Greška

Došlo je do greške.

Test: Alienware 15 R3 (Video)

27.02.2017 19:05 | 3 Mobile
Test: Alienware 15 R3 (Video)

Ne veruj u idole! Prastara mudrost u mnogo slučajeva itekako može koristiti kao putokaz, a deluje da je takav slučaj i sa najnovijim laptopom kompanije Alienware, odnosno Dell. Da, dobro ste pročitali - Alienware je stigao u Srbiju, najzad preko zvaničnih kanala. Toliko smo priželjkivali da se to desi, još mnogo pre nego što je Dell postao vlasnik kompanije Alienware. No, da li se čekanje isplatilo? Pogledajmo...

Alienware 15 R3

Filip Majkić

Alienware je nekada bio pojam, klasa za sebe! Nije postojao proizvođač koji je kreirao tako izazovne, simpatične, estetski dopadljive laptopove. To su bili najsnažniji laptopovi, usmereni isključivo prema igračima i osobama koje žele visoke performanse. Samim tim, izazivali su poštovanje i mamili osmehe na licima svih ljubitelja PC tehnologija.Danas je, međutim, priča nešto drugačija. Možda tiho i neprimetno, ili pak vrlo agresivno, zavisno od perspektive, pojavilo se mnoštvo konkurenata, naročito u gejming sektoru prenosnih računara, koji u poslednje vreme raste nezadrživo. Alienware više nije jedini sa simpatičnim logotipom, pozadinskim osvetljenjima raznih vrsta, drugačijim dizajnom. Štaviše, najveća PC imena danas nude zaista dosta po tom pitanju. Ima li mesta za Alienware u novoj konstelaciji snaga, sa akcentom na domaće tržište? Sigurni smo da ima, ukoliko pametno odigraju. No, šta to sve znači za model sa našeg današnjeg testa?


thumb_alienware15.jpg


Dizajn, izrada

Krećemo od standardne stavke – onoga što se dobija u kutiji, odnosno pakovanju. Naš primerak je došao iz direktne prodaje, zahvaljujući ljubaznosti kompanije Gigatron. Odmah u startu blago razočarenje. Uz laptop se ne dobija - ništa. Kutija je atraktivno dizajnirana i...to je to. Laptop čak nije prekriven sunđerom ili antistatičkom kesom. Pored laptopa i strujnog ispravljača tu je još rudimentarno uputstvo za upotrebu i reklamna zahvalnica. Nema nikakvog dodatka, nema miša, nema ničega što smo navikli kada su gejming laptopovi u pitanju i što, moramo reći, priliči ovoj cenovnoj kategoriji.


dell_alienware_15_r3_1_s.jpg


Alienware 15 R3 je jednostavan, klasičan gejming laptop. Čim ga uzmu u ruke, korisnici koji vole da se oseti "težina" njihovog hardvera će biti zadovoljni. Sa oko 3.5 kilograma, deluje prilično masivno, a tome posebno doprinosi izražena debljina računara kod koga ne postoji nikakva tendencija za istanjivanjem ili pokušajima da se zamaskira debljina nekim estetskim zahvatima. Ne, on ima debele ivice, pravougaone konture, i ne pokušava da se predstavi ičim drugim do mašinom visokih performansi. To nam se, da budemo iskreni, dopada. Umemo to da cenimo.


dell_alienware_15_r3_8_s.jpg


Ono što nam se manje dopada jeste unutrašnjost računara. Najpre, tastatura je kao iz nekih prošlih vremena - ili makar iz mnogo jeftinijih modela. Tasteri su pretanki, ne postoji osećaj robusnosti, uprkos svemu što Alienware navodi za nju, o čemu ćemo pisati u toku teksta. Nema ni numeričkog dela. I dok bismo bez toga i mogli preživeti, nasloni za dlanove su nešto što dovodi od raja do pakla i natrag. Na celu površinu je nanet blagi gumirani nanos, što je sjajno za duže igračke sesije, ali je istovremeno i ogroman mamac za otiske.


dell_alienware_15_r3_3_s.jpg


Iznad tastature je Alienware logo, prepoznatljiva glava "marsovca", dok je ispod ekrana velikim slovima ispisano Alienware, što je i pozadinski osvetljeno. Istovetan logotip se nalazi na poklopcu računara, koji je stilski veoma doteran, sa piramidalnim razdelnicima i u praksi izgleda veoma lepo.


Konektori

Pozadinsko osvetljenje na Alienware računarima treba očekivati svuda, a R3 je odličan dokaz u prilog toj tvrdnji. Naime, po jedna LED traka se nalazi na bočnim delovima računara, i na boku poklopca i na boku baze! Baza je, kao što smo pomenuli, prilično masivna, i na njoj se nalaze svi otvori, konektori itd.


dell_alienware_15_r3_4_s.jpg


Na prednjoj strani su zvučnici, dok pozadi zatičemo otvore za hlađenje, ali i dosta konektora, što nas je pomalo iznenadilo budući da je to pristup "stare škole" koji dugo nismo videli. Pozadi se, naime, nalaze LAN port, Mini DisplayPort, HDMI, Thunderbolt, konektor za struju, kao i Alienware Graphics Amplifier port koji se može iskoristiti za dodavanje eksterne grafike putem specijalizovanog Alienware hardvera. Ovde vidimo i dva šrafa - ne baš ugodan estetski detalj. Desno se nalazi jedan USB 3.0 port i otvor za hlađenje, a levo još jedan otvor za hlađenje, te još jedan USB 3.0 port, USB Type-C (3.1) konektor, te audio priključci. Pomenućemo još da su sa donje strane pozicionirane nogice za pričvršćivanje, koje su prilično visoke, verovatno da bi se omogućila bolja ventilacija.

student Vip member postova: 3686
Citiram korisnika: MocnijogurtNe znam otkud u tekstu podatak da je 1060 brzi od top modela prethodne generacije. Top model prethodne generacije je 980ti koji je brzi od 1060 i za 30%, obican 980 je nesto brzi ali u najgoru ruku identicnih perfomansi kao 1060
Nisi dobro ispratio test. Govori se o mobilnim verzijama 1060 i 980. Sta vredi 980Ti brzina kad taj GPU nije u laptopovima...
Mocnijogurt Neregistrovan korisnik
Ne znam otkud u tekstu podatak da je 1060 brzi od top modela prethodne generacije. Top model prethodne generacije je 980ti koji je brzi od 1060 i za 30%, obican 980 je nesto brzi ali u najgoru ruku identicnih perfomansi kao 1060
Dmjenk Član postova: 457
Šteta samo pa su marže previše napumpane i to još na model sa 6000 serijom, iako na delovom sajtu više nije ni u ponudi.

Biramo najbolji Windows Ink uređaj (Anketa)

Test: Lenovo Yoga 510

10104
10105
10106
10107
10108
10109