Greška

Došlo je do greške.

Test: Alienware 15 R3 (Video)

27.02.2017 19:05 | 4 Mobile
Test: Alienware 15 R3 (Video)

Ne veruj u idole! Prastara mudrost u mnogo slučajeva itekako može koristiti kao putokaz, a deluje da je takav slučaj i sa najnovijim laptopom kompanije Alienware, odnosno Dell. Da, dobro ste pročitali - Alienware je stigao u Srbiju, najzad preko zvaničnih kanala. Toliko smo priželjkivali da se to desi, još mnogo pre nego što je Dell postao vlasnik kompanije Alienware. No, da li se čekanje isplatilo? Pogledajmo...

Filip Majkić

Alienware je nekada bio pojam, klasa za sebe! Nije postojao proizvođač koji je kreirao tako izazovne, simpatične, estetski dopadljive laptopove. To su bili najsnažniji laptopovi, usmereni isključivo prema igračima i osobama koje žele visoke performanse. Samim tim, izazivali su poštovanje i mamili osmehe na licima svih ljubitelja PC tehnologija.Danas je, međutim, priča nešto drugačija. Možda tiho i neprimetno, ili pak vrlo agresivno, zavisno od perspektive, pojavilo se mnoštvo konkurenata, naročito u gejming sektoru prenosnih računara, koji u poslednje vreme raste nezadrživo. Alienware više nije jedini sa simpatičnim logotipom, pozadinskim osvetljenjima raznih vrsta, drugačijim dizajnom. Štaviše, najveća PC imena danas nude zaista dosta po tom pitanju. Ima li mesta za Alienware u novoj konstelaciji snaga, sa akcentom na domaće tržište? Sigurni smo da ima, ukoliko pametno odigraju. No, šta to sve znači za model sa našeg današnjeg testa?


thumb_alienware15.jpg


Dizajn, izrada

Krećemo od standardne stavke – onoga što se dobija u kutiji, odnosno pakovanju. Naš primerak je došao iz direktne prodaje, zahvaljujući ljubaznosti kompanije Gigatron. Odmah u startu blago razočarenje. Uz laptop se ne dobija - ništa. Kutija je atraktivno dizajnirana i...to je to. Laptop čak nije prekriven sunđerom ili antistatičkom kesom. Pored laptopa i strujnog ispravljača tu je još rudimentarno uputstvo za upotrebu i reklamna zahvalnica. Nema nikakvog dodatka, nema miša, nema ničega što smo navikli kada su gejming laptopovi u pitanju i što, moramo reći, priliči ovoj cenovnoj kategoriji.


dell_alienware_15_r3_1_s.jpg


Alienware 15 R3 je jednostavan, klasičan gejming laptop. Čim ga uzmu u ruke, korisnici koji vole da se oseti "težina" njihovog hardvera će biti zadovoljni. Sa oko 3.5 kilograma, deluje prilično masivno, a tome posebno doprinosi izražena debljina računara kod koga ne postoji nikakva tendencija za istanjivanjem ili pokušajima da se zamaskira debljina nekim estetskim zahvatima. Ne, on ima debele ivice, pravougaone konture, i ne pokušava da se predstavi ičim drugim do mašinom visokih performansi. To nam se, da budemo iskreni, dopada. Umemo to da cenimo.


dell_alienware_15_r3_8_s.jpg


Ono što nam se manje dopada jeste unutrašnjost računara. Najpre, tastatura je kao iz nekih prošlih vremena - ili makar iz mnogo jeftinijih modela. Tasteri su pretanki, ne postoji osećaj robusnosti, uprkos svemu što Alienware navodi za nju, o čemu ćemo pisati u toku teksta. Nema ni numeričkog dela. I dok bismo bez toga i mogli preživeti, nasloni za dlanove su nešto što dovodi od raja do pakla i natrag. Na celu površinu je nanet blagi gumirani nanos, što je sjajno za duže igračke sesije, ali je istovremeno i ogroman mamac za otiske.


dell_alienware_15_r3_3_s.jpg


Iznad tastature je Alienware logo, prepoznatljiva glava "marsovca", dok je ispod ekrana velikim slovima ispisano Alienware, što je i pozadinski osvetljeno. Istovetan logotip se nalazi na poklopcu računara, koji je stilski veoma doteran, sa piramidalnim razdelnicima i u praksi izgleda veoma lepo.


Konektori

Pozadinsko osvetljenje na Alienware računarima treba očekivati svuda, a R3 je odličan dokaz u prilog toj tvrdnji. Naime, po jedna LED traka se nalazi na bočnim delovima računara, i na boku poklopca i na boku baze! Baza je, kao što smo pomenuli, prilično masivna, i na njoj se nalaze svi otvori, konektori itd.


dell_alienware_15_r3_4_s.jpg


Na prednjoj strani su zvučnici, dok pozadi zatičemo otvore za hlađenje, ali i dosta konektora, što nas je pomalo iznenadilo budući da je to pristup "stare škole" koji dugo nismo videli. Pozadi se, naime, nalaze LAN port, Mini DisplayPort, HDMI, Thunderbolt, konektor za struju, kao i Alienware Graphics Amplifier port koji se može iskoristiti za dodavanje eksterne grafike putem specijalizovanog Alienware hardvera. Ovde vidimo i dva šrafa - ne baš ugodan estetski detalj. Desno se nalazi jedan USB 3.0 port i otvor za hlađenje, a levo još jedan otvor za hlađenje, te još jedan USB 3.0 port, USB Type-C (3.1) konektor, te audio priključci. Pomenućemo još da su sa donje strane pozicionirane nogice za pričvršćivanje, koje su prilično visoke, verovatno da bi se omogućila bolja ventilacija.

Hardver

Alienware reputacija prosto nameće potrebu da se koristi najmoderniji i najbrži hardver današnjice. Stoga nije nimalo čudno što se sve bazira na Intelovom CM236 čipsetu, a CPU koji zatičemo u Alienware 15 laptopu jeste Core i7-6700HQ, iz Skylake serije, dok čekamo na Kaby Lake. Ovaj CPU na podrazumevanom taktu radi na 2,6 GHz. No, kada se aktivira Turbo režim, takt mu se značajno uvećava. Tada radni takt dostiže 3,5 GHz.


dell_alienware_15_r3_5_s.jpg


Sam procesor je četvorojezgaran, i u njemu je integrisana Intel HD 530 grafika. Koliko je potrebno da znate o njoj? Minimalno, budući da laptop stiže sa GeForce GTX 1060 grafikom, o kojoj ćemo nešto više reći kasnije. CPU je, baš kao i svi Skylake procesori, izrađen korišćenjem 14-nanometarskog proizvodnog procesa. Raspolaže sa 6 MB keš memorije, podržava Hyperthreading (dakle, osam threadova simultano). Zanimljivo je da ima TDP deklarisan na 45 W, uz “konfigurabilni TDP-down” do 35 W.

Specifikacije
 • Proizvođač Dell
 • Model Alienware 15 R3
 • Procesor Intel Core i7 6700HQ
 • Klasa procesora Core i7
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 256GB NAND flash
  1TB HDD 7200 rpm
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana FHD PS LED Backlight, anti-glare
 • Grafika nVidia GeForce GTX 1060 sa 6GB DDR5 VRAM-a
 • Portovi 1 x Thunderbolt port
  1 x DisplayPort
  1 x HDMI (Type A)
  3 x USB 3.0, 1 x USB-C
 • Web kamera 1.0 Mpix sa mikrofonom
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, 4.1
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije 38.90 x 30.50 x 2.54 cm
 • Masa 3,5 kg
 • Baterija 4 ćelije Li-ion
 • Operativni sistem Windows 10 Home 64bit
 • Dodatno Srebrna boja, standardna prosvetljena tastatura, stereo zvučnici

Sistemske memorije na raspolaganju ima 16 GB u testiranom modelu. Ona dolazi u 2 x 8 GB konfiguraciji. Reč je o DDR4 2133 MHz memoriji, tako da ćete i biti mirni što se tiče količine i biti bezbrižni kada su u pitanju performanse. Sa te strane nema se šta zameriti.

Diskovni podsistem računara se oslanja na kombinaciju SSD-a i hard diska. Zatičemo NVMe SSD koji isporučuje fantastične performanse sa preko 500 MB u sekundi. Na njemu je smešten operativni sistem, radi maksimizovanja performansi. Sa druge strane, tu je hard disk kapaciteta 1 TB za skladištenje podataka. Potpisuje ga Hitachi i sasvim solidno odrađuje svoj deo posla. U tome mu pomaže činjenica da se vrti na 7200 obrtaja u minuti, što je više nego kod većine ovakvih rešenja (5400 rpm).


dell_alienware_15_r3_7_s.jpg


Kada je podrška za periferije u pitanju, moramo da primetimo prisustvo kako Thunderbolt porta, tako i podrške za jedan "običan" USB 3.1, što prate i dva standardna USB 3.0 porta. Nema se tu šta posebno zameriti. Podržane su i žične i bežične konekcije, tako da u tom pogledu zaista nećete oskudevati. Međutim, važno je istaći da je reč o Killer LAN i Killer WiFi dual band konekciji. Radi se o specijalizovanom proizvođaču koji optimizuje svoje proizvode za što izraženije smanjivanje laga i pinga, zarad pružanja maksimalno kvalitetnog korisničkog iskustva u multiplej okršajima. Konsekventno, od takvog pristupa ima koristi čak i ukoliko vam je samo potrebna kvalitetna, stabilna veza.


dell_alienware_15_r3_6_s.jpg


Konačno, tu je grafička karta, koja je osnov svakog gejming računara, pa ni laptop nije izuzetak. Alienware 15 R3 se može dobiti i sa snažnijom GTX 1070 grafikom, ali je GTX 1060 svakako odličan izbor. Pre svega, poklopile su se dve srećne okolnosti sa novom generacijom grafika. Prvo, načinjen je ogroman proboj i karte nove generacije su značajno brže od prethodnih, tako da možete biti uvereni da su performanse na izanrednom nivou jer je i 1060 brži od 980, top modela prethodne generacije. Drugo, Nvidia je definitivno napustila politiku kreiranja posebnih grafičkih čipova za mobilno tržište koji će imati drugačije karakteristike od desktop modela. Nema više grafika za laptopove sa 30% manje pajplajnova, 25% manje šejdera i 300 MHz nižim radnim taktovima koji nose isto ili slično ime kao značajno brže desktop varijante.


dell_alienware_15_r3_13_s.jpg


Šta to znači u praksi? GTX 1060 je fantastična karta za 1080p rezoluciju u kojoj tera sve igre sa lakoćom, pa je tako i ovde, u laptop izdanju, na ekranu upravo te rezolucije. Raspolaže sa 6 GB GDDR5 sopstvene memorije, a bazira se na 16-nanometarskom GP106 čipu. Iako je potrošnja spuštena na svega 80 W, to je i dalje dosta za zatvorene i kompaktne mašine kakve su laptopovi. Međutim, itekako vredi, ukoliko želite da se igrate...

Ekran računara koji smo imali na testu je bio klasičan IPS sa odzivom od 4 milisekunde. Reč je o ekranu Full HD (1920 x 1080) rezolucije, a u "opticaju" su i neke druge varijante. Šteta što konkretan model nema 120 Hz ekran sa G-Sync podrškom, jer bi takav bio idealan u svakom pogledu za duge igračke sesije. No, šta da se radi. Na kraju, istaći ćemo da se Alienware isporučuje sa Windows 10 Home operativnim sistemom.

 

Testovi

Kako porediti ovakav računar? Lakše nego što pretpostavljate. Konkurencije ima. Štaviše, ima je na raznim stranama. Direktno smo sučelili Alienware 15 R3 sa Acer Predator 15 i Lenovo IdeaPad Y900 računarima koji postiže vrlo impresivne rezultate, a opet veoma uporedive sa novajlijom.

 


alw2_s.jpg


alw3_s.jpg

alw4_s.jpg

 

 

3D Mark ( Fire Strike )
Poeni
IdeaPad Y900
Alienware 15 R3
200 6200 12400 18600 25000
Broj poena (više je bolje)
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
IdeaPad Y900
Alienware 15 R3
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
IdeaPad Y900
Alienware 15 R3
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
IdeaPad Y900
Alienware 15 R3
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
IdeaPad Y900
Alienware 15 R3
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
IdeaPad Y900
Alienware 15 R3
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
IdeaPad Y900
Alienware 15 R3
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
IdeaPad Y900
Alienware 15 R3
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
IdeaPad Y900
Alienware 15 R3
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
IdeaPad Y900
Alienware 15 R3
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven

Utisci

Alienware 15 spada u rang vrhunskih računara gejming orijentacije i kao takav predstavlja vrhunski uređaj na kome je pravo uživanje raditi, bez obzira na to kakvi su vam prohtevi i u kakav tip korisnika spadate. Dokle god spadate u osobu kojoj je potrebna hardverska snaga, on će itekako odgovoriti na bilo koji tip izazova. Verovatno je iluzorno pričati o tome kako ovako gabaritni laptopovi nisu pogodni za prenošenje, toga ste potpuno svesni već prilikom odabira uređaja.


alw1_s.jpg


Shodno tome, nema potrebe da previše dužimo o tome kako funkcioniše operativni sistem. Sve leti, nema nikakvih zastajkivanja, čekanja, problema. Čak smo pomalo iznenađeni time da se ne isporučuje neka posebna gomila softvera. Od Alienware-brendiranog softvera ćete zateći samo audio aplikaciju, dok je preuzimanje ostatka softvera na kupcu. Windows 10 Home radi odlično i tu nema nikakvih nedoumica.


dell_alienware_15_r3_11_s.jpg


Slično možemo reći i za igre. Od onoga što smo probali, sve je radilo u popriličnom broju frejmova - Metro Last Light je radio na oko 70 fps, Dragon Age Inquisition na oko 60 fps, Doom na oko 75-80 fps. Jednom rečju, uživanje u igranju, ali nas to dovodi i do blage kritike. Naime, Alienware 15 ne ide sa 120 Hz ekranom u ovoj verziji, što je prava šteta. G-Sync i visoke vrednosti osvežavanja bi bile idealne, a konkurencija nije propustila da i po tom pitanju korisnicima ponudi adekvatne modele.

Osvetljenje je posebna stavka na Alienware uređajima po kome je kompanija još odavno postala prepoznatljiva. AlienFX Lighting Zones su prisutni, a kao što možete pretpostaviti, postoji ogroman broj mogućnosti za precizno podešavanje u skladu sa željama i ukusom korisnika. Postoji 13 programabilnih zona koje možete podesiti u do 20 različitih boja.


alw5_s.jpg


Šta nam još ostaje da kažemo? Killer konekcije su fantastična stvar koju uvek pozdravljamo. Zvuk je veoma dobar. Web kamera podržava Windows Hello funkcije, o kojima se puno priča, mada sumnjamo da će to biti od ogromnog interesa vlasnicima gejming računara. Ukupan utisak nam je da je čitava mašina dosta rasterećenija nego što bismo to očekivali. Obično proizvođači koriste priliku da izbrendiraju svaki kutak softvera, ubace gomilu dodataka i slično, što ovde nije bio slučaj.


Tastatura, tačped

Već smo govorili o tastaturi u uvodnom delu i moramo da ponovimo da je smatramo slabijom nego što smo se nadali. U teoriji, sve je lepo, osim osećaja u kuckanju. TactX tastatura, kako je Alienware naziva, je unapređena n-key rollover podrškom. Alienware navodi dubinu hoda od 2.2 milimetra, ali jednostavno osećaj u kuckanju nije na tom nivou. Nema numeričkog dela.

Naravno, podržano je pozadinsko osvetljenje tastature, a možete čak preuzimati i teme da biste prilagodili izgled. Postoje 4 zone koje možete odvojeno podešavati. Ispod tastera se nalazi čelična ploča, koja bi trebala da obezbedi rigidnost i uniformnost, a Alienware obećava da tasteri izdržavaju 10 miliona pritisaka. Prisutno je i pet programabilnih tastera sa leve strane. Tu je i nekoliko multimedijalnih funkcija, raspoređenih kao  alternativa na nekim F tasterima.


dell_alienware_15_r3_9_s.jpg


Tačpedom smo, pak, izuzetno zadovoljni. Površina je velika, baš kao i tasteri. On podržava "all points addressable" tehnologiju, i moramo reći da je odzivnost odlična! Odlično se ponaša u radu, živahno odgovara na komande. Kompletan tačped svetli, ukoliko tako želite, i to takođe možete podesiti, ali to je samo šminka. Bitnije je da je preciznost i upotrebljivost samog tačpeda na veoma visokom nivou.

 

Ekran

Ekran je Full HD rezolucije, što uopšte ne mora biti loša stvar, o čemu smo već diskutovali. Naime, na gejming laptopu je bolje ne preterivati sa rezolucijom kako bi uređaj bio dugovečniji. U tom smislu, balans je dobar. Nažalost, model sa našeg testa nije podržavao G-Sync, niti osveženja preko 60 Hz. Boje su veoma dobre, a i odzivnost, koja je deklarisana na 4 milisekunde na ovom IPS panelu.


ekran_alienwarer15.jpg


Buka

Računar itekako ume da se "zalaufa" kada se optereti nekom zahtevnom aplikacijom - čitati igrom. Kuler značajno ubrzava svoj rad u tim trenucima i prelaz je nagao i vrlo uočljiv. Sa druge strane, kada je neopterećen, računar je bukvalno bešuman. Moramo naglasiti da je korišćenje sa te strane izuzetno prijatno, te da nismo detektovali nikakve šumove ili krckanja, što opet govori dosta toga o kvalitetu izrade samog laptopa.


buka_alienwarer15.jpg

Zaključak

Zagrevanje

Kao i svi gejming modeli, zagrevanje Alienware 15 laptopa u situacijama intenzivnog igranja je stavka sa kojom morate računati. Snažna grafika će uvek značajno doprineti zagrevanju celokupnog računara, pa takav slučaj imamo i ovde.


temp_min_alienwarer15.jpg

temp_max_alienwarer15.jpg


Baterija

Vrlo smo prijatno iznenađeni trajanjem baterije. Sa 5 sati i 45 minuta, rekli bismo da je rezultat odličan, imamo li u vidu kakva je ova mašina. Naravno, ovaj rezultat će umnogome zavisiti od toga čime opterećujete računar dok radi na bateriju, i vrlo lako možemo da zamislimo scenario kojim bi se ova autonomija prepolovila. Međutim, sa skoro 6 sati autonomije, Alienware 15 R3 je šampion među gejming računarima, iako možda kapacitet od 68 Wh ne bi to na papiru sugerisao.


Zaključak

Alienware računari spadaju u proizvode koji se kupuju srcem. Ukoliko se opredelite za Alienware 15 R3, sve su šanse da ćete biti veoma zadovoljni. Snažan hardver, odlične performanse, okrenutost ka gejmingu i - za određenu publiku - atraktivnom dizajnu, samo su neke od karakteristika ovog uređaja. Sve u svemu, reč je o vrhunskom laptopu visokih performansi, sa logotipom koji ima tradiciju i koji se u mnogo čemu razlikuje od tržišne konfekcije, makar da govorimo samo o imenu.


dell_alienware_15_r3_12_s.jpg


Postoji u svemu ovome problem od koga se ne može pobeći, a to je - cena. Ili, bolje reći, relativna cena u odnosu na direktne suparnike koji su već etablirani na domaćem tržištu. Svakako smo navikli da se za komponentu, računar, laptop koji su iznad proseka mora platiti više. Međutim, u slučaju novog Alienware računara to "više" je zaista puno. Model sa našeg testa košta oko 310 hiljada dinara u slobodnoj prodaji. Ova cifra postaje još veća znamo li da, primera radi, sličan ASUS RoG laptop, isto tako orijentisan ka igračkoj populaciji, možete dobiti za 60-ak hiljada dinara manje. Ili, da obrnemo stvari, za 310 hiljada dinara možete dobiti RoG laptop sa značajno snažnijom 1070 umesto 1060 grafikom, što je stavka koja ponajviše znači u ovoj grupi proizvoda. Slične relacije važe i za Acer Predator, s tim što tu, pored 1070 grafike, u cenovno sličnim modelima možete dobiti i 32 GB memorije.


dell_alienware_15_r3_10_s.jpg


Već smo u više navrata govorili da izbor korisnika koji žele kvalitetne laptopove sa brzim čipovima, neobičnom izradom, vanserijskim performansama i pažljivo osmišljenim konfiguracijama više nikada neće biti jednostavan. Alienware spada među one koji bi mogli da poremete računicu svima koji su se nadali da će se status kvo duže vremena zadržati. Svakako trebamo da spomenemo i petogodišnju garanciju, što je zaista fantastična stavka, budući da pokriva praktično kompletan smisleni životni ciklus gejming laptopa. ASUS, Acer, Lenovo, sada i Dell / Alienware, korisnici će svakako biti na dobitku. Nikada kao danas nije bilo toliko kvalitetnih gejming laptopova. Ipak, utisak svih utisaka je - Alienware u Srbiji! Nikada srce nije lakše poskakalo na tako mali skup reči i verujemo da je slična situacija sa velikim brojem PC entuzijasta...Prednosti:

- Hardverska snaga
- Posebnost, Alienware potpis
- Komforan rad, odličan za igranje
- Autonomija, imajući u vidu namenu
- Petogodišnja garancija


Nedostaci:

- Siromašan paket
- Glomazan, i stoga manje pogodan za prenošenje
- Tastatura
- Odnos uloženog i dobijenog naspram drugih gejming laptopova


Računar na test ustupio Gigatron.

 

student Vip member postova: 3824
Citiram korisnika: MocnijogurtNe znam otkud u tekstu podatak da je 1060 brzi od top modela prethodne generacije. Top model prethodne generacije je 980ti koji je brzi od 1060 i za 30%, obican 980 je nesto brzi ali u najgoru ruku identicnih perfomansi kao 1060
Nisi dobro ispratio test. Govori se o mobilnim verzijama 1060 i 980. Sta vredi 980Ti brzina kad taj GPU nije u laptopovima...
Mocnijogurt Neregistrovan korisnik
Ne znam otkud u tekstu podatak da je 1060 brzi od top modela prethodne generacije. Top model prethodne generacije je 980ti koji je brzi od 1060 i za 30%, obican 980 je nesto brzi ali u najgoru ruku identicnih perfomansi kao 1060
Dmjenk Član postova: 517
Šteta samo pa su marže previše napumpane i to još na model sa 6000 serijom, iako na delovom sajtu više nije ni u ponudi.

Biramo najbolji Windows Ink uređaj (Anketa)

Test: Lenovo Yoga 510

10104
10105
10106
10107
10108
10109