Greška

Došlo je do greške.

Test: Alcatel Pop 4

06.09.2016 10:52 | 5 Mobile
Test: Alcatel Pop 4

U "donjem domu" Alcatel portfolija je poprilična gužva. Postoji prilično jaka ponuda pristupačnih modela, i to kroz više serija: Pop 2, Pop 3, Pop 4, Pop, Pixi 3, Pixi 4. Ovo su tek serije, a modela unutar njih ima po nekoliko, različitih veličina ekrana i specifikacija, iako ih sve povezuje to da su ili u pitanju praktično entry-level uređaji. Možda će se ovo nekome učiniti preopširnim za takav segment tržišta, ali Alcatel ne menja svoju politiku po pitanju široke ponude kupcima koji nisu spremni da za smartfon daju mnogo novca.

Miroslav Nikolić

U moru telefona koji se mogu odabrati, na našem današnjem testu nalazi se jedan od tek nedavno predstavljenih - Pop 4, sa ekranom dijagonale 5 inča. Ovo je u neku ruku bitno istaći, jer ima i modela koji se zovu isto, ali se razlikuju po veličini ekrana (potencijalno i po hardveru), te se isticanjem veličine ekrana u zagradi iza imena modela Alcatel brani od zabuna. Kada je ovaj model u pitanju, zabune teško da bi i bilo, jer njegovih "rođaka" drugačijih dijagonala i potpuno istog imena (još) nema, mada postoji model Pop 4+ sa ekranom 5.5, pa i ovde postoji razlog za oprez prilikom traženja konkretnog telefona. Da ne pričamo o tome da Alcatel nudi i Pop 4S...Bilo kako bilo, kada smo napokon utvrdili koji će to telefon biti nešto detaljnije predstavljen na narednim stranama, logično je da se zapitamo da li on ima solidnih izgleda za uspeh na tržištu, imajući u vidu da i unutar same kompanije ima mnoštvo konkurenata, dok, naravno, preostalu konkurenciju nikako ne možemo izostaviti iz razmatranja. Srećom, Pop 4 ima svojih aduta, i uz dobar plasman na tržište, koji bi uključivao i ponudu preko paketa provajdera, mogao bi da ostvari solidne prodajne rezultate.O kojim se to adutima radi, i kako mogu da pomognu da Pop 4 nađe svoje mesto pod suncem, i to još u klasi sa najvećim brojem pripadnika?


Dizajn i ergonomija

Za razliku od većine naših testova mobilnih telefona, u kojima ste posle uvodnih reči navikli da vidite raspakivanje uređaja, ovde nećemo moći mnogo da govorimo na tu temu, jer nam je telefon dostavljen u pretprodajnom paketu, koji nije sadržao sve elemente koji će inače dolaziti sa uređajem. No, kako saznajemo, prodajno pakovanje će pored telefona imati i USB-kabl i adapter za struju, dok će, barem u početku prodajnog perioda, sa telefonom stizati i poklon-maska. Svakako se ne radi o najbogatijem pakovanju telefona, no za posmatrani cenovni rang, nemamo osobitih primedbi. Uostalom, kome je sama oprema koja dolazi sa telefonom primarna, čak i u ovoj kategoriji, već u okviru ponude samog Alcatel-a može da nađe modele koji su bogatije opremljeni.

Prvo što upada u oči, čim se telefon uzme u ruke i porazmisli se o dizajnu i uopšte spoljnjem utisku koji Pop 4 ostavlja, jeste njegova ergonomija. Naime, sa dimenzijama od svega 140.7 x 71.4 x 8 milimetara, spada među najkompaktnije telefone ekrana 5 inča, dok sami materijali utiču na dobar grip telefona i prijatan osećaj dok se on drži, kako u ruci, tako i u džepu. Zadnja strana testnog primerka je bela i matirane je površine, dok se za prednju podrazumeva staklena površina. Iako nismo uspeli da nađemo podatak o zaštiti ekrana Gorilla Glass ili Dragontrail staklom, tokom testiranja ono nije pretrpelo nikakva oštećenja, kao ni ostatak telefona, koji je zaista odavao utisak čvrsto sklopljenog i generalno solidnog uređaja u tom smislu, mada nismo manje ni očekivali, imajući u vidu da Alcatel u poslednje vreme dosta pažnje posvećuje kvalitetu izrade svojih telefona - u svim klasama.


alcatel_pop_4_8_s.jpg


Iznad ekrana, koji će nešto kasnije u tekstu biti detaljnije obrađen, nalaze se prednja kamera, senzori, ali i jedno od iznenađenja koje Pop 4 model donosi: blic prednje kamere telefona. Ispod ekrana su kapacitivni tasteri, Back, Home i Menu, od kojih je samo Home uvek vidljiv, pošto je na njegovom mestu iscrtan permanentni kružić, dok ostali tasteri tek svetle par sekundi nakon pritiska na njih. No, ovo ne predstavlja problem jer je jasno gde se nalaze, i u praksi se retko promašuju.


alcatel_pop_4_2_s.jpg


Na desnoj strani telefona je sva "zabava", jer sve hardverske komande leže upravo tu - Power button i Volume rocker - dok je leva strana telefona potpuno prazna. Sa donje strane vidimo samo jedan od mikrofona i USB-ulaz, dok je gore drugi mikrofon i ulaz za slušalice. Ako ste se zapitali gde je slot za kartice, kod ovog modela je to pitanje rešeno na stari, dobri način, koji je sasvim moguć jer telefon nije unibody: leđa telefona se skidaju i kriju pristup uklonjivoj bateriji, slotu za SIM-karticu (naš model je single-SIM, mada verujemo da će kupci kod nas biti zainteresovaniji za dual-SIM verziju telefona), kao i onom za sd-kartice.


alcatel_pop_4_10_s.jpg


Na zadnjoj strani zatičemo kameru telefona (koja blago štrči u odnosu na kućište) ispod koje je LED blic, logo Alcatel-a, kao i serije POP nešto niže, ispod čega je još i otvor za zvučnik. Zvuk koji on reprodukuje nije fenomenalnog kvaliteta, ali nije ni loš, te imajući u vidu cenu ovog telefona, nemamo zamerki na tom polju. Korisnici svakako mogu biti zadovoljni jačinom zvuka - prilično smo sigurni da će korisnici ovog modela zvuk podešavati znatno ispod maksimalne jačine, osim ako ne budu hteli da im ukućani i kolege sa posla poskoče svaki put kada poruka pristigne, ili već neka druga notifikacija... O pozivima da i ne pričamo.


alcatel_pop_4_3_s.jpg

alcatel_pop_4_4_s.jpg


Sve u svemu, kad pričamo o spoljašnjosti modela Pop 4, ona je dopadljiva, uklopljena u dizajnerske pravce koje je Alcatel usvojio praktično za sve svoje modele osim flegšipova, i ergonomski odlična. Pritom, veliki izbor boja leđa telefona, kao i očekivanje da ona neće koštati mnogo, daju i priliku korisniku da uređaju da i notu promenljivosti, što je poželjno u svim cenovnim klasama, ali je u ovoj donekle i iznenađujuće. Na sve to, raduje nas još jedna potvrda posvećenosti Alcatel-a podizanju kvaliteta izrade svojih modela, nevezano za cenovni rang. Nadamo se da je to trend koji oni neće prekinuti, time možda terajući i ostale proizvođače da se dodatno pokrenu na tom polju.

Hardver i softver

Telefoni iz ulazne cenovne kategorije retko su u situaciji da se pohvale iole snažnim hardverom. No, za korisnike kojima su smartfoni koje svakodnevno koriste upravo osnovni modeli, posebno jak hardver nije imperativ, nego solidno držanje prilikom odrađivanja uobičajenih radnji za jedan moderan pametni telefon. Tu pre svega mislimo na upotrebu aplikacija kao što su WhatsApp, Viber, Facebook, Instagram, YouTube, Chrome, poneku laganu igricu, slušanje muzike, korišćenje kamere i naravno, pozivanje i slanje poruka. Kada su pobrojane aktivnosti u pitanju, kao i njima srodne, i pored skromnih komponenti Pop 4 ne razočarava.

Specifikacije
 • Proizvođač Alcatel
 • Model Pop 4
 • Predstavljen Februar 2016.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 6.0.1
 • Tip ekrana IPS
 • Rezolucija ekrana 1280 x 720
 • Gustina ekrana 294 ppi
 • Kamera 8 MP
 • Video HD video
 • Prednja kamera 5 MP, LED blic, HD video
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.0 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Senzor osvetljenja, udaljenosti, akcelerometar, kompas
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Quad-core 64-bit, 1.1GHz
 • Memorija telefona 8 GB
 • RAM 1 GB
 • GPU Adreno 304
 • Chipset Qualcomm Snapdragon 210
 • Dimenzije 140.7x 71.4x 8mm
 • Baterija 2500 mAh
 • Prenos podataka Quad-band 2G, Penta-band 3G, LTE (do 150 Mbps)

Ukoliko se ne optereti zahtevnim "poslovima", Alcatel-ov pandan će pružiti sasvim korektno iskustvo u radu, i pored prilično skromnog hardvera. Uostalom, Snapdragon 210 je procesor osmisljen upravo za telefone koji nemaju visokih aspiracija kada je u pitanju obavljanje zahtevnih taskova, te i ne treba da nas čudi što je, na primer, snimanje videa ograničeno na 720p. No, njegova prednost u odnosu na procesore starijih generacija, a koji možda imaju nešto više sirove procesorske snage, leži u tome što je ovaj čip opremljen mogućnošću prijema 4G signala, koji na upotrebu može da utiče i dosta značajnije od nešto viših frekvencija rada ili dodatnih jezgara.

alcatel_pop_4_7_s.jpg

Još jedna komponenta koja, pored procesora, jasno kazuje da opterećivanje Pop 4 modela mnoštvom zahtevnih zadataka nije pametna rabota je - grafika. Adreno 304 grafički čip ne ostavlja prostora nadi da će zahtevnija igrica novijeg datuma moći da se pokrene bez štuckanja i niskog frejmrejta, čak i na slabijim podešavanjima. Srećom, za nešto ranije pobrojane vidove upotrebe, Adreno 304 je sasvim adekvatan, dok 1 GB RAM memorije ostavlja prostor za čak i pomalo multitaskinga.


Performanse i softver

Osnovni razlog za solidan "nastup" koji nam je Pop 4 priuštio i pored slabašnog hardvera je - softver. Uostalom, svima je jasno koliko dobro optimizovan i neopterećujući softver može da utiče na performanse telefona, kao i njegovo ponašanje u svakodnevnom radu. Upravo zato smo uvek pozitivno nastrojeni prema izvedbama Androida koje su što je bliže moguće slične stock Androidu, kao što je slučaj i sa ovom koju je Alcatel "ugradio" u svoj model. Kako se to odrazilo na rezultate u sintetičkim testovima, moguće je videti na slikama ispod, nakon čega se možemo osvrnuti na minimalna odstupanja od stock Androida koja su vidljiva na Pop četvorci, imajući u vidu da o samom stock Androidu nema smisla trošiti previše reči.


softver1_s_1.jpg


Do pre svega nekoliko dana, bilo bi apsolutno nemoguće uputiti ikakvu kritiku na račun Alkatela, a kada je u pitanju verzija Androida na ovom uređaju. No, kako je upravo tad puštena OTA nadogradnja na aktuelne Nexus telefone, kojom su dobili Android 7.0 Nougat, "ispada" da Pop 4 nema više poslednju verziju Androida. No, Marschmallow 6.0.1 koji zatičemo na njemu svakako je i dalje i više nego konkurentan, posebno uzevši u obzir retke (podržavamo što nisu suviše česte), ali korisne izmene interfejsa, načinjene od strane Alcatel inženjera.


softver2_s_2.jpg


Krenimo redom: telefon se može otključati DT2W opcijom (DoubleTap2Wake, a postoji i DT2S - DoubleTap2Sleep, za "uspavljivanje uređaja") i već prilikom pristupanja Lockscreen-u (do kog je, inače, moguće dospeti i preko Ambient Display opcije, retko prisutne i na skupljim telefonima), vidimo da je omogućeno hitro pristupanje grupi od maksimalno 5 aplikacija, koje korisnik sam može da podesi kroz Func Settings, imajući u vidu da je ove "prečice" do aplikacija Alcatel nazvao Functions.


softver3_s_1.jpg


Nakon dolaska do Homescreen-ova, vidimo da su ikonice pojedinih aplikacija izmenjene, ali da su u pitanju ipak Google-ove aplikacije, neizmenjene - tu mislimo na Calendar, Dialer, Calculator i slične. Tzv. duple aplikacije su retka pojava, pa na primer recimo Photos i Play imaju i pandane u vidu Gallery i Apps aplikacija poreklom iz Alcatel-ove kuhinje. Više nam je, zapravo, zasmetalo što zatičemo i aplikacije poput User Care, User Center i Games, za koje verujemo da su suvišne, mada ko zna - čim su uvrštene na spisak, možda i one imaju svoje verne korisnike.


softver4_s_1.jpg


I pojedina podešavanja unutar Quick Settings-a su izmenjena, pa je tako, recimo, omogućena direktnija kontrola audio profila od one koja definiše Disturb Rules, dok je i u samom Status Baru moguće uključiti ispis preostale količine energije u procentima. Radi se, dakle, pretežno o sitnim izmenama, ali koje pozitivno utiču na upotrebu telefona i čine je jednostavnijom - više zaista i ne bismo mogli da poželimo. Pored toga, iznenadilo nas je odlično ponašanje RAM memorije telefona, tj. keširanje sadržaja u istoj - kada smo u nekom od prethodnih pasusa pomenuli da je čak i multitasking donekle moguć i pored svega 1 GB radne memorije, verovatno smo zvučali nerealno. Vidi se, ipak, koliko stock Android znači, i koliko može da pomogne skromnijim uređajima.

Utisci


Ekran

Pričajući o hardveru telefona, jedne stavke se nismo dotakli, želevši da je ostavimo za poseban odeljak. Radi se o ekranu uređaja, i to iz prostog razloga njegovog isticanja u odnosu na skromni ostatak specifikacija. Rezolucija od 720p koja donosi 294 piksela po inču nagoveštava da bi prikaz slike mogao biti oštriji i kvalitetniji od proseka klase kojoj Pop 4 pripada, no i ostale karakteristike ne razočaravaju, te utisak o displeju ostaje vrlo dobar.


alcatel_pop_4_9_s.jpg


Balans bele boje, istini za volju, mogao bi biti malo bolji - već golim okom vidi se da ona vuče ka plavičastim nijansama. Ne radi se, naravno, o neoprostivoj zamerci, ali svakako je u pitanju nedostatak, imajući u vidu da nije moguće softverski podesiti parametre prikaza slike. No, ako uzmemo u obzir kakvi su ekrani većine telefona iz kategorije u kojoj je i Pop 4, tu se kritike završavaju, i možemo preći na pohvale.


alcatel_pop_4_11_s.jpg


Pre svega, slika je oštra i jasna, boje deluju sasvim realno, a iako se radi o IPS panelu, crna ima solidnu dubinu, čak i kada je osvetljenje podešeno na visoke vrednosti. Za takvim podešavanjem verovatno neće biti osobite potrebe, ako se osvrnemo na to da je nivo osvetljenosti linearan i na maksimalnim vrednostima prilično visok - kreće se tek negde ispod 450 nita. Stoga, i zahvaljujući solidnom kontrastu, ni upotreba na suncu ne predstavlja mučenje. Sve u svemu, displej na Alcatel-ovom modelu podgreva nade da se nastavlja trend opremanja jeftinijih uređaja sve boljim ekranima, a za koji se svakako nadamo da neće utihnuti, nego se dodatno razviti.


Baterija

Videvši o kakvom se hardveru radi u Pop 4 modelu, pretpostavili smo da će nedostatak procesorske snage da se "vrati" kroz štedljivo ponašanje čipseta u svakodnevnim operacijama. No, ispostavilo se da Snapdragon 210 nije pružio očaravajuće rezultate...


baterija_s_2.jpg


Kasnije će se pokazati da najslabiji aktuelni Qualcomm-ov procesor definitivno ima određenih nerešenih problema po pitanju optimizacije, imajući u vidu da je još nekoliko uređaja koji su se pojavili sa njim, donelo tek prosečne ili ispodprosečne rezultate trajanja baterije. Sa nadom da neće biti potrebna hardverska revizija čipseta, no da će softverska "štelovanja" biti dovoljna, možda ćemo videti i određena poboljšanja kada je baterija samog Pop 4 smartfona u pitanju.

optimizacija_baterija_s.jpg

No, do tad, on je u našim rukama na nekih 20ak sati upotrebe "davao" tek između 2.5 i 3h korišćenja ekrana, što nije rezultat vredan hvale, posebno kada se uzme u obzir da je 2500 mAh na ekran od 5 inča sasvim izdašno...

Kamera

Očekivanja na polju kamere nikad nisu preterano visoka kada se družimo sa telefonom koji kupce prevashodno pokušava da pridobije cenom, ili eventualno odnosom uloženo/dobijeno. Stoga, ni od Pop 4 modela nismo očekivali čuda, svakako priželjkujući da ne budemo baš razočarani. To se, srećom, nije desilo, a prvi detalj kome imamo da zahvalimo na tome je stock Android Camera aplikacija, koja je učinila rukovanje ovim delom softvera prilično jednostavnim i lagodnim. Broj podešavanja koji ona nudi relativno je skroman, no za korisnike ovog uređaja verujemo da će biti dovoljan.


kamera1_s.jpg

kamera2_s.jpg


Kvalitet fotografija je, sa druge strane, ostavio pomešane utiske. Istina, dan tokom kog smo odlučili da napravimo nekolicinu fotografija i snimaka ovim telefonom bio je prilično siv i tmuran (čak nas je na tom poduhvatu i kiša uhvatila), ali kamera je to nekad znala i solidno da prikrije. Da se to i desi, HDR je značajno pomagao, a opet, u pojedinim momentima nije uspevao da odradi posao kako valja. Uopšte, kamera je prikazivala prilično nekonzistentan rad - neke slike, čak i istog kadra, ispale bi vrlo solidno, dok bi ostale bile primetno slabijeg kvaliteta...


IMG_20160706_122501_s.jpg

IMG_20160706_122524_s.jpg


Ako se zadržimo na fotografijama koje smo napravili, a koje spadaju u grupu boljih, moramo priznati da su one solidnog kvaliteta. Postprocesinga nema mnogo, te oštrine zna da nedostaje i gde bi trebalo da je bude, dok je šum na razumnom nivou. Dinamički opseg je prilično uzak (ponavljamo, dan je mogao da bude pogodniji), te boje nisu uvek posebno izražene, što se posebno može reći za one iz kategorije toplijih.


IMG_20160706_122556_s.jpg


Autofokus radi prilično dobro, dok manuelno fokusiranje ume da napravi probleme kako sa ekspozicijom, tako i sa čudnim uticajem na boje, koje bi znale da deluju prilično izbledelo. Sumnjamo da je ono, zapravo, krivac za dobar deo slika koje nam i nisu baš uspele... Prednja kamera nema autofokus, ali je fiksni fokus dobro odmeren za selfije, koji su generalno niskog kvaliteta, ali svakako solidnog za jednu prednju kameru - pritom, njih ne prati problematično ponašanje koje smo uvideli praveći fotografije zadnjom kamerom, nego sve slike budu manje-više istog kvaliteta i bez pojave anomalija.


IMG_20160706_122651_s.jpg


Video snimci spadaju u kategoriju onih koji su tu čisto da se ne kaže da ih telefon uopšte nema kao opciju. Pre svega, rezolucije su 720p, ali i ako to zanemarimo, verujući da korisnicima ovog telefona bolji možda neće ni trebati, ne možemo da zanemarimo vrlo nizak nivo detalja, kritično loš dinamički opseg, kao ni autofokus koji često "luta", u potrazi za optimalnom oštrinom. Sve u svemu, koliko su fotografije znale i pozitivno da nas iznenade, video nije.

Pogledajte primer videa!

Red dolazi na konačno svođenje utisaka... 

Zaključak

Vremena kada je Alcatel bio jedan od retkih renomiranih proizvođača mobilnih telefona daleko su za nama. Od tada, ova (nekada francuska) firma prošla je nekoliko faza razvoja i sazrevanja, ne bi li se opet vratila među bitne igrače. Trudeći se da zaposedne što veći deo tržišta, nastoji da u što više cenovnih kategorija ponudi uređaje koji imaju čime da se istaknu - a posebno u entry-level klasi.


alcatel_pop_4_1_s.jpg


Pop 4 pravi je primer kako pristupačan telefon, da ne kažemo jeftin, ne mora zapravo da ostavlja utisak jeftinog. Štaviše, pojedina svojstva koja poseduje spadaju među one koje asociramo sa modelima nešto viših cena. Tu pre svega mislimo na kvalitet izrade, koji će ako se trendovi ne promene, uskoro postati zaštitni znak Alcatel-a, ali i na kvalitet softvera i displeja.Generalno smo vrlo zadovoljni što su solidni ekrani sve prisutniji i kod telefona nižih kategorija, a svakako smo još zadovoljniji što se glas razuma uvlači među proizvođače, od kojih sve više gleda da svoje skinove interfejsa olakša i približi Google-ovom, a neki i prelaze na near-stock Android. Pokaže li se ova težnja i u praksi održivom, imaćemo sve više telefona pristupačne cene, a vrlo dobrih u radu. Do tad, Alcatel Pop 4 ima čime da se istakne, i ostavi dobar utisak...


Prednosti:

- Odličan kvalitet izrade
- Ergonomija
- Vrlo dobar ekran
- (Skoro) stock Android verzije 6.0.1


Nedostaci:


- Nekonzistentno ponašanje kamere
- Loši video snimci
- Slaba grafika
- Baterija je mogla biti bolja

Telefon na test ustupio Alcatel.

DeniKide Neregistrovan korisnik
@mironiko, jedino ako računaš cene njihovih telefona, onda možeš tako da gledaš, odnosno samo je tu parirao pomenutimm 'kućama ' koje si nabrojao, plus uvek su imali dopadljiv dizajn. Sećam se 2002., i modela 511, koji sam kupio bratu. Nisam ga ni probao, mladost-ludost, naravno, nije imao domet. Tako da su i tada bili na veoma lošem glasu, bar što se tiče kvaliteta, iako su imali vrhunski domet, uostalom, kao i Motorola. Uzgred, i danas kubure sa kvaliitetom, te je na mom Idol X otišla ploča, a drugar je imao prvi Ido i njemu je otišla ploča. Znam dosta ljudi koji imaju problema sa Alcatel aparatima. Ok, možda je takva 'priča' za naše tržište, ali ja ih svakako izbegavam u širokom luku. Na kraju pogledaj kakvi su im najnoviji high-end smart telefoni, i videćeš da su daleko od bilo koje ozbilnje , tj ozbiljnije 'priče'. Tu im čak ni promena logoa ne pomaže. Dobro, bili su na sedmom mestu pre nekoliko godina, ali to nije toliko ni bitno, niti dokazuje bilo kakav kvalitet, jer pitanje je gde su danas, mada znam odgovor: srednja klasa kineskih telefona, i to u najboljem slučaju.
mironiko Član postova: 3458
@Jericho
Pa rekao bih da je Pop 4 savremeniji i nesto bolji, mada je i skuplji, s tim da Pop Star ima bolju bateriju, i radi i on sasvim korektno.
@DeniKide
Hmm, koliko se secam, bio je jedan od retkih proizvodjaca sa imenom u vreme kada su Nokia, Motorola i Sony-Ericsson "ubijali", tako da bih rekao da jeste bio renomiran, mada je to stvar licnog stava i pogleda na situaciju.
DeniKide Neregistrovan korisnik
'Vremena kada je Alcatel bio jedan od retkih renomiranih proizvođača mobilnih telefona daleko su za nama'- Nikako se ne bih složio, jer nikada Alcatel nije bio renomiran proizvođač, već samo poznat, sa dopadljivim dizajnom. Postao je 'poznat zbog nižih cena, u odnosu na tadašnju konkurenciju, a i sada prati te tokove, što ste uostalom i sami objasnili.
jericho Moderators postova: 7767
Pa koja je razlika izmedju njega i Pop Star koji ste testirali pre 7 dana? Koji je "bolji"?

Korisnički opis: Huawei P9 Lite, pobednik Benchmark izazova

Test: Honor 7 Lite

10104
10105
10106
10107
10108
10109