Greška

Došlo je do greške.

Test: Alcatel Pixi 4 Plus Power

03.07.2017 15:20 | 5 Mobile
Test: Alcatel Pixi 4 Plus Power

U nižim kategorijama uređaja, gotovo da je nemoguće navesti proizvođača koji ima širu ponudu od Alcatel-a. Serije Pixi (3, 4, 6), Pop i A, svaka sa po nekoliko modela u ponudi, sve se mogu svrstati u one sa pristupačnijim uređajima. Ipak, među svim tim modelima koji "ciljaju" nezahtevniji deo korisnika smartfona, nekako se nijedan nije izdvajao po onom jednom parametru koji je čak i toj grupi kupaca bitan - naravno, mislimo na autonomiju.

Alcatel Pixi 4 Plus Power

Miroslav Nikolić

Bilo je tu modela čije baterije su bile velike, ali Alcatel kao da je odlučio da tržištu podari smartfon koji neće imati sjajne karakteristike da se njima pohvali - ali će na polju baterije biti nenadmašan. I tako, Pixi 4 Plus Power je pred nama.

Već prvi pogled na specifikacije ovog telefona jasno govori da on neće ni pokušati da ponudi nešto više od osnovne funkcionalnosti u Android svetu, ali je i cena koja ga prati prilično usaglašena sa time. Samim tim, njegovo pozicioniranje potpuno je smisleno: kupaca koje mambo-džambo opcije telefona i vrhunski hardver ne zanimaju uvek ima, i uvek će biti, a dobre su šanse da njima Plus Power baš dobro "legne", posebno ako nisu skloni čestom traženju utičnice.Iz našeg ugla, čak se može reći da je testiranje ovog modela predstavljalo i manji izazov: nije uvek najlakše biti objektivan kada se u šake smesti jedan skromni radnik, nakon što su njima prodefilovali "zmajevi" poput P10 Plus ili U11 - tim pre, pažljivo smo pristupili razmatranju mogućnosti ovog modela, te na narednim stranicama možete videti do kojih smo zaključaka došli.

Raspakivanje i dizajn

Pakovanje Pixi 4 Plus Power modela relativno je standardno u smislu sadržaja, uz par prijatnih iznenađenja. Već grafika na kutiji sugeriše koji će biti najveći adut telefona u njoj (mada to svi njegovi kupci verovatno unapred i znaju), a zaštitna folija preko ekrana pre svega ističe kapacitet baterije i visoka očekivanja od nje. Zadnji poklopac telefona se inicijalno ne nalazi na njemu, tako da se baterija može videti. Potvrđujemo – ogromna je, ali (možda malo i iznenađujuće), nije izmenjiva.


alcatelpixi4_s.jpg


Pored nje, u prostoru koji će poklopac pokriti, vidimo i da Plus Power nema sad već rasprostranjeni kombo-slot (za dve SIM kartice, ili po jednu SIM i microSD), nego klasična dva slota za SIM kartice i jedan odvojeni za memorijsku. Pohvale za Alcatel na ovom potezu.


alcatelpixi44_s.jpg

alcatelpixi417_s.jpg


U kutiji zatičemo i slušalice, što zaista nije česta pojava kod modela ove cenovne kategorije, ali jeste trend koji Alcatel verno održava, bez obzira na kategoriju uređaja. Strujni adapter i USB-kabl se podrazumevaju, kao i uputstva za korišćenje, ali imamo i još jedan neuobičajen komad opreme: radi se o kablu za dopunjavanje drugih telefona iz baterije Pixi 4 Plus Power modela. Praktično, on može da se ponaša kao Power bank, i zgodni kablić omogućuje upotrebu ove opcije bez komplikacija.


alcatelpixi49_s.jpg


Pominjani poklopac baterije je vrlo interesantan. U potpunosti je izrađen od plastike, ali tekstura na njemu je sačinjena od mnoštva kružića, sve manjih kako se približava najvećem, u kome se nalazi logo proizvođača. Usled površine ovakve konstrukcije, telefon vrlo stabilno leži u ruci i nema bojazni od ispadanja, iako se radi o relativno velikom i teškom uređaju, imajući u vidu dimenzije od 152 x 78.3 x 9.9 milimetara, i čak 202 grama težine. Štaviše, uzevši u obzir dijagonalu ekrana i kapacitet baterije koju poseduje, možemo reći da je ovaj uređaj i razumno kompaktan, odnosno solidne ergonomije.


alcatelpixi43_s.jpg


Da dizajn ne bude potpuno generički, pored pomenute teksture leđa telefona, brinu se i crveni detalji na pojedinim mestima na kućištu. Naš testni uređaj je crn: na modelima drugih boja, ovi detalji su, logično, drugačijih boja, ali uvek u maniru koji ističe kontrast, i čini pojavu telefona interesantnijom i energičnijom. Konkretno, kad pričamo o crvenim detaljima na našem primerku, iznad ekrana naveden je kapacitet baterije, uokviren u poligon oblika baterije, modul kamere je okružen crvenim okvirom, kao i otvor za zvučnike i hardverski tasteri, Power i Volume.


alcatelpixi412_s.jpg


Pomenuti dugmići nalaze se sa desne strane telefona, dok levo nema posebnih sadržaja. Sa donje strane su samo mikrofon i USB-port, kao i udubljenje u plastici, zamišljeno da se tu smesti nokat, prilikom otvaranja zadnjeg poklopca. Njegovo skidanje je prilično teško: ovome doprinosi veliki broj "žabica" koje drže poklopac na svom mestu, i čine to vrlo čvrsto. Uostalom, generalno je kvalitet izrade vrlo dobar, iako je plastika jedini korišćeni materijal (ne računajući staklo ekrana), i telefon deluje izdržljivo i prilično moćno.


alcatelpixi410_s.jpg


Gornja strana telefona krije 3.5mm ulaz za slušalice, a od korisnih detalja valja pomenuti i LED-blic prednje kamere, i to prigodno "ušuškan" ispod zaštitnog stakla prednje strane. On, naravno, prati prednju kameru, a pored nje, iznad ekrana vidimo i zvučnik sa razgovore, koji tokom istih ume da dosegne i priličnu glasnoću, kao i par senzora. Ispod ekrana su samo kapacitivni Back, Home i Recents tasteri, iscrtani tako da se vide na crnoj površini, ali bez pozadinskog osvetljenja. Dakle, sve je učinjeno ne bi li se autonomija produžila koliko god je moguće, mada se nakon ove "inspekcije" spoljašnjosti ovog uređaja da primetiti da mu i izrada spada u jače strane, a i dizajn ima zanimljivih detalja.

 

 

Jovan Neregistrovan korisnik
Pozdrav zanima me jedna informacija ako mi mozete pomoci?? Zanima me dali kod nas negde u srbiji moze da se uzmu ledja za pomenuti telefon. Znaci zanimam me samo plasticna zadnja ledja ne guma. Ako znate gde moze da sme uzme bicu vam zahvalan..
Ivan Neregistrovan korisnik
Ne znam šta ste vi testirali, ali uzeo sam ovaj telefon klincu i radi sasvim dobro. Radi bolje od svih onih Tesla kineza, iako ima samo 1GB RAM. Međutim ono što sam primetio je da je moja verzija sa 16GB interne memorije i ima drugačiji firmver. Takođe, moj rezultat u Antutu je 26000 poena. I primetio sam da je RAM memorija brža za nekih 500 poena u odnosu na većinu Kineza. Naravno da nije za neke zahtevne igre, niti za neku zahtevnu poslovnu upotrebu, ali osnovne aplikacije tipa FB, Instagram, Chrome, VIber, Whatsapp otvara bez ikakvog čekanja, lagovanja i slično. Recimo memory management mu je drastično bolji od Tesle 3.1 Lite koja ima isti hardver, deluje kao da je Alcatel duplo brži. Naravno da će da se uspori kada otvorite nekoliko aplikacija odjednom, ali ovaj telefon nije namenjen da se takmiči sa skupljim modelima. Sasvim je korektno pogođen za klince i korisnike kojima treba android sa velikim ekranom, odličnom baterijom i solidnom brzinom za osnovne aplikacije koje svi koriste. Potrudio sam se da ga maltretiram pošteno i uopšte nema slab odziv u radu, čak sam se iznenadio da je sistem fluidniji nego na Nokiji 3 sličnih specifikacija, samo sa 2GB RAM. Praktično nema razlike, osim ako ne otvorite 10 aplikacija odjednom. Sa ocenama za ekran i kameru se slažem. Na dobrom svetlu kamera je upotrebljiva i to je to. Ekran je slabijeg kontrasta, mada moj nema taj plavičasti ton, ali ipak su boje blede i na jakom suncu je potreban veći napor da bi se nešto razaznalo.
Eros Neregistrovan korisnik
Kome ne smeta
- da se ne moze podesiti zvuk zvona za svaku sim karticu posebno,
- da iako podesite instalaciju aplikacija na sd karticu one idu na internu bez mogucnosti vracanja na sd,
- blaga izoblicenja na slikama i sporadican gubitak ostrine - dubine,
- nerealna cena ...
u tom slucaju je telefon sasvim ok...
Vlata Neregistrovan korisnik
Prvo da kažem da vam je test realan. Moja žena ga je uzela preko operatera pre 10tak dana. Ja sam joj to izabrao (savetovao) jer stvarno nije zahtevan korisnik, to znači, web surf, viber, fejs... i poneka igrica tipa colour switch. Obzirom da je sa prošlim telefonom muku mučila sa čestim punjenjem rešio sam da to zauvek zaboravi, i gle čuda. Sa njenim režimom korišćenja telefon nije punila 5 (PET) dana i tada mu je ostalo oko 20% i ona nije htela više da ga muči :-D
Zvuk odličan na zvučniku i spikerfonu, signal takođe. Kamere odrađuju posao malo bolje sa aplikacijom "A Better Camera". Za pohvalu je što npr. ima senzor za osvetljenje što mnogo skuplji modeli (kao što sam imao J7) nemaju a i le diodu za propuštene pozive ili poruke. Jako smo zadovoljni jer sam se dobro upoznao šta kupujemo tako da se nismo razočarali. Ja ga svaki dan nešto čačnem i proveravam na koliko je baterija jer mi je neverovatno kako drži, eto za ovih 10 dana još nije 2x punjen kao da mu se još povećala autonomija nakon samo jednog punjenja možda je u pitanju neka vrsta formiranja punog kapaciteta baterije... Inače ovakav klot sistem bi trebalo u svaki telefon ugraditi pa nek korisnici stavljaju šta im stvarno treba jer mi je stvarno neverovatno da android 6.0 u opšte radi sa 1gb rama. Toliko od mene, opšti utisak pozitivan i topla preporuka svima koji znaju tačno šta traže od smartfona. Uzdravlje.

Test: Huawei P10 Lite (video)

Test: Honor 8 Lite (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109