Greška

Došlo je do greške.

Test: Alcatel Pixi 4 Plus Power

03.07.2017 15:20 | 8 Mobile

Nebojša Todorović

Bilo je tu modela čije baterije su bile velike, ali Alcatel kao da je odlučio da tržištu podari smartfon koji neće imati sjajne karakteristike da se njima pohvali - ali će na polju baterije biti nenadmašan. I tako, Pixi 4 Plus Power je pred nama.

Već prvi pogled na specifikacije ovog telefona jasno govori da on neće ni pokušati da ponudi nešto više od osnovne funkcionalnosti u Android svetu, ali je i cena koja ga prati prilično usaglašena sa time. Samim tim, njegovo pozicioniranje potpuno je smisleno: kupaca koje mambo-džambo opcije telefona i vrhunski hardver ne zanimaju uvek ima, i uvek će biti, a dobre su šanse da njima Plus Power baš dobro "legne", posebno ako nisu skloni čestom traženju utičnice.Iz našeg ugla, čak se može reći da je testiranje ovog modela predstavljalo i manji izazov: nije uvek najlakše biti objektivan kada se u šake smesti jedan skromni radnik, nakon što su njima prodefilovali "zmajevi" poput P10 Plus ili U11 - tim pre, pažljivo smo pristupili razmatranju mogućnosti ovog modela, te na narednim stranicama možete videti do kojih smo zaključaka došli.

Raspakivanje i dizajn

Pakovanje Pixi 4 Plus Power modela relativno je standardno u smislu sadržaja, uz par prijatnih iznenađenja. Već grafika na kutiji sugeriše koji će biti najveći adut telefona u njoj (mada to svi njegovi kupci verovatno unapred i znaju), a zaštitna folija preko ekrana pre svega ističe kapacitet baterije i visoka očekivanja od nje. Zadnji poklopac telefona se inicijalno ne nalazi na njemu, tako da se baterija može videti. Potvrđujemo – ogromna je, ali (možda malo i iznenađujuće), nije izmenjiva.


alcatelpixi4_s.jpg


Pored nje, u prostoru koji će poklopac pokriti, vidimo i da Plus Power nema sad već rasprostranjeni kombo-slot (za dve SIM kartice, ili po jednu SIM i microSD), nego klasična dva slota za SIM kartice i jedan odvojeni za memorijsku. Pohvale za Alcatel na ovom potezu.


alcatelpixi44_s.jpg

alcatelpixi417_s.jpg


U kutiji zatičemo i slušalice, što zaista nije česta pojava kod modela ove cenovne kategorije, ali jeste trend koji Alcatel verno održava, bez obzira na kategoriju uređaja. Strujni adapter i USB-kabl se podrazumevaju, kao i uputstva za korišćenje, ali imamo i još jedan neuobičajen komad opreme: radi se o kablu za dopunjavanje drugih telefona iz baterije Pixi 4 Plus Power modela. Praktično, on može da se ponaša kao Power bank, i zgodni kablić omogućuje upotrebu ove opcije bez komplikacija.


alcatelpixi49_s.jpg


Pominjani poklopac baterije je vrlo interesantan. U potpunosti je izrađen od plastike, ali tekstura na njemu je sačinjena od mnoštva kružića, sve manjih kako se približava najvećem, u kome se nalazi logo proizvođača. Usled površine ovakve konstrukcije, telefon vrlo stabilno leži u ruci i nema bojazni od ispadanja, iako se radi o relativno velikom i teškom uređaju, imajući u vidu dimenzije od 152 x 78.3 x 9.9 milimetara, i čak 202 grama težine. Štaviše, uzevši u obzir dijagonalu ekrana i kapacitet baterije koju poseduje, možemo reći da je ovaj uređaj i razumno kompaktan, odnosno solidne ergonomije.


alcatelpixi43_s.jpg


Da dizajn ne bude potpuno generički, pored pomenute teksture leđa telefona, brinu se i crveni detalji na pojedinim mestima na kućištu. Naš testni uređaj je crn: na modelima drugih boja, ovi detalji su, logično, drugačijih boja, ali uvek u maniru koji ističe kontrast, i čini pojavu telefona interesantnijom i energičnijom. Konkretno, kad pričamo o crvenim detaljima na našem primerku, iznad ekrana naveden je kapacitet baterije, uokviren u poligon oblika baterije, modul kamere je okružen crvenim okvirom, kao i otvor za zvučnike i hardverski tasteri, Power i Volume.


alcatelpixi412_s.jpg


Pomenuti dugmići nalaze se sa desne strane telefona, dok levo nema posebnih sadržaja. Sa donje strane su samo mikrofon i USB-port, kao i udubljenje u plastici, zamišljeno da se tu smesti nokat, prilikom otvaranja zadnjeg poklopca. Njegovo skidanje je prilično teško: ovome doprinosi veliki broj "žabica" koje drže poklopac na svom mestu, i čine to vrlo čvrsto. Uostalom, generalno je kvalitet izrade vrlo dobar, iako je plastika jedini korišćeni materijal (ne računajući staklo ekrana), i telefon deluje izdržljivo i prilično moćno.


alcatelpixi410_s.jpg


Gornja strana telefona krije 3.5mm ulaz za slušalice, a od korisnih detalja valja pomenuti i LED-blic prednje kamere, i to prigodno "ušuškan" ispod zaštitnog stakla prednje strane. On, naravno, prati prednju kameru, a pored nje, iznad ekrana vidimo i zvučnik sa razgovore, koji tokom istih ume da dosegne i priličnu glasnoću, kao i par senzora. Ispod ekrana su samo kapacitivni Back, Home i Recents tasteri, iscrtani tako da se vide na crnoj površini, ali bez pozadinskog osvetljenja. Dakle, sve je učinjeno ne bi li se autonomija produžila koliko god je moguće, mada se nakon ove "inspekcije" spoljašnjosti ovog uređaja da primetiti da mu i izrada spada u jače strane, a i dizajn ima zanimljivih detalja.

 

 

Hardver i softver

U cenovnoj klasi u kojoj se nalazi Pixi 4 Plus Power nikad se ne može očekivati da uređaj poseduje osobito snažan hardver - retko čak i prosečan. Pa ipak, mislimo da je u ovom slučaju Alcatel otišao malo predaleko, "podarivši" svom modelu hardver koji je na ivici prihvatljivosti. Ako je stari, 32-bitni MediaTek MT6580 čipset donekle i za razumeti, usled svoje štedljivosti - 1 GB radne memorije ipak ne možemo da "oprostimo", imajući u vidu da to utiče na bilo kakav iole ozbiljniji vid multitaskinga na ovom telefonu.

Specifikacije
 • Proizvođač Alcatel
 • Model Pixi 4 Plus Power
 • Predstavljen Oktobar 2016.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 6.0 Marshmallow
 • Tip ekrana IPS LCD
 • Rezolucija ekrana 1280 x 720
 • Gustina ekrana 267 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video 720p
 • Prednja kamera 5 MP, LED-blic
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.5 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Acelerometar, osvetljenja, udaljenosti
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Quad-core 1.3 GHz
 • Memorija telefona 8 GB
 • RAM 1 GB
 • GPU Mali-400 MP2
 • Chipset MediaTek MT6580
 • Dimenzije 152 x 78.3 x 9.9 mm
 • Masa 202 g
 • Baterija 5.000 mAh
 • Prenos podataka Quad-band 2G, Quad-band 3G

 

Pritom, i sam četvorojezgarni procesor je downclock-ovan na 1.3 GHz (sa 1.5 GHz u standardnoj verziji), dok o performansama Mali-400 grafike nećemo ni trošiti reči. Od starta druženja sa ovim telefonom, bilo nam je jasno da je njegov fokus na nenadmašnoj autonomiji, ali sa ogromnim kapacitetom baterije, ona bi bila svakako fantastična i da hardver nije maksimalno ograničen.


alcatel_pixi4_pp_antutu_s.jpg

alcatel_pixi4_pp_geekbench_s.jpg


Svega 24 hiljade poena u AnTuTu testu nismo videli oko godinu dana (a i tada smo kritikovali taj rezultat), dok GeekBench test pokazuje i skromnije brojke. Ipak, ne bi to ni bilo toliko važno da je Pixi u radu pokazao bar neku "inicijativu" - ali nije. Mnoge akcije smo po dva puta pokušavali da pokrenemo, misleći da prvi pokušaj nije uspeo, a zapravo jeste, samo mu je trebalo vremena... Dakle, odziv je slab, odnosno uređaj vidno "laguje". Pored toga, samo izvršavanje komandi traje dugo, mada je to i očekivano, a i animacije prilikom tranzicija između različitih delova interfejsa su vidno usporene, ne bi li se donekle zamaskirala nemoć hardvera da pruži bolje od ovoga... Ponavljamo još jednom - razumemo pozicioniranje ovog telefona, ali i sa tim u vidu, imamo utisak da bismo ga mogli preporučiti samo vrlo strpljivim osobama, odnosno onima kojima performanse BAŠ nimalo nisu važne.


Softver

Nakon odeljka o hardveru telefona, i vidno slabog utiska koji je ostavio na polju performansi, teško je očekivati da softver može u ovoj klasi da donese nešto što bi dijametralno okrenulo stavove i "rasteralo oblake" u ovoj ne-baš-sjajnoj situaciji. Ipak, verujemo da je korisnički interfejs ovog uređaja još i koliko-toliko zaslužan za korektno ponašanje telefona u pojedinim scenarijima, kada i uspeva da zadovolji potrebe korisnika pristojnim reakcijama.


alcatel_pixi4_pp_softver1_s.jpg


Osnovni razlog za to leži u činjenici da se radi o gotovo "čistoj" Android 6.0 Marshmallow izvedbi, sa tek ponekim izmenama u interfejsu, i svakako minimalnim opterećenjem za čipset. Kako Alcatel ne očekuje da će ovaj uređaj uzimati korisnici koji žele neke posebne opcije u softveru, nego pre rudimentarne stavke koje su tu kroz već nekoliko verzija Androida - ništa posebno ni ne zatičemo kako u App Drawer-u, tako i među podešavanjima.


alcatel_pixi4_pp_softver2_s.jpg

alcatel_pixi4_pp_softver3_s.jpg


Quick Settings ima opciju podešavanja starih, dobrih audio profila (Vibrate, No Sound i slično), uz aktuelne Do Not Disturb varijante, dok je jedina neuobičajena stavka u meniju Settings-a u Lock Screen odeljku, i predstavlja podešavanja za Functions. U pitanju su prigodne prečice na Lockscreen-u, koje korisnik neizbežno često susreće pošto Pixi 4 Plus Power nema senzor otiska prsta, te nije moguće odmah dospeti na glavni ekran iz stanja ugašenog displeja. Među zanimljivijim opcijama za prečice su Take a Selfie, Turn Flashlight On/Off, Start Sound Recording, Add Event (u kalendaru) i slične. Dakle, u pitanju je koristan alat kada hitro treba delati.


alcatel_pixi4_pp_softver4_s.jpg

alcatel_pixi4_pp_softver5_s.jpg


Pomenuli bismo i da bloatware-a nema mnogo, mada su pojedine sistemske aplikacije zaista suvišne. Recimo, User Care i AntiVirus su svakako mogle da se ne nađu na telefonu, a i Gallery je donekle višak, imajući u vidu da je tu i Google Photos - duple aplikacije nikad nisu u modi, a posebno ne na uređaju koji poseduje tek 8 GB interne memorije. Uz to, Battery Master aplikacija, sa svojim dodatnim savetima i opcijama za produženje autonomije, je još samo jedan dokaz koliko je Alcatel želeo da izvuče maksimum iz svoje ogromne baterije u ovom modelu.

Utisci

Ekran

Alcatel je na Pixi 4 Plus Power ugradio HD displej IPS tehnologije. Iako 720p rezolucija na 5.5 dijagonali rezultuje sa tek 267 ppi, ne možemo reći da nam oštrina prikaza slike na ovom modelu smeta. Sadržaji se jasno vide u tom smislu, i slika ne deluje "iskrzano". Međutim, ostale karakteristike ekrana ipak potvrđuju da se radi o budžetskom rešenju.


alcatelpixi45_s.jpg


Pre svega, refleksivnost je vanredno visoka i upotreba telefona u momentima izloženosti sunčevim zracima je gotovo nemoguća, i pored dobrog maksimalnog osvetljenja ekrana (preko 500 nita). Uz to, reprodukcija boja je prilično slaba: globalno gledano, sve boje izgledaju izbledelo i umrtvljeno, a posebno se to odražava na jarke boje, imajući u vidu da je prikaz pomeren ka hladnijem delu spektra. Za posledicu imamo i to da bela boja deluje plavičasto.


alcatelpixi411_s.jpg


Čim se slajder za podešavanje nivoa osvetljenja "gurne" u gornju polovinu skale, crna boja "prelazi" u malo jače tamno sivu, mada se slično dešava i prilikom nešto izraženijeg naginjanja telefona u neku od strana. Dakle, iako je displej IPS tipa, uglovi gledanja bi mogli biti bolji, iako se ovde ne radi o ozbiljnoj zamerci, jer do distorzije prikaza dolazi tek u ekstremnim situacijama, koje će u svakodnevnom korišćenju biti retke. Sličan zaključak možemo doneti i kao globalnu ocenu ovog displeja: dosta toga ne radi na najbolji mogući način, ali će ipak nezahtevnim korisnicima na podosta prostora prikazati ono što žele da vide i "teraju" dalje.


alcatelpixi42_s.jpg


Baterija

Više puta kroz tekst smo isticali na koje je sve načine Alcatel tim inženjera pokušao da pomogne iovako ogromnoj bateriji Pixi 4 Plus Power modela da ostvari i još bolju autonomiju. Sada, kada najzad pričamo i o njoj, moramo priznati da im je uspelo da proizvedu nešto prilično impozantno. 5.000 miliamperčasova bi verovatno svakako omogućilo ovom smartfonu da bude među najboljima na ovom polju, ali sa još tolikim oprimizacijama potrošnje - rođeno je čudovište.


alcatel_pixi4_pp_baterija_s.jpg


Uređaje uglavnom testiramo tako što im istrošimo bateriju na "potezu" jedne obdanice, prateći koliko je vremena ekran bio upaljen u tom periodu od nekih 15, 16 sati, držeći se sličnog šablona upotrebe. Pa ipak, ponekad se desi da ne možemo neki uređaj da "ubijemo" do uveče, i on otkine i deo drugog dana dok ne napravimo screenshot-ove koji prikazuju autonomiju. Sa modelom sa ovog testa, več posle par sati je bilo jasno da će biti teško istrošiti mu bateriju i tokom dva puna dana. Tako je i bilo: "mučenje" je potrajalo do u drugu noć, i kada je napokon došao blizu izdisaja, Pixi je pokazivao oko 9.5h aktivnog ekrana, na dakle period od nekih 40ak sati aktivne upotrebe! Zaista impresivno.


alcatelpixi413_s.jpg


Kada se koristi samo za reprodukciju videa, Plus Power dobacuje do sjajnih 14h (tako tvrde u Alcatel-u, a mi zaista verujemo), a šta tek reći za impresivnih 22h WiFi web-surfovanja... I ne samo da je autonomija fenomenalna, nego imamo i dodatke koji podižu opšti utisak o upotrebljivosti uređaja: tu su tehnologija za brzo punjenje (a kod ovakvog kapaciteta baterije, više je nego dobrodošla), kao i Out-Charging kabl, dakle za punjenje drugih uređaja iz baterije Alcatel-a, koji tada poprima ulogu Power bank uređaja.


alcatelpixi48_s.jpg


Punjenje telefona se od skoro prazne baterije do 100% izvodi za nekih 2h, što je za njen kapacitet odlično, a jednako brzo se odvija i punjenje druge naprave kada Pixi 4 Plus Power nju dopunjava. Praktično, možemo ga proglasiti idealnim saputnikom za putovanja, mada će njegova genijalna autonomija jednako obradovati i one koji prosto ne vole da traže utičnicu često...

 

Kamera

Oprečne informacije o modulu kamere na različitim (zvaničnim) sajtovima tj. u brošurama, jedno vreme su nas "bacale u rebus", da bismo na kraju zaključili o čemu se konkretno radi. Naime, senzor glavne kamere Pixi 4 Plus Power može imati 8 ili 13 MP, u zavisnosti od tržišta, s tim da je na našem dostupan model veće rezolucije. Ipak, i pored toga, kamera daje rezultate skromnog kvaliteta, što je, uostalom, bilo i u nivou naših očekivanja.

alcatel_pixi4_pp_kamera1_s.jpg

alcatel_pixi4_pp_kamera2_s.jpg

Pre nego što malo detaljnije prokomentarišemo fotografije i video snimke, par reči o aplikaciji. U gornjoj "traci", nalaze se prečice do podešavanja i odabira filtera, kao i prekidači za HDR, blic i prelazak na prednju kameru. Video se pristupa preko zasebne komande odmah uz okidač fotografija, i snimak kreće odmah nakon izdavanja naredbe. "Svajpovanjem" na glavnom ekranu, prelazi se u neki drugi modul rada kamere, poput Panorame ili Polaroida. Dodaćemo i to da se "njuškanjem" po podešavanjima može naći i širok izbor efekata koji se mogu primeniti na fotografije, koje je zatim prigodnim softverskim alatom moguće i izmeniti odmah nakon načinjavanja.


alcatelpixi4_img_081402_s.jpg

alcatelpixi4_img_081424_s.jpg


Pa ipak, sumnjamo da će mnogi pokušavati da naprave išta posebno kamerom ovog Alcatel modela. Jednostavno, fotografije dobijene njom najčešće nisu za pohvalu: detalja nema baš mnogo, za razliku od šuma u oblastima ujednačene boje, dok je sama reprodukcija boja vrlo čudna. Pored toga što je uglavnom daleko od idealne, dešava se i da na istoj slici pojedini delovi kadra dobiju jedan tretman (recimo, zasićeniji prikaz), dok drugi prođu obratno...

alcatelpixi4_img_081444_s.jpg

alcatelpixi4_img_081658_s.jpg

alcatelpixi4_img_081721_s.jpg


Uz to, dinamički opseg je prilično loš, i posebno u senkama detalji budu pojedeni totalno. Pa ipak, nikako ne preporučujemo korišćenje HDR moda, pošto on praktično samo "posvetli" ceo kadar u istoj meri, kvalitativno ništa ne donoseći slici. Dakle, nema mnogo pozitivnih utisaka, ali ne shvatite nas pogrešno - svesni smo cene ovog uređaja, koji ume doduše da proizvede i respektabilnu "fotku", a viđali smo svakako i slabiji kvalitet fotografija (pa i na skupljim smartfonima).


alcatelpixi4_img_081616_s.jpg

alcatelpixi4_img_081624_s.jpg


Fotografije načinjene prednjom kamerom muče slični problemi kao i one od zadnje, uz naravno još manje detalja i zamućeniji prikaz, usled fiksnog fokusa. Pa ipak, postoji i dobra vest, a ogleda se u prisustvu LED-blica s prednje strane, koji omogućuje da selfiji u noćnim izlascima ispadnu kud-i-kamo bolje.


alcatelpixi4_img_082013_s.jpg


Što se video snimaka tiče, i njih prate nedostaci svojstveni fotografijama glavne kamere, uz napomenu da EIS ne obavlja posao stabilizacije snimka kako bismo hteli, pa i pored stabilnog frejmrejta koji slabašni hardver nekako obezbeđuje - video snimke savetujemo tek kao pribežište u situacijama krajnje nužde.

 

 

Zaključak

Ukoliko po strani ostavimo performanse ovog telefona, Pixi 4 Plus Power one "obične" radnje obavlja vrlo dobro. Da, 4G ne postoji na ovom telefonu, ali je prijem signala odličan i zvuk prilikom razgovora je za pohvalu. Uostalom, i stražnji, glavni zvučnik ume da bude vrlo glasan, dok i sam kvalitet zvuka prevazilazi klasu zahvaljujući optimizaciji od strane Arkamys tima, sa kojim je Alcatel sarađivao na ovom uređaju.


alcatelpixi47_s.jpg


Izdržljivost i kvalitet izrade su primerni, autonomiju ne možemo dovoljno da nahvalimo, a i cena je prilično korektna. Osim toga, pošto može da radi kao power bank, gotovo da je idealan poklon za blisku osobu, makar iz najsebičnijih razloga...Praktično, da imamo tu nešto jači hardver i, posledično, bolje performanse i utiske u radu, ovaj uređaj bi svakako izazivao i dosta skuplje, odnosno verujemo da bi i sam bio u već značajno višoj cenovnoj kategoriji. Kako, međutim, Alcatel veruje da je dovoljno kupaca kojima su performanse manje bitne od stavki pobrojanih u prethodnom pasusu, mesta za uspeh Pixi 4 Plus Power modela svakako ima. Da li će ga zaista i ostvariti - pokazaće vreme, a mi ćemo pratiti kako se odvija njegov tržišni nastup, odnosno u kojoj meri je proizvođač “pogodio” sa ovim telefonom, kakav se zaista ne sreće svakog dana...


alcatelpixi45_s.jpg


Prednosti:

- Autonomija bez premca u svim klasama
- Dobar kvalitet izrade
- Interesantan dizajn
- Cena


Nedostaci:

- Slab hardver
- Bledunjav ekran
- Kamera
- Performanse i odziv u radu


Cena: oko 150 evra


Mobilni telefon na test ustupio Alcatel.

Danijel Grahovac Neregistrovan korisnik
Kupio Sam Alkatel Pixi 4+ Power u MTS-u na dve godine. Rata mi je 1150 din. mesecno. Veoma Sam zadovoljan telefonom, Veoma je kompaktan I kvalitetne izrade. Telefon ima 5,5 incni HD ekran. Zadnja kamera my je 13 mpx.I pravi odlicne fotografije. Prednja kamera je 5 mpx. Napunio Sam telefon raznim aplikacijama Kao sto su: Viber, Skype, mesinger, Facebook... Sve aplikacije rade odlicno I dosta brzo. Medjutim onto sto je najveci adut ovoga telefona je baterija, koja sa jednim punjenjem uz normalno koristenje telefona drzi I do pet Dana I onda he na 20%. Medjutim ono sto bih zamerio ovome telefona jeste tezina. Ja ga drzim u crnoj silikonskoj maski. Sve u svemu ocena od 1-5 je jaka cetvorka. Preporucujem!
commando Novi član postova: 4
''Ne znam šta ste vi testirali, ali uzeo sam ovaj telefon klincu i radi sasvim dobro. Radi bolje od svih onih Tesla kineza, iako ima samo 1GB RAM. Međutim ono što sam primetio je da je moja verzija sa 16GB interne memorije i ima drugačiji firmver''
Ne znam gde ti nađe taj od 16GB kada su svi 8
Sto se tiče ličnog testa uzeo sam ga juče. Telefon je bio napunjenosti 52% radio je sa tom napunjenosti baterije nonstop 14 sati i baterija je bila na 0%
Koristio sam za slikanje 4 fotografije 8 mp i 4 13 mp, zatim sve je islo preko web i kucnog wifi sa druge mreže.
instalacija app sa gplay i sa drugih iyvora, slustanje radija preko slušalica 1.5h, SD karticu UHD micro sd sam ubacio i testirao prenos na nju što jedan član dole navede kao manu kartica radi s tim da preuyme sve na nju i treba se u inicijalnom meniju kada se formatira odabrati stavku 2 da preuyima na sebe i sve ce ići na nju i sa nje.
Od ostalih stvari koristio sam iptv player pro i odgledao 4 m3u tv kanala ukupno nekih 10 minuta.
preko web nisam ni izlazio na surf samo se spojio na viber, skype i pogledao mailove.
Sve u svemu 14 sati i nije malo za sa 52% na 0% mada kao sto autor teksta rece sa 100% bi verovatno bilo 12-14h reprodukcije video zapisa mozda malo nižih od 1080 ako bi samo to na njemu radilo.
A surfovanja 22h možda samo to sa wifi od provajdera a ne kačenjem na mrežni wifi sa drugog provajdera ustanu gde se stalno konektuje i troši takođe bateriju.
Sada je na punjenju pa kada bude 100% pun testiraćemo novi mix pa možda dodam opis.
Jovan Neregistrovan korisnik
Pozdrav zanima me jedna informacija ako mi mozete pomoci?? Zanima me dali kod nas negde u srbiji moze da se uzmu ledja za pomenuti telefon. Znaci zanimam me samo plasticna zadnja ledja ne guma. Ako znate gde moze da sme uzme bicu vam zahvalan..
Ivan Neregistrovan korisnik
Ne znam šta ste vi testirali, ali uzeo sam ovaj telefon klincu i radi sasvim dobro. Radi bolje od svih onih Tesla kineza, iako ima samo 1GB RAM. Međutim ono što sam primetio je da je moja verzija sa 16GB interne memorije i ima drugačiji firmver. Takođe, moj rezultat u Antutu je 26000 poena. I primetio sam da je RAM memorija brža za nekih 500 poena u odnosu na većinu Kineza. Naravno da nije za neke zahtevne igre, niti za neku zahtevnu poslovnu upotrebu, ali osnovne aplikacije tipa FB, Instagram, Chrome, VIber, Whatsapp otvara bez ikakvog čekanja, lagovanja i slično. Recimo memory management mu je drastično bolji od Tesle 3.1 Lite koja ima isti hardver, deluje kao da je Alcatel duplo brži. Naravno da će da se uspori kada otvorite nekoliko aplikacija odjednom, ali ovaj telefon nije namenjen da se takmiči sa skupljim modelima. Sasvim je korektno pogođen za klince i korisnike kojima treba android sa velikim ekranom, odličnom baterijom i solidnom brzinom za osnovne aplikacije koje svi koriste. Potrudio sam se da ga maltretiram pošteno i uopšte nema slab odziv u radu, čak sam se iznenadio da je sistem fluidniji nego na Nokiji 3 sličnih specifikacija, samo sa 2GB RAM. Praktično nema razlike, osim ako ne otvorite 10 aplikacija odjednom. Sa ocenama za ekran i kameru se slažem. Na dobrom svetlu kamera je upotrebljiva i to je to. Ekran je slabijeg kontrasta, mada moj nema taj plavičasti ton, ali ipak su boje blede i na jakom suncu je potreban veći napor da bi se nešto razaznalo.
Eros Neregistrovan korisnik
Kome ne smeta
- da se ne moze podesiti zvuk zvona za svaku sim karticu posebno,
- da iako podesite instalaciju aplikacija na sd karticu one idu na internu bez mogucnosti vracanja na sd,
- blaga izoblicenja na slikama i sporadican gubitak ostrine - dubine,
- nerealna cena ...
u tom slucaju je telefon sasvim ok...

Test: Huawei P10 Lite (video)

Test: Honor 8 Lite (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109