Greška

Došlo je do greške.

Test: Alcatel OneTouch Pixi 3 (10)

16.08.2016 10:06 | 10 Mobile
Test: Alcatel OneTouch Pixi 3 (10)

Veći broj zanimljivih uređaja našao se u ponudi Alcatela ove godine, kako iz oblasti smartfona, tako i u kategoriji tableta. Ovom prilikom predstavljamo vam 10-inčni tablet, koji u svom pakovanju donosi dodatak koji ga čini još interesantnijim uređajem - u pitanju je futrola sa Bluetooth tastaturom. Platforma iza ovog modela je Android 5.0, te pripada budžetnoj klasi hibridnih uređaja jer ga je moguće koristiti kao tablet, ali i kao manji laptop usled prisustva tastature...

Dragoljub Radovanović

Alcatel nije kompanija koja se fokusira na uređaje koji su pozicionirani u visokoj klasi, naprotiv, ovaj proizvođač najviše pažnje usmerava ka budžetnim modelima za široke mase. Takva strategija nikako nije pogrešna, jer iako volimo da se bavimo premium uređajima iz najviše kategorije, činjenica je da dobar procenat stanovništva ne može da ih priušti. Daleko od toga da se skupi uređaji ne prodaju kod nas, ali budžetni modeli kao što je ovaj tablet itekako su prikladni budžetima kojima raspolaže veliki broj kupaca na našem tržištu. 


alcatel_onetouch_pixi_3_10_prva_s.jpg

Predstavljamo vam Alcatel OneTouch Pixi 3, jedan od brojnih modela Pixi porodice koja se sastoji od raznih smartfona i tableta različitih dijagonala. Konkretan model kojim se bavimo ovog puta poseduje dijagonalu od 10 inča i dolazi sa Android operativnim sistemom. Alcatel takođe u ponudi ima i manji 8-inčni Pixi 3 tablet sa Androidom, ali takođe i sa drugom platformom - Windows 10.


Dodatak koji Pixi 3 u 10-inčnoj izvedbi čini primamljivijim jeste futrola sa tastaturom koja dolazi u pakovanju ovog tableta. Ovde je reč o cenovno pristupačnom modelu, tako da su i specifikacije u skladu sa tim. Pre svega, pomenućemo dijagonalu ekrana od 10 inča, IPS tip ekrana i ne tako visoku rezoluciju od 1280x800 tačaka. Čipset Pixi 3 tableta je budžetni model MediaTek MT8127 sa četvorojezgarnim Cortex A7 procesorom na 1.3 GHz i Mali-450MP4 grafičkim čipom. Prisutna radna memorija je veličine 1GB, dok je skladište kapaciteta 16GB-a i proširivo je microSD karticama. Prednja kamera je rezolucije 2MP, a zadnja poseduje senzor rezolucije 5MP i sposobna je za beleženje 1080p videa. Kapacitet baterije Pixi 3 tableta iznosi 4060 mAh.
alcatel_onetouch_pixi_3_10_prva_2_s.jpg

 

Dizajn, softver

Alcatel OneTouch Pixi 3 je tablet koji ostaje relativno kompaktan uprkos svojoj većoj dijagonali ekrana od 10 inča. Kako bi ovo bilo postignuto, ivice oko ekrana nisu preširoke. Veličina je sasvim odgovarajuća za ideju kombinacije sa tastaturom, jer da je u pitanju manji tablet, sama tastatura bi bila manja i tasteri bi bili sitniji, samim tim i manje ugodni za korišćenje. Kada je reč o futroli, smatramo da je vrlo lepo dizajnirana, kvalitetno izrađena i zaista za nju imamo samo reči hvale. 


alcatel_one_touch_pixi_3_10_1_s.jpg


alcatel_one_touch_pixi_3_10_2_s.jpg


Ukoliko vam je potrebno da unosite veću količinu teksta, ova futrola simulira iskustvo korišćenja omanjeg laptopa, tačnije netbuka, i vrlo je kvalitetno osmišljena i izrađena. Spoljašnjost ove futrole izrađena je od veštačke kože, dok je unutrašnjost obložena mekanim mikrofiberom kako bi ekran tableta bio zaštićen od grebanja. Druga stvar koju bismo istakli jesu providni plastični nosači u koje se tablet uvlači sa vrha, i oni su vrlo precizno realizovani, tako da nema nikakvog lufta i pomeranja tableta dok se koristi u futroli.


alcatel_one_touch_pixi_3_10_4_s.jpg


alcatel_one_touch_pixi_3_10_5_s.jpg


Futrola je osmišljena tako da se u njenoj izradi koristi veće prisustvo magneta. Pre svega kada je futrola u sklopljenom položaju, tačnije kada se tablet ne koristi, preklopni deo ima magnet koji drži futrolu zatvorenom. Takođe, površina ispod tastature je magnetna, tako da tastatura nema neko svoje posebno ležište i može se veoma lako pomeriti van futrole ukoliko je to potrebno. Laptop režim gde tablet stoji horizontalno i poduprt je pod uglom ostvaren je uz pomoć metode slične Smart kejsu kompanije Apple, presavijanjem poklopca futrole u trouglasto postolje.  

Izbor boja Pixi 3 tableta je između crne varijante, kao primerak koji se nama našao na testu, a tu je i bela varijanta za ljubitelje svetlijih uređaja. Spreda na uzanim crnim trakama nalazi se samo 2MP kamera, bez ikakvih logoa ili drugih elemanata. Na desnom boku imamo microSD slot, volume i power tastere, dok je sa leve strane, tačnije gore kad je tablet u uspravnom položaju, prisutan 3.5mm priključak za slušalice i microUSB port. Leđa tableta izrađena su od plastike kao i ostatak kućišta, a pozadi imamo 5MP kameru i zvučnik.

alcatel_one_touch_pixi_3_10_6_s.jpg


alcatel_one_touch_pixi_3_10_7_s.jpg


Softver

Platforma koja stoji iza Alcatel Pixi 3 tableta je Android, konkretno Lollipop 5.0.1 verzija. Stvar koja nam se odmah dopala jeste skoro pa nemodifikovan korisnički interfejs, tačnije Stock Google AOSP. To znači da je iskustvo blisko Nexus tabletima, barem kada je izgled interfejsa u pitanju, što generalno najviše i volimo da vidimo na ovakvom tipu uređaja.


alcatel_onetouch_pixi_3_10_softver_1_s.jpg


alcatel_onetouch_pixi_3_10_softver_2_s.jpg


alcatel_onetouch_pixi_3_10_softver_3_s.jpg


Po izgledu interfejsa jeste blizak Google Stock-u, ali ne i po broju preinstaliranih aplikacija. Alcatel, kao i mnogi drugi proizvođači imaju običaj da korisniku obezbedi veći broj aplikacija, bilo da mu one trebaju ili ne. Recimo, AntiVirus aplikacija koja je prisutna je nešto što nikada ne bismo stavili na Android uređaj. Tu su i brojne druge aplikacije kao što su Amazon Kindle, Clean Master za menadžment ramom, razne Connect aplikacije uz pomoć kojih možete da povežete tablet sa telefon i na taj način dobiti mogućnost obavljanja poziva, deljenja interneta, slanja SMS-ova, itd.

Od ostalih aplikacija tu su Dropbox, Evernote, Flipboard, Kobo, WPS Office i druge, sve što biste inače mogli sami lako da instalirate sa Play prodavnice ukoliko vam je nešto od toga potrebno. Ima tu još aplikacija koje smatramo viškom i nepotrebnim bloatware-om, tako da dok sa jedne strane cenimo interfejs, ne dopada nam se broj preinstaliranih aplikacija...


alcatel_onetouch_pixi_3_10_softver_4_s.jpg


alcatel_onetouch_pixi_3_10_softver_5_s.jpg


alcatel_onetouch_pixi_3_10_softver_6_s.jpg


Utisci u radu

Smatramo da je futrola sa tastaturom ključni deo Alcatel Pixi 3 modela i da bi bez nje ovo bio samo jedan od mnogih prosečnih 10-inčnih tableta. Utisak tokom korišćenja znatno je unapređen korišćenjem tastature i podupiranja tableta, tako da sve to deluje kao da koristite mali laptop. Tastatura se povezuje bluetooth vezom i ima svoju ugrađenu bateriju, koju je potrebno zaista retko puniti. Kada se njena baterija eventualno isprazni, dopunjava se microUSB kablom, a lokacija porta za punjenje je na desnom boku tastature. Nije preterano lagan sa 495 grama, niti je previše tanak sa 9.5mm, ali ovo i nije tablet koji bismo poredili sa premium laganim i tankim tabletima, jer je ipak ovo budžetni model.


alcatel_one_touch_pixi_3_10_3_s.jpg


Kvalitet prikaza je sasvim pristojan, posebno u ovoj cenovnoj kategoriji. Prisutan je IPS tip panela, mada je rezolucija na 10 inča pomalo niska, iznosi 1280x800 tačaka, tako da oštrina nije najbolja, svega 149 piksela po inču. Boje su korektne, temperatura boja nije previše hladna, merenje je pokazalo rezultat od 7335K. Tačnost boja je solidna, prelaze ipak Delta E <5 granicu, a konkretna vrednost koju smo izmerili je Delta E 7.20, gde je plava boja najmanje tačna. Gamma je sa druge strane dobra i vrlo blizu 2.2 idealnoj vrednosti, pa smo istom zadovoljni. Maksimalna svetlina je korektna, 354 cd/m2 neće nikoga zaslepeti jačinom, ali će ekran biti dovoljno svetao da prikaz bude vidljiv na sunčevoj svetlosti.


alcatel_one_touch_pixi_3_10_8_s.jpg


alcatel_onetouch_pixi_3_10_calman_s.jpg


alcatel_onetouch_pixi_3_10_svetlina_s.jpg


Čipset nije preterano moćan, to je stvar koja je savršeno jasna kada se vidi u kojoj se cenovnoj kategoriji Pixi 3 nalazi. Cortex A7 ima nižu frekvenciju rada od 1.3GHz tako da će biti kašnjenja u izvršavanju akcija i otvaranju aplikacija. Sve je to razumljivo i očekivano, tako da ovde nemamo nikakvog razloga da budemo razočarani. Nama je ipak bitnije da nema nekog preteranog usporenja u radu, tačnije pada nivoa performansi, da iskustvo bude koliko toliko glatko i ujednačeno, što se i dobija kod Pixi 3 tableta. Svakako da nije šampion po brzini, ali je dovoljno brz da završava većinu poslova. 3D gejming nije oblast u kojem se pokazuje dobro, pa uz svega 25980 poena na Antutu testu ne preporučujemo instaliranje nekih zahtevnih i popularnih 3D naslova. 


alcatel_one_touch_pixi_3_10_9_s.jpg


Tastatura je ugodna za korišćenje, tako da u situacijama kada bi trebalo da se unosi veća količina teksta kao što je pisanje dužih mejlova, u odnosu na softversku onscreen tastuturu kucanje je znatno brže, preciznije i lagodnije. Pixi 3 je većinu vremena proveo u uključenoj futroli upravo u "laptop" režimu, pa barem u našem slučaju nismo imali previše razloga da ga vadimo iz iste. Autonomija tokom korišćenja je dobra, a posebno nas je iznenadilo standby vreme ovog tableta. Baterija se izuzetno malo troši u mirovanju, "curenje" je zaista minimalno, tako da smo uspevali i da postignemo više od četiri dana laganog korišćenja pre nego što smo morali da dopunimo bateriju.
 

alcatel_one_touch_pixi_3_10_10_s.jpg

Zaključak

Među cenovno pristupačnijim tabletima, Alcatel OneTouch Pixi 3 se istakao kao zanimljiv izbor, ponajviše zbog vrlo lepo rešene futrole sa tastaturom koja se dobija u paketu. Ostatak odlika je manje-više očekivan za cenovnu klasu oko 100 evra, pa su tastatura i futrola detalji koji su na nas ostavili najpozitivniji utisak. Unos dužeg teksta je drastično olakšan, tasteri su solidne veličine i sama futrola je izrađena kvalitetno i precizno, pa sve to deluje kao da je u pitanju neka viša klasa uređaje, a ne budžetna.


alcatel_onetouch_pixi_3_10_prva_2_s.jpg


Naravno, odlike budžetnog tableta se ipak primećuju. Recimo, rezolucija ekrana nije visoka, procesor i grafički čip su slabiji, nema puno radne memorije i slično. Ono što nam se sa softverske strane dopada jeste korisnički interfejs koji je skoro identičan kao Stock UI kompanije Google. Sa druge strane, veći broj preinstaliranih aplikacija je nešto što nam se nije dopalo. Da je reč samo o tabletu, verujemo da nam ne bio toliko interesantan, ali pošto dolazi sa futrolom koja donosi bluetooth tastaturu, moramo priznati da je za nešto više od stotinu evra Pixi 3 tablet zaista primamljiv, i pre svega izuzetno funkcionalan model. 


Prednosti

- Odlična futrola sa tastaturom
- Brz i ugodan unos teksta u laptop režimu
- Stock korisnički interfejs
- Pristupačna cena
- Dobra autonomija, pogotovo u standby režimu

Mane

- Slabija oštrina prikaza
- Ne tako moćan čipset

Cena: 110 evra

Tablet na test ustupio Alcatel.

Dule Neregistrovan korisnik
Zeleo bih da prenesem svoje iskustvo nakon nekih godinu dana koriscenja ovog tableta. Rec je o modelu od 10" sa cipom MT6580. Glavna prednost je ocigledno kvalitet uredjaja u odnosu na nizu cenu. Stablian u radu bez kocenja i glavljenja. Ovde ne mislim na igrice vec poslovnu upotrebu tipa mejlovi, internet, pdf dokumenta i sl. Takodje dobro se pokazao u strimovanju hd filmova u kucnoj mrezi. Glavna mana uredja po meni je gomila aplikacija koje dolaze kao sistemske i koje se ne mogu deinstalirati niti prebaciti na sd karticu. Verovali ili ne ne koristimo svi facebook, hangouts, Drive i slicno. File manager je takodje neupotrebljiv za pristup mreznim folderima a inace preferiram ES File Expl. Nakon instalacije svih meni potrebnih aplikacija i redovnim update-om dolazi do problema sa internom memorijom. Dali korak bi bio rutovanje uredjaja sto u mojoj varijanti nije moguce. Nadam se da sam pomogao. Pozdrav svima.
aleksandar Neregistrovan korisnik
Imam problem ,nemogu da prebacujem podatke sa interne memorije na SD karticu,u radnji kažu da je taj model tako napravljen .Dali neko ima neku informaciju o tome .Hvala.
Vladan Neregistrovan korisnik
Da li je neko probao da ovaj tablet poveze na tv sa hdmi kablom? Da li je to moguce? Inace, tacno je da kod nas ovaj tablet ne prodaju sa pomenutom tastaturom. Ja sam moju kupio. Tablet je inàce sasvim solidan, posebno ako se uyme u obzir cena.
Tihomir Neregistrovan korisnik
Postovani,
Da li mozete molim Vas da mi kazete gde moze da se nabavi ova futrola sa tastaturom? Naravno ukoliko imate tu informaciju. Veliko hvala
Pozdrav
Panic Mechanic Neregistrovan korisnik
14.000 динара кошта у малопродаји али се не добија ни тастатура ни футрола. Једини што сам нашао да се дебија кошта скоро 20.000 динара. Ја стварно не знам где сте ви то нашли. Молио бих Вас да ми кажете.

Test: Acer Predator 8 Tablet

Test: Asus Transformer Mini T102HA

10104
10105
10106
10107
10108
10109