Greška

Došlo je do greške.

Test: Alcatel Pop Star

22.08.2016 10:48 | 7 Mobile
Test: Alcatel Pop Star

Konkurencija u klasi pristupačnih telefona zahuktava se sve više i više, iz godine u godinu. Razlozi su jasni. Pre svega, broj proizvođača generalno raste, a gotovo svaki novi ”igrač” na tržištu nudi uređaj i u ovoj kategoriji. Stoga, broj samih modela u njoj raste. Pored toga, sa generalnim napretkom mobilnih uređaja, sve bolje i bolje karakteristike i specifikacije smartfona spuštaju se polako i u ulaznu grupu modela, pa tako pristupačni uređaji sve više po mogućnostima podsećaju na modele niže srednje klase od pre godinu, dve.

Miroslav Nikolić

Alcatel je nekako uvek imao privlačne modele iz kategorije onih prijateljski nastrojenih prema novčaniku. Čak je uvek nudio i više od jednog povoljnog modela, izbegavajući „kanibalizam“ unutar sopstvene ponude, nudeći modele koji se fokusiraju na različite aspekte upotrebe, tako nudeći i za svakoga po nešto. Telefon koji vam ovom prilikom prikazujemo takođe ima neke svoje adute, dok na pojedinim poljima ima mesta za napredak. Pogledajmo sa čime Pop Star konkretno raspolaže.

alcatel_pop_star_1_s.jpg


Raspakivanje, dizajn i hardver

Pakovanje Pop Star modela vrlo je nekonvencionalno. Unutar jedne kutije-okvira, nalazi se više manjih kutija-fioka, a u kojima se nalaze delovi telefona (pošto su kućište i baterija inicijalno rastavljeni) i razni dodaci. Kad smo kod dodataka, Alcatel i njima pokušava da „dopre“ do kupaca. Konkretno, pored standardnih USB-kabla, adaptera za struju i uputstava, u pakovanju zatičemo i slušalice, koje češće nisu prisutne u ovom cenovnom rangu, nego što jesu, a pored toga i tri različite maske za leđa! Da, čak tri, i to u ovom slučaju – belu, srebrnu i zlatnu. Zaista lep potez, koji kupcima omogućuje da personalizuju svoj telefon, ili eventualno s vremena na vreme promenom razdrmaju pojavnu komponentu svog uređaja.

alcatel_pop_star_2_s.jpg

Dizajn je u skladu sa Pop serijom, pa ne čudi što sa prednje strane ne bismo razlikovali, recimo, Pop Up i Pop Star, koji je do nedavno bio na testiranju kod nas. Prvo, bezeli sa svih strana ekrana su crne boje, Home dugme je hardversko, ali su ostala dva (Back levo i Recents desno) kapacitivna, a iznad ekrana je samo zvučnik jasno vidljiv, okružen senzorima koji su uklopljeni u okoliš i prednjom kamerom. Sa zadnje strane, ispod kamere i blica zatičemo samo logo serije uređaja i proizvođača, te zvučnik sa malom plastičnom odstupnicom, da pri spuštanju na leđa zvuk ne bude skroz zagušen.

alcatel_pop_star_12_s.jpg

Sa gornje strane telefona nalaze se samo mikrofon za eliminaciju šuma i 3.5mm ulaz za slušalice. Dole je glavni mikrofon za razgovore, kao i micro-USB ulaz, dok sa desne strane vidimo Power button i Volume rocker, tim redom, gledano odozgo. Leva strana je prazna.

alcatel_pop_star_6_s.jpg

Bela maska koju smo koristili najviše vremena pokazala se vrlo dobro – čvrsto i solidno je uklopljena sa ostatkom telefona, potvrđujući tako dobar kvalitet izrade, nije se prljala (iako se to belim maskama telefona dešava), a mat površina je omogućavala solidan hvat imajući u vidu da telefon nije klizeo iz ruke, čemu doduše kumuju i same dimenzije uređaja: 141 x 71.5 x 8.6 milimetara. Za telefon ekrana od 5 inča, Pop Star je prilično kompaktan i ne predstavlja smetnju u džepu, a i upotreba jednom rukom je moguća.

alcatel_pop_star_7_s.jpg

alcatel_pop_star_8_s.jpg

Hardver i softver

Sa hardverske strane, nismo očekivali čuda. Znajući da ćemo svakako zateći low-end komponente, više smo se fokusirali na to kako će telefon raditi. No, pre nego što dođemo i do toga, pogledajmo ipak sa čime raspolaže Alcatel Pop Star.

Specifikacije
 • Proizvođač Alcatel
 • Model Pop Star 5022D
 • Predstavljen Septembar 2015.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 5.1
 • Tip ekrana IPS LCD, Corning Gorilla Glass
 • Rezolucija ekrana 1280 x 720
 • Gustina ekrana 294 ppi
 • Kamera 8 MP
 • Video Full HD video
 • Prednja kamera 5 MP, HD video
 • Blic LED
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Akcelerometar, senzor blizine, svetlosni senzor
 • Memorijski slot microSD
 • CPU 4 x 1.3 GHz, Cortex-A7
 • Memorija telefona 8 GB
 • RAM 1 GB
 • GPU Mali 400MP2
 • Chipset MediaTek MT6580
 • Dimenzije 141 x 71.5 x 8.6 mm
 • Baterija 2000 mAh
 • Prenos podataka Quad-band 2G, Quad-band 3G


Performanse i ponašanje u radu

Ipak, i pored hardvera koji ne samo da je relativno slabašan, nego je i prethodne generacije (procesor je 32-bitni), rezultati u benčmark aplikacijama pokazuju da je optimizacijom sistema postignuto da se nedostaci čipseta prikriju, te da telefon u radu prikaže solidne performanse. Štaviše, MediaTek MT6580 procesor i Mali 400MP2 grafika, praćeni gigabajtom RAM-a, nalaze se i u drugim uređajima na koje smo nailazili, ali rezultat od 24.000 poena u AnTuTu-u nije bio baš česta pojava među njima.

popstar_antutu_s.jpg

popstar_geekbench_s.jpg

Za ovako solidan nastup sigurni smo da je najzaslužniji skoro stock Android koji zatičemo na telefonu, i to verzije 5.1 Lollipop. Iako je šteta što uređaj nije još podignut na Marshmallow 6 verziju, tj. još nije bilo nadogradnje na nju, svakako da smo srećniji što je telefon na maltene čistom Androidu, nego da je njegov UI skinovan, što često ume da dovede do zagušenja u radu, posebno na slabijim uređajima.

popstar_softver1_s.jpg

Kako je stock Android dobro poznat, nećemo posebno duboko zalaziti u detalje, nego se kratko osvrnuti na razlike u odnosu na njega. Zapravo, jedine izmene koje su prisutne predstavljene su promenjenim ikonicama aplikacija (mada su same aplikacije stock tj. originalne Google-ove), nekim dodatnim aplikacijama koje potiču iz Alcatel-ove kuhinje, i par vrlo suptilnih izmena u UI-u. Pomenućemo samo dodatu opciju za Audio Profiles u Quick Settings delu notifikacionog panela, što će pozdraviti oni koji nisu navikli da koriste hardverske tastere za podešavanje profila.

popstar_softver3_s.jpg

Utisak u radu je vrlo dobar. U pojedinim situacijama imali smo utisak da su animacije malo usporene, što je verovatno učinjeno da ne bi bila vidljiva "štuckanja" u radu. No, ova pojava svakako ne utiče na korisničko iskustvo, bar ne tako da to zasmeta, posebno imajući u vidu cenovnu klasu Pop Star smartfona. Responzivnost je korektna, već po pritisku na Power ili Home dugme brzo se stiže do Lockscreen-a, dok nakon njegovog otključavanja telefon rado reaguje na komande. Jedino pri radnjama koje opterećuju procesor (update većeg broja aplikacija, otvaranje "teških" stranica prilikom surfovanja), vidi se da se radi o skromnom čipsetu, no unutar očekivanih okvira.

popstar_gbench_s.jpg

 

popstar_softver4_s.jpg

Jedina zamerka koju smo imali je što ekran nije uvek odreagovao iz prve, kao da mu manjka senzitivnosti, mada nismo sigurni da li je to hardverski ili softverski nedostatak. Bilo kako bilo, on ne pogađa čitav utisak u radu, koji je na više nego solidnom nivou za posmatranu klasu.

Ekran, kamera, baterija

Ekran

Malopre pomenuti ekran jedna je od svetlih tačaka ovog telefona. Naime, iako sve veći broj modela u ovoj kategoriji počinje da biva opremljen 720p displejima, i dalje postoje modeli koji poseduju nižu rezoluciju. Pomenimo samo LG K5 i Sony Xperia E4 modele, koji dolaze od prilično renomiranih proizvođača. No, nije samo rezolucija više nego odgovarajuća – nivo osvetljenja je vrlo visok i omogućuje lagodnu upotrebu telefona i na suncu, reprodukcija boja je solidna, iako bela blago vuče na plavičastu, a i nivo crne je čak vrlo korektan za ovu klasu, imajući u vidu da nismo imali utisak kao da se radi o tamno sivoj.

alcatel_pop_star_11_s.jpg

Iako naravno situacija nije ni blizu izražena kao što bi bila na nekom AMOLED ekranu, boje na Pop Star-ovom IPS-u su prilično izražene i vesele, te je praćenje multimedijalnih sadržaja na njemu prijatno iskustvo. Pritom, iako nije izrazito visokog kvaliteta, i dolazi do distorzije kada se pojača, zvuk je sasvim zadovoljavajući za klasu kojoj smartfon pripada, bilo da se sluša preko slušalica ili preko zvučnika. Pohvalili bismo i to da je na maksimalnoj jačini praktično nemoguće propustiti zvono ili neku notifikaciju.

alcatel_pop_star_9_s.jpg


Kamera

Kamere su element koji kod ove klase najčešće bude pogođen "merama štednje" u nameri da se telefon učini što povoljnijim. Nažalost, i Pop Star je bio zahvaćen ovim trendom, pa kamere ne oduševljavaju, nego su tek zadovoljavajuće. Zadnja je rezolucije 8 megapiksela, ima autofokus i mogućnost snimanja HDR snimanja, dok je prednja od 5 megapiksela. Kao što se može videti na primerima slika, zadnja kamera ne uspeva da "uhvati" veću količinu detalja, primetno je i mnogo šuma, a oštrina nije na zavidnom nivou.

popstar_cameraapp_s.jpg

 

HDR ume da popravi sliku dosta, kako oštrinu, tako i reprodukciju boja, dok je situacija u delovima slike pod senkom znatno bolja. Jedini problem je što objekti koji se kreću ostavljaju tragove ghosting-a, tako da je on svakako pogodniji kada nema pokretnih delova u kadru. Ako se HDR isključi, kamera uspeva da napravi korektne slike u dobro osvetljenim situacijama, ali je ponekad potrebno više pokušaja...

IMGPS_20160623_161430_s.jpg

IMGPS_20160623_161621_s.jpg

Video snimci praćeni su nedostacima koji pogađaju i fotografije, no frejmrejt je konstantan i za "uhvatiti" poneko zbivanje, video snimci biće korektni. Prednja kamera čak ponekad deluje da se bolje izbori sa nepovoljnim uslovima osvetljenja (oblačan dan) od zadnje, uz naravno (još) manje detalja. U svakom slučaju, za povremeni selfi i Skype chat će poslužiti.

IMGPS_20160624_190401_s.jpg

IMGPS_20160624_190418_s.jpg


Baterija

Baterija se pokazala kao vrlo solidna. Sa 2.000 miliamperčasova, na 5-inčnom ekranu uz stock Android nadali smo se njenim dobrim performansama. Srećom - tako je i bilo. Tokom punog dana, uz dosta pokrenutih servisa koji rade u pozadini, i perioda vrlo slabog signala, uspeli smo da "izvučemo" nepunih 4 sata ekrana na otprilike 22h korišćenja.

popstar_baterija_s.jpg

Postoji i Power-saving mod, koji se automatski pokreće na poslednjih 15% baterije, ako korisnik to sam ne isključi. No, deluje da će za korisnike koji se odluče za uređaj iz ove klase svakako trajanje baterije biti takvo da neće posezati za bilo kakvim softverskim dodacima za njeno produženje.

Zaključak

Alcatel Pop Star pružio nam je nekoliko dana prijatnog druženja. Kada se u redakciji nađe neki od pristupačnijih telefona, često pomislimo kako će bar neka od upotrebnih komponenti biti oslabljena u cilju smanjenja cene uređaja. No, čak i kada se to desi, to ne mora biti na krajnje opšte nezadovoljstvo korisnika. Upravo tako bilo je i u ovom slučaju.

G46745.jpg

Pop Star svakako ima svoje adute, pre svega u vidu dobre izrade, dodataka koji dolaze uz njega, ekrana kakav nemaju svi modeli ove klase, i naravno - stock Androida. Kako svi ovi elementi baš direktno utiču na svakodnevnu upotrebu uređaja, zaključujemo da je Pop Star uređaj koji ima svoje adute u tržišnoj borbi. Kada se na njih doda i cena koja je krajnje pristupačna, uz činjenicu da je prisutan i kod provajdera - svi elementi za uspeh su zadovoljeni...


Prednosti:

- Tri primerka leđa telefona u pakovanju
- (Skoro) stock Android
- Solidan ekran
- Cena


Nedostaci:

- Neubedljive kamere
- Zastareo hardver
- Vrlo slaba grafika


Telefon na test ustupio Alcatel.

docleano Neregistrovan korisnik
Čudi me zašto i dalje čak i stručnjaci prenosne računare sa android OS i dalje zovu "telefonima", kada to odavno nisu. "telefon" je samo jedna od opcija prenosnog računara, koja uopšte ne mora da se koristi...
mironiko Član postova: 3456
Citaj pazljivije - nisam napisao da takvi telefoni ne postoje: "...ali ako se posmatraju samo uredjaji u zvanicnoj prodaji i njihove cene, nazalost ni nema nesto mnogo povoljnijih telefona..."
jericho Moderators postova: 7734
Pa ne bas, Prestigio Muze C3 kosta skoro upola, sa istim hardverom.
mironiko Član postova: 3456
Jbg, dobili smo ga na test kad smo ga dobili... Sta ces, svakako je u ponudi operatera, tako da je jos aktuelan po tom pitanju.
Nedostaci se, bar kod mene, nisu videli. A pakovanje je bilo sealed kad mi je telefon stigao.
Inace, mozda se cena cini povisokom kada se uzme u obzir da se za te pare moze kupiti bolji telefon preko KP ili tako nekim putem, ali ako se posmatraju samo uredjaji u zvanicnoj prodaji i njihove cene, nazalost ni nema nesto mnogo povoljnijih telefona...
jericho Moderators postova: 7734
Razmisljao sam da uzmem ovaj telefon kao sluzbeni, ali je na famoznom mobilnomsvetu svaki drugi komentar bilo neko kukanje na neku neispravnost. Kasni vam puno ovaj test, telefon je na trzistu skoro godinu dana.

Test: Tesla Smartphone 9

Imamo dobitnika: Alcatel Idol 4 telefon i VR uređaj u rukama našeg čitaoca

10104
10105
10106
10107
10108
10109