Greška

Došlo je do greške.

Test: Alcatel Shine Lite (Video)

29.12.2016 11:10 | 2 Mobile
Test: Alcatel Shine Lite (Video)

Već nekoliko puta smo primetili da Alcatel zaista nudi poveći broj modela u pristupačnijim kategorijama. Većinu tih modela karakteriše između ostalog i dobar kvalitet izrade, koji polako postaje jedan od zaštitnih znakova ovog brenda, ali je najčešći materijal u izradi - plastika. Kao da su u Alcatel-u hteli da isprave ovu "nepravdu", te je stoga pred nama Shine Lite - model koji definitivno opravdava svoje ime.

Miroslav Nikolić

U načelu, ovakve poteze sa podosta modela na tržištu podržavamo. Prosto, ako se segmentacija odradi kako valja, kupci imaju pred sobom izbor koji donosi po nešto za svakoga. Pritom, imamo utisak da se svaki model Alcatel-a izdvaja barem po nečemu, dok se za Shine Lite jasno vidi šta je njegov element prepoznavanja i - jedinstvenosti. Jednostavno, u nižoj srednjoj klasi nema mnogo telefona izrade, materijala i elegancije kojima raspolaže ovaj model, te nemamo sumnji oko toga da će privući određen nivo interesovanja.
Pored toga, i ostatak specifikacija je sasvim solidan i usklađen. To je, zapravo, vrlo bitno, imajući u vidu da danas nijedan proizvođač ne nudi u ovoj klasi model kome nešto ozbiljno "fali", poput toga da, recimo, ima samo 1 GB radne memorije, ili da mu nedostaje LTE konektivnost. Pojedini nedostaci, ipak, naravno, postoje, te se kao i uvek postavlja pitanje - kad se sve sabere i oduzme, kakav utisak ostaje, i šta se može zaključiti o Alcatel Shine Lite modelu? Pa, hajde da vidimo...


kofer_shine_1_s.jpg

kofer_shine_2_s.jpg


Raspakivanje i dizajn

U kompaktnoj, zanimljivoj kutiji ovog modela zatičemo standardne elemente, kao što su uputstva za korišćenje, adapter za struju, microUSB-to-USB kabl, slušalice (koje se već i ne dobijaju uz svaki telefon ovog cenovnog ranga), iglicu za otvaranje SIM-slota, ali i zaštitnu plastiku, koja će nas, ispostaviće se, posebno obradovati, no - o tome više malo kasnije. Dakle, sadržine je iznad proseka, i kupac ima sve što mu treba da nesmetano koristi telefon odmah po raspakivanju.


alcatel_shine_lite_1_s.jpg

alcatel_shine_lite_2_s.jpg


Napokon, evo nas kod najupečatljivijeg dela teksta: onoga o dizajnu telefona. Na prvi pogled, Shine Lite nas je podsetio na Honor 8, kome smo upravo dali najviše ocene za dizajn, izradu i pojavni efekat. Da Alcatel-ov pulen ima dve kamere pozadi i da je nešto veći, moglo bi se desiti da ih i pomešamo nekad. Bilo kako bilo, Dragontrail staklo i sa prednje i sa zadnje strane perfektno je uklopljeno sa metalnim ramom koji okružuje telefon,
svi spojevi i rupice izbrušeni su hirurški precizno, i zaista se stiče utisak da se radi o mnogo skupljem uređaju, ako se on makar samo "provrti" malo kroz prste.


alcatel_shine_lite_3_s.jpg


Uz to, i kompaktnost modela, jednoga od manjih u svetu petoinčnih ekrana, olakšava i ulepšava upotrebu, koja je sasvim moguća i jednom rukom. Međutim, na polju ergonomije i lakoće korišćenja ipak postoji prilično ozbiljna zamerka: verovatno se za to može zahvaliti dizajnu telefona, ali on je ekstremno klizav i praktično ne može mirno da stoji na glatkoj površini koja je makar i malo ukošena! Čak i iz prstiju zna da pobegne... Stoga, posebno nas je obradovalo to što uz uređaj dolazi i providna zaštita, koja samim tim ne utiče negativno na izgled telefona, ali olakšava siguran hvat i podiže nivo spokojnosti korisnika...


alcatel_shine_lite_7_s.jpg


S prednje strane telefona možemo zateći i jedan detalj prilično redak, iako u poslednje vreme sve češći i na uređajima iz pristupačnijih kategorija - blic prednje kamere. Nalazi se tačno naspram nje, u odnosu na zvučnik za razgovore, i uz još prostor za senzore i jedan od mikrofona lepo je uklopljen u prostor iznad ekrana. Ispod njega su kapacitivni tasteri u standardnom rasporedu (Back, Home, Recents), na prostoru nešto većem od onoga iznad ekrana. Iako je time simetrija prednje strane narušena, vrlo pozitivan opšti utisak o izgledu telefona nije pokvaren.


alcatel_shine_lite_4_s.jpg


Sa donje strane telefona, sa obeju strana microUSB 2.0 ulaza, nalazi se po jedan set rupica, koje služe za propuštanje zvuka. Međutim, mada donekle i očekivano, samo jedna od njih krije zvučnik telefona, dok se iza druge nalazi glavni mikrofon. Sa gornje strane telefona je 3.5-milimetarski ulaz za slušalice i još jedan od mikrofona, dok se levo praktično vidi samo rupica za "izbacivanje" slota za kartice - SIM i microSD. Desno su, kao i obično, Power dugme i dva tastera za smanjivanje, odnosno pojačavanje zvuka.


alcatel_shine_lite_6_s.jpg


Leđa telefona su potpuno ravna, uz tek blago udubljenje na mestu gde je čitač otiska prsta. Ovo, s jedne strane, povoljno utiče na dizajn i premium osećaj koji telefon ostavlja, dok stvara i probleme, sa pominjanom klizavošću. Ipak, telefon bi možda bio klizav i da modul kamere "štrči" u odnosu na ostatak telefona, a ovako je estetski znatno primamljiviji, posebno jer kamera nije centralno postavljena, nego u gornjem levom uglu, praćena LED blicem odmah ispod. Alcatel logo nalazi se direktno ispod senzora otiska prsta, dok je Shine, logo serije, bliži donjem delu telefona.


alcatel_shine_lite_5_s.jpg


Telefon će se isporučivati sa zlatnim okvirom i crnom ili zlatnom pozadinom, kao i u kombinaciji sivog okvira i bele pozadine (a i prednje strane), kakav je i model sa testa. Pored njega, i ostali modeli sa promo fotografija deluju vrlo privlačno, i zaista nam deluje da je Alcatel dizajnom i završnicom telefona uradio sjajan posao, te praktično da nema modela u ovoj klasi koji ga pobeđuje na ovom polju. Znajući koliko je kriterijum izgleda i čuvenog "osećaja u ruci" bitan kupcima, Alcatel ima na čemu da gradi nadu u uspeh ovog smartfona.

 

Hardver, performanse

Kao pripadnik tzv. niže srednje kategorije, Shine Lite opremljen je hardverom u skladu sa očekivanjima i manje-više taman spram glavne konkurencije. MediaTek MT6737 nekako je "izazivač" u kategoriji Snapdragon 410 čipseta, s tim da je prisutan u manjem broju uređaja, te je i nama ovo bila prilika da se upoznamo bolje sa njime. Sačinjen je, takoreći, od četvorojezgarnog procesora sa A53 jezgrima na 1.3 gigaherca radne frekvencije, dok je grafički procesor Mali-T720MP2, što i ne obećava baš mogućnost igranja novijih naslova na jačim podešavanjima, mada to nismo ni očekivali. Dva gigabajta radne memorije pomaže pri multitaskingu, dok se i ostali detalji mogu videti u tabeli ispod.

Specifikacije
 • Proizvođač Alcatel
 • Model Shine Lite
 • Predstavljen Septembar 2016.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 6.0.1 Marshmallow
 • Tip ekrana IPS LCD
 • Rezolucija ekrana 1280x720p
 • Gustina ekrana 294 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video 720p @ 30fps
 • Prednja kamera 5 MP, LED blic
 • Blic dual-LED
 • Dijagonala ekrana 5.0 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.2
 • GPS Da
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Otiska prsta, ubrzanja, udaljenosti, osvetljenja, kompas
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Quad-core 1.3 GHz A-53
 • Memorija telefona 16 GB
 • RAM 2 GB
 • GPU Mali-T720MP2
 • Chipset MediaTek MT6737
 • Dimenzije 141.5 x 71.2 x 7.5 mm
 • Masa 156g
 • Baterija 2460 mAh
 • Prenos podataka Quad-band 2G, Quad-band 3G, LTE 1, 3, 7, 8, 20, 38

Sintetički testovi takođe potvrđuju da je MediaTek-ov čipset izgleda nešto inferiorniji u odnosu na konkurente iz Qualcomm-a i Samsung-a, imajući u vidu da 27.500 hiljada poena u AnTuTu testu i nije baš dostignuće posebno vredno hvale. Međutim, ono što nas više brine je što čak i u svakodnevnoj upotrebi Shine Lite pokazuje znake sporosti i neoptimizacije, što posebno čudi ako se zna da je Android 6.0.1 Marshmallow na njemu gotovo potpuno stock, uz tek retke izmene, koje svakako ne bi trebalo da preterano opterećuju sistem...


softver1_s_2.jpg


Sporiji odziv komandi u
raznim situacijama, neretko nazivan i lagovanjem, prisutan je već kod otključavanja telefona senzorom otiska prsta, gde se često dešavalo da pomislimo da telefon nije iz nekog razloga odreagovao na prvi dodir i već posegnemo da opet dotaknemo odgovarajuće mesto... Kada se telefon otključa, u samom sistemu, uglavnom je kretanje kroz menije i sistemske aplikacije tečno, mada se čak i na listanju homescreen-ova desi sporadično "štuckanje". Naravno, ne radi se ni o čemu što bi primetno onemogućilo ili posebno usporilo korisničko iskustvo, ali, naravno - nervira...


softver2_s_3.jpg


Operacije koje posebno opterete čipset telefona, iziskujući od procesora da se "
napregne" koliko je to moguće, umeju da uspore telefon, ukoliko se u tom trenutku koristi i za još štošta (recimo, prilikom update-ovanja aplikacija), pa - skoro da je bolje ostaviti ga sa strane dok se zahtevni deo posla ne obavi... U tim trenucima posebno je vidno čekanje na pokretanje aplikacija, koje ni inače nije sjajno, mada se mora reći da je u granicama normale.


softver3_s_2.jpg


Čemu možemo da "zahvalimo" za
ovakvo stanje sa performansama Shine Lite modela - nismo sigurni, tek, čini nam se da optimizacija sistema, tj. uklapanje ove verzije Androida sa konkretnim čipsetom nije obavljena na optimalan način. Jednostavno, istu verziju operativnog sistema, sa praktično potpuno istim izmenama na korisničkom interfejsu, zaticali smo i pre na Alcatel-ovim uređajima sa čak i slabijim procesorima, pa su performanse i osećaj u radu bili na višem nivou. Stoga, kako će problem verovatno biti uočen i od strane korisnika, nadamo se da će nadogradnja sistema u skorije vreme ispraviti trenutno prisutne nedostatke i blagonaklono uticati na živost sistema.


softver4_s_2.jpg


O samom UI-
u sistema nećemo preterano trošiti reči, imajući u vidu kako njegovu sličnost sa stock Androidom, tako i činjenicu da smo ga u gotovo istom obliku već par puta sretali na pojedinim drugim uređajima iz Alcatel-a, nedavno predstavljanim na našem sajtu. Stoga, osvrnućemo se u kratkim crtama tek na detalje koji se u stock Androidu ne pojavljuju. Tu pre svega mislimo na svojevrsne konfigurabilne prečice na Lockscreen-u, prigodno nazvane Functions, kojima se ubrzano može dospeti do željenih aplikacija ili izvršavanja akcija, kao i na Turbo Preuzimanje, koje predstavlja kombinaciju WiFi i Data download-a u situacijama kada je korisniku bitno da što pre "skine" neki fajl sa interneta.


softver5_s_1.jpg


Tu su i pojedine aplikacije koje su dodate na standardne sistemske, mada moramo priznati da ih nema puno: Alcatel je i poznat po tome da u poslednje vreme ne "ubacuje" mnogo bloat-a u sistem, nego kroz svoj app-hub nudi opciju korisnicima da sami instaliraju šta žele. Pritom, ni tzv. duplih aplikacija nema mnogo, te sistem zaista ne deluje preterano opterećeno u tom smislu.

Utisci

Ekran

Ekrani od 5 inča u kategorijama osim onih luksuznijih i dalje nude uglavnom HD rezoluciju, što zbog ušteda u proizvodnji, što zbog uticaja na autonomiju uređaja, mada se mora priznati da na ovoj dijagonali 720p i ne deluje loše ako je ekran dobro kalibrisan.


alcatel_shine_lite_9_s.jpg


Shine Lite nije izuzetak u ovom slučaju, i IPS LCD ekran sa 294 ppi ne razočarava - šta više, ima čime da se pohvali. Maksimalna osvetljenost ekrana je vrlo dobra, te upotreba uređaja na otvorenom nije predstavljal problem, dok je najniža osvetljenost ipak povisoka, pa bi upotreba ekrana po mrklom mraku mogla biti i prijatnija. Pored toga, reprodukcija boja je vrlo dobra, čak je i crna prilično - crna, dok bela tek jedva primetno vuče na plavičastu, ali bez posebnih razloga za brigu.


alcatel_shine_lite_10_s.jpg


Kontrast nam, iako ga nismo merili specijalizovanim uređajima, deluje sasvim uredno, što i ne iznenađuje ako se uzme u obzir solidna crna boja, dok uglovi gledanja ne predstavljaju problem
, što vidimo čak i bez ikakvih instrumenata - do distorzije prikaza dolazi tek pri besmisleno zakošenom uglu gledanja, pri kom upotrebaviše i nema smisla. Sve u svemu, iako ne nudi ništa spektakularno i u liniji je sa ostalim komponentama uređaja, displej na Shine Lite predstavlja jednu od komponenti koje svoj posao obavljaju narevnosnije.

Baterija

Videvši još po predstavljanju telefona, neko vreme pre nego što će nam doći na test, da na ekran od 5 inča ima bateriju od čitavih 2460 miliamperčasova, pomislili smo da bi mogao biti jedan od uređaja sa možda i odličnom autonomijom, posebno ako na kapacitet baterije dodamo i podatke o čipsetu, koji bi trebalo da spada u red ekonomičnijih. Nažalost, u realnosti, situacija nije tako sjajna...


baterija_s_4.jpg


U standardnim uslovima korišćenja, kojima podvrgavamo i ostale uređaje koji nam "padnu šaka", Shine Lite je tokom klasičnog dana upotrebe uspeo da iznedri tek nešto više od 3h sa upaljenim ekranom, što je jedva prosečan rezultat, ako ne i nešto ispod toga... Osim ako displej ovog modela nije neuobičajeno visok potrošač, opet dolazimo do zaključka da je optimizacija negde zakazala, te verujemo da će ispravke na sistemu pomoći i autonomiji da Shine Lite zaokruži u celinu bez vidljivijih nedostataka.

Napomenućemo još samo da se posebno slabo telefon pokazao na polju gledanja video sadržaja, kada smo imali utisak da baterija pokazuje sve niži procenat svaki put kad bacimo pogled ka gornjem desnom uglu ekrana. Uz to, i u samom stand-by režimu se dešavalo da procenti "odlaze" prebrzo, čemu su mogli kumovati i blago ispodprosečni WiFi i telefonski prijemi signala, posebno kada je 4G mreža u pitanju.

Kamera

Zadnja kamera Shine Lite modela rezolucije je 13 MP, i ne krase je posebno istaknute pogodnosti, imajući u vidu da u cilju pravljenja što boljih fotografija i videa pomaže tek autofokus, uz dual-LED blic. Opet, nekako nismo ni očekivali optičku stabilizaciju slike ili laserski autofokus u ovoj cenovnoj kategoriji, te se ne obaziremo preterano na specifikacije, nego više na ono što kamera zaista i pruža kao rezultat. No, pre toga, par reči o dizajnu interfejsa aplikacije kojom se upravlja kamerom.


kamera1_s_1.jpg

kamera2_s_1.jpg


"
Svajpovanjem" levo ili desno sa glavnog ekrana, može se odabrati mod Panorame, ili Split Catcher-a, koji omogućuje da se slika sastavi iz više delova koji se zasebno uslikaju (dajući samo deo kadra), a zatim spoje u jedno. Pored okidača fotografije nalaze se prečice do galerije (sistemske, ne Google Photos) i video moda, dok je u meniju sa gornje strane prisutno par podešavanja, poput HDR-a, blica ili prelaska na prednju kameru, kao i "ulaz" u opšta podešavanja, gde nas je neprijatno iznenadilo pre svega to što smo potvrdili da je video ograničen na 720p rezolucije, verovatno softverski, jer sumnjamo da čipset nije u stanju da je proizvede.


alshine_IMG_20161206_150020_s.jpg

alshine_IMG_20161206_150035_s.jpg


I
spostavlja se da je i pored oskudnih specifikacija kamera na Shine Lite-u u stanju da proizvede više no upotrebljive fotografije (pa čak i video snimke!), uz malo igranja, da tako kažemo... Naime, automatski mod ima prilično loš dinamički opseg i sve što nije obasjano solidnom količinom svetlosti ostaće uskraćeno za detalje, dok pojedini tamniji delovi kadra na fotografiji ispadnu praktično potpuno crni. Ipak, leka ima i za ovu situaciju, i pogađate - radi se o HDR-u.


alshine_IMG_20161206_150102_s.jpg

alshine_IMG_20161206_150109_s.jpg


U ovom modu, detalji u senkama budu izvučeni na pristojan nivo, dok svetliji delovi kadra na budu preterano preeksponirano, tako da praktično savetujemo da se HDR konstantno koristi pri "fotkanju" ovim telefonom. Uz to, recimo i da je nivo šuma prilično nizak, a primetili smo i pad oštrine pri ćoškovima kadra. Boje nisu potpuno tačne, deluju nešto "mrtvije" nego što bi trebalo, mada se ne radi ni o čemu posebno zabrinjavajućem. Sve u svemu, ponekad možda i iz drugog pokušaja, kamera ovog modela daće i vrlo solidne fotke.


alshine_IMG_20161206_150452_s.jpg

alshine_IMG_20161206_150122_s.jpg


Video snimke prate iste boljke kao i
fotografije, s tim da ovde HDR mod nije tu da priskoči u pomoć. Ipak, i pored niske rezolucije, snimci deluju korektno po pitanju tečnosti, fokus se ne gubi, a čak i elektronska stabilizacija deluje korektno, osim prilikom hoda tokom snimanja, kada je pomeranje vidno na snimku. Zvuk je, takođe, iznenađujuće čist i dovoljno jak.


alshine_IMG_20161206_165025_s.jpg

alshine_IMG_20161206_150552_s.jpg


Prednja kamera ima i pominjani LED blic da joj pomogne u uslovima slabijeg osvetljenja, što ipak nismo isprobavali. No, pri dnevnoj svetlosti, uočili smo relativno čudnu situaciju: deluje nam da fiksni fokus nije baš sjajno odmeren za selfi fotografije... Tek kada se telefon malo približi licu, nivo detalja bude nešto bolji. U suprotnom, slika bude prilično mekana, i sa bojama koje ne deluju prirodno.
Uz malo igranja, i solidni selfiji mogu se napraviti.


alshine_IMG_20161206_150200_s.jpg

alshine_IMG_20161206_150208_s.jpg

 


Sa tom rečenicom kao savetom korisniku nekako i zaključujemo priču o kamerama modela sa testa: poželjno je načiniti više primeraka fotografija istog kadra, da bi se sa većom sigurnošću moglo očekivati da je neki od njih onaj "pravi". Razlog je, verovatno, softverske prirode, pa se može i korigovati s vremenom, mada, i ovako, Shine Lite daje sasvim pristojne rezultate.

 

Zaključak

U neku ruku, razmišljajući o potencijalnoj sudbini Shine Lite-a, vraćamo se na staro pitanje: uravnoteženi uređaji, kojima je sve "ok", ili smartfoni koji se ističu po nekom kriterijumu, koji bi trebao da im bude i osnovni selling-point? Shine Lite svakako više deluje kao da bi mogao pripasti drugoj kategoriji, ne samo zbog jasnog izdvajanja usled posebnog dizajna, nego i pošto u pojedinim segmentima ne prati konkurenciju, pre svega u pogledu performansi i baterije.


kofer_shine_4_s.jpg


Kao i uvek, istaći ćemo da je odgovor na pomenuto pitanje vrlo individualan, uz opasku da nas iskustvo podučava tome da nekako ipak bolje na tržištu prolaze uravnoteženi modeli, bez posebnih stavki... Međutim, Shine Lite može biti izuzetak od te pojave, prosto usled svog aduta u vidu činjenice da od svih kvaliteta koje savremeni telefon može da ima (dizajn, kamera, ekran, baterija...), kupci u njegovoj kategoriji najviše pažnje posvećuju - izgledu...


alcatel_shine_lite_8_s.jpg


Stoga, a imajući u vidu da se ovde zaista radi o nesvakidašnje lepom i perfektno izrađenom telefonu, može se reći da je Shine Lite
potencijalni hit. Jasno, da bi to i ostao, ako već postane, moraju se i primećeni nedostaci otkloniti. Međutim, ako se i to desi - deluje da ćemo imati telefon koji je i zaokružen proizvod, pored toga što izgleda kao premium uređaj...
Prednosti:

- Prefinjen dizajn
- Visok kvalitet izrade
- Stock Android


Nedostaci:

- Vrlo klizavo kućište
- Povremena "štucanja" u radu


Telefon na testiranje ustupio Alcatel

milan Neregistrovan korisnik
Da li uzeti ovo ili huawei y6 II compact? Drzao sam oba u ruci i mnogo mi se svidja kako je alcatel uradjen, ali mi se cini da je selfie camera mnogoo bolja na y6, prednji blic je jaci kod y6, ugao je siri kod y6 i slike dosta ostrije i svetlije. Meni je jako bitna prednja kamera i izgled... molim za savet.
Hvala

Test: Motorola Moto Z i Moto Mods (Video)

Test: Tesla Smartphone 6.2 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109