Greška

Došlo je do greške.

Test: AMD Advantage – menja pravila igre na tržištu gejming laptop računara

30.06.2022 08:38 | 0 Mobile
Test: AMD Advantage –  menja pravila igre na tržištu gejming laptop računara

AMD se neverovatnom brzinom i spremnošću uhvatio u koštac sa Intel Nvidia konkurencijom i to u delu tržišta gde su godinama suvereno vladali sa MAX-Q gejming laptop modelima. Iznenađuje da je samo u dve generacije AMD uspeo da dostigne i u nekim apsektima čak prestigne konkurenciju, što je samo dokaz koliko su Zen 3 i RDNA 2 procesori dobri i efikasni u radu i gejmingu...

AMD je izlaskom nove generacije Ryzen procesora sa Zen arhitekturom redefinisao tržište desktop procesora visokih performansi. Posebno je izlaskom Ryzen 5000 serije postalo jasno da Intel Core arhitektura dobija ulogu pratioca, a ne modela koji diktira tempo performansi. Zbog toga se očekivalo da se odnos snaga promeni i na tržištu prenosnih računara, tamo gde su do tog momenta dominirali Intel i Nvidia – gejming laptop modeli.

Isprva se to desilo samo sa procesorskom platformom i mahom jeftinijih “mejnstrim” prenosnim računarima jer su Ryzen mobilni procesori veoma brzo pokazali i dokazali efikansost napredne Zen arhitekture i počeli polako ali sigurno da potiskuju Intelove modele kako u standardnoj ponudi, tako i modelima solidnih, gejming performansi. Bilo je zaista neobično videti kombinaciju AMD Ryzen procesora i Nvidia GeForce grafičkih rešenja.

AMD_Advantage_1s.jpg 

Sa druge strane je nekako u vazduhu visilo pitanje, kada će AMD da ponudi kompletnu platformu kao rešenje bazirano na Ryzen Zen i Radeon RDNA arhitekturi, obzirom na odlične performanse rešenja za desktop PC platformu. Konačno se i to desilo u vidu dolaska AMD Advantage platforme koja služi kao baza za gejming laptop modele visokih performansi.

AMD_Advantage_2s.jpg 

Obzirom na čitavu problematiku oko turbulencija na tržištu, kod nas je dolazak AMD Advantage modela malo kasnio, ali danas konačno imamo priliku da vam predstavimo AMD Advantage prvenac, baziran na Ryzen 9 5900HX mobilnom procesoru tzv “Cezanne H” modelu i Radeon RX 6800M grafičkim procesorom na bazi RDNA 2 arhitekture, ali ne samo to već i sledeću, najaktuelniju trenutno poboljšanu generaciju na bazi Ryzen 6000 procesora, DDR5 sistemske memorije i novog Radeon RX 6800s grafičkog procesora. Oba uređaja su stigla u vidu ASUS modela, prvi – ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition G513, klasični gejming razarač i drugi ASUS ROG Zephyrus G14, GA 402R jedan odličan primer pojma mobilnog lako-prenosnog gejmera vrhunskih performansi. Baziran na “Rembrandt H” verziji procesora i Zen 3+ jezgara u kombinaciji sa energetski efikasnijom verzijom Radeon RX 6800S grafičkog procesora je pravo osveženje na ovom delu tržišta.

Koje su prednosti AMD Advantage laptop računara?

Šta u stvari znači AMD Advantage platforma? Ovaj pojam zapravo prožima čitavu fiulozofiju dizajna platforme jednog gejming laptop računara kroz nastojanje da je svaki bitan detalj dizajniran tako da isporuči vrhunske gejming performanse i osećaj prilikom korišćenja jednog ovakvog računara. To deluje lepo smišljeno i rečeno, ali je u praksi itekako teško napraviti funkcionalnim jedan tako kompleksan prenosni uređaj.

AMD_Advantage_3s.jpg 

Znači, jedan AMD Advantage laptop podrazumeva prisustvo brzog Ryzen procesora koji će u kontinuitetu isporučiti visoke performance i time poboljšati performance pratećeg Radeon grafičkog procesora zaduženog za vizuelni aspect rada jednog gejming računara. Bez te sinergije centaralnog i grafičkog procesora nema brze, fluidne I grafičkim detaljima bogate animacije u igrama.

Vrlo je bitno napomenuti da u slučaju jednog AMD Advantage gejming laptop računara se spisak ne zavrašava samo na Ryzen procesoru i Radeon “grafici”.  Obavezno je da jedan takav računar poseduje AMD Freesync ekran sa vrhunskim karakteristikama i visokim vrednostima osvežavanja, zatim posebno projektovani i optimizovani sistem hlađenja koji će omogućiti procesoru grafičkom čipu, kao i ostatku ključnih komponenti, dobro hlađenje i rad na što većim brzinama.

 AMD_Advantage_4s.jpg

Na sve to se nadovezuju i napredne funkcionalnosti poput ekskluzivne AMD “SmartShift” tehnologije  karakteristične za mobilnu AMD Advantage platformu, ali i ostatk funkcionalnosti koje srećemo na naprednim desktop računarima visokih performansi sa spiska AMD FidelityFX mogućnosti pre svih Smart Access Memory i ostalih funkcija koje su vam na raspolaganju kroz odgovarajući AMD Adrenalin softver.

Na kraju, treba omogućiti proizvođačima da sve te napredne tehnologije i jake procesore spakuju i ponude korisnicima u obliku tankih i vizualno dopadljivih računara.

AMD SmartShift tehnologija pravi odlučujuću razliku

Na podugačkom spisku mogućnosti AMD Advantege platforme, posebno se izdvaja jedna funkcija koja pravi razliku u odnosu na konkurenciju i obične laptop računare. U pitanju je najnovija AMD SmartShift tehnologija.

AMD_Smart_Shift_tech2.jpg

AMD SmartShift u akciji tokom renderinga u Blender-u

 

Njena suština je u tome da dinamički menja portrošnju energije centralnog i grafičkog procesora kako bi povećala performanse u različitom tipu aplikacija. To se posebno odnosi sa igrama u smislu postizanja većeg FPS-a  u režimu vizuelno bogatijih grafičkih detalja ili rada u zahtevnom Ray Tracing režimu prikaza svetlosnih efekata.

Uloga AMD SmartShift tehnologije je da pomoću naprednog algoritma prepozna tip aplikacije i posla koji trenutno obavljate, te na taj način ubrza potrebne resurse kako bi se operacija brže izvršila, tako da se njena uloga ne ograničava samo na gejming.

AMD_Smart_Shift_tech.jpg 

Dakle , u pitanju je jedan inteligentni sistem  koji prati šta radite i koji tip aplikacije pokrećete i u skladu sa tim ubrzava rad grafičkog ili centralnog procesora u zavisnosti da li se igrate, montirate video klip ili renderujete 3D scenu. Radi se o mehanizmu koji vrlo pametno preraspodeljuje moć CPU i GPU procesora, tako što tačno zna da li u dotičnom trenutku treba više procesorske snage ili GPU resursa. Na taj način otvara dodatni prostor za povećnje potrošnje  energije kako bi CPU ili GPU ubrzao u potrebnom trenutku, kada onaj drugi miruje ili radi u režimu manjeg opterećenja resursa.

Korisno i  zanimljivo je prisustvo nekih ključnih tehnologija koje utiču na poboljšanje performansi, a koje uspešno rade i na klasičnim PC desktop računarima. Tu pre svega mislimo na Smart Access Memory funkciju, koja omogućava Ryzen procesorima pristup podacima u kompletbno prisutnom kapacitetu video memorije, umesto samo pojedinim, manjim segmetima što je slučaj sa običnim Windows laptop modelima. Rezultat su osetno bolje performance i veći FPS u igrama.

 AMD_Advantage_6s.jpg

Takođe, tu je i ostatak spiska naprednih FidelityFX funkcija koje smo nedavno opisali u primeru desktop sistema naprednih karakteristika. AMD FidelityFX Super Resolution Technology (FSR 2.0) koja u kombinaciji sa AMD FreeSync Premium ekranima sa veoma visokim vrednostima vertikalnog osvežavanja i tehnikom dinamičkog usklađivanja trenutka kada se kadar prikazuje na ekranu, zajedno obezbeđuju nesvakidašnji užitak u igranju i ne samo to već takmičarski nivo performansi.

AMD FSR 2.0 obezbeđuje dodatno ubrzanje tehnologijom skaliranja rezolucije uz istovremeno  održavanje kvaliteta prikaza i oštrine. Podržana je u pojedinim, najnovijim igrama. U najkraćem vam obezbeđuje dodatne performance u momentima kada zbog kompleksnih scena i upotrebljenih efekata, ponestane GPU snage.

AMD_Advantage_5s.jpg 

Konačno, AMD Advantage kroz upotrebu mašinske inteligencije, konstantno vrši optimizaciju upravljanja radom centralnog i grafičkog procesora, kao i sistemske memorije što mu u krajnjem omogućuje mnogo efikasniju potrošnju energije i u tom kontekstu manje zagrevanje, niže radne temperature, a što se sve zajedno utiče na bolje radne performance.

To pak sa druge strane utiče na manje opterećenje rada ventilatora, manje buke i tiši rad. U tom smislu je ostavljeno proizvođačima da odluče koliko će kompleksan i efikasan system hlađenja koristiti, da li će koristiti tečni metal kao toplotni interfejs između procesora i rashladnog sistema, da li će koristiti višestruki sIstem toplotnih cevi ili više ventilatora.

 AMD_Advantage_7s.jpg

Zaključujemo ovaj deo objašnjenja konstatacijom da AMD Advantage kroz optimizaciju rada Ryzen i Radeon procesora utiče i na produženo vreme trajanja baterije, prikazom sadržaja u najvišem kvalitetu bez seckanja i zastajkivanja u igrama i pri tome obezbeđujući gejmerima kompletnu kontrolu nad upravljanjem nivoa radne temperature i performansi uređaja, te njihovog podešavanja u skladu sa trenutnim potrebama rada. Na taj način dobijaju onu vrstu prednosti koju mnogi laptop modeli na Intel – Nvidia platformi jednostavno nemaju,  niti mogu da je ponude ponude i sve to čak po nižoj ceni koštanja.

AMD Advantage računari na testu – ASUS ROG G15 i G14

Čitava priča ne bi imala nikakvog smisla ukoliko ne postoji ili ne možete probati i kupiti jedan AMD Advantage laptop model. Kao što smo ranije spomenuli na testu su se našla dva ASUS ROG modela.

AMD_Advantage_8s.jpg 

ASUS ROG Strix iz G15 serije, model Advantage Edition G513 je ultimativni gejming laptop “super teške”  kategorije koji puca od snage i konkuriše najjačim Intel-GeForce rešenjijma. Srce pomenute AMD Advantage platforme čini kombinacija Ryzen 9 5900HX procesora sa osam jezgara i 16 tredova i frekvencijom koja u “Boost” koracima dostiže 4.6 GHz na pojedinačnim Zen 3 jezgrima. Naoružan je sa DDR4-3200 memorijom u dvokanalnom režimu rada, dok je u isto vreme korišćen najjači mobile Radeon GPU u vidu RX 6800M modela sa 2560 izvršnih jezgara na bazi RDNA 2 arhitekture i 12 GB lokalne GDDR6 memorije. GPU u momentima ubrzanja prelazi granicu radne frekvencije od 2400 MHz.

 AMD_Advantage_9s.jpg

Jake specifikacije osnovnih komponenti gde obavezno ubrajamo M.2 PCIe x4 Gen4 M.2 SSD i obavezni Wi-Fi 6 2x2, te neizostavni gigabitni LAN. Treba posebno istaći vanserijski ekran u FullHD rezoluciji prikaza sa osvežavanjem na 300Hz i AMD FreeSync podrškom. Postavlja se pitanje da li je RX 6800M  sposoban da izbaci 300 FPS-a? Oh, da itekako, može da izbaci dovoljan višak frejmova, posebno u FidelityFX Super Resolution (FSR) podržanim naslovima kako bi se u potpunosti iskoristio super brzi ekran sa sinhronizacijom prikaza frejmova i tako osetili savršeno glatku i tečnu animaciju u igrama. Uz FidelityFX  Anti Lag pravo je uživanje igrati Battle Royal igre brzog tempa uz gotovo savršen osećaj brzine i reakcije na komande.

AMD_Advantage_10s.jpg 

Međutim, ovo je prva generacija AMD Advantage paltforme i model iz 2021. godine, ali smo imali prilike da probamo moderniju tj aktuelnu evoluciju AMD Advantage platforme za 2022. godinu u vidu …

AMD Advantage za 2022 - ASUS ROG Zephyrus G14 GA 402R

Model koji pokazuje energetsku efikasnost na delu, jednom rečju gejming računar ne mora biti glomazan, težak i debeo. Platforma je evoluirala, a specifikacije unapređene pa ovaj računar koristi noviji mobilni APU iz Ryzen 9 6900HS serije na bazi Zen 3+ jezgara dobijenih 6nm procesom proizvodnje, zbog čega su većeg energetskog učinka od sličnih Zen 3 modela, pružajući bolje performanse uz manju potrošnju električne energije.

AMD_Advantage_11s.jpg 

Uostalom ovaj grafikon najbolje govori o efikasnosti novijeg Rembrandt APU procesora:

 PowerConsumptionCPU_Rembrandt_vs_Cezanne.png

Dakle, istovetna konfiguracija procesora kao u slučaju prethodnika: 8 fizičkih jezgara koja izvršavaju 16 tredova, uprkos značajno većem kućištu i moćnijem rashladnom sistemu, Cezanne očigledno gubi trku sa Rembrandtom.

Takođe tu je i efikasniji grafički  procesor Radeon RX 6800S kao energetski štedljivija verzija sličnog učinka u odnosu na jači RX 6800M model, sa manjim brojem “šejder” jedinica 2048 naspram 2560 i 4 GB manje VRAM-a. Sve to za posledicu u prvi mah ima manji fps, ali ni približno onoliko koliko biste pomislili zaključujući specifikacije “na papiru”. 

AMD_Advantage_12s.jpg

Kuriozitet ROG Zephyrus G14 modela i tajna njegovih zaista dobrih performansi je i posedovanje MUX prekidača koji aktivirate iz ASUS Armoury Crate  softvera čija je suština da zasebni grafički čip u ovom slučaju Radeon RX 6800S, direktno šalje obrađeni sadržaj na ekran i time preskače procesor sa integrisanom grafikom preko koga uobičajeno tj kada MUX switch ne postoji, ide renderovan frejm na prikaz. Na ovaj način se smanjuje kašnjenje u prikazu i direktno podižu performanse tj prosečna vrednost fps-a. Razlika nije za potcenjivanje jer se kreće u rasponu od 7-10%, pa čak i više u zavisnosti od konkretne igre.

 AMD_Advantage_13s.jpg

Pored nabrojanog ovaj laptop raspolaže novijim Wi-Fi 6E standardom bežične komunikacije i specijalitetom u vidu ROG Nebula 120Hz ekrana 14” dijagonale i QHD+ rezolucije od 2560x1600 piksela, HDR podrškom, Mini LED tehnologijom osvetljenja koje postiže vrednost od čak 1100 nita. Jednom rečju, vanserijski ekran koji savršeno odgovara uz mogućnosti Radeon RX 6800S grafičkog procesora.

AMD_Advantage_14s.jpg 

Dakle, jedan pravi mobilni gejmer sa podmlađenom platformom koja dozvoljava veoma kompaktno kućište i izrazito mobilnu prirodu uređaja manjih dimenzija, nižim profilom i skoro istim nivoom performansi kao i prethodno prikazani “teškaš, ”pa je kao stvoren ne samo za gejming, već i kreativni posao. Koliko je efikasna platforma dovoljno je reći da identični nivo gejming performansi postožete uz 26% manji utrošak energije, što je rezultat vredan pažnje.

Pogledajte samo grafikon uzajamnog kretanja potrošnje (W) i performansi (FPS) u Apex Legends igri, gde Radeon RX 6800S (uključen MUX prekidač) i Ryzen 9 6900HS prave neverovatnu razliku u odnosu “na papiru” jači RX 6800M i Ryzen 9 5900HX. Em, osetno manje troši, u proseku nekih 75W, em isporučuje 30% veći prosečni “frejmrejt”, na trenutke dodirujući maksimalnu granicu od 300 fps-a. To se zove prednost efikasnog rada platforme... evolucija na delu:

APEX_gaming_efficency.png 

Pogledajmo kako su se pokazali gejming laptop modeli u međusobnom poređenju performansi, sa do sada testiranim Intel-GeForce specifikacijama slične kategorije.

AMD Advantage - performanse

Specifikacije testiranih uređaja:

Specifikacije.jpg

Rezultati:

 LowQ_gaming_perf_graph.png

 

 HiQ_gaming_perf_graph.png

 

RTX_gaming_perf_graph.png

 

U pogledu performansi AMD Advantage u potpunosti parira Intel-Nvidia GeForce RTX 3070/Ti konkurenciji. Prednost je zabležena mahom u klasičnim naslovima, dok je zaostatak zabeležen u igrama sa Ray Tracing podrškom i to pre svega zato što iz nekog čudnog razloga je izostala Radeon Super Resolution (RSR) podrška za RX 6800M/S u Adrenalin drajverima, iako dotična postoji za iGPU grafiku integrisanu u sam APU, a zašto je tako treba uputiti pitanje AMD-u jer u dotičnim situacijama Nvidia pravi razliku upravo zbog korišćenja DLSS tehnologije.  

 Rendering_perf_graph.png

 Adobe_App_performance.png

U Adobe aplikacijama tradicionalno Intel – Nvidia održavaju prednost zahvaljujući boljoj optimizaciji i podršci za CUDA akceleraciju u odnosu na AMD Radeon OpenCL podršku. Vidimo i određena odstupanja i varijacije koje su rezultat različitih rashladnih rešenja i mogućnosti da se GPU i CPU drže u oblasti viših radnih frekvencija.

U oblasti 3D renderinga, procesori su poređani tako da se lako može videti evolutivni napredak i pomak u performansama.

Grejanje:

Period toplih dana je prava noćna mora za rad gejming laptop modela jer treba u isto vreme obezbediti dobro hlađenje grafičkog i centralnog procesora u relativno tankom kućištu jednog Zephyrus G14 modela i pri tome obezbediti iole tih rad, a što je gotovo nemoguća misija u ovakvim uslovima:

Temperature_graph.png 

ASUS ROG STRIX G15 

 Thermo_STRIX.jpg

 

ASUS ROG Zephyrus G14:

 Thermo_Zephyrus.jpg

 

Buka u radu:

Očekivano je da veće i glomaznije kućište donese prednost ROG STRIX G15 modelu i u ovom apsektu rada, ali razlika u opterećenju od par decibela je prihvatljiva u kontekstu prednosti centimetar tanjeg i skoro jedan kilogram lakšeg Zephyrus G14 modela:

Noise_graph_1.png

 Noise_2.jpg

AMD Advantage - finalni utisci i zaključak

Na kraju sumiramo utiske o AMD Advantaged laptop gejming modelima, jednom zadovoljnom konstatacijom da je AMD u relativno kratkom periodu, imajući u vidu prilično dug period apstinencije na ovom delu tržišta se vratio kao nikada jači. Toliko je dobar da je ozbiljna pretnja najboljim Intel Nvidia gejming modelima, što ste mogli naslutiti iz prethodnih podataka i čitave današnje priče.

Još više impresionira činjenica da se pojavio praktično niotkuda. Ruku na srce, gledali smo dosta PPT prezentacija, ali znate kako to već biva, priča je priča, ali dok ne isprobate računar na delu, ne možete da poverujete u brojke. AMD je ispuno obećanje, a pravo iznenađenje jeste zrelost platforme, stabilnost u radu, ponašanje i nivo performansi što nije bio nimalo lak posao i to praktično u dve iteracije, pri čemu je druga zapravo evolucija u smislu optimizacije i podizanja energetske efikasnosti. Jednostavno, ne možete a da ne pohvalite i zapitate se zašto ovakvih laptop računara nema više u prodaji.

AMD_Advantage_15s.jpg 

Do posebnog izražaja dolazi zaokruženost uređaja i insistiranje ne samo na jakom centralnom i grafičkom procesoru, već i pratećim uređajima poput fantastičnih ekrana, brzih Wi-Fi opcija, SSD uređaja i svega ostalog što prati vrhunski gejming hardver. Kada na sve to dodate odličan Adrenalin softver, uz opsaku da AMD-u ostaje da “ispegla” određene nedoslednosti poput podrške za Radeon Super Resolution, dobijate jedan moćan prenosni gejming sistem koji se sa punim pravom može uvrstiti u sam vrhu ponude na ovom delu tržišta!

Sigurni smo da će mnogi sumnjičavo i sa dozom podozrenja gledati na AMD Advantage modele, a što je posledica predrasude i loše navike na uobičajenu praksu kupovine dosadašnjih rešenja. Nemojte pogrešiti, dajte šansu i videćete koliko je dobro AMD Advantage platforma zamišljena i realizovana, toliko da smo i mi u redakciji koji smo kroz šake propustili na stotine modela, ostali prilično iznenađeni i to u pozitivno smislu. Aplauz za AMD, sa željom da nastave u ovakom ritmu!

 __________________________________________________________

 

Prednosti:

- Odlične performanse i ponašanje u radu CPU & GPU platforme
- DDR5 RAM podsistem na Ryzen 6000 APU seriji
- Iznenađujuće dobre Radeon RX 6800S performanse sa MUX opcijom
- Odlično zaokružen sistem sa utiskom visokog komfora tokom gejminga
- Fantastični ekrani koji su uklopljeni sa GPU karakteristikama
- Adrenalin softverska podrška

Nedostaci:

- Izostanak Radeon Super Resolution (RSR) opcije na Radeon RX 6800M/S

Test: GIGABYTE Aorus 17 XE4 (Video)

Test: ACER ConceptD 3 Ezel (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109