Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Athlon XP 1500+

10.11.2001 23:15 | 0 Hardver
Test: AMD Athlon XP 1500+

Od samog pojavljivanja pa sve do današnjih dana, AMD Athlon procesori ne prestaju da izazivaju pažnju širokog kruga računarskih korisnika. Ovo je prva generacija procesora koja je uspela da značajnije uzdrma "image" i interese svemoćnog Intela. Nova generacija ovih procesora sa oznakom XP nastavlja tamo gde je njegov prethodnik stao...

Aleksandar Božović

Od samog pojavljivanja pa sve do danasnjih dana AMD Athlon procesori ne prestaju da izazivaju paznju sirokog kruga racunarskih korisnika. Ovo je prva generacija procesora koja je uspela da znacajnije uzdrma "image" i interese svemocnog Intel-a. AMD Athlon XP je treca generacija, sada vec slobodno mozemo reci, izuzetno uspesne AMD Athlon serije procesora koja nema premca u "advanced user" trzisnom segmentu. Brzina, snaga kao i dodatna rezerva kojom ovi procesori raspolazu su ga ucinili jednim od najprimamljivijih izbora. Duron kao oslabljeni clan, takodje se pokazao superiornim u odnosu Celeron, glavnog konkurenta iz Intel-ovog tabora. Vreme brzo prolazi, tako da jesenji dani vec tradicionalno postaju period u kome se izbacuju noviteti koji svoj vrhunac dozivljavaju za vreme Bozicnih praznika. Takav je slucaj i sa procesorima. Ovog puta u glavnoj ulozi je AMD Athlon koji u zadnjoj evoluciji nosi oznaku XP. Slucajno ili ne, odabrana je skracenica koja asocira na takodje nedavno promovisani Windows XP operativni sistem. Skracenica "XP" dolazi od fraze "extreme performance" sto treba da ukaze na maksimum performansi izvucenih iz sadasnjeg nivoa tehnologije u 0.18 mikrona.

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

Sustinski se nije nista radikalno promenilo u odnosu na Athlon Thunderbird arhitekturu, vec se samo islo na "izostravanje" performasi tamo gde je postojalo prostora za poboljsanje, kao i otklanjanje osnovnih zamerki prethodne verzije procesora. To nikako ne treba da shvatite u pogresnom smislu, naprotiv, promena ima dosta i prve impresije u radu pokazuju da je AMD Athlon XP pun pogodak i jos jedna veoma precizno odapeta strela u pravcu Intel-ove ahilove tetive. Prvi testovi pokazuju da je AMD Athlon XP u najmanju ruku nadmocan u odnosu na glavnog konkurenta Intel Pentium 4 Willamete core. To je imalo za posledicu zaostravanje konkurentske borbe jer je AMD postao vrlo preteci, tako da Intel uzurbano radi na novoj verziji Pentium 4 procesora sa Northwood jezgrom koje donosi napredniji tehnoloski proces izrade u 0.13 mikrona, SSE2 napredne instrukcije, dugo ocekivanih 512Kb L2 kesa i podrsku DDR memorijskom standardu.
Medjutim, kako stvari trenutno stoje, nema sumnje da je AMD dobio jos jednu trku. Slobodno mozemo reci da je Athlon XP trenutno najbolje resenje za "advanced desktop" radne stanice. Pogledajmo osnovne karakteristike i unapredjenja koje donosi Athlon XP generacija procesora.
Srce procesora cini jezgro organizovano u vise segmenata sposobnih da u jednom ciklusu obave vise x86 instrukcija. Tu je i 128KB prvostepenog kesa organizovanog u dva dela: 64KB za ulazno/izlazne operacije i 64KB za instrukcije. Velicina drugostepenog kesa iznosi 256KB sto je sve ukupno 384KB "full speed" kesa. Kes je organizovan na principu DDR memorije koja prakticno udvostrucuje radni takt sistemske magistrale. Ona u slucaju Athlon XP procesora radi na 266MHz i omogucava maksimalni transfer podataka od 2.1GB/s na sistemskoj magistrali. Ovde se krije i najvece unapredjenje u arhitekturi AMD Athlon XP procesora koje utice na skok performansi. Nova organizacija kes memorije se od strane AMD-a oznacava kao "Quanti Speed" arhitektura. Ona donosi unapredjenu devetosegmentnu mikroarhitekturu dizajniranu u cilju povecanja broja izvrsenih instrukcija u ciklusu. U sklopu objasnjenja visesegmentne arhitekture procesora cesto cete se sretati sa terminom "pipeline tj. superpipeline architecture".. Sta je ustvari pajplajn arhitektura? To je proces u kome se izvrsenje jedne slozene instrukcije deli na vise prostih. Izvrsenje prostih tj. "razbijenih" instrukcija obavljaju razliciti resursi procesora. Ovakva arhitektura direktno povecava broj izvrsenih instrukcija u ciklusu (Instruction Per Clock Cycle - IPC). Objasnjenje ovih pojmova je od velike vaznosti da bi shvatili snagu procesora. Snaga procesora direktno zavisi: od broja instrukcija koje obavi u ciklusu (IPC) i ucestanosti koja oznacava broj ciklusa u vremenskoj jedinici, a iskazuje se frekvencijom procesora.

Performanse procesora = IPC * frekvencija

Narocito naglasavamo znacaj IPC kategorije. Zasto? Zato sto je u vremenu apsolutne dominacije Intela kao vodeceg dizajnera i proizvodjaca procesora (286, 386, 486), IPC kategorija takodje postojala ali je bila konstanta jer su ostali proizvodjaci kopirali dizajn odnosno proizvodili "klonove".. Onog trenutka kada su se Cyrix pa potom i AMD drznuli da udju u "zabranjenu zonu" i kada im je Intel uskratio licencu za procesore klase Pentium, oni su bili primorani da eksperimentisu sa novom arhitekturom procesora. Prakticno od tada IPC kategorija dobija na znacaju. Do tada je kljucni pokazatelj povecanja performansi bila radna frekvencija ali od tog trenutka IPC kategorija postaje takodje bitna kod utvrdjivanje stvarnih performansi centralnog procesora. Tada se javljaju i prvi "Procesor-rating" indexi kako bi se olaksalo poredjenje performansi procesora drugih poizvodjaca sa Intelovim proizvodima koji su bili i ostali referenca za manje proizvodjace.
Drugi novitet se ogleda u potpunoj podrsci Intel SSE instrukcija koje AMD oznacava terminom "3D Now Professional". Konkretno to znaci da je Athlon XP osposobljen sa dodatne 52 instrukcije koje uticu direktno na ubrzanje izvrsenja odredjenih multimedijalnih aplikacija. Matematicki koprocesor (FPU) doziveo dodatna poboljsanja u vidu obavljanja veceg broja instrukcija u ciklusu u odnosu na prethodni model. Rezultat toga je cinjenica da AMD Athlon XP poseduje jednu od najmocnijih FPU jedinica danasnjice.
Sledece poboljsanje se ogleda u unapredjenu "Hardware data prefetch" mehanizma. To je jedinica koja vrsi predvidjanje potrebnih podataka na osnovu instrukcija koje centralni procesor trenutno obavlja. Ti prognozirani podaci se smestaju u L1 prvostepenu kes memoriju gde im procesor po potrebi moze vrlo brzo pristupiti. Krajnji rezultat jeste ubrzanje prilikom izvrsenja aplikacije jer se drasticno povecava broj izvrsenih instrukcija u ciklusu (IPC). Jednom recju ovaj mehanizam obezbedjuje podatke i pre nego sto su potrebni centralnom procesoru. Da kojim slucajem ove jedinice nema, procesor bi nakon provere u L1 kes memoriji, morao da uputi zahtev za zeljenim podatkom preko sistemskog kontrolera ka sistemskoj memoriji a to znaci mnogo posrednika tj. gubitak vremena i smanjenje broja izvrsenih instrukcija u ciklusu, sto direktno utice na pad performansi u izvrsenju aplikacija.

AMD Athlon XP procesor poseduje dodatnu optimizaciju "Translation Look-aside Buffer" (TLB) memorije. TLB je dodatna kes memorija koju centralni procesor koristi prilikom prevodjenja virtualnih memorijskih adresa u fizicke adrese koje su neophodne da bi se dobio zeljeni podatak iz sistemske memorije. Kada procesor zeli da pristupi odredjenom podatku on prvo proverava da li mu moze pristupiti preko TLB kes memorije. Ukoliko ne moze (desava se u manje od 5%) slucajeva, to mora da obavi manuelno sto ga kosta dodatno vreme jer mora da ceka zeljeni podatak da doputuje iz sistemske memorije preko sistemskog kontrolera. Dakle osnovni zadatak TLB kes memorije jeste u boljoj organizaciji kesiranih podataka koji su od kljucne vaznosti za izvrsenje aplikacije. U slucaju Athlon XP procesora optimizacija TLB kes memorije je ucinjena na tri nivoa: Prvo, tako sto je kod L1 DataTLB memorije, povecan broj upisa podataka sa 32 na 40. Veci broj podataka oznacava i vecu mogucnost pogodaka i brzi pristup neophodnom podatku.

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

Drugo, L2 InstructionTLB i L2 DataTLB kes memorija koriste unapredjenu organizaciju skladistenja podataka. To konkretno znaci da se iskljucuje mogucnost dupliranja istih podataka u rezlicitim segmentima kes memorije sto rezultuje oslobadjanjem prostora za druge podatke kriticne vaznosti i vecim procentom pogotka ocekivanih podataka.

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

Trece poboljsanje se ogleda u mogucnosti procesora da vrlo brzo predvidi i kreira mapu kriticnih podataka po izvrsenje jedne aplikacije. Naime, za instrukcije koje vise puta koriste iste podatke, na istoj adresi, dovoljno je da procesor samo jednom uputi zahtev i da taj podatak bude ponovo ucitan za razliku od prethodne generacije koja je svaki put morala da uputi zahtev za pristup adresi vise puta koristenog jednog te istog podatka. Na taj nacin procesor je svaki put morao da ceka vec jednom koristeni podatak.

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

Jedna od najvecih zamerki upucenih na racun Athlon Thunderbird jezgra jeste totalno odsustvo zastite od pregrevaja procesora. Intelov-a serija procesora je standardno imala ugradjenu termosondu koja je uz odgovarajucu podrsku na maticnoj ploci sprecava procesor da pregori usled visoke radne temperature. Sonda bi momentalno detektovala znacajno povecanje radne temperature da bi odmah oborila radnu frekvenciju i potom ugasila sistem.. Takvog mehanizma zastite na AMD Thunderbird i Duron procesorima nije bilo, tako da su u slucaju nestrucnog montiranja kulera tragicno zavrsavali svoj radni vek. Termistori i termo sonde na maticnim plocama su jednostavno receno bile prespore i one ne mogu nadomestiti nedostatak procesorskih termosondi. AMD Athlon XP poseduje termosondu u samom procesorskom jezgru a ocitavanje temperaturne vrednosti se vrsi pomocu dve procesorske nozice tj. anode i katode. One se koriste u kombinaciji sa eksternom elektronikom cime se zaokruzuje kompletan sistem zastite od popularno receno "termalne smrti procesora". Veliki problem jeste promeniti navike samih proizvodjaca maticnih ploca koji su navikli da u slucaju ploca namenjenih podrsci AMD procesorima jednostavno izostavljaju dodatnu elektroniku koja koristi procesorsku termo sondu. Upravo ova cinjenica je podigla veliku buru polemika koju je pokrenuo Dr. Tom. Koristeci plocu koja nije posedovala elektroniku za ocitavanje temperature i reakcije u slucaju pregrevanja, izveden je zakljucak da AMD termosonda presporo reaguje i da procesor ne prezivljava "toplotni udar".. Istina je u stvari drugacija. Glavni krivac je bio proizvodjac maticne ploce koji nije ugradio pratecu elektroniku i na taj nacin nije podrzao sve mogucnosti koje Athlon XP generacija procesora poseduje. Reagovao je i sam AMD, a proizvodaci maticnih ploca bi trebalo da daju podrsku ovoj naprednoj mogucnosti na novijim modelima kao standardnu opremu! Bez obzira na nameru da se diskredituje novi AMD-ov proizvod celokupan efekat je pozitivan jer ce naterati proizvodjace maticnih ploca da vise racuna povedu prilikom dizajniranja monitoring sekcija. Prema tome ne bi bilo lose, pre nabavke nove ploce, raspitati se kod lokalnog prodavca da li vasa ploca poseduje ovaj mehanizam zastite ili ne!

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora
karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

Sto se tice vizuelnih razlika nove generacije AMD Athlon XP procesora one su vidiljive vec nakon prvog pogleda. Athlon XP procesori ne koriste keramicko kuciste vec plasticno, istovetno onome koje ste imali prilike da vidjate na Intel Celeron i Coppermine procesorima. Umesto zelene boje u AMD slucaju je upotrebljena braon boja kucista. Novo pakovanje se obelezava terminom Organic Pin Grid Array (OPGA). Osim vizuelne promene, novo pakovanje utice na smanjenu visinu procesora cime se smanjuje nepotrebna sila prilikom montiranja hladnjaka na povrsinu procesorskog jezgra. Tih par milimetara manjka u visini je omogucilo lakse monitranje masivnih kulera i smanjeni procenat ostecenja procesorskog jezgra kod ceste montaze i demontaze kulera. Kod "starih" AMD Athlon TBird i Duron procesora je bila gotovo pravilo situacija da prilikom montiranja velikih kulera sa jakim mehanizmom klipsa, gotovo obavezno okrunite deo ivice procesora. Ponovljanje ove situacije u slucajevima cestog skidanja kulera je dovodilo do trajnog ostecenja porcesora. Kod novog procesora Athlon XP generacije to vise nije slucaj. Na vrhu OPGA kucista se uocava procesorsko jezgro. Ono je i dalje u direktnom kontaktu sa telom kulera kako bi se obezbedio najefikasniji kontakt a samim tim i disipacija toplote koja nastaje tokom rada. Kriticni faktor jeste sila kojom telo kulera naleze na povrsinu procesorskog jezgra. Ona mora da bude ravnomerna kako na sredisnjem delu tako i u uglovima. Novo pakovanje i par tehnoloskih unapredjenja u procesu proizvodnje procesorskog jezgra su uticali na znacajno smanjenje "temperaturnog koraka" izmedju procesora u "idle" i "full load" stanju. Athlon Thunderbird serija procesora je imala termalni skok od cak 20 stepeni dok je u slucaju XP procesora prepolovljna i u ekstremnim situacijama iznosi maksimalnih 10 stepeni. Druga vizuelna razlika u odnosu na AMD Thunderbird jezgro jeste obelezavanje brzine procesora. Po drugi put AMD uvodi takozvani "P-rating" index cija je uloga da Vam ukaze na snagu AMD modela u poredjenju sa konkurentskim Intel procesorima. Nakon AMD K5 serije procesora ovaj nacin obelezavanja usvojen je i za novu Athlon XP seriju procesora. Jedan od kljucnih razloga jeste i cinjenica da je Intel sa generacijom Pentium 4 procesora ucinio korak unazad kada je u pitanju broj izvrsenih instrukcija u ciklusu. Naime IPC kod Pentium 4 procesora je manji nego kod Pentium III (Coppermine, Tualatin) generacije procesora. Intel je svakako zaigrao na kartu neobavestenosti kompjuterske populacije i u prvi plan izbacio radnu frekvenciju procesora koja je znacajno povecana. Stvarna situacija je da su Pentium 4 procesori inferiorni u "takt za takt" poredjenju sa AMD Athlon XP procesorima. Sve to je nagnalo AMD na korak uvodjenja P-rating indexa. To prakticno znaci da Athlon XP 1500+ radi na manjoj frekvenciji tj.1,33GHz ali postize jednake i bolje performanse od Intel Pentium 4 procesora na 1,5GHz. Radi vase lakse orijentacije i snalazenja prilikom pravilne identifikacije AMD Athlon XP procesora dajem Vam tabelu trenutno raspolozivih verzija AMD Athlon XP procesora:

Model procesora:
Stvarna radna frekvencija
Athlon XP 1500+
1333MHz
Athlon XP 1600+
1400MHz
Athlon XP 1700+
1467MHz
Athlon XP 1800+
1533MHz
Athlon XP 1900+
1600MHz

Kompatibilnost

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesoraPored spomenutih vizuelnih i razlika u oznacavanju procesora pohvalno je spomenuti i uklanjanje elemenata SMD stampe sa gornje povrsine procesora. Ona se sada kao i u Intel slucaju premestila na donji deo procesora. L1 kontakti koji su kljuc promene radnog multiplikatora procesora su ostali na istoj poziciji ali je overkloking znacajno otezan zbog cinjenice da je AMD u slucaju Athlon XP procesora maksimalno otezao spajanje L1 kontakt sekcije. Kao sto smo vec ranije spomenuli, radikalnih promena u arhtiekturi procesora nema tako da su mnoga pitanja korisnika upucena na racun kompatibilnosti "starih" VIA KT-133A baziranih maticnih ploca i novog Athlon XP procesora. Medjutim, NEKOMPATIBILNOST POSTOJI !!! Tako da pre nabavke Athlon XP procesora obavezno proverite da li je vasa ploca kompatibilna sa novim procesorom. Zasto, kada je arhitektura u sustini ne promenjena a i radni napon procesora je ostao ne promenjen (1.75V) u odnosu na prethodnu generaciju AMD Thunderbird procesora? Jedan od potencijalno najvecih krivaca jeste klok generator chip. Mnogi proizvodjaci su na pojedine verzije maticnih ploca ugradjivali clock generator chipove starije generacije koji imaju unapred predefinisane vrednosti generisanja takta sistemske magistrale i multiplikatora. Oni su definisani tako da preko Processor ID mikrokoda prepoznaju i podrze Thunderbird i Duron seriju procesora koji su imali maksimalni umnozak od 10.5X za magistralu od 133MHz. Sve preko toga nije preporucljivo. Tako da Vam se moze desiti na Vasa ploca savrseno radi sa Athlon XP 1500+ i 1600+ modelima iako se nalaze na listi nekompatibilnih modela. Pod kompatibilnim modelom se podrazumevaju samo oni koji podrzavaju kompletnu liniju XP procesora.

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora
karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

Slucaj delimicne nekompatibilnosti srecemo na ASUS A7V modelu rev. 1.04 koja ce bez problema raditi sa XP 1500+ procesorima. Neophodno je jedino unaprediti BIOS na ver. 1007. ASUS A7V133 ver 1.04 poseduje ICS 94215AF (ver. UA030944) chip klok generator koji poseduje podrsku za AMD Thunderbird Athlon procesore. Ova verzija klok generatora datira iz vremena kada jos nisu bile poznate radne specifikacije Athlon XP procesora. Posledica toga jeste besprekoran rad sa XP 1500+ i 1600+ procesorima dok XP 1700+ i jaci izazivaju tesku havariju Windows operativnog sistema. Ploca se jednostavno buni kada postavite kombinaciju multiplikatora preko 10.5X i sistemske magistrale na 133MHz. Ploca ce podici procesor na definisanoj frekvenciji ali je radna brzina nestabilna i dovodi od velikih greski tokom podizanja operativnog sistema. Restart sistema i ploca vas automatski vodi u BIOS sekciju za podesavanje radnih parametara procesora gde vam na ovako visokim multiplikatorima nudi definisanu brzinu sistemske magistrale na 100MHz. Rad sa ovim delimicno kompatibilnim plocama moze predstavljati pravu nocnu moru. Veoma su cudljive i taman kada pomislite da vam se sreca osmehnula i pomislite da ste srecnik kome je "upao" dobar primerak kod sledeceg ukljucenja sistema ploca se ponasa totalno drugacije u odnosu na prethodnu situaciju stavljajuci vas sistem i podatke u situaciju totalnog iskusenja, teskog ostecenja operativnog sistema i podataka na hard disku. Zbog toga ne eksperimentisite mnogo vec poslusajte savet proizvodjaca i ukoliko ste se vec odlucili za AMD Athlon XP model nabavite jedan od modela sa liste preporucenih od samog proizvodjaca maticnih ploca. Primer je ASUS A7V133 ver 1.05 koja poseduje unapredjenu verziju ICS 94215AF (ver. UJ160122) clock generator chipa koja u potpunosti podrzava radne parametre AMD Athlon XP serije procesora i u potpunosti je kompatibilna sa ovim procesorima. Susta je suprotnost ver 1.04 i savrseno stabilna u radu sa celom linijom AMD Athlon XP procesora (1500~1800+). Slicnu situaciju srecemo i kod ABIT KT7/A serije maticnih ploca koja tek od ver. 1.3 poseduju potpunu kompatibilnost sa XP procesorima. Dakle greska nije do AMD-a vec do samih proizvodjaca maticnih ploca. Takodje imate slucaj proizvodjaca koji su ugradjivali programabilne clock generator chipove i uz unapredjenje BIOS revizije takve ploce su potpuno kompatibilne sa celom generacijom XP procesora (Chaintech 7AJA2). Odgovornost samih proizvodjaca maticnih ploca je samo delimicna, jer onog trenutka kada su bili upoznati sa specifikacijama novog proizvoda oni su poceli sa ugradnjom novih komponenti sposobnih da prihvate prozivod sa novim specifikacijama! Jednostavno to je cena tehnoloskog napretka koju placaju krajnji korisnici.
Da bi izbegli neprijatne situacije ovog tipa i u potpunosti izvukli maksimum performansi i mogucnosti nove XP generacije AMD procesora, toplo preporucujem nabavku VIA KT-266 DDR platforme!

Testiranje, rezultati, utisci...


Test sistem - Windows Millenium


CPU
- AMD Athlon Thunderbird AXIA core 1.33 GHz
- AMD Athlon XP 1500+ (1.33GHz)
- Intel Pentium 4 1,5GHz. S423
Maticne ploce
- ASUS A7V133 ver. 1.04
- EPoX 8KHA+
- ASUS P4T
Memorija
- 256MB DDR PC2100 Crucial Technology
- 256MB (2X128MB) RDRAM PC-800 SAMSUNG
Video-karta
- SVGA ASUS V7700 Pro/T
Hard-disk
- HDD 15GB IBM DTLA UATA 100
Hladjenje
- Alpha PAL6035T Pro
Power Supply
- 350W ENERMAX EG365P-VE

ZD Winbench 99

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora
karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora
karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

U ovoj grupi testova AMD Athlon procesor se pokazao potpuno nadmocnim kada je u pitanju poredjenje sa Intel Pentium 4 konkurentom. Cak ni RAMBUS memorijska kombinacija nije spasila Pentium 4 od ubedljivog poraza. Kada je u pitanju poredjenje Athlon XP-a i T`Bird-a uocava se blaga prednost u korist XP procesora narocito u radu sa diskom i grafickim podsistemom.

ZD Content Creation Winstone 2001

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

Ovaj sinteticki test dao je prve opipljivije rezultate koje bi ukazali na stvarno stanje stvari i razlike u performansama. Jos jednom ubedljiv trijumf Athlon XP procesora, koji je pokazao da nema pravu konkurenciju u Intel P4 procesoru. Razlika od 22.9% u korist AMD XP procesora je ubedljiva i bolna po Intel. Jos vise boli saznanje da bi ova razlika bila jos veca da smo kojim slucajem koristili standardnu kombinaciju P4 + i845 + SDRAM a koja je cenovno identicna Athlon XP + DDR konfiguraciji. Sa druge strane Athlon XP je takodje potukao i starijeg T`Bird brata sa razlikom od 4.63%.

SiSoft Sandra 2001

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

Ovo je jedina grupa testova u kojoj je Intel P4 platforma bila superirna u odnosu na AMD Athlon. To zahvaljuje pre svega RAMBUS memorijskoj tehnologiji. Medjutim, da je kojim slucajem koriscena kombinacija Intel i845 chipseta i SDRAM memorije dobijeni rezultati bi bili upola losiji!

3D Mark 2001

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

I jos jedna pobeda AMD Athlon XP procesora sa prednoscu od 8% u odnosu na Intel Pentium 4.

Photoshop 6.0 Bear resize test

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

Mrtva trka izmedju Pentiuma 4 i Athlon XP procesora se zavrsila skromnom prednoscu Intelovog favorita sa razlikom od 0.2 sec. Vise nego ubedljiva jeste nadmoc VIA DDR kombinacije u odnosu na VIA SDRAM resenje gde se i vidi prednost DDR memorijske tehnologije. Athlon XP procesor se i u ovom testu pokazao boljim od Thunderbirda ostvarivsi prednost od 10%.
NAPOMENA: manja vrednost oznacava bolji rezultat.

3DMax & Bryce 4.0

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora
karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

Testovi u kome se najbolje vidi snaga FPU jedinice. Potpuna nadmoc AMD Athlon procesora nas sa setom podseca na vremena kada su Intelovi proizvodi na tom polju bili nenadmasni. AMD je ocitao pravu lekciju narocito u zahtevnijim scenama gde je Athlon XP bio brzi u odnosu na Intel Pentium 4 za minut i 40 sec. Bez komentara. Razlike izmedju Athlon XP-a i TBirda nije bilo. Verovatno se pitate zasto kada je i FPU jedinica Athlon XP procesora dozivela znacajna unapredjenja. O tome cemo malo kasnije u zakljucku ovog teksta.
NAPOMENA: manja vrednost oznacava bolji rezultat.

Mercedes Benz Truck Racing

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

Nas omiljeni DirectX game test je jos jednom dao ubedljivu prednost AMD Athlon XP-u od skoro 30% u odnosu na Intel Pentium 4 platformu. Istovremeno se Athlon XP pokazao brzim i u poredjenju sa starijim T`Bird modelom. Razlika nije toliko drasticna kao u P4 slucaju ali ipak postoji (2.5%).

Quake3

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesora

I jos jedna glatka pobeda Athlon XP-a i tacka na pricu o tome ko je trenutni lider na trzistu desktop performance CPU resenja. Pentium 4 bez sumnje gubi trku sa novim AMD pulenom ali mu za utehu ostaje da je u Quake-u ipak bio brzi od T`Bird platforme sto ponovo moze da zahvali RAMBUS memoriji.

Zakljucak

karakteristike, statistike, amd athlon xp 1500+ procesoraNakon svih testova zakljucak nikada nije bilo lakse izvesti. AMD je odradio SJAJAN posao. Sva prica sa pocetka ovog teksta nije uzaludna. Poboljsanja su zaista ucinjena i sto je jos lepse ona uticu na dodatno poboljsanje performansi.. Ono sto je takodje evidentno u Athlon XP slucaju jeste da je reorganizacija kes memorije ucinjena pre svega u pravcu poboljsanja performansi CPU jedinice dok je taj ustupak na racun FPU jedinice nadoknadjen implementacijom dodatnih 52 instrukcije u obliku 3D Now Professional & SSE podrske. AMD Athlon XP je trenutno najbolji procesor za desktop racunare visokih performansi. Platforma je dovoljno zrela tako da nema ni reci o nekoj nestabilnosti koja bi narusila image pouzdanosti ove kombinacije. Intelu ostaje vruc krompir u rukama i ukoliko im ne uspe trik sa visokom radnom frekvencijom koji bi trebao da zavede manje upucene korisnike, nacice se u vrlo nezavidnoj situaciji. Na kraju, mirne savesti i bez trunke sumnje, dodeljujemo EDITOR`s Chioce AMD Athlon XP procesoru.

Test: Intel Pentium 4

Test: AMD Athlon XP - Overclocking

10203
10205
10206
10207
10208
10209