Greška

Došlo je do greške.

Test: Amazfit GTR3 i GTS3 (Video)

28.01.2022 08:18 | 0 Mobile
Test: Amazfit GTR3 i GTS3 (Video)

Kompanija Amazfit je ime napravila praveći modele za druge kompanije poput Xiaomi-a, ali od prošle godine nastupaju i sa modelima pod sopstvenim brendom, od kojih su se dva najnovija ovog puta našla na našem testu. Klasični Amazfit GTR3 ili pravougaoni Amazfit GTS3 imaju dosta toga da ponude, vrlo sposoban softverski podsistem i što je domaćim kupcima takođe bitno - razumnu cenu.

Kada se pomene ime Amazfit, mnogi ljubitelji pametnih satova verovatno prvo pomisle na Xiaomi, pod čijim brendom su i izlazili Amazfit modeli poput Stratosa i drugih koji su ostavili traga i bili čest izbor korisnika. Ipak, Amazfit je zapravo posebna kompanija, odnosno OEM koji je dugo proizvodio satove za druge, ali smo od prošle godine počeli viđati i modele pod njihovim brendom. Da li su najzad rešili da uzmu zasluge za sopstveni rad i umeće ili je nešto drugo po sredi, ne znamo, ali nam je drago, jer od jače konkurencije korisnici mogu imati samo koristi, pogotovo ako je u pitanju kompanija koja ima svoj specifičan pristup, a poznata je po dobrim uređajima razumnih cena.
 
 
Ovog puta su nam se na testu našla dva modela, Amazfit GTR 3 i Amazfit GTS3, aktuelna generacija Amazfit satova, ali u dve različite izvedbe. GTR 3 je klasičniji, sa okruglim ekranom, a GTS 3 pravougaon, nalik Apple Watch-u, pa ko šta više voli. Većina funkcija im je zajednička, pa ćemo najpre predstaviti oba modela, a zatim pričati o onome što oni imaju da ponude.

Dizajn i karakteristike

Amazfit GTR3
 
Da krenemo od GTR3 modela, koji je relativno klasičnog oblika, ali i dosta sveden u odnosu na slične satove drugih kompanija. Okvira ekrana nema, pa praktično kompletnu gornju površinu prekriva staklo blago zaobljenih ivica, na čijem se samom obodu nalaze vrlo diskretni podeoci za 12 sati koji deluju dosta neutralnije od skala sa brojevima kakve viđamo, ali kao što ćemo kasnije videti imaju svoju upotrebu. Staklo je kaljeno, ne navodi se baš tačan tip, a presvučeno je slojem protiv otisaka prstiju koji reklo bi se radi svoj posao. Telo, odnosno ram sata je izrađen od aluminijuma, a poleđina od plastike, pa je sat ukupno vrlo lagan, pritom i tanjeg profila od modela koje smo viđali u skorije vreme, što ga čini vrlo zgodnim za nošenje. Uz to je naravno i vodootporan po 5ATM standardu.
 
fititit1s.jpg
 
Veličina je po specifikaciji nešto ispod uobičajenih 46mm, mada ako naš lenjir ne laže, realno je još 1mm manje. U ponudi su dve različite boje, Thunder Black i Moonlight Gray, odnosno tamno siva sa crnom narukvicom i metalik siva sa krem narukvicom. Tamnija se našla na našem testu, mada svetlija možda čak izgleda i lepše, pogotovo ako je ukombinujete sa nekom drugom narukvicom. Narukvice su naravno izmenjive, standardnog promera od 22mm, a ona koja dolazi na ovom satu je silikonska, crne boje, sa teksturom u vidu linija sa gornje strane koja daje malo interesantniji izgled i talasastom površinom sa donje strane, što poboljšava udobnost, ali i čini da se ruka manje znoji, odnosno da koža i dalje može da “diše”, čak i kada malo stegnete narukvicu, što je vrlo dobro rešenje.
 
Što se ekrana tiče, on je veličine 1.39”, AMOLED tipa i rezolucije 454x454 piksela, pa je kvalitet prikaza veoma dobar. Prijatno iznenađenje je i da je maksimalna svetlina deklarisana na čak 1000nita, što pruža i besprekornu vidljivost na jakom dnevnom svetlu, naravno uz automatsku kontrolu osvetljenja koja se trudi da održi prijatnu svetlinu za oko u svakoj situaciji, bez da ekran blješti ili bude suviše taman.
 
fititit2s.jpg
 
Što se skinova tiče, njih je preko 100, potpuno besplatnih i prilično raznovrsnih, među kojima se mogu pronaći i neki vrlo dobri i praktični, analogni, digitalni, oko 15 animiranih i 8 skinova kod kojih je moguće birati parametre koje želite na ekranu. Dobra vest je i da svaki skin ima svoju Always On verziju, koja jeste pojednostavljena, ali se uklapa u dizajn i makar omogućuje da sat ne izgleda mrtvo, a i da možete videti koliko je sati u svakom trenutku.
 
Na boku sata se nalaze i dva tastera, odnosno jedan taster i digitalna kruna čijom rotacijom se možete kretati kroz menije, koji su na ovom modelu zapravo i optimizovani za to - najzad se neko setio da to napravi kako treba. Istina, za potvrdu neke akcije ćete i dalje morati da dodirnete ekran, ali kako su oba tastera programabilna, nadamo se da će Amazfit u funkcije koje možete izabrati dodati i potvrdu i na taj način omogućiti potpunu kontrolu putem tastera, što bi zaista bio presedan. U svakom slučaju, ovo nam je do sada možda i jedan od omiljenih interfejsa, potpuno jednostavan i vrlo brzog odziva, pa bi ostali proizvođači mogli i malo da prepišu recept. Ono što bi Amazfit mogao da unapredi je vibracija pri okretanju točkića koja nije onako fina kao na nekim drugim modelima gde podseća na pravi mehanizam, ali dobro, za upola cene od takvih satova je to možda previše i očekivati.
 
Amazfit GTS3
 
Drugi model na testu, Amazfit GTS3 je rekli smo pravougaonog ekrana, pa samim tim odaje i drugačiji utisak, iako sa GTR3 deli puno toga, uključujući i materijale. I ovde je upotrebljena identična kombinacija, stakla sa zaobljenim ivicama, aluminijuma i plastike, a sat je uz to još 2mm tanjeg profila, manjih dimenzija i 7.5g lakši. Iako bi zbog svega toga trebalo da bude i zgodniji za nošenje, naš lični utisak da je zbog pravougaonog formata GTR3 ipak malo zgodniji, ali će to verovatno zavisiti od osobe do osobe.
 
fititit3s.jpg
 
Amazfit GTS3 takođe dolazi u nekoliko varijanti - čak tri, pa je tu Graphite black sa tamno sivim okvirom i crnom narukvicom poput GTR3 modela na testu, Ivory White sa bronzanim okvirom i krem-belom narukvicom i Terra Rosa koja nam se upravo i našla na testu, subjektivno najtraktivnija od tri, sa bronzanim okvirom i svetlo braon narukvicom. I u ovom slučaju su narukvice izmenjive, doduše manjeg promera od 20mm, sa identičnom talasastom površinom na delu ka ruci i teksturom sa horizontalnim linijama na gornjoj strani koja izgleda vrlo lepo, iz daleka čak i ne podseća na silikon, nego na neki prirodni materijal.
 
Ekran na ovom modelu je usled drugačijeg formata na papiru i dosta veće dijagonale, 1.75”, sa rezolucijom od 390x450 piksela i čak nešto većom gustinom piksela nego na GTR3. Takođe je u pitanju AMOLED i to sa identičnom maksimalnom svetlinom od 1000 nita, što je pogotovo netipično za pravougaone modele izuzev Apple Watch-a.
 
fititit4s.jpg
 
Skinova je takođe preko 100, naravno prilagođenih pravougaonom ekranu, sa dobrom i raznovrsnom selekcijom, 15 animiranih i 12 skinova kod kojih je moguć izbor parametara koji će se prikazivati.
 
Na boku sata je u ovom slučaju samo digitalna kruna, bez dodatnog tastera, ali je interfejs identičan kao kod GTR3, jednostavan i brz, uz malo drugačiju animaciju, usled ravnih umesto zakrivljenih ivica ekrana.

Mogućnosti i opcije

Oba sata pokreće Amazfitova sopstvena Zepp OS platforma koju čini nam se vidimo po prvi put, jer su neki prethodni modeli radili na modifikovanom Androidu. Zepp OS nudi odlične performanse usled dobre optimizacije, ali donosi i mogućnost instalacije dodatnih aplikacija, pored onih koje dolaze sa samim satom. Raspoloživih aplikacija nema baš previše, pošto je cela platforma još uvek mlada, ali videćemo kako će teći razvoj u narednom periodu i da li će taj broj rasti. Među onim što je dostupno u prodavnici besplatno naravno, ima nekih korisnih alata poput npr. onog za kontrolu Smart Home uređaja i raznih fitness pomoćnih aplikacija, pa je u tom pogledu Amazfit ispred Huawei satova, mada i dalje daleko od Tizen, Wear OS i Watch OS modela.
 
fititit5s.jpg
 
Od preinstaliranih aplikacija, tu su kalendar, alarm, aplikacija za kontrolu muzike, pregled vremenske prognoze i brojne fitness funkcije.
 
Što se drugih pametnih mogućnosti tiče, oba sata ne podržavaju javljanje na pozive, već samo pregled poruka i notifikacija sa telefona iz aplikacija koje izaberete. Zanimljivo je da je podržano i korišćenje Alexa Offline glasovnog asistenta, odnosno praktično izdavanje nekih predefinisanih komandi glasom, koje mogu biti od koristi u situacijama kada baš niste u prilici da dirate telefon ili sat - npr. u teretani kada želite da pokrenete tajmer.
 
Pored menija sa aplikacijama koji se poziva dodirom krune, interfejs se sastoji i od padajućeg menija sa podešavanjima koji se dobija povlačenjem sa vrha ekrana, pregleda notifikacija koje se dobijaju prevlačenjem sa dna ekrana, kao i widgeta sa prognozom i parametrima zdravlja i aktivnosti koje menjate prevlačenjem levo i desno.
 
fititit6s.jpg
 
Ono što je svakako najjača strana Amazfit satova su fitness mogućnosti, što je i razumljivo od kompanije koja ima reč Fit u svom imenu. Oba modela su u stanju da prate puls, stres, zasićenje kiseonika u krvi, ritam disanja i san, zahvaljujući novom BioTracker PPG 3.0 sistemu senzora sa 6 fotodioda i dva LED izvora svetla. Pored toga, moguće je i merenje broja koraka, stepenika, pređene razdaljine i procene potrošenih kalorija, jer je sat opremljen i akcelerometrom, žiroskopom, geomagnetnim, barometričkim i temperaturnim senzorom, kao i GPS-om sa 5 različitih satelitskih sistema.
 
Što se kvaliteta merenja tiče, praćenje pulsa je korektno ukoliko sat nosite dalje od zgloba i pri vežbama sa manjim varijacijama pulsa, dok u intervalnim treninzima kada puls dosta varira preciznost i nije baš sjajna, verovatno zbog interpolacije očitavanja. Praćenje sna je takođe upotrebljivo, sa korektnim prepoznavanjem vremena sna, ali ne baš idealnim prepoznavanjem faza lakog, dubokog i REM sna. Najbolje rezultate daje merenje zasićenja kiseonika, a korektno radi i GPS, sa relativno brzom aktivacijom i solidnom preciznošću.
 
Ono gde Amazfit briljira u odnosu na mnoge druge proizvođače je obrada i prezentacija podataka, pa su tu 8 PeakBeats algoritama koji služe za prepoznavanje opterećenja tokom vežbanja, procenu efekta koji trening ima na vaše telo i aerobne sposobnosti, VO2Max, kao i procena vremena potrebnog za potpuni oporavak posle treninga, što sve može biti vrlo korisno za efikasnije vežbanje i bolje iskorišćenje vašeg kapaciteta.
 
fititit7s.jpg
 
Takođe, tu je i PAI skor o kome smo pričali ranije, koji će vam za svaku aktivnost dodeljivati određeni broj poena i olakšati vam da svoju formu održavate u idealnoj zoni tako što na nedeljnom nivou treba da sakupite 100 poena. Skor se automatski prilagođava kako vaša forma napreduje, pa je ovo jednostavan način da ne razmišljate previše, već se posvetite vežbanju, a aplikacija vam čak može i predložiti određene aktivnosti koje su vam potrebne da biste ispunili kvotu.
 
Podržano je praćenje preko 150 aktivnosti, od trčanja, voženje bicikla, plivanja i vežbi na spravama do nećete verovati - esports-a, a takozvani Exersense algoritam neke od njih i automatski prepoznaje i pokreće praćenje. Zanimljiva opcija koju nismo viđali do sada je i Virtual pacer u kojoj možete pri trčanju nekom stazom izabrati neki od svojih prethodno snimljenih trekova sa te staze i takmičiti se sami protiv sebe ili svog ličnog rekorda. Kao i na nekim prethodnim Amazfit satovima, omogućen je i Activity HR sharing, odnosno mogućnost da sat informaciju o pulsu podeli sa nekim spoljnim uređajima putem Bluetooth-a.
 
fititit8s.jpg
 
U Zepp aplikaciji koja služi za apsolutno sva podešavanja u vezi sata se još nalaze i podešavanja vaših fitness ciljeva, kao i istorija aktivnosti i lista ličnih rekorda po pitanju distance, vremena i najbržih rezultata za trčanje, vožnju bicikla i planinarenje, pa su za one baš aktivne ovi satovi naročito dobra opcija.
 
Za kraj pomenimo i trajanje baterije, koje je deklarisano na 21 dan normalnog korišćenja za Amazfit GTR3 i 12 dana za GTS3, naravno bez upotrebe Always On ekrana. Mi smo tokom testiranja proverili koliko su satovi u stanju da izdrže sa Always on ekranom i to je oko 6 dana za GTR i 5 dana za GTS, što je više nego korektno za sat koji stalno pokazuje vreme. Always on je moguće i ograničiti samo na određeni period tokom dana, pa na taj način i dodatno produžiti trajanje baterije. Pomenimo i da se punjenje oba modela vrši USB kablom sa magnetnim konektorom sa dva kontakta koji se automatski postavlja u odgovarajuću poziciju.

Finalni utisci

Sve u svemu, Amazfit GTR3 i GTS3 su lepo dizajnirani pametni satovi sa dosta opcija, odličnim performansama, bazičnom podrškom za aplikacije i vrlo bogatim fitness opcijama koje su im možda i najjača strana i pored prosečne preciznosti samih senzora. Još jedan adut ovih modela je i cena, pa tako Amazfit GTR3 na domaćem tržištu košta oko 25.000 dinara, dok GTS3 još uvek nije u prodaji, ali se očekuje da i njegova cena bude ista.
 

Test: Huawei Watch GT 3 (Video)

Test: Xiaomi Redmi Watch 2 Lite i Redmi Smart Band Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109