Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Athlon 200GE

31.10.2018 22:13 | 21 Hardver
Test: AMD Athlon 200GE

Athlon 200GE se posebno ističe u kontekstu poređenja sa konkurencijom jer je zbog trenutne situacije na tržištu i skoka cena čipova koji stižu iz pogona firme sa sedištem u Santa Klari, nedvosmisleno u boljoj poziciji.

Najviše volimo da se bavimo moćnim primercima CPU tehnologije jer su logično, najopremljeniji poslednjim tehničkim inovacijama i mogućnostima. Ipak, realnost je da većina nas nema dovoljno novca za skupe CPU čipove, a u pojedinim situacijama, drugog računara ili manje radne stanice, vam objektivno nisu ni potrebni. Otuda se u prvi plan ističe zahtev za jeftinim CPU derivatima. Danas pričamo o jednom takvom procesoru - AMD Athlon 200GE.
 
Athlon brend je moramo priznati već pomalo pao u zaborav. Isprva dolaskom Bulldozer arhitekture, a posebno izlaskom Zen jezgara i odgovarajućih čipova na bazi ove tehnologije. Strelovit uspon Ryzen derivata je doveo do toga da se skoro niko više nije bavio Athlon familijom procesora. Ipak, AMD je u datom trenutku izvukao keca iz rukava za budžetsku klasu CPU čipova, osvežio legendarni Athlon novim Zen jezgrima i pustio ga u tržišnu nišu gde se direktno obračunava sa Intel Celeron i Pentium čipovima. 
 AMDAthlon200GE1s.jpg
 
Trenutak nije mogao biti bolji. Teren za prijem novih Athlon procesora je kao stvoren. U momentu kada Intel čipovi beleže rast cena do nivoa koji gubi svaku logiku i kada Celeron čipovi bez problema dostižu cenu od 100€, AMD Athlon 200GE deluje kao mnogo bolji i logičniji izbor. Upravo danas, pokušaćemo da damo odgovor koliko je Athlon 200GE upotrebljiv u svakodnevnim poslovima bavljenja na računaru imajući u vidu korišćenje ubičajeno „lakih“ aplikacija poput kancelarijskih softverskih paketa za tekst, prezentacije ili tabelarne kalkulacije. Zatim pretragu interneta, manipulaciju elektronskom poštom, gledanje videa i možda sporadičnog igranja. Poseban osvrt smo učinili sa namerom da vidimo može li se ovaj jeftini CPU koristiti kao odgovarajuća alternativa u paru sa jačom grafikom u cilju konfigurisanja jeftinije gejming stanice kroz prizmu monitora 1920x1080 rezolucije prikaza. 
 AMDAthlon200GE2s.jpg
 
Obzirom na cenu od oko 60-tak evra ovaj primerak Zen tehnologije posebno zanimljivo deluje i u kontekstu odmeravanja snage sa Ryzen 3 2200G, odličnim APU čipom sa vrlo primamljivom cenom i skoro idealnim karakteristikama „all-round“ integrisanog rešenja. Ako ćemo iskreno, njegov pravi rival i nije Intel Celeron ili Pentium, već vrhunski budžet APU primerak koji predstavlja sjajan balans realno niske cene i dobrih karakteristika sa pratećim performansama – pomenuti Ryzen 3 2200G. Za jeftiniji Athlon će se svakako odlučiti oni kojima je svaki evro bitan, bilo zbog ograničenog budžeta za jednu jeftinu radnu stanicu, bilo zbog odluke da ubrzaju GPU podsistem u cilju sklapanja jeftine gejming mašine gde će razliku od 40-ak evra pretočiti u snagu zasebne grafičke karte. Athlon 200GE je kao stvoren za ovaj vid kalkulacije i PC slagalice.

AMD Athlon 200GE - karakteristike

Pre bilo kakve analize performansi, moramo se upoznati sa glavnim tehničkim specifikacijama Athlon 200GE procesora. U pitanju je čip dobijen 14-nm proizvodnim postupkom. Raspolaže sa 2 fizička Zen jezgra sposobna da uz pomoću SMT tehnologije, izvršava 4 instrukcijska niza istovremeno, prijavljujući se operativnom sistemu kao četvorojezgarni logički  CPU.  Radni takt procesorskih jezgara iznosi 3.2GHz koji su ujedno i fabrički maksimum obzirom da je isključena mogućnost turbo koraka, te da je multiplikator frekvencije zaključan. CPU jezgra raspolažu sa 192KB L1 prvostepene keš memorije za podatke i instrukcije, 2MB L2 drugostepene i 4MB zajedničkog bafera za keširanje podataka.  
 
AMDAthlon200GECPUZ.jpg
 
 
Procesor je izrađen u AM4 pakovanju i kompatibilan je sa današnjom generacijom AM4 matičnih ploča. Najbolje performanse postiže u radu sa parom DDR4 memorijskih modula obzirom da poseduje integrisani dvokanalni memorijski kontroler sa podrškom za rad DIMM modula na maksimalnoj radnoj frekvenciji od 2667 MHz.
 
Svakako najinteresantniji deo ovo budžet procesora jeste Radeon VEGA 3 integrisano grafičko jezgro sa tri agregata za proračun grafičkih operacija. Ova jezgra rade na frekvenciji od 1GHz i za potrebe izvršenja operacija izdvajaju deo sistemske RAM memorije. Otuda je kao i kod jačih modela integrisanih VEGA 8 i Vega 11 iGPU jezgara poželjno koristiti brže RAM module, ovoga puta u granicama fabričkih specifikacija. Integrisano grafičko rešenje šalje izlazni signal preko DisplayPort i HDMI konekcija.  
 
AMDAthlon200GE3s.jpg
 
Imajući u vidu navedene specifikacije možete bez previše razmišljanja zaključiti kako se radi o budžetskom rešenju i u skladu sa tim treba imati realna očekivanja, a sa druge strane nalaže potrebu da fino optimizujete sistem za relativno malu, ali optimalnu sumu novca kako bi izbegli potencijalna uska grla u radu. Dakle, preporučujemo izbor odgovarajuće jeftine B450 matične ploče, sa dva DIMM modula i obavezno SSD diskom koji će uticati na maksimalni radni komfor i gladak osećaj u radu. 
 
AMDAthlon200GE4s.jpg
 
 
Inače, u pakovanju sa Athlon 200GE procesorom se dobija box kuler prilično arhaičnog oblika i izgleda, poput onih iz nekog prošlog vremena. Zapravo za boljim i skupljim rešenjem nije bilo potrebe obzirom da Athlon 200GE zbog manjeg broja jezgara i kontrolisanog radnog takta nema problema sa intezivnim grejanjem ili pregrevanjem. Prosečna potrošnja prema rečima proizvođača iznosi oko 35W.

AMD Athlon 200GE – utisci i vrednovanje

Instaslira se kao i svaki AM4 procesor. Nakon ugradnje i instalacije operativnog sistema, Windows 10 prepoznaje četiri logička Zen jezgra koja su mu stavljena na raspolaganje zajedno sa VEGA 3 grafikom za koju je potrebno preuzeti i instalirati drajver. Nakon toga je spreman za rad. Početni utisak na praznom sistemu je izrazito pozitivan. Platforma je agilna i komforno brza. Tokom instalacije aplikacija i igara nismo iskusili neka značajnija usporenja, mada nam se par puta desilo da prilikom višestruko aktivnih ekrana instalacije, internet pretraživača, „device manager-a“ i startovanog programa, sistem u trenutku zastane kao da se predomišlja, ali to je jednostavno realnost budžet klase i njenih ograničenih multitasking mogućnosti,a što je sasvim u redu za ovu cenovnu klasu. 
 AMDAthlon200GE5s.jpg
 
Izvršili smo tri grupe testiranja i merenja performansi. Prva je standardni bench paket aplikacija koje svakodnevno koristi ogromna armija korisnika koje inače cilja jedan ovakav CPU. To su arhiveri, MS Office aplikacije, programi za konverziju muzike, ali smo hteli da vidimo i koliki su realni dometi kod konverzije video fajlova čisto znatiželje radi, a manje zbog očekivanja da ćemo za male pare dobiti video rendering „zver“ - jer to jednostavno rečeno, nije realno. Sledi grupa testova grafički lakših gejming naslova sa akcentom na internet multiplejer (CS: GO, DOTA2, WoT...), i treći gde smo pokrenuli ozbiljnije, grafički zahtevne igre dodatkom eksterne grafičke karte u vidu jednog Radeon RX570 gejming akceleratora. Pogledajmo rezultate.

AMD Athlon 200GE – performanse

Test sistem:
 
MB  MSI B450 MORTAR                    
 

ASORCK X470 Taichi Ultimate   

CPU  AMD Athlon 200GE
RAM 16GB (2x8GB) HyperX 2667 MHz DDR4 CL16 
iGPU Radeon VEGA 3
dGPU  MSI Radeon RX570 GAMING
HDD Seagate Barracuda ST2000 SATA 6Gbps
SSD Kingston SSD Now A400 240GB
Cooling Box kuler
PSU Cooler Master V1200 Platinum
OS Windows 10 ver.1709
 
Oni koji misle da će za sitne novce dobiti perfektno rešenje ostaće i dalje u fazi nadanja zbog krajnje nerealnih zahteva, ali da će dobiti odličnu vrednost za uloženi novac, itekako stoji. U grupi programa za arhiviranje podataka, Athlon definitivno beleži određeni zaostatak zbog odnosa dva i četiri fizička jezgra, obzirom da je većina sadašnje generacije arhivera tako optimizovana da favorizuje prisustvo četiri i više jezgara. Već su dovoljno „pametni“ da iskoriste višejezgarnu arhitekturu i ostvare brzinsku prednost izvršavajući se na ovom tipu procesorskih platformi. U WinRAR-u taj zaostatak je osetan 60% i više u odnosu na Ryzen 3 2200G, dok je u WinZIP-u manji (13%), ali je mnogo važnije da je ostvareni rezultat bolji čak i od nekih još uvek aktuelnih Intel Core i3 primeraka na bazi Kaby Lake tehnologije.
 
Kada je u pitanju konverzija videa i muzike, ovaj procesor spada u dno tabele sporijih rešenja zbog tek dva prisutna fizička jezgra jer dobro optimizovane aplikacije za ovaj tip poslova, itekako znaju da favorizuju višejezgarne, odnosno da kazne CPU čipove sa manjim brojem fizički prisutnih jezgara, pogotovo kada ona rade na relativno niskom taktu. Zaostatak se zbog toga kreće od 35% u MP3 konverziji do duplo većeg kašnjenja kada pričamo o obradi video materijala, što se logično poklapa sa specifikacijama fizički prisutnih CPU jezgara.
 
 AMDAthlon200GE6s.jpg
 
U MS Office aplikacijama nismo primetili neko značajnije kašnjenje i u okruženju ovih aplikacija Athlon 200GE pliva kao riba u vodi. Slično je i sa internet pretraživačima pri čemu treba voditi računa o broju otvorenih tab-ova i vrsti sadržaja koja se u njima prikazuje. Za svakodnevni i jednostavniji nezahtevni vid upotrebe, ovaj procesor obezbeđuje dovoljno brzine za komforno uživanje u internet sadržajima i korišćenju servisa kao što su elektronska pošta i sl. poslovi.
 
Skrećemo pažnju da iGPU Radeon VEGA 3 rešenje prikazuje vrlo dobar kvalitet slike na ekranu. Oštra i bistra slika su pravo osveženje u odnosu na neke ne tako davne generacije integrisanih grafičkih adaptera koji su prethodili novoj generaciji AMD iGPU rešenja. To nas posebno raduje i u kontekstu mogućnosti reporodukcije zahtevnih video sadržaja. pa smo na našoj test Athlon 200GE platformi, koristeći VEGA 3 iGPU, bez problema uživali u glatkoj reprodukciji 4K H.265 HDR Dolby Atmos filmova tokom testiranja LG sounbar zvučnika, pa je ovaj jeftini mališa položio testi iz ove oblasti - itekako bitan za većinu prosečnih korisnika.
 
Konačno dolazimo i do gejminga. Pretpostavljamo da mnogi očekuju da se desi čudo što čak mnogi sajtovi nagoveštavaju u želji za senzacinalizmom čime suštinski samo podgrevaju nerealne nade korisnika. Držeći se čvrsto na tlu razuma, jasno je da nekog ozbiljnijeg gejminga u ovoj klasi integrisane grafike, ne može biti bez ozbiljnih kompromisa. Vodeći se logikom razuma hteli smo da vidimo koliko je uopšte upotrebljiva u situacijama sporadične relaksacije uz igranje nekih popularnijih „online“ naslova. 
 
Integrisana VEGA 3 grafika je za sporadične igrače početnike, one koji se ne takmiče, niti se izbliza bave ozbiljno gejmingom. Ona čak nije ni za one koje sebe vole da nazovu gejmerima, već korisnike koji povremeno pput čistih rekreativaca eksperimentišu, odnosno opuštaju se uz prostije grafički nezahtevne internet naslove.
 
U tom konteksu nas je World of Tanks pomalo iznenadio sa svojih prosečnih 27 frejmova pri medium nivou grafičkih detalja u HD klijentu, obezbeđujući dobru igrivost i prilično tečnu akciju čak i pri bliskim i brzim scenama borbe. Poređenje sa Radeon RX570 grafikom je neumesno jer pri istoj 1080p rezoluciji i High detaljima ovaj procesor izbacuje 116 frejmova. E, to je već nivo pravog gejminga. Dakle može, ali samo u kombinaciji sa dobrom grafičkom kartom. 
 AMDAthlon200GE7s.jpg
 
Sa druge strane iskustvo u DOTA2 je krajnje nezadovoljavajuće. Seckanje i zastajanje u Full HD rezoluciji pri High detaljima je frekventno i ozbiljno degradira osećaj igrivosti, proizvodeći niskih 25 frejmova u sekundi, a posebno je problematično zastajkivanje u scenama masovnih bitaka. Situaciju donekle može popraviti obaranje grafičkih detalja na „Low“ kada će se frejmrejt popeti na prihvatljivih 35 fps-a. Dodatak grafike rešava problem uz tečnih 60 fps-a. CS: GO je jednako nemoguće ozbiljnije igrati uz prosečnih 30fps-a, dok RX570 ozbiljno popravlja situaciju isporučujući 155 frejmova. O Wolfenstein II Colsuss i sličnim FPS igrama sa moćnim grafičkim okruženjem nećemo previše trošiti reči jer ni Vulkan optimizacija ne pomaže u tim situacijama – iGPU VEGA 3 je nedovoljno jak za takvu vrstu igara. Baš kao što je bio slučaj i sa „Strange Brigade“ bez obzira da li se radi o DX12 ili Vulkan grafičkom okruženju. Jedino vredno pomena je bilo iskustvo u Wreckfest-u koji je uprkos maloj vrednosti frejmrejta (20fps) pružao dobar osećaj glatke vožnje uz prilično „kockasti“ raster tekstura – dovoljno tek za kratkotrajnu razbibrigu tokom predaha od napornog rada na računaru. 
 
Dakle, neki generalni utisak je da su performanse iGPU rešenja prilično limitirane u pogledu gejminga što je i očekivano, ali ne toliko da se ne možete zabaviti, ali tačno toliko i ništa više. Ukoliko želite ozbiljnije gejming iskustvo, kupite zasebnu grafiku i tačka!

AMD Athlon 200GE – zaključak

Nismo svi u mogućnosti da se isprsimo sa par stotina evra za moćan CPU primerak koji će krasiti naš računar. To je sasvim realna situacija, da ne kažemo svakodnevica na ovim prostorima. AMD ima dosta iskustva u ispunjavanju zahteva korisnika na ovakvim tržištima i svojim APU rešenjima itekako zna da pogodi u srž problema. Tako je bilo i ovog puta.
 
Athlon 200GE nije gizdav, niti se razmeće svojom sirovom snagom koju jednostavno ne poseduje, ali veoma pametno koristi dobro balansirani odnos dvojezgarnog Zen CPU modula u kombinaciji solidnog VEGA 3 iGPU rešenja da bi vam pružio sasvim dobar osećaj svakodnevnog komfora u radu sa običnim i najčešće korišćenim aplikacijama koje smo prethodno naveli. Obzirom da većina nas i najviše vremena radi u ovoj vrsti programa, Athlon 200GE je pun poglodak za drugi kućni računar ili nezahtevnu klijent poslovnu stanicu. Da ne bi izgledalo kako preterujemo ili da ne upotrebimo jedan ružniji izraz, potvrda izrečenog je i naš lični primer u kome stranice ovog teksta upravo uređujemo na jednoj takvoj nezahtevnoj radnoj stanici i to sasvim komforno uz osećaj potpune opuštenosti i glatkog rada u office, web backend okruženja.
 
Gejming u formulaciji uživanja i posebno takmičarskih aspiracija, apsolutno nije moguć sa ovim integrisanim rešenjem. Relaksacija da, u smislu povremene zabave i igranja. Ukoliko želite iole približan gejming osećaj, ponavljamo, kupite zasebnu grafiku i sa te strane će vas zadovoljiti kao jeftina početna gejming stanica u paru sa monitorima 1080p i niže rezolucije. 
 
Ukoliko insistirate na konkretnom savetu, i pri tome želite dobru mašinu na potpuno integrisanoj CPU i iGPU platformi, potrošite još malo novca i nabavite Ryzen 3 2200G. Ukoliko pak želite da što jeftinije prođete u nameri konfigurisanja početničkog gejming računara sa konkretnom namerom nabavke zasebne gejming grafike u dogledno vreme, onda Athlon 200GE itekako ima smisla, ili ukoliko vas gejming uopšte ne zanima, Athlon 200GE je onda zasigurno pravi izbor. 
 
Athlon 200GE posebno sija u kontekstu poređenja sa Intel konkurencijom jer je zbog trenutne situacije na tržištu i skoka cena čipova koji stižu iz pogona firme sa sedištem u Santa Klari je u neuporedivo boljoj poziciji. Celeron i Pentium čipovi imaju osetno inferiornije iGPU rešenje tako da i ono malo igara ne radi ni približno tako dobro kao na Athlon 200GE VEGA 3 kombinaciji. Pri tome je AMD Athlon 200GE osetno jeftiniji  što pruža dodatni prostor za nabavku više memorije, bržeg SSD uređaja ili u krajnjem nabavke zasebne grafike. Dakle AMD osim što je jednako brz i brži, pruža više manevarskog prostora i opcija da sklopite željeni budžet računar. Jednom rečju pravi izbor za one koji nemaju previše novca, ali imaju itekako veliku želju za solidnim PC računarom!
 
 
Prednosti:
- Niska nabavna cena 
- Nezahtevan u pogledu hlađenja
- Integrisano solidno VEGA 3 iGPU rešenje
- Razuman nivo performansi za budžet klasu
 
Nedostaci:
- Ograničena mogućnost brzog procesiranja
- ... i isto tako u pogledu gejming performansi 
 
CENA: oko 60€

amdpower Član postova: 1908
S obzirom da je G4560 do skoro preporucivan kao dobar budzet cpu,ovaj sa boljom grafikom bi trebao biti dobar izbor za male pare pa onda njegov jaci brat Ryzen 3 2200G.Tacka.
ivanbass1 Član postova: 6231
Naravno da ima, CPU je kao G4560 ili i3 starije generacije, GPU je za klasu bolji.
Kao sto Vladimir kaze, neka minimalna 1080p podesavanja bi trebalo da izgura i da bude igrivo. Testiranje sa odvrnutim podesavanjima je krajnje besmisleno za integrisanu grafiku u procesoru od 50e.
amdpower Član postova: 1908
Ima li nekih drugih testova,kako se kotira ovaj cpu?
lepi kokan Član postova: 4501
ne sumnjam u stručnost. ali odsustvo dobrog grafikona je kao kad odeš na slavu, a domaćin ne iznese sarmu.
meze, čorbe, salate, pečenja, kolači...a nigde sarme. pa to neke goste može i uvrediti!
ericm Član postova: 2816
mozda je ovo jos jedna impresija umesto recenzije...

Test: AMD Threadripper 2990WX (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209