Greška

Došlo je do greške.

Test: Alcatel U5 HD (video)

18.11.2017 18:10 | 3 Mobile
Test: Alcatel U5 HD (video)

Alcatel U5 HD poseduje jednu specijalno atraktivnu karakteristiku, a to je cena. U pitanju je veoma povoljna ulaznica u svet Androida 7.0 po ceni od oko 100 EUR-a. Veoma nas je zanimalo koliko telefona dobijate za ovu sumu, tako da smo par nedelja proveli sa ovim uređajem. Utisci su veoma pozitivni i iako postoje određene limitacije u skladu sa ulaznom cenovnom kategorijom, Alcatel U5 HD zapravo predstavlja veoma interesantan pametni telefon.

Nebojša Todorović

Test: Alcatel U5 HD

Alcatel U5 postoiji na tržištu još od februara ove godine, međutim Alcatel je želeo da ponudi pristupačan model sličnih karakteristika sa ipak nešto atraktivnijom prezentacijom. Zašto kažemo prezentacijom? Naime, Alcatel U5 je relativno sličan novom HD modelu, ali je manjkao na poljima koja se vide i kreiraju inicijalni utisak. Tu pre svega mislimo na ekran, a originalni U5 je sa svojim ekranom od 5 inča imao zaista prevaziđenu rezoluciju od 854x480 piksela.


Alcatel je ovaj, verovatno najveći aspekt, unapredio i sada je tu 1280x720 rezolucija koja odaje utisak uređaja sa aktuelnim karakteristikama. Kamere su druge na spisku, a tu je i nešto bolja izrada, tako da su unapređenja mahom ona koja se najlakše vide. Krenimo redom.

 alcatel_u5_hd_001_s.jpg

U našem slučaju smo dobili uređaj namenjen testiranju od strane novinara, tako da nismo dobili puno "retail" pakovanje. Prema informacijama koje smo pronašli u paketu sa telefonom stiže samo osnovna oprema u vidu punjača, USB kabla, slušalica i dokumentacije, bez nekih specifičnih dodataka. Verujemo da postoji mogućnost i variranja u zavisnosti od tržišta, ali generalno je za očekivati da će se isporučivati samo osnovna oprema.

 alcatel_u5_hd_010_s.jpg

Imajući u vidu cenovnu kategoriju, Alcatel U5 HD izgleda prilično dobro i ne odaje kategoriju iz koje dolazi, već komotno možete pretpostaviti i da stiže iz nešto više (ne mnogo) klase. Bočni okviri nisu debeli, dok su gornji i donji možda nešto veći, ali je sve u granici prihvatljivog i ne bode oči što je pohvalno.

 alcatel_u5_hd_025_s.jpg

Leđa su plastična i skidaju se kako bi se dospelo do baterije i slotova za kartice. Dopada nam se činjenica da je plastični poklopac baterije zapravo opremljen teksturom koja čini da telefon ne kliza iz ruke. To znači da će i bez zaštitne maske U5 HD lepo ležati u ruci. Osim što lepo leži, telefon je izuzetno lagan, mada tačan podatak o tome nije iznesen od strane proizvođača. Što se izrade i spojeva tiče, sve je vrlo lepo uklopljeno, a tek pri namernom pritisku može da se javi krckanje plastike. U prevodu, ukoliko ga ne tražite, nećete ga ni naći.

 alcatel_u5_hd_012_s.jpg

Iznad ekrana na gornjem okviru pronalazimo LED blic, prednju kameru od solidnih 8 megapiksela, senzor blizine, osvetljenja i LED notifikaciju. Ovo je vrlo interesantno, jer na modelima ove kategorije često neka od ovih stavki nedostaje ili je u najboljem slučaju senzor prednje kamere daleko manje robustan po pitanju rezolucije.

 alcatel_u5_hd_011_s.jpg

Ispod ekrana se nalaze tri kapacitivna senzorska tastera koja nam se ne dopadaju. Jednostavno, to što su malo veći možemo da oprostimo iako čini da uređaj izgleda manje atraktivno. Ipak, razmak između njih je previše veliki tako da zahtevaju neprirodne pokrete da se aktiviraju. Posebno kada je potrebno aktivirati krajnji desni taster palcem dok uređaj držite jednom rukom. Što se njihove reakcije tiče ona je na zadovoljavajućem nivou i tek ponekad "omanu" u konstataciji aktivacije što je i za očekivati.

 alcatel_u5_hd_022_s.jpg

Kako uređaj ima poklopac ispod koga se kriju kartice, ivice kućišta su veoma čiste i uredne. Na desnom boku se kriju tasteri za pojačavanje i smanjivanje zvuka, kao i "power-on" dugme, dok na levom nema ni jednog detalja.

alcatel_u5_hd_008_s.jpg

Konektor od 3.5mm se nalazi na vrhu, dok je microUSB konektor lociran na centralnom delu donje ivice, a tu je i mali otvor za mikrofon.

alcatel_u5_hd_006_s.jpg Uklonimo li plastični poklopac baterije, zatičemo ostatak interesantnih detalja. Pre svega, reč je o dual-SIM uređaju, sa dodatnim slotom za microSD memorijsku karticu. To znači da možete da imate sve tri kartice u telefonu što je pohvalno, jer neretko "high-end" modeli teraju korisnike na kompromis gde možete da birate između druge SIM ili memorijske kartice.

alcatel_u5_hd_015_s.jpg

alcatel_u5_hd_018_s.jpg

alcatel_u5_hd_017_s.jpg

Hardver i softver

Dok je na nekim poljima zaista odlično realizovan, hardverski gledano Alcatel U5 HD je ipak tipičan predstavnik "entry-level" klase, a pritom nije unapređen u odnosu na standardni U5. Osnovu čini Mediatek MT6737 čipset koji je izrađen u 28nm proizvodnom procesu i sačinjen je od četiri Cortex A53 jezgra podešenih na frekvenciju od 1.1 GHz. On je uparen sa jednojezgarnim Mali-T720 grafičkim procesorom koji nudi bazične performanse. Sve u kompletu bi možda bilo mnogo bolje da Alcatel U5 HD raspolaže sa malo većom količinom RAM-a, a koje ima svega 1 GB što je zaista krajnja donja granica današnje tehnologije. Da je reč o 1.5 GB gde bi ostalo malo više raspoloživog operativnog prostora situacija bi bila znatno srećnija. Nažalost, od starta bez instaliranih aplikacija slobodnog RAM-a ima nešto manje od 200 MB, tako da je potrebno redovno pražnjenje RAM-a kroz ugrađenu prečicu. Dobra vest je da sam telefon raspolaže sa 8 GB interne memorije, tako da korisnik ne mora odmah da poseže za ubacivanjem memorijske kartice ukoliko nema neke specijalne potrebe za dodatnim prostorom.

Specifikacije
 • Proizvođač Alcatel
 • Model U5 HD
 • Predstavljen Avgust 2017
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Android 7.0 (Nougat)
 • Tip ekrana IPS
 • Rezolucija ekrana 1280x720
 • Gustina ekrana 294 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video 720p
 • Prednja kamera 480p
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.0 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da, v4.1
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Cortex A53 Quad-Core 1.1 GHz
 • Memorija telefona 1 GB
 • RAM 1 GB
 • GPU Mali-T720MP2
 • Chipset Mediatek MT6737
 • Dimenzije n/a
 • Masa n/a
 • Baterija 2200 mAh

 

Testovi govore za sebe i rezultat u Antutu od oko 28 hiljada bodova daje do znanja gde se nalazi ovaj model na polju performansi. Ruku na srce, opet treba imati u vidu koliko je zapravo pristupačan ovaj model i tako nešto je sasvim očekivano, jer su mogućnosti na nivou Snapdragon 410 čipseta, tako da u suštini dobijate solidan uređaj kada se sve sabere.

 screenshot_alcatel_u5_hd_001.JPG

screenshot_alcatel_u5_hd_002.JPG

Sam interfejs je prilično standardan i u pitanju je Android 7.0 Nougat koji je veoma dobro optimizovan, mada bismo rado izbacili i to malo "bloatware-a" koji je Alcatel ubacio kako bismo rasteretili radnu memoriju. Vizuelno, radi se o neizmenjenom Andorid iskustvu koje naravno nešto malo sporije zbog slabijeg hardvera. Tu i tamo se pronalazi poneka dodatna aplikacija, ali Alcatel nije preterivao niti dodavao neke specifične softverske dodatke. Spomenuli bismo Phone Guard koji predstavlja korisnu aplikaciju za čišćenje i generalno održavanje softverske strane uređaja. Osim toga, korisnim smo pronašli i "Explorer" koji olakšava baratanje fajlovima.

screenshot_alcatel_u5_hd_003.JPG

screenshot_alcatel_u5_hd_004.JPG

screenshot_alcatel_u5_hd_005.JPG

screenshot_alcatel_u5_hd_006.JPG

screenshot_alcatel_u5_hd_007.JPG

Ekran, zvuk i baterija

Ekran je unapređen u velikoj meri u odnosu na Alcatel U5, pa tako U5 HD poseduje 5-inčni displej rezolucije 1280x720. Sam panel je IPS tipa, pa su uglovi gledanja veoma dobri, a oštrina prikaza znatno unapređena. Konkretno, sa vrlo niskih 196 ppi, gustina piksela je skočila na drastično atraktivnijih 294 ppi. Ekran pomalo vuče fabrički na plavkastu nijansu, ali je koloritet prilično dobar generalno gledano, a čak je i maksimalno osvetljenje prilično dobro, pa stoga osim pri najjačem suncu nećete imati problem da vidite šta se dešava na ekranu kada ste napolju.

 alcatel_u5_hd_027_s.jpg

Baterija koja je ugrađena u telefon ima kapacitet od 2200 mAh, što je sasvim korektno. U pogledu autonomije, možemo reći da će pregurati oko dan i po nekog aktivnijeg korišćenja, ali i više u trenucima kada ga ne budete preterano koristili. Ipak, ono što je sigurno da će 24 časa prebaciti "bez greške", što i ne čudi s obzirom na to da se radi o relativno nezahtenom hardveru, a tu posebno mislimo na čipset koji radi na relativno niskoj frekvenciji.

screenshot_alcatel_u5_hd_008.JPG alcatel_u5_hd_016_s.jpg

Alcatel U5 HD raspolaže sa mono zvučnikom ima solidnu snagu, mada se ne izdvaja u bilo kom smislu. Eventualno možemo da primetimo blago izobličenje zvuka kada je pojačan do maksimuma. Ipak, za konzumiranje multimedije je više nego dobar, posebno je ima kvalitetan audio izlaz na slušalicama.

alcatel_u5_hd_021_s.jpg

Kamera

Kamere kod ovog modela su pretrpele promene u odnosu na standardni U5 model, pa tako Alcatel U5 HD poseduje daleko bolju kombinaciju u vidu zadnjeg senzora sa 13 MP i prednjeg sa čak 8 MP. Glavna kamera (zadnja) pored fotografija u rezoluciji od 3264x2488 piksela ima mogućnost snimanja u 720p rezoluciji. Verujemo da 1080p nije bio moguć zbog ograničene snage ugrađenog čipseta.

 

Kvalitet fotografija u oba slučaja zaista nije preterano veliki i tu nema zbora. Obe kamere "pate" od velike količine šuma i kompresije, tako da slike mogu biti atraktivne uz malo više truda, ali će i tu njihova upotrebna vrednost biti najviše prilagođena za društvene mreže, pre nego za bilo kakvu ozbiljiju upotrebu. Dinamički raspon je ograničen, pa tako savetujemo korišćenje dodatnih aplikacija za naknadnu obradu kako biste dobili malo atraktivnije kadrove. Ovde se ponovo vraćamo na više puta korišćenu kvalifikaciju, ali definitivno je reč o odličnim rezultatima za cenovnu klasu. Posebno kada uzmete u obzir da su tu i blicevi za obe kamere koji sami po sebi dodatno olakšavaju fotografisanje u loše osvetljenim uslovima.

 IMG_20171029_122743_s.jpg

IMG_20171029_122921_s.jpg

IMG_20171029_122957_s.jpg

IMG_20171029_123052_s.jpg

IMG_20171029_123142_s.jpg

IMG_20171105_104514_s.jpg

IMG_20171105_175139_s.jpg

IMG_20171105_175147_s.jpg

Sam interfejs aplikacije za kameru je ekstremno jednostavan i prilagođen novim korisnicima. Broj opcija je redukovan kako bi se korisnik što lakše snašao, a tu su i neke dodatne opcije kao što je HDR režim, "time-lapse", režim za pravljenje kolaža sa fotografijama, kao i panorama.

screenshot_alcatel_u5_hd_008.JPG

Zaključak


Alcatel U5 HD je solidan budžetski model koji zaista ima nekoliko jakih strana, kao što su ekran, kamere (za svoju klasu), opremljenost radiom, slotovima za dve sim i jednom memorijskom karticom, ugrađenih 8 GB memorije i nekoliko simpatičnih softverskih rešenja. U radu se primećuje da se hardver pomalo bori sa Androidom 7.0 ponajviše zbog skromnog RAM-a koji je možda mogao biti 500 MB veći što bi verovatno donelo malo fluidniji rad, posebno kada se malo razmašete sa brojem pokrenutih aplikacija.

 alcatel_u5_hd_023_s.jpg


Osim toga, reč je o kvalitetno izrađenom uređaju koji će steći sasvim sigurno veliki broj poklonika, jer predstavlja daleko bolji izbor od standardnog U5 modela, a biće dostupan u ponudi operatera i to verovatno po ekstremno povoljnim uslovima.

 

Prednosti:
- Cena
- 720p ekran
- Prednji i zadnji blic

Nedostaci:
- Fokus kamere ume da se zbuni
- 1 GB RAM-a
- Malo fluidniji rad interfejsa bi bio dobrodošao

Vladimir Mitrović Neregistrovan korisnik
Moj Alcatel U5 HD je iz Telenora. U startu je iskrsao problem sa baterijom koja sa 90% uvece, ujutro bude na nuli odnosno telefon se iskljuci. Nakon reklamacije vratili su mi telefon sa porukom da je sve u redu nakon njihovog testiranja. Da li gresim u rukovanju ili... Drugo ovaj telefon sa oznakom 5047Y nije sa dve kartice i ne mogu da ga pronadjem nigde na internetu. Hvala unapred !
shut_down Član postova: 329
Od kada je 720p ekran na 5" prednost?

Test: Alcatel Idol 5S (Video)

Test: Motorola Moto G5S Plus (Video)

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109