Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Athlon 200GE

31.10.2018 22:13 | 24 Hardver
Test: AMD Athlon 200GE

Athlon 200GE se posebno ističe u kontekstu poređenja sa konkurencijom jer je zbog trenutne situacije na tržištu i skoka cena čipova koji stižu iz pogona firme sa sedištem u Santa Klari, nedvosmisleno u boljoj poziciji.

Najviše volimo da se bavimo moćnim primercima CPU tehnologije jer su logično, najopremljeniji poslednjim tehničkim inovacijama i mogućnostima. Ipak, realnost je da većina nas nema dovoljno novca za skupe CPU čipove, a u pojedinim situacijama, drugog računara ili manje radne stanice, vam objektivno nisu ni potrebni. Otuda se u prvi plan ističe zahtev za jeftinim CPU derivatima. Danas pričamo o jednom takvom procesoru - AMD Athlon 200GE.
 
Athlon brend je moramo priznati već pomalo pao u zaborav. Isprva dolaskom Bulldozer arhitekture, a posebno izlaskom Zen jezgara i odgovarajućih čipova na bazi ove tehnologije. Strelovit uspon Ryzen derivata je doveo do toga da se skoro niko više nije bavio Athlon familijom procesora. Ipak, AMD je u datom trenutku izvukao keca iz rukava za budžetsku klasu CPU čipova, osvežio legendarni Athlon novim Zen jezgrima i pustio ga u tržišnu nišu gde se direktno obračunava sa Intel Celeron i Pentium čipovima. 
 AMDAthlon200GE1s.jpg
 
Trenutak nije mogao biti bolji. Teren za prijem novih Athlon procesora je kao stvoren. U momentu kada Intel čipovi beleže rast cena do nivoa koji gubi svaku logiku i kada Celeron čipovi bez problema dostižu cenu od 100€, AMD Athlon 200GE deluje kao mnogo bolji i logičniji izbor. Upravo danas, pokušaćemo da damo odgovor koliko je Athlon 200GE upotrebljiv u svakodnevnim poslovima bavljenja na računaru imajući u vidu korišćenje ubičajeno „lakih“ aplikacija poput kancelarijskih softverskih paketa za tekst, prezentacije ili tabelarne kalkulacije. Zatim pretragu interneta, manipulaciju elektronskom poštom, gledanje videa i možda sporadičnog igranja. Poseban osvrt smo učinili sa namerom da vidimo može li se ovaj jeftini CPU koristiti kao odgovarajuća alternativa u paru sa jačom grafikom u cilju konfigurisanja jeftinije gejming stanice kroz prizmu monitora 1920x1080 rezolucije prikaza. 
 AMDAthlon200GE2s.jpg
 
Obzirom na cenu od oko 60-tak evra ovaj primerak Zen tehnologije posebno zanimljivo deluje i u kontekstu odmeravanja snage sa Ryzen 3 2200G, odličnim APU čipom sa vrlo primamljivom cenom i skoro idealnim karakteristikama „all-round“ integrisanog rešenja. Ako ćemo iskreno, njegov pravi rival i nije Intel Celeron ili Pentium, već vrhunski budžet APU primerak koji predstavlja sjajan balans realno niske cene i dobrih karakteristika sa pratećim performansama – pomenuti Ryzen 3 2200G. Za jeftiniji Athlon će se svakako odlučiti oni kojima je svaki evro bitan, bilo zbog ograničenog budžeta za jednu jeftinu radnu stanicu, bilo zbog odluke da ubrzaju GPU podsistem u cilju sklapanja jeftine gejming mašine gde će razliku od 40-ak evra pretočiti u snagu zasebne grafičke karte. Athlon 200GE je kao stvoren za ovaj vid kalkulacije i PC slagalice.

AMD Athlon 200GE - karakteristike

Pre bilo kakve analize performansi, moramo se upoznati sa glavnim tehničkim specifikacijama Athlon 200GE procesora. U pitanju je čip dobijen 14-nm proizvodnim postupkom. Raspolaže sa 2 fizička Zen jezgra sposobna da uz pomoću SMT tehnologije, izvršava 4 instrukcijska niza istovremeno, prijavljujući se operativnom sistemu kao četvorojezgarni logički  CPU.  Radni takt procesorskih jezgara iznosi 3.2GHz koji su ujedno i fabrički maksimum obzirom da je isključena mogućnost turbo koraka, te da je multiplikator frekvencije zaključan. CPU jezgra raspolažu sa 192KB L1 prvostepene keš memorije za podatke i instrukcije, 2MB L2 drugostepene i 4MB zajedničkog bafera za keširanje podataka.  
 
AMDAthlon200GECPUZ.jpg
 
 
Procesor je izrađen u AM4 pakovanju i kompatibilan je sa današnjom generacijom AM4 matičnih ploča. Najbolje performanse postiže u radu sa parom DDR4 memorijskih modula obzirom da poseduje integrisani dvokanalni memorijski kontroler sa podrškom za rad DIMM modula na maksimalnoj radnoj frekvenciji od 2667 MHz.
 
Svakako najinteresantniji deo ovo budžet procesora jeste Radeon VEGA 3 integrisano grafičko jezgro sa tri agregata za proračun grafičkih operacija. Ova jezgra rade na frekvenciji od 1GHz i za potrebe izvršenja operacija izdvajaju deo sistemske RAM memorije. Otuda je kao i kod jačih modela integrisanih VEGA 8 i Vega 11 iGPU jezgara poželjno koristiti brže RAM module, ovoga puta u granicama fabričkih specifikacija. Integrisano grafičko rešenje šalje izlazni signal preko DisplayPort i HDMI konekcija.  
 
AMDAthlon200GE3s.jpg
 
Imajući u vidu navedene specifikacije možete bez previše razmišljanja zaključiti kako se radi o budžetskom rešenju i u skladu sa tim treba imati realna očekivanja, a sa druge strane nalaže potrebu da fino optimizujete sistem za relativno malu, ali optimalnu sumu novca kako bi izbegli potencijalna uska grla u radu. Dakle, preporučujemo izbor odgovarajuće jeftine B450 matične ploče, sa dva DIMM modula i obavezno SSD diskom koji će uticati na maksimalni radni komfor i gladak osećaj u radu. 
 
AMDAthlon200GE4s.jpg
 
 
Inače, u pakovanju sa Athlon 200GE procesorom se dobija box kuler prilično arhaičnog oblika i izgleda, poput onih iz nekog prošlog vremena. Zapravo za boljim i skupljim rešenjem nije bilo potrebe obzirom da Athlon 200GE zbog manjeg broja jezgara i kontrolisanog radnog takta nema problema sa intezivnim grejanjem ili pregrevanjem. Prosečna potrošnja prema rečima proizvođača iznosi oko 35W.

AMD Athlon 200GE – utisci i vrednovanje

Instaslira se kao i svaki AM4 procesor. Nakon ugradnje i instalacije operativnog sistema, Windows 10 prepoznaje četiri logička Zen jezgra koja su mu stavljena na raspolaganje zajedno sa VEGA 3 grafikom za koju je potrebno preuzeti i instalirati drajver. Nakon toga je spreman za rad. Početni utisak na praznom sistemu je izrazito pozitivan. Platforma je agilna i komforno brza. Tokom instalacije aplikacija i igara nismo iskusili neka značajnija usporenja, mada nam se par puta desilo da prilikom višestruko aktivnih ekrana instalacije, internet pretraživača, „device manager-a“ i startovanog programa, sistem u trenutku zastane kao da se predomišlja, ali to je jednostavno realnost budžet klase i njenih ograničenih multitasking mogućnosti,a što je sasvim u redu za ovu cenovnu klasu. 
 AMDAthlon200GE5s.jpg
 
Izvršili smo tri grupe testiranja i merenja performansi. Prva je standardni bench paket aplikacija koje svakodnevno koristi ogromna armija korisnika koje inače cilja jedan ovakav CPU. To su arhiveri, MS Office aplikacije, programi za konverziju muzike, ali smo hteli da vidimo i koliki su realni dometi kod konverzije video fajlova čisto znatiželje radi, a manje zbog očekivanja da ćemo za male pare dobiti video rendering „zver“ - jer to jednostavno rečeno, nije realno. Sledi grupa testova grafički lakših gejming naslova sa akcentom na internet multiplejer (CS: GO, DOTA2, WoT...), i treći gde smo pokrenuli ozbiljnije, grafički zahtevne igre dodatkom eksterne grafičke karte u vidu jednog Radeon RX570 gejming akceleratora. Pogledajmo rezultate.

AMD Athlon 200GE – performanse

Test sistem:
 
MB  MSI B450 MORTAR                    
 

ASORCK X470 Taichi Ultimate   

CPU  AMD Athlon 200GE
RAM 16GB (2x8GB) HyperX 2667 MHz DDR4 CL16 
iGPU Radeon VEGA 3
dGPU  MSI Radeon RX570 GAMING
HDD Seagate Barracuda ST2000 SATA 6Gbps
SSD Kingston SSD Now A400 240GB
Cooling Box kuler
PSU Cooler Master V1200 Platinum
OS Windows 10 ver.1709
 
Oni koji misle da će za sitne novce dobiti perfektno rešenje ostaće i dalje u fazi nadanja zbog krajnje nerealnih zahteva, ali da će dobiti odličnu vrednost za uloženi novac, itekako stoji. U grupi programa za arhiviranje podataka, Athlon definitivno beleži određeni zaostatak zbog odnosa dva i četiri fizička jezgra, obzirom da je većina sadašnje generacije arhivera tako optimizovana da favorizuje prisustvo četiri i više jezgara. Već su dovoljno „pametni“ da iskoriste višejezgarnu arhitekturu i ostvare brzinsku prednost izvršavajući se na ovom tipu procesorskih platformi. U WinRAR-u taj zaostatak je osetan 60% i više u odnosu na Ryzen 3 2200G, dok je u WinZIP-u manji (13%), ali je mnogo važnije da je ostvareni rezultat bolji čak i od nekih još uvek aktuelnih Intel Core i3 primeraka na bazi Kaby Lake tehnologije.
 
Kada je u pitanju konverzija videa i muzike, ovaj procesor spada u dno tabele sporijih rešenja zbog tek dva prisutna fizička jezgra jer dobro optimizovane aplikacije za ovaj tip poslova, itekako znaju da favorizuju višejezgarne, odnosno da kazne CPU čipove sa manjim brojem fizički prisutnih jezgara, pogotovo kada ona rade na relativno niskom taktu. Zaostatak se zbog toga kreće od 35% u MP3 konverziji do duplo većeg kašnjenja kada pričamo o obradi video materijala, što se logično poklapa sa specifikacijama fizički prisutnih CPU jezgara.
 
 AMDAthlon200GE6s.jpg
 
U MS Office aplikacijama nismo primetili neko značajnije kašnjenje i u okruženju ovih aplikacija Athlon 200GE pliva kao riba u vodi. Slično je i sa internet pretraživačima pri čemu treba voditi računa o broju otvorenih tab-ova i vrsti sadržaja koja se u njima prikazuje. Za svakodnevni i jednostavniji nezahtevni vid upotrebe, ovaj procesor obezbeđuje dovoljno brzine za komforno uživanje u internet sadržajima i korišćenju servisa kao što su elektronska pošta i sl. poslovi.
 
Skrećemo pažnju da iGPU Radeon VEGA 3 rešenje prikazuje vrlo dobar kvalitet slike na ekranu. Oštra i bistra slika su pravo osveženje u odnosu na neke ne tako davne generacije integrisanih grafičkih adaptera koji su prethodili novoj generaciji AMD iGPU rešenja. To nas posebno raduje i u kontekstu mogućnosti reporodukcije zahtevnih video sadržaja. pa smo na našoj test Athlon 200GE platformi, koristeći VEGA 3 iGPU, bez problema uživali u glatkoj reprodukciji 4K H.265 HDR Dolby Atmos filmova tokom testiranja LG sounbar zvučnika, pa je ovaj jeftini mališa položio testi iz ove oblasti - itekako bitan za većinu prosečnih korisnika.
 
Konačno dolazimo i do gejminga. Pretpostavljamo da mnogi očekuju da se desi čudo što čak mnogi sajtovi nagoveštavaju u želji za senzacinalizmom čime suštinski samo podgrevaju nerealne nade korisnika. Držeći se čvrsto na tlu razuma, jasno je da nekog ozbiljnijeg gejminga u ovoj klasi integrisane grafike, ne može biti bez ozbiljnih kompromisa. Vodeći se logikom razuma hteli smo da vidimo koliko je uopšte upotrebljiva u situacijama sporadične relaksacije uz igranje nekih popularnijih „online“ naslova. 
 
Integrisana VEGA 3 grafika je za sporadične igrače početnike, one koji se ne takmiče, niti se izbliza bave ozbiljno gejmingom. Ona čak nije ni za one koje sebe vole da nazovu gejmerima, već korisnike koji povremeno pput čistih rekreativaca eksperimentišu, odnosno opuštaju se uz prostije grafički nezahtevne internet naslove.
 
U tom konteksu nas je World of Tanks pomalo iznenadio sa svojih prosečnih 27 frejmova pri medium nivou grafičkih detalja u HD klijentu, obezbeđujući dobru igrivost i prilično tečnu akciju čak i pri bliskim i brzim scenama borbe. Poređenje sa Radeon RX570 grafikom je neumesno jer pri istoj 1080p rezoluciji i High detaljima ovaj procesor izbacuje 116 frejmova. E, to je već nivo pravog gejminga. Dakle može, ali samo u kombinaciji sa dobrom grafičkom kartom. 
 AMDAthlon200GE7s.jpg
 
Sa druge strane iskustvo u DOTA2 je krajnje nezadovoljavajuće. Seckanje i zastajanje u Full HD rezoluciji pri High detaljima je frekventno i ozbiljno degradira osećaj igrivosti, proizvodeći niskih 25 frejmova u sekundi, a posebno je problematično zastajkivanje u scenama masovnih bitaka. Situaciju donekle može popraviti obaranje grafičkih detalja na „Low“ kada će se frejmrejt popeti na prihvatljivih 35 fps-a (uz uključene Advanced settings opcije). Dodatak grafike rešava problem uz tečnih 60 fps-a. CS: GO je jednako nemoguće ozbiljnije igrati uz prosečnih 30fps-a, dok RX570 ozbiljno popravlja situaciju isporučujući 155 frejmova. O Wolfenstein II Colsuss i sličnim FPS igrama sa moćnim grafičkim okruženjem nećemo previše trošiti reči jer ni Vulkan optimizacija ne pomaže u tim situacijama – iGPU VEGA 3 je nedovoljno jak za takvu vrstu igara. Baš kao što je bio slučaj i sa „Strange Brigade“ bez obzira da li se radi o DX12 ili Vulkan grafičkom okruženju. Jedino vredno pomena je bilo iskustvo u Wreckfest-u koji je uprkos maloj vrednosti frejmrejta (20fps) pružao dobar osećaj glatke vožnje uz prilično „kockasti“ raster tekstura – dovoljno tek za kratkotrajnu razbibrigu tokom predaha od napornog rada na računaru. 
 
Dakle, neki generalni utisak je da su performanse iGPU rešenja prilično limitirane u pogledu gejminga što je i očekivano, ali ne toliko da se ne možete zabaviti, ali tačno toliko i ništa više. Ukoliko želite ozbiljnije gejming iskustvo, kupite zasebnu grafiku i tačka!

AMD Athlon 200GE – performanse II deo

Napomena: Deo sa testovima i konkretnim rezultatima smo naknadno dopunili podacima pomoću kojih smo Athlon 200GE uporedili sa direktnim konkurentom - Intel Celeron G4900 Coffee Lake procesorom. Poredili smo performanse integrisanog grafičkog jezgra, zatim rad sa eksternom grafikom u vidu Radeon RX580 gejming akceleratora kako bi smo videli u kojoj meri je CPU usko grlo u novijoj generaciji igara, te dobijene rezultate uporedili sa jačim CPU modelima. Takođe, tom prilikom smo oborili zahtevani nivo grafičkih detalja na “Medium” kada je u pitanju iGPU.
 
FORTNITE 
Detalji su podešeni na “Medium” obzirom da je to minimum prihvatljivo lepe grafike. Obzirom da referentni test monitor radi u baznoj 1440p rezoluciji 3D Resolution opcija je oborena na 75% kako bi dostigla vrednost željene test rezolucije od 1920x1080px.
 
fortniteset.jpg
 
fortnitescreenmediums.jpg
 
Fortnite “Medium” - 1920x1080 3D Resolution
 
AMD Athlon 200GE pri navedenim podešavanjima izbacuje skoro duplo više frejmova, ali i dalje nedovoljno za osećaj glatke animacije u igri jer se ipak radi o prosečno 15 frejmova. Sa druge strane Celeron G4900 je sa 8 frejmova u sekundi potpuno neupotrebljiv. Iole normalnu akciju uz glatko kretanje likova je donekle moguće ostvariti obaranjem na “Low” podešavanja ali uz degradaciju 3D rezolucije okruženja kada sa vidljiva rezolucija spušta značajno ispod osnovnih 1080p. Kompromis je očigledan i nama lično neprihvatljiv, ali to je već pitanje ukusa pojedinca. U tim trenucima frejmrejt se penje do maksimalnih 96 fps-a, ali varira u zavisnosti od scene i broja likova u interakciji tako da je prosek negde na konstantnih 60 fps-a uz dramatični pad kvaliteta grafike koju gledate ispred sebe. Uporedite ova dva priložena screenshot-a (uveličajte ih na 100%) pa odlučite sami da li ste spremni na ovoliku žrtvu...
 
fortnitescreenlows.jpg
   
Fortnite “Low” podešavanja – 35% 3D resolution
 
iGPU ( Fortnite, Medium )
1920x1080
AMD Athlon 200GE
Intel Celeron G4900
0 13 25 38 50
veće je bolje (fps)
 
 
World of Tanks
Koristili smo HD klijent na 1920x1080 rezoluciji uz oboreni nivo detalja na “Medium”. Generalni utisak je da se “tenkići” mogu igrati sasvim pristojno, no tu i tamo se primaćuju sitne trzavice koje su svakako nepoželjne u trenucima kada se odlučuje o pobedniku u bitki...
  
wotscreens.jpg 
wotsettings.jpg
 
wotsettings1.jpg
 
iGPU ( World of Tanks, Medium )
1920x1080
AMD Athlon 200GE
Intel Celeron G4900
0 13 25 38 50
veće je bolje (fps)
 
Athlon 200GE je još jednom ubedljiv sa svojim VEGA 3 iGPU jezgrom nad Intel HD 610 konkurencijom beležeći skoro 70% više frejmova. Osećaj je vrlo blizak prihvatljivom minimumu pristojnog igranja što se nikako ne može reći za Intel Celeron G4900.
 
 
DOTA 2
Ponovo detalji idu na “Medium” uz određenu korekciju parametara i isključene specijalne efekte u svrhu dobijanja minimalno prihvatljivog kvaliteta grafike. Ovde se Intel u DirectX 11 okruženju lepo snašao, ali još uvek “debelo” kaskajući za Athlon 200GE + Radeon VEGA 3 konkurencijom.
 
dota2screens.jpg
 
dota2settingss.jpg
 
iGPU ( DOTA 2, Medium )
1920x1080
AMD Athlon 200GE
Intel Celeron G4900
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
 
Iako se rezultat Celeron G4900 u prvom mahu može okarakterisati kao prihvatljivo glatkim...treba znati da on pada ispod te prosečne vrednosti u trenucima masovne borbe na neki minimum od 24 fps-a. Sa druge strane Athlon 200GE ubedljivo brži i bolji te se sa ovakvim podešavanjima može fino igrati jer se nikada ne spušta ispod 36 fps-a. 
 
 
CounterStrike: GO
Ovde nije pomoglo ni degradiranje grafičkog okruženja jer zbog potrebne brzine pokreta kada se nalazite u akciji frejmrejt je jednostavno premali, naročito kada je u pitanju Intel Celeron G4900. Athlon 200GE je malo bolji, ali ni njemu veći fps ne pomaže da obezbedi željenu fluidnost pokreta, bez trzavica koja je u ovoj igri, jednostavno “must have”. 
 csgosettings1.jpg
 
csgoscreens.jpg
 
iGPU ( CS: GO, Medium, NoAA,NoFXAA )
1920x1080
AMD Athlon 200GE
Intel Celeron G4900
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
 
 
Witcher 3 Wild Hunt
Prelazimo na malo bolje igre sa “teškim” grafičkim okruženjem koje je u najkraćem nepremostiva prepreka za iGPU jezgra Athlon 200GE i Celeron procesora.  
 witcher3screens.jpg
 
witcher3settings.jpg
 
iGPU ( Witcher 3, Medium )
1920x1080
AMD Athlon 200GE
Intel Celeron G4900
0 13 25 38 50
veće je bolje (fps)
 
 
 
Tekken 7
 
tekken7screens.jpg
 
tekken7settings.jpg
 
Ponavlja se situacija iz prethodnog primera. Integrisana iGPU grafika kod oba procesora nije sposobna da pokrene grafiku ove igre i obezbedi glatke poteze tokom borbe.
 
 
iGPU ( Tekken 7, Medium )
1920x1080
AMD Athlon 200GE
Intel Celeron G4900
0 13 25 38 50
veće je bolje (fps)
 
 
 
Testiranje sa eGPU rešenjem - eksternom grafičkom kartom Radeon RX 580 8GB
 
Pošto smo ispitali performanse integirsanih grafičkih rešenja (iGPU), prelazimo na deo brzine kada instaliramo eksternu grafiku (eGPU). Odlučili smo se za Radeon RX580 sa 8GB VRAM memorije kako bi videli u kojoj meri procesori postaju usko grlo u nekim od najnovijih, najaktuelnijih i svakako grafički najzahtevnijih igara. Podešavanju su obaveljna na 1080p rezoluciji pri visoko postavljenim grafičkim detaljima.
 
 
 
FAR CRY 5
 
eGPU ( Far Cry 5, Ultra )
1920x1080
AMD Ryzen 7 2700X
Intel Core i5 8600K
AMD Athlon 200GE
Intel Celeron G4900
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)

 
Kao što se može videti Intel Celeron G4900 predstavlja veliko usko grlo toliko da se ne isplati ulagati u graifčku kartu jer je CPU jednostavno nedorastao za ovu igru. Nabavite bolji i brži CPU pa se tek onda vratite na Igranje FarCry 5. Frejmrejt je bio očajnih 10 fps-a što ni izbliza nije moglo da obezbedi igrivost i glatkoću animacije pri zahtevnim detaljima. AMD Athlon 200GE se neuporedivo bolje snašao isporučujući čak 50-ak frejmova što je uticalo na sasvim dobar osećaj igranja.
 
 
 
Assassin Creed Origins
 
eGPU ( Assassin Creed Origins, Very High )
1920x1080
AMD Ryzen 7 2700X
Intel Core i5 8600K
AMD Athlon 200GE
Intel Celeron G4900
0 25 50 75 100
veče je bolje (fps)
 
Ovaj naslov brutalno “troši” CPU procesor kao i GPU. Otuda je dao nedovoljnu ocenu u slučaju oba procesora uprkos dosta jakoj eGPU grafici. Bili smo prilično iznenađeni jer smo u najmanju ruku očekivali da GPU u velikoj meri nadoknadi CPU deficit u želji da obezbedimo glatku animaciju. Posebno je loše prošao Celeron G4900 koji je non stop prekidao, čekao da separcijalno učitaju zahtevne scene i teksture ne bili se nekako smestile u limitiranu VRAM memoriju čiji je algoritam za kompresiju podataka očigledno “patio”. Malo bolje je prošao Athlon 200GE koji nije prekidao igru da bi učitao teksture. On nije imao česte dramske pauze, tačnije rečeno, nije imao ni jednu za razliku od Celerona koji je svakih 5 sekundi prekidao i čekao opisani proces. Međutim, ni to nije pomoglo Athlonu za prelaznu ocenu jer je i njemu zakačena značka “Unstable” kada su u pitanju performanse jer je Assassin Creed Origin prilično zahtevna igra u pogledu CPU zauzeća o čemu govori i priloženi screenshot gde se lepo vidi da su CPU jezgra, kako fizička tako i logička konstantno u 100% opterećenju.
 
athlonassasinloads.jpg
 
 
 
Forza Motorsport 7
 
eGPU ( Forza Motosport 7, Ultra )
1920x1080
Intel Core i5 8600K
AMD Ryzen 7 2700X
AMD Athlon 200GE
Intel Celeron G4900
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)

 
Lepa i zahtevna “vožnja” koja je lepo radila u kombianciji slabih procesora i jake grafike.  Obezbedila je glatku animaciju sa fluidnih 50 i kusur frejmova. Međutim, primetili smo određene artefakte u Celeron G4900 slučaju koji se u nekim scenama manifestuju u nekompletnom prikazu tekstura površina koje se nalaze uz stazu. Dotičnih sa druge strane nije bilo u kombinaciji sa Athlon 200GE procesorom. Otuda je AMD zaslužio prelaznu ocenu u ovoj igri dok je Intel Celeron G4900 još jednom “omanuo”.
 
Uostalom o tome najbolje govori i ova poruka Forza Motorsport 7 igre, prilikom učitavanja na Intel platformi:
 
celeronforzas.jpg
 
Nimalo ružičasta situacija uprkos dodatku jake grafike, a iz prikazane tabele jasno možete videti koliko je zaostatak u slučaju preporučeno jakih mainstream procesora. AMD Athlon 200GE je definitivno bolji u dotičnoj situaciji koja je ruku na srce daleko od idealne ili bar približno dobre. Posebno je uočljiva razlika između Celeron G4900 i Core i5 8600K Coffee Lake derivata. iskreno višestruko zaostajanje slabijeg u kombinaciji sa diskretnom grafikom zaista nismo očekivali. Jednostavnije rečeno poraženi smo rezultatima u novijoj generaicji igara. Dotični efekat zaostajanja je mnogo manje prisutan kada merimao AMD Zen pripadnike Athlon 200GE i Ryzen 7 2700X i iznosi u proseku nekih 50-ak%. Dosta ali ne kao u prethodnom slučaju.
 
Na sve to vam moramo skrenuti pažnju na još jedan detalj, obzirom da se radi o segmentu tržišta i ciljanoj grupi korisnika sa tankim budžetom i izraženoj želji za uštedom, a tiče se performansi integrisane grafike u kontekstu prisustva dvokanalne konfiguracije RAM sistema. Obzirom da iGPU odvaja deo RAM memorije za obavljanje grafičkih operacija obzirom da nema svoj lokalni VRAM kao što je slučaj sa grafičkim kartama, poželjno je imati dva DIMM DDR4 modula u sistemu. U suprotnom zaostatk se kreće od 15-22%. Nije puno, pomisliće mnogi od vas, ali ako to pretvorite u cele brojeve videćete da je to veliki zaostatak na inako malu brojku ukupne frejmrejt vrednosti. 
 
Zbog toga onim štedljivijim korisnicima savetujemo nabavku minimum 2x4 GB ili još bolje 2x8 GB RAM memorije. Obzirom da Athlon 200GE podržava DDR4-2666 MHz module, izdatak za dva 4GB modula ne bi trebao da bude neki veliki trošak, a performanse će vas sa druge strane podržatii u takvoj nameri. Konkretan dobitak u igrama prilikom prisustva dva u odnosu na jednu DDR4 memoriju se kreće između 15 – 22% što je dosta, obzirom da se računa svaki frejm u klasi gde je i pojedinačan bitan.

AMD Athlon 200GE - zaključak

Nismo svi u mogućnosti da se isprsimo sa par stotina evra za moćan CPU primerak koji će krasiti naš računar. To je sasvim realna situacija, da ne kažemo svakodnevica na ovim prostorima. AMD ima dosta iskustva u ispunjavanju zahteva korisnika na ovakvim tržištima i svojim APU rešenjima itekako zna da pogodi u srž problema. Tako je bilo i ovog puta.
 
Athlon 200GE nije gizdav, niti se razmeće svojom sirovom snagom koju jednostavno ne poseduje, ali veoma pametno koristi dobro balansirani odnos dvojezgarnog Zen CPU modula u kombinaciji solidnog VEGA 3 iGPU rešenja da bi vam pružio sasvim dobar osećaj svakodnevnog komfora u radu sa običnim i najčešće korišćenim aplikacijama koje smo prethodno naveli. Obzirom da većina nas i najviše vremena radi u ovoj vrsti programa, Athlon 200GE je pun poglodak za drugi kućni računar ili nezahtevnu klijent poslovnu stanicu. Da ne bi izgledalo kako preterujemo ili da ne upotrebimo jedan ružniji izraz, potvrda izrečenog je i naš lični primer u kome stranice ovog teksta upravo uređujemo na jednoj takvoj nezahtevnoj radnoj stanici i to sasvim komforno uz osećaj potpune opuštenosti i glatkog rada u office, web backend okruženja.
 
Gejming u formulaciji uživanja i posebno takmičarskih aspiracija, apsolutno nije moguć sa ovim integrisanim rešenjem. Relaksacija da, u smislu povremene zabave i igranja. Ukoliko želite iole približan gejming osećaj, ponavljamo, kupite zasebnu grafiku i sa te strane će vas zadovoljiti kao jeftina početna gejming stanica u paru sa monitorima 1080p i niže rezolucije. 
 
Ukoliko insistirate na konkretnom savetu, i pri tome želite dobru mašinu na potpuno integrisanoj CPU i iGPU platformi, potrošite još malo novca i nabavite Ryzen 3 2200G. Ukoliko pak želite da što jeftinije prođete u nameri konfigurisanja početničkog gejming računara sa konkretnom namerom nabavke zasebne gejming grafike u dogledno vreme, onda Athlon 200GE itekako ima smisla, ili ukoliko vas gejming uopšte ne zanima, Athlon 200GE je onda zasigurno pravi izbor.
 
AMDAthlon200GE8s.jpg
 
Athlon 200GE posebno sija u kontekstu poređenja sa Intel konkurencijom jer je zbog trenutne situacije na tržištu i skoka cena čipova koji stižu iz pogona firme sa sedištem u Santa Klari je u neuporedivo boljoj poziciji. Celeron i Pentium čipovi imaju osetno inferiornije iGPU rešenje tako da i ono malo igara ne radi ni približno tako dobro kao na Athlon 200GE VEGA 3 kombinaciji. Pri tome je AMD Athlon 200GE osetno jeftiniji  što pruža dodatni prostor za nabavku više memorije, bržeg SSD uređaja ili u krajnjem nabavke zasebne grafike. Dakle AMD osim što je jednako brz i brži, pruža više manevarskog prostora i opcija da sklopite željeni budžet računar. Jednom rečju pravi izbor za one koji nemaju previše novca, ali imaju itekako veliku želju za solidnim PC računarom!
 
 
Prednosti:
- Niska nabavna cena 
- Nezahtevan u pogledu hlađenja
- Integrisano solidno VEGA 3 iGPU rešenje
- Razuman nivo performansi za budžet klasu
 
Nedostaci:
- Ograničena mogućnost brzog procesiranja
- ... i isto tako u pogledu gejming performansi 
 
CENA: oko 60€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AMD Threadripper 2990WX (Video)

Test: AMD Ryzen 5 2600 i Ryzen 7 2700

10203
10205
10206
10207
10208
10209