Greška

Došlo je do greške.

Test: Amazfit pametni satovi - GTR 2, Neo i GTS 2 mini (Video)

29.07.2021 13:53 | 0 Mobile
Test: Amazfit pametni satovi - GTR 2, Neo i GTS 2 mini (Video)

U poslednjih nekoliko dana na našim mređama bilo je pitanja na temu: kada će recenzija Amazfit pametnih satova? I to u vreme kada smo već počeli da se bavimo njima - što bi se reklo, ušli smo u pucanj... a evo i naših impresija o čak tri modela ovog proizvođača koje nam je na test dostavio domaći distributer, kompanija Tekpoint.

Na tržištu pametnih satova u današnje vreme vlada prilična gužva, jer svoje modele imaju i kompanije koje se primarno bave mobilnim telefonima, one koje su orijentisane ka fitness-u i outdoor sportovima, proizvođači tradicionalnih satova, kao i malobrojni brendovi kojima su upravo nosivi uređaji primarna delatnost.  
 
 
Jedan od predstavnika ove poslednje kategorije je i Amazfit, brend koji dugi niz godina proizvodi satove i pametne narukvice i za popularni Xiaomi, a koji je zapravo u vlasništvu Zepp Health korporacije, odnosno kompanije Huami.  
 
Amazfit neki od američkih novinara nazivaju i kineski Fitbit, jer je u pitanju brend koji objedinjuje razvoj sopstvenih čipova za nosive uređaje, proizvodnju uređaja, kao i sopstvene algoritme i softverski ekosistem, pa je definitivno u pitanju ozbiljan poduhvat.   
 
U trenutnom portfoliu Amazfita se nalazi čak 23 modela pametnih satova, a nama su se u redakciji našla tri koja ćemo vam danas predstaviti. U pitanju su Amazfit GTR 2, Amazfit Neo i Amazfit GTS 2 Mini, tri vrlo različita modela po pitanju dizajna, koji pokrivaju različite ukuse i potrebe korisnika.  

Amazfit GTR 2

Krenućemo od uslovno rečeno najklasičnijeg, jer Amazfit GTR 2 najviše podseća na tradicionalni sat. Ovaj model je dostupan u dve varijante, Sport i Classic, pri čemu Classic dolazi sa sivim čeličnim okvirom i kožnom narukvicom, a Sport koji vam predstavljamo sa crno anodiziranim metalnim okvirom i crnom silikonskom narukvicom, koja je izmenjiva i promera od 22mm. U pitanju je sat sa standardnim prečnikom od 46.4mm, ali i profilom od 10.7mm zbog koga deluje dosta kompaktno u poređenju sa mnogim aktuelnim modelima. Gornja površina je prekrivena staklom sa blago zaobljenim ivicama ispod koga se nalazi okvir od oko 2mm sa podeocima, kao i ekran od 1.39” koji deluje kao da je dublje ispod nivoa stakla, što uživo deluje vizuelno vrlo interesantno. Ekran je AMOLED tipa, naravno osetljiv na dodir, sa rezolucijom od 454x454 piksela koja pruža odličan kvalitet prikaza na ekranu ove veličine. Svetlina ekrana je dovoljna i za korektnu vidljivost pri jakom suncu ako krenete negde u prirodu, a sat poseduje i senzor koji svetlinu može regulisati automatski, čuvajući na taj način i bateriju, uz korektan prikaz u svim uslovima.  
 
amayfit1s.jpg
 
Što se skinova tiče, selekcija je odlična i raznovrsna, sa stotinama dostupnih analognih i digitalnih skinova pri čemu su svi potpuno besplatni. Sat podržava i Always On mod ekrana, a njegov izgled zavisi od konkretnog skina i mahom se svodi na potpuno jednostavnu crno belu verziju tog skina.  
 
Na boku sata su tu dva tastera od čega gornji poziva listu aplikacija, dok donji daje listu podržanih aktivnosti. No, dodirivanjem ekrana ćete obavljati većinu funkcija, pa tako npr. prevlačenje levo i desno sa početnog ekrana daje pristup raznim widgetima, odozgo na dole daje brzi meni sa podešavanjima, a odozdo na gore prikaz notifikacija. Vredi pomenuti i da je u meniju moguće izabrati da li sat nosite na levoj ili desnoj ruci i tako obrtnuti ekran i funkcije tastera, što je lep detalj za levoruke korisnike. 
 
amayfit2s.jpg
 
Što se funkcija tiče, Amazfit GTR 2 podržava obavljanje razgovora na samom satu, jer je opremljen mikrofonom i zvučnikom, prijem notifikacija iz aplikacija po vašem izboru, kao i prijem i pregled poruka, doduše bez mogućnosti odgovaranja. Možete prebaciti i do 3GB muzike za slušanje sa samog sata putem Bluetooth slušalica kada odete da trčite bez mobilnog telefona, a tu je i selekcija esencijalnih aplikacija poput merača pulsa, stresa i zasićenja kiseonika u krvi, alarma, kompasa, tajmera i brojača. Aplikacija nema mnogo i nije moguća instalacija dodatnih, a zanimljivo je da je podržano korišćenje Alexa glasovnog asistenta za obavljanje raznih funkcija, doduše samo na određenim tržištima.  
 
Naravno, primarna namena ovog sata je praćenje aktivnosti i parametara zdravlja korisnika, a u tu svrhu se koristi BioTracker 2 optički senzor pulsa koji se nalazi na donjoj strani sata, kao i akcelerometar, žiroskop, geomagnetni senzor, barometar i GPS. Podržanih aktivnosti je puno, od standardnih poput trčanja i vožnje bicikla, preko plivanja pošto je sat i 5AMT vodootporan, skijanja, do plesa, borilačkih i sportova sa loptom, jahanja i još puno toga. Ono što moramo istaći, jer je funkcija specifična za Amazfit je takozvani PAI score, koji će vam za svaku aktivnost dodeljivati poene, pri čemu bi vaš cilj trebao biti da u svakom trenutku imate 100 poena na nedeljnom nivou, što ujedno znači da ste na optimalnom nivou fizičke aktivnosti za vašu trenutnu fizičku spremu. PAI skor će se prilagođavati i vašem napretku, a prednost je što vas treba samo da zanima ta cifra od 100, što održavanje forme čini prilično jednostavnim. U Zepp aplikaciji ćete čak i pronaći neke predloge sa sve brojem poena koje nose, pa proces može biti i zabavan ili vas naterati da probate nešto novo. 
 
amayfit3s.jpg
 
Što se baterije tiče, nije bilo baš dovoljno vremena da detaljno istestiramo izdržljivost sva tri modela, ali po specifikaciji to je oko 14 dana normalne upotrebe, 6.5 dana intenzivne i oko 10 sati obavljanja poziva, pa će realno trajanje varirati od vaših konkretnih navika.  
 
Cena ovog modela na domaćem tržištu je 22.680 dinara, odnosno oko 192€. 

Amazfit Neo

Drugi sat koji vam predstavljamo je model koji je nama odmah privukao pažnju, a verujemo da će i svima koji su ljubitelji pomalo retro dizajna. Amazfit Neo je sat koji neodoljivo podseća na neke Casio digitalce još iz osamdesetih godina prošlog veka, uz malo šmeka popularne G-Shock serije i naravno neizbežne pametne funkcije koje su razlog da ovakav sat kupite u aktuelnom trenutku. Sa svojim kvadratnim ekranom i osmougaonim kućištem, Neo zaista izgleda specifično, a pogotovo u narandžastoj verziji koja se našla na našem testu, pored koje su dostupne još i crna i siva. Konkretna boja deluje čak i blago fluorescentna, jer drugačije izgleda napolju na suncu i sa prigušenim svetlom, pa će se verujemo dopasti onima koji vole nešto drugačije.  
 
amayfit4s.jpg
 
Kućište sata je izrađeno od plastike, ali kažemo, vrlo podseća na G-Shock koji je poznat po svojoj izdržljivosti, uostalom i Neo je vodootporan po 5ATM standardu. Sat je kompaktnih dimenzija i profila, pa vrlo lepo leži na ruci, a narukvica, iako od malo tvrđeg materijala je vrlo udobna, možda i udobnija od standardnih silikonskih, pa je nošenje vrlo prijatno, tim pre što je sat težak svega 32g. 
 
Za razliku od većine aktuelnih pametnih satova sa AMOLED ekranima, ovaj model koristi klasičan retro LCD sa sedmosegmentnim elementima koji nudi izvanrednu vidljivost i na najjačem dnevnom svetlu, uz osvetljenje ekrana koje se aktivira po potrebi. Interfejs je vrlo interesantno dizajniran i vrlo brzo ćete se navići na njega, a verujemo da ima i korisnika koji će ga možda i preferirati, najpre među onima koji vole jednostavnost, bez previše opcija. U donjem delu ekrana je prikaz trenutnog vremena, a u gornjem levom uglu se pojavljuju ikonice koje označavaju funkciju na koju se odnose podaci u delu ekrana pored. Tako npr. imate prikaz vremenske prognoze, odnosno opsega temperature tog dana, štopericu, prikaz trenutnog vremena u najvećim gradovima širom sveta, naredni alarm, nivo baterije, trenutni puls, kao i broj pređenih koraka, distance i potrošenih kalorija tog dana. Za mnoge, pogotovo naprednije korisnike će ovo zapravo biti i dovoljne informacije za vežbanje, jer na osnovu pulsa već znaju u kojoj su zoni, štoperica im je na dohvat ruke, a vidljivost ekrana najbolja moguća. Pametne funkcije upotpunjuju i obaveštenja o pozivima, notifikacijama i porukama, osim što u ovom slučaju ne dobijate detaljnu informaciju, već samo zvučno obaveštenje i broj pristiglih poziva, poruka ili obaveštenja iz aplikacija, dok je za sa sadržaj i detalje neophodno pogledati telefon.  
 
amayfit5s.jpg
 
Iako je sat naizgled relativno skromnih funkcija, on prati dosta parametara čije detalje možete pronaći u Zepp aplikaciji, poput npr. detaljnog pregleda kretanja pulsa, potrošenih kalorija, kao i informacije o snu poput vremena provedenog u određenoj fazi sna. Zanimljivo je i da je informacije u pulsu moguće deliti sa drugim uređajima putem Bluetooth-a, pa tako Neo koristiti praktično kao senzor za puls. Baš kao i na GTR2 i drugim Amazfit modelima i Neo će vas obaveštavati o vašem PAI skoru, pa je dobro rešenje i za one koji žele da satu prepuste vođenje evidencije o napretku.  
 
Usled jednostavnosti i LCD ekrana, trajanje baterije je jedna od najjačih strana ovog modela, pa je sa jednim punjenjem moguće očekivati i do 28 dana korišćenja, što je zaista impresivno.  
 
Najbolje od svega je što je i cena prilagođena toj jednostavnosti, pa Amazfit Neo na domaćem tržištu košta svega 7344 dinara, odnosno oko 62€. 

Amazfit GTS 2 Mini

Treći model koji vam predstavljamo je opet nešto dosta drugačije i izgledom najpre podseća na Apple Watch, sa svojim pravougaonim ekranom sa zaobljenim ivicama. Kao što mu ime kaže, u pitanju je vrlo kompaktan sat, mali i tanak koji će odlično izgledati i na ženskoj ili čak dečijoj ruci, sa profilom kućišta ispod 9mm i težinom od svega 19.5g. Baza sata je izrađena od plastike, ekran je sa 2.5D zakrivljenim staklom dok se između nalazi okvir naizgled od aluminijuma koji satu daje čvrstinu i elegantniji izgled. Baza i izmenjiva silikonska narukvica od 20mm su dostupni u tri boje, crnoj, roze i zelenoj koja se i našla na našem testu. 
 
amayfit6s.jpg
 
Ekran ovog modela je veličine 1.55” i AMOLED tipa, sa rezolucijom od 306 x 354 piksela koja izgleda odlično na ekranu ove veličine i svetlinom od 450 nita koja pruža korektnu vidljivost na dnevnom svetlu.  
 
Baš kao i na GTR 2 modelu, u prodavnici skinova se nalazi priličan izbor kojim možete osvežiti izgled vašeg sata, a selekcija je baš raznovrsna i kvalitetna, od analognih do digitalnih, modernih, ženskih, dečijih i sve između. Podržan je i Always On prikaz, pri čemu možete izabrati jedan od dva dizajna, analogni ili digitalni, za koje i pored jednostavnosti moramo priznati da ne izgledaju loše. 
 
Sat poseduje samo jedan taster na boku koji poziva listu aplikacija, pa je dodirivanje ekrana tu za većinu drugih funkcija, od cirkulisanja kroz widgete levo i desno, do pozivanja menija, pregleda notifikacija i sl.  
Kad pominjemo notifikacije, ekran je vrlo pregledan, pa je na njemu moguće videti praktično većinu poruka kompletnom izdanju, kao i notifikacije iz aplikacija po vašem izboru i broj koji vas poziva, iako u ovom slučaju nije podržano obavljanje razgovora na satu, kao ni odgovaranje na poruke.  
 
amayfit7s.jpg
 
Što se aplikacija koje dolaze sa satom tiče, njihov izbor je praktično kao i na GTR 2 modelu, ali uz par dodatnih poput vežbi disanja, praćenja ženskog ciklusa, pomodoro tajmera za meditaciju ili dremanje i daljinskog za kameru na telefonu kako biste sa sata mogli da uslikate sami sebe. Skladišni prostor za muziku je izostao, pa sa ovim satom možete samo kontrolisati muziku koja se nalazi na vašem telefonu. 
 
Lista podržanih aktivnosti za praćenje je slična onoj na GTR 2 modelu i sadrži preko sedamdeset modova uključujući i jogu, trčanje, ples, skijanje, kao i plivanje, pošto je sat ujedno i vodootporan po 5 ATM standardu. 
 
amayfit8s.jpg
 
Za praćenje pulsa, stresa, zasićenja kiseonika u krvi i sna, GTS 2 mini koristi isti BioTracker 2 PPG senzor poslednje generacije kao i GTR 2, pa daje praktično i iste informacije u Zepp aplikaciji, a sat je opremljen i GPS-om, kao i akcelerometrom, žiroskopom i geomagnetnim senzorom. 
 
Što se baterije tiče, GTS 2 Mini pruža od 14 dana standardnog do 7 dana intenzivnog korišćenja, pa će u praksi biti negde između zavisno od toga kako ga i koliko koristite.   
 
Cena ovog modela na domaćem tržištu je 18.360 dinara, odnosno oko 155€. 

Zaključak

Eto, bio je ovo prikaz tri Amazfit pametna sata, a ako vas je neki od njih zainteresovao, možete ih pronaći u ponudi Telenora. Kao i uvek, recite nam u komentarima i vaše utiske, da li vam se neki od ovih modela dopao i koji biste vi rado koristili.

Test: Mi Smart Band 6 (Video)

Test: Huawei Watch 3 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109