateriju njegovim mogućnostima. Zbog toga smo uvrstili neke od specifičnih benchmarking programa i eksterno optimizovanih alata za rendering kao što su V-Ray, Baikal, Indigo bench. Tu je zatim dobro poznati Blender sa optimizovanim CPU i GPU scenama sa posebnim akcentom na Radeon Pro Render optimizaciju koja mnogo bolje koristi Radeon VEGA resurse nego standardno optimizovani Cycles rendering modul.

Merili smo brzinu i u SolidWorks-u popularnom CAD/CAE programu koji je skoro referenca u ovom delokrugu profesionalnog posla obzirom da ga koristi preko dva miliona inženjera u 165.000 kompanija širom sveta. Usledila je baterija V-Ray testova izuzetno zahtevnih za CPU i matičnu ploču, zatim Corona 1.3 rendering “engine”, da bi ovaj ciklus završili sa Adobe Premiere Pro video rendering i export testovima kroz Adobe Encoder dodatak. Nakon toga sledi i test baterija sa igrama. Mešate babe i žabe, pomisliće većina vas. Zapravo, ne. Činimo to jer se ovaj računar jednako dobro snalazi u oba, do skoro nespojiva sveta!

AMDFR56s.jpg

Performanse sistema smo uporedili sa jednim klasično snažnim desktop računarom koji više priliči prosečnom zahtevnom korisniku sa ispoljenim gejmerskim ambicijama. Time ćemo jasnije videti korist jačeg hardvera u svrhu njegovog korišćenja u adekvatno optimizovanim profesionalnim aplikacijama, koja za razliku od većine običnih , svakodnevno korišćenih programa znaju kako da iskoriste dodatnu snagu specijalizovanog hardvera.

Korišćenje specijanih mogućnosti poput Radeon Pro Renderer optimizacije zahteva specijalnu pripremu poput instalacije najnovije verzije Arnold rendering softvera za upravljanje svetlosnim efektima u Autodesk aplikacijama (Maya, 3ds Max) ili specijalne materijale optimizovane za ovaj rendering modul kao što je to slučaj sa Blenderom. Dobitak u jednoj aplikaciji će zavisiti od konkretnog slučaja i načina na koji je optimizovana aplikacija kao i scena koju obrađujete. Zanimljivo je da je Radeon Pro Renderer još uvek u realtivno ranoj fazi, ali da sve više profesionalnog softvera dobija optimizaciju za ovu naprednu tehnolgiju renderinga korišćenjem kompletnih GPU resursa. Najbolji primer za to su upravo: Cinema 4D koja u verziji 2019 standardno stiže sa ugrađenom podršku za ovu naprednu opciju, zatim Unreal Engine, Autodesk 3ds max, Maya, SolidWorks, Belnder – jednom rečju “teška” artiljerija profi aplikacija.


Test sistem:

CPU: AMD Ryzen Threadripper 1950X
MB: ASRock X399M Taichi
Cooling: NZXT Kraken X62
RAM: 4x8GB 3200 DDR4 G.Skill Trident-Z RGB
VGA: AMD Radeon VEGA Frontier Edition
SSD: 512GB Samsung 960 Pro Sandisk 240GB
HDD Seagate Barracuda HDD 4TB 7200rpm 
PSU: Cooler Master V1200 Platinum

 

Rezultati:

Baikal benchmark:

Baikal bench metri sistemske performanse na na osnovu renderinga fotorealistične scene. Meri se vreme potrebno za rendering 512 prolaza scene ulčionice nakon čega se vrednuju sposobnosti sistem na osnovu dobijenih vrednosti.

baikal.jpg

Baikal Performance ( Rendering )
vreme izvršenja
PC Core i5 8600K + GTX 1060
PC Ryzen 7 1700X + RX560
AMD FrontRipper
0 63 125 188 250
manje je bolje (sec.)

 

Indigo benchmark:

IndigoBench je zasebni benchmarking alat baziran na naprednom Indigo 4 rendering modulu, koji meri performanse modernih CPU i GPU rešenja. Korišćenjem opšte prihvaćenog industrijskog OpenCL standarda podržan je širok spektar GPU procesora: Nvidia, AMD ali i Intel rešenja.

indigo.jpg

Indigo Benchmarking ( Rendering Performance )
GPU
CPU
AMD FrontRipper
PC Core i5 8600K + GTX 1060
PC Ryzen 7 1700X + RX560
0 5000 10000 15000 20000
više je bolje (M/spls)
 

 

Blender 2.79

Testirali smo jednu od najpopularnijih Bledner scena, BMW M1 u zvaničnom Blender Cycles rendering modu. Ista scena je testirana u postavci za CPU i GPU što je idealna situacija za poređenje snage CPU i GPU rešenja. Drugi deo Blender testa se odnosi na “Clasroom” scenu koja je optimizovana za Radeon Pro Render GPU tehnologijom. Uporedili smo performanse zvaničnog OpenCL Cycles modula sa još bolje GPU optimizovanom Radeon Pro Render ekskluzivnom tehnologijom. Posebno iz razloga jer je čitava scena originalno optimizovana za brzi rendering korišćenjem CPU resursa.

blenders.jpg

Blender 2.79 Performance ( Cycles rendering )
GPU
CPU
PC Ryzen 7 1700X + RX560
PC Core i5 8600K + GTX 1060
AMD FrontRipper
0 150 300 450 600
manje je bolje (sec.)
 

Cycles vs. Radeon Pro Renderer

Blender - Cycles vs. Radeon Pro Renderer ( Rendering Performance )
Cycles render
Radeon Pro Render
AMD FrontRipper
0 125 250 375 500
manje je bolje (sec.)
 

 

V-Ray

V-Ray je rendering softver, dodatak grafičkim aplikacijma u cilju postizanja boljih vizuelnih efekata i kompjuterske grafike primenjive u medijima, filmskoj, zabavnoj i gejming industriji, industrijskom dizajnu i arhitekturi. 

VRay.jpg

V-Ray Performance ( Rendering )
GPU
CPU
PC Ryzen 7 1700X + RX560
AMD FrontRipper
PC Core i5 8600K + GTX 1060
0 75 150 225 300
manje je bolje (sec.)
 

 

Corona 1.3

Corona 1.3 je eksterni fotorealistični rendering modul koji podržava rad sa 3ds Max softverom.

corona.jpg

Corona V1.3 ( CPU Rendering Performance )
vreme izvršenja
PC Core i5 8600K + GTX 1060
PC Ryzen 7 1700X + RX560
AMD FrontRipper
0 75 150 225 300
manje je bolje (sec.)

 

Adobe Premere Pro CC

Testirali smo najčešće korišćene scenarije video renderinga i eksport u najpopularnije formate: CPU optimizovani MPEG-DVD i GPU optimizovani H.264. Dodatni test je rendering efekata u timeline-u.    

premiere.jpg

Adobe Premiere Pro CC ( MPEG-DVD Export )
CPU
GPU
PC Core i5 8600K + GTX 1060
PC Ryzen 7 1700X + RX560
AMD FrontRipper
0 100 200 300 400
manje je bolje (sec.)
Adobe Premiere Pro CC ( H.264 Export )
CPU
GPU
PC Core i5 8600K + GTX 1060
PC Ryzen 7 1700X + RX560
AMD FrontRipper
0 175 350 525 700
manje je bolje (sec.)
Adobe Premiere Pro CC ( Timeline Effects Rendering )
CPU
GPU
PC Core i5 8600K + GTX 1060
PC Ryzen 7 1700X + RX560
AMD FrontRipper
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
 

 

SolidWorks 2018 Performance Test

Meri brzinu rada vašeg sistema. Jedna od ključnih oblasti na koju treba obratiti pažnju i gde počiva moguća razlika u performansama jeste GPU. Razlog za to je deo testa koji pokreće ReakView funkcionalnost karakterističnu za profesionalne grafike i sertifikovan edrajvere. ova opcija inače ne radi na “običnim” gejming modleima grafičkih karti. Oblasti obuhvaćene ovim testom su sledeće:

- Open the file [I/O]
- Force a rebuild [CPU]
- Rotate and zoom [Graphics]
- Open drawing [I/O w/Multi-Threading]
- Rotate and zoom [Graphics]
- Add sheet [CPU] & [Graphics]
- Add view [CPU] & [Graphics]
- Render (parts only) [CPU w/Multi-Threading]

sOLIDWORKS.jpg 

Solid Works 2018 Performance ( Graphics Performance )
vreme izvršenja
PC Ryzen 7 1700X + RX560
PC Core i5 8600K + GTX 1060
AMD FrontRipper
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Solid Works 2018 Performance ( Procesor Performance )
vreme izvršenja
PC Ryzen 7 1700X + RX560
PC Core i5 8600K + GTX 1060
AMD FrontRipper
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Solid Works 2018 Performance ( I/O Performance )
vreme izvršenja
PC Ryzen 7 1700X + RX560
PC Core i5 8600K + GTX 1060
AMD FrontRipper
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Solid Works 2018 Performance ( Rendering Performance )
vreme izvršenja
PC Ryzen 7 1700X + RX560
PC Core i5 8600K + GTX 1060
AMD FrontRipper
0 4 8 12 15
manje je bolje (sec.)
Solid Works 2018 Performance ( Real View Performance )
vreme izvršenja
PC Ryzen 7 1700X + RX560
PC Core i5 8600K + GTX 1060
AMD FrontRipper
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Solid Works 2018 Performance ( Simulation Performance )
vreme izvršenja
PC Ryzen 7 1700X + RX560
PC Core i5 8600K + GTX 1060
AMD FrontRipper
0 4 8 12 15
manje je bolje (sec.)

 

Gejming:

WS Gaming performance ( The Division, Ultra, AFx16, AA )
1920x1080
2560x1440
PC Ryzen 7 1700X + Radeon VEGA 64
AMD FrontRipper
PC Ryzen 7 1700X + Radeon RX580
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
WS Gaming performance ( FarCry Primal, Very High )
1920x1080
2560x1440
PC Ryzen 7 1700X + Radeon VEGA 64
AMD FrontRipper
PC Ryzen 7 1700X + Radeon RX580
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
WS Gaming performance ( Rise of the Tomb Raider, Very High, DX 12 )
1920x1080
2560x1440
PC Ryzen 7 1700X + Radeon VEGA 64
AMD FrontRipper
PC Ryzen 7 1700X + Radeon RX580
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
WS Gaming performance ( Deus Ex: Mankind Divided, Very High, DX 12 )
1920x1080
2560x1440
PC Ryzen 7 1700X + Radeon VEGA 64
AMD FrontRipper
PC Ryzen 7 1700X + Radeon RX580
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)

AMD FrontRipper – zaključak

Mnogi će se zapitati čemu ovako jak računar ili zašto ulagati istovremeno u jak CPU i tako moćan GPU? Kada se bavite ovako ozbiljnim stvarima to je jednostavno potreba jer neke aplikacije prednost daju sekvencijalnom  načinu procesiranja kada je moćan CPU nezamenjiv, dok u slučaju paralelnih proračuna GPU ostvaruje veliku prednost. CPU nikada neće biti u potpunosti zamenjen GPU rešenjem, već će to biti od slučaja do slučaja. Otuda potreba za jakim centralnim procesorm kada su u pitanju profi aplikacije.
 
AMD je nakon duge apstinencije u ovom delu tržišta radnih stanica vanserijskih performansi, već u prvoj generaciji dao ozbiljan izazov Intel konkurenciji. Do juče, skoro nedodirljivi Intel višejezgarni modeli su se našli na kolenima, a jaku ponudu Ryzen Threadripper procesora je dopunila odlična Radeon VEGA Frontier Edition grafika koja nudi dodatnu optimizaciju drajvera u svrhu bržeg izvršenja profi aplikacija. Bolje nije moglo u ovom trenutku.
 
Naravno, treba će vremena da se “razbije” dosadašnja predrasuda o tome kako na Intelu “sve radi”. Današnji tekst je bio jedan od pokušaja učinjenih upravo u tom pravcu. AMD je nesumnjivo napredovao i nametnuo se kao ozbiljno rešenje po značajno povoljnijim troškovima za nabavku jednog ovakvog sistema. 
 
Mi smo imali slobodu da ga dodatno ulepšamo i učinimo ga atraktivnim, te razbijemo stereotip po kome su profesionalne mašine uštogljene i dosadne. Zašto bi to tako bilo? Naš AMD FrontRipper je živi dokaz da ne mora.  
 AMDFR5s.jpg
 
AMD je još jednom ostavio dobar utisak. Naravno, ima tu još mesta za velika unapređenja pre svega u pravcu softverske optimizacije, ali je najvažnije da je dotični proizvođač na pravom putu. Još jednom je prevazišao naša očekivanja i osim u najmasovnijem “mainstream” desktop PC segmentu je dokazao da itekako ima potencijala i u delu najzahtevnijeg tržišta - profesionalnih dektop radnih stanica. Sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo kako će se stvari odvijati u bliskoj budućnosti, ali obzirom koliko je Intel usporio sa inovacijama i težište pažnje preusmerio na neka druga, manje aktuelna PC tržišta, sve više proizvođača se okreće AMD-u. Ne bez razloga, jer je AMD postao glavni generator inovacija u ovom delu industrije, vodeći na polju razvoja PC tehnologije. 
 
Do tada, naša preporuka je da ukoliko imate ozbiljne namere u pravcu rada i zarađivanja od profesionalnog angažmana na računarima, obvezno proverite AMD ponudu. Svakako ćete pronaći dosta zanimljivih opcija i to po trenutno najpovoljnijim uslovima! 

 
Prednosti:
- Ogromna kombinovana snaga CPU i GPU procesiranja
- Besprekorna stabilnost u radu
- Dobra optimizacija resursa u svrhu najzahtevnijih poslova
- Atraktivan izgled
- Celokupna vrednost u kontekstu specifičnosti primene
 
Nedostaci:
- Nedovoljna iskorišćenost u smislu softverske optimizacije

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus VivoMini PB40 mini PC

AMD tehnologije - StoreMi, Precision Boost 2 i XFR 2

10203
10205
10206
10207
10208
10209